Portaal:Auto/Uitgelicht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Deze pagina geeft een overzicht van alle uitgelichte artikels en/of afbeeldingen op het portaal Auto. Voor elke week van het jaar is er zo'n artikel en/of afbeelding. Voel u vrij om deze te bewerken door de bijhorende bewerk-link te volgen.
Uitgelicht deze week (17)
Reclamebord Michelin
Reclamebord Michelin

De Franse onderneming Michelin is met een marktaandeel van 19 procent de grootste bandenproducent van de wereld.

Het bedrijf produceert zo'n 190,2 miljoen banden, boekte in 2003 een omzet van 15,4 miljard euro en heeft 125.000 mensen in dienst (waarvan 30.000 in Frankrijk). Bibendum, het Michelinmannetje, is de wereldberoemde mascotte.

Het familiebedrijf is in 1889 opgericht door de broers André en Édouard Michelin sr.. Tussen 1934 en 1976 was Michelin eigenaar van automobielfabrikant Citroën. Tegenwoordig (2005) wordt de SCA Compagnie Générale des Etablissements Michelin geleid door Édouard Michelin jr. en René Zingraff.

Michelin heeft in samenwerking met Renault de metro op luchtbanden ontwikkeld. In 1951 werd in Parijs een proeftraject gebouwd en in 1956 was de Parijse lijn 11 de eerste metrolijn met voertuigen op banden.


[bewerk]

Ga naar week
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53


Week 1
Tectyleren is een techniek om, vooral bij auto's, het metaal zo te behandelen dat het beschermd is tegen corrosie en roesten.

Het werkwoord is een verbastering van het gedeponeerde handelsmerk Tectyl, dat gevoerd wordt door de firma Valvoline. Tectyl is een antiroestmiddel dat al meer dan 75 jaar bestaat.

Voor de jaren zeventig was zowel de kwaliteit van de metalen carrosserieën van auto als de kwaliteit van de lak en de wijze waarop deze werd aangebracht dermate slecht dat nabehandeling met een antiroestmiddel noodzakelijk was. Valvoline heeft destijds met Tectyl een naam kunnen opbouwen, waardoor tectyleren tot een begrip is geworden.

Het aanbrengen van Tectyl gebeurd met spuitpistolen volgens de ML methode (methode Lorin). Deze methode bestaat uit het boren van gaatjes op sommige plaatsen in de carrosserie, waardoor de Tectyl inwendig aangebracht kan worden.

[bewerk]

Week 2
Ambulance in Lausanne
Ambulance in Lausanne

Een ambulance is een vervoermiddel om medisch hulpverleners te vervoeren naar een situatie waarin behoefte is aan spoedeisende hulp en om slachtoffers of patiënten te vervoeren naar een ziekenhuis.

Een ambulance is uitgerust met signaleringsapparatuur die recht geeft op bijzondere voorrang in het verkeer (in Nederland een drietonige sirene en blauw zwaailicht) en met medische apparatuur voor het verlenen van eerste hulp.

Een ambulancedienst is een dienst die ambulances met hun chauffeurs beschikbaar heeft en deze op afroep inzet. In Nederland bestaan zowel gemeentelijke, particuliere en diensten behorend bij een ziekenhuis.


[bewerk]

Week 3
Een autoregister is een database van voertuiggegevens. Dit met doel om het aantal geregistreerde voertuigen (voorzien van een kenteken) van een bepaald type auto in kaart te brengen. Hierbij gaat het met name om klassieke voertuigen, die nog slechts in kleine aantallen terug te vinden zijn. Veel autoclubs werken met een autoregister, waarbij vooral de voertuigen van de leden in kaart gebracht worden. Echter is niet iedereen lid van een oldtimerclub, of kent een bepaald merk of type meerdere verenigingen.

Bij een goed autoregister wordt zorgvuldig omgegaan met privacy. Zo worden nimmer namen en adressen genoemd. Type en kenteken zijn echter openbare gegevens, die eventueel aangevuld kunnen worden met informatie van de RDW.

[bewerk]

Week 4
Het Scaglietti-logo
Het Scaglietti-logo

Scaglietti is een Italiaanse designstudio. Een van de belangrijkste werken van Scaglietti, zeker wat het laatste decennium betreft, is het tekenen van de sportwagen 612 Scaglietti van sportwagenconstructeur, landgenoot en Fiat-dochter Ferrari.

Scaglietti werkt bijna uitsluitend met Ferrari samen. Andere getekende modellen voor dat merk zijn onder meer de 250 California Spider, de Testa Rossa, en de 250 GTO (drie modellen van de sportwagenreeks 250 uit de eerste decennia van het merk), de 357 MM Scaglietti Coupe en de wereldberoemde 360 Modena, het succesvolle basismodel van rond de laatste eeuwwisseling.

[bewerk]

Week 5
Ferrari 250 GT Berlinetta SWB
Ferrari 250 GT Berlinetta SWB

Gran Turismo, meestal afgekort als GT is een type auto. Een GT is een wagen die gemaakt is om grote afstanden op hoge snelheid af te kunnen leggen. Het is een sportieve wagen, maar die in tegenstelling tot een echte sportwagen niet volledig gericht is op prestaties ten nadele van comfort.

De term Gran Turismo komt uit het Italiaans maar wordt algemeen gebruikt. In het Frans gebruikt men echter Grand Tourisme, in het Engels spreekt men soms over Grand Touring.

Enkele voorbeelden van GT wagens:


[bewerk]

Week 6
THUMB
THUMB

De Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB werd op 1 juli 1883, onder de naam Nederlandsche Vélocipèdisten-Bond, opgericht te Utrecht. De club had toen 200 leden. Twee jaar later werd de naam veranderd in Algemene Nederlandsche Wielrijders-Bond, waar de afkorting ANWB vandaan komt. Op 28 mei 1893 werd de eerste stap gezet naar juridische hulpverlening naar de leden door het instellen van de "Rechtsgeleerde Commissie". Tegenwoordig wordt de leden deze hulp via de afdeling Rechtshulp aangeboden.

Sinds de vereniging formeel 'toeristenbond' heet (1905) hebben de letters ANWB geen betekenis meer.

De bond houdt zich al sinds het eind van de 19e eeuw niet alleen maar bezig met fietsers, maar ook met automobilisten, wandelaars, ruiters, motorrijders, watersporters, wintersporters en kampeerders. De ANWB heeft in 2005 ruim 4 miljoen leden en is daarmee de grootste vereniging van Nederland. Deze leden ontvangen allemaal de Kampioen, het grootste Nederlandstalige tijdschrift. Zichtbaar in het Nederlandse landschap zijn de talloze wegwijzers van de ANWB, waaronder vanaf 1919 de paddenstoelen, gericht op fietsen en wandelaars.


[bewerk]

Week 7

Een terreinauto is een type voertuig, ontwikkeld vanuit militaire noodzaak, maar daarna ook op de civiele markt geïntroduceerd.

