Station Den Haag Laan van NOI

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Omaylie (overleg | bijdragen) op 27 okt 2018 om 21:54.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
    Den Haag Laan van NOI   
Station Den Haag Laan van NOI
Afkorting Laa
Opening 1 mei 1907
Perrons 4
Perronsporen 4 (trein)
2 (RandstadRail)
Spoorlijn Oude Lijn
RandstadRail  3   4 
Metrolijn  E 
Tramlijn  2 
Stadsbus(sen) 23 | 28
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Metrovervoerder RET
- Tramvervoerder HTM
- Busvervoerder HTMbuzz
Reizigers 15.317 (2016)[1] per dag
Ligging
Plaats Den Haag
Coördinaten 52° 4′ 44″ NB, 4° 20′ 35″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Den Haag Laan van NOI (Randstad)
Station Den Haag Laan van NOI
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Den Haag Laan v NOI (NS-naam) / Den Haag Laan van NOI (ProRail-naam) is een spoorwegstation in Den Haag aan de spoorlijn Amsterdam - Rotterdam (de Oude Lijn) en alle drie de lijnen van RandstadRail.

De Oude Lijn, die in 1843 werd gerealiseerd, kruiste de tolweg die vanuit Voorburg naar Den Haag liep (de latere Laan van Nieuw Oosteinde). De eigenaar van die tolweg, bewoner van de hofstede De Werve, kwam met de spoorwegmaatschappij overeen dat er gestopt zou worden bij de tol. Dit is de oorsprong van het station[2], dat aanvankelijk de naam Nieuw Oosteinde droeg[3]. In verband met het in gebruik nemen van de Hofpleinlijn door de ZHESM werd een vernieuwd station geopend op 1 mei 1907. Tot 1953 (de verbinding tussen Mariahoeve en Centraal Station bestond nog niet) lag er noordelijk van het station een splitsing voor de oude ZHESM-spoorlijn naar Station Scheveningen. Ook via Station Leidschendam-Voorburg was een rechtstreekse verbinding met Scheveningen mogelijk. Dit traject kruiste de Oude Lijn op de plek van de huidige onderdoorgang die toegang geeft tot het woonwagenkamp dat gesitueerd is in de zogenaamde Schipholboog. In deze sporendriehoek, volledig in dubbelspoor uitgevoerd, stond een onderstation en een afvoerpunt voor aardolie welke ter plaatse gewonnen werd door de NAM. Alleen het onderstation bestaat nog, maar is de spooraansluiting al decennia kwijt. De Schipholboog dateert uit de jaren 70, tegelijk met de aanleg van Den Haag Centraal Station. Hiervoor werden 2 nieuwe perronsporen aangelegd, die sinds 2006 in gebruik zijn bij RandstadRail. Om deze aanleg mogelijk te maken is het oorspronkelijke stationsgebouw gesloopt.

Sinds het begin van de twintigste eeuw heette het station voluit Laan van Nieuw Oost-Indië. De naam Den Haag werd in 1978 toegevoegd, maar van Nieuw Oost-Indië werd afgekort tot v NOI, omdat de naam anders te lang zou worden. In datzelfde jaar werd een nieuw stationsgebouw geopend. De reizigers van RandstadRail (samenwerking HTM en RET) zien alleen de naam Laan van NOI.

Het station bevindt zich op de grens van Den Haag en Voorburg. Het is genoemd naar de Laan van Nieuw Oost-Indië (in Voorburg Laan van Nieuw Oosteinde geheten) en ligt nabij het spoorviaduct dat die laan kruist. Het voormalige gebouw van het Ministerie van Sociale Zaken en het gebouw van NWO liggen naast het station.

