Stadion Feijenoord

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Stadion De Kuip)
Stadion Feijenoord
Stadion Feijenoord
UEFA SterSterSterSterSter
Bijnaam De Kuip
Plaats Rotterdam,
Nederland
Capaciteit 47.500[1]
Bouwjaar 1935–1937
Geopend 27 maart 1937
Architect(en) Leendert van der Vlugt
Broekbakema (renovatie)
Eigenaar Stadion Feijenoord N.V.
Beheerder Stadion Feijenoord N.V.
Bespelers Feyenoord (1937–heden)
Xerxes (1945–1946)
SVV (1990–1991)
Feyenoord Vrouwen (2022–heden)
Nederlands elftal
KNVB Bekerfinalisten
Eerste wedstrijd maart 1937
FeijenoordBeerschot VAC (5–2)
Gerenoveerd 1994
Veldafmetingen 105 × 68 meter
Naam tribunes Gerard Meijertribune
Maastribune
Olympiatribune
Willem van Hanegemtribune
Afbeeldingen
Plattegrond Stadion Feijenoord
Portaal  Portaalicoon   Sport

Stadion Feijenoord, in de volksmond De Kuip, is een voetbalstadion in Rotterdam-Zuid. De Nederlandse betaaldvoetbalclub Feyenoord speelt zijn thuiswedstrijden in het stadion en ook het Nederlands voetbalelftal speelt er regelmatig. Het stadion werd ontworpen door architect Leendert van der Vlugt, van architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt. In 1935 werd er begonnen met de bouw; de opening was op 27 maart 1937. De Kuip is na de Johan Cruijff ArenA het grootste voetbalstadion in Nederland. Tevens is De Kuip het stadion waar het Nederlands voetbalelftal de meeste interlands heeft gespeeld. Lilian de Leeuw is sinds januari 2023 de Venue Director.[2][3]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Voorgangers[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Kromme Zandweg (stadion) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Na de oprichting van de club in 1908 speelde het op verschillende velden op Zuid, waaronder het Afrikaanderplein. In 1917 kwam de club te spelen in een stadion aan de Kromme Zandweg, op de hoek met de Dordtsestraatweg. Later verdween dit deel van de straat door de aanleg van het Zuiderpark en Rotterdam Ahoy. Het stadion werd op 26 augustus 1917 geopend met een wedstrijd tegen Be Quick uit Zutphen, die door Feyenoord met 3-2 werd verloren.

Ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Al sinds de opening is Feyenoord de 'bewoner' van De Kuip. Grote man achter het idee van het stadion was Leen van Zandvliet. De voorzitter van Feyenoord in de jaren 30 riep op een dag uit "Ik heb het, ik heb het!" Hij was wakker geworden uit een droom; hij schreef het idee snel op een kladblok. De vorm van het stadion, met een 'loshangende' tweede ring zodat niets het uitzicht van de toeschouwers zou belemmeren, zou zijn droom tot hem zijn gekomen. Enkele maanden later werd architect Van der Vlugt uitgenodigd voor een gesprek. Een stadion met twee verdiepingen moest gerealiseerd worden. De kern van het gesprek was 'eenvoud', verfraaiingen kwamen er niet aan te pas.

In 1934 maakte Van Zandvliet enkele trips naar het buitenland om op zoek te gaan naar andere, soortgelijke stadions. Het Highbury van Arsenal maakte indruk op hem. Dat had namelijk ook sinds 1932 twee verdiepingen. Van Zandvliet vond dat de enorme toestroom van publiek tijdens wedstrijden van Feyenoord de bouw van een modern voetbalstadion met plaats voor tienduizenden toeschouwers rechtvaardigde. Hij ondernam tevens een studiereis naar Amerika en bezocht het stadion van de Boston Red Sox wat hem inspireerde om deze nieuwe inzichten van faciliteiten gecombineerd met meerdere lagen waarvanuit elk gezichtspunt de wedstrijd toch goed te zien zou zijn te verwezenlijken. Voor de financiering steunde hij op havenbaron Daniël George van Beuningen.

Eind 1934 werd er contact gezocht met Braat-constructiewerkplaatsen. Die wilde de taak op zich nemen en ging aan de slag. Een voetbalwedstrijd duurt twee keer drie kwartier. Tussendoor moet men spanning kwijt en wat kunnen eten. Zo zijn er dus zowel onder als boven toiletten tussen de stalen spanten gebouwd. Tevens moest er plaats zijn voor een vergaderruimte, een werkvloer, kleedlokalen, een hokje voor de officials en er is een politiebureau en ook nog een brandweerkazerne en het bevat ook nog eens vier woningen. De trappen aan de buitenzijde van het stadion konden tevens als tribune dienen voor het trainingsveld. Van Zandvliet had haast; zo gauw er een bouwtekening klaar was, gaf hij direct de opdracht om te beginnen met de bouw van het stadion.

Bouw[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste paal werd geslagen door Puck van Heel op 16 september 1935. Daarna werden er nog 578 heipalen 21 meter diep de grond ingeslagen. De bouw van het stadion werd in 1936 afgerond, maar doordat de door de gemeente beloofde infrastructuur rondom het stadion nog niet was aangelegd, stond het stadion er maandenlang onbruikbaar bij en vond de opening pas in maart 1937 plaats. Stadion Feijenoord had een capaciteit van 65.000, met onder meer veel staanplaatsen. Bij de kampioenswedstrijd van SVV tegen Heerenveen in 1949, zou een recordaantal van 69.300 toeschouwers aanwezig zijn geweest.

Het jaar 1936 was belangrijk voor de bouw van Stadion Feijenoord. Aan het stadion werden hoge eisen gesteld. Door 1500 mensen – onder meer mariniers en werklozen – werd dit stadion 'uitgetest'. Voor de grasmat werd zand uit Wassenaar gehaald en er werd speciaal gras geïmporteerd.

Opening[bewerken | brontekst bewerken]

Opening Feijenoordstadion met estafetteloop

Het stadion werd officieel opgeleverd op 23 juli 1937. Vóór deze officiële opening werd echter al in maart 1937, in de stromende regen, de eerste wedstrijd in Stadion Feijenoord gespeeld. Feyenoord en Beerschot maakten er een leuke wedstrijd van, waarbij Leen Vente het eerste doelpunt ooit in De Kuip scoorde. De Rotterdammers wonnen uiteindelijk met 5–2 van Beerschot, voor 37.825 toeschouwers. Feyenoord domineerde onder aanvoerder Van Heel. De slotfase van de openingswedstrijd was rechtstreeks op de radio te beluisteren, met commentaar van Han Hollander. De architect van het stadion, Van der Vlugt, overleed in 1936 en heeft de opening niet meegemaakt.

De tweede wedstrijd was er een tussen Nederland en België. Nederland won met 1-0, met als opvallend feit dat het weer Leen Vente was die, nota bene in hetzelfde doel, het eerste doelpunt als speler van het Nederlands voetbalelftal in dit stadion scoorde.

Bedreigd[bewerken | brontekst bewerken]

Stadion Feijenoord gezien vanuit Vak X

De bestaanszekerheid van Stadion Feijenoord is niet absoluut. Door de jaren heen waren er drie keer plannen om het stadion te slopen. Zo was er tijdens de Tweede Wereldoorlog een dringende behoefte aan hoogwaardig staal. Staal was de kern van het stadion, en dus werd het doelwit. De liquidatie was nabij, maar het plan vond echter geen doorgang. Naar verluidt gaf de toenmalige directeur van het stadion, toen de Duitsers kwamen inspecteren hoeveel tonnen staal ze konden winnen, slechts een derde van de werkelijke hoeveelheid op, waardoor slopen oninteressant werd.

In 1984 wilden de gemeenten Rotterdam en Amsterdam de Olympische Spelen van 1992 naar Nederland halen. Er waren plannen voor een nieuw Olympisch Stadion dat precies op de plek van De Kuip zou moeten komen. Uiteindelijk mocht Barcelona de Spelen organiseren.

Toen er in de jaren negentig betonrot en erosie werd geconstateerd in De Kuip ontstond het gevaar dat Stadion Feijenoord niet meer aan de kwaliteitseisen kon voldoen. Hierdoor kwam de optie het stadion te slopen wederom op tafel, maar uiteindelijk werd een renovatie uitgevoerd.

Renovatie[bewerken | brontekst bewerken]

Stadion Feijenoord gezien vanaf de overkapping.

Het streven in aanloop naar de renovatie was het creëren van een multifunctioneel stadion waar meer partijen plezier van zouden hebben. In 1993 kwamen er plannen op tafel die een jaar later gerealiseerd werden. Zwarts & Jansma architecten tekende, samen met Van den Broek en Bakema (later Broekbakema) voor de renovatie en uitvoering. Naast de multifunctionaliteit moest het rendement van het stadion omhoog.

Het Maasgebouw met op de voorgrond toen nog het trainingsveld

Stadion Feijenoord heeft een grote facelift ondergaan. Zo is 85% van het stadion nu overdekt, waar dit eerder niet het geval was. Dat is gebeurd door er een vrij dragend ringvormig dak op te leggen, waarmee het mogelijk werd dit zonder kolommen of andere het zicht beperkende objecten uit te voeren. Om popconcerten blijvend mogelijk te maken, is de kap niet groter gemaakt. Door de bouw van de Amsterdam ArenA en GelreDome heeft het stadion echter twee concurrenten gekregen en is het aantal concerten in de loop der jaren teruggelopen. De capaciteit is teruggebracht naar 51.117 zitplaatsen. De hekken die om het veld stonden werden vervangen door een drie meter diepe gracht. De bestaande staal- en betonconstructies, tribunes, trappen, balustrades en sanitaire voorzieningen zijn ook onder handen genomen en gerenoveerd. De spelers kregen betere kleedlokalen en de persruimtes werden uitgebreid. Ook werden de business-units geïntroduceerd. Bij voetbalwedstrijden zijn minimaal 800 zitplaatsen op de tweede ring gereserveerd voor de supporters van de tegenpartij.

Tijdens de vernieuwing van het stadion werd er door gevoetbald. Zo werd er onder meer een bekerfinale gespeeld en een concert van Pink Floyd gegeven. De totale renovatie duurde acht maanden. Er zat wel een grote voetbalpauze tussen omdat het WK gehouden werd in de Verenigde Staten. Voor de complete renovatie is 120 miljoen gulden neergelegd. Investeerders zagen het meteen zitten in een vernieuwd Stadion Feijenoord en hadden al plannen voor een totaal nieuwe Kuip. Stadion Feijenoord mag zonder toestemming van de Rotterdamse gemeenteraad niet meer gesloopt worden omdat het gebouw de status van gemeentelijk monument heeft.

Naast de veranderingen aan het stadion zelf werd ook het Maasgebouw geïntroduceerd. Dit gebouw naast het stadion bevat zeven grote zalen die de club voor commerciële doeleinden kon gaan gebruiken, zoals congressen en ontvangst van zakelijke relaties. Daarnaast bevat het een receptie, een brasserie en kantoren. Lange tijd zat ook het Feyenoord Museum in het Maasgebouw, totdat deze in 2015 plaats moest maken voor de nieuw boardroom en in 2017 opende aan de Olympiazijde.[4] Roltrappen verbinden het Maasgebouw met de tweede ring van het stadion.

Op 16 november 1994 werd het vernieuwde stadion officieel in gebruik genomen. Toenmalig Prins Willem-Alexander verrichtte de heropening. De eerste wedstrijd in het gerenoveerde stadion was die tussen Nederland en Tsjechië.

Tien jaar na de grote renovatie werd ook de Olympiazijde onder handen genomen. Dit is de oudste zijde in het stadion, waar voorheen de kleedkamers zaten en het bestuur zijn gasten ontving in een van de ruimtes op de eerste etage. Deze ruimtes waren echter te klein en dienden gemoderniseerd te worden om bij grote evenementen ook gebruikt te kunnen worden. De zalen aan de Olympiazijde kregen een nieuwe naam: Van Zandvlietzaal en de Van Beuningenzaal.

Opvolger[bewerken | brontekst bewerken]

Nieuwbouw[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Het Nieuwe Stadion voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Tussen 2006 en 2013 waren de gemeente Rotterdam en Feyenoord onder de werknaam De Nieuwe Kuip bezig met plannen voor een nieuw stadion, dat uiterlijk in 2018 had moeten verrijzen. Omdat het huidige stadion onvoldoende ruimte biedt om Feyenoord verder te laten groeien, werd er gewerkt aan plannen voor een stadion met 63.000 plaatsen. In het eerste plan had het stadion deels op het Eiland Van Brienenoord moeten verrijzen. Later werd er ook een plan gepresenteerd waarbij het stadion op Sportcomplex Varkenoord, recht tegenover De Kuip, zou worden gebouwd. Men had daarbij de intentie om het huidige Stadion Feyenoord een nieuwe functie te geven. Op 10 juli 2013, toen er in de gemeenteraad geen meerderheid te vinden bleek voor een garantstelling, werd duidelijk dat er geen nieuwe Kuip zou komen.[5]

Op 1 mei 2014 werd besloten de bestaande Kuip grondig te verbouwen, waardoor het met 70.000 zitplaatsen het grootste stadion van Nederland zou worden. De kosten vielen evenwel veel hoger uit dan verwacht. Begin maart 2015 bleek dat de diverse betrokken partijen, waaronder de eigenaars van het stadion en enkele aannemers, geen voor alle partijen acceptabele oplossing konden vinden. De onderhandelingen werden daarop gestaakt. De 'vernieuwbouw' was daarmee van de baan.[6]

Op 18 maart 2016 werd bekendgemaakt dat Feyenoord de voorkeur geeft aan een nieuwe locatie langs de Maas, ter hoogte van de woonwijk De Veranda. Hier zou een nieuw complex, als onderdeel van gebiedsontwikkeling Feyenoord City, gebouwd moeten worden. De Kuip zou ook in deze plannen een andere bestemming krijgen.[7] Het nieuwe stadion moest een capaciteit van 63.000 toeschouwers krijgen. In november 2021 leek de club Feyenoord echter te gaan stoppen met de plannen voor het realiseren van het nieuwe stadion, vanwege wijzigingen in de bouwkosten en de voorwaarden.[8] De club maakte bekend het project te willen uitstellen en haar opties te heroverwegen.[9]

De Kuip 's avonds verlicht door verlichting voor de grasmat

Later werd bekend dat de club nog zeker tien jaar in het stadion zou blijven spelen en zich zou gaan richten op kleine ingrepen. Zo werd het vervangen van de oude stadionlampen in de lichtmasten voor LED-verlichting één van de eerste projecten.[10]

Architectuur[bewerken | brontekst bewerken]

Henk Chabot, De voetballer (1937)
  • Een tweede tribune die als een balkon boven de eerste ring hing, bestond al. Maar geen stadion had zo'n tweede ring vrijdragend, zonder steunpilaren in het zicht. Ook niet de honkbal-stadions, zoals die indertijd ontworpen werden.
  • Een doorlopende, rondgaande tribune was nieuw. Engelse stadions hadden (en hebben) grote tribune-bouwwerken, maar altijd als vier blokken langs het veld, met open of opgevulde hoeken. In Stadion Feijenoord is de vorm van de plattegrond overal gekromd, ook aan de lange zijde, zodat een echte kring ontstaat.
  • Het gebruik van staal en glas maakt het geheel licht en luchtig. Beton was sterk in opkomst, maar zou niet zulke slanke spanten hebben opgeleverd. Bovendien was de achterwand van de ondertribune uitgevoerd als glaswand. Daardoor is de eerste ring vanuit de achterzijde licht en vanaf het veld gezien lijkt de tweede ring zelfs te zweven. Vanwege het gevaar zijn deze glaswanden vervangen door ondoorzichtig kunststof.
  • De trappen aan de buitenzijde zijn opvallend, maar niet brekend gemaakt. In feite bestaat elk trappenhuis uit twee complete, in elkaar gevlochten trappen (ongeveer zoals de DNA-structuur met een dubbele helix, pas 16 jaar later ontdekt).
  • Uiteindelijk volgt, in 1994, het nieuwe dak ook de rondgaande, kuipvormige lijnen. En ook vrijdragend (alsof de dakgoot de trek opvangt), met een lichtwand voor de zwevende indruk. Deze constructie werd mogelijk door nieuwe computerprogrammatuur, die lichter en sterker construeren mogelijk maakte. Deze derde ring ligt gewoon op de onderliggende tweede ring en door z'n driekante doorsnede en stijfheid zakt hij niet door.
  • Al sinds de opening van het stadion wordt de ingang onder de Maastribunes opgesierd door het betonnen beeld 'De voetballer', alias 'de Pienantie' - op 9 maart 1937, een dag voor de onthulling, door de Telegraaf 'Manus Gorilla' gedoopt - van Henk Chabot.
  • Dolf Henkes maakte voor de toenmalige koffiekamer een voetbalvierluik.

Grasmat[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1937: aanleg veld
  • 1995: nieuw veld in verband met degeneratie van het gras na de renovatie in 1994
  • 1998: nieuw veld in verband met aanleg van veldverwarming
  • 2004: nieuw veld in verband met aanleg Grass Masterveld
  • 2008: nieuw veld
  • 2011: nieuw, verbeterd veld
  • 2013: nieuw veld
  • 2014: nieuw veld[11]
  • 2015: nieuw veld[12]
  • 2016 nieuw veld na Monster Jam
  • 2018 nieuw veld na Monster Jam[13]

Belangrijke evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

Finales[bewerken | brontekst bewerken]

In Stadion Feijenoord werd in 1950 voor het eerst de finale om de KNVB beker gespeeld en sinds medio jaren tachtig is het traditioneel het toneel van de finale van het Nederlands bekertoernooi. In 1991, 1992, 1993 en 1995 werd ook de finale om de Super Cup, de voorloper van de Johan Cruijff Schaal in Stadion Feijenoord gespeeld.

