Portaal:Italië/Stad van de week

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Deze pagina geeft een overzicht van alle uitgelichte artikels en/of afbeeldingen op het portaal Italië. Voor elke week van het jaar is er zo'n artikel en/of afbeelding. Voel u vrij om deze te bewerken door de bijhorende bewerk-link te volgen.
Uitgelicht deze week (18)

Lecco

Lecco is een stad in Lombardije, Italië gelegen 50 kilometer ten noordoosten van Milaan. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad telt ongeveer 45.000 inwoners.

De stad is gelegen aan de zuidoostelijke punt van het Comomeer, daar waar de rivier de Adda het meer verlaat. Lecco is omgeven door de bergen Resegone en San Martino. Drie bruggen verbinden Lecco met de westoever van de Adda.

De stad bestond reeds in de Romeinse tijd, al werd ze pas echt van belang in de 15e eeuw, toen ze, behorend tot het hertogdom Milaan, op de grens lag met de Republiek Venetië en door haar oorspronkelijk Longobardische forten van strategisch defensief belang was voor Milaan. lees verder >>>

Ga naar week
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53


Week 1
Pisa

Pisa is een stad in Italië nabij de mond van de rivier Arno in de regio Toscane. Het is tevens hoofdstad van de provincie Pisa. De stad telt ongeveer 89.000 inwoners, Pisano (enkelvoud) en Pisani (meervoud) genaamd.

De stad is vooral beroemd om zijn "scheve toren". Naar verluidt liet Galileo voorwerpen van deze toren naar beneden vallen om de valeigenschappen te bestuderen.

lees verder >>>


[bewerk]

Week 2
Modena

Modena is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Modena in Italië, gelegen in de Po-vallei. De oude universiteitsstad is gelegen in de regio Emilia-Romagna en is van oudsher een belangrijk verkeersknooppunt in Europa. Ook was het de hoofdstad van het Hertogdom Modena en Reggio.

Modena staat bekend als belangrijk auto-centrum. Veel beroemde Italiaanse automerken hebben een band met Modena, zoals Ferrari, Lamborghini en Maserati. Daarnaast is Modena bekend in culinaire kringen, onder andere vanwege de balsamico-azijn uit deze streek. lees verder >>>


[bewerk]

Week 3
Turijn

Turijn (Italiaans: Torino, Piëmontisch: Turin) is na Milaan de grootste stad van Noord-Italië. Het ligt ten zuidwesten van Milaan en ten noordwesten van Savona en is de hoofdstad van de regio Piëmont en de provincie Turijn.

Turijn bevindt zich in het noordwesten van Italië. Turijn is langs de west- en noordkant omflankt door de Alpen, langs de zuidkant door de heuvels van Monferrato. Vier rivieren stromen door de stad: de Po, de Dora Riparia, de Stura di Lanzo en de Sangone. lees verder >>>


[bewerk]

Week 4
Perugia

Perugia is een stad in de regio Umbrië in centraal Italië, dicht bij de rivier de Tiber. De stad ligt ten zuidoosten van Florence en ten noordoosten van Rome, ongeveer tussen deze twee steden in, en is de hoofdstad van de provincie Perugia. In 2006 had de stad 162.565 inwoners.

Aan Perugia ontleende de bekende schilder Perugino (Pietro Vannucci), die hier woonde en werkte, zijn bijnaam. Een andere bekende schilder, Pinturicchio, leefde ook in Perugia. lees verder >>>


[bewerk]

Week 5
Verona

Verona is een stad in Noord-Italië en is hoofdstad van de gelijknamige provincie Verona in de regio Veneto. De stad ligt ten oosten van Milaan, ten westen van Venetië en Padua. In 2001 had de stad 243.500 inwoners. De binnenstad van Verona staat sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De Adige stroomt door Verona. Er zijn veel bruggen over deze rivier, zoals de Ponte Catena, de Ponte Risorgimento, de Ponte Scaligero, de Ponte Vittoria, de Ponte Garibaldi, de Ponte Nuovo, de Ponte Navi en de Ponte Aleardi.

Veel transport van goederen gaat door Verona heen, door een gunstige ligging ten opzichte van Centraal-Europa, aan de Brennerweg.

Al in de Romeinse tijd was de stad belangrijk, mogelijk stond zij eerder al onder Etruskische invloed. De Romeinen gebruikten Verona als uitvalsbasis voor hun veldtochten naar het noorden, over de Alpen. Na Rome heeft Verona de meeste bouwwerken uit de Romeinse periode. In 1239 overstroomde de stad, waarna zij herbouwd werd. lees verder >>>


[bewerk]

Week 6
Bergamo

Bergamo (Lombardisch: Bèrghem, Duits: Wälsch-Bergen) is een stad in de Italiaanse regio Lombardije, 40 kilometer ten oosten van Milaan. Het is de hoofdstad van de provincie Bergamo. De stad is een der oudste steden van Lombardije met Etruskische, Keltische en Romeinse cultuur, waarvan de schrijver Stendhal schreef: de mooiste stad die ik ooit heb gezien.

