Naar inhoud springen

Portaal:Mens & maatschappij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Portaal:M&M)
Portaal Mens & Maatschappij
Op dit portaal vind je alle portalen die met mensen en met de maatschappij te maken hebben. Om naar het betreffende portaal te gaan, kun je op de titel van het betreffende "uitgelichte" artikel klikken, deze staan onder de lijst met trefwoorden bij het kopje Inhoud.

Terug naar Hoofdpagina met alle hoofdportalen.

INHOUD
Belgisch koningshuisBestuurskundeBierChristendomDagelijks levenEten en drinkenEuropese UnieFilosofieGeschiedenisIslamJodendomKunst & cultuurLandbouwMediaMuziekNederlands koningshuisEsoterieOpenbaar VervoerPolitiekPsychologieSportVlaamse politiekScoutingsteden (Benelux)Steden (internationaal)ToerismeRidderordenSociologieWet- en regelgeving

Metrokaart van Shanghai (2010)

De Metro van Shanghai (上海轨道交通) voorziet de stad Shanghai in China van efficiënt en goedkoop woon-werk- en toeristenvervoer. In 2009 maakten 3,56 miljoen passagiers per dag gebruik van de metro in Shanghai. Dit is in het eerste halfjaar van 2011 opgelopen tot 5.568 miljoen, waarmee het een van de drukste metronetwerken ter wereld is. Het netwerk kent 424.8 km aan metrolijnen waarmee Sjanghai het langste netwerk ter wereld kent. Er zijn 277 metrostations in het netwerk.

De metro van Shanghai is nog een relatief jonge metro, waarvan de eerste lijn in 1995 is geopend. Anno 2010 zijn er 11 lijnen actief, waarvan er drie de binnenstad doorkruisen of omcirkelen. Aan een viertal nieuwe lijnen werd tussen 2005 en 2008 gebouwd om het metronet verder uit te breiden.

Volgens langetermijnplanningen wil de stad voor 2025 maar liefst 11 metrolijnen en 10 lightrails in gebruik hebben. De lokale regering heeft er voor gezorgd dat bij de opening van de wereldtentoonstelling in Shanghai er 11 metrolijnen gereed waren, waar er drie jaar eerder nog maar vier operationeel waren.


[bewerk]

Een paar herenschoenen

Een schoen is de meest gebruikelijke vorm van schoeisel.

Schoenen bieden bescherming voor de voeten tegen vuil, een harde ondergrond, kou, etc. Ze kunnen het lopen gemakkelijker maken, maar soms ook juist niet (bijvoorbeeld schoenen met naaldhakken). De vorm van de schoen is zeer mode-gevoelig en schoenen ontwerpen is een apart vak. De Nederlander Jan Jansen is een bekend schoenontwerper.

De schoen is gemaakt in de vorm van de voet. Het bovenmateriaal (leer, kunststof of stof) is meestal soepel om goed te passen. Het leer van een schoen is gemaakt van huiden van dieren en dan met name van runderen, omdat deze huiden het sterkst zijn. Deze huiden worden gelooid (vocht toebrengen aan de huid). Hierdoor zwelt de huid op en kan deze in laagjes gesneden worden. De toplaag, de nerf, is het sterkst en is glad of bewerkt leer zoals nubuck. De volgende laag is suède en de onderste laag heet split en is het minst van kwaliteit.


Gehaktballetjes in een pan

Een gehaktbal is een vleesproduct dat wordt gemaakt door gehakt tot een bal te draaien en daarna te braden. Om de bal niet uit elkaar te laten vallen in de koekenpan kan voor het bakken een ei en brood, verkruimelde beschuit of paneermeel worden toegevoegd. Meestal wordt peper en zout toegevoegd, en soms andere kruiden of bijvoorbeeld knoflook en uiensnippers. In Vlaanderen noemt men een (dikwijls afgeplatte) gehaktbal doorgaans frikadel.

Een gehaktbal die met een hardgekookt ei is gevuld, is een vogelnestje.

De gehaktbal is al sinds lange tijd een veel voorkomend voedingsmiddel, veelal met jus of mosterd geserveerd. Naarmate vroeger de armoede groter was bestond de gehaktbal meer uit brood, maar nog steeds vindt men het lekker veel brood toe te voegen. In België worden gehaktballen meestal geserveerd met tomatensaus.


Marie Charlotte Amélie Augustine Victoire Clémentine Léopoldine (Laken, 7 juni 1840 - Meise, 19 januari 1927), prinses van België, prinses van Saksen-Coburg en Gotha, hertogin van Saksen, aartshertogin van Oostenrijk en keizerin van Mexico was de dochter van Leopold I van België en diens vrouw Louise van Orléans.

Charlotte - die in Mexico bekend zou worden als Keizerin Carlota - en Maximiliaan gingen wonen in het paleis in Chapultepec. Het paar kon geen kinderen krijgen, en adopteerde daarom Agustín de Iturbide y Green, kleinzoon van keizer Agustín I, als zoon en opvolger. Charlotte en Maximiliaan poogden zich de Mexicaanse cultuur eigen te maken. Maar waar het Maximiliaan ging om goed te kunnen regeren over zijn onderdanen was Charlotte meer geïnteresseerd in de grandeur van het keizerrijk. Charlotte stak veel tijd in de hofhouding en het organiseren van bals. Zij wilde het keizerrijk vooral meer aanzien geven, en stelde zelfs voor Centraal-Amerika te heroveren.


Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina (Den Haag, 30 april 1909Soestdijk, 20 maart 2004), Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje Nassau, Hertogin van Mecklenburg, Prinses van Lippe-Biesterfeld, regeerde van 4 september 1948 tot 30 april 1980.

Bijzonder aan Koningin Juliana was dat zij niet resideerde in Den Haag maar in Baarn (Paleis Soestdijk) dat tot haar troonsafstand in 1980 de koninklijke residentie was. Ze was getrouwd met Bernhard van Lippe-Biesterfeld.

Na enkele weken werden de namen van het prinsesje bekend:

De roepnaam werd Juliana, terwijl haar moeder haar vaak junior noemde.

Op 7 januari 1937 trouwde Juliana met Bernhard van Lippe-Biesterfeld.


Immanuel Kant (Koningsbergen, Pruisen, 22 april 1724 - aldaar, 12 februari 1804) was een Duitse filosoof ten tijde van de Verlichting, wiens ideeën een grote invloed hebben uitgeoefend op de westerse wijsbegeerte. Kant wordt wel gezien als de eerste Duitse idealist. Zijn Kritik der reinen Vernunft uit 1781, waarin hij de grondslagen en de grenzen van de menselijke kennis onderzoekt en een eigen epistemologie creëert, wordt als zijn belangrijkste werk beschouwd. De filosoof Arthur Schopenhauer noemde dit werk 'het belangrijkste boek dat ooit in Europa verschenen is'.[1]

Biografie

Kant werd geboren in Koningsbergen, het latere Kaliningrad, en was de vierde van negen kinderen van een arme zadelmaker. Dankzij de welwillendheid van een piëtistische dominee kon Kant op achtjarige leeftijd het Collegium Fridericianum, een Latijnse school, in zijn geboorteplaats bezoeken. Op zijn zestiende ging hij daar naar de universiteit, waar hij eerst theologie en vervolgens filosofie en wis- en natuurkunde studeerde.

Na zijn afstuderen op 22-jarige leeftijd verdiende hij de kost als huisonderwijzer in zijn woonplaats. Op de universiteit van Koningsbergen kon hij pas negen jaar later, in 1755 (onbetaald, want het was een erefunctie), een aanstelling als privaatdocent krijgen. Hij gaf in deze functie tot 1770 openbare colleges in onder meer logica, metafysica, ethiek, wiskunde en fysische geografie. Hij promoveerde in 1755 op een in het Latijn geschreven proefschrift, getiteld Principiorum primorum cognitionis metaphysicae (vaak aangehaald als Nova Dilucidatio; Duitse vertaling: Eine neue Beleuchtung der ersten Prinzipien aller metaphysischen Erkenntnis; Nederlandse vertaling: Een nieuw licht op de eerste principes van alle metafysische kennis).