Nationale clubfinales
Datum Wedstrijd Uitslag Competitie Toeschouwers
1 24 juni 1950 PSVHFC Haarlem 4 – 3 n.v. KNVB beker 1949/50 12.000
2 16 juni 1957 Fortuna '54Feijenoord 4 – 2 KNVB beker 1956/57 35.000
3 29 mei 1965 FeijenoordGo Ahead 1 – 0 KNVB beker 1964/65 31.000
4 25 mei 1966 SpartaADO 1 – 0 KNVB beker 1965/66 24.000
5 11 juni 1969 Feijenoord – PSV 1 – 1 n.v. KNVB beker 1968/69 57.000
14 juni 1969 Feijenoord – PSV 2 – 0 58.000
6 5 mei 1971 Ajax – Sparta 2 – 2 n.v. KNVB beker 1970/71 63.000
7 11 mei 1972 AjaxFC Den Haag 3 – 2 KNVB beker 1971/72 58.000
8 31 mei 1973 NACN.E.C. 2 – 0 KNVB beker 1972/73 45.801
9 1 mei 1974 PSV – NAC 6 – 0 KNVB beker 1973/74 38.000
10 15 mei 1975 FC Den HaagFC Twente '65 1 – 0 KNVB beker 1974/75 21.000
11 7 april 1976 PSVRoda JC 1 – 0 n.v. KNVB beker 1975/76 32.760
12 15 mei 1979 Ajax – FC Twente '65 1 – 1 KNVB beker 1978/79 30.000
29 mei 1979 Ajax – FC Twente '65 3 – 0 29.000
13 17 mei 1980 Feyenoord – Ajax 3 – 1 KNVB beker 1979/80 60.000
14 2 mei 1984 FeyenoordFortuna Sittard 1 – 0 KNVB beker 1983/84 40.000
15 25 mei 1989 PSVFC Groningen 4 – 1 KNVB beker 1988/89 9.483
16 25 april 1990 PSVVitesse 1 – 0 KNVB beker 1989/90 34.000
17 2 juni 1991 FeyenoordBVV Den Bosch 1 – 0 KNVB beker 1990/91 52.000
18 14 augustus 1991 PSV – Feyenoord 0 – 1 Nederlandse Supercup 1991 30.288
19 10 mei 1992 Feyenoord – Roda JC 3 – 0 KNVB beker 1991/92 48.000
20 12 augustus 1992 PSV – Feyenoord 1 – 0 Nederlandse Supercup 1992 32.650
21 20 mei 1993 Ajaxsc Heerenveen 6 – 2 KNVB beker 1992/93 45.000
22 8 augustus 1993 Feyenoord – Ajax 0 – 4 Nederlandse Supercup 1993 28.750
23 12 mei 1994 Feyenoord – N.E.C. 2 – 1 KNVB beker 1993/94 43.000
24 25 mei 1995 FeyenoordFC Volendam 2 – 1 KNVB beker 1994/95 48.146
25 16 augustus 1995 Ajax – Feyenoord 2 – 1 n.v. Nederlandse Supercup 1995 25.000
26 16 mei 1996 PSV – Sparta 5 – 2 KNVB beker 1995/96 35.000
27 8 mei 1997 Roda JC – sc Heerenveen 4 – 2 KNVB beker 1996/97 48.000
28 17 mei 1998 Ajax – PSV 5 – 0 KNVB beker 1997/98 22.500
29 13 mei 1999 Ajax – Fortuna Sittard 2 – 0 KNVB beker 1998/99 25.000
30 21 mei 2000 N.E.C. – Roda JC 0 – 2 KNVB beker 1999/00 40.000
31 24 mei 2001 PSV – FC Twente 0 – 0 n.v. (3–4 n.s.) KNVB beker 2000/01 45.000
32 12 mei 2002 FC UtrechtAjax 2 – 3 n.v. KNVB beker 2001/02 37.122
33 1 juni 2003 FC Utrecht – Feyenoord 4 – 1 KNVB beker 2002/03 45.000
34 23 mei 2004 FC Twente – FC Utrecht 0 – 1 KNVB beker 2003/04 48.000
35 29 mei 2005 Willem IIPSV 0 – 4 KNVB beker 2004/05 35.000
36 7 mei 2006 Ajax – PSV 2 – 1 KNVB beker 2005/06 30.770
37 6 mei 2007 AZAjax 1 – 1 n.v. (7–8 n.s.) KNVB beker 2006/07
38 27 april 2008 Feyenoord – Roda JC 2 – 0 KNVB beker 2007/08 51.177
39 17 mei 2009 sc Heerenveen – FC Twente 2 – 2 n.v. (5–4 n.s.) KNVB beker 2008/09
40 6 mei 2010 Feyenoord – Ajax 1 – 4 KNVB beker 2009/10 28.000
41 8 mei 2011 FC Twente – Ajax 3 – 2 n.v. KNVB beker 2010/11 45.000
42 8 april 2012 PSVHeracles Almelo 3 – 0 KNVB beker 2011/12 50.000
43 9 mei 2013 AZ – PSV 2 – 1 KNVB beker 2012/13 50.000
44 20 april 2014 PEC Zwolle – Ajax 5 – 1 KNVB beker 2013/14 42.500
45 3 mei 2015 PEC Zwolle – FC Groningen 0 – 2 KNVB beker 2014/15 50.000
46 24 april 2016 Feyenoord – FC Utrecht 2 – 1 KNVB beker 2015/16 45.592
47 30 april 2017 AZ – Vitesse 0 – 2 KNVB beker 2016/17 46.105
48 5 augustus 2017 Feyenoord – Vitesse 1 – 1 n.v. (4–2 n.s.) Johan Cruijff Schaal 2017 47.500
49 22 april 2018 AZ – Feyenoord 0 – 3 KNVB beker 2017/18 46.084
50 5 mei 2019 Willem II – Ajax 0 – 4 KNVB beker 2018/19 45.709
51 19 april 2020 FC Utrecht – Feyenoord niet gespeeld KNVB beker 2019/20
52 18 april 2021 Ajax – Vitesse 2 – 1 KNVB beker 2020/21 0
53 17 april 2022 PSV – Ajax 2 – 1 KNVB beker 2021/22 47.500
54 30 april 2023 Ajax – PSV 1 – 1 n.v. (2–3 n.s.) KNVB beker 2022/23 47.500
55 4 augustus 2023 Feyenoord – PSV 0 – 1 Johan Cruijff Schaal 2023 47.500

In het stadion is tien keer een Europacupfinale gespeeld. Ook de finale van Euro 2000 werd in Stadion Feijenoord gespeeld.