Bergamo, een stad van 120.000 inwoners, kan worden onderverdeeld in een hoog en laag gedeelte. Het hoge gedeelte is de oude middeleeuwse stad, die in de 16e eeuw tijdens de Venetiaanse overheersing werd ommuurd. Centraal ligt de Piazza Vecchia, met daaraan onder andere het Palazzo della Ragione, de dom en de kerk Santa Maria Maggiore, met daarin het graf van de musicus Gaetano Donizetti. lees verder >>>


[bewerk]

Week 7
Grosseto

Grosseto is een stad in de Italiaanse regio Toscane, omstreeks 150 kilometer ten noordwesten van Rome. Het is tevens de hoofdstad van de gelijknamige provincie.

Grosseto heeft ongeveer 81.308 inwoners en is het centrum van de streek Maremma. De stad ligt op 12 km van de Tyrreense Zeekust. De stad, die in 1138 bisschopszetel werd en daarna zich ontwikkelde tot het centrum van de Maremma, heeft een door zeshoekige stadsmuren omgeven centrum. De stad herbergt verder een archeologisch museum, met veel vondsten van Etruskische oorsprong.

De volgende frazioni maken deel uit van de gemeente: Marina di Grosseto, Principina a Mare, Principina Terra, Alberese, Batignano, Montepescali, Istia d'Ombrone, Braccagni, Rispescia. lees verder >>>


[bewerk]

Week 8
L'Aquila

L'Aquila is een stad in centraal Italië. Het is de regionale hoofdstad van Abruzzen en hoofdstad van de gelijknamige provincie L'Aquila. Tot de gemeente behoort de frazione San Vittorino.

L'Aquila betekent in het Italiaans "de adelaar"; dit is ook te herkennen in het wapen van de stad. Hoewel de stad minder dan twee uur rijden per auto van Rome verwijderd is, heeft zij geen grote invloed ondergaan van het buitenlandse toerisme. De muren die de stad omringen dateren uit de Middeleeuwen. In L'Aquila is veel elektronicagerelateerde industrie gevestigd, en het rugbyteam van de stad is vaak landskampioen geworden. lees verder >>>


[bewerk]

Week 9
Brescia

Brescia is een stad in Noord-Italië, ten westen van het Gardameer. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en de tweede stad van Lombardije, na Milaan. De stad telt meer dan 190.000 inwoners. Stad en omgeving behoren tot de belangrijkste industriegebieden van Italië. De stad is zetel van het bisdom Brescia.

Brescia is de voortzetting van het antieke Brixia. In de middeleeuwen was het een zelfstandige stadstaat, later kwam het aan Venetië. In februari 1849 kwam de stad in opstand tegen de Oostenrijkers, waaraan de stad haar eretitel La Leonessa d' Italia (=De Leeuwin van Italië) dankt. lees verder >>>


[bewerk]

Week 10
Campobasso

Campobasso is de hoofdstad van de Italiaanse regio Molise en van de gelijknamige provincie Campobasso. De stad ligt in Zuid-Italië, ten noordoosten van Napels, op enkele tientallen kilometers afstand van de Adriatische Zee. In 2004 had de stad ongeveer 60.000 inwoners. Campobasso is gelegen in de vallei van Biferno. Rondom de stad liggen de Monti del Matese en de regio Sannio.

Campobasso ligt op zo'n 700 meter boven het zeeniveau en is omringd door de Apennijnen. De stad is een van de koudste steden van Zuid-Italië. De temperatuur tussen winter en zomer verschilt tussen 2°C en 22°C. De gemiddelde temperatuur ligt slechts op 12°C. In de winter is het zelfs heel gewoon dat het er sneeuwt, wat eigenlijk heel ongewoon is in Zuid-Italië. lees verder >>>


[bewerk]

Week 11
Catania

Catania is de op een na grootste stad van Sicilië, gelegen aan de oostkust van het eiland. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. In 2005 had de stad ruim 307.000 inwoners. De stad ligt aan de voet van de Etna, de actieve vulkaan die ongeveer 30 kilometer ten noorden van de stad ligt. Sint-Agatha is de beschermheilige van de stad.

De stad heeft een commerciële haven, een internationale vliegveld, Catania-Fontanarossa, en een treinstation. In 1999 is het eerste deel van de metro van Catania in gebruik genomen tussen de stations Borgo en Porto. Verder heeft Catania de meeste theaters van het eiland. Er bevinden zich veel theatergroepen, zowel professionele als amateur-theatergroepen, in de stad.

De componist Vincenzo Bellini is in 1801 in Catania geboren en de beeldhouwer Emilio Greco in 1913. De hedendaagse populaire zangers Mario Venuti, Carmen Consoli, en Patrizia Laquidara zijn eveneens uit Catania afkomstig. lees verder >>>


[bewerk]

Week 12
Cremona

Cremona is een stad in Lombardije, Italië. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Cremona telt ongeveer 70.000 inwoners, die Cremonezen worden genoemd.

Cremona is gelegen op 60 kilometer zuidoost van Milaan, midden op de Povlakte aan de rivier de Po, enkele kilometers oostelijk van waar de Adda deze rivier instroomt.

Cremona werd in 218 voor Christus, tezamen met het nabijgelegen Piacenza door de Romeinen gesticht. Al gauw was het een van de grotere plaatsen van wat nu Italië heet. In 69 echter werd de stad verwoest en weer opgebouwd door Vespasianus, waarbij ze veel van haar welvaart verloor. Daarna werd de stad meerdere malen opnieuw verwoest en wederopgebouwd. lees verder >>>


[bewerk]

Week 13
Ferrara

Ferrara is een stad in Italië, en de hoofdstad van de gelijknamige provincie in Emilia-Romagna, gelegen ten noordnoordoosten van Bologna. In 2005 telde de stad 131.253 inwoners.

De Po di Volano, een tak van de rivier de Po, ligt enkele kilometers ten noorden van de stad. De stad heeft brede straten en vele paleizen die dateren uit de 14e eeuw, toen het de zetel was van het huis van Este.

Het meest opvallende gebouw is het vierkante kasteel van het huis van Este (Castello Estense), in het centrum van de stad. Dit is een stenen gebouw waaromheen een greppel ligt, met vier torens. lees verder >>>


[bewerk]

Week 14
Genua

Genua (Italiaans: Genova, Ligurisch: Zena) is een stad in Noordwest-Italië, ten zuidwesten van Milaan, aan de Ligurische Zee. Het is de hoofdstad van de regio Ligurië. Genua telt circa 600.000 inwoners en is de grootste havenstad van Italië en na Marseille de tweede haven aan de Middellandse Zee. In 2004 was Genua samen met Rijsel de culturele hoofdstad van Europa. De naam van de stad is waarschijnlijk Ligurisch en betekent "knie" (van Proto-Indo-Europees *genu 'knie'), ofwel "hoek", vanwege de geografische positie van de stad. De naam is verwant aan Genève. lees verder >>>


[bewerk]

Week 15
Gorizia

Gorizia (Duits: Görz; Sloveens: Gorica) is een gemeente en tevens de hoofdstad van de gelijknamige Italiaanse provincie.

In de 11de eeuw begon Gorizio zich uit te breiden. In het begin van de 13de eeuw werd er een klooster gebouwd, waarschijnlijk door de heilige St Antonius van Padua. Er werd een derde stadsmuur gebouwd met een poort en een ophaalbrug. Bij die brug werd een klein huis gebouwd, Schoenhaus, waarvandaan een ondergrondse tunnel naar het kasteel Gorizio liep. De laatste graaf had geen kinderen en liet Schoenhaus na aan zijn lijfarts Puteo, die het doorverkocht aan Antonio I dei Lantieri. lees verder >>>


[bewerk]

Week 16
La Spezia

La Spezia is een stad in de regio Ligurië, in Noord-Italië, aan de Golf van La Spezia. De stad ligt ten zuidoosten van Genua, ten westen van Bologna en ten noordwesten van Florence, tussen Genua en Pisa. Het is een van de belangrijkste militaire en commerciële havensteden, gelegen aan de Ligurische Zee. Verder is OTO Melara, een van de grootste militaire industrieën van Italië, in deze stad gevestigd. In 2001 had de stad 91.391 inwoners. La Spezia is de hoofdstad van de gelijknamige provincie.

La Spezia heeft geen werkelijk bijzondere historische of architectonische kenmerken, op de moderne Cristo Re alla Spezia-kathedraal van circa 1960 en het Lia Art museum na. Het postkantoor vertoont enkele futuristische mozaïeken van Enrico Prampolini. lees verder >>>


[bewerk]

Week 17
Lecce

Lecce is een stad met ruim 90.000 inwoners in de Italiaanse regio Apulië. Het is tevens hoofdstad van de gelijknamige provincie.

De stad ligt in het binnenland, maar op slechts 11 en 23 kilometer van respectievelijk de Adriatische en Ionische Zee nabij het zuidelijkste punt van de hak van Italië. Lecce heeft een universiteit, de Università del Salento. De stad, met Apulië, behoorde na de scheiding van het Romeinse Rijk tot het Oost-Romeinse Rijk tot ze in de 11e eeuw werd binnengevallen door de Noormannen. lees verder >>>


[bewerk]

Week 18
Lecco

Lecco is een stad in Lombardije, Italië gelegen 50 kilometer ten noordoosten van Milaan. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad telt ongeveer 45.000 inwoners.

De stad is gelegen aan de zuidoostelijke punt van het Comomeer, daar waar de rivier de Adda het meer verlaat. Lecco is omgeven door de bergen Resegone en San Martino. Drie bruggen verbinden Lecco met de westoever van de Adda.

De stad bestond reeds in de Romeinse tijd, al werd ze pas echt van belang in de 15e eeuw, toen ze, behorend tot het hertogdom Milaan, op de grens lag met de Republiek Venetië en door haar oorspronkelijk Longobardische forten van strategisch defensief belang was voor Milaan. lees verder >>>


[bewerk]

Week 19
Mantua

Mantua (Mantova in het Italiaans) is een stad in Lombardije, Italië en hoofdstad van de gelijknamige provincie Mantua. De gemeente had een bevolking van 48.103 in december 2004.

De stad werd gesticht in de 20e eeuw v.Chr. op de oevers van de Mincio. In de 6e eeuw v.Chr. was het een Etruskische stad. De naam is afgeleid van Mantus, een Etruskische god. De Romeinen overwonnen de stad tussen de Eerste en de Tweede Punische Oorlog. lees verder >>>


[bewerk]

Week 20
Messina

Messina (Siciliaans: Missina) is een stad in het noordoosten van Sicilië, Italië. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie, en ligt aan de Middellandse Zee. De stad heeft ruim 248.000 inwoners (2005).

