Portaal:Mens & maatschappij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Portaal:Mens en Maatschappij)
Portaal Mens & Maatschappij
Op dit portaal vind je alle portalen die met mensen en met de maatschappij te maken hebben. Om naar het betreffende portaal te gaan, kun je op de titel van het betreffende "uitgelichte" artikel klikken, deze staan onder de lijst met trefwoorden bij het kopje Inhoud.

Terug naar Hoofdpagina met alle hoofdportalen.

INHOUD
Belgisch koningshuisBestuurskundeBierChristendomDagelijks levenEten en drinkenEuropese UnieFilosofieGeschiedenisIslamJodendomKunst & cultuurLandbouwMediaMuziekNederlands koningshuisEsoterieOpenbaar VervoerPolitiekPsychologieSportVlaamse politiekScoutingsteden (Benelux)Steden (internationaal)ToerismeRidderordenSociologieWet- en regelgeving

Uitgelicht: Openbaar Vervoer

Treinstel van het type Buffel

Een treinstel is een vaste combinatie van rijtuigen (bakken in het spoorjargon) met eigen aandrijving en twee stuurstanden. Treinstellen kunnen bij het eindstation gemakkelijk kopmaken (van richting veranderen). Doordat elk van de stellen eigen aandrijfkracht heeft, kunnen de technische installaties onder de rijtuigbakken verdeeld worden. Bij sommige treinstellen is de aandrijving verdeeld over het hele treinstel (zoals bij de Nederlandse Plan V en de Belgische AM73) en bij andere (zoals de driedelige Koploper) in één rijtuig. Tevens kan men treinstellen na de spitsuren vrij snel afkoppelen om zo onnodig gebruik van de stellen te voorkomen.

Treinstellen kunnen worden aangedreven door dieselmotoren (dieselhydraulisch en dieselmechanisch treinstel), met elektromotoren (elektrisch treinstel) of met een combinatie van beide (dieselelektrisch).

Lichte (diesel) treinstellen worden ook wel light trains genoemd.

Als een treinstel uit maar één rijtuig bestaat wordt het een motorrijtuig genoemd.

De Nederlandse materieeltypes DD-AR en IRM zijn niet uitgevoerd als treinstel, maar als treinstam.

[bewerk]

Uitgelicht: Dagelijks leven

Wikipediaan aan de afwas

Door de afwas te doen wordt het vuile serviesgoed en bestek schoongemaakt. Dat we daarbij een afwasteil gebruiken heeft te maken met het feit dat de gootstenen vroeger heel groot waren, om er bijvoorbeeld kleding in te wassen.

Met de hand afwassen geschiedt als volgt: Eerst wordt de afwas enigszins voorgesorteerd. De voedselresten worden van borden, pannen en schalen verwijderd. Traditioneel gebeurt het afwassen op een bepaalde volgorde, het minst vuile servies eerst, dat wil zeggen de glazen en bekers, daarna in volgorde van vervuiling de borden, het bestek en de pannen.

Sommige mensen spoelen de afwas eerst voor onder stromend water, voordat ze het met afwasmiddel afwassen. Er wordt zo heet mogelijk water gebruikt, omdat daarmee het afwassen beter geschiedt. Elk af te wassen voorwerp wordt met de ene hand volledig ondergedompeld, met de andere hand schoongeborsteld. Indien nodig worden aangekoekte voedselresten met een schuurspons verwijderd. In enkele gevallen is het moeilijk om vlekken te verwijderen, bijvoorbeeld theeaanslag. Een klein beetje bleekwater kan dat verhelpen, dit moet echter goed worden nagespoeld. Sommige mensen spoelen de afwas na, zodat zeepresten worden verwijderd, voordat de afwas wordt afgedroogd.


Uitgelicht: Eten en drinken

Bieren uit de streek rond Brussel

Lambiek (ook lambik of lambic) is een streekbier uit het Zennedal, waarin ook Brussel is gelegen, en vooral het Pajottenland ten zuidwesten van Brussel. Het bier ontstaat door spontane gisting met wilde gisten uit de buitenlucht. Het bier wordt gebrouwen met gemoute gerst, ongemoute tarwe en veel oude hop en het gist in eikenhouten vaten. De naam "lambiek" of "lambik" of "lambic" is ofwel een verbastering van de naam van de gemeente Lembeek of afkomstig van de gelijkenis van de brouwketel met de alambiek van jeneverstokers.

Lambiek is het oudste van de nog bestaande bieren en wellicht rond 1300 ontstaan. Uit een decreet van 1559 blijkt, dat het toen al lang gebrouwen werd. Er wordt 500.000 hectoliter per jaar van gebrouwen, waarvan 200.000 hectoliter door brouwerij Belle-Vue van de InBev groep. Lambiek kan puur gedronken worden van het vat, maar de meeste lambiek dient als grondstof voor geuze, krieklambiek of faro.


Uitgelicht: Belgisch koningshuis

Maria Louise Alexandra Caroline van Hohenzollern-Sigmaringen (Sigmaringen, 17 november 1845Brussel, 26 november 1912), Gravin van Vlaanderen, was aanvankelijk een Duitse maar door haar huwelijk later een Belgische prinses.

Zij was de jongste dochter van de laatste regerende vorst van Hohenzollern-Sigmaringen, Karel Anton en Josefine van Baden. Haar broer Karel, zou later koning van Roemenië worden, terwijl haar zus Stefanie Koningin van Portugal was.

Zelf trouwde ze op 25 april 1867 in Berlijn met de Belgische prins Filips, zoon van koning Leopold I, en jongere broer van de latere koning Leopold II. Na haar huwelijk, dat werd gearrangeerd door Koningin Victoria, de jongere nicht van Leopold I, vestigden prins Filips en zijn echtgenote zich als graaf en gravin van Vlaanderen, in Brussel.

De gravin was een verdienstelijke kunstenares. Zo legde zij zich vanaf 1868 toe op het maken van etsen. Een aantal van haar etsen werd tentoongesteld tijdens de Wereldtentoonstelling van 1893 in Chicago.


Uitgelicht: Nederlands koningshuis

Máxima Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, mevrouw van Amsberg (voorheen: Máxima Zorreguieta; Buenos Aires, Argentinië, 17 mei 1971), is de echtgenote van koning Willem-Alexander der Nederlanden. Zij is van Argentijnse komaf. Samen met Willem-Alexander heeft ze drie dochters, Amalia (2003), Alexia (2005) en Ariane (2007).

Kort nadat bekend werd dat de relatie met Willem-Alexander serieus was, kwam de Nederlandse pers erachter dat Máxima's vader, Jorge Zorreguieta, staatssecretaris van Landbouw was tijdens de militaire juntaregering, ook wel bekend als de "Vuile Oorlog", van Jorge Videla in Argentinië (april 1976 tot en met maart 1981), waarbij enkele duizenden tegenstanders van het militaire regime gedwongen verdwenen of in gevangenissen geïnterneerd werden. Willem-Alexander had in reactie daarop de pers naar een brief van oud-dictator Videla verwezen als bron van informatie.

Op 17 mei 2001, haar dertigste verjaardag, is Máxima Zorreguieta bij Koninklijk Besluit het Nederlanderschap verleend op grond van artikel 10 van de Rijkswet op het Nederlanderschap. Dit was noodzakelijk, omdat zij door haar huwelijk lid zou worden van het Koninklijk Huis en voor dit lidmaatschap het Nederlanderschap een vereiste is.


Uitgelicht: Filosofie

Het boek Tao Te Ching of Daodejing (道德經 / 道德经) is samen met het Boek der Veranderingen (I Ching) een van de belangrijkste geschriften van het taoïsme, dat naast het confucianisme en boeddhisme een van de grote drie Chinese filosofieën is. Het boek stamt uit de zesde eeuw v.Chr. De teksten zijn eerst mondeling overgeleverd en rond 300 voor Christus opgeschreven. Alhoewel het niet duidelijk is of het werk afkomstig is van één of meerdere auteurs, wordt Laozi ('meester Lao' of 'oude meester') meestal beschouwd als de schrijver.

De Tao Te Ching is een bundel van 81 korte teksten, die zowel ontologisch als ethische aspecten van het leven behandelen. Net als bijvoorbeeld de Bijbel bespreekt het hoe de wereld in elkaar zit, maar ook hoe men in het leven "juist" handelt. Het eerste hoofdstuk begint met het woord Tao (道) dat 'de Weg' betekent, het tweede hoofdstuk met Te (德) dat 'deugd, dapperheid, integriteit' betekent, vandaar de titel Tao Te Ching: 'Boek (jing: 經) van Tao en Te', ook vaak vertaald als 'Het boek van de Weg en de Deugd' of een variant daarop. Centraal staan in de Tao Te Ching 'het volgen van de Tao' en Wu wei, het niet ingrijpen, het loslaten', dat wil zeggen, je niet verzetten tegen de loop der dingen, maar daar spontaan in meegaan.


Uitgelicht: Geschiedenis

De Sovjet-Unie werd opgericht in 1917 na de Russische revolutie. In 1991 werd zij ontbonden, en werden de 15 republieken waaruit zij bestond alle onafhankelijke staten.

Het ideologische gedachtegoed dat de basis vormde van de binnen- en buitenlandse politiek van de Sovjet-Unie en van het sociaaleconomische systeem van het rijk, was het communisme. Het streven was via een geperfectioneerd socialisme een communistische heilstaat te worden.

[bewerk]

Uitgelicht: Kunst & Cultuur

Na eerst vooral karikatuurtekeningen gemaakt te hebben, begon Claude Monet op 24 jarige leeftijd met het schilderen van landschappen in de buitenlucht, op aanraden van de Normandische schilder Eugène Boudin.

Monet schilderde daarom vooral de landschappen uit de omgeving waar hij woonde. In Argenteuil het beroemde veld met klaprozen, en in Giverny scènes uit de beroemde tuin van Monet vooral van de waterlelies, die later een toeristische trekpleister is geworden.

[bewerk]

Uitgelicht: Scouting

Scouting wil er zijn voor iedereen en om die reden bestaan al vele tientallen jaren initiatieven voor mensen met een handicap. Zowel binnen Scouting Nederland als Scouts en Gidsen Vlaanderen bestaan dergelijke initiatieven om scouting toegankelijk te maken voor jongeren met een handicap.

Deze Bijzondere Eisen-groeperingen of afdelingen heten in Nederland de Blauwe Vogels, in Vlaanderen gaat het om AKABE. Deze speltakken/takken tellen in Nederland zo'n 70 groepen, in Vlaanderen gaat het om zo'n 45 afdelingen.

In Nederland bestaat naast de Blauwe Vogels ook een aparte zelfstandige organisatie die zich inzet voor de doven en die nog maar in 2005 werd opgericht: Scouting Doven Nederland.

Uitgelicht: Luchtvaart

De Kroonduif of Nederlands Nieuw Guinea Luchtvaart Maatschappij (NNGLM) was een luchtvaartmaatschappij die vluchten onderhield op Nederlands Nieuw-Guinea.

Het bedrijf werd opgericht in 1956, was een onderdeel van de KLM en vloog vanaf het eiland Biak, ten noorden van Nieuw-Guinea, naar verschillende plaatsen in Nieuw-Guinea, zoals Hollandia, Merauke, Manokwari en Sorong. Er werd gevlogen met Douglas, DC3 Dakota's en De Havilland Beavers en Twin Pioneers.

Bij de overdracht van Nederlands Nieuw-Guinea aan Indonesië in 1962 werden het materieel en de luchthavens overgedragen aan Garuda Indonesia.

Voor meer informatie, zie De Kroonduif

[bewerk]

Uitgelicht: Muziek

Het Sportpaleis in de Belgische stad Antwerpen is een multifunctionele evenementenhal waar verschillende evenementen, zoals concerten, sportbijeenkomsten, feesten en beurzen, worden georganiseerd. Het gebouw ligt in het district Merksem, terzijde van de Antwerpse ring. Oorspronkelijk was het gebouw voor sportwedstrijden (vooral baanwielrennen) bedoeld, maar die vinden er tegenwoordig nog maar weinig plaats.

