Portaal:In het nieuws/Tennis/2012

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Nieuwsfeiten met betrekking tot tennis in 2012.

12 december[brontekst bewerken]

  • Kim Clijsters speelt haar laatste tennismatchen op de Kim's 'Thank You' Games in het Antwerpse Sportpaleis. In het exhibitietoernooi neemt Clijsters het op tegen Venus Williams. Clijsters verslaat de Amerikaanse met tweemaal 6-3. In de dubbelmatch neemt Williams revanche. Aan de zijde van Kirsten Flipkens wint zij van Clijsters, die samenspeelde met Amélie Mauresmo. Clijsters heeft in haar carrière 41 WTA-titels gewonnen, waaronder vier grandslamtitels, en elf dubbelspeltitels, waarvan twee grandslamtitels. Zij stond in totaal 20 weken op de nummer 1-plaats van de WTA-ranglijst en is de eerste moeder sinds het begin van de rankings die de ranglijst aanvoerde.

3 december[brontekst bewerken]

  • De Argentijn Juan Ignacio Chela neemt afscheid van het proftennis. Hij won in zijn carrière zes enkel- en drie dubbelspeltitels en bereikte in 2004 met een 15e plaats zijn hoogste positie op de ATP-ranglijst.

18 november[brontekst bewerken]

  • Tsjechië wint de Davis Cup. Het Tsjechische team verslaat Spanje met 3-2. Radek Štěpánek zorgde op zondag 18 november voor de beslissende overwinning door Nicolás Almagro te verslaan in de vijfde en beslissende partij. Het is de eerste overwinning voor Tsjechië als onafhankelijke staat, nadat het eerder al in 1980 als Tsjechoslovakije de beker had gewonnen. Voor Spanje was het de vierde finale in vijf jaar en een kans om de Davis Cup voor de zesde maal sinds 2000 te winnen.
  • De Argentijnse Gisela Dulko kondigt haar afscheid van het proftennis aan. Dulko is een voormalig nummer 1 in het dubbelspel. Zij heeft in haar carrière vier enkeltitels en zeventien dubbelspeltitels gewonnen.

12 november[brontekst bewerken]

  • Novak Đoković wint de tweede ATP World Tour Finals van zijn carrière. Het is Đoković' zesde titel van het seizoen. De Serviër, het topreekshoofd, verslaat de nummer 2 Roger Federer in de finale met 7-6(6), 7-5. Het was nog maar de vierde keer in het 43-jarig bestaan van het toernooi dat de nummers 1 en 2 om de titel streden in de finale. Đoković' is de negende speler in de geschiedenis die de World Tour Finals minstens twee keer kan winnen. Zijn eerste zege op het toernooi kwam er in 2008.
  • Marcel Granollers en Marc López winnen op de ATP World Tour Finals de grootste titel van hun carrière. Het Spaanse duo verslaat Mahesh Bhupathi en Rohan Bopanna in de finale met 7-5, 3-6, 10-3 en haalt zijn derde titel van het seizoen binnen. Granollers en López zijn het eerste Spaanse duo op de World Tour Finals sinds Sergio Casal en Emilio Sánchez in 1994 en het eerste Spaanse duo dat wint sinds Juan Gisbert en Manuel Orantes in 1975.

11 november[brontekst bewerken]

5 november[brontekst bewerken]

4 november[brontekst bewerken]