De terreinauto, zoals gebruikt in de Tweede Wereldoorlog door de Verenigde Staten (Jeep) en Duitsland (Volkswagen Kübelwagen) werd ontwikkeld om in het terrein (t.o.v. de verharde weg) uit de voeten te kunnen. Hiervoor werden de auto's hoger op de wielen gezet (obstakels kunnen hiermee makkelijker genomen worden) en uitgerust met vierwielaandrijving (betere tractie).

Na de oorlog besloot ook Rover terreinauto's te bouwen onder de naam Land Rover. Aanvankelijk voor het leger, maar later ook op de civiele markt. Aanvankelijk waren klanten voornamelijk boeren, maar later ook eigenaren van landhuizen.

Om op deze markt in te spelen werd de Land Rover Range Rover geïntroduceerd. Uitgerust met een V8 motor en luxe aangekleed werd dit een groot succes.

In jaren '90 werd de terreinauto in Europa, maar zeker in Amerika enorm populair. Om de auto's anders te marketen werden termen als SUV en CRUV uitgevonden. SUV's zijn auto's die ontwikkeld zijn om voornamelijk op de weg te rijden en daarnaast eigenschappen hebben om in het terrein ook uit de voeten te kunnen. Terreinauto's daarentegen zijn ontwikkeld om in het terrein te rijden en niet zozeer op de verharde weg. Hierdoor zijn echte terreinauto's vaak wat deinerig en hellen over in bochten.

[bewerk]

Week 8
De Eliica, een Japans onderzoeksproject

Een elektrische auto of EV (Elektrisch Voertuig) is een wegvoertuig dat wordt aangedreven door een elektromotor, die gebruik maakt van elektriciteit die afkomstig is van bijvoorbeeld chemische energie die wordt opgeslagen in accu's.

Waarschijnlijk was de eerste elektrische auto een schaalmodel, gemaakt door de Nederlander Sibrandus Stratingh. Hij baseerde zijn auto op berekeningen van Michael Faraday. Het model bestaat nog steeds. Robert Anderson maakte een vroege koets aangedreven door elektrische energie uit batterijen.

Aan het eind van de 19e eeuw werd de brandstofmotor steeds beter, waardoor de elektromotor het toendertijd verloor. Elektrische auto's, in tegenstelling tot auto's met een interne verbrandingsmotor, hadden wel min of meer "tankstations". De elektrische auto werd ook gebruikt voor het vestigen van records, zoals de Belg Camille Jenatzy.

In de jaren negentig startten de grote producenten, waaronder Toyota en General Motors de productie van hybride auto's en enige tijd later van volledig elektrische auto's. Sindsdien bleef de productie stijgen.


[bewerk]

Week 9
Een auto op de lepel van een Lepelwagen
Een auto op de lepel van een Lepelwagen

Een Bergingsvoertuig is een auto of vrachtauto die wordt ingezet om andere auto's te bergen.

Dit type voertuigen wordt eveneens kraan- of takelwagen genoemd. Deze voertuigen worden ingezet wanneer de weg te slepen auto of vrachtauto zelf niet meer in staat is zich voort te bewegen, zoals bij pech, schade na een aanrijding, of wanneer deze verkeerd geparkeerd staat.
Ingeval van zwaardere typen, ten behoeve van het wegslepen van vrachtauto's, spreken we over bergingstruck of (en) heavy wrecker.


[bewerk]

Week 10
Politieauto van de Engelse Metropolitan Police Service

Een politieauto of politiewagen is een automobiel die gebruikt wordt als politievoertuig. Sinds de eerste politieauto in gebruik genomen werd door de politie van Akron (Ohio) in 1899 worden deze voertuigen gebruikt om onder andere politieagenten snel op de plaats van een incident te brengen, verdachten te vervoeren of te patrouilleren.

Een politieauto is vaak uitgerust met een sirene en zwaailichten en is gespoten in een herkenbaar opvallend patroon. De beschildering, klank van de sirene en de configuratie en kleur van de zwaailichten verschillen per regio. Agenten in burger of undercover rijden meestal in een politiewagen zonder deze herkenningstekenen, maar kunnen eventueel een zwaailicht met een zuignap of magneet op het dak plaatsen, of hebben verstopte lichten in de grill.


[bewerk]

Week 11
Rolls-Royce Silver Cloud III

Rolls-Royce Motors is de automobieldivisie van het voormalige Rolls-Royce Limited die in 1973 werd afgesplitst van dat bedrijf dat in 1971 genationaliseerd werd na het faillissement. Rolls-Royce Limited ging alleen verder en is momenteel gekend als Rolls-Royce plc terwijl Rolls-Royce Motors een apart bedrijf werd.

In 1980 werd Rolls-Royce Motors verkocht aan industrieconcern Vickers, dat op zijn beurt in 1998 besliste het weer te verkopen. Vickers wilde het bedrijf aanvankelijk aan BMW verkopen, dat al geruime tijd motoren leverde aan het automerk, maar Volkswagen deed verrassend genoeg een hoger bod. BMW bood uiteindelijk £340 miljoen (€ 497,497 miljoen), terwijl Volkswagen bereid was £430 miljoen (€629,187 miljoen) te betalen.


[bewerk]

Week 12
Ferrari 458 Italia

Ferrari is een exclusief Italiaans automerk gesticht door Enzo Ferrari. Het merk werd opgericht in 1947 en is gevestigd aan de Via Abetone Inferiore in Maranello, waar ook Galleria Ferrari, het Ferrarimuseum, is gelegen, 20 km ten zuiden van Modena. Ferrari is momenteel voor 85% in handen van FIAT. 15% is in handen van de buitenechtelijke zoon van Enzo, Piero Ferrari. Ferrari produceert per jaar maximaal zo'n 4000 exclusieve sportwagens. Ferrari is nu een zeer waardevol bedrijf. Onlangs kocht de Mubadala Development company (uit de Verenigde Arabische Emiraten) 5% belang in het bedrijf, voor een bedrag van €114.000.000. Het merk heeft ook een eigen Formule 1-team, Scuderia Ferrari wat het oudste is en ook is opgericht door Enzo in 1948.


[bewerk]

Week 13
De eerste (driewiel-)auto van Benz

Carl Friedrich Benz, geboren als Karl Friedrich Michael Vaillant (1844–1929) was een Duits uitvinder en technicus.

Benz startte zijn bedrijf Benz & Co. in 1883 in Mannheim om industriële machines te produceren. Hier ontwikkelde hij diverse tweetaktmotoren. Hij werkte aan een motorwagen met een viertaktmotor. Het werd een watergekoelde motor op een driewielerbasis met één cilinder. De auto reed voor het eerst in 1885. Hij reed in de zomer van 1886 door Mannheim met het voertuig. Zijn vrouw Bertha Benz zou in 1888 een autorit maken van Mannheim naar Pforzheim

Benz maakte in 1885 zijn eerste driewiel-auto en daarmee de eerste auto in de wereld. De auto van Benz werd benz patent motorwagen genoemd.


