Orania (Zuid-Afrika)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Orania
Plaats in Zuid-Afrika Vlag van Zuid-Afrika
Orania (Zuid-Afrika)
Orania (Zuid-Afrika)
Situering
Provincie Noord-Kaap
District Pixley ka Seme
Gemeente Thembelihle
Coördinaten 29° 49′ ZB, 24° 25′ OL
Algemeen
Oppervlakte 8,95 km²
Inwoners (2011) 892 (100 inw/km²)
Etniciteit[1] 97% Blank
Talen[1] 98% Afrikaans
Overig
Postcode 8752
Portaal  Portaalicoon   Zuid-Afrika
Europese geschiedenis in Zuid-Afrika

Charles Bell - Jan van Riebeeck se aankoms aan die Kaap.jpg

Van
VOC Tussenstation (1652)
tot en met de
Republiek Zuid-Afrika (heden)


Vlag van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie Vlag van Nederland Vlag van de Bataafse Republiek Vlag van Republiek Natalia Vlag van Oranje Vrijstaat Vlag van Transvaal
Vlag van Kaapkolonie Vlag van kolonie Oranjerivier Vlag van kolonie Transvaal Vlag van Zuid-Afrika 1912-1928
Vlag van Zuid-Afrika 1928=1994 Vlag van Zuid-Afrika
..Naar chronologie
  • Brits Zuid-Afrika (1806-1910)
  • Onafhankelijkheid (1931-heden)

Portaal  Portaalicoon  Zuid-Afrika
Portaal  Portaalicoon  Geschiedenis

Orania is een Zuid-Afrikaans dorpje met 900 inwoners[1], gelegen aan de Oranjerivier in de droge Karoostreek van de provincie Noord-Kaap. Orania is uniek omdat het waarschijnlijk de enige plaats met bijna alleen Afrikaners (97,2%) in het land is; om er te kunnen wonen moet je de idealen van Orania ondersteunen en aandeelhouder worden van de de facto gemeenteraad; de maatschappij Vluytjeskraal Aandeleblok.

Begin[bewerken]

In december 1990 hebben zo'n 40 Afrikanerfamilies, onder leiding van Carel Boshoff, de schoonzoon van voormalige Zuid-Afrikaanse eerste minister Hendrik Verwoerd, het vervallen oude dorp voor ongeveer 1,5 miljoen rand opgekocht. Dit was een paar maanden na de afschaffing van de apartheidswetten en de vrijlating van Nelson Mandela. Het dorp is privé-eigendom van de maatschappij Vluytjeskraal Aandeleblok die ook het dorp bestuurt. De voorzitter van deze maatschappij, Prinsloo Potgieter, trad in de begindagen op als de facto burgemeester. Thans is dat Manie Opperman.

Doelstelling[bewerken]

De doelstelling van Orania, volgens de stichters ervan, is om een dorp te scheppen waar de bescherming van het culturele erfgoed van het Afrikanerdom onderstreept wordt, en Afrikaner-selfwerksaamheid niet slechts een ideaal blijft maar dagelijks ten uitvoer gebracht wordt. Al het werk, van bestuur tot handwerk, wordt door Afrikaners gedaan. "We willen niet bestuurd worden door mensen die geen Afrikaners zijn," zegt Prinsloo Potgieter. "Onze cultuur wordt onderdrukt en onze kinderen worden gehersenspoeld om Engels te spreken." Niet-Afrikaners worden niet toegelaten om op het dorp te wonen of er te werken. Er wordt geredeneerd dat hun aanwezigheid in strijd is met het idee van Afrikaner selfwerksaamheid. Niet-Afrikaners mogen het dorp echter wel bezoeken. Kleine overtredingen worden door de maatschappij afgedaan, meestal in de vorm van kleine boetes. Toch wordt Orania meestal gezien als een anachronisme door de meeste andere Afrikaners, vooral na de verkiezingen van 1994.

Eerdere bewegingen[bewerken]

Het idee van een nederzetting alleen-voor-Afrikaners is in het moderne Zuid-Afrika niet nieuw. In de jaren 1980 heeft een groep rechtse Afrikaners, geleid door de zoon van H.F. Verwoerd een groep gesticht die de Oranjewerkers genoemd werd. Ook zij maakten plannen om een gemeenschap onder "Afrikaner Selfwerksaamheid" te stichten, maar zij zijn er niet in geslaagd een neo-Boerenstaat in de verafgelegen gemeenschap van Morgenzon in de provincie Transvaal (thans de provincie Mpumalanga) te vestigen.

Orania vandaag[bewerken]

Anno 2008 is Orania het tehuis voor zo'n 340 Afrikaner-gezinnen. Veel van de minder gegoeden wonen in kleine huisjes in Kleingeluk. De stichters van het dorp en anderen met wat meer geld wonen in de nabijgelegen woonbuurt van Grootdorp.

Orania heeft ook zijn eigen schoolstelsel, KenWeb, dat vergeleken met Zuid-Afrikaanse standaarden onorthodox genoemd mag worden. Het klaslokaal lijkt meer op een kantoor en is geheel gecomputeriseerd. De "onderwijzer" treedt meer op als gids, en anders dan op de meeste scholen wordt er niet gedoceerd. Tegenwoordig wordt KenWeb ook door scholen van het Christelike Volksonderwys (CVO) elders in Zuid-Afrika gebruikt.

In april 2004 heeft Orania zijn eigen "munteenheid", de "Ora" in gebruik genomen. Het beginsel ervan is de coupons, die door grote winkelbedrijven gebruikt worden. Orania's plaatselijke bank, het Orania Spaar- en Kredietkoöperatief, heeft het beheer van de maatschappij. Het hoofddoel is om de groei van de economie te stimuleren door de plaatselijke hulpbronnen door sparen beter te gebruiken, het gebruik van de Ora hoort dit te ondersteunen.

Met een landelijke werkloosheid onder blanken die met meer dan 100% is toegenomen in het eerste decennium van de democratie in Zuid-Afrika, gelooft Orania nog steeds dat zij de sleutel in handen hebben voor een toekomst voor de Afrikaners door de Afrikaners, zonder dat zij door andere volkeren vertrapt zullen worden.

Subplaatsen[bewerken]

Het nationaal instituut voor de statistiek, Stats SA, deelt sinds de census 2011 deze hoofdplaats in in zogenaamde subplaatsen (sub place)[1], c.q. slechts één subplaats: Orania SP.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties