Ecoduct

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ecoduct over de A50 bij Woeste Hoeve

Een ecoduct, ecopassage, wildwissel, natuurbrug, dierenviaduct of wildviaduct is een viaduct waarbij (meestal) de bovenste laag gereserveerd is om dieren een weg te laten kruisen. In Nederland zijn ecoducten onderdeel van de ecologische hoofdstructuur, bedoeld om de biodiversiteit te bevorderen. Het ecoduct wordt zo natuurlijk mogelijk ingericht om zo een ongestoorde wildpassage mogelijk te maken.

In een ecombiduct is de passage gecombineerd met een kleinwildtunnel. De tunnel is vooral effectief voor dieren die bijvoorbeeld licht- en geluidshinder ondervinden van weg- en spoorverkeer.

Naast het ecoduct bestaan ook de ecotunnel, die onder de barrière (weg of spoorweg) doorgaat, en het "eco-aquaduct", dat een passage geeft aan waterdieren.

Ecoducten in Vlaanderen[bewerken]

Ecoduct Kikbeek over de E314 in Opgrimbie
 • ecoduct De Warande is het eerste Vlaamse ecoduct en werd afgewerkt in 2005. Het verbindt het oostelijk met het westelijk gedeelte van het Meerdaalwoud en bevindt zich op de grens tussen Bierbeek en Oud-Heverlee over de Naamsesteenweg N25.[1] De kostprijs liep op tot 2 miljoen euro.
 • ecoduct Kikbeek in het Nationaal Park Hoge Kempen over de E314 in Opgrimbie (Maasmechelen). Dit in 2005 afgewerkte ecoduct kostte 4,6 miljoen euro. In de buurt zal er een "ecovallei" worden gemaakt, waar er dus een viaduct komt voor de E314.[2]
 • ecoduct De Munt over de E19 (Antwerpen-Breda) en de HSL ter hoogte van Loenhout (voltooid in het najaar 2011). Dit 60 meter brede ecoduct met een lengte van 100 meter zal 12 miljoen euro kosten, gefinancierd door Infrabel en de Vlaamse overheid.
 • De ecoduct Kempengrens op de Nederlands-Belgische grens bij Postel en de Kroonvense Heide over de E34 in samenwerking met de Nederlandse provincie Noord-Brabant werd in 2014 afgewerkt.[3]
 • over de E19 (Antwerpen-Breda) en de HSL ter hoogte van het Peerdsbos. Dit is niet echt een ecoduct maar wat men een bermbrug gedoopt heeft, namelijk een brug die aan de zijkant een brede rij struiken draagt waarin klein wild zich hopelijk beschut genoeg voelt om naar de overkant te kruipen.
 • ecoveloduct, eveneens in het Nationaal Park Hoge Kempen, een omgebouwde verkeersbrug op de enkel nog voor fietsers toegankelijke weg (deel van de N730) van As naar Wiemismeer, over de E314 in Zutendaal.

Om de impact van de ecoducten te monitoren werd door het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) van de Vlaamse overheid een studiebureau aangesteld. Met filmmateriaal, zandbedden, inktplaten en bodemvallen voor de kleinste passanten werd de inventaris opgebouwd. De Kikbeek wordt gebruikt door everzwijnen, vossen, hazen, reeën, hermelijnen en bunzingen, naast heel wat vleermuizen, reptielen, amfibieën en ongewervelden zoals de franjestaart, de watervleermuis, de gladde slang, de heidekikker en de rugstreeppad. Bij de Warande werden onder meer steenmarters, bosvleermuizen, reeën, vossen, everzwijnen, bunzingen, de hazelworm, de levendbarende hagedis en zelfs wasberen geregistreerd. Daarnaast werden ook zeldzame reptielen en insecten waargenomen, zoals de in Vlaanderen bedreigde lederloopkever.[1]

In 2011 wordt een tweede kleiner ecoduct over de N25 in het Meerdaalwoud voorzien. Ecoducten in het Zoniënwoud over de Brusselse Ring worden gepland.[4]

Ecoducten in Nederland[bewerken]

Rijkswegen[bewerken]