[bewerk]

Week 14

Mercedes-Benz, veelal afgekort tot Mercedes, is een automerk uit Duitsland, in 1926 ontstaan als gevolg van de fusie tussen de Daimler Motoren Gesellschaft van Gottlieb Daimler en de firma Benz & Cie. van Carl Benz. Tegenwoordig is het het merk onderdeel van Daimler AG.

Onder het merk Mercedes-Benz worden personenauto's en -busjes, bestelwagens, bussen, vrachtwagens en andere voertuigen (zoals de Mercedes-Benz Unimog) geproduceerd. Daarnaast is Mercedes-Benz eigenaar van onder meer Maybach en Smart. Tevens is het grootaandeelhouder van het in seizoen 2010 nieuwe Formule 1-team Mercedes Grand Prix sinds op 16 november 2009 in samenwerking met Aabar Investments een belang van 75,1 procent (waarvan 25,1% in handen van Mercedes-Benz) gekocht werd in het Brawn GP-team. Mercedes-Benz levert F1-motoren aan zowel Team McLaren, als Force India F1 team en het nieuwe team Mercedes Grand Prix.

Benz was het merk waaronder Carl Benz auto's bouwde. Benz was de eerste autoproducent ter wereld en bouwde zijn eerste voertuig al in 1885. Hij patenteerde zijn motorwagen in 1886 en deed zijn eerste officiële proefrit door Mannheim in juli van dat jaar.


[bewerk]

Week 15

Een Buggy is een bepaald type auto.

In de jaren '60 werd in de VS het erg populair om Volkswagen Kever's om te bouwen tot strandauto's. Deze werden Buggy's genoemd, naar de VW Bug, zoals de Kever in Amerika genoemd werd. Omdat de auto's kleiner en lichter waren als de gewone kever was een Buggy, maar buggy is ook een Engelse term dat er een foutje in zit (bijvoorbeeld computer bug) en dit type auto's was niet altijd even betrouwbaar.

De rage sloeg ook over naar de andere kant van de oceaan, waardoor in de jaren '70 vele Buggy's rondreden. Ook in Nederland en België probeerden velen een graantje mee te pikken van deze rage, zoals Apal in België en Ruska, Rizovari en Bird's buggy in Nederland. Ook bouwden velen een prototype of een buggy voor eigen gebruik.


[bewerk]

Week 16

Een zonnewagen is een voertuig dat zonne-energie als krachtbron gebruikt. Op dit moment zijn deze voertuigen nog geen volwaardige vervangmiddelen voor de huidige auto's, maar er worden wel races georganiseerd om het onderzoek naar een dergelijke aandrijving te stimuleren. Voorbeelden van deze races zijn World Solar Challenge en American Solar Challenge.

Bij het ontwerp van een zonnewagen wordt er naar verschillende aspecten van het voertuig gekeken. Om te beginnen moet het gewicht zo laag mogelijk gehouden worden. Zo wordt de weinige kracht die het voertuig uit de zonnestralen haalt optimaal benut. Men zorgt er ook altijd voor dat er zo veel mogelijk oppervlakte van de auto bezet is met zonnecellen om het rendement te verhogen. Ook wordt er veel aandacht besteed aan de aerodynamica van de zonnewagen, aangezien deze zo weinig mogelijk weerstand moet ondervinden van de lucht. Omdat zonnecellen een vrij lage elektrische kracht leveren, moet men al deze maatregelen treffen om deze beperking te compenseren.

[bewerk]

Week 17
Reclamebord Michelin
Reclamebord Michelin

De Franse onderneming Michelin is met een marktaandeel van 19 procent de grootste bandenproducent van de wereld.

Het bedrijf produceert zo'n 190,2 miljoen banden, boekte in 2003 een omzet van 15,4 miljard euro en heeft 125.000 mensen in dienst (waarvan 30.000 in Frankrijk). Bibendum, het Michelinmannetje, is de wereldberoemde mascotte.

Het familiebedrijf is in 1889 opgericht door de broers André en Édouard Michelin sr.. Tussen 1934 en 1976 was Michelin eigenaar van automobielfabrikant Citroën. Tegenwoordig (2005) wordt de SCA Compagnie Générale des Etablissements Michelin geleid door Édouard Michelin jr. en René Zingraff.

Michelin heeft in samenwerking met Renault de metro op luchtbanden ontwikkeld. In 1951 werd in Parijs een proeftraject gebouwd en in 1956 was de Parijse lijn 11 de eerste metrolijn met voertuigen op banden.


[bewerk]

Week 18
Groupe PSA, afgekort PSA, is een Franse autogroep die de twee Franse automerken Citroën en Peugeot omvat. In 2003 produceerde PSA 3,28 miljoen Peugeots en Citroëns en behaalde het een jaaromzet van 54,2 miljard euro. Begin 2004 had het bedrijf ongeveer 199.900 mensen in dienst, waarvan 124.700 in Frankrijk. De familie Peugeot bezit 29,17% van de aandelen en 45,53% van de stemrechten.

PSA stond oorspronkelijk voor Peugeot Société Anonyme. In 1974 heeft PSA 30% van de aandelen Citroën gekocht. In 1976 werd Citroën volledig overgenomen door PSA.

[bewerk]

Week 19
Huidig hoofdkantoor van GM (Renaissance Center)
Huidig hoofdkantoor van GM (Renaissance Center)

General Motors Corporation (GM) (NYSE: GM) is het grootste automobielconcern van de wereld. In 2003 verkocht het Amerikaanse bedrijf zo'n 8,6 miljoen auto's en vrachtwagens. General Motors werd in 1908 opgericht als houdstermaatschappij voor het automerk Oldsmobile onder leiding van directeur Billy Durant. Een jaar later werd Buick overgenomen.

In 2004 had GM 324.000 mensen in dienst en over 2005 werd er een jaaromzet van $192,6 miljard geboekt en een verlies geleden van $8,7 miljard. General Motors werkt samen en/of heeft een (mindersheids)belang in de autofabrikanten FIAT, Fuji Heavy Industries, Isuzu, Suzuki en Auto Vaz (Lada).

Het Renaissance Center in Detroit is het hoofdkwartier van GM.

[bewerk]

Week 20

Stationwagen (ook stationcar of stationwagon) is de term die meestal wordt gebruikt om een automodel mee aan te duiden met meer ruimte dan het originele model, meestal door de achterzijde van het voertuig verhoogd door te laten lopen tot de achterbumper.

De Franse term voor stationwagen is break (Nederlandse uitspraak: brek). Mogelijk is deze term afkomstig uit Nederland, waar een rijtuig met vier wielen en meerdere banken met zitplaatsen een brik genoemd werd. Mogelijk is deze term afkomstig uit het engels – Break: een rijtuig (Oxford English Dictionary).

