Naar inhoud springen

De Kolk (Noardeast-Fryslân)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Brimz (overleg | bijdragen) op 12 apr 2019 om 23:15.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
De Kolk
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
De Kolk (Friesland)
De Kolk
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag van Noardeast-Fryslân Noardeast-Fryslân
Coördinaten 53° 18′ NB, 6° 15′ OL
Overig
Postcode 9852 / 9853
Woonplaats (BAG) Warfstermolen / Munnekezijl
Foto's
Silhouet van de buurtschap vanaf de streek 't Oech
Silhouet van de buurtschap vanaf de streek 't Oech
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

De Kolk is een buurtschap in de gemeente Noardeast-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland. Het ligt ten noordoosten van Warfstermolen en ten zuidwesten van Munnekezijl. De buurtschap ligt aan de Gruijtsweg en Olde Borchweg. In het noordoostelijke verlengde van de Olde Borchweg ligt de buurtschap Krabburen. De buurtschap is qua adressering verdeeld onder Warfstermolen en Munnekezijl.

Door De Kolk stroomt een afwateringssloot, die ten noorden van de Kolk Nieuwlandsried ten zuiden ervan Oudlandsried wordt genoemd. De bewoning bestaat uit huizen aan de zuidzijde van de weg over de oude zeedijk van de Lauwerszee. Bij de vaart staan de huizen wat dichterbij elkaar. Ten noorden van De Kolk ligt de polder Ooster-Nieuwkruisland.

Geschiedenis

De buurtschap ontwikkelde zich vanaf het begin van de 20ste eeuw. Het oudste huis (anno 2019) van de plaats ligt aan even ten noorden van de oude Zeedijk en dateert uit 1894. Aan de zuidelijke kant is het oudste huis uit 1905. De naam van de buurtschap komt voor op kaarten vanaf de jaren 1960.[1] De naam van de buurtschap verwijst naar de kolk die hier ontstond in de Oudlandsried tijdens een dijkdoorbraak.

Gemaal en molen

Naast het oudste (witte) huisje van de buurtschap in de polder Ooster-Nieuwkruisland staat het stenen gebouwtje van een (elektrisch) gemaal dat in 1937 werd geplaatst ter vervanging van de poldermolen De Oostermolen, die hier stond tussen 1845 en 1937. De molen werd zo genoemd ter onderscheiding van de De Westermolen bij Kollumerpomp die in hetzelfde jaar werd neergezet.