Wikipedia:Te beoordelen pagina's/Toegevoegd 20180217

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Geen stemming

Dit is geen stempagina. Op deze pagina vindt geen stemming bij meerderheid plaats, maar een discussie tussen vrijwilligers van Wikipedia. Op Wikipedia bestaan regels en richtlijnen met betrekking tot de inhoud van de encyclopedie en consensus (eenstemmigheid) wordt bereikt op basis van argumenten, niet door het tellen van stemmen. U wordt daarom van harte uitgenodigd om deel te nemen in de discussie en uw onderbouwde mening te geven. Ga uit van de goede wil van anderen, wees beleefd en vergeet niet uw bijdrage te ondertekenen door aan het eind vier tildes toe te voegen: ~~~~

Overzicht beheerpagina's
Verberg naaststaande uitleg door in je voorkeuren de optie "Verberg de uitleg boven de dagpagina's van de beoordelingslijst" (onder het kopje "Weergave") aan te vinken.
Instructies voor moderatoren
Archief 2019

De lijst met te beoordelen pagina's bevat Wikipediapagina's die genomineerd zijn voor verwijdering, doorgaans omdat iemand vindt dat een artikel niet voldoet aan de uitgangspunten van Wikipedia. U wordt uitgenodigd om, indien mogelijk, deze pagina's te verbeteren. U bent ook welkom om hier uw (beargumenteerde) bezwaar tegen verwijdering kenbaar te maken.

Procedure
 1. Iemand nomineert een artikel voor verwijdering en onderneemt daartoe de volgende acties:
  Op de betreffende pagina wordt een verwijdersjabloon geplaatst, bij voorkeur met toelichting.
  Het artikel wordt toegevoegd op de beoordelingslijst, met toelichting.
  De belangrijkste auteurs worden op de hoogte gesteld op hun persoonlijke gebruikersoverlegpagina.
 2. Er is twee weken lang gelegenheid tot discussie en verbetering.
  Onder bepaalde voorwaarden (zoals vandalisme, duidelijke auteursrechtenschendingen en pure reclame) kunnen artikelen ook direct verwijderd worden.
  De oorspronkelijke nominator kan een nominatie vroegtijdig intrekken door het gelinkte artikel <s>door te strepen</s>.
 3. In de dagen erna beoordeelt een moderator of het artikel in de dan aanwezige staat behouden of verwijderd moet worden. Deze moderator verwijdert ook het sjabloon op het artikel bij behoud.
  De lijst van te beoordelen pagina's is geen stempagina; een moderator beslist op basis van inhoudelijke argumenten.
Afkortingen

Gebruikte afkortingen: AUT: schending van auteursrechten (ook: copyvio (copyright violation)) – E/EW: encyclopedisch/encyclopedie waardig (relevant genoeg om een artikel waard te zijn) – NE: niet encyclopedisch (niet relevant genoeg) – POV: point of view, een eenzijdig standpunt, in tegenstelling tot NPOV, neutral point of view (neutraal standpunt) – WB: woordenboekdefinitieWIU: verbetering nodig (afkorting van de misleidende term "werk in uitvoering") – ZP: zelfpromotie (zie hiervoor deze pagina).

Onterecht verwijderd?

Is een artikel naar uw mening onterecht verwijderd? In principe kan de behandelend moderator u een gegronde toelichting geven. Als dat niet overtuigt, kan heroverweging van een verwijdering gevraagd worden op Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren/Terugplaatsen. Daarbij is aan te raden met sterke argumenten te komen.

Nog vragen? Zie onze FAQ. Staat uw antwoord er niet bij? U bent welkom bij onze Helpdesk! Tevens is op Wikipedia:Te beoordelen aanvullende informatie beschikbaar.

Plaats iedere nieuwe nominatie onderaan (dus de oudste staat bovenaan). Voor een reactie op een genomineerd artikel: klik naast het bijbehorende kopje op 'Bewerken'.

Toegevoegd 17/02; af te handelen vanaf 03/03[bewerken]

Toegevoegd 17/02: Deel 1[bewerken]

Nuvola apps knotes.png
Uitgevoerd
Onderstaande verzoeken zijn door een moderator bekeken en afgehandeld.