Internationale clubfinales
Datum Wedstrijd Uitslag Competitie Toeschouwers
1 15 mei 1963 Vlag van Engeland Tottenham HotspurVlag van Spanje Atlético Madrid 5 – 1 Finale Europacup II 1963 49.000
2 23 mei 1968 Vlag van Italië AC MilanVlag van Duitsland Hamburger SV 2 – 0 Finale Europacup II 1968 53.000
3 31 mei 1972 Vlag van Nederland AjaxVlag van Italië Internazionale 2 – 0 Finale Europacup I 1972 61.354
4 8 mei 1974 Vlag van Duitsland MagdeburgVlag van Italië AC Milan 2 – 0 Finale Europacup II 1974 6.461
5 22 mei 1974 Vlag van Nederland FeyenoordVlag van Engeland Tottenham Hotspur 2 – 0 Finale UEFA Cup 1974 46.281
6 26 mei 1982 Vlag van Engeland Aston VillaVlag van Duitsland Bayern München 1 – 0 Finale Europacup I 1982 45.000
7 15 mei 1985 Vlag van Engeland EvertonVlag van Oostenrijk Rapid Wien 3 – 1 Finale Europacup II 1985 38.500
8 15 mei 1991 Vlag van Engeland Manchester UnitedVlag van Spanje Barcelona 2 – 1 Finale Europacup II 1991 43.500
9 14 mei 1997 Vlag van Spanje Barcelona – Vlag van Frankrijk Paris Saint-Germain 1 – 0 Finale Europacup II 1997 52.000
10 8 mei 2002 Vlag van Nederland Feyenoord – Vlag van Duitsland Borussia Dortmund 3 – 2 Finale UEFA Cup 2002 48.500

Interlands[bewerken | brontekst bewerken]