Het Sportpaleis is nu vooral bekend door grote optredens van artiesten als Clouseau, Marco Borsato en Milk Inc. Sinds 1985 vindt er ook jaarlijks de klassieke concertenreeks van de Night of the Proms plaats. Andere bekende evenementen in het Sportpaleis zijn de Diamond Games, Nekkanacht en de Pop Poll De Luxe van Humo.

De zaal had 13.400 zitplaatsen en daarnaast nog een capaciteit op het middenplein van 1780 (zitplaatsen) tot 5000 (staanplaatsen) personen. De maximale capaciteit van het Sportpaleis was dus 18.400 plaatsen. Na een verbouwing in de zomermaanden van 2011, 2012 en 2013 is de huidige capaciteit ruim 23.000 personen. Daarmee is de wielerbaan verdwenen. (Lees verder)

Uitgelicht: Auto

Stationwagen (ook stationcar of stationwagon) is de term die meestal wordt gebruikt om een automodel mee aan te duiden met meer ruimte dan het originele model, meestal door de achterzijde van het voertuig verhoogd door te laten lopen tot de achterbumper.

De Franse term voor stationwagen is break (Nederlandse uitspraak: brek). Mogelijk is deze term afkomstig uit Nederland, waar een rijtuig met vier wielen en meerdere banken met zitplaatsen een brik genoemd werd. Mogelijk is deze term afkomstig uit het engels – Break: een rijtuig (Oxford English Dictionary).

Deze carrosserievorm wordt ook wel estate genoemd, maar tegenwoordig gebruikt vrijwel elke fabrikant een eigen benaming. Volkswagen noemt ze Variant, Mercedes Combi, Renault Grand Tour, Peugeot SW en BMW Touring.

[bewerk]

Uitgelicht: Media

De VARA is een progressieve radio- en televisie-omroep binnen het Nederlandse publieke bestel opgericht op 1 november 1925.

V.A.R.A. was oorspronkelijk een acroniem voor "Vereeniging van Arbeiders Radio Amateurs". Sinds 1957 heet de omroep echter Omroepvereniging VARA, en is het dus officieel geen afkorting meer. Initiatiefnemers tot de oprichting van de VARA waren de radioredacteur van Het Volk, Levinus van Looi en Ger Zwertbroek, chef bij De Arbeiderspers. Van Looi werd de eerste voorzitter van de VARA en Zwertbroek omroepsecretaris en propagandist. In de beginjaren zond de omroep slechts acht uur per week uit. Vanwege het betrekkelijke amateurisme in die tijd kreeg zij met name van de AVRO-aanhang de bijnaam "Van Armoe Rammelt Alles". De V.A.R.A. gaf bouwpakketten uit waarmee de leden zelf een eenvoudig radiotoestel in elkaar konden zetten, de Varadyne.

De VARA zendt haar televisieprogramma's uit verdeeld over de drie publieke netten.

lees verder>>>

[bewerk]

Uitgelicht: Europese Unie

De Europese vlag is niet alleen het symbool van de Europese Unie, maar ook van de eenheid en de identiteit van Europa in bredere zin. De cirkel van gouden sterren staat voor de solidariteit en de harmonie tussen de volkeren van Europa.

Het aantal sterren heeft niets te maken met het aantal lidstaten. Er zijn twaalf sterren omdat dit cijfer traditioneel een symbool is van perfectie, volledigheid en eenheid. De vlag blijft dan ook dezelfde ongeacht de toekomstige uitbreidingen van de EU.

[bewerk]

Uitgelicht: Vlaggen en Wapens

Vlag van Berlijn
Dienstvlag van Berlijn

De vlag van Berlijn heeft de kleuren wit en rood en toont de Berliner Bären ("Berlijnse Beer"). Ze wordt met kleine stilistische veranderingen sinds 1911 gebruikt en werd in 1913 voor het eerst vanaf het Rotes Rathaus te Berlijn uitgestoken. De Berlijnse Landesdienstflagge is dezelfde vlag, maar dan met de beer in een wapen onder een kroon.

De kleuren rood en wit zijn de kleuren van de Mark Brandenburg en verwijzen naar de geschiedenis van Berlijn als onderdeel van dat markgraafschap. Daarnaast staan de kleuren ook symbool voor de hechte band met de huidige deelstaat Brandenburg, waarbinnen Berlijn een enclave is; de vlag van Brandenburg is namelijk rood-wit. De in de vlag afgebeelde beer is de beer uit het wapen van Berlijn en symboliseert de stad. Mogelijk verwijst de Duitse naam van het dier, Bär, naar het eerste deel van de naam van de stad.

In de middeleeuwen waren veel steden verplicht om troepen te leveren aan de vorst; zo ook Berlijn. Deze Mannschaften droegen vlaggen (vaandels) en emblemen, zodat vriend en vijand hen kon herkennen. De Berlijners gebruikten in die tijd vlaggen en emblemen in de kleurencombinatie zwart-wit, afkomstig van het stadswapen. Als specifiek Berlijns symbool verscheen een zwarte beer op een zilveren (wit) veld. Na verloop van tijd werden in de steden de vlaggen ook voor civiele doeleinden gebruikt, zodat ze naast de stedelijke zegels en wapens een stadssymbool werden. Toen in de 17e eeuw het koninkrijk Pruisen steeds dominanter werd ... (Lees verder)

Uitgelicht: Politiek

Juan Perón (1895-1974) was een Argentijns soldaat en president van Argentinië van 1946 tot 1955 en van 1973 tot 1974.

Hij werd geboren in Lobos in de provincie Buenos Aires, en ging op 16-jarige leeftijd naar de militaire school. Hier bleek hij uiterst talentvol, en snel klom hij op in de militaire hiërarchie. In de jaren '30 was hij militair waarnemer in het fascistische Italië.

[bewerk]

Uitgelicht: Vlaamse politiek

koningskwestie is de benaming voor het politiek conflict dat in België ontstond na de Tweede Wereldoorlog over de terugkeer op de troon van koning Leopold III.

Reeds voor de Tweede Wereldoorlog leefde Leopold op gespannen voet met zijn regeringen. Hij verweet de regeringspolitici van de jaren '30 dat ministers elkaar in hoog tempo aflosten en dat ze in de greep waren van partijen en vakbonden, dat wil zeggen niet-constitutionele instellingen, waardoor politiek slechts een compromis van materiële belangen was geworden, in plaats van het algemeen belang te dienen. Hij zag het als zijn grondwettelijke plicht daartegen in te gaan.


Uitgelicht: Islam

De boerka, burka of burqa (Arabisch : برقع) is een kledingstuk, dat vooral door (streng) islamitische vrouwen gedragen wordt. Een boerka bedekt het gehele lichaam.

De boerka is de Afghaanse variant van de chador. Bij de boerka zijn de ogen echter niet zichtbaar, dat in tegenstelling tot de chador die het gezicht wel vrij laat. De vrouw kijkt bij een boerka door een soort gaas, waardoor zij zelf wel kan kijken, maar niet bekeken kan worden.

Onder het bewind van de Taliban was het dragen van een boerka voor vrouwen in Afghanistan verplicht. Lees verder...


Uitgelicht: Christendom

De Onbevlekte Ontvangenis, geschilderd in 1630-35 door Francisco de Zurbarán (Museo del Prado)

De Onbevlekte Ontvangenis van Maria is een dogma van de Katholieke Kerk dat met een hoogfeest gevierd wordt op 8 december, negen maanden voor het feest van de geboorte van Maria op 8 september. Het dogma bevestigt de bijzondere status van Maria door te stellen dat zij verwekt werd en ter wereld kwam zonder met de erfzonde te zijn bevlekt. Zij werd met een onbevlekte ziel ontvangen in de schoot van haar moeder, volgens de traditie Anna. Op haar ziel werd door God reeds tevoren de zuiverende werking van de toekomstige verlossing door haar Zoon Jezus Christus toegepast. Volgens de katholieke geloofsleer bracht de bijzondere uitverkiezing van Maria met zich mee dat zij de enige mens in heel de geschiedenis is wier ziel nooit met enige zonde bevlekt geweest is, zelfs dus niet met de erfzonde. Lees verder… >>


[bewerk]

Uitgelicht: Steden Benelux

Heerlen: St. Pancratiuskerk Heerlen is een gemeente in de Nederlandse provincie Limburg. Op 1 juni 2005 had Heerlen 92.000 inwoners.

