Naar inhoud springen

Gebruiker:Spoorjan/Elektrische bus (klad): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Regel 703: Regel 703:


===Vanuit koolwaterstoffen===
===Vanuit koolwaterstoffen===
Waterstofgas kan verkregen worden uit [[aardgas]] met ongeveer 80% rendement, of vanuit andere [[koolwaterstoffen]], waarbij het rendement varieert. Deze manier van het verkrijgen van waterstofgas stoot [[broeikasgas]]sen uit. Omdat de productie op één plaats geconcentreerd kan worden, is het mogelijk deze gassen op een nette manier af te werken, bijvoorbeeld door deze terug te pompen in een [[Olieveld|olie-]] of [[gasveld]], alhoewel deze methode nog niet vaak wordt toegepast. Een [[CO2-afvang en -opslag|CO<sub>2</sub>-injectieproject]] is gestart door het Noorse bedrijf [[Statoil]] in het [[Sleipnerveld]], gelegen in de [[Noordzee]].
Waterstofgas kan verkregen worden uit '''[[aardgas]]''' met ongeveer 80% rendement, of vanuit andere [[koolwaterstoffen]], waarbij het rendement varieert. Deze manier van het verkrijgen van waterstofgas stoot [[broeikasgas]]sen uit. Omdat de productie op één plaats geconcentreerd kan worden, is het mogelijk deze gassen op een nette manier af te werken, bijvoorbeeld door deze terug te pompen in een [[Olieveld|olie-]] of [[gasveld]], alhoewel deze methode nog niet vaak wordt toegepast. Een [[CO2-afvang en -opslag|CO<sub>2</sub>-injectieproject]] is gestart door het Noorse bedrijf [[Statoil]] in het [[Sleipnerveld]], gelegen in de [[Noordzee]].


====Stoomreforming====
====Stoomreforming====
Waterstofgas wordt voor commerciële toepassingen vaak in grote hoeveelheden geproduceerd door middel van ''[[Stoomreforming|reforming]]'' van [[aardgas]]. Op hoge temperaturen (700-1100°C), reageert stoom (H<sub>2</sub>O) met [[methaan]] (CH<sub>4</sub>). Deze reactie heeft als product [[syngas]].
Waterstofgas wordt voor commerciële toepassingen vaak in grote hoeveelheden geproduceerd door middel van ''[[Stoomreforming|reforming]]'' van '''[[aardgas]]'''. Op hoge temperaturen (700-1100°C), reageert stoom (H<sub>2</sub>O) met [[methaan]] (CH<sub>4</sub>). Deze reactie heeft als product [[syngas]].


:[[methaan|CH<sub>4</sub>]] + [[water|H<sub>2</sub>O]] → [[Koolmonoxide|CO]] + 3 [[Waterstof (element)|H<sub>2</sub>]] - 191.7 kJ/mol
:[[methaan|CH<sub>4</sub>]] + [[water|H<sub>2</sub>O]] → [[Koolmonoxide|CO]] + 3 [[Waterstof (element)|H<sub>2</sub>]] - 191.7 kJ/mol
Regel 724: Regel 724:


====Kværner proces====
====Kværner proces====
[[Bestand:Carbon-nanocones.JPG|thumb|nanokegeltjes koolstof gemaakt met het Kvaernerproces]]
Het [[Kværnerproces|Kværner proces]] is een in de jaren 80 door het [[Noorwegen|Noorse]] Aker Solutions ontwikkelde methode voor de productie van [[Diwaterstof|waterstof]] uit [[koolwaterstof]]fen (C<sub>n</sub>H<sub>m</sub>), zoals [[methaan]], '''[[aardgas]]''' en [[biogas]].
Het '''Kværnerproces''' is een in de jaren 1980 door het [[Noorwegen|Noorse]] bedrijf Kværner (nu deel van [[Aker Solutions]]) ontwikkelde methode voor de productie van [[Diwaterstof|waterstof]] uit [[koolwaterstof]]fen (C<sub>n</sub>H<sub>m</sub>), zoals [[methaan]], '''[[aardgas]]''' en [[biogas]].<ref>{{en}}[http://www.interstatetraveler.us/Reference-Bibliography/Bellona-HydrogenReport.html interstatetraveler.us]</ref>

=====Principe=====
De koolwaterstoffen worden in een [[plasma (aggregatietoestand)|plasmabrander]] ([[vlamboog]]) op ongeveer 1600°C gesplitst in de componenten [[koolstof]] en waterstof.

Reactie: <math>\mathrm{C_n H_m + Energie \rightarrow n C + \frac{m}{2} H_2}</math>

Het voordeel ten opzichte van andere reformatiemethoden ([[stoomreforming]], gedeeltelijke [[oxidatie]], enz.) is dat het aardgas wordt omgezet in 100% zuivere koolstof en waterstof . De verwerkte energiestroom resulteert in ongeveer 48% waterstof, 40% [[actieve kool]] en 10% in [[stoom]].<!-- <ref>{{en}}[https://www.hfpeurope.org/infotools/energyinfos__e/hydrogen/main03.html hfpeurope.org]</ref> geeft foutcode-->

=====Variant=====
In 2009 werd de variant plasmaboogvergassing voor afvalbehandeling gepresenteerd waarbij met behulp van een plasma-boog het methaan en aardgas wordt omgezet in waterstof, warmte en koolstof met behulp van een plasma-omzetter<ref>{{en}}[http://fuelcellsworks.com/news/2009/10/12/hydrogen-breakthrough-for-norwegian-company/ fuelcellsworks.com]</ref>.


====Mierenzuur====
====Mierenzuur====

Versie van 15 jul 2016 09:43

Spoorjan/Elektrische bus
VDL Citea electric bus van Kölner Verkehrs-Betriebe
Volvo 7900 Electric van Hamburger Hochbahn
Aandrijving elektromotor
Periode vanaf 21e eeuw
Snelheid 40-100 km/h
Beschikbaarheid openbaar vervoer
Infrastructuur wegen
Doelgroep stedelijk vervoer
streek vervoer
snelbuslijnen
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Openbaar vervoer

Een Elektrische bus is een door elektromotoren aangedreven bus die gebruikmaakt van elektriciteit die afkomstig is van bijvoorbeeld chemische energie die wordt opgeslagen in accu's of uit brandstofcellen.

Geschiedenis

Na Werner von Siemens in 1882 met de Elektromote in Halensee in Berlijn presenteerde de eerste voorloper van een trolleybus, nam Netphener Omnibusgesellschaft 1895 tussen Siegen en Deuz, werelds eerste benzine buslijn in gebruik. Rond het begin van de eeuw begon vervolgens proberen te profiteren van de elektrische aandrijving in het openbaar vervoer te nemen, zelfs zonder dat de bouw van een uitgebreide bovenleiding infrastructuur.

Pionier was hier de Algemene Berliner Omnibus AG (ABOAG) die (LEL) en de Gülcher accu fabriek om reeds op 25 mei 1898 in samenwerking met de Unie Electric Company haar eerste elektrische bus op een officiële proefrit uit het depot Kurfürstenstraße Halensee station en weer terug aan het publiek gepresenteerd. Het was een conversie van een groot omnibus, de verdere experimenten ondernam in de aflevering, maar niet doorgegeven aan de control mode.

Ook in 1889, op zijn beurt, presenteerde de ABOAG - maar in samenwerking met de UEG concurrenten Siemens & Halske - de zogenaamde elektrische tram-bus voor. Het was een twee-weg voertuigen, in de vorm van een bus die ook is voorzien van geleidewielen en Lyrastromabnehmer. Dit stelde hem in staat om de batterij tijdens het rijden op een trambaan lading aan dan aftakken met opgeheven nietsnutten en boog kopers in batterijvoeding van de spoorlijn. De batterijen hebben een bereik van zes kilometer, het project tot stand is gekomen, maar ook testritten niet en was in 1900 hersteld.

Een andere elektrische bus in Berlijn presenteerde de Charlottenburg Wagenbauer Kühlstein 1899. De auto had twaalf zitplaatsen binnen, twaalf top en twee stahoogte en was in staat om 100 km op een enkele lading te overwinnen. Met de start van de internationale automobiel tentoonstelling op 3 september 1899 bezocht hij de lijndienst tussen Anhalter Bahnhof en Stettin Station. Een heffing was genoeg voor zes ritten bij Askanischer Platz bevond zich het laadstation. Van 13 maart 1900 ten slotte reed in totaal tien dergelijke voertuigen op de baan, maar had deze regelmatig verkeer door diverse verstoringen eind 1900 weer verlaten.

Toekomst

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft op 9 oktober 2012 op de Ecomobielbeurs in Rotterdam een Green Deal met de Stichting Zero Emissie Busvervoer ondertekend waarin in 2025 worden alle OV bussen in Nederland op zero emissie moeten rijden. Bussen stoten dan geen luchtvervuilende of klimaatbelastende emissies meer uit.[1]

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu maakte op 15 april 2016 afspraken met alle vervoersregio'sover de vervanging van vervuilende Nederlandse bussen:

Naa 2025 moeten alle nieuwe bussen in het openbaar vervoer rijden op elektriciteit en waterstof.

Floor Vermeulen (Gedeputeerde Provincie Zuid-Holland namens de 12 provincies): 'Ik ben er trots op dat alle provincies deze doelstelling hebben onderschreven', Pex Langenberg (wethouder Rotterdam namens de Metropoolregio Rotterdam Den Haag) en Pieter Litjens (wethouder Amsterdam namens de Stadsregio Amsterdam). [2] [3]

Staatssecretaris Sharon Dijksma maakte op 18 mei 2016 bekend dat er een Europees garantiefonds komt om vervoerders in heel Europa aan te sporen meer elektrische bussen te kopen. [4] [5]

Concessies

Concessies voor elektrisch busvervoer mogen langer duren dan reguliere concessies. Op 13 juli 2015 laat staatssecretaris Wilma Mansveld in een brief aan de Tweede Kamer weten. Is de duur van ‘gewone’ concessies acht tot tien jaar, die voor elektrisch vervoer mogen twaalf tot vijftien jaar duren. Dat is gebleken uit overleg van Mansveld met het directoraat-generaal Mobiliteit en Transport van de Europese Commissie. [6]

Opportunity chargen

Het opportunity chargen is de meest levensvatbare variant van het opladen van een elektrische bus. Het voertuig opladen bij de verschillende stop- en eindpunten zorgt ervoor dat de accu niet groot hoeft te zijn en doet over het algemeen een kleiner beroep op het elektriciteitsnet dan wanneer gekozen wordt voor de laadpaaltechniek. Dat zegt directeur Erik Kemink van Pitpoint, een aanbieder van duurzame brandstoffen, waaronder elektriciteit. Deze bussen hebben dan weer minder batterijen nodig, maar zijn minder flexibel. De bus moet immers op vaste punten voor het verplichte herladen.

Voor elektrische voertuigen worden diverse vormen van opladen toegepast. Stekker-laden, al dan niet de snelle variant, is de meest bekende. Maar laden tijdens de rit – het zogeheten opportunity charging- met behulp van een pantograaf of inductie systeem ziet Kemink uiteindelijk als de slimste en meest toegepaste methode.

Opportunity chargen kan op twee manieren.

  • De eerste manier is het plaatsen van een oplaadplaat onder de grond. Zodra het voertuig op de plaat staat, kan de accu worden opgeladen.
  • De andere optie bestaat uit een lantaarnpaal-achtige constructie, waarbij de paal gedeeltelijk boven de bus hangt.
    • Een eerste optie is een laadpaal met pantograaf die op het moment als de bus er onder staat naar beneden op het dak van de bus gaat, kan het opladen beginnen.
    • Een tweede optie is een pantograaf op het dak van de bus, deze gaat omhoog en maakt contact met de laadpaal, kan het opladen beginnen.

Overnight charging

Bij overnight charging gaat het om elektrische bussen waarbij ’s nachts in de stelplaats of depot de batterijen worden geladen. Bussen hebben in dit geval veel batterijen aan boord nodig, wat ten koste gaat van het aantal plaatsen voor reizigers. Het is hierbij mogelijk om de batterijen met goedkopere nachtstroom te laden.

Accugrootte

Je hebt daardoor accu nodig. En dat is handig, omdat het in bussen lastig is om veel ruimte vrij te maken voor een grote accu. Een grote accu gaat bovendien ten koste van zit- en staanplaatsen. Daarnaast zijn grote accu’s zwaarder, waardoor de bus een hoger verbruik zal hebben. Bovendien heb je minder problemen qua beperkte actieradius als je gedurende de busrit het voertuig op kunt laden. Daarbij dient echter wel rekening te worden gehouden met de dienstregeling, verbruik van het voertuig, de verwachte inzet van het voertuig in de volgende spits en mogelijke vertragingen. De bus kan immers door allerlei omstandigheden te laat op een bepaalde halte aankomen en daardoor geen tijd meer hebben om op te laden.

Daarom verwacht ik dat je op termijn intelligente oplaadsystemen zult zien. Dergelijke systemen kunnen zelfstandig data analyseren en voorspellingen maken voor een efficiënte laadstrategie. Het systeem bepaalt dus zelf de strategie en ‘besluit’ bijvoorbeeld om voor de spits extra bij te laden.

Opwekking energie

De vraag is echter of elektriciteit wel echt schoon is. Immers, het wordt in veel gevallen opgewerkt in kolencentrales, die allerminst schoon zijn. Op dit moment is elektrisch rijden inderdaad lang niet altijd echt schoon. Maar daar wordt hard aan gewerkt. Je ziet dat steeds meer stroom afkomstig is van schone bronnen zoals windmolenparken en zonneparken.

  • Bij het gebruik van bussen uitgerust met dieselmotor, lpg motor, CNG (groengas) of aardgas motor levert dit ter plaatse een uitstoot op van fijnstof, Stikstofoxiden (NOx), Zwaveloxiden (SOx) en Koolstofdioxide (CO2).
  • Bij het gebruik van bussen uitgerust met batterijen of brandstofcel voor elektrisch rijden levert dit ter plaatse geen uitstoot van fijnstof, NOx, SOx en CO2, zoals opgewerkte elektriciteit van kolencentrales.

Fabrikanten

Kosten voertuigen

Laadsystemen, laad mast en pantograaf, inductieplaten

Batterij systemen

Waterstofproductie

Fabriekanten van waterstof

Waterstofmotor

Brandstofcel

Europese emissiestandaard

Brandstofkosten

Deze prijzen zijn een inducatie, hieraan kunnen geen rechten ontleend.

Soort brandstof Prijs per eenheid Per 100 km Prijs per 100 km Opmerking
Waterstof € 10.00 per kilogram 15/20 kg € 150.00 / € 200.00
Diesel € 1.249 / € 1.259 per liter 100 liter € 124.90 / € 125.90
Aardgas € 1.05 per kg 90 kg € 91.00 / € 95.00
Elektriciteit - dagstroom € 0.16 / € 0.20 per kWh 200 kW € 32.00 / € 40.00 Dagstroom van 07.00 uur tot 21.00/23.00 uur
Elektriciteit - nachtstroom € 0.13 / € 0.18 per kWh 200 kW € 26.00 / € 36.00 Nachtstroom van 21.00/23.00 tot 07.00 en in het weekeind
Elektriciteit Elektriciteit opgewekt door zonnecellen
Elektriciteit Elektriciteit opgewekt door windmolens

Dubbele montage achterbanden

Projecten

Nederland

Duitsland

Frankrijk

Luxemburg

Zwitserland

Korea

Inzet elektrische bussen

Bedrijf Merk en Type Aantal Serie Inzet Opmerking Afbeelding
Vlag van België België
De Lijn newA308E 3 5598-5600 Brugge Inzet [51]
Gépébus Oréos 4X Elektrische versie 1 ??
newA308E 1 ?? Lommel Inzet: [52]
MIVB nog niet bekend ? ?? Brussel Inzet vanaf 2018: [53]
nog niet bekend ? ?? Inzet vanaf 2018: [54]
nog niet bekend ? ?? Inzet vanaf 2018: [55]
TEC Volvo 7900 elektrisch 11 ?? Namen Inzet: [56]
Vlag van Denemarken Denemarken
Arriva, Kopenhagen BYD K9 2 8967-?? Kopenhagen Proef voor 2 jaar
Inzet op Movia lijn 3A
Linkker / Schunk/Heliox 2 Kopenhagen Proef vanaf juni 2016
Inzet op Movia lijn 3A [57]
Vlag van Duitsland Duitsland
In Deutschland entwickelt sich neben der Hybridbustechnologie, auch die Technologie der Batteriebusse, auch Elektrobusse, Akkubusse, oder E-Busse. n einigen Städten sind wenige Busse jeweils unterwegs. Bei dieser Technik haben die Busse keinen Dieseltank, sondern nur einen reinen Elektromotor. Info: (de) Technologie der Batteriebusse
Aachener Straßenbahn und Energieversorgungs-AG (ASEAG) Mercedes-Benz Citaro electric 1 310 Aachen Omgebouwd uit Mercedes-Benz Citaro Hybrid-Version
Inzet testbedrijf op lijn 43 en 73 [58]
Berliner Verkehrsbetriebe (BVG) Solaris Urbino 12 electric 4 1585-1588 Berlijn Inzet op lijn 204, op maandag t/m zaterdag van 6.00 uur tot 21.00 uur. [59]
Braunschweiger Verkehrs-GmbH Solaris Urbino 12 electric 1 1401 Braunschweig Inzet op Ringlijn M19
Solaris Urbino 18 electric 4 ?? Braunschweig Inzet op Ringlijn M19
Dresdner Verkehrsbetriebe (DVB) Göppel Hybrid-Version 1 ?? Dresden Samen met Fraunhofer-Institut omgebouwd tot Electric-Version
Inzet op lijn 61 Löbtau - Gruna
Solaris Urbino 12 electric 1 ?? Dresden Inzet op lijn 79 Mickten – Übigau [60]
Magdeburger Verkehrbetriebe GmbH & Co. KG (MVB) Sileo S12 1 Magdeburg Inzet testbedrijf: lijn 73 (1 en 2 juli 2015) [61]
Stadtwerke Osnabrück AG BredaMenarini ZEUS M 200 E 1 170 Osnabrück
Gépébus Oréos 4X ? Osnabrück
Stadtwerke Oberhausen (STOAG) Solaris Urbino 12 electric 2 717-718 Oberhausen Inzet op de gekoppelde lijnen 966 en 962
Kreisverkehrsgesellschaft in Pinneberg mbH (KViP) Eurabus 600 (GuangDong) 1 Kreis Pinneberg Inzet
SWB Bus und Bahn Sileo S12 6 1501-1506 Bonn Inzet: 607 [62] [63]
Hamburger Hochbahn (HHA)
Siemens / Rampini NBA 85 elektrisch 1 ?? Hamburg Inzet op lijn 48
Solaris Urbino 18,75 electric 2 Hamburg Inzet op lijn 109
Volvo 7900 elektrisch 3 1491-1493 Hamburg Inzet op lijn 109
Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein (VHH) Van Hool ExquiCity elektrisch 18 meter 2 ?? Hamburg Inzet na juli 2016 op Metrobuslinie 3 [64]
Kölner Verkehrs-Betriebe (KVB), Keulen VDL Citea SLFA 180 (Elektrisch) 8 6001-6008 Keulen Testbedrijf vanaf 2015 op lijn 133 [65]
Inzet vanaf december 2016 op lijn 133
Rheinbahn AG Solaris Urbino 12 electric 2 9071-9072 Düsseldorf Inzet ringlijn 778 / 779 [66] [67]
Rhein-Neckar-Verkehr (RNV) Hess, Hess Swisstrolley ? ?? Mannheim Inzet lijn 63 [68]
Stadtwerke Münster VDL Citea SLF 120/Electric 5 1560-1564 Münster Projekt ZeEUS [69]
Ingzet op lijn 14 [70] [71] [72]
Münchner Verkehrsgesellschaft (MVG) Ebusco 1 München Inzet testbedrijf vanaf midden 2016 op lijn 100 [73] [74]
Stadtwerke München (SWM) Ebusco 1 München Inzet testbedrijf vanaf midden 2016 op lijn 100 [75]
ÜSTRA Hannoversche Verkehrsbetriebe Solaris Urbino 12 electric 3 9601-9603 Hannover Inzet lijn 100 en 200 [76] [77] [78] [79] (testresultaat [80])
Vlag van Engeland Engeland
Arriva Shires & Essex Wright StreetLite EV 8 ?? Milton Keynes Inzet lijn 7 [81]
London General BYD K9E 2 ?? Londen Inzet op lijn 507
Metroline BYD Ebus 5 BYD1471-BYD1475 Dubbeldeks
Inzet op lijn 98 [82]
Go Ahead Enviro200/BYD 51 Inzet op lijn 507 en 521
Irizar i2e 2 EI1-EI2
Tower Transit Alexander Dennis Enviro400 VE dubbeldeks
Inzet op lijn 69
Vlag van Finland Finland
Helsingin seudun liikenne (HSL/HRT) Ebusco 1.0 electric 1 3001 Helsinki
Vlag van Frankrijk Frankrijk
TCL Gépébus Oréos 55 21 3501-3521 Lyon
Transdev Gruau Microbus Elektrische versie 5 10-14 Bayonne
Gépébus Oréos 4X Elektrische versie ? ?? Coulommiers
Fil Blue Gruau Microbus Elektrische versie 4 201-204 Indre-et-Loire
Keolis Bordeaux Gruau Microbus Elektrische versie 3 1355-1357 Bordeaux
Régie des Transports de Marseille (RTM) Irizars i2e electric 6 Marseille Inzet: [83]
Réseau de bus de l'agglomération de Mulhouse Gruau Microbus Elektrische versie 2 ?? Mulhouse
Keolis Orléans Val de Loire Gépébus Oréos 2X Elektrische versie 8 101-108 Orléans
RATP Gruau Microbus Elektrische versie 7 761-767 Parijs
Gépébus Oréos 2X Elektrische versie 4 801-804 (lijn 518 Traverse Batignolles-Bichat)
Gépébus Oréos 55 2 1315-1316
Gépébus Oréos 55 Elektrische versie 10 1303-1304, 1306-1313
BlueBUS Elektrische versie - 12 meter 30
óptie: 70/80
Inzet lijn 341 (Charles de Gaulle Étoile-Porte de Clignancourt)
Bron: [84]
Vlag van Italië Italië
Azienda Consorziale Trasporti (ACT) Autodromo Alé HY 12 1518-1522
1557-1563
Reggio Emilia
Azienda Mobilità e Trasporti (AMT) Autodromo Alé EL 3 5101-5103 Genua
Azienda Padova Servizi (APS) Autodromo Alé HY 2 220-221 Padua
Gruppo Torinese Trasporti (GTT) ? Turijn
Vlag van Luxemburg Luxemburg
Sales-Lentz Gruau Microbus Elektrische versie 2 SL3365-SL3366 Luxemburg
Vlag van Monaco Monaco
CAM Van Hool A330 electric ? ?? Monaco
Vlag van Nederland Nederland
WEpod Ligier EZ-10 Easy Mile 2 Universiteit Wageningen [85] Zelfrijdende shuttlebusjes
tussen Universiteit Wageningen en station Ede-Wageningen
2 Appelscha [86] Zelfrijdende shuttlebusjes
tussen het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer en de Wester Es
Arriva
BYD K9 6 3001-3006 Schiermonnikoog
Rošero First 3 6050-6052 Stadsdienst 's-Hertogenbosch Inzet; Lijn 10 's-Hertogenbosch, Centraal Station - Centrum [87]
Volvo 7700 1 6666 [88] Inzet Transferiumlijn 80 [89] [90] [91]
VDL Citea SLF 120/Electric 3
Optie 7
9501-9503 Inzet Transferiumlijn 60 en 70 [92][93] [94]
1 ? Inzet Transferiumlijn 80 [95]
VDL Citea LLE 99/Electric Limburg Inzet Venlo
VDL Citea SLE 120/Electric Inzet Maastricht
Connexxion ParkShuttle II 6 1-6 Rotterdam Zelfrijdende shuttlebusjes
Kralingse Zoom naar bedrijvenpark Rivium in Capelle aan den IJssel
Gemeentelijk Vervoerbedrijf Utrecht (GVU) Cacciamali Elfo 1 3143 Utrecht Inzet op lijn 2
ex AMT Genova E102, afgevoerd [96]
Hermes VDL Citea SLFA 180 (Elektrisch) 43 ?? Eindhoven (SRE)
Qbuzz 2 ?? Groningen Inzet najaar 2016 Groningen stadt en Groningen - Groningen Airport Eelde
RET BredaMenarinibus Zeus 1 ? Rotterdam Reed alleen op lijn 60
Buiten dienst
Schiphol ParkingHopper 4 Luchthaven Schiphol P3 Zelfrijdende shuttlebusjes
Buiten dienst
BYD K9 35 ?? Luchthaven Schiphol tussen de B-pier terminal en de vliegtuigen
Stadsvervoer Dordrecht (SVD) Spijkstaal Ecobus E32 1 12 Dordrecht
Syntus 2 Mijdrecht Buurtbussen
vanaf december 2016 [97]
2 Amersfoort vanaf december 2016
Taxi Centrale Renesse (TCR) Spijkstaal Ecobus E32 1 48 Transferiumlijnen Renesse Voormalig SVD 12
Buiten dienst
Foto; [98]
Rošero First 1 541 Voormalig U-OV (Qbuzz)
U-OV/Qbuzz Optare Solo EV 3 4301-4303 Utrecht Inzet op lijn 2
Veolia VDL Citea SLF 120/Electric 1 121 Limburg Demostratievoertuig
Maastricht
Inzet op lijn 4
Vlag van Oostenrijk Oostenrijk
LINZ AG Van Hool ExquiCity elektrisch 24 meter 20 Linz Inzet op lijnen 41, 43, 45 en 46
levering tussen 2017 en 2019 [99] [100]
Wiener Stadtwerke Siemens / Rampini NBA 85 elektrisch 12 8301-8312 Wien Inzet op lijnen 2A en 3A
Vlag van Polen Polen
Miejskie Zakłady Autobusowe Sp. z o.o. (MZA) Solaris Urbino 12 electric 10 1901-1910 Warschau Inzet
Vlag van Turkije Turkije
Motaş Sileo S24 1 ?? Malatya Inzet: [101]
Vlag van Spanje Spanje
Vlag van Slowakije Slowakije
Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) SOR EBN 10.5 5 6801-6805 Košice Inzet op lijnen 32, 22 en 30
Vlag van Tsjechië Tsjechië
Dopravní podnik města Brna (DPMB) Siemens / Rampini NBA 85 elektrisch 3 Brno [102] Demo Siemens/Wiener Stadtwerke 8311
Test tot januari 2014
SOR EBN 10.5 1 Inzet
AMZ CitySmile 10 E 1 Inzet zonder passagiers
SKD Stratos LE 30 E 1 Inzet
Škoda Perun 1 Inzet
ostravský dopravní podnik (OPD) SOR EBN 10.5 4 5001-5004 Ostravě Prototype: 5001, Inzet ?
Siemens / Rampini NBA 85 elektrisch Pardubice Demo Siemens/Wiener Stadtwerke 8311
Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) Siemens / Rampini NBA 85 elektrisch Praag Demo Siemens/Wiener Stadtwerke 8311
SOR EBN 10.5 1 Bus van Ostrava
Vlag van Polen Polen
Vlag van Zweden Zweden
Göteborgs Spårvägar AB
Volvo 7900 elektrisch 3 Göteborg Inzet op lijn 55 [103]
Volvo 7900 elektrisch 7 828-832 Göteborg Inzet op lijn 55
Storstockholms Lokaltrafik (SL)
Keolis (busmaatschappij)
Volvo 7900 elektrisch 8 ?? Stockholm Inzet op lijn 73 [104]
Västerås Lokaltrafik AB Solaris Urbino 12 electric 1 200 Västerås Inzet lijn 6 [105]
Vlag van Zwitserland Zwitserland
PostAuto Schweiz AG Navya 2 Sion Zelfrijdende shuttlebusjes [106]
Ebusco 2.1 HV electric 1 ?? Obwalden en Bern Inzet; vanaf januari 2017 [107]
1 ??
Transports Publics Genevois (TPG) Hess, Hess Swisstrolley (Prototype) 1 1397 Genève Projekt TOSA [108] [109] [110] [111]

Inzet waterstof/elektrische bussen

Bedrijf Merk en Type Aantal Serie Inzet Opmerking Afbeelding
Vlag van België België
De Lijn Van Hool newA330FC 1 1199 Inzet:
3 Inzet [112]
5 5601-5605 Inzet ten noorden van Antwerpen [113]
brandstofcel van het type Ballard
Vlag van Duitsland Duitsland
Stadtwerke Münster 2 Münster Projekt ZeEUS [114]
Ingzet: [115]
Vlag van Nederland Nederland
HyMove Berkhof Ambassador 1 8197
(ex Connexxion)
Arnhem Reed zonder passagiers tussen 2010 en 2013.
brandstofcel van het type HyMove
Gemeentevervoerbedrijf Amsterdam (GVB) Mercedes-Benz Citaro BZH 3 001-003 Amsterdam Inzet tussen 14 december 2003 en 12 januari 2008 op lijn 32, 35 en 38.
brandstofcellen van het type PEM FC
Philias 2 007-008 Inzet tussen 2012 tot en met eind 2014 op lijn 22
RET Van Hool newA330FC waterstof 13 meter 2 ?? Rotterdam Inzet na midden 2016. [116]
brandstofcel van het type Ballard
Syntus Solbus Solcity SM12 FC / HyMove [117] 1 5500 Apeldoorn Inzet: Apeldoorn lijn 2 en later een keer per dag lijn 92/32 Apeldoorn - Arnhem
Syntus gaat de bus gedurende twee jaar gebruiken. [118]
brandstofcel van het type HyMove
Qbuzz [119] Van Hool newA330FC waterstof 13 meter 2 ?? Groningen Inzet vanaf april 2017 mogelijk op lijn 140 [120]
brandstofcel van het type Ballard
Vlag van Noorwegen Noorwegen
Ruter A/S Van Hool newA330FC waterstof 13 meter 5 ?? Oslo Inzet op lijnen
brandstofcel van het type Ballard

Zie ook