  • David Ferrer wint zijn tweede toernooi op rij, zijn zevende van het seizoen en zijn eerste Masters 1000-titel op het ATP-toernooi van Parijs. De Spanjaard wint in de finale met 6-4, 6-3 van de verrassende finalist Jerzy Janowicz. Ferrer is de eerste speler buiten de top 4 die een Masters 1000-toernooi wint sinds Robin Söderling in 2010. Janowicz is de eerste Pool die een Masters 1000-finale haalt en de eerste qualifier sinds Guillermo Cañas in 2007. Door zijn finaleplaats komt Janowicz voor het eerst binnen in de top 30. In het dubbelspel winnen ook Mahesh Bhupathi en Rohan Bopanna hun eerste Masters 1000-titel samen, hoewel ze elk al eerder een Masterstitel hadden veroverd. Het Indiase duo verslaat Aisam-ul-Haq Qureshi en Jean-Julien Rojer in de finale met 7-6(6), 6-3. In 2011 had Qureshi nog in Parijs gewonnen samen met Bopanna. Voor Bhupathi en Bopanna is het de tweede titel van het seizoen.
  • Op het Tournament of Champions wint Nadja Petrova de finale van Caroline Wozniacki met 6-2, 6-1. Het is Petrova's derde titel van het jaar en de dertiende van haar carrière. Wozniacki komt door haar finaleplaats opnieuw de top 10 van de WTA-ranglijst binnen.
  • Op het WTA-toernooi van Taipei, een nieuw challengertoernooi met een waarde van $ 125.000 dat door de WTA wordt georganiseerd, is de eindzege voor de Franse Kristina Mladenovic. Zij wint ook het dubbelspel met haar partner Chan Hao-ching.

28 oktober[brontekst bewerken]

23 oktober[brontekst bewerken]

21 oktober[brontekst bewerken]

20 oktober[brontekst bewerken]

14 oktober[brontekst bewerken]

11 oktober[brontekst bewerken]

  • De Duitser Rainer Schüttler stopt met proftennis. Hij won in zijn carrière vier enkel- en vier dubbelspeltitels en behaalde in 2004 met een vijfde plaats zijn hoogste positie op de ATP-ranglijst. Hij speelde één grandslamfinale in zijn carrière: op de Australian Open van 2003.

7 oktober[brontekst bewerken]

6 oktober[brontekst bewerken]

30 september[brontekst bewerken]

29 september[brontekst bewerken]

23 september[brontekst bewerken]

22 september[brontekst bewerken]

16 september[brontekst bewerken]

15 september[brontekst bewerken]

10 september[brontekst bewerken]

  • Andy Murray wint op de US Open de eerste grandslamtitel van zijn carrière. Hij verslaat in de finale de Serviër Novak Đoković met 7-6(10), 7-5, 2-6, 3-6, 6-2 en is de eerste Britse man sinds 1936 die een grandslamtoernooi wint. Murray en Juan Martín del Potro zijn de enige spelers die sinds Roland Garros 2005 de grandslamhegemonie van Roger Federer, Rafael Nadal en Đoković hebben weten te doorbreken. Door zijn overwinning steekt Murray Nadal voorbij op de ATP-ranglijst en stijgt hij naar de derde plaats.

9 september[brontekst bewerken]

7 september[brontekst bewerken]

6 september[brontekst bewerken]

3 september[brontekst bewerken]

  • De Amerikaan Andy Roddick neemt afscheid van het proftennis. Hij won in zijn carrière 32 enkeltitels, waaronder één grandslamtoernooi (de US Open in 2003) en vier dubbelspeltitels. In 2003 werd hij nummer 1 van de wereld.

31 augustus[brontekst bewerken]

25 augustus[brontekst bewerken]

  • Op het ATP-toernooi van Winston-Salem is de eindoverwinning voor de Amerikaans John Isner, die Tomáš Berdych klopt in de finale. Isner weet drie matchpunten te redden en verlengt zo zijn titel in Winston-Salem. Het herendubbel wordt gewonnen door Santiago González en Scott Lipsky, die zo hun derde ATP-dubbeltitel in de wacht slepen.
  • Twee weken na haar eerste titel van het seizoen wint Petra Kvitová haar tweede in New Haven. Zij verslaat Maria Kirilenko in de finale met 7-6(9) 7-5. Het is Kvitová's negende titel van haar carrière. In het dubbelspel is de titel voor het Amerikaanse duo Liezel Huber en Lisa Raymond. Het is de vijfde titel van het seizoen voor hen. Voor Raymond is het de 79e dubbelspeltitel van haar carrière.

