Jumbo Supermarkten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Jumbo supermarkten)
Ga naar: navigatie, zoeken
Jumbo
Jumbo Logo.svg
Opgericht 1979
Hoofdkantoor Veghel
Eigenaar/onderdeel Van Eerd Beheer
Vestigingen 576 winkels, waarvan 329 met afhaalpunt.[1]
7 losse afhaalpunten
(21 april 2017)
Land(en) Vlag van Nederland Nederland
Jaaromzet Gestegen € 6,700 miljard (2016)[2]
Een filiaal van Jumbo Supermarkten in Utrecht
Een filiaal van Jumbo Supermarkten in Utrecht
Jumbo Distributiecentrum op de Amert in Veghel
Jumbo Distributiecentrum op de Amert in Veghel
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Economie

Jumbo is een Nederlandse keten van supermarkten van Jumbo Groep Holding B.V., die eigendom is van Stichting Administratiekantoor Van Eerd Groep Holding. Tussen 2005 en 2012 groeide Jumbo, mede door de overname van de supermarktketens Super de Boer en C1000, uit tot de op één na grootste supermarktketen van Nederland. Er werken (inclusief hoofdkantoor en distributiecentra) anno 2017 ongeveer 60.000 mensen.[3]

Geschiedenis[bewerken]

Jan en Anita Meurs begonnen op 18 oktober 1979 in een voormalig kerkgebouw op het Lourdesplein 10 in Tilburg een Jumbo supermarkt. De naam Jumbo komt voort uit een concurrent van Van Eerd in Tilburg, Torro. De oprichters van Jumbo zochten naar een naam die machtiger was dan een Torro (de stier): Jumbo, de olifant. De Torro-formule is in de jaren 90 overgegaan in Edah en Konmar. Van Eerd is van oorsprong een levensmiddelengroothandel en werd in 1921 opgericht in Veghel. In 1983 kocht de groothandel de formule Jumbo en de supermarkt aan het Lourdesplein van Jan en Anita Meurs. Er ontstonden in korte tijd tientallen Jumbo's in de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg.

Alle aandelen zijn nog steeds in handen van de familie Van Eerd: Karel van Eerd en zijn drie kinderen, Frits van Eerd, Colette Cloosterman-van Eerd en Monique Groenewoud-van Eerd.

Vestigingen[bewerken]

Diverse huismerkproducten

In 2002 had Jumbo 36 winkels en circa 400 miljoen euro omzet. In oktober 2005 werd er ook een Jumbo in het Drentse Valthermond geopend. Hiermee was er in elke provincie van Nederland een Jumbo-supermarkt te vinden, maar weinig in de Randstad. Daar kwam verandering in nadat supermarktketen Laurus (Edah; Konmar; Super de Boer) in financiële moeilijkheden kwam. Jumbo kocht 12 vestigingen van Konmar in 2006 en 15 vestigingen van Super de Boer in 2007. Een aantal van die vestigingen is gelegen in de Randstad.

In mei 2007 waren er 100 vestigingen door heel Nederland, waarmee Jumbo een marktaandeel van 4,2% had in Nederland. In september 2007 waren er 78 filialen en 30 franchisenemers.

Halverwege december 2007 was het totale aantal winkels, mede door de aankoop van de voormalige Laurus-supermarkten, opgelopen tot 117, waarmee 1,25 miljard euro omzet werd behaald.[4] In oktober 2008 had Jumbo 120 winkels en kwam het marktaandeel volgens Jumbo boven de 5%. In 2008 had het bedrijf zijn groei op een lager pitje gezet om een flink aantal winkels op te frissen en een nieuw distributiecentrum in gebruik te nemen.

Op 18 september 2009 maakte het bedrijf bekend dat het Super de Boer wilde overnemen en een bod van € 4,20 per aandeel had gedaan.[5] Het Franse Casino, houder van circa 57 procent van de aandelen Super de Boer, steunde het bod.[6] Na een biedingsstrijd met Sperwer (PLUS) werd op 19 oktober 2009 bekend dat Jumbo het winnende bod van € 4,82 per aandeel had uitgebracht.[6][7] Na instemming van de NMa werd de aandeelhouders van Super de Boer om groen licht gevraagd. Na de overname bestond de keten uit 311 winkels met een marktaandeel van meer dan 10%. Hiermee werd de Jumbo Groep in 2010 dan ook de op drie na grootste supermarktgroep van Nederland, na Albert Heijn, Superunie en C1000. Onder de naam Jumbo stond de keten, samen met Super de Boer toen op de gedeelde 7e plek.[8]

In februari 2010 werd er een begin gemaakt met het ombouwen van de eerste Super de Boer-winkels naar Jumbo. Eind 2011 opende Jumbo in Amsterdam de 250e winkel.