Interland Nederland-België, mei 1937.
Voetbalinterlands Vlag van Nederland Nederlands Elftal
Datum Wedstrijd Uitslag Competitie Toeschouwers
1 2 mei 1937 Vlag van Nederland NederlandVlag van België België 1 – 0 Vriendschappelijk
2 28 november 1937 Vlag van Nederland NederlandVlag van Luxemburg Luxemburg 4 – 0 WK-kwalificatie
3 27 februari 1938 Vlag van Nederland NederlandVlag van België België 7 – 2 Vriendschappelijk
4 26 februari 1939 Vlag van Nederland NederlandVlag van Hongarije Hongarije 3 – 2 Vriendschappelijk
5 31 maart 1940 Vlag van Nederland Nederland – Vlag van Luxemburg Luxemburg 4 – 5 Vriendschappelijk
6 18 april 1948 Vlag van Nederland Nederland – Vlag van België België 2 – 2 Vriendschappelijk
7 23 april 1949 Vlag van Nederland NederlandVlag van Frankrijk Frankrijk 4 – 1 Vriendschappelijk
8 6 november 1949 Vlag van Nederland Nederland – Vlag van België België 0 – 1 Vriendschappelijk
9 6 juni 1951 Vlag van Nederland Nederland – Vlag van Noorwegen Noorwegen 2 – 3 Vriendschappelijk
10 27 oktober 1951 Vlag van Nederland Nederland – Vlag van Finland Finland 4 – 4 Vriendschappelijk
11 25 november 1951 Vlag van Nederland Nederland – Vlag van België België 6 – 7 Vriendschappelijk
12 7 maart 1953 Vlag van Nederland Nederland – Vlag van Denemarken Denemarken 1 – 2 Vriendschappelijk
13 25 oktober 1953 Vlag van Nederland NederlandVlag van België België 1 – 0 Vriendschappelijk
14 7 maart 1954 Vlag van Nederland NederlandVlag van Engeland Engeland (am) 1 – 0 Vriendschappelijk
15 19 mei 1955 Vlag van Nederland NederlandVlag van Zwitserland Zwitserland 4 – 1 Vriendschappelijk
16 16 oktober 1955 Vlag van Nederland Nederland – Vlag van België België 2 – 2 Vriendschappelijk
17 10 mei 1956 Vlag van Nederland Nederland – Vlag van Ierland Ierland 1 – 4 Vriendschappelijk
18 20 maart 1957 Vlag van Nederland NederlandVlag van Luxemburg Luxemburg 4 – 1 WK-kwalificatie
19 11 september 1957 Vlag van Luxemburg Luxemburg – Vlag van Nederland Nederland 2 – 5 WK-kwalificatie
20 17 november 1957 Vlag van Nederland NederlandVlag van België België 5 – 2 Vriendschappelijk
21 23 april 1958 Vlag van Nederland NederlandVlag van Curaçao Curaçao 8 – 1 Vriendschappelijk
22 15 oktober 1958 Vlag van Nederland NederlandVlag van Denemarken Denemarken 5 – 1 Vriendschappelijk
23 2 november 1958 Vlag van Nederland NederlandVlag van Zwitserland Zwitserland 2 – 0 Vriendschappelijk
24 4 oktober 1959 Vlag van Nederland NederlandVlag van België België 9 – 1 Vriendschappelijk
25 4 november 1959 Vlag van Nederland NederlandVlag van Noorwegen Noorwegen 7 – 1 Vriendschappelijk
26 22 maart 1961 Vlag van Nederland NederlandVlag van België België 6 – 2 Vriendschappelijk
27 30 april 1961 Vlag van Nederland Nederland – Vlag van Hongarije Hongarije 0 – 3 WK-kwalificatie
28 9 mei 1962 Vlag van Nederland NederlandVlag van Noord-Ierland Noord-Ierland 4 – 0 Vriendschappelijk
29 3 maart 1963 Vlag van Nederland Nederland – Vlag van België België 0 – 1 Vriendschappelijk
30 17 april 1963 Vlag van Nederland NederlandVlag van Frankrijk Frankrijk 1 – 0 Vriendschappelijk
31 30 oktober 1963 Vlag van Nederland Nederland – Vlag van Luxemburg Luxemburg 1 – 2 EK-kwalificatie
32 29 april 1964 Vlag van Nederland Nederland – Vlag van Zweden Zweden 0 – 1 Vriendschappelijk
33 24 mei 1964 Vlag van Nederland NederlandVlag van Albanië Albanië 2 – 0 WK-kwalificatie
34 7 april 1965 Vlag van Nederland Nederland – Vlag van Noord-Ierland Noord-Ierland 0 – 0 WK-kwalificatie
35 23 maart 1966 Vlag van Nederland Nederland – Vlag van Duitsland West-Duitsland 2 – 4 Vriendschappelijk
36 17 april 1966 Vlag van Nederland NederlandVlag van België België 3 – 1 Vriendschappelijk
37 7 september 1966 Vlag van Nederland Nederland – Vlag van Hongarije Hongarije 2 – 2 EK-kwalificatie
38 30 november 1966 Vlag van Nederland NederlandVlag van Denemarken Denemarken 2 – 0 EK-kwalificatie
39 1 november 1967 Vlag van Nederland Nederland – Vlag van Joegoslavië Joegoslavië 1 – 2 Vriendschappelijk
40 29 november 1967 Vlag van Nederland NederlandVlag van Sovjet-Unie Sovjet-Unie 3 – 1 Vriendschappelijk
41 4 september 1968 Vlag van Luxemburg Luxemburg – Vlag van Nederland Nederland 0 – 2 WK-kwalificatie
42 26 maart 1969 Vlag van Nederland NederlandVlag van Luxemburg Luxemburg 4 – 0 WK-kwalificatie
43 16 april 1969 Vlag van Nederland NederlandVlag van Tsjechië Tsjecho-Slowakije 2 – 0 Vriendschappelijk
44 7 mei 1969 Vlag van Nederland NederlandVlag van Polen Polen 1 – 0 WK-kwalificatie
45 22 oktober 1969 Vlag van Nederland Nederland – Vlag van Bulgarije Bulgarije 1 – 1 WK-kwalificatie
46 11 oktober 1970 Vlag van Nederland Nederland – Vlag van Joegoslavië Joegoslavië 1 – 1 EK-kwalificatie
47 24 februari 1971 Vlag van Nederland NederlandVlag van Luxemburg Luxemburg 6 – 0 EK-kwalificatie
48 10 oktober 1971 Vlag van Nederland NederlandVlag van Duitse Democratische Republiek Oost-Duitsland 3 – 2 EK-kwalificatie
49 3 mei 1972 Vlag van Nederland NederlandVlag van Peru Peru 3 – 0 Vriendschappelijk
50 1 november 1972 Vlag van Nederland NederlandVlag van Noorwegen Noorwegen 9 – 0 WK-kwalificatie
51 10 oktober 1973 Vlag van Nederland Nederland – Vlag van Polen Polen 1 – 1 Vriendschappelijk
52 27 maart 1974 Vlag van Nederland Nederland – Vlag van Oostenrijk Oostenrijk 1 – 1 Vriendschappelijk
53 5 juni 1974 Vlag van Nederland Nederland – Vlag van Roemenië Roemenië 0 – 0 Vriendschappelijk
54 9 oktober 1974 Vlag van Nederland NederlandVlag van Zwitserland Zwitserland 1 – 0 Vriendschappelijk
55 20 november 1974 Vlag van Nederland NederlandVlag van Italië Italië 3 – 1 EK-kwalificatie
56 25 april 1976 Vlag van Nederland NederlandVlag van België België 5 – 0 EK-kwalificatie
57 13 oktober 1976 Vlag van Nederland Nederland – Vlag van Noord-Ierland Noord-Ierland 2 – 2 WK-kwalificatie
58 5 oktober 1977 Vlag van Nederland Nederland – Vlag van Sovjet-Unie Sovjet-Unie 0 – 0 Vriendschappelijk
59 15 november 1978 Vlag van Nederland NederlandVlag van Duitse Democratische Republiek Oost-Duitsland 3 – 0 EK-kwalificatie
60 26 september 1979 Vlag van Nederland NederlandVlag van België België 1 – 0 Vriendschappelijk
61 25 maart 1981 Vlag van Nederland NederlandVlag van Frankrijk Frankrijk 1 – 0 WK-kwalificatie
62 9 september 1981 Vlag van Nederland Nederland – Vlag van Ierland Ierland 2 – 2 WK-kwalificatie
63 14 oktober 1981 Vlag van Nederland NederlandVlag van België België 3 – 0 WK-kwalificatie
64 22 september 1982 Vlag van Nederland NederlandVlag van Ierland Ierland 2 – 1 EK-kwalificatie
65 10 november 1982 Vlag van Nederland Nederland – Vlag van Frankrijk Frankrijk 1 – 2 Vriendschappelijk
66 16 november 1983 Vlag van Nederland NederlandVlag van Spanje Spanje 2 – 1 EK-kwalificatie
67 17 december 1983 Vlag van Nederland NederlandVlag van Malta Malta 5 – 0 EK-kwalificatie
68 17 oktober 1984 Vlag van Nederland Nederland – Vlag van Hongarije Hongarije 1 – 2 WK-kwalificatie
