Gebruiker:PAvdK

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
WikipediaDit is een gebruikerspagina

Als u deze pagina op een andere website aantreft dan op Wikipedia, bekijkt u een zogenaamde "mirror"-website. Wees u er dan van bewust dat deze pagina verouderd kan zijn en dat de gebruiker die op deze pagina wordt genoemd geen persoonlijke betrokkenheid heeft met enige andere versie van deze pagina dan die op Wikipedia zelf. De oorspronkelijke gebruikerspagina vindt u op Wikipedia.

P.A. van der Knaap (overleg) (Navigatie)

Goeienavond. Het is vandaag 28-04-2024

 

Goeienavond [bewerken | brontekst bewerken]

 

 2024-04-28, 20:37

Goeie[bewerken | brontekst bewerken]

 
  Lezer, gegroet!  
Van harte welkom op deze pagina, waar ik onder andere ongegeneerd over mezelf kan schrijven. Lees en huiver!

Sind eind 2006 ben ik meer of minder actief geweest met van alles en nog wat op Wikipedia (zie ook lijstje). Het eerste door mij aangemaakte artikeltje begin 2007 ging over Csikvánd, de geboorteplaats van Ágota Kristóf. Zij was de schrijfster van onder andere de Tweelingentrilogie.

Mijn liefhebberijen, interesses en bevliegingen hebben vaak te maken met natuur, cultuur (in ruimere dan de elitaire betekenis) en Wikipedia zelf. Specifieke interesses hebben vaak een levensduur van 5 tot 7 jaar, andere blijven soms veel langer. Op school had ik wel belangstelling in wiskunde[1], maar je blijkt weinig te hebben aan artikelen over wiskundige onderwerpen op WP - die lijken geschreven voor een heel andere, zeer selecte doelgroep maar zeker niet voor een geïnteresseerde leek.

Nu ik toch aan het mopperen ben, kan ik wel opmerken dat is het principe van etalage-artikelen slecht vind werken: ze zijn gewoonlijk veeeel te lang en daardoor niet meer overzichtelijk, wat me toch een vereiste lijkt voor artikelen in een encyclopedie.[2] Daarnaast krijgen ze een soort van onaantastbaarheid en een keurmerk met de betekenis: "niet aankomen". Hetzelfde bezwaar kleeft aan artikelen voor de schrijfwedstrijden. Dat soort (erg) lange artikelen zouden in WP eigenlijk een korte variant moeten krijgen: overzichtelijk, kernachtig en ter zake. Die te lange artikelen kunnen dan ergens in een speciale ruimte met "onverbeterlijk goede" artikelen in een soort essay-ruimte geplaatst worden. Zoals je al kunt vermoeden, verwacht ik niet veel van dit idee, omdat ik denk dat schrijvers zich veel te graag profileren. Tot mijn schande doe ik daar uit pure gemakzucht ook wel eens aan mee - zo'n lang artikel zou moeten worden opgeknipt. Eens hoop ik m'n leven te beteren.

Natuur
  • Biologie (ook m'n vak geweest).
  • Determineren, tegenwoordig steeds vaker eerst lekker lui met de daarvoor beschikbare apps en sites[3], en dan pas controle met de nodige boeken en tabellen.
  • Fotografie, wegens verlies van mijn camera nu even met de telefoon.
  • Plantjes, en zeker niet alleen de zeldzame soorten.
  • Landschappen, vooral in de samenhang met geomorfologie, cultuurgeschiedenis en vegetatie.
  • Ordinatiemethoden; deze belangstelling ontstond naar aanleiding van die voor clusteranalyse. Numerieke verwerking is tenslotte nodig voor inzicht in verzamelde gegevens, vooral als het er veel zijn.
  • Sterrenkunde (ook naar aanleiding van een Teleac-cursus.
  • Vlinders en zweefvliegen, mooi-weer-beesten dus.
  • Vogeltjes, en zeker niet alleen de zeldzame beestjes.
  • Wandelen, bijvoorbeeld langs beschaduwde holle wegen met wijnkeldertjes, door pioenroos-rijke bossen, langs beken, en in extensief beheerde of gedeeltelijk al buiten gebruik geraakte cultuurlandschappen …. Lekker rondstruinen en wandelen. Maar aan teken, knutten, steekmuggen en vooral ook aan hertenluisvliegen heb echter wel een hekel gekregen.
Cultuur in wijde, alledaagse en niet-elitaire betekenis
WP interesses, bevliegingen en obsessies
  • Bij WP gaat het er niet om wat je weet of denkt te weten - dat moet je meestal voor je houden. Encyclopedische waarde moet kunnen worden aangetoond aan de hand van referenties naar gezaghebbende onafhankelijke bronnen, m.a.w. het wordt in principe bepaald door een meer dan triviale behandeling in onafhankelijke bronnen, niet door prestige, prestaties, potenties of blauwe ogen. Dit geldt echter niet voor voetbal, wielrennen en andere beroepssport - daar heeft WP een zware nederlaag geleden.
  • Zo nu en dan doe ik een tijdje niets aan het schrijven, of niets belangwekkends en lees ik andermans bijdragen.
  • Soms zie ik van anderen nieuw aangemaakte of gewijzigde artikelen waar ik soms niet van kan afblijven[17][18]
  • Waar mogelijk en zinvol probeer ik de ontsluiting van de informatie in WP te verbeteren.[19] De samenhang in de informatie leidt dan tot kennis.
    • Als bijvangst hoop ik ondertussen nieuwe dingen te lezen en er wat bij te leren.
  • Artikelen waarover ik me in het verleden druk heb gemaakt, laat ik meestal een poosje rusten en gooi ik ze daarom van mijn volglijst in de hoop er later met meer afstand naar te kunnen kijken. Hopelijk hebben anderen dan ook wat nuttige zaken toegevoegd.

