• 14 september - Ig Nobelprijs voor UvA-hoogleraar
Eric-Jan Wagenmakers, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, is onderscheiden met een Ig Nobelprijs voor een onderzoek naar kop-of-munt. In een internationaal team onderzocht hij de vraag of bij het gooien van een munt deze het vaakst landt op de kant die boven werd gehouden. Na 350.757 keer tossen bleek dat zo te zijn, namelijk 50,8% tegen 49,2%.
• 10 september - Polaris Dawn-missie succesvol gelanceerd
Vanaf Kennedy Space Center in Florida is met succes de Falcon 9-raket van SpaceX gelanceerd voor de Polaris Dawn-missie. Dit is een commercieel bemande ruimtemissie die moet uitmonden tot de eerste ruimtewandeling die door een burger zal worden uitgevoerd. Ook zal het eerste keer zijn sinds het Apolloprogramma dat astronauten zo ver de ruimte in begeven, z'n 1400 kilometer van Aarde.
De Britse theoretisch natuurkundige Peter Higgs is op 94-jarige leeftijd overleden. Reeds in 1964 voorspelde hij een elementair deeltje die massa geeft aan alle andere deeltjes. Het zou bijna 50 jaar duren voordat het bestaan van het Higgsboson door het CERN werkelijk werd aangetoond. Hiervoor werd Higgs, samen met de Belg François Englert, in 2013 onderscheiden met de Nobelprijs.
• 11 februari - Bibliotheek Charles Darwin online
Een groep historici hebben de complete privébibliotheek van Charles Darwin online gezet, de man die aan de basis stond van de evolutietheorie. Zijn collectie, die 7400 titels en 13.000 volumes omvat, bestaat uit wetenschappelijke boeken, waar naast de vele Engelstalige ook enkele Nederlandse, Spaanse en Italiaans exemplaren. Zie Darwin online
• 19 januari - Maanlanding Japanse maanlander SLIM succesvol
De maanlanderSmart Lander for Investigating Moon (SLIM) van het Japanse ruimtevaartagentschap JAXA maakt een succesvolle zachte landing op de Maan. Japan is hiermee het vijfde land dat in een dergelijke missie slaagt. Desondanks is het onduidelijk of het vaartuig zal functioneren, omdat na de landing bleek dat de zonnepanelen niet werkten.
Het Aralmeer is vanaf de jaren 60 aanzienlijk kleiner geworden. De uitdroging van het meer wordt beschouwd als een van de grootste milieurampen van onze tijd.
...bij sommige mensen de organen gespiegeld in het lichaam zitten. Het hart dus rechts hebben in plaats van links. Deze zeldzame verstoring van de links-rechts configuratie binnen het lichaam heet Situs inversus.