De stad ligt zeer dicht bij het Italiaanse vasteland, waardoor zeer veel verkeer bij de stad per veerboot de Straat van Messina oversteekt van en naar het eiland. Om deze reden is er al lang sprake van, dat er bij de stad een brug gebouwd wordt tussen het eiland en het vasteland. De kleinste breedte van de straat van Messina is ongeveer 4 kilometer, wat ook de minimale lengte van de brug bepaalt. lees verder >>>


[bewerk]

Week 21
Padua

Padua (Italiaans: Padova, Latijn Patavium) is een stad in Noord-Italië, hoofdstad van de gelijknamige provincie Padua.

De stad heeft een zeer lange geschiedenis, beginnend met de mythische stichting door de Trojaan Antenor. Het is onder meer de geboorteplaats van de historicus Livius. Padua, het Romeinse Patavium, werd tijdens de Volksverhuizingen achtereenvolgens verwoest door de Visigoten (409 n.C.), de Hunnen (452), de Ostrogoten (543) en de Longobarden (610). lees verder >>>


[bewerk]

Week 22
Vicenza

Vicenza is een stad in Italië en hoofdstad van de gelijknamige provincie in de regio Veneto. Vicenza ligt ongeveer 60 kilometer ten westen van Venetië en heeft 108.637 inwoners (schatting 2005). De stad ligt aan de rivieren Bacchiglione en Retrone.

De architect Andrea Palladio, geboren in Padua, heeft lange tijd gewoond in Vicenza. Zijn stempel is dan ook duidelijk aanwezig op de architectuur van de stad. Tot zijn werken behoren onder andere het Palazzo Valmarana en de Villa la Rotonda.

lees verder >>>


[bewerk]

Week 23
San Remo

San Remo (Italiaans: Sanremo) is een badplaats met circa 50.000 inwoners in de Italiaanse provincie Imperia, regio Ligurië. De stad ligt aan de Rivièra del Ponente.

De naam van de stad is officieel Sanremo. Veelal wordt de spelling San Remo gebruikt, naar gelijkenis met steden die zijn genoemd naar een heilige. De naam van de stad is echter afgeleid van Sant'Eremo di San Romolo wat betekent Heilige woning van Sint-Romulus, en niet van een bepaalde Sint-Remus. Sant'Eremo werd later verbasterd tot Santremu in het Ligurische dialect, of Sanremo in het Italiaans. De spelling San Remo is buiten Italië echter dermate ingeburgerd geraakt dat het daar verreweg de meest gangbare is. lees verder >>>


[bewerk]

Week 24
Palermo

Palermo (Siciliaans: Palermu) is de hoofdstad van de autonome regio Sicilië, op het gelijknamige eiland dat zuidelijk van de laars van Italië ligt. De stad ligt in het noordwesten van het eiland, aan de Tyrreense Zee en daarmee ook de Middellandse Zee. Met 721.163 inwoners in 2005 is het de op vier na grootste stad van Italië.

De gelijknamige provincie, waar de stad hoofdstad van is, bevindt zich tussen de provincies Trapani en Messina.

Palermo is een universiteitsstad. Het heeft een voetbalclub (US Citta di Palermo), die inmiddels in de subtop van de serie A (Italiaanse eerste klasse) en in het UEFA Cup-toernooi beland is, na jarenlang te hebben liggen ploeteren in de onderste regionen van de serie B (Italiaanse tweede klasse). lees verder >>>


[bewerk]

Week 25
Udine

Udine (Friulaans: Udin, Sloveens: Videm, Duits: Weiden) is hoofdstad van de gelijknamige provincie Udine en ligt in de autonome regio Friuli-Venezia Giulia in Italië. De stad ligt op de taalgrens tussen enerzijds Friulanen en Italianen en anderzijds Slovenen. In 2005 telde zij ruim 96.678 inwoners.

In 1230 werd de zetel van de patriarch van Aquileia verplaatst naar Udine, waar hun in de 16e eeuw vernieuwde residentie nog overeind staat. Sinds 1420 maakte Udine deel uit van Venetië. lees verder >>>


[bewerk]

Week 26
Trente

Trente (Italiaans: Trento, Duits: Trient, Nederlands soms nog: Trent) is de hoofdstad van de Italiaanse autonome regio Trentino-Zuid-Tirol en de provincie Trente, in het noorden van Italië. De stad heeft zo'n 110.000 inwoners en is tevens de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad heeft ook een goed aangeschreven universiteit, waar onder meer Romano Prodi ooit als hoogleraar in dienst was.

De volgende frazioni maken deel uit van de gemeente: Cadine, Oltrefersina lees verder >>>


[bewerk]

Week 27
Syracuse

Syracuse (Italiaans: Siracusa, Siciliaans: Sarausa) is een havenstad en gemeente in het zuidoosten van Sicilië, Italië. De stad ligt aan de Ionische Zee (onderdeel van de Middellandse Zee). In 2005 had de stad een ruime 123.000 inwoners. Syracuse is tevens hoofdstad van de provincie Syracuse. In 2005 werd de stad samen met de nabijgelegen Rotsnecropolis van Pantalica geplaatst op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

De volgende frazioni maken deel uit van de gemeente: Belvedere, Cassibile Fontane Bianche, Isola, Santa Teresa Longarini Scalo, Targia. lees verder >>>


[bewerk]

Week 28
Reggio Emilia

Reggio Emilia (of Reggio nell'Emilia) is een stad in de Italiaanse regio Emilia-Romagna en hoofdstad van de provincie Reggio nell'Emilia. De stad telt 162.290 inwoners.

