Mycologie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Edoderoo (overleg | bijdragen) op 26 mei 2017 om 22:14. (→‎top: o.a. -> onder andere(n), replaced: o.a. → onder andere met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Mycologie (v. Gr. mukès = zwam en logos) is het deel van de biologie dat zich bezighoudt met het onderzoek naar fungi (zwammen, schimmels, paddenstoelen). De beoefenaar van de mycologie wordt mycoloog genoemd.

Schimmels kunnen zowel een positieve rol spelen (onder andere die van de gisten; vertering van cellulose in de strooisellaag; vorming van antibiotica, het optreden van mycorrhiza). Daarentegen hebben ze ook negatieve aspecten als ziekteverwekkers bij planten en dieren, inclusief de mens; als veroorzakers van voedselbederf en van voedselvergiftiging door mycotoxinen. Daarom overlapt de mycologie deels met de medische microbiologie, die onder andere de mycosen (schimmelziekten) bestudeert.

Nederlandse mycologen zijn georganiseerd in de Nederlandse Mycologische Vereniging en Vlaanderen kent de 'Koninklijke Vlaamse Mycologische Vereniging'.

Zie ook

Externe links