De kleermaker in de hemel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De kleermaker in de hemel
Illustratie van Heinrich Vogeler in Grimms uitgave van "De kleermaker in de hemel"
Auteur gebroeders Grimm
Originele titel Der Schneider im Himmel
Origineel gebundeld in Kinder- und Hausmärchen
Uitgiftedatum 1812
Land Duitsland
Genre sprookje, esoterisch
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

De kleermaker in de hemel is een sprookje uit Kinder- und Hausmärchen, de verzameling van de gebroeders Grimm, met als nummer KHM35. De oorspronkelijke naam is Der Schneider im Himmel.

Het verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Onze Lieve Heer wil gaan wandelen in de hemelse tuin en neemt alle apostelen en heiligen mee, zodat alleen Sint Petrus achterblijft in de hemel. Petrus mag niemand binnenlaten terwijl De Heer weg is en daarom staat Petrus naast de poort. Al snel klopt iemand aan en er staat een arme eerlijke kleermaker voor de deur. Petrus ziet dat hij stoffen achterover gedrukt heeft en hij laat de kleermaker de hemel niet in. De kleermaker smeekt enorm en uit medelijden laat Petrus hem dan toch naar binnen. De kleermaker moet zich verstoppen achter de deur, zodat De Heer niet in woede zal ontsteken als hij de nieuweling ziet.

Maar al snel staat de kleermaker op uit de hoek om de hemel te verkennen. Hij ziet veel mooie kostbare stoelen en in het midden staat een zetel van goud met glanzende edelstenen. De kleermaker gaat op de troon zitten en ziet alles wat op aarde gebeurt. Hij ziet een oude lelijke vrouw die twee sluiers steelt en hij grijpt de gouden voetenbank en gooit deze naar de dief. Hij gaat snel terug naar het plekje achter de deur en doet alsof er niets is gebeurd.

Als De Heer terugkomt, vraagt hij Petrus waar zijn voetenbank gebleven is. De kleermaker moet voor De Heer verschijnen en hij vertelt wat hij heeft gedaan. De Heer vraagt hoe hij over de kleermaker moet oordelen, als hij hetzelfde zou doen had hij geen meubilair meer over. De Heer stuurt de kleermaker weer de poort uit en hij neemt een stok en gaat naar "Rust-maar-even", waar brave soldaten plezier maken.

Achtergronden bij het verhaal[bewerken | brontekst bewerken]