24 augustus[brontekst bewerken]

19 augustus[brontekst bewerken]

13 augustus[brontekst bewerken]

12 augustus[brontekst bewerken]

5 augustus[brontekst bewerken]

4 augustus[brontekst bewerken]

3 augustus[brontekst bewerken]

29 juli[brontekst bewerken]

28 juli[brontekst bewerken]

22 juli[brontekst bewerken]

19 juli[brontekst bewerken]

  • De All England Lawn Tennis and Croquet Club maakt bekend dat vanaf 2015 het grandslamtoernooi van Wimbledon een week later zal plaatsvinden. De kalenderverandering is beter voor de sport omdat er een periode van drie weken komt tussen Roland Garros en Wimbledon, waardoor er een langer grasseizoen komt ter voorbereiding en er meer tijd zal zijn om te recupereren en om de overstap te maken van gravel naar gras.

16 juli[brontekst bewerken]

  • In de nieuwe ATP-ranglijst voor de week staat Roger Federer nog steeds nummer 1. Daarmee doet hij één week beter dan het vorige record van Pete Sampras, die in totaal 286 weken op nummer 1 stond. Federer zal de volgende weken zijn record nog vergroten, want hij blijft gegarandeerd op de nummer 1-positie tot de Olympische Spelen.

15 juli[brontekst bewerken]

14 juli[brontekst bewerken]

8 juli[brontekst bewerken]

  • Roger Federer wint zijn zevende Wimbledontitel en komt daarmee op dezelfde hoogte als William Renshaw en Pete Sampras. Federer verslaat in de finale de Brit Andy Murray, de favoriet van het thuispubliek, met 4-6, 7-5, 6-3, 6-4. Federer vergroot zijn recordaantal grandslamtitels tot zeventien. Door zijn overwinning wordt hij ook, voor het eerst in twee jaar, opnieuw de nummer 1 van de wereld en daarmee zal hij het record van Sampras, die 286 weken aan de top stond, evenaren. Met zijn 30 jaar en 335 dagen is Federer de tweede oudste man op de nummer 1-positie, na Andre Agassi, die 33 jaar en 131 dagen oud was. Andy Murray is de eerste Britse man in 74 jaar in de Wimbledonfinale, maar is er niet in geslaagd om de eerste Britse grandslamtitel binnen te halen sinds Fred Perry op de US Open van 1936.
  • Het gemengd dubbel op Wimbledon wordt gewonnen door het Amerikaanse duo Mike Bryan en Lisa Raymond. Zij verslaan in de finale het duo Leander Paes en Jelena Vesnina met 6-3, 5-7, 6-4. Bryan en Raymonds laatste titel samen was Roland Garros in 2003.

7 juli[brontekst bewerken]

  • Serena Williams wint haar vijfde Wimbledontitel. De Amerikaanse verslaat in de finale de Poolse Agnieszka Radwańska. Het is Serena's eerste grandslamtitel nadat zij een jaar lang niet had getennist omwille van ziekte en blessures. Serena heeft nu evenveel Wimbledontitels als haar zus Venus. Voor Radwańska is het de eerste grandslamfinale en zij is ook de eerste Poolse speler, zowel bij de mannen als de vrouwen, die de finale van een grandslamtoernooi haalt. Haar finaleplaats zorgt er wel voor dat de Poolse van de derde naar de tweede plaats op de WTA-ranglijst stijgt.
  • Serena wint ook het damesdubbelspel op Wimbledon samen met haar zus Venus. De zusjes winnen de finale van het Tsjechische duo Andrea Hlaváčková en Lucie Hradecká met 7-5, 6-4.
  • De finale van het herendubbelspel op Wimbledon zorgt voor een verrassende winnaar. Jonathan Marray en Frederik Nielsen, die voor het eerst een toernooi op ATP-niveau samen spelen, zijn de eerste wildcards die het dubbelspel op Wimbledon weten te winnen. Zij verslaan in de finale Robert Lindstedt en Horia Tecău met 4-6, 6-4, 7-6(5), 6-7(5), 6-3. Marray is de eerste Britse speler die de dubbelfinale op Wimbledon wint sinds 1936, toen het Britse team Pat Hughes en Raymond Tuckey zegevierden. Nielsen is de tweede Deense man die een grandslamtitel wint, na zijn grootvader Kurt Nielsen, die de enkelfinale haalde op Wimbledon in 1953 en 1955, en het gemengd dubbel won op de US Open van 1957. Lindstedt en Tecău verliezen hun derde grandslam- en Wimbledonfinale en zijn nog maar het tweede team in het "open era" dat zijn eerste drie Wimbledonfinales verliest, na Bob Lutz en Stan Smith die Wimbledon verloren in 1974, 1980 en 1981.