Deze carrosserievorm wordt ook wel estate genoemd, maar tegenwoordig gebruikt vrijwel elke fabrikant een eigen benaming. Volkswagen noemt ze Variant, Mercedes Combi, Renault Grand Tour, Peugeot SW en BMW Touring.

[bewerk]

Week 21
Biodiesel is een type biobrandstof, een duurzame energiebron, die gemaakt wordt uit plantaardige olie of dierlijke olie of andere bronnen. Het wordt gemaakt door transesterificatie van vetzuren en vrije vetzuren uit de olie. Door de vetzuren te laten reageren met een alcohol (meestal methanol) ontstaan er esters (methylester in het geval van methanol) en als bijproduct glycerine. Het wordt vaak toegepast in een mengvorm met uit aardolie verkregen diesel. De benaming die men er aan geeft is dan B20 (bij 20 % bijmenging).

Toen Rudolf Diesel zijn eerste dieselmotor bouwde, was deze bedoeld voor olie geperst uit pinda's.

[bewerk]

Week 22
Autogordel
Autogordel

Een autogordel is een riem die een inzittende van een auto beschermt bij een ongeluk. Door de autogordel blijft de persoon op zijn stoel en wordt niet uit de auto geslingerd.

De eerste veiligheidsgordel werd door de Britse uitvinder George Cayley (1773–1857) uitgevonden. Vanaf jaren 30 van de 20e eeuw werden veiligheidsgordels in vliegtuigen gebruikt. De eerste autogordel werd in 1956 door Ford geïntroduceerd.

Volvo heeft in 1959 de driepuntsautogordel (type dat nog steeds gebruikt wordt) ontworpen. Sindsdien is de autogordel langzaamaan steeds meer gemeengoed geworden.

Vanaf circa 2005 worden ook nieuwe autocars van de veiligheidsgordels voorzien.

Naast de autosector worden veiligheidsgordels ook in de vliegtuigen gebruikt. De passagiers moeten deze gordels alleen tijdens het stijgen en landen dragen.

[bewerk]

Week 23
Een camper
Een camper

Een camper (motor home) is een motorvoertuig dat is uitgerust om in te wonen.

In tegenstelling tot een caravan heeft een camper een eigen aandrijving en hoeft niet getrokken te worden. Een camper hoeft dus niet te worden losgekoppeld en te worden vastgezet voordat men hem kan gebruiken als woning.

Veel campings hebben speciale staplaatsen voor campers, die kunnen worden aangesloten op de waterleiding, het lichtnet en de riolering.

Campers bestaan in verschillende soorten. De eenvoudigste camper is een omgebouwde bestelauto.

[bewerk]

Week 24

Een dierenambulance doet wat een gewone ambulance ook doet, maar dan voor dieren. Begin jaren '80 begonnen de eerste dierenambulances hun werk te doen. Een dierenambulance zorgt voor het welzijn van zowel huisdieren als wilde dieren, en heeft zodoende aan de ene kant een sociale functie, aan de andere kant een natuurbeschermingsfunctie.

Dierenambulances zijn vaak afhankelijk van giften, donaties, collectes en soms subsidies. De meeste medewerkers bij dierenambulances zijn vrijwilligers, maar sinds de invoering van Melkertbanen werken er ook betaalde krachten. Hoewel het voor een heel groot deel vrijwilligerswerk is, worden er hoge eisen gesteld aan medewerkers. Zo werken veel dierenambulances 24 uur per dag, en kan men in situaties terechtkomen die niet ongevaarlijk zijn.

[bewerk]

Week 25
Het Autotron is een van de belangrijkste automusea in Nederland. Het is begonnen met de collectie van Max Lips. In 1974 werd het automuseum geopend in Drunen. Het museum daar kreeg landelijke bekendheid, onder meer vanwege het ontwerp door Anton Pieck. Later is het verplaatst naar Rosmalen.

In de collectie bevinden zich verschillende zeer bijzondere auto's. Zo staat er de eerste vierwielaangedreven auto gebouwd door Spyker en de laatste overgebleven Eysink.

In 1988 is hier het toenmalig wereldrecord dominostenen laten vallen verbroken.

Het Autotron is eigendom van Libéma.


[bewerk]

Week 26

De Kreukelzone is een onderdeel van een (dragende) constructie die in voor krachten in een bepaalde richting moedwillig verzwakt is. Het idee van een kreukelzone is dat bij blootstelling van de constructie aan een kracht, in de richting waarin de constructie verzwakt is, bijvoorbeeld een aanrijding, de zone gaat optreden als zwakste schakel. De kracht die dan op de gehele constructie uitgeoefend wordt zal dan (gedeeltelijk) verloren gaan aan het vervormen van deze zone.

Er wordt gebruikgemaakt van deze techniek in de auto-industrie.

Een leek trekt vaak de verkeerde conclusies wanneer hij een autowrak ziet van een auto die voorzien was van een kreukelzone, namelijk: "slappe constructie" of "Het moet wel een erg zware aanrijding geweest zijn".

[bewerk]

Week 27
Honda Insight hybride

Hybride auto's zijn strikt genomen auto's die gebruikmaken van twee verschillende aandrijftechnologieën.

Meestal wordt echter een auto bedoeld die behalve door een verbrandingsmotor wordt aangedreven door een elektromotor en een accu van aanzienlijke capaciteit. De accu wordt onder het rijden opgeladen door een generator die wordt aangedreven door de verbrandingsmotor. Door de bufferende werking van de accu die energie-overschotten op kan slaan en bij kan springen bij vermogenstekort, kan de motor lopen met een optimaal toerental en rendement en met optimale uitstootwaarden voor milieuvervuilende stoffen. Als de accu vol is kan de motor zelfs af en toe een poosje helemaal uitgezet worden. Wordt er zo hard gereden dat de motor niet alle benodigde energie kan leveren, of voor snelle acceleraties, dan kan de accu een tijdje bijspringen. Bij afremmen kan op de motor geremd worden die dan als generator gaat functioneren waardoor energie weer in de accu terugstroomt. De verbrandingsmotor kan zelf aan de wielen gekoppeld zijn of alle energie op indirecte wijze elektrisch leveren.

[bewerk]

Week 28

De variomatic is een continu variabel transmissiesysteem, een automatische versnellingsbak, die is ontwikkeld in de jaren vijftig en zestig onder leiding van Hub van Doorne van DAF. In 1958 kwam Van Doorne met het Variomatic transmissiesysteem met riemaandrijving. Het systeem werd in de reclame het 'pientere pookje' genoemd, mede wegens de eenvoudige bediening: de bestuurder hoeft alleen maar te kiezen of hij vooruit of achteruit wilde rijden. De variomatic zorgt voor de optimale overbrenging. Geheel automatisch wordt de juiste vertraging bij het optimale maximumkoppel aangehouden door het variëren van de schijfdiameter van de V-riemaandrijving.
Een groep ontwikkelaars bij DAF werkte verder aan het systeem om tot een duwband te komen. Na zijn pensionering, in 1965, ging Van Doorne bij zijn woonhuis te Deurne met behulp van een groepje ontwikkelaars verder met de praktische realisatie van het idee. In 1970 werd de duwband met schakels - eerst in Nederland en later de VS - geoctrooieerd, een vinding die op naam van Hub van Doorne en de bij de DAF werkzame ingenieur Hemmo Ludoph kwam.

