Portaal:In het nieuws/Openbaar vervoer/2005

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Nieuwsfeiten met betrekking tot het openbaar vervoer in 2005.

- 20-23 december - Staking openbaar vervoer New York[brontekst bewerken]

Ingang van de halte van de metro van New York op Times Square

In New York ligt tussen dinsdag 20 december en vrijdag 23 december het gehele openbaar vervoer plat vanwege een staking. De Transport Workers Union, de vakbond van de werknemers van het openbaar vervoer in de stad besloot deze staking te organiseren nadat de onderhandelingen met de Metropolitan Transportation Authority vastgelopen waren.

De vakbond eiste een jaarlijkse salarisstijging van tussen de 8 en 24 procent en betere pensioensvoorwaarden. De staking is de eerste in 25 jaar in de stad omdat het de medewerkers niet toegestaan is te staken. De burgemeester van New York, Michael Bloomberg, en de gouverneur van de staat New York, George Pataki, hebben juridische stappen gezet om de stakers te dwingen hun acties te staken.

De staking is dan ook een zware financiële klap voor de stad New York. Naar schatting kost een dag zonder metro, trein en bus de stad zo’n 400 miljoen dollar. Onder druk van juridische stappen en voortgang aan de onderhandelingstafel is besloten de staking te beëindigen.


- 11 december - Rechtstreeks van Leuven naar de luchthaven[brontekst bewerken]

Vanaf vandaag kunnen de reizigers in 15 minuten rechtstreeks van Leuven naar Luchthaven Zaventem reizen. Vroeger duurde dit soms een uur, omdat men eerst naar Brussel moest rijden. De rechtstreekse verbinding gaat via de zogenaamde bocht van Nossegem. De aanleg heeft 2 jaar geduurd en 20 miljoen euro gekost.


- 9 december - Londense bussen vervangen[brontekst bewerken]

De Londense rode dubbeldekkerbus

Het beroemdste onderdeel van het Londense straatbeeld staat op het punt te verdwijnen: de rode dubbeldekkerbus, ook wel Routemaster Bus genoemd. Ruim een halve eeuw zijn deze bussen, tezamen met de Big Ben en de Theems de belangrijkste kenmerken van Londen geweest.

Op het hoogtepunt van de bus reden er circa 2800 rode dubbeldekkerbussen door Londen. Deze bussen echter worden al sinds de jaren '80 vervangen door nieuwe bussen. Hiervoor zijn een aantal redenen. De hoge kosten van het gebruik van de bus, doordat er behalve een chauffeur ook een conducteur nodig is. Veiligheid, de bussen zijn door hun hoge leeftijd en onoverzichtelijkheid minder veilig dan de nieuwe harmonicabussen. En de toegankelijkheid voor mindervaliden, ouderen en kinderwagens, door de verhoogde ingangen zijn de rode bussen niet eenvoudig toegankelijk. De nieuwe bussen zijn grotendeels gelijkvloers, om dit probleem op te vangen. Vanmiddag rijdt buslijn 159 zijn laatste rit van Oxford street tot de busgarage in Brixton in het zuiden van Londen.


- 9 december - HSA verantwoordelijk voor vertraagde levering treinen[brontekst bewerken]

De Tweede Kamer houdt unaniem de exploitant van de hogesnelheidslijn naar Parijs High Speed Alliance (HSA) verantwoordelijk voor de te late levering van de benodigde hogesnelheidstreinen.

HSA is eigendom van de Nederlandse Spoorwegen (90%) en de KLM (10%). Hierdoor zullen de kosten die gemoeid zijn met het bestellen van de tijdelijke locomotieven van het Britse bedrijf Angeltrains. Deze kosten zullen waarschijnlijk zo'n 50 miljoen euro bedragen.


- 9 december - NS weert reizigers bij roltrappen[brontekst bewerken]

De Nederlandse Spoorwegen gaan binnenkort proberen reizigers te spreiden over het perron. Nu blijven nog te veel reizigers bij de roltrappen staan, zodat er te veel reizigers via één paar deuren de trein willen binnengaan. De NS wil door het spreiden van de reizigers zorgen dat er minder vertragingen ontstaan en dat meer passagiers een zitplaats krijgen, deze reizigers zoeken veelal allemaal in dezelfde wagon een zitplaats.


- 25-26 november - Vertragingen door noodweer[brontekst bewerken]

Winter

Door hevige storm, regen en sneeuwval is er op 25 november beperkt treinverkeer mogelijk. Dit leidt met name in het oosten en noorden van Nederland tot enorme vertragingen.

Stremmingen vonden plaats rond Utrecht Centraal. Een ongeluk tussen twee goederentreinen bij Lunetten veroorzaakte overlast, waardoor treinverkeer op de trajecten 's-Hertogenbosch – Utrecht en ArnhemUtrecht Centraal niet een tijd lang niet mogelijk was. Ook zorgde blikseminslag voor vertragingen rond Amersfoort en Woerden.

Om gestrande reizigers op te vangen heeft de NS slaapplaatsen ingericht bij 12 (centrale) stations: Arnhem, Deventer, Zutphen, Hengelo, Utrecht, Rotterdam Centraal, Venlo, Breda, Roosendaal, Eindhoven, Tilburg en Nijmegen. Dit bleek uiteindelijk voor de meeste niet nodig, omdat zij toch nog naar huis konden gaan, met enkele uren tot een dag vertraging.