Hoewel er sporen zijn van eerdere bewoning, begon de bewoningsgeschiedenis van Heerlen pas met de komst van de Romeinen. Deze stichtten er 2000 jaar geleden een militaire nederzetting, die zij de naam Coriovallum gaven. De nederzetting ontstond aan het kruispunt van twee belangrijke heerwegen: Boulogne sur Mer-Keulen en Xanten-Aken-Trier.

Rond de tiende eeuw komt in heel Europa de landbouw goed tot ontwikkeling en krijgt, door het ontstaan van boerenhoeven en molens langs de dalen van de Caumer-, Schandeler- en Geleenbeek, Heerlen gestalte.

Momenteel herinnert nog maar weinig aan het kolenverleden van de stad. De steenbergen zijn afgegraven en veranderd in woonwijken of parken. De koeltorens en grote schoorstenen zijn verdwenen. Het schachtgebouw van de Oranje Nassau I is nog het meest in het oog springende directe overblijfsel, maar de vele wijken die in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog zijn aangelegd, zijn nog steeds sprekende getuigen van die markante periode uit Heerlens geschiedenis. Op dit moment vormt Heerlen samen met Kerkrade, Landgraaf en Brunssum een sterk verstedelijkt gebied, waarin in totaal ongeveer 250.000 mensen wonen. Heerlen vervult voor deze steden net als vroeger een centrumfunctie.

De massale immigratie in de mijnwerkerstijd heeft ertoe geleid dat de gemeenschap van Heerlen ingrijpend veranderd is. Andere Limburgers merken dit vooral aan de taalsituatie: nergens anders in Nederlands Limburg neemt het plaatselijk dialect zo'n marginale plaats in, al is het Heerlens nog niet verdwenen. Het Nederlands dat er gesproken wordt is echter zeer zwaar door het Limburgs beïnvloed; zie Heerlens Nederlands.

Uitgelicht: Steden Internationaal

Skyline van Los Angeles
Skyline van Los Angeles

Los Angeles is een grote, uitgestrekte metropool aan de westkust van de Verenigde Staten. De officiële naam is El Pueblo de Nuestra Señora Reina de los Ángeles de la Porciuncula, "Stad van Onze Vrouwe Koningin van de Engelen van het Kleine Deel". Deze naam was door de Spanjaarden ingevoerd. De huidige naam wordt vaak afgekort als LA en wordt ook wel ook wel City of Angels genoemd.

Los Angeles is de grootste stad in Californië, en de op een na grootste stad in de Verenigde Staten, met een inwoneraantal van 3,957,875 (2005). In de Los Angeles metropolitan area (omvat Los Angeles, San Bernardino, Riverside, Ventura en de Orange Counties) wonen meer dan 16 miljoen mensen met veel verschillende etnische en economische achtergronden.

De stad geniet van een zacht en zonnig klimaat, zelfs in de winter. Het is er het gehele jaar ongeveer 21 graden. Er is veel filmindustrie: Beverly Hills, Hollywood met haar Hollywood Walk of Fame en Mann's Chinese Theatre. De echte mediaindustrie is echter verspreid over vier districten aangrenzend aan Los Angeles: Burbank (NBC, Warner Bros., Disney), Century City (20th Century Fox, MGM), Universal City (Universal Studios, NBC Universal) en Culver City (Sony Pictures Entertainment).

Ook de stranden van Venice en Huntington Beach, zijn populair. Disneyland ligt ook in de buurt van Los Angeles en was de eerste Disneyland in zijn soort. Het is vooral de uitgestrektheid van de metropool die opvalt. Hoewel het centrum veel hoogbouw kent, is Los Angeles voornamelijk een laagbouwstad.

Uitgelicht: Sport

Het routeschema
Het routeschema

De Volvo Ocean Race is een prestigieuze zeilwedstrijd om de wereld die elke drie jaar wordt gehouden. De race duurt meestal zo'n 8 maanden.

