Wikipedia:Te beoordelen pagina's/Toegevoegd 20131024

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Geen stemming

Dit is geen stempagina. Op deze pagina vindt geen stemming bij meerderheid plaats, maar een discussie tussen vrijwilligers van Wikipedia. Op Wikipedia bestaan regels en richtlijnen met betrekking tot de inhoud van de encyclopedie en consensus (eenstemmigheid) wordt bereikt op basis van argumenten, niet door het tellen van stemmen. U wordt daarom van harte uitgenodigd om deel te nemen in de discussie en uw onderbouwde mening te geven. Ga uit van de goede wil van anderen, wees beleefd en vergeet niet uw bijdrage te ondertekenen door aan het eind vier tildes toe te voegen: ~~~~

Overzicht beheerpagina's
Verberg naaststaande uitleg door in je voorkeuren de optie "Verberg de uitleg boven de dagpagina's van de beoordelingslijst" (onder het kopje "Weergave") aan te vinken.
Instructies voor moderatoren
Archief 2024

De lijst met te beoordelen pagina's bevat Wikipediapagina's die genomineerd zijn voor verwijdering, doorgaans omdat iemand vindt dat een artikel niet voldoet aan de uitgangspunten van Wikipedia. U wordt uitgenodigd om, indien mogelijk, deze pagina's te verbeteren. U bent ook welkom om hier uw (beargumenteerde) bezwaar tegen verwijdering kenbaar te maken.

Procedure
  1. Iemand nomineert een artikel voor verwijdering en onderneemt daartoe de volgende acties:
    Op de betreffende pagina wordt een verwijdersjabloon geplaatst, bij voorkeur met toelichting.
    Het artikel wordt toegevoegd op de beoordelingslijst, met toelichting.
    De belangrijkste auteurs worden op de hoogte gesteld op hun persoonlijke gebruikersoverlegpagina.
  2. Er is twee weken lang gelegenheid tot discussie en verbetering.
    Onder bepaalde voorwaarden (zoals vandalisme, duidelijke auteursrechtenschendingen en pure reclame) kunnen artikelen ook direct verwijderd worden.
    De oorspronkelijke nominator kan een nominatie vroegtijdig intrekken door het gelinkte artikel <s>door te strepen</s>.
  3. In de dagen erna beoordeelt een moderator of het artikel in de dan aanwezige staat behouden of verwijderd moet worden. Deze moderator verwijdert ook het sjabloon op het artikel bij behoud.
    De lijst van te beoordelen pagina's is geen stempagina; een moderator beslist op basis van inhoudelijke argumenten.
Afkortingen

Gebruikte afkortingen: AUT: schending van auteursrechten (ook: copyvio (copyright violation)) – E/EW: encyclopedisch/encyclopedie waardig (relevant genoeg om een artikel waard te zijn) – NE: niet encyclopedisch (niet relevant genoeg) – POV: point of view, een eenzijdig standpunt, in tegenstelling tot NPOV, neutral point of view (neutraal standpunt) – WB: woordenboekdefinitieWIU: verbetering nodig (afkorting van de misleidende term "werk in uitvoering") – ZP: zelfpromotie (zie hiervoor deze pagina).

Onterecht verwijderd?

Is een artikel naar uw mening onterecht verwijderd? In principe kan de behandelend moderator u een gegronde toelichting geven. Als die niet overtuigt, kan heroverweging van een verwijdering gevraagd worden op Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren/Terugplaatsen. Daarbij is aan te raden met sterke argumenten te komen.

Nog vragen? Zie onze FAQ. Staat uw antwoord er niet bij? U bent welkom bij onze Helpdesk! Tevens is op Wikipedia:Te beoordelen aanvullende informatie beschikbaar.

Plaats iedere nieuwe nominatie onderaan (dus de oudste staat bovenaan). Voor een reactie op een genomineerd artikel: klik naast het bijbehorende kopje op 'bewerken' dan wel 'brontekst bewerken'.

Toegevoegd 24/10; te verwijderen vanaf 07/11[bewerken | brontekst bewerken]

Toegevoegd 24/10: Deel 1[bewerken | brontekst bewerken]

Uitgevoerd
Onderstaande verzoeken zijn door een moderator bekeken en afgehandeld.