Otto von Bismarck
Otto von Bismarck

Otto von Bismarck (1815–1898) was een van de belangrijkste staatslieden van de negentiende eeuw. Gedurende de kwarteeuw tussen 1865 en 1890 beheerste hij voor een belangrijk deel het politieke toneel in Europa en besliste hij bij diverse conflicten over oorlog en vrede.


[bewerk]

Busje in Hippiestijl
Busje in Hippiestijl
Busje in Hippiestijl

De hippiecultuur is een specifieke jeugdcultuur en kwam op in het midden van de jaren '60. Hippies worden vaak geassocieerd met de flowerpowerbeweging en zijn daarom eeuwig verbonden met de seksuele, muzikale en sociale revolutie(s) van de jaren '60 en begin jaren '70.


[bewerk]

Scouting Nederland is de nationale scoutingorganisatie in Nederland, met 90000 jeugdleden en 30000 volwassen leden.

Scouting Nederland bestaat sinds 1973, toen vier scoutingorganisaties, de Nederlandse Padvinders, de Katholieke Verkenners, de Nederlandse Padvindsters Gilde en de Nederlandse Gidsen, samengingen onder een nieuwe naam.

Sinds 15 september 2005 is prinses Máxima de beschermvrouwe van Scouting Nederland, waarmee ze wijlen prins Claus opvolgde.


César Battaille (1882 Basècles - ?) was een Belgisch industrieel, uitvinder en luchtvaartpionier. Hij was zoon van de directeur van de Battaille fabriek in Basècles.

Rond 1910 begon hij met het ontwerpen van een driedekker. De bouw was waarschijnlijk in handen van Henri Jonnieaux en Alfred Bertiaux. Het vliegtuig werd uitgerust met een Grégoire (GYP) 4 cilinder 40 pk motor. Het maakte zijn eerste vlucht op 16 augustus 1911. Na een aantal korte sprongetjes werden de testen afgebroken door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Tijdens deze oorlog doet César Battaille dienst in het Belgische leger in het Calais Beaumarais Depot. Waar hij vooral bommen, zoals een brandbommetje tegen ballonnen en luchtafweer, en geweersteunen ontwerpt. Na de oorlog concentreert hij zich op zijn fabriek en artistieke aspiraties.

[bewerk]

Een dirigent is de leider van een orkest, koor of ander muziekgezelschap. Het leiden van het orkest zelf wordt directie genoemd. Ook het vak van het opleiden van muziekstudenten tot dirigent wordt aan conservatoria directie genoemd.

Een dirigent leidt de repetities en de officiële uitvoeringen voor publiek of opname en beslist hoe een compositie gespeeld en/of gezongen wordt, de zogenaamde interpretatie. De werkelijke kunst van het dirigeren bestaat niet zozeer in het aangeven van de maat, alswel in het overbrengen van emoties, musici overtuigen van de gewenste interpretatie, en hen motiveren. Tot de vereisten voor een goede dirigent behoren een ijzeren wil, grote stressbestendigheid, grote algemene cultuurkennis, overredingskracht, verbeelding, en, naast een goede slagtechniek (al dan niet met dirigeerstokje), een uitstekende conditie.