5 juli[brontekst bewerken]

  • De Fransman Arnaud Clément neemt afscheid van het proftennis. Hij won in zijn carrière vier enkelspeltitels en twaalf dubbelspeltitels, waaronder Wimbledon in 2007. Zijn hoogste positie op de ATP-ranglijst was de tiende plaats.

4 juli[brontekst bewerken]

  • Roger Federer blijft de records opstapelen. Door zijn winst tegen Michail Joezjny in de kwartfinales van Wimbledon, staat Federer van de 32e maal in de halve finale van een grandslamtoernooi. Dat is één beter dan Jimmy Connors. Zijn overwinning op Joezjny was ook zijn 64e overwinning op Wimbledon, wat ook één beter is dan Pete Sampras.

30 juni[brontekst bewerken]

  • Jaroslava Sjvedova is de eerste vrouw in het Open Era die een zogenaamde "golden set" weet te spelen. In haar partij tegen Sara Errani in de derde ronde van Wimbledon wint Sjvedova alle punten van de eerste set, die in totaal een kwartier duurt. Sjvedova wint uiteindelijk de partij met 6-0, 6-4.

23 juni[brontekst bewerken]

22 juni[brontekst bewerken]

18 juni[brontekst bewerken]

  • De Amerikaanse Melanie Oudin wint haar eerste WTA-finale op het WTA-toernooi van Birmingham, waar zij Jelena Janković verslaat in de finale. Nadal Oudin in 2009 de kwartfinale op de US Open had bereikt, was zij weer teruggevallen op de WTA-ranglijst. Bij de start van het toernooi in Birmingham stond zij op de 208e plaats. Ze vocht haar weg via de kwalificaties naar de hoofdtabel. Oudin is de laagst geplaatste speelster die een WTA-titel wint sinds Kim Clijsters op diezelfde US Open van 2009. Door haar overwinning stijgt Oudin 80 plaatsen op de ranglijst en krijgt zij een wildcard voor Wimbledon.

17 juni[brontekst bewerken]

  • Tommy Haas wint voor de tweede keer in zijn carrière het ATP-toernooi van Halle. Hij versloeg in de finale Roger Federer, die al vijfmaal het toernooi op zijn naam heeft geschreven. Haas wint zijn dertiende ATP-titel en heeft zijn laatste acht ATP-finales winnend afgesloten. De laatste keer dat hij een finale verloor, was tegen Andre Agassi in Rome in 2002. Het is ook de eerste keer sinds 2002 dat Haas Federer weet te verslaan. Het dubbelspel in Halle wordt gewonnen door Aisam-ul-Haq Qureshi en Jean-Julien Rojer, die hun tweede titel van het seizoen veroveren.
  • Marin Čilić wint de zevende ATP-titel van zijn carrière op het ATP-toernooi van Londen. Het is zijn eerste titel sinds Sint-Petersburg afgelopen oktober en dus van dit jaar, nadat hij de eerste zeven weken van het seizoen gemist heeft omwille van een blessure. Het is Čilić' eerste titel op gras. De finale eindigt in bizarre omstandigheden wanneer Čilić' tegenstander, David Nalbandian, bij 6-7(3), 3-3 wordt gediskwalificeerd. Nalbandian slaat een forehand buiten, waardoor Čilić breekt en 3-4 voor komt, en schopt uit frustratie tegen een reclamepaneel dat rond de stoel van een lijnrechter staat. Het paneel treft de lijnrechter aan het been en verwondt deze aan het scheenbeen. Na overleg met de hoofdscheidsrechter wordt beslist om de overwinning aan Cilic toe te kennen wegens onsportief gedrag van Nalbandian. Nalbandian verliest ook het prijzengeld en de rankingpunten die hij verdient met het toernooi. Na de finale verontschuldigt Nalbandian zich en verklaart hij dat hij zich schaamt voor zijn gedrag.
  • In het dubbelspel zetten Maks Mirni en Daniel Nestor hun zegereeks verder. Zij winnen van Bob en Mike Bryan, die hun titel in Londen verdedigden.
  • Alizé Cornet wint het WTA-toernooi van Bad Gastein. Zij verslaat in de finale de Belgische Yanina Wickmayer met 7-5 7-6(1). Het is Cornet tweede WTA-titel, vier jaar na haar eerste in Boedapest. In het dubbelspel winnen Jill Craybas en Julia Görges de titel.
  • Op het WTA-toernooi van Birmingham winnen Tímea Babos en Hsieh Su-wei het dubbelspel van Lisa Raymond en Liezel Huber met 7-5, 6-7(2), 10-8. Het is hun eerste titel samen.