Toegevoegd 24/10: Deel 2: Studentenverenigingen[bewerken | brontekst bewerken]

Uitgevoerd
Onderstaande verzoeken zijn door een moderator bekeken en afgehandeld.

Jason, op weg naar Iolkos, moest de rivier de Enipeus oversteken en werd hierbij geholpen door de echtgenote van Zeus, Hera, die de gedaante van een oude vrouw had aangenomen. Tijdens de oversteek echter verloor Jason een sandaal, en kwam zo bij het hof van Pelias met slechts een sandaal aan zijn voet. De koning herkende hem, maar weigerde zijn troon af te staan. In plaats daarvan daagde hij Jason uit zichzelf te bewijzen door het Gulden Vlies uit Kolchis te halen. Als dit zou lukken zou Jason de troon mogen overnemen. Jason nam de uitdaging aan en liet een schip bouwen dat zijn weerga niet kende, de Argo. Toen het schip af was, deed hij een beroep op de grootste helden van die tijd uit Griekenland om deel te nemen aan zijn tocht. Onder de helden die hierop reageerden waren onder andere Hercules, Castor en Pollux, Meleagros, Orpheus, Peleus, Admetos, Theseus, Peirithoos, en twee zonen van de windgod Boreas, Kalaïs en Zetes geheten.

Het verhaal van het Gulden Vlies is als volgt: Nephele, die eens de vrouw was van Athamas, een oom van Jason, kwam bij hem met de boodschap dat zijn huidige vrouw, Ino geheten, haar twee kinderen hekelde en van plan was hen het leven te ontnemen. In een poging het leven der beide kinderen wier namen Phrixos en Helle waren, te redden, bood Nephele Athamas een grote gouden ram aan, op de rug waarvan de kinderen over zee konden vluchten. Tijdens de vlucht over het water viel Helle van de rug van de ram en verdronk in de golven. Phrixos volbracht de overtocht door zich aan de vacht van de ram vast te houden, en toen hij in Kolchis aankwam, offerde hij de ram aan Zeus en hing de vacht (ofwel het gulden vlies) in de tempel van Ares, de oorlogsgod.

De helden, of Argonauten, zoals zij later genoemd werden, startten hun zoektocht en bereikten het eiland Lemnos, alwaar zij een poos bleven en een nageslacht van helden verwekten bij de vrouwelijke bewoners. Jason werd verliefd op Hypsiphyle, die hem een zoon schonk, Euneos geheten. Tenslotte verlieten ze het eiland en gingen op weg naar Kyzikos waar Hercules, vergezeld door Hylas aan land ging om hout te zoeken voor een nieuwe riem, daar hij zijn oude gebroken had met zijn onstuimige krachten. Maar een stel Nymfen werd zo aangetrokken door de schoonheid van de jonge Hylas dat zij hem ontvoerden en Hercules besloot niet eerder te willen vertrekken dan wanneer hij zijn vriend had gered. Helaas kon de expeditie hierop niet wachten en moesten de Argonauten vertrekken zonder hun grootste held.

Vervolgens kwamen zij aan te Scutari, waar koning Amykos hen uitdaagde voor een vuistgevecht, zoals gebruikelijk was bij vreemdelingen die het koninkrijk wensten te bezoeken. Alhoewel Amykos bekendstond als een getalenteerd vuistvechter en een wrede aard bezat, moest hij toch zijn meerdere erkennen in Pollux en konden de Argonauten hun tocht vervolgen. De Argonauten bereikten het gebied waar de blinde Phineus woonde, die voortdurend lastig werd gevallen door Harpijen. Kala‘s en Zetes konden hem ontzetten van deze plaag door de vuile dieren te verdrijven. Om zijn dankbaarheid te tonen, wees de oude man hen een veilige weg door de Symplegaden, twee enorme klippen die steeds tegen elkaar sloegen, daarbij alles vermorzelend wat zich daartussen bevond. Jason moest een duif tussen de twee machtige rotsen sturen, waarna deze zich meteen sloten. Toen de klippen weer uit elkaar weken, voer de Argo er snel tussendoor, met alleen het verlies van hun roer.

