Ee (Noardeast-Fryslân)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Ee (Dongeradeel))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ee
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Ee Wapen van Ee
Details Details
Ee (Noardeast-Fryslân) (Friesland (hoofdbetekenis))
Ee (Noardeast-Fryslân)
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Noardeast-Fryslân
Coördinaten 53° 20′ NB, 6° 6′ OL
Algemeen
Inwoners (BAG, 2019) 855[1]
Overig
Postcode 9131
Woonplaatscode 3392
Belangrijke verkeersaders N358
Foto's
Dorpsbeeld
Dorpsbeeld
Kombord Ee (Dongeradeel).jpg
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Ee (Fries: Ie) is een dorp in de gemeente Noardeast-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten oosten van Dokkum, tussen Metslawier/Jouswier en Engwierum. De dorpskern ligt aan de N358 even ten noorden van het Dokkumergrootdiep. Via de Eesteropvaart is het ook verbonden met de Zuider Ee.

Ee is de kortste plaatsnaam in Nederland, de enige ook met slechts twee letters. In 2019 telde het dorp 855 inwoners. Onder het dorp vallen ook de buurtschappen Brandeburen, Dijkshorne (deels), Groot Medhuizen (grotendeels), Klein Medhuizen, Oudeterp, Steenvak en Tibma.

Beschermd dorpsgezicht[bewerken]

Ee is een beschermd dorpsgezicht en daarmee een van de beschermde stads- en dorpsgezichten in Friesland. Het ook meerdere rijksmonumenten en er zijn verschillende typen boerderijen te vinden.

Geschiedenis[bewerken]

Het dorp is ontstaan op een terp die werd opgeworpen enkele eeuwen voor de christelijk jaartelling op een kwelderwal in een landschap van kreken en zeearmen. Uit archeologische vondsten is gebleken dat het dorp waarschijnlijk al bestond aan het begin van de jaartelling. De radiale terp is goed intact gebleven en is vrij dicht bebouwd geraakt. Later is de het ook buiten de terp gegroeid.

In 1450 en 1558 werd de plaats vermeld als Ee en in 1786 als Ee ofte Ea. De plaatsnaam is afgeleid van het water Ee dat er stroomde voordat deze Dokkumergrootdiep werd. Het is niet onmogelijk dat het dorp oorspronkelijk een andere naam heeft gehad ervoor. De variant Ee/Ie op de waternaam Aa ontwikkelde zich in de late middeleeuwen in Friesland en West-Friesland.

Per 1 januari 1812 was Ee een zelfstandige gemeente totdat het op 1 oktober 1816 opging in de gemeente Oostdongeradeel. In 1984 ging die laatste op in de gemeente Dongeradeel en deze ging zelf in 2019 op in de fusiegemeente Noardeast-Fryslân.

Sint-Gangulfuskerk van Ee anno 2010

Kerk[bewerken]

De Kerk van Ee is een Nederlands Hervormde kerk, die ook wel de Sint-Gangulfuskerk wordt genoemd en dateert uit circa 1220. Of de kerk echt Gangulfus is gewijd is onduidelijk, zowel zowel Gangulfus als de abt Jarich worden als mogelijke beschermheiligen van de kerk genoemd. De kerk is meerdere malen verbouwd, zo werd in de 16e eeuw de kap van de kerk verhoogd en verdwenen de gewelven. De kerktoren van de kerk dateert uit 1867.

Unia Zathe
Ee en stukje van de dorpshaven

Museum[bewerken]

In Ee staat er een vlasbewerkingsmuseum Het Braakhok, waar vrijwilligers dit oude ambacht demonstreren.

Gasveld[bewerken]

In 2011 werd nabij Ee een groot gasveld ontdekt, dit is het gasveld Metslawier-zuid.

Sport[bewerken]

Het dorp kent samen met Oostrum en Engwierum de voetbalvereniging VV Oostergo, die diens thuisbasis heeft in Ee. Verder kent het dorp de kaatsvereniging De Trochsetters, Tennisclub Ee, volleybalvereniging Oer 't Net en de gymnastiekvereniging Wéz Fluch.

Cultuur[bewerken]

Het dorp heeft eigen dorpshuis. Het dorp kent verder een zangvereniging en een drumband. Samen met Engwierum kent het sinds 2013 de Lauwersfanfare, daarvoor kende het een eigen fanfarekorps.

Onderwijs[bewerken]

Het dorp heeft een eigen basisschool, De Gearing geheten.

Geboren in Ee[bewerken]

Externe link[bewerken]