Portaal:Televisie/Uitgelicht Biografie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Deze pagina geeft een overzicht van alle uitgelichte artikels en/of afbeeldingen op het portaal Televisie. Voor elke week van het jaar is er zo'n artikel en/of afbeelding. Voel u vrij om deze te bewerken door de bijhorende bewerk-link te volgen.
Uitgelicht deze week (17)

François Boulangé (Elst, 18 december 1953) is een Nederlands presentator, regisseur, eindredacteur, producent, componist en ondernemer. Zijn vak is regisseur, bij het grote publiek is hij echter bekend als voormalig presentator van het spelprogramma Lingo, wat hij naast al zijn andere werkzaamheden deed.

Vanaf 1988 ging hij aan de slag op tv. Boulangé presenteerde onder meer het spelprogramma Lingo. Dit deed tot het jaar 2000. Hij bedacht ook de spelletjes voor het tv programma Triviant van de TROS. Later werd hij regisseur van de programma´s Boggle en De Connaisseur. (Lees verder)

[bewerk]

Ga naar week
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53


Week 1

Johannes Hendrikus Hubert (John) de Mol (Den Haag, 24 april 1955) is een Nederlands mediamagnaat, zoon van voormalig zanger John de Mol sr. en broer van Linda de Mol.

Na geslaagd te zijn voor het toelatingsexamen voor het vwo bij het R.K. Lyceum te Hilversum, ging hij toch in de tweede klas naar het havo. Met veel moeite doorliep hij deze havo, en wilde daarna graag profvoetballer worden. Hij kon redelijk voetballen, maar had snel door dat hij geen professional zou worden. Zijn vader was directeur van Radio Noordzee en daar mocht hij in de vakanties de plaatjes opruimen. Later mocht hij bij Radio Noordzee plaatjes draaien. Omdat het er niet naar uit zag dat hij profvoetballer kon worden besloot hij op 23-jarige leeftijd freelance televisieproducent te worden. Na enkele jaren begint het succes met de Showbizzquiz, en maakt zijn bedrijf haar eerste echte grote hit in de vorm van Medisch Centrum West. Inmiddels is hij miljairdair met een geschat vermogen van ongeveer 2 miljard euro.

Op 24 juli 1976 trouwt De Mol met de tien jaar oudere Nederlandse zangeres Willeke Alberti. Op 12 januari 1979 wordt hun zoon Johnny geboren. Het huwelijk houdt alleen niet lang stand en in 1980 gaan John en Willeke uit elkaar. Lees verder


[bewerk]

Week 2

Oprah Gail Winfrey (Kosciusko, Mississippi, 29 januari 1954), is een Amerikaanse tv-ster, praatprogrammagastvrouw, actrice, producer en filantroop.

Dankzij haar opleiding had zij op haar 19de al een baan als nieuwslezeres in Nashville, waar zij de eerste en jongste vrouw was die het nieuws presenteerde. In Baltimore deed zij haar eerste praatprogramma, People Are Talking. Hier al openbaarde zich haar opmerkelijke talent. In 1984 werd haar aangeboden het praatprogramma AM Chicago te presenteren, dat onmiddellijk hoge kijkcijfers haalde. Haar productiemaatschappij Harpo verzorgt naast films en shows ook televisiedrama's, videobanden, internetproducten en een populair tijdschrift.

(Lees verder)

[bewerk]

Week 3

Wendy van Dijk (Weesp, 22 januari 1971) is een Nederlandse actrice en presentatrice.

De carrière van Van Dijk begon in 1983 in het AVRO-programma Zoethout. Later maakte ze voor dezelfde omroep Wat jij niet ziet. Haar doorbraak was als assistent in het programma Wie ben ik?. Later presenteerde ze verschillende programma's voor SBS Broadcasting zoals Over de roooie, de Broodje Aap Show met haar eerste mannelijke assistent Andy van Delden, Ushi en Van Dijk, Hart in Aktie, Shownieuws en Domino Day, en speelde ze regelmatig mee in de filmpjes van het programma Boobytrap. In 2000, 2003, 2004 en 2005 kreeg Van Dijk de Zilveren Televizier-Ster voor beste televisievrouw . (Lees verder)

[bewerk]

Week 4
Herman den Blijker (Terneuzen, 21 oktober 1958) is een Nederlandse chef-kok. De grote sigarenrokende chef-kok staat bekend om zijn Rotterdamse directe mentaliteit.[bron?] Naast het runnen van zijn restaurants presenteert hij diverse televisieprogramma's zoals Herrie in de Keuken en Herman zoekt chef. Ook publiceerde hij in juni 2006 zijn eerste kookboek, genaamd Herrie in de keuken.

Zijn succesverhaal op culinair gebied begon feitelijk pas in 1993, toen hij in Dordrecht op een wijnproeverij wederom met Crouwel aan de praat raakte over een op te richten eigen zaak. Na enige ontmoetingen wist Crouwel Den Blijker over te halen en besloten ze de plannen te concretiseren. Op 2 juli 1993 openden Crouwel en Den Blijker hun eerste restaurant. Het heette De Engel en was gevestigd aan de Eendrachtsweg in Rotterdam.

(Lees verder)

[bewerk]

Week 5

Robert ten Brink (Amsterdam, 20 oktober 1955) is een Nederlands televisiepresentator die ooit als acteur is begonnen. Hij is vooral bekend als de presentator van programma's als het Jeugdjournaal, Lingo, All You Need Is Love en Lotto Weekend Miljonairs. Volgens het blad Quote staat Ten Brink op de tweede plaats in de top 5 van best betaalde tv-presentatoren. Hij verdient zo'n 850.000 euro per jaar.

In 1981 maakte hij de overstap naar tv met de quiz Cijfers en Letters. Andere programma's volgden, waaronder het Jeugdjournaal bij de NOS en Superfan en Wereldwijs voor de VARA. Het Jeugdjournaal betekende zijn grote doorbraak. In 1989 werd hij de eerste presentator van het populaire spelletjesprogramma Lingo. Voor RTL 4 kroop Robert in 2010 in de rol van goedheiligman voor het Club van Sinterklaas Feest

(Lees verder)

[bewerk]

Week 6

Richard Mark Hammond (Birmingham, 19 december 1969) is een Engelse televisiepresentator. Hij is bekend van vele televisieprogramma's waaronder Top Gear en het populairwetenschappelijke programma Brainiac: Science Abuse. Ook schrijft hij elke vrijdag een column in de krant Daily Mirror.

In juli 2005 werd hij na een enquête van het tijdschrift Heat uitgeroepen tot 'meest begeerde prettig gestoorde celebrity'. Eveneens stond hij in 2005 op nummer 1 in de Top 10 van Britse Televisietalenten. Op 20 september 2006 raakte Hammond ernstig gewond tijdens een proefrit met een raketauto.

(Lees verder)

[bewerk]

Week 7

Paul Henri de Leeuw (Rotterdam, 26 maart 1962) is een Nederlands televisiepresentator, komiek, cabaretier, programmamaker, acteur en zanger. Zijn televisieprogramma's en muziek zijn veelvuldig bekroond. Hij is herhaaldelijk uitgeroepen tot populairste presentator/ televisiepersoonlijkheid in Nederland en populairste buitenlandse presentator in België.

Paul de Leeuw maakte op 1 juni 1986 zijn radiodebuut in Lieve Paul dat op zondag van vier tot zes uur bij de KRO op Radio 3 werd uitgezonden. In Lieve Paul loste hij relatieproblemen van luisteraars op met hulp van Paul van der Lugt en producer Jeroen Keers. Na zijn overstap naar de VARA eind jaren 80 werd hij opgevolgd door de van Medisch Centrum West bekende actrice Erna Sassen en werd het programma omgedoopt tot de Zalige liefdeslijn.

(Lees verder)

[bewerk]

Week 8

Linda Margaretha de Mol (Hilversum, 8 juli 1964) is een Nederlands televisiepresentatrice, actrice en zangeres.

De Mol is vooral bekend geworden door programma's als Love Letters, Homerun (in Duitsland bekend als Hausfieber) en de Postcodeloterij Miljoenenjacht te presenteren. Daarnaast acteerde ze in de televisieserie Spangen en speelde ze de hoofdrol in de speelfilm Ellis in Glamourland uit 2004. Ook lanceerde ze dat jaar haar eigen lifestyle-vrouwentijdschrift LINDA.. p 26 juni 2007 werd bekend dat RTL de zender Tien overneemt, ook die dag werd bekend dat De Mol mee ging naar de zender. Met haar komst naar RTL 4 verhuisden de programma's Miljoenenjacht en Gooische Vrouwen mee. Ze kreeg tevens met Ik hou van Holland een nieuw programma op de zaterdagavond.

(Lees verder)

[bewerk]

Week 9

James Hugh Calum Laurie, OBE (Oxford, Engeland, 11 juni 1959), is een Engelse acteur, komiek, musicus en schrijver. Hij is in Engeland bekend geworden door zijn werk voor televisie, en dan in het bijzonder door de samenwerking met Stephen Fry.

Hugh Laurie heeft een solocarrière opgebouwd als acteur in zowel grappige rollen (zoals in Blackadder met Rowan Atkinson, de rol van (adoptie)vader in Stuart Little, een stem in Stuart Little: the animated series en in 101 Dalmatiërs) als meer serieuze rollen, zoals in de film Sense and Sensibility. In het midden van de jaren negentig bracht hij een boek uit, The Gun Seller.

(Lees verder)

[bewerk]

Week 10

James Earl (Jamie) Hyneman (Marshall (Michigan), 25 september 1956) is een Amerikaanse ondernemer. Hyneman is vooral bekend van het televisieprogramma MythBusters, waarin populaire mythen worden getest op hun geloofwaardigheid. Jamie draagt altijd een zwarte baret en een wit overhemd. Dit, samen met zijn walrussnor en diepe stem, maken hem een van de meest herkenbare personages in de show.

Hij is de eigenaar van het bedrijf M5 Industries, gespecialiseerd in het maken van effecten voor films en reclames. In de Verenigde Staten heeft hij onder andere een speciale 7Up-automaat en een speciale schoen voor Nike ontwikkeld. Ook verzorgde hij de meeste effecten in de film Top Gun. Hyneman is vooral bekend van het televisieprogramma MythBusters, waarin populaire mythen worden getest op hun geloofwaardigheid.

(Lees verder)

[bewerk]

Week 11

Harry Piekema (23 mei 1959) is een Nederlands acteur, televisiepresentator, toneelspeler en regisseur. Hij is sinds 2006 vooral bekend als de supermarktmanager in de reclamespotjes van de Nederlandse supermarkt Albert Heijn.

De rol van Piekema in de Albert Heijn-commercial is niet zijn eerste tv-werk. Eind jaren 80 presenteerde hij het NOT-kinderprogramma Huisje, Boompje, Beestje. In 1995 speelde hij het witte paard in de film Lang Leve de Koningin. Eerder had hij een rol in de Ikon-dramaserie Als de bom tikt. Op 18 december 2008 kreeg Harry Piekema tijdens de uitreiking van de Ster Gouden Loekie een oeuvre-prijs voor zijn rol in de reclamespotjes van Albert Heijn.

