Nijehaske (plaats)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nijehaske
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Nijehaske (Friesland)
Nijehaske
Situering
Provincie Friesland
Gemeente De Friese Meren
Coördinaten 52° 58′ NB, 5° 54′ OL
Algemeen
Oppervlakte 0,44[1] km²
- land 0,42[1] km²
- water 0,02[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
45[1]
(102 inw./km²)
Woningvoorraad 21 woningen[1]
Overig
Postcode 8466
Netnummer 0513
Woonplaatscode 3521
Detailkaart
Kaart van Nijehaske
Locatie in de voormalige gemeente Scharsterland
Foto's
Uitzicht op Nijehaske
Uitzicht op Nijehaske
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Nijehaske is een dorp in de gemeente De Friese Meren, in de Nederlandse provincie Friesland. Nijehaske ligt tussen Oudehaske en Heerenveen en grenst direct aan deze laatste plaats. Ten oosten van Nijehaske loopt het Nieuwe Heerenveense Kanaal en ten zuiden de Veenscheiding. In 2023 telde het dorp 45 inwoners.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Nijehaske is omstreeks de 12e eeuw ontstaan en was een van de dorpen van de grietenij Haskervijfga en diens latere opvolger, de voormalige gemeente Haskerland. Nijehaske werd vanaf de 16e eeuw geschreven als Nyehaske, Niehasck en Nye Haske, Nieuwehaske of Nieuwe Haske.

Door de veenafgraving, vanaf de 16e eeuw groeiden de dorpen Oudehaske en Nijehaske. In de tweede helft van de 18e eeuw kwamen zogenaamde Gietersen naar het gebied en nam het aantal inwoners toe. Op de grens met Terband lag de Terbandsterschans.

De groei van Heerenveen zorgde ervoor dat in de loop van de 20ste eeuw een groot deel van het dorp verdween/opging in Heerenveen. De woonwijk Nijehaske herinnert hier aan. De kerk van Nijehaske uit 1775 staat aan de Herenwal in Heerenveen.

Rond de eeuwwisseling (van 20ste en 21ste eeuw) werd in het noordelijke buitengebied van Nijehaske een industrieterrein ontwikkeld en bij Heerenveen getrokken. Een groene zone scheidt het dorp van het industrieterrein. Van het oorspronkelijke dorp(sgebied) is nog maar klein deel over, aan de Jousterweg.

Het dorp viel tot 1984 tot de gemeente Haskerland. Daarna behoorde Nijehaske tot de gemeente Skarsterlân. In 2014 ging deze op in de gemeente De Friese Meren.

Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren in Nijehaske[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Nijehaske van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.