11 juni[brontekst bewerken]

  • In een door regen uitgestelde finale trekt Rafael Nadal uiteindelijk aan het langste eind en wint hij Roland Garros. De Spanjaard verslaat Novak Đoković in de finale met 6-4, 6-3, 2-6, 7-5 en haalt zo zijn zevende titel binnen op het Franse grandslamtoernooi. Daarmee doet Nadal ook één beter dan Björn Borg en is hij de recordhouder van eindoverwinningen op Roland Garros. In totaal is het Nadals elfde grandslamzege en staat hij daarmee op een gedeelde derde plaats (met Borg) voor grandslamenkelspeloverwinningen in het Open Era. Hij is ook de tiende speler in het Open Era die 50 titels weet te winnen op de ATP World Tour, met 36 titels op gravel. Nadal heeft 52 van zijn 53 partijen op Roland Garros gewonnen. Zijn enige nederlaag leed hij in 2009 tegen Robin Söderling.

9 juni[brontekst bewerken]

  • Maria Sjarapova wint het grandslamtoernooi van Roland Garros en haalt haar "career slam" (alle vier de grandslamtoernooien winnen in je carrière). Sjarapova is in de finale met 6-3 6-2 te sterk voor de Italiaanse Sara Errani, de verrassing van het toernooi. Het is de vierde grandslamzege van Sjarapova, en haar eerste na haar schouderblessure die haar aan de kant hield van augustus 2008 tot mei 2009. Zij is trouwens de eerste speler, zowel bij de mannen als de vrouwen, die een grandslamtoernooi weet te winnen na een schouderoperatie. Door haar zege wordt Sjarapova de nieuwe nummer 1 op de WTA-ranglijst. Errani maakt een sprong van de 24e naar de 10e plaats en is zo de eerste speelster ooit die de top 10 binnenkomt van buiten de top 20.
  • Het herendubbelspel op Roland Garros gaat naar het als eerste geplaatste duo Maks Mirni en Daniel Nestor. Zij verlengen hun titel na winst in de finale (6-4, 6-4) tegen de broers Bob en Mike Bryan. Het is Mirny en Nestors zevende titel samen sinds ze begonnen samen te spelen begin 2011. Voor Mirny is het de zesde grandslamdubbeltitel, en zijn vierde op Roland Garros. Voor Nestor is het de achtste dubbelspeltitel op een grandslamtoernooi, en zijn derde op Roland Garros.

8 juni[brontekst bewerken]

  • Sara Errani en Roberta Vinci zetten hun zegereeks op gravel verder er halen de dubbelspeltitel op Roland Garros binnen. Het Italiaanse duo verslaat de Russische tandem Maria Kirilenko en Nadja Petrova met 4-6, 6-4, 6-2. Voor Errani is Roland Garros een succesverhaal: ze wint de dubbelspelfinale en haalt ook de finale in het enkelspel, waarin ze het zal opnemen tegen Maria Sjarapova. De laatste speelster die op Roland Garros beide finales haalde was Kim Clijsters in 2003.