(Lees verder)

[bewerk]

Week 12

Loeki de Leeuw is een pop die van 1972 tot 2004 de reclame van de Ster op de televisie opvrolijkte in korte filmpjes. Volgens wijlen voetballer Louis Biesbrouck (Loek) is Loeki de Leeuw naar hem vernoemd, hoewel ook is beweerd dat Loeki's naam een afleiding is van het Engelse werkwoord to look. Vaak draaiden de filmpjes om Loeki's onhandigheid. Hij had nagenoeg geen tekst, maar zijn vaste kreet "Asjemenou" werd beroemd. In deze filmpjes speelden ook Welpie het kleine leeuwtje (alleen in de beginjaren), Piep de Muis, Roosje het leeuwinnetje, Guusje het kleine eendje en Filiep de blauwe olifant.

Op 21 augustus 2005 keerde Loeki eenmalig terug op de buis in reclamespotjes van Edah. Loeki was daardoor voor het eerst ook te zien op de commerciële zenders. Op 30 januari 2019 keerde Loeki terug in het reclameblok voor het achtuurjournaal. (Lees verder)

[bewerk]

Week 13

Shannen Maria Doherty (Memphis (Tennessee), 12 april 1971) is een Amerikaans actrice. Ze is vooral bekend van haar rol als Brenda Walsh in Beverly Hills 90210 en als Prue Halliwell in Charmed. Ze was ook te zien in de film Heathers (1989).

In 1989 was Doherty tegenover Christian Slater en Winona Ryder te zien in de donkere tienerkomedie Heathers. De film groeide uit tot een culthit en ook Doherty kreeg meer aandacht. Tori Spelling merkte haar op en raadde haar aan voor de rol van Brenda Walsh in de tienersoapserie Beverly Hills, 90210 bij haar vader Aaron Spelling. Tijdens haar periode bij Beverly Hills, 90210 werkte Doherty ook mee aan verschillende televisiefilms. Ook trouwde ze in 1993 met Ashley Hamilton, zoon van acteur George Hamilton. (Lees verder)

[bewerk]

Week 14

Michael "Mike" Gregory Rowe (Baltimore (Maryland), 18 maart 1962) is een Amerikaans commentator, zanger en presentator; thans geniet Rowe bekendheid door het populaire programma Dirty Jobs.

Mike Rowe zong in de opera van Baltimore en werkte voor de thuiswinkelorganisatie QVC, alwaar hij diverse producten verkocht in de vroege jaren '90. Hier werd zijn humoristische talent opgemerkt doordat hij de spot dreef met bellers en de producten die hij trachtte te verkopen. Hierna heeft Rowe nog vele shows gepresenteerd waaronder: Worst Case Scenarios voor de omroep TBS, The Most voor The History Channel en Egypt Week Live! voor Discovery Channel.

(Lees verder)

[bewerk]

Week 15

Adam John Savage (New York, 15 juli 1967) is een Amerikaans special effects-expert en tv-presentator. Hij is vooral bekend als een van de presentatoren van het programma MythBusters.

Voordat hij tv-presentator werd, werkte Savage tien jaar als kunstenaar in special effects, vooral op het gebied van modelbouw. Hij werkte voor onder andere bedrijven als Industrial Light and Magic, Warner Bros. Entertainment en Walt Disney Pictures. Hij hielp mee met de special effects van films als Star Wars Episodes I en II, The Matrix en de twee sequels, Bicentennial Man, A.I., Space Cowboys en andere films. Als presentator van Mythbusters is Savage de vrolijke noot van het team.

(Lees verder)

[bewerk]

Week 16
Helen Wagner (Lubbock, 3 september 1918 - New York, 1 mei 2010) was een Amerikaans actrice. Ze speelde Nancy Hughes in de soapserie As the World Turns sinds de start van de serie in 1956, met slechts een paar onderbrekingen.

Haar rol zou gelden als de langstlopende televisierol, ware het niet dat ze enkele pauzes heeft genomen, zowel vrijwillig als onvrijwillig. Na zes maanden in de rol van Nancy werd ze ontslagen door de bedenker van de serie, Irna Phillips. Nadat een overeenstemming werd bereikt over haar terugkomst deed Phillips dat met tegenzin.

(Lees verder)

[bewerk]

Week 17

François Boulangé (Elst, 18 december 1953) is een Nederlands presentator, regisseur, eindredacteur, producent, componist en ondernemer. Zijn vak is regisseur, bij het grote publiek is hij echter bekend als voormalig presentator van het spelprogramma Lingo, wat hij naast al zijn andere werkzaamheden deed.

Vanaf 1988 ging hij aan de slag op tv. Boulangé presenteerde onder meer het spelprogramma Lingo. Dit deed tot het jaar 2000. Hij bedacht ook de spelletjes voor het tv programma Triviant van de TROS. Later werd hij regisseur van de programma´s Boggle en De Connaisseur. (Lees verder)

[bewerk]

Week 18
Rob Geus (Rotterdam, 15 juli 1971) is een Nederlandse kok en presentator.

Vanaf 2002 presenteert Geus De Smaakpolitie bij SBS6 samen met Maureen du Toit. In dit televisieprogramma gaat hij horecagelegenheden bekijken en controleert hij de keukens op hygiëne en veiligheid. Als Geus van mening is dat een restaurant of cafetaria voldoet aan de hygiëne-eisen, dan reikt hij "De Smaakpolitie OK-sticker" uit. In de meeste gevallen is dat echter niet zo en blijft het bij advies hoe het beter kan.

