De 9 Straatjes
De 9 Straatjes zijn een aantal winkelstraatjes in Amsterdam-Centrum. Om precies te zijn in de Grachtengordel, het Amsterdamse Unesco werelderfgoed. De straatjes verbinden de Prinsengracht, de Keizersgracht, de Herengracht en het Singel met elkaar. Sinds de jaren negentig presenteren de ondernemers in deze straatjes zich onder de naam De 9 Straatjes.
Het winkelgebiedje staat bekend om de veelal kleine en aparte winkels, lunchrooms en restaurants. Van bekende vintagewinkels als Laura Dols en Zipper tot De Kaaskamer en De Pompadour. En van kleine bijzondere tot grote merken. Tot het gebiedje behoren ook vijf grote hotels: Ambassade, The Dylan, Pulitzer, the Hoxton en Andaz.
Beschrijving
De voor een deel uit de eerste helft van de 17e eeuw stammende bebouwing in dit gebied wordt in het noorden begrensd door de Raadhuisstraat en in het zuiden door de Leidsegracht. Daartussen worden Prinsen-, Keizers-, en Herengracht en het Singel op drie plaatsen gekruist door telkens drie in elkaars verlengde liggende straatjes; de drietallen lopen evenwijdig aan elkaar.
Komend vanaf de Prinsengracht richting Singel en beginnend bij het meest noordelijke drietal, dus van west naar oost en van noord naar zuid, gaat het om de volgende straatjes:
De namen van de buitenste zes straten herinneren eraan dat in deze buurt vroeger handelaren en ambachtslieden waren gevestigd die werkten met huiden van dieren, zoals reeën, herten, beren en wolven. Run is een woord voor de gemalen eikenschors die voor het leerlooien werd gebruikt.
Geschiedenis
Het idee om De 9 Straatjes als een gezamenlijk winkelgebied te promoten komt onder andere van Djoeke Wessing, een voormalig ondernemer uit de Huidenstraat. Zij wilde het gebied eenzelfde naam en allure geven als de Jordaan al had, en op die manier niet alleen meer afstemming en samenwerking tussen de ondernemers bewerkstelligen, maar ook meer toeristen naar het tot dan toe vrij onbekende gebied te krijgen. Op 12 november 1996 werd vervolgens de vereniging 'De 9 Straatjes'[1]opgericht.[2]
Zowel de naam[3] als het gebruikte straatnaam-onderbordje[4] zijn enkele jaren geleden gedeponeerd als handelsmerk.
Inmiddels is Ondernemersvereniging De 9 Straatjes in binnen- en buitenland een voorbeeld als het gaat om communitybuilding en online aanwezigheid. Maar ook als het gaat om nieuwe manieren van afvalinzameling en distributie. En ze introduceerde het interne communicatieplatform CHAINELS om slim en effectief te communiceren. CHAINELS is een startup van de TU Delft en is inmiddels in heel Europa succesvol.
Fotogalerij
-
Berenstraat; 2011.
-
Gasthuismolensteeg / Herengracht; 2007.
-
Huidenstraat / Keizersgracht; 2011.
-
Huidenstraat 15-19; 1994.
-
Oude Spiegelstraat / Herengracht; 2010.
-
Reestraat / Keizersgracht; 2011.
-
Runstraat / Prinsengracht; 2010.
Externe link
- ↑ Ondernemersvereniging de9straatjes, KvK 34201547. Handelsregister, www.kvk.nl. Geraadpleegd op 11 juli 2016.
- ↑ Djoeke Wessing, art deco en: de vrouw achter De 9 Straatjes de9straatjes.nl
- ↑ DE 9 STRAATJES, filing no. 011701752. euipo.europa.eu. European Union Intellectual Property Office. Geraadpleegd op 11 juli 2016.
- ↑ DE 9 STRAATJES, filing no. 011702081. euipo.europa.eu. European Union Intellectual Property Office. Geraadpleegd op 11 juli 2016.