Oglala Lakota County

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Shannon County (South Dakota))
Ga naar: navigatie, zoeken
Oglala Lakota County
County in de Verenigde Staten Vlag van de Verenigde Staten
Locatie van Oglala Lakota County in South Dakota
Situering
Staat South Dakota
Tijdzone Mountain Standard Time (UTC−7)
Coördinaten 43°19'NB, 102°33'WL
Algemeen
Oppervlakte 5.430 km²
- land 5.423 km²
- water 7 km²
Inwoners (2010) 13.586
(3 inw./km²)
Overig
Zetel geen
FIPS-code 46113
Opgericht 1875
Foto's
Statistieken volkstelling Oglala Lakota County
Portaal  Portaalicoon   Verenigde Staten

Oglala Lakota County, voorheen Shannon County, is een van de 66 county's in de Amerikaanse staat South Dakota. Oglala Lakota County ligt in het zuidwesten van de staat en grenst aan Nebraska.

De county behoort in zijn geheel tot het Pine Ridge Indian Reservation, een indianenreservaat van de Oglála Lakota. In 2010 woonden er 13.586 mensen. De grootste plaats is Pine Ridge, dat 3.308 inwoners telt. De county heeft geen hoofdplaats; het bestuurscentrum is in Hot Springs in de naburige Fall River County. Oglala Lakota County heeft – met een per capita inkomen van 8.768 dollar – de armste bevolking van de Verenigde Staten, die bovendien te kampen heeft met verschillende gezondheidsproblemen.

Geschiedenis[bewerken]

Shannon County ontstond in 1875 in het toenmalige Dakota-territorium en was vernoemd naar Peter C. Shannon, hogerechter van het territorium.

In 1890 vond op het grondgebied het bloedbad van Wounded Knee plaats waarbij meer dan 200 indianen gedood werden en 25 militairen sneuvelden. Het bloedbad was een van de laatste oorlogshandelingen in een serie van gewapende conflicten tussen het Amerikaanse leger en de indianen.

In 1973 bezetten honderden jonge leden van de American Indian Movement (AIM) het dorp Wounded Knee in het kielzog van de burgerrechtenbeweging. De AIM riep een indianenvrijstaat uit. De overheid greep in en na 73 dagen werd het verzet gebroken. Er werden 1200 arrestaties verricht.

Tot 1982 was Shannon County een van laatste twee county's in de Verenigde Staten zonder eigen bestuur. Sindsdien besteedt de county verschillende taken uit aan de naburige Fall River County.

Op 4 november 2014 kozen de inwoners ervoor om de county te hernoemen naar Oglala Lakota County, naar de grootste bevolkingsgroep. Het staatsparlement ratificeerde de beslissing op 5 maart 2015. De gouverneur riep 1 mei 2015 uit als de dag waarop de naamswijziging officieel in voege trad.

Geografie[bewerken]

De county heeft een oppervlakte van 5.430 km², waarvan 7,3 km² water is. Ze ligt ten zuidoosten van de Black Hills in het zuidwesten van de staat. Oglala Lakota County omvat verschillende ecoregio's, van de droge vlaktes rondom de Black Hills over de badlands en plateaus typisch voor het noordwesten van de Great Plains tot de meer bosrijke Pine Ridge-regio.[1]

In het noorden van de county ligt een deel van het Badlands National Park.

Demografie[bewerken]

Volgens de volkstelling van 2010, de meest recente officiële telling door het United States Census Bureau, woonden er 13.586 in Oglala Lakota County.

De etnische samenstelling was als volgt:

Het per capita inkomen bedraagt 8.768 dollar, waarmee Oglala Lakota County de armste county van het land is.

De bewoners van Oglala Lakota behoren tot de minst gezonde van de Verenigde Staten. De county telt veel rokers en obesitaspatiënten en heeft een van de hoogste sterftecijfers.[2]

Bestuur en politiek[bewerken]

Lokaal bestuur[bewerken]

De county valt volledig binnen de Pine Ridge Indian Reservation, dat de belangrijkste lokale overheidstaken uitvoert. In het reservaat is de county overbodig voor veel taken die elders wel door county's worden uitgeoefend. De county moet evenwel instaan voor taken die niet aan het reservaat mogen toebehoren, zoals bovenlokale verkiezingen en belastingen om onderwijs te financieren. Door deze situatie – en door de beperkte financiële middelen die een county in indianengebied heeft – is het bestuur slechts minimaal uitgebouwd.

Bovenlokale verkiezingen en politiek[bewerken]

Terwijl de meeste county's in de omgeving overwegend Republikeins stemmen, stemt Oglala Lakota overtuigend Democratisch, een tendens die in de meeste indiaanse plaatsen valt waar te nemen. Sinds 1984 heeft altijd minstens 75% van de kiezers Democratisch gestemd in presidentsverkiezingen. Tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2004 en 2008 was Shannon County de meest Democratisch-gezinde county van het land. 85% van de kiezers stemden in 2004 op Kerry en 89% in 2008 op Obama. In 2012 haalde Obama er 86.4% van de stemmen. In 2012 won Hillary Clinton 93,4% van de stemmen.