(Lees verder)

[bewerk]

Week 19
Paul Haesaerts (Boom, 15 februari 1901Brussel, 31 januari 1974) was een veelzijdig Belgisch architect, cineast, etser, kunstschilder, scenarist, televisiemaker, tapijtontwerper, criticus en tekenaar

Hij werd geboren als Pauwel Helena Alfons Haesaerts, zoon van Benjamin Adolf Jan Baptist Haesaerts en Emma Philomena Spillemaeckers. Haesaerts beoefende als kunstenaar verschillende disciplines. Behalve zijn eigen artistieke werk schreef hij ook essays en regisseerde documentaires over kunst. In het essay "Flandre" schreef hij samen met zijn broer Luc Haesaerts over de Vlaamse kunst sinds 1880. Het essay verscheen in 1931 in Éditions des Chroniques du Jour en werd bekroond met de prijs Picard. De kortfilm "Bezoek aan Picasso" (1949) over schilder Pablo Picasso werd in 1950 bekroond op het Filmfestival van New York.

(Lees verder)

[bewerk]

Week 20

Petrus Joannes Hendrikus (Peter) Lusse (Leiden, 26 juni 1959) is een Nederlands acteur. Lusse is woonachtig in Baarn.

Voor de camera speelde hij onder andere het personage Kees in de Nederlandse televisiekomedie Mag het iets meer zijn? en de rol van Eddie Veenstra in Vrienden voor het leven. In de film Flodder uit 1986 speelde Lusse de hoofdagent. Ook speelt hij de rol van Ballonnenpiet tijdens de intocht van Sinterklaas en de Sinterklaasjournaals. Begin jaren 90 presenteerde Lusse de Vara-quiz Brainstorm. Halverwege de jaren 90 presenteerde hij wekelijks een eigen komisch programma op RTL 4, genaamd Lekker Lang Lusse.

(Lees verder)

[bewerk]

Week 21
Bastiaan (Bas) van Toor (Maassluis, 17 september 1935) is een Nederlandse artiest. Hij staat bekend als clown Bassie van het vroegere duo Bassie en Adriaan. Sinds 2004 treedt hij op als clown zonder zijn broer Aad. Ook treedt hij met mondharmonica op onder zijn eigen naam. Voordat hij clown werd was hij 25 jaar lang acrobaat onder de naam The Crocksons. Naast clown speelde hij in de televisiserie over de clown en acrobaat de rol van boef Vlugge Japie. Hij is ambassadeur van verschillende stichtingen en initiatiefnemer van de kinderzender Pebble TV.

In de periode 1980-1982 had het duo in samenwerking met Joop van den Ende, die de eerste vier tv-series produceerde, zelfs een groot eigen circus genaamd (TROS) Circus Bassie en Adriaan waarmee het duo succesvol door Nederland en België tourde. Tevens waren ze medeverantwoordelijk voor het succes van circus Renz in de periode 1978-1989.

(Lees verder)

[bewerk]

Week 22
Adriaan Gerard (Aad) van Toor (Maassluis, 30 oktober 1942) is een Nederlandse voormalig acrobaat, acteur, tekstschrijver, zanger en televisiepresentator. Hij is vooral bekend bij het grote publiek door zijn rol als acrobaat Adriaan in de televisieserie Bassie en Adriaan waarbij hij ook deels regisseur en filmmonteur was.

Zijn grootste succes kent Van Toor sinds 1978 als acrobaat Adriaan in het duo Bassie en Adriaan, eveneens met zijn broer Bas. In totaal zijn er meer dan 5 miljoen videobanden/dvd's verkocht van de gelijknamige televisieserie. Vanaf 1984 werden de Bassie en Adriaan afleveringen geproduceerd door de familie Van Toor zelf.

(Lees verder)

[bewerk]

Week 23

Gert Verhulst (Berchem, 24 januari 1968) is een Vlaams acteur, scenarioschrijver, filmregisseur, televisiepresentator en ondernemer. Het bekendst is hij vanwege zijn rol als Gert in het televisieprogramma Samson en Gert. Hij staat aan het hoofd van het productiebedrijf Studio 100.

Hij richtte in 1996 samen met Danny Verbiest en Hans Bourlon Studio 100 op. Ook stond Verhulst aan de wieg van musicals als Sneeuwwitje, Assepoester, Robin Hood en Doornroosje. In deze laatstgenoemde musical maakten de dames van K3 hun acteerdebuut.

(Lees verder)

[bewerk]

Week 24

Jelle Cleymans (Wilrijk, 8 augustus 1985) is een Vlaams acteur en zanger en zoon van muzikant Jan Cleymans en de actrice Karin Jacobs en is een broer van actrice Clara Cleymans.

Cleymans trad en treedt op in diverse televisieseries. Behalve acteur is hij ook muzikant en presentator. Hij is door zijn ouders in de showbizz terechtgekomen. Cleymans werd bij een breder publiek bekend door zijn rol als Evert in de Ketnetsoap Spring. In 2007 speelde Cleymans de rol van Kuifje in de musical Kuifje: De Zonnetempel. De voorstelling speelde zowel in Nederland als Oostende en Antwerpen.

(Lees verder)

[bewerk]

Week 25
Johannes Adrianus (Joop) van den Ende (Amsterdam, 23 februari 1942) is een Nederlands mediamagnaat op het gebied van televisie en musical. Hij volgde opleidingen tot timmerman en tot technisch tekenaar, maar zou de kost gaan verdienen in de showbusiness.

Begin jaren 70 begon hij zijn eerste theaterproductie voor de televisie met onder andere Jeroen Krabbé, Willy van Hemert, Ko van Dijk en Rudi Falkenhagen. In de volgende jaren maakte Joop van den Ende verschillende succesvolle televisieprogramma's, zoals series De Weg, Herenstraat 10, Dossier Verhulst (1986) en de Playbackshow, de Soundmixshow en de Surpriseshow (allemaal met Henny Huisman), Spijkerhoek (1989), Goede tijden, slechte tijden (1990) en Vrienden voor het leven (1991), Bureau Kruislaan (1992) Onderweg naar Morgen (1993), Vrouwenvleugel (1993), Goudkust (1996) en Kees & Co (1997).