De stad in de Povlakte is van Romeinse oorsprong. Ze werd in 175 voor Christus opgericht onder naam Regium Lepidi, vernoemd naar de oprichter Marcus Emilius Lepidus. Tot de eenwording van Italië is eeuwenlang de naam Reggio gebruikt, zonder toevoeging van nell'Emilia. Om verwarring te voorkomen met het in Calabrië gelegen Reggio, werd de stad herdoopt in Reggio nell'Emilia. lees verder >>>


[bewerk]

Week 29
Pescara

Pescara (122.577 inwoners) is een plaats in Italië en hoofdstad van de gelijknamige provincie Pescara. De stad is pas ontstaan in 1927 toen de plaatsen Castellammare Adriatico en Pescara samengevoegd werden. In de Tweede Wereldoorlog heeft de stad veel geleden, vooral vanwege de zware bombardementen van 1943. Tegenwoordig is het een moderne stad, anders dan de andere Italiaanse steden, door de afwezigheid van een historisch centrum. Er is een grote jachthaven en een internationale luchthaven. lees verder >>>


[bewerk]

Week 30
Parma

Parma is een stad in de Povlakte in de Italiaanse regio Emilia-Romagna. De stad telt ruim 170.000 inwoners.

Parma is een belangrijke industriestad die vooral van belang is voor de voedingswarenindustrie. Aan de stad zijn beroemde producten als de parmaham en de Parmezaanse kaas verbonden. Het zuivelconcern Parmalat, dat eind 2003 in opspraak raakte, heeft hier zijn thuisbasis.

Parma vormde samen met Piacenza eeuwenlang een hertogdom (Hertogdom Parma en Piacenza), waaraan namen verbonden zijn als Margaretha van Parma en Alexander Farnese, kortweg de hertog van Parma, die in de geschiedenis van de Nederlanden een belangrijke rol hebben gespeeld. lees verder >>>


[bewerk]

Week 31
Piacenza

Piacenza is gelegen in de Noord-Italiaanse regio Emilia-Romagna en hoofdstad van de gelijknamige provincie. Piacenza is gesitueerd op de rechteroever van de Po op het punt waar de rivier de Trebbia hier in uitstroomt. Enkele kilometers ten zuiden van de stad verheffen zich de eerste heuvels die aan de Apennijnen toebehoren. Piacenza is een zeer belangrijk knooppunt van spoor- en snelwegen.

Gedurende de middeleeuwen werd de stad door de Goten verwoest en viel de stad via het Byzantijnse Keizerrijk in de handen van de Longobarden. lees verder >>>


[bewerk]

Week 32
Terni

Terni ligt in de Midden-Italiaanse regio Umbrië en is hoofdstad van de gelijknamige provincie. Van oudsher is Terni de meest geïndustrialiseerde plaats van Umbrië. De stad bevindt zich op een waterrijke vlakte. De rivieren Serra en Tescino waren fundamenteel toen in de 19de eeuw de staalindustrie op gang kwam. Terni heeft een jonger uiterlijk dan de andere steden van Umbrië. Dit is een gevolg van de zware bombardementen die gedurende de Tweede Wereldoorlog een groot deel van het historische centrum vernietigden. lees verder >>>


[bewerk]

Week 33
Varese

Varese is een stad in Lombardije, Italië. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad telt 82.000 inwoners

Varese is gelegen in de merenregio ten noorden van Milaan, op ongeveer 20 kilometer van zowel het Lago Maggiore in het westen, het Meer van Lugano in het noorden en het Comomeer in het oosten en op 5 kilometer afstand van de Zwitserse grens. Het is de officieuze hoofdstad van de streek Insubrië, die het (zowel het Italiaanse als Zwitserse) gebied rond de eerder genoemde meren omvat.

Vanwege haar pittoreske ligging wordt de stad ook wel de tuinstad (città-giardino) genoemd. Belangrijkste monumenten zijn de basiliek van San Vittore en het baptisterium van Sint-Jan (San Giovanni), beide uit de 17e eeuw. lees verder >>>


[bewerk]

Week 34
Sassari

Sassari is een stad in de noordwesthoek van Sardinië, Italië. Het is de hoofdstad van de provincie Sassari.