26 mei[brontekst bewerken]

21 mei[brontekst bewerken]

  • Rafael Nadal voegt weer een ATP World Tour Masters 1000-titel toe aan zijn palmares en komt op een recordaantal van 21 zeges in deze categorie van toernooien. Nadal wint het ATP-toernooi van Rome en klopt, zoals ongeveer een maand geleden, Novak Đoković in de finale (7-5, 6-3). Het is Nadals zesde overwinning op het Foro Italico in Rome.

20 mei[brontekst bewerken]

  • Nadat ze op de rand van het verlies stond, won Maria Sjarapova uiteindelijk toch het WTA-toernooi van Rome. Sjarapova stond 4-6, 0-4 achter tegen Li Na, moest in de laatste set een matchpunt wegwerken, maar trok het laken toch nog naar zich toe en won met 4-6, 6-4 en 7-6(5). Het was Sjarapova's tweede titel van het jaar en de 26e van haar carrière.
  • In het herendubbelspel in Rome is er een Spaanse zege met de overwinning van Marcel Granollers en Marc López, die hun eerste gezamenlijke dubbelspeltitel in de wacht slepen. Bij de dames is de finale en de uitkomst dezelfde als een week eerder in Madrid: het Italiaanse duo Sara Errani en Roberta Vinci verslaat Jekaterina Makarova en Jelena Vesnina.

13 mei[brontekst bewerken]

  • Net zoals Nadal drie weken eerder haalt ook Roger Federer zijn twintigste ATP World Tour Masters 1000-titel binnen door het ATP-toernooi van Madrid te winnen. Federer verslaat Tomáš Berdych in de finale met 3-6, 7-5, 7-5. Het is Federers vierde titel van het jaar. Door zijn winst klimt hij weer naar de tweede plaats op de ATP-ranglijst. De Polen Mariusz Fyrstenberg en Marcin Matkowski winnen het dubbelspeltoernooi voor de tweede maal, na 2008.
  • Bij de dames gaat de eindoverwinning naar Serena Williams. De Amerikaanse verslaat Viktoryja Azarenka in de finale en haalt haar 41e WTA-zege binnen. Williams zet met deze overwinning een reeks van 13 opeenvolgende overwinning op gravel neer, en heeft slechts één set verloren in deze dertien partijen.

12 mei[brontekst bewerken]

6 mei[brontekst bewerken]

5 mei[brontekst bewerken]

29 april[brontekst bewerken]

28 april[brontekst bewerken]

22 april[brontekst bewerken]

  • Rafael Nadal wint zijn achtste opeenvolgende titel in Monte Carlo. De Spanjaard verslaat in de finale Novak Đoković met 6-3, 6-1, en maakt zo een eind aan een reeks van zeven opeenvolgende nederlagen tegen de Serviër. Het is Nadals twintigste ATP World Tour Masters 1000-titel en zijn eerste overwinning sinds Roland Garros in 2011.
  • Het dubbelspel in Monte Carlo wordt gewonnen door de broers Bob en Mike Bryan, die er hun derde titel winnen na 2007 en 2011. Ook voor de Bryans is het de twintigste ATP World Tour Masters 1000-titel.
  • In de Fed Cup stoten Servië en Tsjechië door naar de finale, ten koste van Rusland en Italië respectievelijk.

15 april[brontekst bewerken]

14 april[brontekst bewerken]

8 april[brontekst bewerken]

1 april[brontekst bewerken]

  • Novak Đoković volgt zichzelf op op de erelijst van het ATP-toernooi van Miami. De Serviër wint in Miami zijn tweede opeenvolgende titel en zijn derde in totaal door in de finale een andere oud-winnaar, Andy Murray, ter verslaan met 6-1, 7-6(4). Đoković is nogmaar de derde speler die het toernooi drie maal weet te winnen (na Andre Agassi en Pete Sampras). Het is Đoković' elfde ATP World Tour Masters 1000-titel en de 30e zege van zijn carrière.
  • Bij de vrouwen gaat de dubbelspeltitel in Miami naar Maria Kirilenko en Nadja Petrova. Het duo verslaat het Italiaanse paar Sara Errani en Roberta Vinci en haalt zo zijn derde titel samen binnen.