(Lees verder)

[bewerk]

Week 26
Haim Saban (Alexandrië, 15 oktober 1944) is een Egyptisch-Amerikaanse televisieproducent en mediamagnaat van Joodse komaf.

Samen met Shuki Levy was hij eigenaar van televisieproductiebedrijf Saban Entertainment, bekend van wereldhits als Mighty Morphin Power Rangers, BeetleBorgs en Dragon Ball Z. Ook was hij deels eigenaar van de wereldwijde reeks Fox Kids-zenders. Tegenwoordig is hij eigenaar van Saban Capital Group. Volgens Forbes behoort Saban tot de 102 rijkste Amerikanen.

In 2001 werd Fox Family Worldwide Inc, waar ook Saban Entertainment onder viel, verkocht aan The Walt Disney Company. Saban hield zelf aan de verkoopt 1,6 miljard dollar over, de grootste transfer ooit tussen een bedrijf en een individu.

(Lees verder)

[bewerk]

Week 27

André van Duin, pseudoniem van Adrianus Marinus Kyvon (Rotterdam, 20 februari 1947) is een Nederlands revueartiest, komiek, zanger, acteur, regisseur, presentator, tekstschrijver en programmamaker.

In 1968, op zijn 18e, maakte Van Duin onder regie van Guus Verstraete jr. vijf televisieshows voor de AVRO met de titel Een avondje tv met André. Hij trad verder op als gast in onder meer de Rudi Carell Show, de Mounties en Oebele. Ook toerde hij door de Nederlandse Antillen en Suriname. In 1970 ging een lang gekoesterde wens van Van Duin in vervulling. Onder leiding van Joop van den Ende Theaterproducties bracht hij een eigen revue: Lach in de ruimte. De revue trok 2 jaar door Nederland. Sidekicks waren Frans van Dusschoten en Ria Valk. Er zou een reeks van revues volgen.

(Lees verder)

[bewerk]

Week 28

Petula Louise (Patty) Brard (Sorong, Nederlands-Nieuw-Guinea, 25 maart 1955) is een Nederlandse televisiepersoonlijkheid, presentatrice en voormalige zangeres in de meidengroep Luv'.

Begin jaren '80 werd Brard gevraagd Ralph Inbar te assisteren bij het TROS-programma Bananasplit. Toen in 1989 de commerciële televisie zijn intrede deed, begon ze voor zichzelf en maakt ze voor RTL-Véronique enige tijd het verborgen camera-programma Gaan met die banaan. Vanaf halverwege de jaren '90 begon ze een reeks programma's te maken als Brard gaat extreem en Absolutely Patty. Ook presenteerde ze in 2001 de derde reeks van het programma Big Brother. Vanaf 2003 heeft ze drie programma's gemaakt die de kijker een blik in haar leven gunnen: Patty's Posse, Pat's Life en Patty's Fort.

(Lees verder)

[bewerk]

Week 29

Ronald (Ron) Brandsteder (Amsterdam, 19 mei 1950) is een Nederlandse televisiepresentator, die tevens bekend is als komiek en zanger.

Na enkele jaren als plugger te hebben gewerkt, werd Brandsteder in 1974 deejay bij de TROS op Hilversum 3. Hij presenteerde daar de huisvrouwenuurtjes van 9 tot 11 en nam een deel van De Nachtwacht voor zijn rekening. In 1977 vertrok hij na een ruzie met de programmaleiding. In 1978 werd Brandsteder ontdekt door Ivo Niehe toen hij op de Firato bij de stand van zijn vader een show opvoerde. Grote bekendheid kreeg hij met de Showbizzquiz, een programma dat hij acht jaar lang presenteerde. Hierna presenteerde hij Moordspel en Ron's Honeymoonquiz. nno 2004 was Ron Brandsteder te zien in Laat ze maar lachen.

(Lees verder)

[bewerk]

Week 30

Sarah Michelle Prinze (beter bekend onder haar meisjesnaam Sarah Michelle Gellar, New York, 14 april 1977) is een Amerikaans actrice. Ze werd voor haar hoofdrol in Buffy the Vampire Slayer genomineerd voor een Golden Globe. Daarnaast kreeg ze meer dan tien acteerprijzen daadwerkelijk toegekend, waaronder een Saturn Award en een Daytime Emmy Award.

Gellar staat sinds haar vierde voor de camera, toen ze haar debuut maakte in een Burger King-reclamespot. Haar eerste aanzienlijke rol was in de serie Swan's Crossing, waarin ze Sydney Rutledge speelde. Daarna verscheen ze in 25 afleveringen van All My Children voordat ze in 1997 de titelrol in Buffy the Vampire Slayer kreeg. De serie bleef zeven seizoen op de buis, en maakte van Gellar een culticoon in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. (Lees verder)

[bewerk]

Week 31

Lea Michele (New York, 29 augustus 1986) is een Amerikaans actrice en zangeres. Ze won een Satellite Award en een Screen Actors Guild Award voor haar rol in de televisieserie Glee. Michele werd geboren in het New Yorkse stadsdeel The Bronx en groeide op in Tenafly in de staat New Jersey. Ze studeerde aan de Tisch School of the Arts van de New York University. Ze debuteerde als jeugdacteur in 1995 op Broadway in het stuk Les Misérables. Ze zette haar acteercarrière verder in het theater met onder meer rollen in Ragtime, Fiddler on the Roof en Spring Awakening. In een regionaal theater speelde ze de rol van Anne Frank in de Engelstalige versie van het theaterstuk Het Achterhuis. (Lees verder)

[bewerk]

Week 32

Raven-Symoné Christina Pearman (Atlanta (Georgia), 10 december 1985) is een Amerikaans actrice en zangeres. Raven was als baby al in advertenties te zien. Toen ze drie jaar oud was, deed ze voor het eerst auditie voor een film. Ze wilde een rol in de film Ghost Dad. Ze was te jong voor de film, maar werd wel aangeraden bij The Cosby Show. In februari 1989 kreeg ze de rol van Olivia in deze televisieserie. Ze lijkt zeer veel op Fatma Cumkur. De serie werd stopgezet in 1992. Het duurde niet lang voordat Raven opnieuw een rol kreeg in een televisieserie. Van 1993 tot en met 1997 was ze te zien in de sitcom Hangin' with Mr. Cooper.