Sassari-stad heeft ongeveer 130.000 inwoners. De stad herbergt een universiteit, die gespecialiseerd is in rechtenstudies. De stad is rijk aan kerken uit verschillende perioden, waarvan de Dom van Sint-Nicolaas (Duomo di San Nicola, 13e eeuw, met later - 17e eeuw - toegevoegde barokke façade) de belangrijkste is. In het museum is een grote collectie archeologische vondsten tentoongesteld. De Fenicische ruïnes bij Bosa zijn bezienswaardig. lees verder >>>


[bewerk]

Week 35
Ravenna

Ravenna is een stad in het noordoosten van Italië. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Ravenna en telt circa 142.000 inwoners (2000). De stad is cultuurhistorisch van groot belang vanwege de met mozaïeken gedecoreerde vroegchristelijke bouwwerken, die grotendeels dateren uit de tijd dat de stad de hoofdstad was van het Ostrogotische rijk. Deze monumenten zijn opgenomen in de Unesco-Werelderfgoedlijst. Bovendien bevindt zich in Ravenna de graftombe van Dante Alighieri. lees verder >>>


[bewerk]

Week 36
Prato

Prato is een stad in de Italiaanse regio Toscane, 20 kilometer ten noordwesten van Florence. De stad telt ongeveer 180.000 inwoners en is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad heeft tevens een historische binnenstad met zeshoekige stadsmuren. De rivier de Bisenzio stroomt dwars door de stad; een van de bruggen hierover is de monumentale Ponte Mercatale. Andere belangrijke monumenten van Prato zijn het Castello dell'Imperatore, de kathedraal, het Palazzo Pretorio en de basiliek Santa Maria delle Carceri.

Prato, gesticht in de 11e eeuw, is een snelgroeiende industriestad. lees verder >>>


[bewerk]

Week 37
Pistoia

Pistoia is een stad in de Italiaanse regio Toscane, gelegen ten noordwesten van Florence. De stad telt ongeveer 85.000 inwoners en is hoofdstad van de gelijknamige provincie, een van de kleinste van Italië.

Pistoia ligt in een vlakte aan de voet van de Apennijnen, op 67 meter boven zeeniveau, aan de drukke snelweg van Florence naar de kust en Pisa.

De stad werd in de 2e eeuw v.Chr. door de Romeinen gesticht om hun troepen in de strijd tegen de Liguri (Liguriërs) te ondersteunen. Zo werd het meteen een oppidum (vesting) van Rome. Sallustius noemt Pistoia, omdat Catilina er in 62 v.Chr. omkwam tijdens een veldslag. lees verder >>>


[bewerk]

Week 38
Lucca

Lucca is een stad in Toscane met ongeveer 90.000 inwoners. De stad is een van de rijkste steden in Noord-Italië, gelegen op ongeveer vijftig kilometer ten westen van Florence. Lucca is tevens de hoofdstad van de provincie Lucca.

De stad, ooit door de Etrusken gesticht, heeft een lange historie en de romaanse stijl van de dom verraadt al dat het daar in de 11e eeuw goed wonen was. De renaissance is op vele gebouwen van toepassing. De stad is geheel ommuurd, wat een apart cachet geeft aan de plek waar in 1805 Napoleon zijn zuster Elisa aanstelde als controlleur. lees verder >>>


[bewerk]

Week 39
Bagheria

Bagheria is een stad op het Italiaanse eiland Sicilië in de provincie Palermo. De stad, die op kleine afstand van de kust ligt, is vooral bekend vanwege de vele barokvilla's die zich daar bevinden. Bagheria is ontstaan in de 15e eeuw als een gehucht. In 1658 liet Salvatore Branciforti, de prins van Butera, hier zijn zomerpaleis (de "Villa Butera") bouwen waarna er snel meer volgden. lees verder >>>


[bewerk]

Week 40
Fermo

Fermo is een stad in het zuidelijke deel van de Italiaanse regio Marche. De stad ligt strategisch op een heuvel op ongeveer 10 kilometer van de Adriatische kust. Fermo heeft een statig historisch centrum dat recentelijk helemaal gerestaureerd is. Het hart van de stad is het plein Piazza del Popolo. Fermo vormt feitelijk een dubbelstad met het aan de kust gelegen Porto San Giorgio (15.862 inwoners).

Voor 1860 was Fermo al een zelfstandige provincie, daarna is deze samengevoegd met Ascoli Piceno. lees verder >>>


[bewerk]

Week 41
Agrigento

Agrigento is een stad op Sicilië, Italië en tevens hoofdstad van de gelijknamige provincie, de zuidelijkste van Italië. De Siciliaanse onofficiële naam van de stad is Girgenti. De stad ligt op een heuvel, op enkele kilometers van de Siciliaanse zuidkust, en telt ruim 55.000 inwoners (per oktober 2005).

Agrigento werd in 581 v.Chr. gesticht door de Grieken onder de naam Akragas. In 406 v.Chr. werd de stad echter grotendeels verwoest door de Carthagers onder leiding van Hannibal Mago, een kleinzoon van Hamilcar Mago. Toch zijn er tot op heden nog enkele tempels bewaard gebleven. lees verder >>>


[bewerk]

Week 42
Brindisi

Brindisi is een havenstad in het zuidoosten van Italië, met ongeveer 90.000 inwoners, aan de Adriatische Zee. De stad is de hoofdstad van de provincie Brindisi in de regio Apulië, en ligt in wat wel de hak van de laars van Italië genoemd wordt.

Vanaf Brindisi bestaan regelmatige veerverbindingen met Igoemenitsa, Korfoe en Patras. De meeste reizigers die naar Brindisi gaan zijn dan ook op doorreis van of naar Griekenland. Er is een goede treinverbinding tussen Brindisi en andere steden in Italië, zoals Bari, Rome en Bologna.