De dirigent maakt veelal gebruik van een partituur, een muziekboek waarin de partijen van alle instrumenten en stemmen staan met hun muzieknotatie. Veel dirigenten spelen ook zelf een instrument en zo kan het gebeuren dat vele musici later dirigent worden. Ook componisten hebben vaak het dirigeerstokje gehanteerd. (Lees verder)

Een Sports Utility Vehicle (SUV) is een auto met een hoog laadvermogen en de capaciteit om passagiers te vervoeren, zoals een stationwagon, in de meeste gevallen gecombineerd met off-road-techniek in de vorm van vierwielaandrijving (4WD). SUV's bestaan al lang, de Range Rover dateert bijvoorbeeld van 1970, maar de benaming SUV is eind jaren '90 overgewaaid vanuit de Verenigde Staten. Dit type auto is ook meer en meer populair in Europa sinds de jaren 2000. De SUV wordt door de meeste eigenaren gebruikt als grote gezinsauto; het ruwe terrein wordt zelden opgezocht.

Er zijn onder andere in de Verenigde Staten actiegroepen die protesteren tegen het gebruik van de SUV als luxe gezinsauto, vanwege het hoge brandstofverbruik en de milieuonvriendelijkheid.


[bewerk]

Fox Entertainment Group (FEG) is een Amerikaanse mediagroep, dat activiteiten in de televisie, satelliet, kabeltelevisie en filmwereld bezit. Het bedrijf heeft zijn naam gekregen van 20th Century Fox, dat in 1985 overgenomen is door News Corporation. Fox Entertainment is daar, abstract gezien, omheen gebouwd. FEG is volledig in het bezit van het Amerikaanse mediaconglomeraat News Corporation van Rupert Murdoch. Het bedrijf was tot en met 21 maart 2005 beursgenoteerd aan de New York Stock Exchange onder het symbool FOX. lees verder>>>

[bewerk]

De eurozone (of eurosysteem, euroland, eurogebied) is de verzamelnaam voor alle landen van de Europese Unie die de euro als munt hebben. De Europese Centrale Bank is verantwoordelijk voor het beleid binnen de eurozone.

De twaalf EU-landen die op 1 januari 2002 de euro als nationaal betaalmiddel hebben ingevoerd zijn: België, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Luxemburg, Ierland, Italië, Nederland, Oostenrijk, Portugal en Spanje. Op 1 januari 2007 kwam Slovenië het aantal EU-landen versterken tot 13. Op 1 januari 2008 hebben Cyprus (14) en Malta (15) de euro ingevoerd. Slowakije (16) is op 1 januari 2009 toegetreden tot de euro-landen. Ook niet-EU-landen als Montenegro en Kosovo, San Marino, Monaco, Vaticaanstad en Andorra.


[bewerk]

Wapen van Amsterdam met Rudolfinische Keizerskroon en het devies.

Het wapen van Amsterdam bestaat uit een zwarte balk met drie witte (oorspronkelijk zilveren) Andreaskruisen of sautoirs, die verticaal onder elkaar staan. De zwarte balk staat op een rode achtergrond. Ditzelfde ontwerp vindt men terug op de Amsterdamse vlag, maar dan liggend. Historici gaan ervan uit dat het wapen van Amsterdam afgeleid is van wapen van Jan Persijn heer van Amsterdam tussen 1280 en 1282. Andere bezittingen van de familie Persijn, Amstelveen (Nieuwer-Amstel) en Ouderkerk aan de Amstel (Ouder-Amstel) voeren vergelijkbare wapens die eveneens grote overeenkomsten met het familiewapen van Persijn vertonen.

Sommigen menen dat de kruisen staan voor de drie plagen die Amsterdam getroffen hebben, namelijk het water, het vuur en de pest. Deze symboliek wordt soms echter ook aan de kleuren toegeschreven: rood is het vuur, wit het water en zwart de Pest. Een andere theorie is dat de drie kruizen staan voor drie doorwaadbare plaatsen in de Amstel. Voor geen van deze ideeën bestaat enige historische basis. De drie kruizen vindt men terug op allerlei gebouwen, in vele logo's en ook op de Amsterdammertjes. (Lees verder)

Sir Robert Peel (1788-1850) was de premier van het Verenigd Koninkrijk van december 1834 tot april 1835, en daarna opnieuw van juni 1841 tot 29 juni 1846.

