Naar inhoud springen

Oudehaske

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door De Jaren (overleg | bijdragen) op 8 jan 2020 om 10:18. (→‎Geboren in Oudehaske: BIJ: sterfjaar Sjoerd de Vries (1941-2020) <DJ-6882>)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Oudehaske
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Oudehaske (Friesland)
Oudehaske
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag De Friese Meren De Friese Meren
Coördinaten 52° 57′ NB, 5° 52′ OL
Algemeen
Oppervlakte 7,96[1] km²
- land 7,41[1] km²
- water 0,55[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
1.890[1]
(237 inw./km²)
Woningvoorraad 791 woningen[1]
Overig
Postcode 8465
Netnummer 0513
Woonplaatscode 3523
Belangrijke verkeersaders A7
Detailkaart
Kaart van Oudehaske
Locatie in de voormalige gemeente Skarsterlân
Foto's
Oudehaske
Oudehaske
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Oudehaske (Fries: Aldehaske) is een dorp in de gemeente De Friese Meren, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten zuidoosten van Joure en ten westen van Heerenveen, tussen Haskerhorne en Nijehaske. Oudehaske ligt aan de zuidelijke rand van het Nannewijd, het noordelijke deel daarvan heet het Haskerwijd. Langs de zuidgrens van het dorp loopt de Veenscheiding. In 2023 telde het dorp 1.890 inwoners.

Geschiedenis

Kerk van Oudehaske
Boerderij De Greveling

Het dorp is waarschijnlijk rond 1200 ontstaan. Het ontwikkelde zich relatief snel tot een dorp. De toevoeging oude aan de plaatsnaam komt van het feit dat even ten oosten een tweede kern was ontstaan, Nijehaske. In 1315 werd Oudehaske vermeld als Hasce. In 151 spreekt men van Haschera munkam/Aelde Hascha. In 1505 werd het vermeld als Althasck en in 1664 als Olde Hassche. Het element haske plaatsnaam zou duiden op een grassoort dat er groeide.

Oudehaske en Nijehaske vormde dan de kern van de grietenij Haskervijfga en later diens opvolger, de voormalige gemeente Haskerland. Rond 1300 kreeg Oudehaske een eigen kapel. Oudehaske was vooral agrarisch gericht. Dit veranderende door de veenafgraving in het gebied, die al in de 16e eeuw gaande was. Veel grond werd daardoor niet goed bewerkbaar meer. In de tweede helft van de 18e eeuw kwamen zogenaamde Gietersen naar het gebied en nam het aantal inwoners toe. Deze groep mensen uit de Kop van Overijssel bracht een nieuwe verveningsmethode naar Friesland, die grote waterplassen tot gevolg had. Het meer en natuurgebied Nannewijd is hierdoor ontstaan.

Het dorp was lang een langgerekt streekdorp aan wat later de Jousterweg zou worden genoemd. De oorspronkelijke kerk van het dorp stond iets buiten het eigenlijke centrum van het dorp. De huidige kerk van Oudehaske dateert uit 1906 en staat wel in het centrum van het dorp. In de tweede helft van 20ste eeuw ontwikkelde via de Badweg een kerndorp. In meerdere fases werden er nieuwbouw gepleegd. In het begin van de 21ste eeuw werd een stukje van het grondgebied van Nijehaske bij het Oudehaske gevoegd terwijl een ander deel van het dorpsgebied is overgegaan naar Heerenveen voor een industrieterrein.

De agrarische bewoning ten noorden van de A7 die onder Oudehaske vallen, liggen sindsdien wat meer geïsoleerd van het eigenlijke dorp, al is het direct verbonden via de Nije Fjildwei.

Tot 1984 behoorde Oudehaske tot de gemeente Haskerland. Daarna behoorde Oudehaske tot de gemeente Skarsterlân. In 2014 ging deze op in de gemeente De Friese Meren.

Toerisme

Door de ligging aan het Nannewijd kent Oudehaske enig toerisme. Het kent geen echte haven maar heeft wel een strand aan het Nannewijd, met daarbij een camping.

Cultuur

Het dorp heeft een eigen dorpshuis, Kulturhûs Oudehaske genaamd. Jaarlijks is er in mei een feestweek in het dorp, de organisatie ervan organiseert in Oudehaske en Nijehaske ook andere activiteiten door het hele jaar heen.

Onderwijs

Het dorp kent twee basisscholen; It Haskerplak en De Tarissing. Het heeft verder de kinderopvang; Thuishuis De Lytse Haskes en een peuterzaal/kinderopvang in het dorpshuis.

Sport

Sinds 1945 heeft het dorp een eigen Gymnastiekvereniging, GV S.H.E.L.L. en sinds 1963 de voetbalvereniging VV Oudehaske. Verder kent het een eigen tennisvereniging, De Greveling met vier buitenbanen en Volleybalvereniging-Oudehaske.

Openbaar vervoer

Bekende (ex-)inwoners

Een van de bekendste voormalige 'bewoners' is het springpaard Okidoki, gefokt door de familie Boonstra. Verder is voormalig schaatscoach en -commentator Henk Gemser is woonachtig in Oudehaske. Ook oud sc-Heerenveen trainer Trond Sollied was een tijdlang woonachtig in Oudehaske evenals de voormalige schaatser Marten Hoekstra.

Geboren in Oudehaske

Overleden in Oudehaske

Zie ook


Zie de categorie Oudehaske van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.