Treinen

Het station wordt in de dienstregeling 2018 door de volgende treinseries bediend:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
2200 Intercity (NS) Amsterdam CentraalAmsterdam SloterdijkHaarlemLeiden CentraalDen Haag Laan van NOIDen Haag HSDelftSchiedam CentrumRotterdam CentraalDordrechtRoosendaalVlissingen Rijdt op weekdagen overdag 1x/uur en vormt op weekdagen overdag een scheve halfuursdienst met serie 6100. Op weekdagen overdag vormt tussen Amsterdam Centraal en Roosendaal een halfuursdienst met serie 2300. 's Avonds en in het weekend rijdt deze serie 2x/uur.
2400 Intercity (NS) (Lelystad CentrumAlmere BuitenAlmere CentrumAmsterdam Zuid – )Schiphol AirportLeiden CentraalDen Haag Laan van NOIDen Haag HSDelftSchiedam CentrumRotterdam CentraalDordrecht Rijdt alleen tijdens de spits van maandag t/m donderdag tussen Schiphol Airport en Lelystad Centrum v.v. Tussen de spitsen en vrijdag de gehele dag tot 20:00 is deze serie gekoppeld te Schiphol Airport aan de 3500. Rijdt niet na 20:00 en in het weekend.
4600 Sprinter (NS) (Den Haag CentraalDen Haag Laan van NOI – )Leiden CentraalSchiphol AirportAmsterdam SloterdijkAmsterdam Centraal(WeespAlmere CentrumAlmere BuitenAlmere Oostvaarders) Rijdt in de avonduren en het weekend ook van/naar Den Haag Centraal. Rijdt enkel van maandag t/m donderdag in de spitsuren tussen Amsterdam Centraal en Almere Oostvaarders. Vormt tussen Hoofddorp en Weesp een scheve kwartierdienst met Sprinter 5800. Vormt tussen Weesp en Almere Centrum een scheve kwartierdienst met Sprinter 4300.
6300 Sprinter (NS) (Den Haag CentraalDen Haag Laan van NOI) Leiden CentraalHeemstede-AerdenhoutHaarlem Rijdt na 20:00 uur en op vrijdag en in het weekend tussen Leiden Centraal en Haarlem. Op vrijdag tot 20:00 is deze serie doorgekoppeld aan serie 13300 met een stop van 17 tot 19 minuten in Leiden Centraal.

RandstadRail

Tot 3 juni 2006 stopten hier ook de treinen van de Hofpleinlijn (sinds 1908) en Zoetermeer Stadslijn (sinds 1977), die thans deel uitmaken van RandstadRail.

Voor de realisatie van het Lightrail-Project RandstadRail werd de spoorsituatie bij Laan v NOI in 2006 aangepast. Voorheen werden de sporen 3 en 4 gebruikt voor de Hofplein- en Zoetermeerlijn, dit werden voortaan de sporen 1 en 2. Met ingang van 3 juni 2006 werden deze twee sporen buiten gebruik genomen, om dit deel van het station te verbouwen tot sneltramhalte. De perrons van deze sporen zijn ingekort en deels verlaagd/verhoogd en het station kreeg hellingbanen en liften. Het station zou volgens de oorspronkelijke plannen op 3 september 2006 in gebruik komen als halte van de lijnen RandstadRail 3, 4 en de RET RandstadRail Erasmuslijn (vanaf december 2009 RandstadRail Metrolijn E geheten).

Het station werd op 29 oktober 2006 in gebruik genomen voor RandstadRail 4. Sinds 11 november 2006 stopte de RET RandstadRail Erasmuslijn hier ook. Op 29 november 2006 waren er ontsporingen bij RandstadRail en sinds die dag reden RandstadRail 4 en de RandstadRail Erasmuslijn hier niet meer langs.

Sinds 3 oktober 2007 is de RandstadRail Erasmuslijn hier weer gaan stoppen en RandstadRail 4 vanaf 4 oktober 2007, allebei na een lange periode van opnieuw testen en vervolgens proefbedrijf tussen Den Haag Centraal - Nootdorp (RandstadRail Metrolijn E) en Den Haag De Uithof - Zoetermeer Javalaan (RandstadRail 4).

Sinds 20 oktober 2007 halteert RandstadRail 3 het traject tussen Den Haag Loosduinen - Zoetermeer Seghwaert, en op 27 oktober ook het laatste stuk tussen Zoetermeer Seghwaert - Zoetermeer Centrum-West na bijna 14 maanden vertraging.

Bereikbaarheid

Behalve per trein is station Laan van NOI ook te bereiken per tram en bus. Onder het viaduct is een halte van tram 2 en bus 23 en 28.

In de kaartjes is niet getekend dat de bocht naar rechts van de drie sporen die onder de Oude Lijn doorgaan eigenlijk eerst een bocht naar links is, waarbij de sporen zich van de Oude Lijn verwijderen, om pas daarna naar rechts te draaien. Het spoor van Mariahoeve richting Den Haag Centraal loopt hier langs, en verwijdert zich dus ook van de Oude Lijn, komt er op Den Haag Laan v NOI weer bij, en maakt daarna pas samen met het spoor voor de andere richting de bocht naar Den Haag Centraal. Rechtsonder is de Schipholboog. Tussen de bogen en de Oude Lijn lagen tot eind 2013 volkstuintjes en een woonwagenkamp.

Zie de categorie Station Den Haag Laan van NOI van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.