 • Bolhoedjes - ne - locale carnavalsvereniging. Fancruft met zinnen als Dit bolhoedje is een heus collectors item geworden binnen en buiten het Lampegatse. - Hanhil (overleg) 17 feb 2018 06:38 (CET)
 • Europese kampioenschappen schaatsen afstanden vrouwen - dit past niet in het stramien, en de titel zou een jaartal moeten bevatten, of het zou een algemeen over de jaren heen-artikel moeten zijn. ed0verleg 17 feb 2018 10:55 (CET)
 • Lijst van tegenstanders van PSV - NE - onzinnige lijst die niet bij te houden is en geen enkele encyclopedische waarde heeft, maar eerder fancruft is. Paul Brussel (overleg) 17 feb 2018 14:11 (CET)
  • Daar komen dus 11 voetballers bij na elke wedstrijd van PSV! Wikiwerner (overleg) 18 feb 2018 11:39 (CET)
  • Voor verwijderen. Fancruft. ErikvanB (overleg) 2 mrt 2018 18:13 (CET)
 • Lijst van voetbalwedstrijden van PSV - NE - idem. Paul Brussel (overleg) 17 feb 2018 14:14 (CET)
 • Sons wiu/ne; beginnende band. Symbole-faune.png MoiraMoira overleg 17 feb 2018 16:12 (CET)
  • Tegen Tegen verwijderen Wordt volop gedraaid op de radio (Stubru), heeft er zelfs een alternatieve opname van hun single gemaakt, staan in De Afrekening. Kan van vele andere niet gezegd worden. Queeste (overleg) 2 mrt 2018 19:00 (CET)
  • niets meer aan gebeurd; geen relevantie uit summiere tekst te halen, bronnen niet secundair, enkel airplay op een lokaal radiostation. Symbole-faune.png MoiraMoira overleg 3 mrt 2018 09:52 (CET)
   • Studio Brussel is geen lokaal radiostation. Mbch331 (Overleg) 3 mrt 2018 10:15 (CET)
 • Hollands licht - wiu - Lap pov geschreven (veel ge"je") tekst zonder opmaak. Lijkt geïmporteerd van elders, gezien de vermelde data. Voldoet nog niet aan de conventies. Rode raaf (overleg) 17 feb 2018 16:32 (CET)
  • Lijkt eigen onderzoek, en dat is hier niet toegestaan. Ook wat merkwaardig om een verhandeling over Hollands licht neer te pennen zonder ook maar een keer naar bestaande bronnen te verwijzen, zoals de ongeveer 15 jaar geleden uitgebrachte documentaire Hollands Licht, of naar de hypothese van Joseph Beuys. Paul B (overleg) 17 feb 2018 16:44 (CET)

Toegevoegd 17/02: Deel 2[bewerken]

Nuvola apps knotes.png
Uitgevoerd
Onderstaande verzoeken zijn door een moderator bekeken en afgehandeld.

