Joke Schauvliege

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Joke Schauvliege
Joke Schauvliege at Werktuigendagen 2009 b.jpg
Partij CD&V
Religie Rooms-katholiek
Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw
Aangetreden 13 juli 2009
Regering Bourgeois I
Voorganger Philippe Muyters (Ruimtelijke Ordening), Kris Peeters (Landbouw en Plattelandsbeleid)
Vlaams minister van Cultuur, Leefmilieu en Natuur
Aangetreden 13 juli 2009
Einde termijn 25 juli 2014
Regering Peeters II
Voorganger Bert Anciaux (Cultuur), Hilde Crevits (Leefmilieu en Natuur)
Opvolger Sven Gatz (Cultuur)
Portaal  Portaalicoon   België
Politiek
Joke Schauvliege ontvangt een groep bezoekers in het Vlaams Parlement.

Joke Schauvliege (Gent, 16 maart 1970) is een Belgisch politica voor CD&V.

Loopbaan[bewerken]

Schauvliege studeerde na haar humaniora in de Onze-Lieve-Vrouw Visitatie te Gent, rechten aan de RUG. Ze werkte tien jaar als advocaat aan de Gentse balie.

Schauvliege werd in 1994 als jongste gemeenteraadslid verkozen in Evergem. Ze was lid van de jeugdbeweging VKAJ en verschillende andere verenigingen.

In 1999 had ze samen met Jo Vermeulen een rubriek "Jo en Joke" in De Laatste Show.

In 1999 werd Schauvliege verkozen als federaal volksvertegenwoordiger in de Kamer, voor de toenmalige CVP. In 2003 greep Schauvliege naast een parlementszetel.

In 2004 maakte Schauvliege de overstap naar het Vlaamse niveau. Ze was in het Vlaams Parlement lid van de commissie Leefmilieu en Ruimtelijke Ordening. Binnen CD&V wordt ze beschouwd als specialiste inzake ruimtelijke ordening. Schauvliege was ook ondervoorzitter van de CD&V-fractie in het Vlaams Parlement.

Van 2007 tot 2009 bekleedde Schauvliege lokaal een uitvoerend mandaat. In haar gemeente Evergem was ze schepen van Ruimtelijke Ordening, Jeugdbeleid, Toerisme en Natuurontwikkeling. Van 2008 tot 2009 was zij nationaal ondervoorzitter van CD&V.

Bij de Vlaamse verkiezingen van 2009 behaalde zij 51.810 voorkeurstemmen, meteen het hoogste aantal in Oost-Vlaanderen.[1] Deze hoge persoonlijke score werd in juli 2009 verzilverd met het ambt van minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur in de nieuwe Vlaamse Regering-Peeters II.

Tijdens het Belgisch EU-voorzitterschap in 2010 zat Vlaams minister Schauvliege de Europese Raad Leefmilieu voor.[2] Daarbij zette ze Duurzaam Materialenbeheer succesvol op de Europese agenda.

In februari 2012 keurde de Vlaamse Regering op voorstel van minister Schauvliege de geluidsnormen voor muziekactiviteiten goed. De normen zijn in voege sinds 1 januari 2013.

In 2012 kreeg Schauvliege van de culturele (muziek)sector veel kritiek. Dit wegens het invoegen van een wettelijke geluidsnorm op concerten en festivals (max. 100 dB). Volgens sommigen is deze norm te laag om bepaalde muziekgenres nog goed te kunnen spelen in België. Ze kreeg eveneens kritiek te slikken van de cultuursector toen ze bij haar aanstelling blijk gaf in de laatste zes maanden slechts één toneelstuk had gezien, waarvan ze zich de naam niet herinnerde.[3] Ook milieu- en natuurorganisaties uitten kritiek op haar beleid, onder meer door het versoepelen van de vossenjacht en het goedkeuren van een milieuvergunning voor het winkelcomplex Uplace. Dat laatste viel ook bij de zelfstandigenorganisatie UNIZO niet in goede aarde. De milieuorganisaties steunden Schauvliege wel in haar vraag om tegen 2020 30% minder broeikasgassen uit te stoten in Vlaanderen, een verplichting die werd opgelegd door de Europese Unie. Haar goedkeuring van Uplace kon ook op bijval rekenen van Voka en oppositiepartij Open Vld.

Tijdens de laatste ronde van het Kunstendecreet verhoogde ze het totaal middelen, met meer dan 7 miljoen euro, van 87 miljoen naar 94,5 miljoen euro. Ze koos voor 10% projectsubsidies en 90% structurele subsidies, waar het vroeger 3% en 97% was. "Dat zorgt voor meer flexibiliteit, meer impulsen voor artistieke vernieuwing en creatieve productie", verduidelijkt ze.

Op 7 december 2012 sloot minister Schauvliege samen met haar Franstalige collega Fadila Laanan een cultureel samenwerkingsakkoord tussen Vlaanderen en de Franse Gemeenschap.

Bij de Vlaamse verkiezingen van 2014 was Schauvliege lijsttrekker in Oost-Vlaanderen, ze behaalde 55.291 voorkeurstemmen en werd opnieuw verkozen. In de nieuw gevormde regering-Bourgeois werd ze minister van Omgeving, Natuur en Landbouw en aldus bevoegd voor de domeinen landbouw en visserij, leefmilieu en natuur (waaronder natuurlijke rijkdommen en plattelandsbeleid) en ruimtelijke ordening.

In 2014 werd ze Commandeur in de Leopoldsorde.[4]

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege tijdens een inhuldiging in Technopolis op 3 oktober 2013.

Overzicht politieke loopbaan[bewerken]

Persoonlijk[bewerken]

Joke Schauvliege is gehuwd en heeft twee kinderen. Ze woont in Ertvelde, een deelgemeente van Evergem.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Voorkeurstemmen
  2. Laatste formele Raad Leefmilieu geeft Belgische prioriteiten groen licht, persbericht eutrio.be, 20 december 2010
  3. Schauvliege: "Cultuurminister moet geen cultuurkenner zijn". Het Laatste Nieuws (14 oktober 2010) Geraadpleegd op 31 januari 2013
  4. Vlaams Parlement reikt onderscheidingen uit aan ministers en parlementairen. deredactie.be (10 december 2014) Geraadpleegd op 1 januari 2015
Voorganger:
Bert Anciaux
Vlaams minister van Cultuur
2009-2014
Opvolger:
Sven Gatz
Voorganger:
Hilde Crevits
Vlaams minister van Leefmilieu/Natuur
2009-
Voorganger:
Kris Peeters
Vlaams minister van Landbouw
2014-
Voorganger:
Philippe Muyters
Vlaams minister van Omgeving
2014-