Uiteindelijk bereikten de helden Kolchis, maar de koning aldaar, Aetes, weigerde het gulden vlies op te geven, tenzij de Argonauten bepaalde opdrachten konden verrichten. De eerste opdracht was het drijven van zijn twee machtige stieren, met hoeven van messing en vlammende adem, over een akker en deze te ploegen en vervolgens in te zaaien met drakentanden. Uit de bouwvoren zouden vervolgens gepantserde soldaten groeien. Met de hulp van Aetes dochter, Medea, die hem een drankje liet drinken waarmee de hitte hem niet zou deren, lukte het Jason om de stieren te drijven. Vervolgens diende hij het gulden vlies uit de grote eik te halen welke in een boomgaard stond gewijd aan Ares, waar het werd bewaakt door een angstaanjagende vuurspuwende draak. Weer dankzij de toverdrank lukte het Jason om de draak te overwinnen en het Vlies te bemachtigen.

De Argonauten verlieten Kolchis met het Gulden Vlies, maar Jason nam Aetes' dochter Medea mee, op wie hij hevig verliefd was geworden. Toen de Koning dit bemerkte, zette hij de achtervolging in. Medea had echter ook haar kleine broertje meegenomen en hakte hem in stukken, die zij naar de hen achtervolgende schepen wierp. Hierop staakten de koning en de zijnen vol verdriet hun achtervolging.

Thuis aangekomen op Iolkos, bracht Jason het Gulden Vlies naar Pelias, welke echter nog steeds weigerde de troon af te staan. Jason raakte in gevecht met Pelias en versloeg hem tenslotte, waarna hij heerser was over zowel Iolkos als Corinthië, waar Medea's vader koning was voor het vertrek uit Iolkos. Jason heerste enige jaren met Medea aan zijn zijde, maar na verloop van tijd begon hij aan een verhouding met Kreusa en trouwde met haar. Vertoornd en bezeten van jaloezie door deze daad stuurde Medea haar rivale een met vergif doordrenkt gewaad, welk haar het leven ontnam. Nog niet genoeg hebbend van haar wraak stak zij vervolgens het paleis in brand en bracht alle kinderen om het leven die ze aan Jason had geschonken. Ze vluchtte naar Athene, waar ze met Augeus leefde, tot ze werd verdreven door Jason's vriend Theseus. Jason zelf, overmand door verdriet over zijn verlies trok zich terug naar de aanlegplaats van de Argo. Maar bij benadering van het oude schip stortte een deel van de boeg in, en viel op Jason, die dit niet overleefde. Sonuwe () 24 okt 2013 15:26 (CEST)[reageren]

Toegevoegd 24/10: Deel 3[bewerken | brontekst bewerken]

Uitgevoerd
Onderstaande verzoeken zijn door een moderator bekeken en afgehandeld.

