Algemeen Fonds

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Algemeen Fonds-kaart is een gelukskaart uit het bordspel Monopoly, vergelijkbaar met een "Kanskaart". In de originele versie van het spel heet een dergelijke kaart een "Community Chest card".

Wanneer de speler met zijn pion op een van de hieraan gekoppelde vakjes op het speelbord terechtkomt, moet de speler een Algemeen Fondskaart nemen en hardop aan zijn medespelers voorlezen wat er op de kaart staat. De Algemeen Fonds-kaarten kunnen zowel in het voordeel als het nadeel van de speler werken, en de mate waarin ze het spel beïnvloeden varieert.

In Nederlandse versies van het spel zijn de Algemeen Fonds-kaarten vaak roze. Ze liggen in het middelste deel van het bord, linksboven ten opzichte van "Start".

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

De teksten van de Algemeen Fonds-kaarten, in de versie voor Nederland met de oorspronkelijke bedragen in guldens:

België[bewerken | brontekst bewerken]

De teksten van de Algemeen Fonds-kaarten, in de oorspronkelijke populaire versie voor België met de oorspronkelijke bedragen in Belgische franken:

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

De kaart Betaal f 10 boete of neem een Kanskaart ("Betaal F 200 boete of neem een Kanskaart") biedt de speler een keuzemogelijkheid, die van strategisch belang is. In het begin van het spel kan men vaak het beste de kanskaart nemen; in de latere fase van het spel wordt dit ongunstig omdat sommige kanskaarten de speler zwaar belasten als hij inmiddels huizen of hotels bezit.