Zijn vader was Robert Peel sr. en hij was een industrieel en ook lid van het parlement. Robert Peel Junior werd geboren in Bury, Engeland, en ging al op de jonge leeftijd van 21 de politiek in als MP voor het Ierse gewest Cashel City in Tipperary. Met maar 24 stemgerechtigden in het gebied werd hij zonder tegenstand gekozen.

[bewerk]

De Paviagroep is een Belgische politieke denktank bestaande uit academici van beide kanten van de taalgrens die voorstellen voor een betere werking van het Belgisch federaal systeem poneert en met name het invoeren van een federale kieskring (door Vlaamsgezinde tegenstanders ook 'unitaire kieskring' genaamd).

De groep adviseert dat in de gefederaliseerde staat België een landelijke, federale afvaardiging zou worden verkozen in een niet-geografisch gebonden kieskring. Nu worden de Kamerleden volgens provinciale kieskringen verkozen. De Belgische Grondwet zal daartoe gewijzigd moeten worden.


Islamitische wetenschappers vertaalden in de eerste eeuwen na het begin van de islam verschillende Griekse, Perzische en Indische geschriften. Later ontwikkelden ze een eigen literatuur die opgetekend was in het Arabisch en die gemaakt werd door geleerden uit alle delen van het islam-imperium. Daarom spreken we van Islamitische wetenschap (ook Arabische wetenschap genoemd). In de renaissance namen Europese wetenschappers deze kennis weer over. In de wetenschapsgeschiedenis zijn de Islamitische wetenschappers niet alleen van belang vanwege hun eigen ontdekkingen, bijvoorbeeld op het gebied van de wiskunde en optica, maar ook vanwege het behouden van Griekse geschriften die anders verloren zouden zijn gegaan. Lees verder...


De doop van Jezus Christus door Johannes de Doper

Het doopsel of de doop is binnen het christendom het sacrament van de christelijke initiatie. De dopeling wordt overgoten met doopwater terwijl de voorganger de doopformule uitspreekt: "Ik doop u in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest." Na het doopsel mag men zich christen noemen en mag deelnemen aan de andere sacramenten. Het doopsel is het enige sacrament dat door de gehele christenheid erkend wordt.

De doop wordt vermeld in de bijbel. In het Oude Testament komt het begrip doop niet zozeer voor, maar het Nieuwe Testament begint bij Johannes de Doper, die de doop van bekering en vergeving van zonden predikt. Jezus Christus laat zich dopen door Johannes de Doper. De rooms-katholieke, oosters-orthodoxe en de meeste protestantse kerken uit de tijd van de Reformatie kennen het kinderdoopsel (of kinderdoop). Lees verder… >>


[bewerk]

Station Assen
Station Assen

Assen is een gemeente en stad in het noorden van de Nederlandse provincie Drenthe, waarvan het de hoofdstad is. De oppervlakte van de gemeente is 89 km², het aantal inwoners was op 1 juni 2005 62.857.

In 1258 werd het nonnenklooster Sancta Maria de Campe of Mariënkamp verplaatst van Coevorden naar een dekzandrug op de plek waar nu het centrum van Assen ligt. Het grootste deel van de toen gegraven singels is later gedempt, maar de huidige straatnamen (Gedempte Singel, Noordersingel, Oostersingel en Zuidersingel) herinneren er nog aan. Het klooster werd in 1602 opgeheven, waarna het hoofdgebouw in gebruik werd genomen als vergaderplaats voor onder meer het College van Gedeputeerden. Later in de 17e eeuw ontstond er een echte nederzetting binnen de singels, ongeveer een cirkel met een doorsnede van 300 m. Pas laat in de 18e eeuw werd Assen uitgebreid tot buiten dit gebied. Het voorheen vrij onaanzienlijke Assen werd pas rond die tijd een aantrekkelijke woonplaats voor de welgestelden in de provincie. Voorbeelden van opmerkelijke woonhuizen zijn Huize Overcingel en het Witte Huis.