31 maart[brontekst bewerken]

  • Net zoals in Indian Wells moet Maria Sjarapova op het WTA-toernooi van Miami het onderspit delven in de finale, ditmaal tegen de Poolse Agnieszka Radwańska. Radwańska wint haar zesde Premiertitel en haar negende WTA-titel in totaal, en klimt naar plaats 4 op de wereldranglijst.
  • Het dubbelspel op het ATP-toernooi van Miami wordt gewonnen door Leander Paes en Radek Štěpánek. Het is de tweede titel van het seizoen voor het duo, na de Australian Open. Voor Paes is het de derde opeenvolgende titel in Miami. Het is ook de vijftigste dubbelspeltitel van zijn carrière.

21 maart[brontekst bewerken]

  • De Chileen Fernando González neemt afscheid van het proftennis. Hij won in zijn carrière 11 enkelspeltitels en drie dubbelspeltitels, waarvan de belangrijkste de gouden medaille op de Olympische Zomerspelen van 2004 was. Hij won ook de bronzen medaille in het enkelspel in 2004 en de zilveren medaille in het enkelspel in 2008.

18 maart[brontekst bewerken]

  • Roger Federer zet zijn zegereeks voort in 2012: hij wint zijn derde toernooi op rij door in de finale van het ATP-toernooi van Indian Wells de Amerikaan John Isner te kloppen met 7-6(7), 6-3. Federer wint zijn 19e ATP World Tour Masters 1000-titel en komt daarmee op dezelfde hoogte als Rafael Nadal. Hij is ook de eerste speler die vier keer het toernooi weet te winnen. In het dubbelspel is er een Spaanse zege: Marc Lopez en Rafael Nadal winnen in twee sets van John Isner en Sam Querrey .
  • Bij de dames is de eindzege voor Viktoryja Azarenka, die in haar openingsmatch nog op twee punten van de uitschakeling had gestaan. De Wit-Russische verslaat in de finale de nummer 2 van de wereld, Maria Sjarapova, met 6-2, 6-3. Het was vier jaar geleden dat de top 2 van het vrouwentennis nog in een finale hadden tegenover elkaar gestaan. Azarenka verstevigt met deze zege haar sterke seizoensstart: 23 gewonnen partijen en geen enkele verloren partij. Dit is de sterkste seizoensstart sinds Martina Hingis in 1997 (37-0). Het dubbelspel wordt gewonnen door Liezel Huber en Lisa Raymond, die hun vierde toernooi op rij winnen en al zestien matchen op rij ongeslagen zijn. Het is de achtste titel van het duo sinds zij in april van 2011 besloten samen te tennissen.

4 maart[brontekst bewerken]

3 maart[brontekst bewerken]

  • Roger Federer wint voor de vijfde maal het ATP-toernooi van Dubai. De Zwitser verslaat de Brit Andy Murray in de finale met 7-5 en 6-4. Het is Federers 72e titel en zijn tweede in drie weken, na winst in Rotterdam twee weken eerder. In het dubbelspel zegeviert het Indische duo Mahesh Bhupathi en Rohan Bopanna, die hun eerste dubbelspeltitel samen binnenhalen.
  • Het ATP-toernooi van Acapulco kent dezelfde winnaars als het ATP-toernooi van Buenos Aires een week eerder. David Ferrer is al voor de derde keer op rij de eindwinnaar in het enkelspel. Hij verslaat zijn landgenoot Fernando Verdasco met een duidelijke 6-1, 6-2. Ferrer is zo de eerste speler in 2012 die drie ATP-titels op zijn naam weet te schrijven. Hoewel hij de enkelspelfinale verloren heeft, wint Verdasco wel het dubbelspel aan de zijde van zijn landgenoot David Marrero.
  • Op het damestoernooi in Acapulco is de Italiaanse Sara Errani de grote winnares. Zij wint zowel het enkel- als het dubbelspel, en is de eerste speelster in bijna twee jaar die deze prestatie neerzet. In een volledig Italiaanse finale verslaat Errani Flavia Pennetta met 5-7 7-6(2) 6-0. In het dubbelspel wint Errani aan de zijde van haar landgenote Roberta Vinci.