[bewerk]

Week 33

Joseph Hill Whedon (New York, 23 juni 1964) is een Amerikaanse scenarioschrijver, regisseur, producent en bedenker van de bekende televisieseries Buffy the Vampire Slayer, Angel, en Firefly. Hij heeft ook diverse filmscripts en strips geschreven. In 2005 regisseerde hij de bioscoopfilm Serenity. Nadat hij afstudeerde aan Winchester College in Engeland, kreeg hij in 1987 een filmgraad van Wesleyan-university. In 2007 heeft hij de serie Dollhouse bedacht. Deze serie werd sinds februari 2009 op de Amerikaanse televisiezender FOX uitgezonden en is inmiddels gestopt. Nadat Joss Whedon naar Los Angeles verhuisde kreeg hij zijn eerste schrijversbaan voor de serie Roseanne. Hij verliet de serie snel om aan een filmcarrière te werken. Hij schreef het script voor de film Buffy the Vampire Slayer en maakte een aantal jaren scripts als scriptdoctor. (Lees verder)

[bewerk]

Week 34
Gillan als Amy Pond, met op de voorgrond Matt Smith als de elfde Doctor.
Gillan als Amy Pond, met op de voorgrond Matt Smith als de elfde Doctor.

Karen Sheila Gillan (Inverness, 28 november 1987) is een Schots actrice en voormalig model. Ze verwierf bekendheid met haar rol als Amy Pond in het vijfde seizoen van de in 2005 vernieuwde Britse sciencefictionserie Doctor Who. Gillan werd geboren en groeide op in de Schotse plaats Inverness. Haar vader, Raymond John, is manager van een buurthuis. Haar moeder, Marie, woont in Kinmylies. Toen Gillan zestien jaar oud was, besloot ze te gaan acteren. Ze volgde een acteeropleiding aan het Edinburgh's Telford College en ging later naar de Italia Conti Academy of Theatre Arts in Londen. (Lees verder)

[bewerk]

Week 35

Stana Katic (Hamilton, 26 april 1978) is een film- en televisieactrice. Ze is vooral bekend door haar rol van detective Kate Beckett in ABC's Castle. Stana Katic heeft een Servische vader en Kroatische moeder, die beiden emigreerden uit het voormalige Joegoslavië. Ze verhuisde later met haar familie naar Aurora, Illinois. Ze verhuisde de volgende jaren heen en weer tussen Canada en de VS. Na haar afstuderen aan de West Aurora High School in 1996 studeerde ze aan de Chicago's Goodman School of Drama. Ze heeft vier broers en een zus. Naast Engels, spreekt ze Servo-Kroatisch, Frans en Italiaans. (Lees verder)

[bewerk]

Week 36

Nathan C. Fillion (Edmonton, 27 maart 1971) is een Canadese acteur, die onder meer de hoofdrol speelde in de televisieserie Firefly. Nadat hij in verschillende theatershows, televisie- en filmproducties werkte (onder andere theatersport met Rapid Fire Theatre en de improvisatiesoap Die-Nasty, verhuisde Fillion in 1994 verhuisd naar New York. Daar speelde hij in de soapserie One Life to Live als Joey Buchanan. In 1996 werd hij hiervoor genomineerd voor een Emmy Award in de categorie Outstanding Younger Actor. In 1997 stopte hij met de serie om zich bezig te houden met andere projecten (hij deed nog één klein gastoptreden in 2007). Nadat hij verhuisde naar Los Angeles speelde hij een rol in de sitcom Two Guys, a Girl and a Pizza Place en werd hij gecast als James Frederick Ryan of The Minnesota Ryan in Steven Spielbergs film Saving Private Ryan. (Lees verder)

[bewerk]

Week 37

Steven Allan Spielberg (Cincinnati (Ohio), 18 december 1946) is een zeer succesvolle en beroemde Amerikaanse regisseur en producent van (speel)films.

Spielberg werd in de jaren 70, 80 en 90 van de 20e eeuw succesvol door zijn fantasierijke mainstreamfilms waarmee hij een simpel verhaal combineerde met schitterende special effects, bombastische muziek, non-stop spanning en spektakel en veel kinderlijke sentimenten. Films als Jaws, Close Encounters of the Third Kind, E.T. the Extra-Terrestrial, de Indiana Jonestrilogie en de Jurassic Parkcyclus haalden ongekende winsten binnen en hadden een enorme invloed op de filmindustrie. (Lees verder)

[bewerk]

Week 38

Ryan Murphy (Indianapolis, 30 november 1965) is een Amerikaans schrijver, producer en regisseur. Hij is vooral bekend als bedenker van de serie Nip/Tuck en medebedenker van de hitserie Glee. Hij groeide op in Indianapolis. Zijn moeder bleef thuis voor de kinderen zorgen (maar schreef tussendoor wel enkele boeken), zijn vader had een administratieve job in de media. Hij heeft nog één broer. Murphy is openlijk homoseksueel. Hij behaalde zijn diploma middelbaar onderwijs aan de Warren Central High School. Na die studies ging hij naar de Universiteit van Indiana. Hij was er redactielid van de 'schoolkrant' en begon zijn carrière na zijn studies ook bij enkele kranten: The Miami Herald, The Los Angeles Times en het magazine Entertainment Weekly. Hij begon met scenario's te schrijven op het einde van de jaren 90 en verkocht een van zijn scripts aan Steven Spielberg (getiteld Why Can't I Be Audrey Hepburn?). (Lees verder)