De eerste editie was in 1973-1974 en heette toen nog de Whitbread Round the World Race. De af te leggen route was telkens min of meer gelijk, maar in 2008 wordt voor het eerst ook Singapore en China aangedaan, vooral om commerciële redenen. Ook zijn vanaf de vorige editie havenraces toegevoegd zodat het publiek beter kennis kan maken met de race. De af te leggen route was tot de editie van 2008-2009 op hoofdlijnen hetzelfde. De race begon traditioneel in het najaar in Engeland, maar sinds 2005 wordt in Spanje gestart. De route gaat zuidwaarts door de Atlantische Oceaan naar het zuidelijkste puntje van Afrika en vandaar uit naar Australië over de Zuidelijke Oceaan. In deze oceaan komen de deelnemers doorgaans in confrontatie met de slechtst denkbare weerscondities, waar golven soms wel hoger dan 30 meter kunnen worden en windsnelheden kunnen oplopen tot 110 kilometer per uur. In 2008/2009 wordt echter voor het eerst vanuit Zuid-Afrika niet naar Oceanië maar naar Azië gevaren en dan door naar Zuid-Amerika. De boten gaat dan om Kaap Hoorn van waaruit ze terugkeren op de Atlantische Oceaan en via Noord-Amerika terug naar Europa gaan. De route betreft doorgaans zo'n 45.000 kilometer over open zee.

Samen met de Vendée Globe en de Global Challenge behoort de Volvo Ocean Race tot de drie meest vooraanstaande zeilavonturen. >>lees verder


Uitgelicht: Toerisme

Ruimtetoerist Mark Shuttleworth

Ruimtetoerisme is toerisme dat zich buiten de aardse atmosfeer begeeft. Tot nu toe waren er vijf ruimtetoeristen bereid om de fikse bedragen (ca. 20 miljoen dollar) die hiermee gemoeid zijn te betalen.

Het Britse bedrijf Virgin Galactic is van plan vanaf 2007 regelmatige vluchten tot buiten de atmosfeer (gedefinieerd als 100km hoogte) aan te bieden voor een bedrag van rond de 200.000 dollar. Hiermee wordt ruimtetoerisme bereikbaarder voor anderen dan de extreem rijken. Uiteindelijk moet een dergelijk uitstapje rond de 10.000 dollar gaan kosten om echt grote markten aan te boren.

Lees verder!!

Uitgelicht: Bestuurskunde

Uriël (Uri) Rosenthal (Montreux (Zwitserland), 19 juli 1945) is een Nederlandse politicoloog, bestuurskundige en politicus. Op 14 oktober 2010 is Rosenthal beëdigd tot Minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Rutte. Van 8 juni 1999 tot 14 oktober 2010 was hij lid van de Eerste Kamer voor de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD). Vanaf 1 mei 2005 was hij ook fractievoorzitter. Van 12 juni 2010 tot 26 juni 2010, na de Tweede Kamerverkiezingen 2010, was hij informateur, en van 5 juli 2010 tot 21 juli wederom, nu samen met Jacques Wallage.

Rosenthal was tot 14 oktober 2010 voorzitter van het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement, een in Den Haag gevestigd instituut dat zich bezig houdt met onderzoek naar, opleiden in en adviseren over een breed spectrum aan veiligheidsonderwerpen en crisismanagement. Lees verder


Uitgelicht: Ridderorden

In het Orderecht is de soeverein van de Orde het hoogste gezag binnen een Ridderorde. Niet iedere Orde kent een soeverein, de Nederlandse en Belgische Koningen zijn Grootmeester van hun Orden. De Britse Koning is de Souverein van een aantal Orden en laat zich daarbij bijstaan door een Grootmeester. In andere Orden van Groot-Brittannië of landen van het Gemenebest is de Koning zèlf Grootmeester en ontbreekt een Souverein. Otto Aartshertog van Oostenrijk is "hoofd en soeverein" van zijn Orde van het Gulden Vlies.

Het gezag van de Souverein is uiteraard aan regels en wetten gebonden. In veel staten stelt de wet of de grondwet vast dat het staatshoofd Souverein of Grootmeester van de Orden is. Wanneer er twee pretendenten zijn of het afgezette staatshoofd van mening is dat hij het recht heeft om ook verder " zijn" Orde te verlenen geraken Orden buiten de macht van een staat en worden zij een huisorde. Bij twee Grootmeesters of Souvereinen spreekt men van twee Obediënties.