 • Zeven schoonheden - De hoofdbron voor het bestaan van "7 schoonheden" in het Frankrijk van de 17e eeuw is onbetrouwbaar. Ook andere stellingen uit die bron overleven een kritische controle niet. In geen enkel betrouwbaar werk over historische schoonheid of Franse geschiedenis wordt het concept van 'zeven schoonheden' bevestigd. Waar het op het internet verschijnt, is het overgenomen uit eerstgenoemde bron of van deze Wikipedia. Flag of California.svg DimiTalen 17 feb 2018 17:11 (CET)
  • Ik heb het artikel al eerder ontdaan van volstrekt subjectieve beweringen (zie de bewerkingsgeschiedenis), en het destijds ook in WP:DKB geplaatst, met het verzoek het artikel te verbeteren. Ik dacht dat verbeteren wenselijker was dan verwijderen. martix (overleg) 17 feb 2018 17:20 (CET)
   • Helemaal mee eens, collega, maar in dit geval zie ik niet of we het wel kunnen houden. Er lijkt geen bewijs te zijn dat het concept van "7 schoonheden" valide is ... Groetjes, Flag of California.svg DimiTalen 17 feb 2018 17:24 (CET)
    • Overigens had hier op mijn OP nog wel geantwoord op je bericht, maar voordat ik mijn antwoord daar klaar had stond het dus al op deze TBP (eigenljk had ik daar nog een antwoord verwacht, misschien dat de beslissende mod daar nog wel even een blik op werpt alvorens te besluiten). Ik heb het artikel zelf ook niet aangemaakt, slechts geprobeerd te verbeteren – zoals ik al opmerkte –. Zoals sommigen hier ook al opmerkten, is het een begrip (dat in elk geval lang geleden ontstaan is) dat volgens mij op zich wel in een encyclopedie thuishoort (of het als concept valide is en mensen inderdaad déze perceptie hebben, is een heel andere vraag natuurlijk en die vraag/kritiek mag/zou in een artikel erover ook wel aan de orde mogen komen). Vanwege alle argumenten hierboven en hieronder zou ik eigenlijk een -wiu- nominatie terechter vinden dan een -weg- nominatie (al maakt het in de praktijk natuurlijk weinig uit), maar nog liever zou ik zien dat collega's tot wiens vakgebied dit onderwerp behoort, het artikel verbeteren of herschrijven. Zoals ik op mijn OP al opmerkte, het is echt jammer dat zo weinig mensen de weg naar WP:DKB weten vinden (en dat we misschien geen bijbehorend sjabloon ervoor hebben die het aan die DKB-sectie koppelt. Ik meen dat men dat op de EN-WP wel heeft?) Terug naar waar het om gaat: dat er e.e.a. aan het artikel schort was mij ook wel duidelijk, en nu eenmaal op de TBP zal het dan ook waarschijnlijk sneuvelen, waar ik verder geen traan om zal laten. Wel vind ik het principe jammer dat artikelen over onderwerpen die eigenlijk wel thuishoren op een encylopedie dan geheel verdwijnen in plaats van dat ze verbeterd worden (waar dan ook maar 2 weken de tijd voor is). (Eigenlijk zou ik liever zien dat zulke (soms wiu-)artikelen naar een naamruimte "In de steigers" of zo verplaatst zouden worden waar er in meer tijd door meer mensen gezamenlijk aan gewerkt kan worden (en dat meer mensen eens kijken naar de DKB-sectie); dat is meer een warm pleidooi voor artikelen die nog nit af zijn of de kwaliteitsdrempel nog niet halen dan dan voor dit artikel in het bijzonder). Afsluitend en samenvattend: ik vind dat een artikel over dit onderwerp eigenlijk wel thuis hoort op NL-WP. Of dat dít artikel in deze vorm moet zijn, kan terecht in twijfel getrokken worden (zoals ik al eerder duidde ben ik niet de oorspronkelijke auteur, dus zal er niet zo heel erg om treuren als het verloren gaat), maar het is m.i. vaak wel te betreuren dat er o.h.a. meer moeite gestoken lijkt te worden in pagina's naar de TBP te slepen, dan te helpen ze te verbeteren. Met vriendelijke groet - martix (overleg) 19 feb 2018 15:07 (CET)
   • dit mag weg, maar het is wel een bestaand begrip (en dus E), net als de zeven zeeën en de zeven hoofdzonden - vis ← Oncorhynchus mykiss mid res 150dpi.jpg → overleg 18 feb 2018 10:39 (CET)
    • Bestaand begrip: daar ging ik tot nu toe ook vanuit, maar vind maar eens een betrouwbare bron die dat bevestigt ... Flag of California.svg DimiTalen 18 feb 2018 10:49 (CET)
    • heb vaak het idee gehad dat het vaak als troost wordt gezegd - iemand heeft een opvallende moedervlek en is daar ontevreden mee - daarop wordt verteld dat het tot de zeven schoonheden behoort - vis ← Oncorhynchus mykiss mid res 150dpi.jpg → overleg 18 feb 2018 15:14 (CET)
  • Tegen Tegen verwijderen - je kunt niet een heel artikel verwijderen omdat 1 regeltje niet wordt geloofd door 1 gebruiker. ed0verleg 22 feb 2018 08:56 (CET)
   • Dag Edo. Ik heb het niet genomineerd omdat er een claim in staat die niet geverifieerd kan worden, maar omdat er geen bron is die het "bestaan" van dit concept aantoont. Als het al een volkswijsheid is, zoals hier wordt geopperd, zou het fijn zijn als we daar ook een betrouwbare bron voor hadden. Indien niet, hoort dit artikel misschien niet te bestaan. Mvg, Flag of California.svg DimiTalen 23 feb 2018 11:08 (CET)
 • Symbolische ruimte - wb - vis ← Oncorhynchus mykiss mid res 150dpi.jpg → overleg 17 feb 2018 18:07 (CET)
  • Is het inhoudelijk ook zinnig? De term lijkt vooral voor te komen in een of meer leergangen Nederlands in het Nederlandse secundair onderwijs, en je vindt het in deze betekenis dan ook vooral veel in zelfgemaakte samenvattingen door scholieren. Maar het is wel wat onduidelijk of het begrip ook daarbuiten gangbaar is, en of er niet veel meer betekenissen zijn van dit begrip: [1]. Paul B (overleg) 17 feb 2018 20:35 (CET)
 • Lijst van voetbalrecords - NE - en niet bij te houden lijsten. (Zie ook hierboven voor soortgelijke lijsten.) Paul Brussel (overleg) 17 feb 2018 18:46 (CET)
  • Dit is nog een korte lijst, en zal wel bij te houden zijn, maar zonder bronnen lijkt me dit niet opportuun. ed0verleg 18 feb 2018 08:51 (CET)

Toegevoegd 17/02: Deel 3[bewerken]

Nuvola apps knotes.png
Uitgevoerd
Onderstaande verzoeken zijn door een moderator bekeken en afgehandeld.