In opdracht van Lodewijk Napoleon, die Assen als zomerresidentie koos, werd het in 1807 een zelfstandige gemeente en in 1809 een stad. Waarmee het de jongste gemeente van Nederland met stadsrechten is. Het grootse stedenbouwkundige plan dat hij liet maken bleef nagenoeg onuitgevoerd. In 1814 werd Assen hoofdstad van Drenthe. Rond 1918 en na de Tweede Wereldoorlog werd een aantal grote woonwijken gebouwd. Even ten zuiden van Assen ligt het bekende TT-circuit.

Assen heeft een station, waarop zowel de intercity's als de stoptreinen op het traject Zwolle-Groningen stoppen. Ook is er een stadsbusnet.

Dambovita in het centrum van Boekarest
Dambovita in het centrum van Boekarest

Boekarest (Roemeens: Bucureşti) is de hoofdstad en het industriële en commerciële centrum van Roemenië. De stad bevindt zich in het zuidoosten van het land, aan de rivier de Dâmboviţa. In de stad wonen naar schatting bijna 2 miljoen mensen.

Volgens de legende werd Boekarest gesticht door een herder met de naam Bucur, maar het is waarschijnlijker dat Mircea cel Bătrân de stad in de 14e eeuw stichtte nadat hij de Turken had overwonnen. Het woord bucurie betekent "vreugde" in het Roemeens, wat ook de reden is dat Boekarest vaak "de stad van vreugde" wordt genoemd. De naam Boekarest wordt voor het eerst vermeld in 1459 als residentie van de Walachijse prins Vlad Ţepeş. Al snel werd het de zomerresidentie van het hof. In 1476 werd de stad geplunderd door de Moldavische prins Stefan cel Mare en in 1595 werd het platgebrand door de Turken. Na de wederopbouw groeide stad echter sterk en nam de welvaart toe, totdat prins Constantin Brâncoveanu Boekarest In 1698 als zijn hoofdstad koos.

Sindsdien veranderde Boekarest snel en in 1862 werd het de hoofdstad van geheel Roemenië. De stad is de thuisplaats van de Roemeense massamedia, cultuur en kunst. De eclectische architectuur van de stad is een mix van historische, interbellum-, communistische en moderne architectuur. Tussen de Wereldoorlogen werd Boekarest "Klein Parijs" of "Parijs van het Oosten" genoemd omdat de stad in die tijd een elegant te noemen uitstraling had. Een groot deel van het historisch centrum is beschadigd in de Tweede Wereldoorlog, door de aardbeving van 1977 en door Nicolae Ceauşescu's programma van systematisatie. Toch is er redelijk veel van het oude centrum overgebleven. Sinds de jaren '90 kent Boekarest een economische en culturele bloei.

Het voormalige stadion van de New York Yankees

Honkbal (in het Engels: baseball) is een team- en balsport die vooral populair is in de Verenigde Staten, Mexico, de Caraïben en in grote delen van Azië. Honkbal wordt ook wel America's Favorite Pastime genoemd.

Honkbal is een van de meest gespeelde sporten ter wereld. In Europa is het een van de minder populaire sporten. In Nederland honkballen er ongeveer 25.000 tot 30.000 mensen. In de Verenigde Staten spelen miljoenen mensen honkbal.

In de Verenigde Staten is honkbal de belangrijkste sport in de zomermaanden. Tegen het einde van september wordt het seizoen afgesloten door de World Series. Na afloop van het honkbalseizoen zijn American football en basketbal, en in mindere mate ijshockey, de belangrijkste sporten.

Het spel wordt gespeeld door twee teams bestaande uit negen spelers, eventueel aangevuld met een aangewezen slagman. >>lees verder


De Keukenhof

Tuintoerisme is een soort toerisme waarbij men botanische tuinen en plaatsen die met de geschiedenis van het tuinieren te maken hebben bezoekt. 'Tuintoeristen' reizen individueel in landen waar ze zich thuisvoelen of vergezellen anderen tijdens georganiseerde 'tuintrips' naar landen waar men misschien problemen met de taal of het vinden van een verblijfplaats kan ervaren.

