Vegetatieopname

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door PAvdK (overleg | bijdragen) op 15 jul 2019 om 17:48. (aanvulling)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Een vegetatieopname (ook wel relevé, opname of steekproefname) is een registratie van een steekproef van een plantengemeenschap. Per planten-soort wordt daarbij vastgelegd de bedekking, talrijkheid (abundantie), frequentie, vitaliteit, fertiliteit en/of de fenologische toestand in een bepaalde proefvlak en van de ruimtelijke vegetatiestructuur.

De vegetatieopname is de onderzoekseenheid binnen de vegetatiekunde. Een opname kan volgens een aantal methoden worden gemaakt. Vaak wordt er een vast gebied (plot; "p.q." of permanent kwadraat) of vast traject afgezet waarbinnen de aanwezige plantensoorten worden benoemd en onder andere de abundantie geschat. Ook is het mogelijk een proefvlak te kiezen, en dit eventueel weer onder te verdelen in deelvlakjes, zodat het mogelijk wordt de frequentie van de soorten vast te leggen.

Er zijn verschillende methoden om dit te doen, zoals de Braun-blanquet methode die is opgesteld door Josias Braun-Blanquet en sinds 1927 (in meer of minder aangepaste vorm) wordt gebruikt.

Vegetatieopnamen worden verzameld in een vegetatietabel, een matrix waar de kolommen de opnamen vertegenwoordigen, en de rijen de plantensoorten. Deze tabellen worden gebruikt voor verdere (multivariate) analyse, zoals classificatie en ordinatie.

Zie ook