[bewerk]

Week 29

Een dwergauto is een compacte auto.

De grens tussen auto en dwergauto is lastig te bepalen. Er worden verschillende maatstaven gebruikt. Zo zou een dwergauto bijvoorbeeld "minder dan 3 meter lang" moeten zijn. Een compact motorvoertuig met een cilinderinhoud tot 50cc wordt tegenwoordig gecategoriseerd als brommobiel.

De vroegste dwergauto's hadden vaak twee zitplaatsen of minder en hadden daarom al genoeg aan drie wielen. Dit soort auto's werd meestal uit bezuinigingsoverwegingen geboren in tijden van benzine- of materiaalschaarste. Vooral in het Europa van na de Tweede Wereldoorlog brak er een bloeitijd aan voor de dwergauto. In Duitsland wijdden vliegtuigproducenten als Messerschmitt en Heinkel zich aan de productie van originele driewielers. Doch de concurrentie met iets grotere auto's zoals de Mini, de Volkswagen Kever en de Citroën 2CV werd niet overleefd door de driewielige varianten.

[bewerk]

Week 30

De carrosserie is het koetswerk van een motorvoertuig (auto of bus, dat wil zeggen de constructie zonder de losse onderdelen, zoals de motor, de wielen, de aandrijflijn, en het interieur (met name de zitplaatsen).

Vaak wordt de carrosserie op het chassis geplaatst. Het kan ook zijn dat een voertuig geen chassis heeft, maar een zelfdragende carrosserie, dat wil zeggen, dat de carrosserie zo stevig is uitgevoerd, dat de losse onderdelen daar direct op gemonteerd kunnen worden.

Het woord is ouder dan de auto zelf en stamt uit de tijd dat de koets (Frans: carrosse) nog het straatbeeld bepaalde.

De moderne carrosserieën zijn overwegend gemaakt van staal, hoewel aluminium en kunststoffen in opmars zijn. In het begin van de autoproductie werd ook hout verwerkt.

[bewerk]

Week 31

Een Sports Utility Vehicle (SUV) is een auto met een hoog laadvermogen en de capaciteit om passagiers te vervoeren, zoals een stationwagon, in de meeste gevallen gecombineerd met off-road-techniek in de vorm van vierwielaandrijving (4WD). SUV's bestaan al lang, de Range Rover dateert bijvoorbeeld van 1970, maar de benaming SUV is eind jaren '90 overgewaaid vanuit de Verenigde Staten. Dit type auto is ook meer en meer populair in Europa sinds de jaren 2000. De SUV wordt door de meeste eigenaren gebruikt als grote gezinsauto; het ruwe terrein wordt zelden opgezocht.

Er zijn onder andere in de Verenigde Staten actiegroepen die protesteren tegen het gebruik van de SUV als luxe gezinsauto, vanwege het hoge brandstofverbruik en de milieuonvriendelijkheid.


[bewerk]

Week 32

Matchbox is een Brits speelgoedauto- en miniatuurautomerk.

Matchbox is een begrip geworden voor speelgoedautootjes. Dat is opmerkelijk, want aanvankelijk was Matchbox niet meer dan een reclamenaam voor producten van Lesney. De auto's pasten in een lucifersdoosje (Engels: matchbox). De naam Lesney was afkomstig van de voornamen van de twee oprichters, Leslie Smith en Rodney Smith (geen familie). Lesney begon vlak na de Tweede Wereldoorlog met de vervaardiging van speelgoed. Al snel volgde een speelgoedautootje, als begin van een hele reeks. Toen men 75 van deze modellen had, besloot men niet steeds nieuwe nummers toe te voegen, maar sommige modellen te vervangen door nieuwe met het oude nummer.

Toen Lesney in 1982 failliet ging, werd de merknaam Matchbox overgenomen door Universal International een fabrikant uit Hongkong. Ook deze ging failliet en de merknaam ging naar Tyco. Toen ook dit merk werd opgeheven zag Mattel, producent van concurrent Hot Wheels, haar kans schoon en kocht het merk op. Tot opluchting van vele Matchbox-fans zette Mattel de serie voort.

[bewerk]

Week 33

Pininfarina is een designbureau en producent van auto carrosserieën uit Turijn, Italië. Het bedrijf werd in 1930 opgericht door Battista "Pinin" Farina. Verschillende grote automerken zoals Ferrari, Maserati, Alfa Romeo, Lancia en Fiat maken gebruik van de diensten van Pininfarina.

In 1893 werd Battista "Pinin" Farina geboren; de bijnaam 'Pinin' (kleintje) dankte hij aan het feit dat hij het tiende kind in het gezin was. Op elfjarige leeftijd begon hij te werken in het bedrijf van zijn broer, tot hij op 22 mei 1930 zijn eigen firma oprichtte: Carrozzeria Pinin Farina. Aanvankelijk werden alleen carrosserieën gebouwd voor individuele klanten of in beperkte hoeveelheden voor productiewagens. Door de goede naam die Farina had opgebouwd, kwam er snel samenwerking met de grote Italiaanse automerken Alfa Romeo, Lancia en Fiat. In 1951 werd het Franse merk Peugeot toegevoegd aan de klantenlijst van Pinin Farina. In 1952 kwam er een samenwerking tot stand met Ferrari en tot op heden staat Pininfarina nog steeds in voor de carrosserieën van zo goed als alle sportwagens van Ferrari.

In 1961 draagt Battista op 68-jarige leeftijd het bedrijf over aan zijn zoon Sergio en zijn schoonzoon Renzo Carli. Tevens kreeg hij de toestemming van de president van Italië om zijn naam te veranderen in Pininfarina. Op 3 april 1966 overlijdt Battista Pininfarina in Lausanne. Tijdens de jaren '70 werd Pininfarina omgebouwd tot de industriële groep Pininfarina S.p.A. en werd R&D alsmaar belangrijker.

[bewerk]

Week 34

Formule 1 is het topevenement in de autosport. Elk jaar wordt door de FIA (Fédération Internationale de l'Automobile) een reeks van wedstrijden in verschillende landen georganiseerd waarbij de deelnemers (en de teams die zij vertegenwoordigen) punten kunnen verzamelen voor het wereldkampioenschap. Voorafgaande aan elke wedstrijd worden de deelnemers in staat gesteld om hun actuele snelheid te tonen. Gebaseerd op de relatieve snelheden wordt dan de startvolgorde in de wedstrijd bepaald. Een Formule 1-wedstrijd wordt gereden over een afstand van minimaal 305 km of maximaal 2 uur. Er worden dus zoveel ronden gereden als nodig zijn om deze afstand te bereiken. Over het algemeen duurt een race ongeveer anderhalf uur.