In november 2011 werd bekendgemaakt dat Jumbo alle C1000-vestigingen over zou nemen van CVC Capital Partners voor 900 miljoen euro. Op 21 februari 2012 ging de NMa akkoord en werd de overname definitief. Hierdoor werd Jumbo na Albert Heijn de grootste supermarktketen van Nederland.[9][10]

Een groot filiaal van de Jumbo werd in maart 2013 geopend als Jumbo Foodmarkt, deze is gevestigd in het winkelcentrum Stada in Breda.[11]

In het najaar van 2014 begon Jumbo met afhaalpunten (pick-up-points). Klanten kunnen hun boodschappen bestellen op de website van Jumbo en de bestelling vervolgens ophalen in een winkel of een ander afhaalpunt.[12]

Begin 2015 werd de 500ste Jumbo Supermarkt geopend.[13]

In 2016 werd de Kingsalmarkt in Amstelveen omgebouwd tot Jumbo.[14]

Huismerken[bewerken]

Vanaf augustus 2008 liet Jumbo Supermarkten het huismerk O'Lacy geleidelijk uit de schappen verdwijnen. Jumbo ging verder met een huismerk onder de namen 'Jumbo', 'Jumbo Budget' en 'Jumbo Exclusief'. Het merk 'Jumbo Budget' werd later vervangen door het van Super de Boer overgenomen Euromerk. Bij Vomar, waar O'Lacy eveneens werd verkocht, is men in maart 2009 met het merk gestopt.[15] Men heeft ook enkele private label merken zoals het pilsener Dors.

Hoofdkantoor en distributiecentra[bewerken]

Locaties distributiecentra en hoofdkantoor Jumbo Supermarkten

Het hoofdkantoor en distributiecentrum bevinden zich van oudsher op bedrijventerrein de Oude Haven in Veghel, Noord-Brabant.

Vanwege de groei van het bedrijf werd er in Veghel ook een distributiecentrum op industrieterrein De Dubbelen geopend, en werden rond 2008 twee distributiecentra gebouwd op bedrijventerrein De Amert. Daarnaast heeft Jumbo ook distributiecentra in Beilen, Breda, Elst en Woerden. Het distributiecentrum van de onlinewinkel is gevestigd in 's-Hertogenbosch. Het landelijke diepvries distributiecentrum is gevestigd in Raalte. Het verdeelcentrum in Drachten werd gesloten.

Inkooporganisatie[bewerken]

Jumbo kocht jarenlang producten in bij inkooporganisatie Superunie. In oktober 2009 maakten Jumbo en Schuitema (C1000) bekend dat ze samen een nieuwe inkooporganisatie gingen oprichten. Deze inkooporganisatie kreeg de naam Bijeen en ging per 1 januari 2010 van start. Later werden ook de Super de Boer winkels bevoorraad door Bijeen. Vanwege de overname van C1000 door Jumbo kwam de naam Bijeen vanaf medio 2012 te vervallen. De inkooporganisatie heet sindsdien gewoon Jumbo.[16]

Formules[bewerken]

Jumbo Oud
  • Deze formule is vooral aanwezig in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Deze winkels stammen uit de tijd dat Jumbo nog een regionale supermarktketen was. De filialen zijn in 2013 nog te herkennen aan de gele Jumbo-tekst met witte achtergrond, de zwarte tekst 'Elke dag beter' en de vaak groene vierkantjes achter het logo.
Jumbo Nieuw
  • Na de overname van Super de Boer werd in IJsselstein de eerste proefwinkel met een nieuwe Jumbo-huisstijl geopend. Het merendeel van de winkels heeft anno 2013 deze huisstijl. Ze zijn te herkennen aan de witte tekst op een gele achtergrond en de bruine vloertegels.
Jumbo Foodmarkt
  • De eerste vestiging hiervan bevindt zich in Breda en is met een oppervlakte van 6000 vierkante meter de grootste supermarkt van Nederland.[17] Behalve een supermarkt is er een horeca-aanbod. Op 28 november 2014 werd in Amsterdam de tweede vestiging van Jumbo Foodmarkt geopend. Bijna een jaar later, op 25 november 2015, opende een derde vestiging haar deuren aan de Noordkade in Veghel.[18] Een vierde vestiging staat gepland voor Leidsche Rijn Centrum in Utrecht.[19]
Jumbo Large
  • Dit is een grote supermarkt met Jumbo Foodmarkt-elementen.
Pryma
  • Jumbo heeft een afnemend aantal filialen in Zuidoost-Nederland onder de naam Pryma. De winkels van Pryma verkopen ook het Jumbo-huismerk.
Super Food Plaza
  • Dit is een formule die op Aruba wordt gebruikt. De winkel is nagenoeg identiek aan een Jumbo-supermarkt, alleen is de voertaal Engels en heeft het een aangepast assortiment. In deze supermarkt wordt eveneens het huismerk aangeboden.
La Place
  • Op 26 januari 2016 werd bekend dat La Place door Jumbo Groep Holding BV wordt overgenomen uit de failliete boedel van V&D-holding, en als merk wordt gecontinueerd. Dit betreft alleen de losse vestigingen en het hoofdkantoor van La Place. Van de 61 vestigingen die Jumbo overneemt, zullen er waarschijnlijk vijf tot tien alsnog gesloten worden.[20] Op 2 januari 2017 werd bekendgemaakt dat Jumbo de 18 AC wegrestaurants koopt en deze locaties om te bouwen tot de La Place formule.[21]

Jumbo Golfwereld[bewerken]

Jumbo heeft in 2004 de London Golf Centres, die het in 2003 kocht, omgebouwd tot Jumbo Golfwereld. Dit bedrijf profileert zich als servicediscounter op golfgebied. Inmiddels zijn er acht vestigingen.

Prijzen[bewerken]

  • Van 2005 t/m 2012 werd Jumbo verkozen tot 'Beste winkelketen van het jaar' in de categorie supermarkten.[22]
  • In 2007 en 2008 werd Jumbo uitgeroepen tot het meest klantvriendelijke bedrijf van Nederland.[23][24]
  • In 2014 is Jumbo uitgeroepen tot 'beste supermarkt' door GFK en Foodmagazine.[25]