  • Hector van Bouricius - wiu - in elk geval wiu. Kopie van elders, dus mogelijk auteursrechtenschending. Vraag over dat laatste gesteld op overlegpagina van de 'schrijfster'. RONN (overleg) 24 okt 2013 13:15 (CEST)[reageren]
    • Tegen Tegen verwijderen Betreft een artikel zelf door mij geschreven op basis van bronnen en genealogisch onderzoek. Artikel is ook geplaatst op mijn eigen website en weblog, beide vermeld in het artikel. Bron is eveneens vermeld. MissBourix is mijn internetnaam, echte naam is I. Wiersma, http://members.upc.nl/'i.wiersma6/hector.html Miss Bourix (overleg) 24 okt 2013 15:46 (CEST)[reageren]
    • Tegen Tegen verwijderen Ik heb nogal wat wijzigingen aangebracht en toevoegingen gedaan, zodat de tekst meen ik niet meer als een plagiaat van Bourix haar tekst kan doorgaan. Daarbij hoeft men zich eigenlijk van haar auteursrecht niets aan te trekken, want het gaat toch maar om de (min of meer) in het hedendaags Nederlands omgezette tekst van de biografie die voorkomt in Van der Aa. Deze tekst behoort vanzelfsprekend tot het openbaar domein en is al eerder op andere websites (DBNL en genealogieonline) overgenomen. Andries Van den Abeele (overleg) 25 okt 2013 14:10 (CEST)[reageren]
      • Om even te citeren: geschreven op basis van bronnen en genealogisch onderzoek. Dus of het louter informatie is die uit van de van der Aa. Zoals Paul Brussel op de overlegpagina aangeeft is het een verouderde bron. En dat het is gebaseerd op basis van genealogisch onderzoek stelt ook nog wel wat vraagtekens. Dus de vraag is of er bij die delen nog ene betrouwbare bron gezocht kan worden. Toestemming voor de publicatie van de teksten van de eigen website lijkt me hier zeer wenselijk. Om even de pagina publiek domein te citeren: Als een werk vrij van auteursrechten is, betekent dat niet dat op dat werk gebaseerde werken dat ook zijn. Een vertaling bijvoorbeeld, of een in nieuwe spelling overgebrachte editie, of een nieuw geredigeerde uitgave van bladmuziek, wordt beschouwd als een werk op zichzelf, met eigen auteursrechten. Echter is hier wel een zeer grote waarschijnlijkheid dat het om dezelfde personen gaat. Ik schuif de nominatie twee weken door met als kanttekening dat de vrijgave vastgelegd dient te worden en dat de delen waarvoor in de tekst op de website onderzoek is gedaan anders dan het bundelen van gegevens een tweede bron gevonden wordt die dit bevestigd. Ik denk dat Andries Van den Abeele en Paul Brussel hier vast mee kunnen en willen helpen. Vrijgave van de teksten kan geregeld worden via wp:OTRS met het contactadres van de website. --Natuur12 (overleg) 7 nov 2013 10:01 (CET)[reageren]
  • Ietje van Lede - Ew? - is hofdame zijn ook al een Ew makende (ere)functie? Voor de rest alleen wat genealogie. - Agora (overleg) 24 okt 2013 14:35 (CEST)[reageren]
    • Er zijn momenteel slechts negen hofdames en dit zijn, naar het schijnt, niet onbelangrijke personen in dienst van het koninklijk huis. Paul Brussel (overleg) 24 okt 2013 14:51 (CEST)[reageren]
    • Relevantie blijkt uit de inhoud, die ruim voldoende is. — Zanaq (?) 25 okt 2013 10:46 (CEST)
    • Tegen Tegen verwijderen Zowel deze als de volgende lemma's zijn helemaal E. Het is boeiend vast te stellen wie de hofdames dan wel zijn, geplukt onder de leden van de aristocratie, zelfs een dochter van een 'foute' Nederlander. De artikels zijn keurig opgesteld, met alle relevante gegevens er op en eraan. Ik kan me best voorstellen dat sommigen dit een irrelevante reeks vinden, zoals ik dat ook vind van zovele voetballers, popgroepjes en wat weet ik veel meer, zonder dan nog te spreken van insecten of van spoorstations in Polen, maar ik gun ieder zijn deel en stel die daarom niet op de verwijderlijst. Er zijn specialisten in het voorstellen tot verwijdering, maar ze hoeven daarin niet te vaak te worden gevolgd. Andries Van den Abeele (overleg) 25 okt 2013 11:21 (CEST)[reageren]