Lees verder!!

Met fracasomanie wordt een bestuurscultuur aangeduid. De Amerikaanse econoom Albert Hirschman, een hoogleraar die doceerde aan de universiteiten van Yale, Columbia en Harvard, heeft de term bedacht voor een overheid die door politieke bestuurders vol goede bedoelingen de ene na de andere reorganisatie krijgt opgelegd zonder dat deze worden afgemaakt.

Hij beschreef in 1963 de bestuursveranderingen in Zuid-Amerika waar overheden zich distantieerden van het in het verleden gevoerde beleid en hervormingen gelasten. Deze werden door politieke instabiliteit, een politicus heeft meestal een ambtsperiode die korter is dan de duur van de hervorming, niet afgemaakt. Er volgde een nieuwe hervorming terwijl de vorige niet was geëvalueerd en niet kon worden geïnternaliseerd door de bureaucratie. Omdat op deze wijze chaos ontstaat kiezen boze burgers een derde politicus die zijn eigen hervormingen aankondigt. Dit leidt tot een gedestabiliseerde staat waarin de hervormingen elkaar snel opvolgen en waarbinnen een steeds grotere groep ontevreden burgers ontstaat. Lees verder

De moderne Orde van Oesjakov
De moderne Orde van Oesjakov

De Orde van Oesjakov (Russisch: "Орден Ушакова второй степени"; "Orden Oeshakova vtoroj stepeni") werd ten behoeve van de marine van de Sovjet-Unie ingesteld ter herinnering van admiraal Fjodor Oesjakov, bevelhebber van de Russische Zwarte Zeevloot die in 1799 de Ionische Eilanden veroverde. Deze onderscheiding werd, net zoals de Orde van Soevorov bij de landmacht, verleend voor voortreffelijk leiderschap en briljant uitgevoerde succesvolle militaire operaties.

De huidige Russische Federatie heeft de Orde van Oesjakov in een decreet van de Opperste Sovjet van de Russische Federatie op 20 maart 1992 № 2557-I behouden als deel van haar decoratiestelsel. De criteria voor toekenning zijn even zwaar als in de Sovjet-periode en de orde werd (nog) niet verleend. Daarvoor zou een oorlog nodig zijn. De moderne orde wordt aan een lint gedragen en heeft een klasse waar de Sovjet-Unie twee graden kende. Het kruis is nu van zilver, verguld zilver, gepatineerd zilver en email.

De Orde van Oesjakov (Russisch: Орден Ушакова) was een van de hoogste onderscheidingen van de marine van de USSR, De orde wordt vóór de lagere Orde van Nachimov gedragen en is in rang gelijk aan de exclusieve Orde van Soevorov die aan zegevierende legeraanvoerders wordt toegekend. De Orde van de Rode Vlag is meer in aanzien. Ook in het huidige Rusland bestaat deze orde voort. De naam herinnert aan admiraal Fjodor Oejakov, die nooit een gevecht verloor en werd uitgeroepen tot voorbeeld voor de Russische marine.


Café anno 1908, door Jean Béraud

Een café of kroeg (ook knijp, bar en vroeger staminee genaamd) is vanouds een bijeenkomstplaats waar dorpse zaken worden besproken onder het genot van alle mogelijke drank (sterkedrank, bier, koffie, thee, frisdrank).

Het is en was niet ongebruikelijk na het werk, voor het naar huis gaan, eerst de kroeg te bezoeken, zeker in de tijd dat loon aan het eind van de week of maand nog in harde valuta in het loonzakje werd uitbetaald. Overigens staat tegenwoordig in de Nederlandse drank- en horecawet dat werkgevers hun personeel niet in een café mogen uitbetalen, horecaondernemers uiteraard uitgezonderd. Het café had tot voor kort voor sommige mensen een associatie als 'mannenplek', maar al geruime tijd worden meer en meer kroegen geopend voor specifiek publiek zoals tieners, en ook (alleengaande) vrouwen weten de weg te vinden naar het café.