De auto's die aan Formule 1-kampioenschappen deelnemen moeten aan strikte eisen voldoen om de vergelijking eerlijk te houden en om de veiligheid van alle coureurs te kunnen garanderen. Veel van de technische snufjes die in gewone auto's zitten zijn van origine afkomstig uit ontwikkelingen in de Formule 1.


[bewerk]

Week 35

De distributieriem is een getande riem die de overbrenging vormt tussen de krukas en de nokkenas. Om de kleppen in de cilinderkop van een motor te laten openen en sluiten wordt gebruikgemaakt van een nokkenas die deze bedient.

Niet elke auto heeft een distributieriem. Sommige merken (zoals BMW) gebruiken een ketting. Een derde optie, bijvoorbeeld gebruikt in vroege versies van de Fiat Panda, is gebruik van zgn. 'stoterstangen'.

De voordelen van een riem zijn dat hij minder geluid maakt, geen smering nodig heeft en lichter van gewicht is.

Een nadeel van een distributieriem is dat deze regelmatig vervangen dient te worden, omdat hij aan slijtage onderhevig is en daardoor zou kunnen breken. Wanneer dit het geval is, kunnen één of meerdere kleppen ernstig beschadigen, hetgeen zeer prijzige reparaties tot gevolg heeft. De meeste distributieriemen hebben een levensduur van 60.000 of 120.000 kilometer.

[bewerk]

Week 36

Het antiblokkeersysteem (meestal afgekort tot ABS) voorkomt dat de wielen van een auto of motor blokkeren wanneer er geremd wordt. Dit blokkeren kan optreden bij krachtig remmen of bij remmen op een glad wegdek.

ABS zorgt niet voor een kortere remweg. Het remmen wordt elektronisch geregeld. Iedere keer dat het wiel begint te slippen wordt het remmen kort onderbroken. Dit wordt door de bestuurder als een hevig trillen ervaren wat een verkeerde reactie kan uitlokken om minder hard te gaan remmen. Dit is fout: blijf stevig remmen tot de wagen voldoende is vertraagd. De auto of de remmen gaan niet stuk van het trillen.

Het heeft als voordeel dat de auto makkelijker onder controle gehouden kan worden als er bijvoorbeeld een noodstop gemaakt moet worden. Sturen tijdens een noodstop blijft mogelijk.

Het ABS kan zijn werk doen doordat een magnetische sensor (EPD) via een metalen ring met uitsparingen detecteert of het wiel nog draait. Wanneer het wiel plots stopt met draaien schakelt de elektronica kort de remmen uit. Nu kan het wiel een stukje draaien. Dan springen de remmen weer aan en gaat het wiel eventueel weer blokkeren en begint de cyclus weer opnieuw.

[bewerk]

Week 37

De vroegste toepassing van elektronica in de auto was de autoradio. Vanaf het moment dat de radio uit het uitvinders- en amateurstatium groeide, aan het begin van de jaren twintig, begon de ontwikkeling van de 'motorised radio' zoals de autoradio aanvankelijk in Engeland werd genoemd. Het was alsof de twee belangrijkste uitvindingen van het laatste kwart van de 19e eeuw op het gebied van de communicatie elkaar opzochten om te benadrukken dat beide ontstaan waren met het doel, de ruimte om ons heen te verkleinen. En niet de benzine-auto, maar de stoom- en de elektrisch aangedreven auto waren de eerste 'mobiele radiostations'.

De eerste toepassing dateert mogelijk van voor de negentiende eeuw, toen de Italiaanse uitvinder Guglielmo Marconi (1874–1937) proeven deed met zijn draadloze telegraaf, ingebouwd in een stoombus van Thornycroft. De tests vonden plaats in het Engelse Chelmsford in 1901. Marconi's uitvinding dateert uit 1895 en was gebaseerd op het inzicht, in 1886 geformuleerd door de Duitser Heinrich Hertz, dat tussen een stel elektroden, in serie geschakeld met een inductiespoel en een energiebron, een oscillerende vonkontlading kon worden opgewekt, die het transport van elektromagnetische energie in de vorm van een serie golven op gang bracht die elders door een geschikte 'detector' konden worden ontvangen.

[bewerk]

Week 38

Total loss (Engels: totaal verlies) is een term uit de verzekeringswereld die betekent dat een verzekerd object (zoals een auto) als volledig verloren moet worden beschouwd. Dit betekent, in tegenstelling tot wat sommige mensen denken, niet dat het niet meer te repareren is: alleen dat het niet meer economisch is dat te doen (Het reparatiebedrag overschrijdt de dagwaarde).

Een oude auto is na een aanrijding al gauw 'total loss', waar het bij een nieuw model met precies dezelfde schade nog best de moeite waard kan zijn om dit te repareren.

[bewerk]

Week 39
Tekening van een V-snaar
Tekening van een V-snaar

De V-snaar is een aandrijfriem voor machines. Deze loopt over twee poelies met dezelfde V-vorm. In tegenstelling tot platte overbrengriemen kan met de V-snaar een nog grotere overbrengingsvermogen worden bereikt. Dit komt doordat de poelies de V-snaar strak vasttrekken en zo het slippen tegengaan.

Een voorbeeld van de toepassing van een V-snaar is in een auto. Hier worden V-snaren gebruikt voor de niet-synchrone aandrijvingen, dat wil zeggen aandrijvingen die mogen slippen, zoals die van de dynamo of een koelventilator. Enige slip is hier geen probleem, als het maar niet te veel wordt. Een slippende V-snaar doet zich voor bij een te lage riemspanning, vaak in combinatie met koud weer. Dit resulteert in het bekende gepiep onder de motorkap in de wintermaanden.


[bewerk]

Week 40
Onder verkeersafwikkeling wordt verstaan hoe het verkeer over de wegen wordt afgewikkeld. Daarvoor kunnen statische en dynamische technieken gebruikt worden.

De verkeerskundige theorie over verkeersafwikkeling is gebaseerd op 3 grootheden:

  • Intensiteit (q): aantal voertuigen per uur
  • Dichtheid (k) : aantal voertuigen per km
  • Snelheid (v): km/h

Door middel van de relatie q = k * v kan in veel gevallen de verkeersafwikkeling worden beschreven. Het bijbehorende diagram wordt ook wel het fundamentele diagram in de verkeerskunde genoemd.

De maximale intensiteit (q) haalbaar op een doorsnede van een weg wordt de wegcapaciteit genoemd. De bijbehorende snelheid is de kritische snelheid, en de bijbehorende dichtheid is de kritische dichtheid.

Bij een snelheid van 0 km/h wordt de maximale dichtheid bereikt (denk daarbij aan een stilstaande file), deze dichtheid wordt de 'jam'-density genoemd ofwel file-dichtheid.