69 1 mei 1985 Vlag van Nederland Nederland – Vlag van Oostenrijk Oostenrijk 1 – 1 WK-kwalificatie
70 20 november 1985 Vlag van Nederland NederlandVlag van België België 2 – 1 WK-kwalificatie
71 25 maart 1987 Vlag van Nederland Nederland – Vlag van Griekenland Griekenland 1 – 1 EK-kwalificatie
72 29 april 1987 Vlag van Nederland NederlandVlag van Hongarije Hongarije 2 – 0 EK-kwalificatie
73 9 september 1987 Vlag van Nederland Nederland – Vlag van België België 0 – 0 Vriendschappelijk
74 28 oktober 1987 Vlag van Nederland NederlandVlag van Cyprus Cyprus 8 – 0 EK-kwalificatie
75 24 mei 1988 Vlag van Nederland Nederland – Vlag van Bulgarije Bulgarije 1 – 2 Vriendschappelijk
76 26 april 1989 Vlag van Nederland Nederland – Vlag van Duitsland West-Duitsland 1 – 1 WK-kwalificatie
77 15 november 1989 Vlag van Nederland NederlandVlag van Finland Finland 3 – 0 WK-kwalificatie
78 20 december 1989 Vlag van Nederland Nederland – Vlag van Brazilië Brazilië 0 – 1 Vriendschappelijk
79 21 februari 1990 Vlag van Nederland Nederland – Vlag van Italië Italië 0 – 0 Vriendschappelijk
80 21 november 1990 Vlag van Nederland NederlandVlag van Griekenland Griekenland 2 – 0 EK-kwalificatie
81 13 maart 1991 Vlag van Nederland NederlandVlag van Malta Malta 1 – 0 EK-kwalificatie
82 17 april 1991 Vlag van Nederland NederlandVlag van Finland Finland 2 – 0 EK-kwalificatie
83 16 oktober 1991 Vlag van Nederland NederlandVlag van Portugal Portugal 1 – 0 EK-kwalificatie
84 14 oktober 1992 Vlag van Nederland Nederland – Vlag van Polen Polen 2 – 2 WK-kwalificatie
85 9 juni 1993 Vlag van Nederland Nederland – Vlag van Noorwegen Noorwegen 0 – 0 WK-kwalificatie
86 13 oktober 1993 Vlag van Nederland NederlandVlag van Engeland Engeland 2 – 0 WK-kwalificatie
87 16 november 1994 Vlag van Nederland Nederland – Vlag van Tsjechië Tsjechië 0 – 0 EK-kwalificatie
88 14 december 1994 Vlag van Nederland NederlandVlag van Luxemburg Luxemburg 5 – 0 EK-kwalificatie
89 29 maart 1995 Vlag van Nederland NederlandVlag van Malta Malta 4 – 0 EK-kwalificatie
90 6 september 1995 Vlag van Nederland NederlandVlag van Wit-Rusland Wit-Rusland 1 – 0 EK-kwalificatie
91 15 november 1995 Vlag van Nederland NederlandVlag van Noorwegen Noorwegen 3 – 0 EK-kwalificatie
92 24 april 1996 Vlag van Nederland Nederland – Vlag van Duitsland Duitsland 0 – 1 Vriendschappelijk
93 4 juni 1996 Vlag van Nederland NederlandVlag van Ierland Ierland 3 – 1 Vriendschappelijk
94 6 september 1997 Vlag van Nederland NederlandVlag van België België 3 – 1 WK-kwalificatie
95 4 september 1999 Vlag van Nederland Nederland – Vlag van België België 5 – 5 Vriendschappelijk
96 16 juni 2000 Vlag van Denemarken Denemarken – Vlag van Nederland Nederland 0 – 3 EK 2000
97 25 juni 2000 Vlag van Nederland NederlandVlag van Joegoslavië Joegoslavië 6 – 1 EK 2000
98 11 oktober 2000 Vlag van Nederland Nederland – Vlag van Portugal Portugal 0 – 2 WK-kwalificatie
99 27 maart 2002 Vlag van Nederland NederlandVlag van Spanje Spanje 1 – 0 Vriendschappelijk
100 29 maart 2003 Vlag van Nederland Nederland – Vlag van Tsjechië Tsjechië 1 – 1 EK-kwalificatie
101 6 september 2003 Vlag van Nederland NederlandVlag van Oostenrijk Oostenrijk 3 – 1 EK-kwalificatie
102 31 maart 2004 Vlag van Nederland Nederland – Vlag van Frankrijk Frankrijk 0 – 0 Vriendschappelijk
103 4 juni 2005 Vlag van Nederland NederlandVlag van Roemenië Roemenië 2 – 0 WK-kwalificatie
104 17 augustus 2005 Vlag van Nederland Nederland – Vlag van Duitsland Duitsland 2 – 2 Vriendschappelijk
105 27 mei 2006 Vlag van Nederland NederlandVlag van Kameroen Kameroen 1 – 0 Vriendschappelijk
106 4 juni 2006 Vlag van Nederland Nederland – Vlag van Australië Australië 1 – 1 Vriendschappelijk
107 24 maart 2007 Vlag van Nederland Nederland – Vlag van Roemenië Roemenië 0 – 0 EK-kwalificatie
108 17 november 2007 Vlag van Nederland NederlandVlag van Luxemburg Luxemburg 1 – 0 EK-kwalificatie
109 24 mei 2008 Vlag van Nederland NederlandVlag van Oekraïne Oekraïne 3 – 0 Vriendschappelijk
110 1 juni 2008 Vlag van Nederland NederlandVlag van Wales Wales 2 – 0 Vriendschappelijk
111 11 oktober 2008 Vlag van Nederland NederlandVlag van IJsland IJsland 2 – 0 WK-kwalificatie
112 10 juni 2009 Vlag van Nederland NederlandVlag van Noorwegen Noorwegen 2 – 0 WK-kwalificatie
113 1 juni 2010 Vlag van Nederland NederlandVlag van Ghana Ghana 4 – 1 Vriendschappelijk
114 7 september 2010 Vlag van Nederland NederlandVlag van Finland Finland 2 – 1 EK-kwalificatie
115 7 oktober 2011 Vlag van Nederland NederlandVlag van Moldavië Moldavië 1 – 0 EK-kwalificatie
116 30 mei 2012 Vlag van Nederland NederlandVlag van Slowakije Slowakije 2 – 0 Vriendschappelijk
117 12 oktober 2012 Vlag van Nederland NederlandVlag van Andorra Andorra 3 – 0 WK-kwalificatie
118 31 mei 2014 Vlag van Nederland NederlandVlag van Ghana Ghana 1 – 0 Vriendschappelijk
119 7 oktober 2016 Vlag van Nederland NederlandVlag van Wit-Rusland Wit-Rusland 4 – 1 WK-kwalificatie
120 4 juni 2017 Vlag van Nederland NederlandVlag van Ivoorkust Ivoorkust 5 – 0 Vriendschappelijk
121 9 juni 2017 Vlag van Nederland NederlandVlag van Luxemburg Luxemburg 5 – 0 WK-kwalificatie
122 16 november 2018 Vlag van Nederland NederlandVlag van Frankrijk Frankrijk 2 – 0 Nations League
123 21 maart 2019 Vlag van Nederland NederlandVlag van Wit-Rusland Wit-Rusland 4 – 0 EK-kwalificatie
124 10 oktober 2019 Vlag van Nederland NederlandVlag van Noord-Ierland Noord-Ierland 3 – 1 EK-kwalificatie
125 11 oktober 2021 Vlag van Nederland NederlandVlag van Gibraltar Gibraltar 6 – 0 WK-kwalificatie
126 16 november 2021 Vlag van Nederland NederlandVlag van Noorwegen Noorwegen 2 - 0 WK-kwalificatie
127 11 juni 2022 Vlag van Nederland Nederland – Vlag van Polen Polen 2 – 2 Nations League
128 14 juni 2022 Vlag van Nederland NederlandVlag van Wales Wales 3 – 2 Nations League
129 27 maart 2023 Vlag van Nederland NederlandVlag van Gibraltar Gibraltar 3 – 0 EK-kwalificatie
130 14 juni 2023 Vlag van Nederland Nederland – Vlag van Kroatië Kroatië 2 – 4 (n.v.) Nations League
Wedstrijden UEFA Euro 2000
Datum Wedstrijd Uitslag Ronde Toeschouwers
1 13 juni 2000 Vlag van Spanje SpanjeVlag van Noorwegen Noorwegen 0 – 1 Groepsfase (C) 41.000
2 16 juni 2000 Vlag van Denemarken DenemarkenVlag van Nederland Nederland 0 – 3 Groepsfase (D) 48.200
3 20 juni 2000 Vlag van Portugal PortugalVlag van Duitsland Duitsland 3 – 0 Groepsfase (A) 51.500
4 25 juni 2000 Vlag van Nederland NederlandVlag van Joegoslavië Joegoslavië 6 – 1 Kwartfinale 51.500
5 2 juli 2000 Vlag van Frankrijk FrankrijkVlag van Italië Italië 2 – 1 (n.v.) Finale 48.200
Wedstrijden UEFA Nations League Finals 2023
Datum Wedstrijd Uitslag Ronde Toeschouwers
1 14 juni 2023 Vlag van Nederland NederlandVlag van Kroatië Kroatië 2 – 4 (n.v.) Halve finale
2 18 juni 2023 Vlag van Kroatië Kroatië – Vlag van Spanje Spanje 0 – 0 (4 - 5 pen.) Finale