Ecoduct 'Harm van de Veen', over de A1
 • A1, Harm van de Veen ecoduct - Kootwijk - de Veluwe - Met name voor het edelhert. Vernoemd naar Harm van de Veen, een van de initiatoren van de natuurontwikkelingsvisie in Nederland.
 • A1: Ecoduct Hoog Buurlo.[5]
 • A1, Ecoduct De Borkeld - Overijssel, ter hoogte van natuurgebied De Borkeld bij Rijssen.
 • A1, Ecoduct Boerskotten - bij Oldenzaal. Het natuurgebied Boerskotten van Natuurmonumenten werd bij de aanleg van A1 tussen Bad Bentheim en Oldenzaal doorsneden. Tussen de twee delen is daarom een 80 meter lang ecoduct aangelegd dat aan de uiteinden 50 meter en in het midden 15 meter breed is. Bovendien zijn aan beide zijden van het ecoduct schermen van grenenhout geplaatst om de invloed van het geluid en de lichten van het verkeer op het ecoduct te verminderen. het ecoduct wordt gebruikt door reeën en dassen.
 • A2, Ecoduct Autenase Kade ten zuiden van knooppunt Everdingen.
 • A2, Ecoduct Beesdsche Veld ter hoogte van Beesd.
 • A2, Natuurbrug Het Groene Woud, tussen Boxtel en Best.
 • A2, Ecoduct Groote Heide, ter hoogte van de Leenderheide tussen knooppunt Leenderheide en Leende.
 • A2, Ecoduct Natuurbrug Weerterbergen - Over de spoorlijn Eindhoven - Weert en de A2 tussen Maarheeze en Weert (klaar eind 2013). Verbinding tussen de Weerter- en Budelerbergen en het Weerterbos.
 • A2, Ecoduct Kruisberg tussen Maastricht Aachen Airport en Meerssen.[6] Omdat de rijbanen gescheiden zijn aangelegd moesten er twee aparte ecoducten gebouwd worden. Door middel van dit ecoduct is er een verbinding tussen natuur in het Maasdal en het Geuldal.
 • A12, Ecoduct Mollebos (ter hoogte van Driebergen) en Ecoduct Rumelaer (ter hoogte van Woudenberg) zijn in 2013 opgeleverd aan RWS, beide vormen een verbinding voor de EHS op de Utrechtse Heuvelrug.
 • A12, Ecoduct Jac. P. Thijsse verbindt de natuurgebieden Planken Wambuis en Reijerscamp, ter hoogte van Ede.[7] Bedoeld voor onder meer edelherten, dassen, boommarters, eekhoorns, hazelwormen en slangen.
 • A27, Ecoduct Zwaluwenberg over de Spoorlijn Utrecht – Hilversum en over de A27 ten zuiden van Hilversum.[8]
Bovenaanzicht Ecoduct Leusderheide, over de A28

Provinciale wegen[bewerken]

Ecoduct over de Provinciale weg 227 Treeker Wissel

Spoorwegen[bewerken]

 • Natuurbrug Zanderij Crailoo -Spoorlijn Hilversum-Amsterdam.
 • Ecoduct Mollebos - Spoorlijn Utrecht-Arnhem.
 • Ecoduct Rumelaar - Spoorlijn Utrecht-Arnhem.
 • Ecoduct Hulshorst - Spoorlijn Amersfoort-Zwolle - Ecoduct.
 • Ecopassage Twilhaar (voorheen Nijverdal) - Spoorlijn Haarle-Nijverdal - Grote ecopassage bij spoor en ecoduct over N35.
 • Natuurbrug Zwaluwenberg - Over het spoor ter hoogte van Hilversum-Zuid - Natuurbrug.
 • Ecoduct Op Hees - Spoorlijn Utrecht-Amersfoort - Natuurbrug.
 • De Vloedgraaf - Spoorlijn Sittard-Roermond - Grote faunapassage.
 • Natuurbrug Weerterbergen - Spoorlijn Eindhoven-Weert - Natuurbrug over spoor en rijksweg.

eco-aquaduct[bewerken]

 • Op 22 oktober 2014 is tussen Rouveen en Zwartsluis in het Land van Vollenhove een aquaduct geopend voor waterdieren zoals otters, slangen, kikkers en vissen. Het is de eerste passage van deze soort.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. a b Zelfs wasbeer gebruikt ecoduct in Meerdaalwoud. hln.be (25 juli 2013) Geraadpleegd op 25 juli 2013
 2. Maasmechelen krijgt ecovallei onder E314, 15 februari 2012, Het Belang van Limburg
 3. Ecoduct over E34 verbindt Vlaamse en Nederlandse natuurgebieden met elkaar, 19 november 2014, De Standaard
 4. Het is druk op het ecoduct, De Standaard, 25 augustus 2010
 5. Hoog Buurlo Rijkswaterstaat.nl
 6. [1]
 7. Jac. P. Thijsse Rijkswaterstaat.nl
 8. Zwaluwenberg Rijkswaterstaat.nl
 9. Hulshorst Rijkswaterstaat.nl
 10. http://www.nationaalpark-dwingelderveld.nl/documents/inrichting_dwingelderveld/documenten/vakblad-groen-okt.-2010-geluidswal-ecoduct-dv.pdf
 11. Negen ecoducten Rijkswaterstaat.nl
 12. a b Eerste Drentse 'zebra' voor zaadjes, vossen, libellen, kikkers en konijnen Dagblad van het Noorden 18 november 2011
 13. Middachten Rijkwaterstaat.nl
 14. Zeldzame anjer bij ecoduct in aanbouw