[bewerk]

Week 41
Een autokoerslijst is een overzicht van de richtprijzen van auto's. De richtprijzen in koerslijsten zijn meestal op basis van auto’s in een gemiddelde staat en worden bepaald door vraag en aanbod. Voor oudere auto’s geldt dat de staat van het voertuig nogal uiteenlopend kan zijn. Vaak geven koerslijsten dan ook geen prijzen voor auto's vanaf een bepaalde leeftijd.

Vaak staan er correctieberekeningen in een koerslijst om de kilometerstand, conditie en uitvoering (opties) goed tot uitdrukking te brengen.

In Nederland is de ANWB/Bovag Koerslijst een veel geraadpleegde autokoerslijst. Hierin staan de richtprijzen voor auto's tot 9 jaar oud. Deze lijst wordt elke twee maanden aangepast.

[bewerk]

Week 42

Aquaplaning is misschien wel de bekendste vorm van (elasto)hydrodynamische smering. Als gevolg van de snelheid ontstaat er in het wigvormige gebied aan de voorzijde tussen de band en het wegdek een drukopbouw in de waterfilm. Als de drukopbouw voldoende is om een hydrodynamische film tussen de band en het wegdek te vormen gaat de tractie verloren, met soms vervelende gevolgen.

Vanuit de hydrodynamische smeringstheorie kan worden afgeleid welke actie het beste is om de dunne waterfilm zo snel mogelijk af te breken. Door gas te geven zal het wiel dat zonder tractie sneller zal gaan draaien alleen maar meer water tussen de band en het wegdek persen.

Door te remmen zal de filmdikte afnemen, echter op het moment dat het contact hersteld wordt, bestaat het gevaar dat het wiel niet snel genoeg op gang kan komen waardoor alsnog slipgevaar bestaat. Het beste advies is daarom de koppeling in te trappen.

Het allerbeste kan je aquaplaning natuurlijk voorkomen door de banden op tijd te vervangen wanneer door slijtage de waterafvoergroeven te ondiep zijn geworden.

[bewerk]

Week 43
Autowrakken
Autowrakken

Een autowrak is een overblijfsel van een gebruikte auto. Autowrakken blijven over als een auto volledig opgebruikt is en niet meer verkocht kan worden aan een liefhebber, of als een auto door een verkeersongeval total loss is gereden. Uit onderzoek rond 2003 blijkt dat auto's in Nederland gemiddeld na 14,6 jaar op de schroothoop belanden. De levensduur van auto's is de afgelopen jaren geleidelijk toegenomen. De verwachting is dat de gemiddelde leeftijd verder zal stijgen.

In 2002 kwamen in Nederland 309.721 autowrakken bij autodemontagebedrijven terecht. Ongeveer 88 procent daarvan is verwerkt via het inname- en verwerkingssysteem van Auto Recycling Nederland (ARN). Dat is een organisatie waarin alle schakels uit de Nederlandse autosector vrijwillig samenwerken.

Dankzij het ARN-systeem is in 2002 85 procent van het gewicht van de verwerkte wagens hergebruikt. Op grond van het Besluit beheer autowrakken, dat per 2 juli 2002 in werking is getreden, moet dit percentage in 2007 zijn toegenomen tot 95 procent.


[bewerk]

Week 44

Een auto met automatische versnellingsbak of automatische transmissie, is een auto waarbij er na het inschakelen van de 'D' (Drive) stand, niet meer geschakeld hoeft te worden tijdens het rijden. Het schakelen geschiedt in dat geval door middel van de automatische versnellingsbak. Automaten hebben net als handgeschakelde versnellingsbakken een aantal niveaus ('aantal traps'). De meeste automaten zijn 4 of 5 traps, terwijl automaten in duurdere auto's vaak 6, 7 of zelfs 8 traps zijn. In de Verenigde Staten is de automaat standaard, 90% van de autobezitters rijdt met een automaat. Veel Amerikanen kunnen zelfs niet eens schakelen. In Nederland en België zijn automaten in opkomst, maar nog steeds vooral in trek bij exclusieve autobezitters.

Door de geregelde oliedruk in de versnellingsbak wordt bij een juist toerental geschakeld naar een hogere versnelling. Zodra de auto afremt, schakelt de versnellingsbak terug naar een lagere versnelling, en zodra er gestopt wordt, schakelt de versnellingsbak automatisch terug naar de laagste versnelling, echter is het dan wel noodzakelijk om de rem ingedrukt (ingetrapt) te houden, of om de auto in de 'N' (Neutraal) stand te schakelen.


[bewerk]

Week 45

Brandstofverbruik is het verbruiken van brandstof (benzine of diesel) bij motorvoertuigen. Het verbruik (officieel brandstofverbruikscijfer) wordt uitgedrukt in aantal liters per 100 kilometer of in afgelegde kilometers per liter benzine.

Dus een verbruik van 16.6 km/l is hetzelfde als 6 l/100km.

Voor een goede schatting van het verbruik van een voertuig moet men over een langere periode (meerdere tankbeurten) de hoeveelheid liters en de afgelegde afstand bijhouden.

De rijsnelheid en rijstijl zijn de belangrijkste invloedsfactoren voor verschillen in benzineverbruik van identieke voertuigen bestuurd door verschillende bestuurders.

Binnen een bepaalde prijs- of gewichtsklasse zijn er aanzienlijke verschillen in brandstofverbruik door verschillen in stroomlijning en in toegepaste motortechniek. Op het Energielabel dat sinds 2001 bij iedere nieuwe auto zit, staat het brandstofverbruik in vergelijking tot het verbruik van auto's uit dezelfde klasse. Het Energielabel drukt het verbruik uit in een letter A tot G. Een A-label auto is het meest zuinig, een G-label auto het minst.

[bewerk]

Week 46
De Jamais Contente met een poserende Camille Jenatzy
De Jamais Contente met een poserende Camille Jenatzy

De La Jamais Contente (Nooit tevreden) was een elektrische recordauto uit 1898, die in 1899 het Wereldsnelheidsrecord op land verbrak.

De auto was de eerste auto in de geschiedenis die de barrière van 100 km/u slechtte. De auto had Michelin banden (dat was toen nog niet gebruikelijk) en had de vorm van een torpedo (wellicht de eerste aerodyamische auto) en haalde in april 1899 het record in Achères. Het record dat hij haalde was 105,882 km/h; hij verpulvert daarmee het record van de graaf Gaston van Chasseloup-Laubat dat 92,78 km/h bedroeg op 4 maart 1899.


[bewerk]

Week 47
Een waterstofauto is een auto die niet rijdt op fossiele brandstoffen zoals benzine of diesel, maar op waterstof (H2). In een brandstofcel wordt het waterstof met zuurstof (O2) uit de lucht omgezet in water (H2O). Dit water verlaat de auto vervolgens in de vorm van waterdamp.

Omdat er bij deze reactie energie vrijkomt, kan daarmee in de brandstofcel elektriciteit worden opgewekt. Deze elektriciteit wordt vervolgens gebruikt om een elektromotor aan te drijven, waarop de auto kan gaan rijden.