Uitgelicht: Bier

Mout is ontkiemd en daarna gedroogd graan. Het is een grondstof voor met name bier, jenever en whisky. Bij het mouten (in de mouterij) wordt het zetmeel dat aanwezig is in graan gedeeltelijk omgezet in vergistbare suikers. Later in het brouwproces wordt het zetmeel verder omgezet in suikers en de suikers worden omgezet in alcohol.

Het meest gebruikte graan voor het maken van mout is gerst, hoewel in principe alle graansoorten, maar ook boekweit, in aanmerking komen. Gerst wordt verkozen omdat het een uitstekende samenstelling aan enzymen heeft en omdat door het specifieke kafvliesje van gerst de blad- en wortelkiem beter beschermd zijn dan bij andere graansoorten.


Uitgelicht: Psychologie

Indoctrinatie (of: indoctrineren) is het systematisch en eenzijdig onderwijzen van aanvechtbare overtuigingen of opvattingen, met de bedoeling dat deze kritiekloos worden aanvaard. Het woord heeft een sterke negatieve connotatie.

Extreme vormen van indoctrinatie komen bijvoorbeeld voor onder totalitaire regimes. Ook worden sommige sekten ervan beschuldigd indoctrinatie toe te passen.

In de praktijk is het onderscheid tussen verantwoord onderwijs en beïnvloeding enerzijds en indoctrinatie anderzijds zeer moeilijk te maken; zelfs in extreme gevallen, zoals in de beruchte sekte, genaamd Peoples Temple, gesticht door Jim Jones werden mensen uitgenodigd tot het leveren van kritiek.

>>leesmeer>>

[bewerk]

Uitgelicht: Esoterie

Helena Petrovna Blavatsky

Helena Petrovna Blavatsky (Russisch: Елена Петровна Блаватская), geboren als Helena Petrovna von Hahn, 12 augustus « O.S. 31 juli » 1831Londen, 8 mei 1891) was een Amerikaanse occultiste en publiciste van Duits-Russische aristocratische afkomst. Ze wordt ook wel Madame Blavatsky genoemd. Blavatsky was de naam van haar eerste man.

Levensloop

Blavatsky is de medestichter van en drijvende kracht achter de in 1875 in New York opgerichte Theosophical Society en schreef een aantal invloedrijke boeken over esoterie. In Nederland wordt na diverse splitsingen in verschillende takken deze stroming vertegenwoordigd door o.a: het Theosofisch Genootschap (Point Loma) - Blavatskyhuis, het Theosofisch Genootschap Pasadena, de Theosofische Vereniging en de Geünieerde Loge van Theosofen.

Ze introduceerde de theosofie in de westerse wereld. Door deze stroming zijn begrippen als karma en reïncarnatie bekend geworden. Volgens Blavatsky kwamen theosofische ideeën overal in oude en nieuwe religies voor en ging het dus niet om een nieuwe leer. Op die manier beschouwd zou de theosofie een van de meest universele stromingen zijn die er bestaan.


Subportalen van Mens & maatschappij

Antropologie · Auto · Bier · Christendom · Dagelijks leven · Esoterie · Eten en drinken · Filatelie · Film · Filosofie · Geschiedenis · Geneeskunde · Horror · Jazz · Kunst & Cultuur · Landbouw · Literatuur · Luchtvaart · Media · Mode · Musical · Muziek · Onderwijs · Openbaar vervoer · Politiek · Psychologie · Religie · Rock · Scouting · Sport · Steden · Taal · Toerisme · Verpleegkunde · Vlaggen en wapens · Yoga

Portalen

Hulp-en-beheerportaal · Gebruikersportaal · Navigatieportaal · In het nieuws

Biologie · Geschiedenis · Kunst & Cultuur · Landen & Volken · Mens & Maatschappij · Politiek · Religie · Sport · Taal · Wetenschap & Technologie

Portaal van de week: Vroegmoderne Tijd