Naar inhoud springen

Flora (plantkunde)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Daniuu (overleg | bijdragen) op 28 nov 2019 om 21:28. (versie van PAvdK van 13 nov 2019 09:53 (55053430) teruggeplaatst - Vandalisme)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Diagram van de flora

Een flora is een in systematische volgorde gerangschikte lijst van in een gebied voorkomende soorten en lagere taxa, met vindplaatsgegevens en vaak ook determinatietabellen. Flora's worden bij het floristische onderzoek opgesteld in het kader van de plantengeografie (areaalkunde, chorologie, floristische geobotanie).[1][2][3]

De term flora is in het spraakgebruik overgegaan op het naslagwerk, de publicatie waarin de planten in een bepaald gebied of in een bepaalde periode zijn opgesomd – meestal met een sleutel voor determinatie, met een statusaanduiding, met een beschrijving van de diagnostische morfologische kenmerken, vaak met afbeeldingen, soms ook van de standplaatsgegevens en een aanduiding voor welke milieufactoren het taxon indicatief is.

Bij micro-organismen gebruikt men ook wel de term flora, zoals bij "darmflora" (systematisch overzicht van de micro-organismen die in de darm leven) en bij "mondflora" (het systematische overzicht van de micro-organismen die in de mond leven).

Onderzoek

Het onderzoek aan de flora wordt floristiek genoemd. Floristiek wordt vaak bedreven in het kader van ander onderzoek, zoals de plantensystematiek, de vegetatiekunde en de plantengeografie. Floristen zijn de professionele en amateur-onderzoekers van de flora.[4]

Voorbeelden, al naargelang waarnaar de aandacht uitgaat:

Op grond van overeenkomsten in de samenstelling van de flora tussen gebieden kunnen er plantengeografische eenheden worden onderscheiden, bijvoorbeeld floradistricten en florarijken, zoals mediterrane, Midden-Europese en tropische flora. Indien uiteenliggende gebieden overeenkomst in flora vertonen vormen ze samen een florarijk.

Naam

De flora dankt haar naam aan Flora, de Romeinse godin van de planten en bloemen en de vruchtbaarheid.

Zie ook

Zie de categorie Flora van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.