Tibet is een regio in Azië die van 1913 tot 1950 een onafhankelijke theocratie was, waarin de dalai lama zowel politiek als geestelijk de hoogste autoriteit was. Sinds het Volksbevrijdingsleger Tibet binnenviel wordt het gebied tot het land Volksrepubliek China gerekend. In 1965 werd het gebied verdeeld over de regio's: Sichuan, Tibetaanse Autonome Regio en Qinghai en werden andere delen bij de provincies Yunnan en Gansu gevoegd. Dit portaal geeft een overzicht van artikelen op Wikipedia over alle regio's in het gehele gebied Tibet. De Tibetanen zijn de oorspronkelijke bewoners van het historische gebied Tibet, dat een eigen volk, cultuur, taal en eigen boeddhisme heeft.
Tibetaanse heerseroorkondes (Wylie: bka' shog, she bam, gtan tshig) waren oorkondes in de regio Tibet die in opdracht van een heerser werden opgesteld in het Tibetaans en met een rechtshandeling werden bekrachtigd of van een getuigenis werden voorzien. Heerser betroffen in dit geval koningen van bepaalde rijken in Tibet, zoals Guge, Ladakh, Sikkim, Mustang en in Centraal-Tibet. Onder de heersers bevonden zich verder ook geestelijken, zoals de dalai lama, pänchen lama, karmapa, enz.
De Dalai Lama van Tibet is de hoogste spirituele leider in het Tibetaans boeddhisme. De Tibetanen noemen hem ook wel Yishin Norbu. De bijnaam van de veertiende Dalai Lama is Kundun. Vroeger was de Dalai Lama de hoogste politieke leider van Tibet. Tegenwoordig staat Tibet onder Chinees bewind. De term Dalai Lama duidt niet één enkele persoon aan maar een lijn van elkaar opvolgende leiders (tulku) door reïncarnatie.
Een andere belangrijke religie in Tibet is bön met aan het hoofd de Menri trizen. Sinds het eind van de 20e eeuw beschouwen Tibetanen dit ook wel als de vijfde belangrijke spirituele traditie.
Help graag mee met het aanvullen en schrijven van artikelen, zodat er hier veel over Tibet valt na te slaan. Je kunt ook een verzoekje voor een artikel doen door hierboven 'bewerk' te kiezen: