Antwerpen (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Le Fou (overleg | bijdragen) op 11 jun 2007 om 15:03. (→‎Evangelische gemeenten)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Sjabloon:Infobox antwerpen
Kaart van Antwerpen uit 1888

Antwerpen (Engels: Antwerp, Frans: Anvers, Spaans: Amberes) is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Antwerpen en het gelijknamige arrondissement Antwerpen. Antwerpen telt 464.000 inwoners (01/07/2006) en is daarmee, qua inwonertal, de grootste gemeente van België. Naar oppervlakte is Antwerpen de derde grootste gemeente van België (na Doornik en Couvin). Oorspronkelijk was het gebied van de stad niet groter dan de postzones Antwerpen 0, 1 en 6 binnen het district Antwerpen.

De stad ligt grotendeels op de rechteroever van de Schelde en is bekend voor zijn uitgestrekt havengebied met internationaal vrachtvervoer.

Sinds de jaren '90 staat de stad ook bekend voor het modeontwerp, door enkele succesvolle studenten van de Mode-Academie.

De inwoners van Antwerpen worden ook wel Sinjoren genoemd, naar het Spaanse woord señor. De stad zelf wordt afgekort 't Stad en soms de koekenstad (naar de Antwerpse koffiekoeken) genoemd.

Geschiedenis

Algemeen

Zie Geschiedenis van Antwerpen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Antwerpen heeft een lange geschiedenis. Van een klein dorp is het ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog de grootste stad in de Nederlanden geworden.

Bestuurlijke indeling

Gemeentelijke herindeling en vorming districten

Op 1 januari 1983 werd door een fusie de toenmalige gemeente Antwerpen fors uitgebreid met zeven randgemeenten (Berchem, Borgerhout, Deurne, Ekeren, Hoboken, Merksem en Wilrijk). De voormalige (rand)gemeenten zijn nu districten binnen de gemeente Antwerpen.

Het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo behoorde al sinds 1958 tot de toenmalige gemeente Antwerpen.

In tegenstelling tot de deelgemeenten in andere Belgische gemeenten, zijn de Antwerpse districten een bestuurslaag. Ze worden bestuurd door de districtsraad en het districtscollege.

Geografie

Kaart

  1. Antwerpen (district)
  2. Berchem
  3. Berendrecht-Zandvliet-Lillo
  4. Borgerhout
  5. Deurne
  6. Ekeren
  7. Hoboken
  8. Merksem
  9. Wilrijk
Antwerpen vanuit de lucht
Satellietfoto van de Schelde bij Antwerpen

Buurgemeenten

Demografie

Bevolking

Evolutie van het inwonertal


  • Bron: NIS - Opm.: 1806 t/m 1970=volkstellingen op 31 december; vanaf 1980= inwonertal per 1 januari.
  • 1923: aanhechting van gebiedsdelen van Burcht en Zwijndrecht (+11,77 km² met 2.426 inwoners).
  • 1929: aanhechting van Oorderen, Oosterweel en Wilmarsdonk en gebiedsdelen van Ekeren, Hoevenen, Merksem en Lillo (+46,29 km² met 5.543 inwoners).
  • 1958: aanhechting van Berendrecht, Lillo en Zandvliet (+52,93 km² met 7.249 inwoners).
  • 1983: aanhechting van Berchem, Borgerhout, Deurne, Hoboken, Merksem, Wilrijk en het grootste gedeelte van Ekeren (+64,68 km² met 305.503 inwoners).

Spreiding van de bevolking

Totaal : 463.161 (31/05/2006) Bron: Stad Antwerpen

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Op de voorgrond: De Groenplaats met beeld van P.P. Rubens

Religies en levensbeschouwingen

De meeste religies en levensbeschouwingen hebben in Antwerpen een permanente zetel en/of eredienstplaats. Antwerpen staat sinds jaren bekend omwille van haar tolerantie t.o.v. de diversiteit aan religies en levensbeschouwingen.

Rooms-katholieke Kerk

De Rooms-katholieke Kerk telt binnen het Antwerpse christendom het meeste aantal gelovigen. Antwerpen is de zetel van het gelijknamige bisdom. De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is de hoofdkerk van het bisdom. De stad Antwerpen vormt samen met de gemeente Stabroek het dekenaat Antwerpen. In omringende landen staat Antwerpen bovendien bekend als een Rooms-katholiek centrum (Jezuïeten).

Protestantisme

Antwerpen telt 5 protestantse gemeenten, die deel uitmaken van de Verenigde Protestantse Kerk in België.

Evangelische gemeenten

Er zijn een tiental Nederlandstalige evangelische gemeenten in Antwerpen. Zij behoren tot de Evangelische Alliantie Vlaanderen [www.alliantie.org]. Samen met de Protestantse gemeenten zijn zij bij de overheid vertegenwoordigd als ARPEE [1].

Anglicaanse Kerk

De Anglicaanse Kerk heeft 1 gemeente in Antwerpen. Antwerpen is de zetel van het aartsdekenaat Noord-West-Europa, dat België, Nederland en Luxemburg omvat en deel uitmaakt van het bisdom in Europa van de Kerk van Engeland.

Orthodoxe kerken

Het Oecumenisch patriarchaat van Constantinopel telt in Antwerpen 1 parochie die bevoegd is voor de Grieks-orthodoxen en 1 parochie van Russische traditie. De Russisch-orthodoxe Kerk telt in Antwerpen 1 parochie. De Roemeens-orthodoxe Kerk heeft ook 1 parochie.

Islam

De islam is sterk vertegenwoordigd binnen de Marokkaanse en Turkse gemeenschap, en kent net zoals het christendom verschillende strekkingen.

Jodendom

Antwerpen huisvest een grote joodse gemeenschap waarvan ongeveer 20.000 gelovigen het Orthodox jodendom belijden. Velen van hen behoren tot de streng orthodoxe charedische richting. Antwerpen is (na Londen) het op een na grootste centrum van charedische joden in Europa. Zij gaan dienovereenkomstig gekleed en zijn daarom een opvallende verschijning in het Antwerpse straatbeeld. Chassidische joden vormen het merendeel van de charedische joden. Grote chassidische bewegingen gevestigd in Antwerpen zijn onder andere Pshevorsk, Satmar, Belz, Bobov, en Lubavitch. Sjabloon:Zo

Boeddhisme

In Antwerpen zijn volgende stromingen binnen het Boeddhisme vertegenwoordigd :

Jainisme

Het Jainisme telt in Antwerpen ongeveer 400 families onder zijn aanhangers. In Wilrijk wordt de grootste Jain tempel in de wereld buiten India gebouwd.

Andere religies

Niet-confessionele levensbeschouwingen

Taal

Het Nederlands is de officiële taal. De streektaal is het Antwerps. In sommige kringen wordt Frans gesproken. Oudere immigranten uit Marokko en Turkije gebruiken nog hun moedertalen Arabisch, Berbers of Turks. Sommige orthodoxe joden spreken Jiddish.

Bezienswaardigheden

Het stadhuis met Brabo
Gildehuizen aan de Grote markt
Antwerpen met de Schelde
de Carolus-Borromeuskerk
De Sint-Pauluskerk in Antwerpen
Het Hendrik Conscienceplein in Antwerpen

De stad is rijk aan bezienswaardigheden. De volgende geven een beeld van deze stad.

Straten en pleinen

Musea

Kerken

Antwerpen kent 5 monumentale kerken :

Zie ook : Lijst van kerken in Antwerpen

Andere gebouwen

Andere bezienswaardigheden

Antwerpen staat bekend om zijn dierentuin, die één van de oudste ter wereld is. De Antwerpse Zoo bevindt zich midden in de stad en huisvest meer dan 4000 dieren. De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde houdt het welzijn van talloze dieren in de gaten en helpt al meer dan 100 jaar bedreigde diersoorten te beschermen.

Vertier

Sport

In 1920 was Antwerpen de gaststad voor de Olympische Spelen. Deze vonden plaats op de gronden van het huidige Germinal Beerschot. De naam van het stadion van de ploeg, namelijk het "Olympisch Stadion", verwijst hiernaar.

In Antwerpen zijn er in 2006-2007 nog drie voetbalploegen in de nationale reeksen: Germinal Beerschot in de eerste klasse, Antwerp FC in tweede klasse en Berchem Sport in vierde klasse. In het zaalvoetbal zijn er twee Antwerpse ploegen in de hoogste afdeling: ZVC Borgerhout en Forcom Antwerpen.

Het vroegere bloeiende wielerleven is wat weggekwijnd sinds het Sportpaleis (met wielerpiste) meer een evenementenhal is geworden. Door het organiseren van het Belgisch Kampioenschap op 25 juni 2006 hoopt de stad die wielertraditie nieuw leven in te blazen.

Het tennis kent dan weer een bloei dankzij de Proximus Diamond Games, een Tier-2 WTA-tornooi dat jaarlijks doorgaat in het Sportpaleis en het grootste indoor-vrouwentennistoernooi ter wereld is. De trofee is een diamanten tennisracket ter waarde van 1 miljoen euro. Om het mee naar huis te nemen moet een speelster het toernooi 3 keer winnen in een periode van 5 jaar. Voorlopig heeft enkel Amélie Mauresmo deze prijs in de wacht kunnen slepen door het toernooi 3 keer te winnen in zo'n periode. Venus Williams verspeelde voorlopig haar kans om het racket te winnen, nadat ze twee keer in een periode van 5 jaar het toernooi had gewonnen.

In het basketbal heeft Antwerpen de Antwerp Giants.

Daarnaast beschikt Antwerpen ook over thaiboksers die tot de wereldtop behoren met wereldkampioenen als Werner Konings, Daniëlla Somers, Xavier Fraeyman, Jan Van Denderen, Murat Direcki en Luc Kempeneers.

Uitgaan

Het uitgaansleven in Antwerpen biedt veel afwisseling. Er zijn veel cafés te vinden, maar ook diverse clubs. Dicht bij de Academie van Antwerpen bevindt zich Kassa 4, een studentencafé. Richting de Scheldekaaien, in de Kloosterstraat, vind je de Dansing Chocolat, een café waar je ook een hapje kunt eten. Verder nog Café Capital, gelegen in het Stadspark, en de quasi-underground club Petrol. Meer naar het noorden toe kan je je uitleven in Café d'Anvers, Red and Blue, Nanno sur l'o, Hangar 26 en het Bonthuys. Op het Zuid vind je Stereo Sushi, Velvet Lounge, Litlle Buddha, Motel en Liquid met opmerkelijk veel DJ's.

Winkelen

  • De Meir is een van de grootste winkelstraten van België, waar voornamelijk internationale ketens zijn gevestigd. Deze straat loopt van de Teniersplaats tot de Huidevettersstraat. Ook de weg naar de Congoboot liep hier langs.
  • De De Keyserlei ligt aan het centraal station. Er zijn diverse restaurants te vinden, maar ook fast-foodketens. Vanaf de Keyserlei heeft men toegang tot een van de grote bioscoopcomplexen van Antwerpen, namelijk de UGC.
  • Grand Bazar Shopping Center is het grootste shoppingcenter van de binnenstad. Het is centraal gelegen aan de Groenplaats. In de kelder vindt men een van de grootste supermarkten van Antwerpen.
  • In de Huidevettersstraat vind je de grote namen; onder andere Gucci en Louis Vuitton zijn hier gevestigd.
  • De Kloosterstraat bevat vooral handelszaken in brocante, met een uitgebreid aanbod van antieke schilderijen, oude meubelen en woonaccessoires. Dit alles in diverse stijlen, van Engels en Scandinavisch tot Art Deco en de jaren '60.
  • In de Wolstraat en de Lange Koepoortstraat zijn tal van handelszaken in brocante, oude boeken en kunstobjecten.
  • De Kammenstraat is een zogenaamd alternatieve winkelstraat, vooral populair onder jongeren. Naast boetiekjes is er ook merkkleding te vinden. Het is een zijstraat van de Nationalestraat. De straat is bekend geworden dankzij het straatfestival Laundry Day. Er draaien ook wekelijks deejays in verschillende winkels.
  • De Nationalestraat is een begrip in mode in België en daarbuiten. Er zijn 4 van de 6 grote Antwerpse modeontwerpers gevestigd, waaronder Dries van Noten. De straat begint vanaf de Groenplaats en loopt door tot op het Zuid.
  • Antwerpen staat ook bekend om haar aanbod in vintage kleding, bij het grote publiek zijn de Episode en Sussies bekend.

Economie

Antwerpen is het hart van de diamantindustrie, zowel op het gebied van handel als van slijpen. Daarnaast is er een erg grote petrochemische nijverheid. De haven van Antwerpen is nog steeds één van de grootste havens van de wereld.

Zie ook:

Verkeer en vervoer

Verkeer

De Leien (Frankrijklei, Italiëlei, Amerikalei, Britselei) zijn de belangrijkste verkeersader binnen Antwerpen. Om de binnenstad heen ligt de autosnelweg R1. Deze verbindt de A1/E19 (Breda enerzijds en Mechelen-Brussel anderzijds), de A12 (Bergen op Zoom), de A21/E34 (Turnhout-Eindhoven), de A13/E313 (Hasselt) en de A14/E17 (Gent-Rijsel) met elkaar. Door het samenkomen van grote noord-zuidverbindingen (van Rotterdam, Amsterdam en andere delen van Nederland naar Antwerpen, Brussel en Charleroi en verder door naar Frankrijk) en belangrijke oost-westverbindingen (tussen Duitsland met vooral Aken en Keulen enerzijds en de Belgische kust anderzijds) is deze Antwerpse ringweg één van de meest bereden stukken autosnelweg in West-Europa met de nodige verkeerschaos als gevolg. De Oosterweelverbinding moet hier tegen afzienbare tijd verbetering in brengen.

Openbaar vervoer

De Vlaamse Vervoermaatschappij "De Lijn" exploiteert het stadsvervoer in Antwerpen met bussen en trams. Vier tramlijnen maken gebruik van de Antwerpse premetro onder de binnenstad en de Schelde, namelijk tramlijnen 2, 3, 5 en 15.

In de gemeente Antwerpen liggen de NMBS-stations Antwerpen-Centraal, -Berchem, -Dam, -Luchtbal, -Noorderdokken, -Haven, -Oost, -Zuid, Ekeren, Sint-Mariaburg, en Hoboken-Polder, waarvan de stations Antwerpen-Centraal en Antwerpen-Berchem belangrijke spoorknooppunten zijn. Vanaf maandag 26 maart 2007 is de Noord-zuidverbinding tussen Antwerpen-Berchem en Antwerpen-Dam in dienst. Langs deze tunnel kunnen de treinen van het zuiden van de stad (komende van Brussel) rechtstreeks richting Nederland sporen en omgekeerd. Bij de opening wordt gesproken van een verdubbeling van het aantal reizigers.

Antwerpen heeft directe treinverbindingen met onder andere Gent (lijn 59), Roosendaal-Rotterdam (lijn 12), Mechelen-Brussel (lijn 25 en 27), Puurs (lijn 52), Lier (lijn 15), Hasselt, Luik en Leuven via Aarschot of Mechelen.

Het Vormingsstation Antwerpen-Noord in de haven is het grootste rangeerterrein van België. Een ander is dat van Antwerpen-Kiel.

Verder wordt Antwerpen ook nog aangedaan door de Nederlandse Connexxionbuslijn 19, die de steden Breda (Noord-Brabant) en Hulst (Zeeuws-Vlaanderen) via de Antwerpse Waaslandtunnel met elkaar verbindt.

Luchthaven

Op het grondgebied van Antwerpen bevindt zich de Internationale Luchthaven Antwerpen.

Politiek

Gemeenteraad

De Antwerpse gemeenteraad bestaat uit 55 zetels.

Onderstaande tabel geeft de uitslagen van de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen sinds 1982, dit zijn de eerste verkiezingen sedert de fusie.

Partij 10 oktober 1982

55 zetels

9 oktober 1988

55 zetels

9 oktober 1994

55 zetels

8 oktober 2000

55 zetels

8 oktober 2006

55 zetels

VB 2 10 18 20
VB - VLOTT 20
agalev 4 5 7 6
Groen! 2
SP 19 17 13 12
sp.a - spirit 22
PVV 7 7
VLD 7 10
VLD - Vivant 5
CVP 15 12 6
ANTW'94 9
CD&V - N-VA 6
VU 8 4
VU&ID 1
WOW 1

De onderlijnde getallen vormen de hieruit onderhandelde bestuursmeerderheid.

College van burgemeester en schepenen

Buiten de voorzitter van het college, burgemeester Patrick Janssens (sp.a) telt het college sedert 3 januari 2007 maar 8 schepenen (2 minder dan toegelaten), waarvan 4 sp.a, 2 CD&V en 2 VLD. Het zijn:

College van burgemeester en schepenen
Burgemeester Patrick Janssens (sp.a)
Schepenen
  1. Robert Voorhamme (sp.a)
  2. Philip Heylen (CD&V)
  3. Ludo Van Campenhout (VLD)
  4. Leen Verbist (sp.a)
  5. Marc Van Peel (CD&V)
  6. Luc Bungeneers (VLD)
  7. Guy Lauwers (sp.a)
  8. Monica De Coninck (sp.a), tevens OCMW-voorzitter

De schepenen worden genummerd in volgorde van hun verkiezing. Dit gebeurt op de eerste gemeenteraad van het nieuwe gemeentebestuur (in dit geval op 3 januari 2007). De burgemeester wordt in de maand vooraf door een meerderheid van de toekomstige gemeenteraadsleden (onder andere met een handtekeningenlijst) aan de provinciegouverneur voorgesteld en (na een grondig nazicht op mogelijke bezwaren) door de Vlaamse regering benoemd en door de gouverneur de eed afgenomen (dit was voor Patrick Janssens op 21 december 2006). Nochtans treedt de nieuwe burgemeester pas vanaf nieuwjaar in functie.

Burgemeesters

Zie lijst van burgemeesters van Antwerpen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Hoger onderwijs

De Universiteit Antwerpen vormt een associatie met de hogescholen Hogere Zeevaartschool Antwerpen, Hogeschool Antwerpen, Karel de Grote-Hogeschool en Plantijnhogeschool. De Lessius Hogeschool daarentegen is toegetreden tot de associatie rond de K.U.Leuven.

In Antwerpen is ook een Faculteit voor Vergelijkende Godsdienstwetenschappen gevestigd, die op universitair niveau op basis van totale tolerantie de verschillende religies en wereldbeschouwingen bestudeert.

Bekende Antwerpenaren

Zie lijst van bekende Antwerpenaars voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Partnersteden

Antwerpen is verzusterd met de volgende steden:

Antwerpen heeft in het kader van de ontwikkelingssamenwerking eveneens een 'stedenband' met de volgende steden:

Deze lijst maakt geen melding van de vriendschapsbanden met buitenlandse steden en gemeenten van de districten van Antwerpen. Zie hiervoor de artikelen over de verschillende districten (o.a. Ekeren en Wilrijk).

Zie ook

Externe links

Commons heeft mediabestanden op de pagina Antwerpen.

Sjabloon:GemeentenAntwerpen