Eerder opgelopen interesses
Extrawikipediale interesses
De laatste paar weken en ook de komende maanden ben ik privé nogal bezig met de gezondheid van onze zoon. Omdat hij maar één nier heeft die nog maar net voldoende werkt, hebben wij (mijn partner en ik) ons opgegeven als potentiele nierdonor (één gezonde nier is ruim voldoende als je verder gezond bent). Niertransplantatie zou voor hem een mogelijke oplossing zijn. Hoewel daar ook nadelen kleven, valt dat gewoonlijk te 'verkiezen' boven dialyse. We weten nu nog maar erg weinig: wanneer is er de noodzaak voor transplantatie; is onze zoon in staat een donornier te ontvangen; zijn wij geschikte potentiële donoren? Wij moeten nog allemaal door de medische molen. Het is nog niet zover dus, maar als het zover komt, willen we onze familie, vrienden en kennissen een brief sturen of zij over nierdonatie na willen denken. Ook een anonieme, altruistische levende donor is nog een mogelijkheid. Een nier van een levende donor geeft een veel beter resultaat. Het is nu een onzekere toekomst van geduldig afwachten …. WP is tussendoor een mooie afleiding.
Als een van mijn bevliegingen heb ik twee hobby's gecombineerd die weinig met Wikipedia te maken hebben: om wat meer wijs te worden uit de Tweelingentrilogie heb ik ordinatie toegepast bij de analyse van gegevens. De verhalen lezen lekker vlot door de dialogen en de korte zinnen. De Tweelingentrilogie gaat indirect over de gevolgen van de vlucht voor Russische 'bevrijders', de culturele ontworteling als gevolg van vluchten, en over relaties binnen families.[E 1]
Opgelopen desinteresses
  • Beroepssport & beroepssporters, zoals beroepsvoetbal & beroepsvoetballers, circus, beroepswielrennen & beroepswielrenners. Leuk was/is achter een touwtje om het speelveld staan bij een amateurwedstrijd. Desinteresse komt bijvoorbeeld doordat zonder onderscheid trivialiteiten binnen enkele minuten op WP worden geplempt. Er zou voor alle nieuws een afkoelperiode moeten gelden van drie maanden, en als het dan nog steeds "relevant" is dan pas (graag) publiceren. Ik snap wel, dat beroepssporters leven van zo veel mogelijk aandacht, maar dat kan beter in kranten, tijdschriften, blogs en andere efemere publicaties.
  • Detectives op BBC First vond ik eerst wel een lollig tijdverdrijf, met het verzwijgen alle gevoelens, de familiegeheimen, buitenechtelijke relaties en driehoeksverhoudingen, feestjes of kermis op het grasveld in het dorpsmidden, stompe voorwerpen, luidende kerkklokken, begraafplaatsen, spookverhalen en bijgeloof in nevelige bossen, geesten en bijgeloof, standsverschillen, de roep van nachtelijke vossen en bosuilen, fobieën voor clowns en voor poppen en incest. Door het herhalen van dergelijke clichés wordt het op den duur toch wel wat zaai. Uitwijken naar spannende films á la James Bond met geweld, sex en achtervolgingen ("schieten, tieten, helikopters") is op den duur ook geen alternatief: dat is daar ook redelijk voorspelbaar ondanks de "los zand"-verhaallijn.[22]

Moi[bewerken | brontekst bewerken]

 
 De laatst gewijzigde artikelen 
Als je wilt weten wat de 59 laatste gewijzigde artikelen in WP zijn
59 recente wijzigingen
Lijst met afkortingen:
D
Wikidatabewerking
r
Mogelijk schadelijk, beoordeling nodig
N
Nieuwe pagina
k
Kleine bewerking
b
Botbewerking
(±123)
Verschil in aantal bytes

28 apr 2024

Mooi weertje![bewerken | brontekst bewerken]

 
 Nieuwe artikelen 
Overzichtje van de laatste 19 nieuw gemaakte artikelen in WP
de 19 laatste nieuwe artikelen

28 apr 2024

Doei[bewerken | brontekst bewerken]

 
 Moi. Helló helló 
Noten en dergelijke bij het bovenstaande stukje, en nog wat …

moi!, cső!, doei!, szia! doei!

Graag inhoudelijk commentaar! Het onderstaande schema wordt zo grote onzin gevonden dat niemand het zinnig lijkt er iets over te zeggen, óf mensen met kennis hebben geen behoefte er iets over te zeggen, óf niemand weet er iets zinnigs over te formuleren omdat het onderwerp grotendeels in de vergetelheid, in de mist der tijden, is verdwenen. Het uitblijven van enige inhoudelijke reacties vind ik jammer. Een vergelijkbaar verhaal over traditionele Koreaanse lantaarns lijkt me nog veel lastiger bij elkaar te zoeken.

Yukimi-dōrō
Yukimi-dōrō
Traditionele lantaarns in Japan, hoofdgroepen.
Kasuga-dōrō
Kasuga-dōrō
Onderdelen tōrō Traditionele materialen
platform, sokkel
kiso, dai
schacht
sao
opmerkingen steen
↓ Ishi-dōrō ↓
metaal: brons,
gietijzer, koper
hout,
bamboe
kiso,
dai,
jirin
sao
plat-
form-
lan-
taarns
  →
 Dai- 
dōrō

  →
Tachigata tōrō Kinzoku tōrō Mokusei tōrō
Nozura-dōrō
ingegraven schachtlantaarns Ikekomigata tōrō
→ 1-6 benen kasa groot Yukimigata tōrō
Okigata tōrō Tsurigata tōrō
Aangepaste pagode () Tōgata tōrō