De bekende Via Appia uit de Romeinse tijd liep van Rome tot Brindisi, dat toentertijd Brindisium of Brundisium heette. Daarmee werd de plaats al vroeg een zeer belangrijke plaats uit strategisch oogpunt. Veel scheepvaart vanuit Italië naar bijvoorbeeld Romeinse kolonies ging uit van Brindisi.

De volgende frazioni maken deel uit van de gemeente: Cerano

lees verder >>>


[bewerk]

Week 43
Bari

Bari is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en van de regio Apulië in Zuid-Italië. De stad telt ongeveer 328.458 inwoners. Bari is een belangrijke havenplaats aan de Adriatische kust. Van daaruit zijn er regelmatige veerdiensten naar Durrës in Albanië, en ook naar Dubrovnik in Kroatië en Bar in Montenegro. Ook cruiseschepen leggen aan in de haven van Bari. Doch in tegenstelling tot Malta en Sicilië lag Bari niet aan de belangrijkste zeeroutes van de Middellandse Zee. Bari is ook een universiteitsstad. De historische oude stad, met zijn talrijke kerken en pleinen en zijn kasteel, is goed bewaard. Daarnaast is er het moderne Bari met een opvallend rechthoekig stratenpatroon. Ten noorden van de Corso Vittorio Emanuele ligt het 'oude gedeelte' op een kleine kaap, begrensd door de twee havens. De Dom-kerk stamt uit de 12e eeuw en bezit een fraai roosvenster in de façade. Ook de kerk van de heilige Nicolaas (in 1087 begonnen met de bouw) is bezienswaardig. Aan de zuidzijde van de eerder genoemde Corso Vittorio Emanuele werd in de 19e eeuw een kaarsrecht stratenpatroon gerealiseerd en het Archeologisch Museum en de Pinacotheek zich bevinden.

lees verder


[bewerk]

Week 44
Triëst

Triëst (Italiaans: Trieste, Sloveens: Trst, Duits: Triest) is een plaats in Italië, ten oosten van Venetië, aan de grens met Slovenië. Het heeft 210.000 inwoners en is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Triëst en van de regio Friuli-Venezia Giulia. Triëst is tevens een gemeente, waaronder ook Barcola en Basovizza vallen.

lees verder >>>


[bewerk]

Week 45
Venetië

Venetië (Italiaans: Venezia, Venetiaans: Venezsia) is een stad in het noordoosten van Italië, ten oosten van Verona, ten westen van Triëst en ten noordoosten van Bologna, aan de noordwestoever van de Adriatische Zee. Het is hoofdstad van de regio Veneto en van de provincie Venetië en heeft een belangrijke rol gespeeld in de wereldgeschiedenis.

Volgens cijfers van de gemeente zelf woonden er in 2003 271.003 mensen. Hiervan wonen er ca. 62.000 in de eigenlijke stad op de eilanden, ca. 35.000 op andere eilanden die tot de gemeente behoren, en ruim 170.000 op het vasteland (voornamelijk in de stad Mestre)

lees verder >>>


[bewerk]

Week 46
Rome

Rome (Italiaans: Roma) is de hoofdstad van Italië en tevens hoofdstad van de regio Lazio en de provincie Rome. De stad Rome heeft ca. 2,7 miljoen inwoners, het inwonertal van de metropoolregio bedraagt 3,7 miljoen. Het is de grootste stad van Italië. Door de stad, gelegen in het midwesten van het Apennijns Schiereiland, stromen de rivieren de Tiber en de Aniene.

De geschiedenis van Rome strekt zich uit over 2500 jaar en heeft zich in de geschiedenis ontwikkeld als een van de belangrijkste steden van de Westerse cultuur. Het was de hoofdstad van het Romeinse Koninkrijk, de Romeinse Republiek en het Romeinse Keizerrijk. Sinds 1871 is Rome de hoofdstad van Italië. Rome is ook de zetel van de paus, die het gezag voert over de dwergstaat Vaticaanstad, een enclave binnen de stad Rome.

Rome is oorspronkelijk gebouwd op zeven heuvels, maar strekt zich inmiddels uit tot aan de Tyrreense Zee. Het historische stadscentrum bevindt zich op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. lees verder >>>


[bewerk]

Week 47
Milaan

Milaan (Italiaans: Milano, West-Lombardisch: Milan) is de tweede stad van Italië en de belangrijkste stad van Noord-Italië. De naam komt van het Latijnse Mediolanum. Dit betekent "in het midden van de vlakte" en verwijst naar het feit dat de stad midden in de Povlakte ligt.

Milaan is de hoofdstad van Lombardije, een van de meest ontwikkelde regio's van Italië. Tevens is het de hoofdstad van de provincie Milaan. De stad zelf heeft ongeveer 1,3 miljoen inwoners, maar met de omliggende stedelijke gebieden erbij gerekend komt men op vier miljoen. lees verder >>>


[bewerk]

Week 48
Florence

Florence of Firenze(Italiaans: Firenze, verouderd Italiaans: Fiorenza; verouderd Nederlands: Florentië) is een stad in Italië. Het is de hoofdstad van de regio Toscane en de provincie Florence. De stad telt circa 368.000 inwoners en ligt aan de rivier de Arno. Het is de bakermat van de renaissance en daarmee een van de bekendste cultuursteden van Europa. Het was de geboorte- of verblijfplaats van bekende historische figuren zoals Brunelleschi, Donatello, Leonardo Da Vinci, Nicolo Machiavelli, Michelangelo, Galileo Galilei, Catharina de Medici, Antonio Meucci en Dante Alighieri.