Standaardinventaris voor een 'echte' kroeg zijn de bar (of toog) met hoge krukken, de tap en soms een biljarttafel. De inrichting kan echter verschillen, afhankelijk van de klandizie die de ondernemer wil trekken.


De psychodiagnostiek is de leer van het stellen van een diagnose op het terrein van psychologie. Deze dient niet verward te worden met een medische diagnose. Psychodiagnostiek kent een 'zachte' (soft data) en een 'harde' (hard data) kant, afhankelijk van het soort instrumenten dat de diagnosticus gebruikt. 'Zacht' is bijvoorbeeld de geschoolde maar onbevangen waarneming van het gedrag - en de subjectieve beoordeling daarvan - door de diagnosticus. 'Hard' zijn alle waarnemingen gemaakt met gekwalificeerde meetinstrumenten, zoals tests, vragenlijsten en gefilmde observaties van gedrag in gestandaardiseerde situaties.

>>lees meer>>

[bewerk]

Eliphas Levi

Éliphas Lévi (1810-1875), pseudoniem van Alphonse Louis Constant, was een Frans filosoof, occultist, vrijmetselaar, kabbalist en rozenkruiser.

Constant hernieuwde de studie van de esoterische wetenschappen en maakte deze toegankelijk voor een groter publiek.

Levensloop

Constant was de enige zoon van een schoenmaker. Hij was een intelligente jongen en leerde snel. Dankzij abbé J.B. Hubault Malmaison, die in de parochie een school voor arme kinderen had opgericht, kon Constant onderwijs volgen. In 1825 ging hij op 15-jarige leeftijd naar het Klein Seminarie van Saint-Nicolas van Chardonnet om een priesterstudie te volgen. Tijdens een les, gegeven door de abbé Frère-Collona, raakt Constant geïntrigeerd door een verklaring; abbé Frère-Collona verklaarde dat hij overtuigd was dat dierlijk magnetisme een vitale energie van het menselijke lichaam was, die gecontroleerd werd door de duivel. Constant was dus nieuwsgierig en heel wantrouwig begon hij alles te lezen wat hij kon vinden over magie en occultisme.

In 1830 ging hij naar het Seminarie van Issy om er twee jaar filosofie te volgen. Na Issy studeerde hij theologie aan het Seminarie van Saint-Sulpice. Hij werd tot subdiaken gewijd. In 1835 gaf hij catechese. De jonge Adèle Allenbach wordt hem door haar moeder toevertrouwd, met de opdracht het meisje te beschermen en persoonlijk te onderrichten. De jonge subdiaken werd verliefd op zijn beschermelinge. Op 19 december 1835 werd hij tot diaken gewijd en in juni 1836 verliet hij definitief het seminarie. Zijn oude moeder had steeds gehoopt dat haar zoon priester zou worden. Bij het horen van het nieuws dat haar zoon het seminarie verlaten had, pleegde ze zelfmoord.


Subportalen van Mens & maatschappij

Antropologie · Auto · Bier · Christendom · Dagelijks leven · Esoterie · Eten en drinken · Filatelie · Film · Filosofie · Geschiedenis · Geneeskunde · Horror · Jazz · Kunst & Cultuur · Landbouw · Literatuur · Luchtvaart · Media · Mode · Musical · Muziek · Onderwijs · Openbaar vervoer · Politiek · Psychologie · Religie · Rock · Scouting · Sport · Steden · Taal · Toerisme · Verpleegkunde · Vlaggen en wapens · Yoga

Portalen

Hulp-en-beheerportaal · Gebruikersportaal · Navigatieportaal · In het nieuws

Biologie · Geschiedenis · Kunst & Cultuur · Landen & Volken · Mens & Maatschappij · Politiek · Religie · Sport · Taal · Wetenschap & Technologie

Portaal van de week: Film noir

  1. Biografie Kant met bronnenmateriaal