26 februari[brontekst bewerken]

25 februari[brontekst bewerken]

23 februari[brontekst bewerken]

  • De Argentijn José Acasuso kondigt zijn afscheid van het proftennis aan. Acasuso won in zijn carrière drie enkel- en vijf dubbelspeltitels en behaalde in 2006 met een 20e plaats zijn hoogste positie op de ATP-ranglijt.

19 februari[brontekst bewerken]

12 februari[brontekst bewerken]

10 februari[brontekst bewerken]

  • In de eerste ronde van de Davis Cup gaan de teams van Spanje, Oostenrijk, Frankrijk, de Verenigde Staten, Tsjechië, Servië, Kroatië en Argentinië door naar de volgende ronde.

5 februari[brontekst bewerken]

29 januari[brontekst bewerken]

  • Novak Đoković verdedigt met succes zijn titel op de Australian Open van 2012. Net zoals in 2011 verslaat hij Rafael Nadal. De finale breekt records: zij is met 5 uur en 53 minuten de langste match ooit op de Australian Open en de langste mannenfinale van een grandslamtoernooi ooit. Het is de derde opeenvolgende grandslamfinale die de twee onder elkaar uitvechten, en in alle drie de gevallen trok de Serviër aan het langste eind. Đoković won ook de laatste zeven ontmoetingen. Het is Đoković' derde opeenvolgende grandslamtitel en zijn vijfde in totaal.
  • In het gemengd dubbel is de titel voor Bethanie Mattek-Sands en Horia Tecău. Het Amerikaans-Roemeense team wint de finale van Jelena Vesnina en Leander Paes met 6-3, 5-7, 10-3.

28 januari[brontekst bewerken]

  • De Wit-Russische Viktoryja Azarenka wint de Australian Open van 2012 en haalt zo haar eerste grandslamtitel binnen. Azarenka verplettert in de finale de Russische Maria Sjarapova met 6-3, 6-0. Azarenka wist maar liefst negen spelletjes op rij te winnen. Door haar zege wordt Azarenka ook de nieuwe nummer 1 van de wereld en neemt zij dus die positie over van Caroline Wozniacki, die in de kwartfinales was uitgeschakeld door Kim Clijsters en terugzakt naar plaats 4. Azarenka is de eerste Wit-Russin die een grandslamtitel wint en die nummer 1 van de wereld wordt.
  • In het mannendubbelspel gaat de titel niet naar de Bryan-broers. Bob en Mike Bryan verliezen de finale van Leander Paes en Radek Štěpánek, die nog maar hun vierde toernooi samen spelen. Paes en Štěpánek wonnen met 7-6(1), 6-2. Voor de 38-jarige Paes is de zege des te specialer omdat hij voor de eerste maal de Australian Open wint en zo een "career grand slam" (alle grandslamtoernooien winnen in je carrière) binnenhaalt. Voor Štěpánek is het de eerste dubbeltitel op een grandslamtoernooi.

27 januari[brontekst bewerken]

15 januari[brontekst bewerken]

  • Na zes jaar zonder ATP-titel wint de Fin Jarkko Nieminen weer een toernooi. Hij klopt in de finale van het ATP-toernooi van Sydney de Fransman Julien Benneteau met 6-2, 7-5. Nieminen rijft zo de tweede titel van zijn carrière binnen. Het is ook van 2007 geleden ook dat beide spelers in de finale ouder zijn dan 30 jaar. In het dubbelspel winnen de broers Bob en Mike Bryan hun eerste titel van 2012.

14 januari[brontekst bewerken]

13 januari[brontekst bewerken]

8 januari[brontekst bewerken]

7 januari[brontekst bewerken]

6 januari[brontekst bewerken]