Florence is de meest uitgesproken renaissancestad van Italië. Nergens anders in Italië bevinden zich zoveel gebouwen en kunstwerken uit deze periode. lees verder >>>


[bewerk]

Week 49
Siena

Siena (in het Nederlands ook als Sienna geschreven) is een stad in Toscane, Italië. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Siena. In 2003 had de stad 52.775 inwoners. Door het zeer goed behouden middeleeuwse stadsbeeld en haar bijzondere geschiedenis behoort Siena tot de belangrijkste toeristentrekkers van Italië.

Siena bestaat uit 17 contrade (stadswijken). Elke contrade heeft zijn eigen naam, vaandel en kerk. Ze doen jaarlijks mee met de Palio. De wijken zijn: Aquila, Bruco, Chiocciola, Civetta, Drago, Giraffa, Istrice, Leocorno, Lupa, Nicchio, Oca, Onda, Pantera, Selva, Tartuca, Torre, Valdimontone.

lees verder >>>


[bewerk]

Week 50
Ancona

Ancona is een stad met zeehaven in Noordoost-Italië. Ancona ligt aan de Adriatische Zee en is de hoofdstad van de regio Marche en van de gelijknamige provincie. In 2005 had de stad 101.797 inwoners.

De volgende frazioni maken deel uit van de gemeente: Montesicuro, Paterno d'Ancona

De stad ligt 244 kilometer ten noordoosten van Rome. In de door keizer Augustus gemaakte bestuurlijke indeling lag het in het uiterste puntje van de regio Picenum. Ancona is gelegen aan de hellingen van de twee uiterste einden van het voorgebergte van Monte Conero: Monte Astagno, waar zich de citadel bevindt, en Monte Guasco, waarop de 90 meter hoge dom staat. Deze kathedraal, die in 1999 zijn duizendjarig bestaan vierde, is aan Cyriacus van Jeruzalem opgedragen, en volgens overleveringen zou op deze plaats een tempel van Venus gestaan hebben. lees verder >>>


[bewerk]

Week 51
Livorno

Livorno is een havenstad aan de Ligurische Zee aan de westelijke rand van Toscane, Italië. Het is de op twee na grootste havenstad aan de westkust van het land, en hoofdstad van de gelijknamige provincie. In 2001 had de stad 148.143 inwoners.

De stad is de jongste grote stad in Toscane. Begin 15e eeuw was het niet meer dan een vissersdorpje in de republiek Pisa. Door verzanding van de natuurlijke haven van Pisa moest naar een alternatief gezocht worden en dit werd gevonden in Livorno, 15 kilometer zuidelijker. Bij de nieuwe haven werd een stad gebouwd in de vorm van een vijfpuntige ster.

Tijdens de renaissance onder de Medici, vanaf de 16e eeuw was de stad belangrijk, en kende zij veel hoogtepunten. Aan het einde van de 18e eeuw werd de stad uitgebreid door Leopold II, groothertog van Toscane, waar Livorno onder viel tot de Italiaanse eenwording.

lees verder >>>


[bewerk]

Week 52
Napels

Napels (Italiaans: Napoli; Napolitaans: Napule) is de derde stad van Italië, en de grootste van de Mezzogiorno (Zuid-Italië). Napels is tevens hoofdstad van de regio Campanië (Campania) en onderdeel van de metropolitane stad Napels, wat voor 2015 nog de provincie Napels was. De Napolitaanse agglomeratie heeft circa 4,4 miljoen inwoners.

Napels heeft een rijke geschiedenis, kunst en cultuur, wereldberoemde gastronomie en een eigen dialect, het Napolitaans, dat zover afwijkt van het Italiaans dat men het met meer recht een taal zou kunnen noemen (vergelijkbaar met de positie van het Catalaans in Spanje). Napels ligt aan zee, aan de Golf van Napels. Vanaf de stad ziet men over het water de vulkaan Vesuvius, waar aan de voet de ruïnes van Pompeii en Herculaneum liggen.

lees verder >>>


[bewerk]

Week 53
Pompeii

Pompeii (Italiaans: Pompei) is een gemeente en een Romeinse stad onderdeel van de Italiaanse metropolitane stad Napels (regio Campanië) en telt 25.726 inwoners (31 december 2004). De oppervlakte bedraagt 12,4 km², de bevolkingsdichtheid is 2146 inwoners per km².

Pompeii was ook de naam van een provinciestad met ongeveer 20.000 inwoners die bestond van de 7e eeuw voor Christus tot in de eerste eeuw na Christus. Osken, Samnieten, Grieken, Etrusken en Romeinen lieten er allemaal hun sporen achter. Pompeii, dat in 62 n.Chr. al door een aardbeving was getroffen, werd in 79 bedekt door as als gevolg van een uitbarsting van de Vesuvius. Het is daardoor een van de best bewaarde Romeinse steden geworden.

Nadat de eerste overblijfselen al aan het eind van de zestiende eeuw werden ontdekt, worden al sinds de 18e eeuw archeologische opgravingen verricht. lees verder >>>


[bewerk]