[bewerk]

Week 39

Kristin Dawn Chenoweth (Broken Arrow, 24 juli 1968) is een Amerikaans actrice en zangeres. Ze werd zowel in 2008 als 2009 genomineerd voor een Emmy Award voor haar rol als Olive Snook in de televisieserie Pushing Daisies. Eerder werd ze in zowel 2005 als 2006 samen met de gehele cast van The West Wing genomineerd voor een Screen Actors Guild Award. (Lees verder)

[bewerk]

Week 40

Anna Helene Paquin (Winnipeg, Canada, 24 juli 1982) is een Nieuw-Zeelandse actrice en voormalig kindster. Ze won op elfjarige leeftijd een Academy Award voor haar rol in de film The Piano. Daarmee werd ze de op één na jongste Oscarwinnaar ooit. Paquin bleef actief in filmrollen en won in 2009 opnieuw een prestigieuze prijs, een Golden Globe voor haar prestatie in de televisieserie True Blood. Ze werd eerder al twee keer voor het beeldje genomineerd, voor The Piano en voor Bury My Heart at Wounded Knee (2007). Paquin kreeg voor haar rol in laatstgenoemde titel een Emmy Award-nominatie. Paquins ouders waren beide onderwijzer. Hoewel Paquin in Canada werd geboren, verhuisde het gezin in 1986 naar Nieuw-Zeeland, waar haar moeder vandaan komt. Haar oudere broer Andrew werkt als filmproducent en droeg in die hoedanigheid bij aan Blue State (2007), waarin zij speelde. (Lees verder)

[bewerk]

Week 41

Nicole Avery "Nikki" Cox (Los Angeles, (Californië), 2 juni 1978) is een Amerikaans actrice. Cox leerde op jonge leeftijd dansen en ballet. Hierdoor kon ze op zeker moment terecht als achtergronddansers in films zoals Michael Jacksons Moonwalker uit 1988. Vanaf 1989 begon ze erbij te acteren. Cox had gastrollen in series als Star Trek: The Next Generation, Murphy Brown, Blossom, The Nanny en Baywatch. Ook speelde ze tussen 1993 en 1995 in General Hospital. (Lees verder)

[bewerk]

Week 42

Michael Jeremiah O'Connell (New York, 17 februari 1974) is een Amerikaans acteur. Hij is de oudere broer van acteur Charlie O'Connell. O'Connell begon zijn carrière door in verschillende commercials te spelen. Toen hij twaalf jaar oud was, was hij te zien als Vern Tessio, een van de vier hoofdrolspelers in de film Stand by Me. Twee jaar later speelde hij in de televisieserie 'My Secret Identity', die in Nederland door het toenmalige RTL-Veronique werd uitgezonden. In 1995 kreeg hij een rol in de televisieserie Sliders. Deze werd na vijf seizoenen stopgezet. Vanaf de eind jaren 90 speelt hij vooral in films die ook in de bioscoop te zien zijn. (Lees verder)

[bewerk]

Week 43

Holly Marie Combs (San Diego, 3 december 1973) is een Amerikaans actrice. Combs is bekend van televisiefilms naar ware gebeurtenissen zoals Born on the Fourth of July, A Perfect Stranger en Sins of Silence. De eerste televisieserie waarin ze te zien was, is Picket Fences. Haar bekendste rol is die van Piper Halliwell in Charmed. Naast actrice is ze ook producer van onder andere Charmed. Na het vertrek van Shannen Doherty uit de serie, werd Combs de oudste zus in de serie. In haar rol van Piper moet ze voortdurend het evenwicht in de familie zien te bewaren en tegelijk een goede moeder en echtgenote proberen te zijn. Haar echtgenoot in Charmed is Leo Wyatt, gespeeld door Brian Krause. (Lees verder)

[bewerk]

Week 44

George Timothy Clooney (Lexington (Kentucky), 6 mei 1961) is een Amerikaans acteur, regisseur, scenarist en producent met meer dan dertig filmprijzen en nominaties op zijn naam. Daartoe behoort een nominatie voor een Academy Award (voor Michael Clayton), een European Film Award (voor Good Night, and Good Luck.) en meerdere Golden Globes (voor Syriana en O Brother, Where Art Thou?). (Lees verder)

[bewerk]

Week 45

Ralph Nathaniel Fiennes (Suffolk, 22 december 1962) is een Brits acteur. Hij werd opgeleid aan de Royal Academy of Dramatic Art en werd in 1988 lid van het theatergezelschap de Royal Shakespeare Company. Hij is de broer van acteur Joseph Fiennes. Zijn filmdebuut kwam in 1992 in de vorm van de rol van Heathcliff in Wuthering Heights tegenover Juliette Binoche. Hij verwierf internationale bekendheid door zijn rol als Amon Goeth, de commandant van het naziconcentratiekamp in Schindler's List. Hij kreeg een Oscarnominatie voor beste mannelijke bijrol. Zijn tweede Oscarnominatie kwam in 1996, dit keer voor Beste Acteur in The English Patient. (Lees verder)

[bewerk]