 • Amedeo Natoli - wiu. Vooralsnog geen touw aan vast te knopen: Hij wordt beschouwd als de vader van het moderne en riassciciurativo-verzekeringsstelsel, dat verschillende keren als een financieel adviseur door de Italiaanse en Franse regering werd genoemd, zelfs in tijden van oorlog en naoorlogse. - Den Hieperboree (overleg) 17 feb 2018 19:01 (CET)
 • Pepijn Teloh keeper - wiu Wil een voetbalkenner er even naar kijken, ik twijfel nogal. De laatste alinea met .... kan echt niet. Koos van den beukel (overleg) 17 feb 2018 19:43 (CET)
  • Voor Voor verwijderen Je was me net voor, ik had al een wegnominatie geplaatst. Leest als een sportverslag uit een clubblad met een open einde. Glazen bol voor de zomer van '18 is met ..... ingevuld. Daarnaast relevantie volkomen onduidelijk. Rode raaf (overleg) 17 feb 2018 19:52 (CET) We hadden een BWC, ik was ook bezig het sjabloon te plakken, maar maakt niet uit.Koos van den beukel (overleg) 17 feb 2018 19:53 (CET)
  • Voor Voor verwijderen NE voetballer zonder profdebuut (derde divisie is amateur) en gaat komend seizoen ook weer bij een amateurclub spelen. Blijkt tevens zelfpromo via een familielid - Agora (overleg) 2 mrt 2018 15:16 (CET)
 • Jonas Faes " Jilf " - 15-jarige YouTuber met 150 volgers - vis ← Oncorhynchus mykiss mid res 150dpi.jpg → overleg 17 feb 2018 20:21 (CET)
 • Amand Vandaele - wiu - Lege pagina met alleen twee links en een half ingevulde infobox. Dqfn13 (overleg) 17 feb 2018 22:17 (CET)
  • Tegen Tegen verwijderen Het artikel is aangevuld. Het past in de reeks lemma's gewijd aan burgemeesters van Vlamertinge. Andries Van den Abeele (overleg) 19 feb 2018 15:15 (CET)
  • Inderdaad mooi aangevuld. Mag nu zeker behouden blijven. Queeste (overleg) 19 feb 2018 17:09 (CET)
 • ANBU - ne / wiu - Band zonder platenlabel, met alleen eigen uitgaves. Enige relevantie zou eventueel nog kunnen blijken uit optredens, maar ook die ontbreken in het geheel. Dqfn13 (overleg) 17 feb 2018 22:34 (CET)
 • Lijst dode vulkanen - denk dat deze lijst geen zinvolle bijdrage is - vis ← Oncorhynchus mykiss mid res 150dpi.jpg → overleg 17 feb 2018 23:12 (CET)
  • Voor Voor verwijderen Hier is nuweg op zijn plaats, want een lijst van dode vulkanen zouy zeer lang zijn, en deze nietszeggende lijst is dus geen lijst van dode vulkanen. De Grand Ballon ontbreekt bijvoorbeeld, en zo nog vele duizenden meer. Fred (overleg) 17 feb 2018 23:21 (CET)
  • En waar in de WP:RVM staat dat een missend item op een lijst een nuweg-criterium is? ed0verleg 18 feb 2018 08:53 (CET)
   • Een lijst met onzinwoorden is dat wel. De enige "naam" die op deze lijst staat en wel bestaat is Bendigo en dat is een plaats in Australië. Dqfn13 (overleg) 18 feb 2018 10:18 (CET)
    • Het waren volgens mij geen onzinwoorden, maar een nietszeggend lijstje met een paar TLD's. Er stond geen zinnige informatie in over dode vulkanen, noch zinnige informatie om het artikel naar iets anders te hernoemen (tenzij je een artikel wilt hebben met als titel Lijst van willekeurige tld's of iets in die trant). Daarmee voldeed dit aan de nuwegcriteria en heeft een beoordelingssessie van 2 weken geen toegevoegde waarde. Daarom heb ik het artikel per direct verwijderd ondanks een vermelding hier. Mbch331 (Overleg) 18 feb 2018 11:49 (CET)
     • Aha, met die uitleg klinkt geen zinvolle inhoud inderdaad als een 100% match, en is het terecht per nuweg verwijderd. ed0verleg 18 feb 2018 20:07 (CET)
 • Injectienaaldtheorie - wiu - vaag artikel, bronnen zijn dode links en met een onduidelijk voorbeeld. Theorie is min of meer echt, zie en:Hypodermic needle model, maar de naam is mogelijk zelfverzonnen. - Magere Hein (overleg) 17 feb 2018 23:55 (CET)
  • Zelf-verzonnen zal wel meevallen, ik kwam in 5 minuten al twee werkende bronnen tegen die dezelfde naam gebruiken. ed0verleg 18 feb 2018 08:51 (CET)