Verder zorgde een wisselstoring tussen Zutphen, Deventer en Hengelo, tussen Hengelo en Bad Bentheim, tussen Enschede en Gronau en tussen Zutphen en Winterswijk er voor dat er geen treinverkeer mogelijk was op deze trajecten. Zaterdagochtend 26 november verwacht men dat het oosten weer per trein bereikbaar is. vooral voorbij Deventer is de verwachting dat er de hele dag vertragingen zullen zijn. Ook is er nog geen treinverkeer mogelijk tussen Roosendaal en Vlissingen.


- 23 november - Start werken nieuwe ingang Brussel-Centraal[brontekst bewerken]

De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS begint de werken aan de nieuwe ingang van het station Brussel-Centraal. Er wordt in totaal 22 miljoen euro geïnvesteerd in de vernieuwing van het station, dat ontworpen werd door Victor Horta. De werken moeten klaar zijn in 2008. Elke weekdag nemen gemiddeld 65.000 reizigers de trein in Brussel-Centraal.


- 19 november - NS vernieuwt Koplopers[brontekst bewerken]

Koploper

De Nederlandse Spoorwegen zullen de komende jaren het treinmaterieel van het type Koploper volledig moderniseren. Het gaat om 87 treinstellen die er 2350 zitplaatsen bij krijgen. De Nederlandse Spoorwegen gaan hiervoor 190 miljoen euro uittrekken. Dit maakte de NS zaterdag bekend tegenover de Telegraaf.

Tussen 2006 en 2010 komen er ongeveer 15 procent meer zitplaatsen bij in de treinen. Ook krijgt het interieur van de treinstellen een metamorfose. Zo komen er stilteruimtes in de treinen, worden er beeldschermen opgehangen, komt er airconditioning en zullen ruimtes die niet langer gebruikt, zoals keukens, worden omgebouwd. In de eerste klas komen oplaadpunten voor laptops en mobiele telefoons. De koplopers zijn de laatste snelle intercitytreinen die nog geen modernisatie ondergaan hebben. De afgelopen vijf jaar zijn er al 316 losse wagons vernieuwd en zijn er 378 nieuwe dubbeldekkers bijgekomen.


- 16 november - ROVER en FNV klagen over nieuwe boetebeleid NS[brontekst bewerken]

Sprinter

De reizigersorganisatie Rover en de vakbond FNV Bondgenoten hebben de Nederlandse Spoorwegen en de media laten weten dat treinreizigers volgens hen ontevreden zijn over het nieuwe boetebeleid van de NS. Eén op de drie klachten komt volgens deze organisaties voort uit het nieuwe boetebeleid, waarbij alle treinreizigers zonder uitzondering een boete krijgen van 35 euro plus de ritprijs. De conducteurs stellen bovendien dat zij de frustratie van de reizigers over zich heen krijgen. Dit is vooral pijnlijk in situaties waarin de reizigers te goeder trouw zijn, zoals wanneer er een kaartautomaat kapot is. Het beleid is volgens de NS wel effectief; NS stelt dat het aantal zwartrijders met maar liefst 40 procent is afgenomen.


- 8 november - Ruzie tussen NS en minister van verkeer[brontekst bewerken]

Thalys

de Nederlandse spoorwegen stellen dat de minister van verkeer en waterstaat de Tweede Kamer verkeerd heeft geïnformeerd over de problemen rond de hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Parijs. Dit verwijt staat in een brief die onderdeel uitmaakt van het dossier dat 8 november openbaar is gemaakt. Er is al langer ruzie tussen High Speed Alliance (HSA), de exploitant van de hogesnelheidslijn waar de NS een van de grootste aandeelhouders is en de minister.

De partijen ruziën over de verwachting dat er bij de ingebruikname van de HSL Zuid geen hogesnelheidstreinen beschikbaar zullen zijn. Deze zouden waarschijnlijk op z'n vroegst begin 2008 beschikbaar zijn, terwijl op 1 april 2007 de eerste treinen moeten gaan rijden op het traject Amsterdam – Parijs. De aanleiding hiervoor is het veiligheidssysteem, dat niet in alle landen hetzelfde is, waar de treinen nu op aangepast moeten worden.


- 6 november - NS voorziet forse toename verdachte situaties op spoor[brontekst bewerken]

ICE

De Nederlandse Spoorwegen verwachten een forse toename van verdachte situaties op en rond het spoor. Het gaat daarbij vooral om de dreiging van terroristische aanslagen. De NS wil de treinen op vooraf afgesproken locaties langs het spoor stopzetten. Zo kunnen andere treinen gewoon blijven rijden. Hiervoor zouden bijvoorbeeld emplacements gebruikt kunnen worden. De NS zoekt hierbij naar een compromis tussen veiligheid en efficiëntie.

De NS maakt dit bekend naar aanleiding van het incident dinsdag 1 november, waarbij een hogesnelheidstrein voor het Centraal Station Amsterdam stilgezet werd toen twee mannen zich verdacht gedroegen. Honderdduizenden mensen liepen hierdoor vertraging op.


- 25 oktober - Ongeluk Rotterdamse metro[brontekst bewerken]

Rotterdamse metro

In Rotterdam Ommoord is dinsdagochtend een metro geramd door een vrachtwagen. Hierbij is door medewerkers van een traumahelikopter bijstand verleend aan de beknelde chauffeur van de vrachtwagen. In de metro zelf vielen vijf gewonden, allen lichtgewonden. Het ging om een metro van de Calandlijn, op de hoek van de Prins Alexanderlaan en de President Rooseveltweg, waar de Calandlijn bovengronds rijdt. De RET heeft bussen ingezet.