Week 46

Penélope Cruz Sánchez (Madrid, 28 april 1974) is een Spaanse filmactrice. Ze won in 2009 onder meer de Oscar voor de beste vrouwelijke bijrol en een BAFTA Award met haar optreden in Vicky Cristina Barcelona. Ook voor haar rollen in Volver en Nine kreeg ze een Oscarnominatie, respectievelijk voor beste actrice en beste vrouwelijke bijrol. Voor Volver won ze tevens een César en een European Film Award. Als kind was ze een danseres en verliet ze de middelbare school om een danscarrière op te starten. Ze studeerde klassiek ballet aan het Nationaal Conservatorium in Madrid, en theater op de school van Christina Rota in New York. (Lees verder)

[bewerk]

Week 47

Brenda Song (Carmichael (Californië), 27 maart 1988) is een Amerikaans actrice. Song speelt in veel Disney Original Movies en Disney Original Series. In 2005 kreeg ze een vaste rol in The Suite Life of Zack and Cody en speelde een jaar lang in Phil of the Future. In 2006 had ze een hoofdrol in de Disneyfilm Wendy Wu: Homecoming Warrior. Ook speelde ze in de Disney Original Movies The Ultimate Christmas Present (2000), Get a Clue (2002) en Stuck in the Suburbs (2004). (Lees verder)

[bewerk]

Week 48

James Francis Cameron (Kapuskasing (Ontario), 16 augustus 1954) is een Canadese filmregisseur, scriptschrijver en filmproducent. Tot de films die op zijn naam staan behoren onder andere Titanic, Avatar, Aliens en The Terminator. Hij wordt door studio's als een nachtmerrie gezien, aangezien zijn films altijd duurder en langer worden dan gepland, en regelmatig achter op schema raken. Zijn films zijn echter over het algemeen kassuccessen. (Lees verder)

[bewerk]

Week 49

Leonardo Wilhelm DiCaprio (Los Angeles, Californië, 11 november 1974) is een Amerikaans filmacteur. Hij werd over de hele wereld bekend met zijn rol als Jack Dawson in Titanic en andere succesvolle films als What's Eating Gilbert Grape, Romeo + Juliet, Catch Me If You Can, Blood Diamond, Inception en The Wolf of Wall Street. Hij is zesmaal genomineerd voor een Academy Award en een Screen Actors Guild Award, vijfmaal voor een BAFTA Award en twaalf keer voor een Golden Globe. Hij won al deze prijzen voor The Revenant. (Lees verder)

[bewerk]

Week 50
Simon Fuller (Hastings, 17 mei 1960) is een Britse muziek- en televisieproducer, die het bekendst is als de manager van de Spice Girls en als een van de bedenkers van het Britse Pop Idol en de afleidingen daarvan, zoals American Idol en het Nederlandse Idols.

Fuller is momenteel de chef executive van 19 Entertainment Limited, dat in 1985 werd opgericht. Voor de oprichting van 19 Entertainment, werkte Fuller als uitgever bij Chrysalis Music en als A&R-manager (Chrysalis Records). In het midden van de jaren 80 ontdekte hij Paul Hardcastle en zorgde hij ervoor dat zijn Vietnam-lied "19" op de eerste plaats kwam. Na het succes daarvan, besloot hij dat zijn managementbedrijf 19 Entertainment zou gaan heten. Hij was tevens manager van Annie Lennox, een van de leden van de popgroep Eurythmics.

[bewerk]

Week 51

Victor Reinier Nieuwenhuijzen (Amsterdam, 2 mei 1963) is een Nederlands acteur en presentator. Zijn vader is de grafisch ontwerper Kees Nieuwenhuijzen en hij is een neef van de actrice Annet Nieuwenhuyzen. Een deel van zijn acteursopleiding volgde hij in New York. Reinier is vooral bekend van het presenteren van enkele televisieprogramma's (zoals de quiz-show Lucky Letters), en zijn rollen als Dick Vledder in de televisieserie Baantjer en Floris Wolfs in Flikken Maastricht. In die serie speelt hij samen met Angela Schijf de hoofdrol. Ook schrijft Reinier zelf mee aan het script van de AVROTROS-serie. (Lees verder)

[bewerk]

Week 52

Henriëtte Theodore (Jette) van der Meij (Oosterbeek, 24 september 1954) is een Nederlands zangeres en actrice. Ze is echter vooral bekend door haar rol als Laura Selmhorst in de soapserie Goede Tijden, Slechte Tijden. Na een zangstudie van twee jaar aan het Conservatorium te Amsterdam, begint ze het theater te missen en stapt Van der Meij over naar de Academie voor Kleinkunst. Daar ontmoet ze schrijver/regisseur Ad de Bont, die haar helpt met zoeken naar een eigen theatervorm. Dit resulteert in de muziektheaterproductie Het Ritueel, waarvoor ze de Creativiteitsprijs krijgt. (Lees verder)

[bewerk]

Week 53

Yolanthe Sneijder-Cabau (Ibiza, 19 maart 1985) is een Nederlands-Spaanse actrice en tv-presentatrice. Sneijder-Cabau is ook bekend als Yolanthe Cabau van Kasbergen, Yolanthe Cabau en Yolanthe van Kasbergen. Sneijder-Cabau figureerde onder andere in een videoclip van Charly Luske waarvoor ze mocht afreizen naar Turkije. Niet veel later was ze opnieuw in Turkije, dit keer voor de opnames van Costa! Vervolgens bracht ze een bezoekje aan Oostenrijk waar Snowfever werd opgenomen. Tot oktober 2008 speelde Cabau van Kasbergen in de soap Onderweg naar Morgen. Hierin speelde ze de rol van Julia en daarvoor mocht ze naar Brazilië. In 2006 start ze met de presentatie van BNN's nieuwe programma URBNN, dat een vervolg kent in 2007. In dat laatste jaar is ze voor het eerst te zien als teamlid van Try Before You Die, van dezelfde zender. (Lees verder)

[bewerk]