De chemische reactie in de brandstofcel is 2 H2 + O2 → 2 H2O.

Waterstof is echter een gas en kan dus niet, zoals aardolie, uit de grond gehaald worden. Het zal dus geproduceerd moeten worden. Dit gebeurt via elektrolyse, een proces waarbij water omgezet wordt in waterstof en zuurstof. Dat is dus het omgekeerde van de reactie die in een brandstofcel plaatsvindt. De reactie is 2 H2O → O2 + 2 H2

Deze reactie gaat echter niet vanzelf; er is elektriciteit voor nodig. Deze elektriciteit kan op een duurzame manier opgewekt worden met bijvoorbeeld windturbines of zonnepanelen. Ook elektriciteitsopwekking met behulp van kernenergie behoort tot de mogelijkheden.

[bewerk]

Week 48

Een ruitenwisser is een veelal rubberen strip die op een frame is gemonteerd en – de naam zegt het al – gebruikt wordt om water van ruiten af te wissen. Hoewel het ding dagelijks door vele huisvrouwen en glazenwassers wordt gebruikt, bedoelt men met het woord ruitenwisser meestal specifiek de versie die op auto's wordt gebruikt.

De vroegste vorm van de ruitenwisser is de handbediende versie op auto's uit het begin van de twintigste eeuw. Vooral de scharnierende wisser aan de bovenzijde van de voorruit is bekend geworden. Al snel werd de borstel op de wisserarm door een rubber strip vervangen. Hoewel de elektrische wisser in zijn vroegste vorm al van 1917 dateert, overheersen tot aan de Tweede Wereldoorlog de wissers die op onderdruk werken, vooral in de Verenigde Staten. Ontworpen door een automonteur uit Cleveland, William Folberth (1920), werden deze 'suction wipers' vooral door de firma Trico geproduceerd. In Duitsland kwam de eerste autonoom werkende (onderdruk)wisser in 1924 op de markt.


[bewerk]

Week 49

Een Multiple Purpose Vehicle (MPV) (Engels: voertuig dat voor meerdere toepassingen is geschikt) is een auto waarmee maximaal zeven personen vervoerd kunnen worden (exclusief de bestuurder zelf), gebouwd op de bodemplaat van een personenauto. In Noord-Amerika worden vergelijkbare voertuigen doorgaans op een bestelwagen gebaseerd. Zij worden Minivan genoemd. Een ander kenmerk van een MPV is dat hij geen aparte bagageruimte kent. De gehele binnenruimte vormt één grote ruimte. In de Franstalige wereld wordt om die reden wel gesproken van Monovolume of Monospace.

De bestuurder kan volstaan met een rijbewijs voor personenauto's. (Voertuigen voor het vervoeren van meer dan zeven personen worden beschouwd als autobus. Hiervoor is wél een apart rijbewijs noodzakelijk.)

[bewerk]

Week 50

Een raceauto is een type auto die speciaal is uitgerust voor de autosport. Wat auto-ontwerp en technologie betreft, nemen raceauto's een belangrijke plaats in.

Zelfs met motoren van 1500 cc leveren raceauto's een tot 10 maal groter vermogen dan een standaard gezinsauto van ongeveer 2000 cc.

Bij hoge snelheden van soms wel 300 km/uur is een aerodynamische vorm van groot belang. Lucht die over de vleugels stroom, moet de banden goed in contact met de baan houden de kans op spinnen en slippen verminderen. De coureur zit in een bijna liggende houdig, zodat hij geen extra luchtweerstand veroorzaakt.


[bewerk]

Week 51

Rally is een tak van auto- en motorsport.

In de autosport is een rally een meerdaagse wedstrijd over afgesloten maar normaal gesproken openbare wegen. Soms wordt tussen twee punten gereden, soms zijn er proeven op bijvoorbeeld een industrieterrein. In een rally-auto zitten twee personen: een coureur en een navigator. De laatste zorgt niet alleen voor het volgen van de juiste route, maar weet ook op welke punten er geremd moet worden en met welke snelheid bepaalde trajecten gereden kunnen worden.

In de motorsport worden weinig rally's (niet te verwarren met woestijnrally's) meer gereden. Een motorrally is een combinatie van een toerrit en een wegrace of een sprint tegen de tijd. De rally duurt meestal twee dagen. Er worden tijdritten (étappes specials) gereden, met daartussen toeristische verbindingsstukken. Er wordt meestal gereden met omgebouwde offroad motoren, voorzien van wegbanden en aangepaste vering.

[bewerk]

Week 52
Een lambdasonde is een sensor die zich bevindt in de uitlaat van een auto. Zo goed als alle moderne auto's zijn uitgerust met één of meer lambdasondes.

De sonde meet de samenstelling van de uitlaatgassen en geeft deze door aan het motormanagement. De score is een indicator voor de effectiveit van de verbranding. Kleine afwijkingen worden door het motormanagement bijgestuurd door de samenstelling van brandstof en lucht aan te passen.

Grote verschillen in de z.g. lambda-score kunnen echter niet gecorrigeerd worden en duiden onherroepelijk op een externe oorzaak, zoals versleten bougies of kabels.


[bewerk]

Week 53
Nederlands verkeersbord G1 - Autosnelweg
Nederlands verkeersbord G1 - Autosnelweg

Een autosnelweg of kortweg snelweg is een conflictvrije weg bestemd voor snel gemotoriseerd verkeer (zoals auto's, motoren, bussen en vrachtwagens). Er zijn geen gelijkvloerse kruisingen en er is een middenberm tussen de twee rijrichtingen. Autosnelwegen worden in Vlaanderen vaak autostrade genoemd, afgeleid van het Italiaanse woord autostrada. In het oosten van Nederland gebruikt men soms het germanisme autobaan.

Het verschil tussen autoweg en autosnelweg werd in Nederland ingevoerd met het RVV van 1966. De autosnelweg heette toen nog autoweg met gescheiden rijbanen en ongelijkvloerse kruisingen.

In 1921 opende bij Berlijn in Duitsland de eerste autosnelweg ter wereld, onder de naam AVUS (Automobil-Verkehrs- und Übungs-Straße) en aanvankelijk werd deze gebruikt als racecircuit. In Nederland is de eerste autosnelweg, rijksweg nr. 12 tussen Voorburg en Zoetermeer, in 1936 in gebruik genomen. Rond 1940 was het traject Den Haag – Utrecht van rijksweg 12 gereed. Autosnelwegen worden in de meeste landen (met uitzondering van de Verenigde Staten) aangeduid met bovenstaand bord, met pictogram van een autosnelweg met viaduct. De achtergrond is vaak blauw of groen.

België heeft met 57,8 km per 1000 km² het grootste aantal kilometers snelweg per 1000 km² van de Europese Unie. Nederland komt op de tweede plaats met 56,8 km per 1000 km². In totaal heeft Nederland 2360 km snelweg op 41.528 km² en België 1763 km op 30.528 km².

Lees verder


[bewerk]