    • Tegen Tegen verwijderen - geldt voor alle negen hofdames. ed0verleg 25 okt 2013 15:53 (CEST)[reageren]
    • Tegen Tegen verwijderen - Ik ben het volledig met het betoog van Andries eens, geldt voor alle negen. Bijwyks (overleg) 27 okt 2013 10:42 (CET)[reageren]
    • Tegen Tegen verwijderen Happytravels (overleg) 29 okt 2013 11:51 (CET)[reageren]
      • Klopt dit wel? Heeft de koning hofdames? Ik meen te weten dat de koning kamerheren en de koningin hofdames heeft. Robert Prummel (overleg) 5 nov 2013 02:58 (CET)[reageren]
        • Ja dat klopt. Ook Beatrix had kamerheren (een in elke provincie), en Willem-Alexander benoemt zijn eigen hofdames. Het verschil zit in de functie; ook Willem-Alexander heeft bijvoorbeeld hofdames nodig om uitstapjes voor te bereiden. Maar als je met een bron aantoont dat hij geen hofdames heeft, dan kun je dat veranderen. Paul Brussel (overleg) 5 nov 2013 09:03 (CET)[reageren]
  • Miente Stheemann - Ew? - idem - Agora (overleg) 24 okt 2013 14:35 (CEST)[reageren]
  • Er zijn momenteel slechts negen hofdames en dit zijn, naar het schijnt, niet onbelangrijke personen in dienst van het koninklijk huis. Paul Brussel (overleg) 24 okt 2013 14:51 (CEST)[reageren]
    • Relevantie blijkt uit de inhoud, die ruim voldoende is. — Zanaq (?) 25 okt 2013 10:46 (CEST)
    • Tegen Tegen verwijderen Happytravels (overleg) 28 okt 2013 18:47 (CET)[reageren]
      • Voor Voor verwijderen Heeft geen E waarde. Kun je de chauffeurs, de koks, etc ook wel gaan benoemen. Lijkt me wiki niet voor bedoeld. Bovendien denk ik dat Miente er niet blij mee is. Haagschebluf 3 nov 2013 00:16 (CET)
        • Opmerking Opmerking - interessante gedachte om een hofdame op dezelfde lijn te zetten als (onbekende), niet bij koninklijke beschikking benoemde chauffeurs en koks, enz. "Bovendien denk ik dat Miente er niet blij mee is". Paul Brussel (overleg) 3 nov 2013 00:43 (CET)[reageren]
  • Annemijn van Munster van Heuven - Ew? - idem, ook vorige week pas begonnen. - Agora (overleg) 24 okt 2013 14:35 (CEST)[reageren]
  • Lieke van Voorst van Beest - Ew? - er waren daarna nog twee nieuwe lemma's over hofdames bijgekomen - Agora (overleg) 24 okt 2013 18:56 (CEST)[reageren]
  • Reina de Blocq van Scheltinga - Ew? - Agora (overleg) 24 okt 2013 18:56 (CEST)[reageren]
  • TÜGÖK - weg - NE, nauwelijks Googlehits dus geen aantoonbare E-waarde voor deze Belgische studentenvereniging The Banner Overleg 24 okt 2013 19:20 (CEST)[reageren]
  • Vilvordia - weg - NE, nauwelijk Googlehits dus geen aantoonbare E-waarde. Reclame. The Banner Overleg 24 okt 2013 19:20 (CEST)[reageren]
  • Leopold van Oppen - weg - Lijkt me wel E, WIU, op deze manier is het te kort 86.85.255.42 24 okt 2013 20:41 (CEST)[reageren]
  • Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten - reclame - boekpromotie - Diamant | ? 24 okt 2013 21:48 (CEST)[reageren]
  • Tal Benyerzi - wiu - Voortdurend toegevoegd onzin-Nederlands. Dan maar als wiu op deze lijst. ErikvanB (overleg) 24 okt 2013 22:06 (CEST)[reageren]
    • Dit is niet de manier waarop je met het geïmproviseer van een nieuwkomer omgaat. Bovendien geldt deels dat het hier niet gaat om onzin-Nederlands, maar om hedendaags Nederlands (het meest gewraakt zal 'featuring' zijn, zie elders op deze pagina). Bovendien had de nominator zelf al bewerkstelligd dat het artikel terug was komen te staan in de versie van vóór de ingrepen van de nieuwkomer, alvorens tot nominatie over te gaan. Een onvervalste onzin-nominatie derhalve. Apdency (overleg) 5 nov 2013 20:00 (CET)[reageren]
      • Heb er nog een nachtje over geslapen. 'Onzin-nominatie' is eigenlijk te zwak uitgedrukt voor war hier is gedaan. Het wiu-sjabloon is gewoon misbruikt om een punt te maken in een (voor en door de nominator al gunstig beslechte) editwar. Ik heb het sjabloon dan ook verwijderd en de nominatie doorgestreept. Apdency (overleg) 6 nov 2013 10:39 (CET)[reageren]