Concerten[bewerken | brontekst bewerken]

Behalve voor voetbalwedstrijden wordt het stadion ook gebruikt bij popconcerten. De eersten die optraden in de Kuip waren Bob Dylan en Eric Clapton in 1978. In 1995 gaf René Froger twee uitverkochte optredens als eerste Nederlandse artiest in een stadionconcert. Ter herinnering hieraan kreeg hij de middenstip aangeboden.[14]

Concerten
Datum/Data Artiest Tour Bezoekers
1 23 juni 1978 Vlag van Verenigde Staten Bob Dylan / Vlag van Engeland Eric Clapton
2 2 juni 1982
4 juni 1982
5 juni 1982
Vlag van Engeland Rolling Stones
3 12 juni 1982 Vlag van Verenigde Staten Simon & Garfunkel
4 13 juni 1983 Vlag van Engeland Rod Stewart
5 25 juni 1983
26 juni 1983
Vlag van Engeland David Bowie
6 12 juni 1985
13 juni 1985
Vlag van Verenigde Staten Bruce Springsteen
7 30 mei 1987
31 mei 1987
Vlag van Engeland David Bowie
8 11 juni 1987 Vlag van Engeland Genesis
9 10 juli 1987
11 juli 1987
Vlag van Ierland U2
10 25 augustus 1987
26 augustus 1987
Vlag van Verenigde Staten Madonna
11 5 juni 1988
6 juni 1988
7 juni 1988
Vlag van Verenigde Staten Michael Jackson
12 13 juni 1988
14 juni 1988
Vlag van Engeland Pink Floyd
13 28 juni 1988
29 juni 1988
Vlag van Verenigde Staten Bruce Springsteen
14 15 juli 1988 Vlag van Engeland George Michael
15 17 augustus 1988
18 augustus 1988
19 augustus 1988
Vlag van Verenigde Staten Prince
16 14 juli 1989 Vlag van Schotland Simple Minds
17 18 mei 1990
19 mei 1990
21 mei 1990
Vlag van Engeland Rolling Stones
18 2 juni 1990
3 juni 1990
Vlag van Verenigde Staten Prince
19 23 juni 1990 Vlag van Verenigde Staten Tina Turner
20 24 juli 1990 Vlag van Verenigde Staten Madonna
21 29 mei 1992
30 mei 1992
31 mei 1992
1 juni 1992
Vlag van Engeland Dire Straits
22 19 juni 1992 Vlag van Engeland Elton John / Vlag van Engeland Eric Clapton
23 30 juni 1992
1 juli 1992
Vlag van Verenigde Staten Michael Jackson
24 28 juli 1992 Vlag van Engeland Genesis
25 9 mei 1993
10 mei 1993
11 mei 1993
Vlag van Ierland U2 Zooropa Tour
26 12 juni 1993 Vlag van Verenigde Staten Metallica
27 3 september 1994
4 september 1994
5 september 1994
Vlag van Engeland Pink Floyd
28 24 juni 1995
25 juni 1995
Vlag van Nederland René Froger
29 6 juli 1995 Vlag van Verenigde Staten Bon Jovi
30 29 augustus 1995
30 augustus 1995
Vlag van Engeland Rolling Stones
31 29 juni 1996 Vlag van Canada Bryan Adams
32 17 juli 1996 Vlag van Verenigde Staten Eagles
33 18 juli 1997
19 juli 1997
Vlag van Ierland U2
34 9 mei 2000 Vlag van Ierland U2
35 28 mei 2000 Vlag van Nederland René Froger
36 30 juni 2000 Vlag van Verenigde Staten Michael Jackson
37 14 juni 2002
15 juni 2002
16 juni 2002
Vlag van Nederland Marco Borsato
38 6 mei 2003
8 mei 2003
Vlag van Verenigde Staten Bruce Springsteen
39 11 augustus 2003
13 augustus 2003
Vlag van Engeland Rolling Stones
40 9 juni 2004
10 juni 2004
12 juni 2004
14 juni 2004
16 juni 2004
17 juni 2004
Vlag van Nederland Marco Borsato
41 28 juni 2008 Vlag van Nederland Kane
42 10 juli 2008
12 juli 2008
Vlag van Nederland Doe Maar
43 29 mei 2019
30 mei 2019
1 juni 2019
2 juni 2019
5 juni 2019
Vlag van Nederland Marco Borsato
44 25 juni 2019 Vlag van Duitsland Rammstein
45 29 mei 2021 Vlag van Nederland The Streamers

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In 1957, toen de vier kenmerkende lichtmasten van De Kuip voor het eerst aangingen, hadden deze een kracht van 200 lux. Anno 2018 is dat acht keer zoveel. In totaal zitten er in de lichtmasten 288 gasontladingslampen van 2000 watt, dat zijn er 72 per mast.
  • De naam van het stadion wordt op verschillende wijzen gespeld. De eigenaar van het stadion is als 'Stadion Feijenoord N.V.' (met ij) ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel.[15] Deze spelwijze wordt ook gebruikt op de website van het stadion.[1] Onder andere in het Rotterdamse Stadsarchief, op briefpapier en boven de ingang aan de Olympiazijde (zie foto hiernaast) wordt daarentegen een y gebruikt: Stadion Feyenoord.
  • Het Feyenoordlegioen noemt het stadion al jaren liefkozend De Voetbaltempel,[16] soms met de toevoeging aan de Maas.
  • Het stadion van Feyenoord ligt niet in de wijk Feijenoord, maar IJsselmonde.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Feijenoord Stadion van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Voorganger:
Kromme Zandweg
Stadions van Feijenoord / Feyenoord
Stadion Feijenoord, 1937–heden
Opvolger:
Voorganger:
Schiekanaal
Stadions van Xerxes
Stadion Feijenoord, 1945–1946
Opvolger:
Xerxesweg
Voorganger:
Harga
Stadions van SVV
Stadion Feijenoord, 1990–1991
Opvolger:
Fusie met FC Dordrecht