Halfweg (Noardeast-Fryslân)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Halfweg
Healwei
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Halfweg (Noardeast-Fryslân) (Friesland (hoofdbetekenis))
Halfweg (Noardeast-Fryslân)
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Noardeast-Fryslân
Coördinaten 53° 18′ NB, 6° 15′ OL
Foto's
Silhouet van de buurtschap met in het midden de voormalige lagere school en rechts het sportcomplex
Silhouet van de buurtschap met in het midden de voormalige lagere school en rechts het sportcomplex
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Halfweg (Fries: Healwei, Kollumerlands: Haalfweeg) is een buurtschap in de Friese gemeente Noardeast-Fryslân. Het heeft sinds 2010 een naambordje.

Halfweg ligt rond de driesprong tussen de Leegsterweg en de Eeuwe Ennesweg, halverwege tussen Warfstermolen en de buurtschap De Leegte, waar voorbij het Groningse dorp Pieterzijl ligt. Ten zuiden ligt het dorp Burum en ten noorden de waterloop Oudlandsried, die iets oostelijker uitmondt in de Oude Lauwers.

De buurtschap bestaat uit een boerderij, vier huizen en het in 1962 opgerichte sportcomplex "'t Meertenust" van SV de Lauwers (waaronder voetbalvereniging VV de Lauwers) met twee sportvelden. Het sportcomplex ligt als onderdeel van de buurtschap centraal gelegen tussen de deelnemende dorpen Warfstermolen, Munnekezijl, Kollumerpomp en Burum. Een van de vier huizen is de vroegere hervormde lagere school Burum-Halfweg, die in 1903 werd geopend en in 1969 werd gefuseerd met die van Munnekezijl (sinds 1995 't Oegh). Mogelijk is deze school de start geweest van de buurtschap, want op de gemeentekaart uit 1865 komt nog geen bebouwing voor. Tussen Warfstermolen en Halfweg staat ten zuiden van de weg een kop-hals-rompboerderij.