  • Erris van Ginkel - wiu - Rubentj 1 (overleg) 24 okt 2013 23:32 (CEST)[reageren]
    • Niet echt E, afgaand op het artikel. Eerst nog maar twee meer avondvullende theatershows, zou ik zeggen. En theatershow wáár? Dat maakt ook een heel verschil. In het buurthuis of DeLaMar? ErikvanB (overleg) 25 okt 2013 00:37 (CEST)[reageren]
  • Featuring - weg - Ten eerste is Wikipedia geen Engels woordenboek (daar hebben we Wiktionary voor) en ten tweede is featuring geen "term uit de muziekindustrie". Als dit artikel per se moet blijven, dan graag geen fabeltjes verkopen maar herschrijven. Ben in het verleden vanwege iets soortgelijks in staking gegaan; hoop dat we geen herhaling van zetten krijgen. ErikvanB (overleg) 24 okt 2013 19:15 (CEST)[reageren]
    • Voor Voor verwijderen het is niet veel meer dan een gastoptreden maar de huidige versie komt dicht bij onzin. The Banner Overleg 24 okt 2013 19:45 (CEST)[reageren]
    • Zie weinig fabeltjes, vooral verduidelijking. Het is een term uit de muziekindustrie. Het is ook een term uit andere gebieden, maar als die encyclopediewaardig zijn leggen we een doorverwijsconstructie aan. — Zanaq (?) 25 okt 2013 10:48 (CEST)
    • Tegen Tegen verwijderen. Het is inderdaad een term uit de muziekindustrie. Het gaat niet om een definitie van een Engels woord. Featuring is een veel voorkomende term in de hedendaagse muziek, en dat wordt in het artikel bewezen. Ook wordt de toepassing van de term goed uitgelegd. De nominatie en de toelichting erbij vallen me tegen van deze gebruiker. Apdency (overleg) 27 okt 2013 11:07 (CET)[reageren]
      • Ik schrik ervan dat ik je tegenval. Misschien is "to play" dan ook een term uit de muziekindustrie, want die term kom je ook heel vaak in teksten over muziek tegen. En misschien is "a movie featuring Alec Guinness" dan ook een term uit de muziekindustrie, en "a book featuring the adventures of Simon Templar" ook, en "a newspaper featuring community news" ook, en "a television series featuring Robin Hood" ook, en "a tournament featuring the world's best players" ook, en "magazines featuring previews" ook, en "a coat featuring distinctive stripes" ook, en "a TV channel featuring educational programming" ook, en "games featuring Spider-Man" ook, en "a clothing brand featuring sportswear" ook, en "websites featuring videos" ook, en "cameras featuring Nikon 1 lenses" ook, en "museums featuring a large collection of paintings" ook, en "a two-piece band featuring Apdency on guitar and ErikvanB on drums" ook. Misschien kunnen deze voorbeelden dan ook toegevoegd worden aan het artikel als "een term uit de muziekindustrie". ErikvanB (overleg) 1 nov 2013 17:11 (CET)[reageren]
        • Aanvullend. Apdency schrijft hierboven: "Featuring is een veel voorkomende term in de hedendaagse muziek, en dat wordt in het artikel bewezen." Ja, inderdaad, maar ik kan met evenveel overtuiging bewijzen dat het ook een veel voorkomende term is in de filmindustrie, de boekwereld enz. Dit artikel is bollocks. (Vreemd genoeg is daar nog geen artikel over, want het is toch echt een heel veel voorkomende term!) Moderator, neem een wijs besluit. ErikvanB (overleg) 1 nov 2013 17:33 (CET)[reageren]
          • Het doet er niet toe hoe grappig dit allemaal is (mede daarin zat trouwens het tegenvallen). Homoniemen komen wel vaker voor als artikeltitels; het gebruik van een homoniem binnen een bepaalde context maakt hem interessant voor een specifiek artikel. Wellicht kan aan de titel '(muziek)' of '(muziekindustrie)' worden toegevoegd om dat duidelijk te maken. Een andere mogelijkheid is uitbreiding van de inhoud. Maar cabaret rond een woord als zodanig, aangevuld met termen uit de Twitterindustrie ('bollocks'), zie ik niet als argumentatie. Ik sluit me aan bij je laatste zin. Apdency (overleg) 2 nov 2013 14:07 (CET)[reageren]