1800-1809

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De jaren 1800-1809 (van de christelijke jaartelling) zijn een decennium in de 19e eeuw.

Belangrijke gebeurtenissen[bewerken]

Goya's El tres de mayo de 1808 en Madrid, over de massa-executies op 3 mei 1808 na de dos de mayo-opstand in Madrid.
Napoleontische tijd
  • Napoleon Bonaparte richt Frankrijk in naar Romeins model. Van eind 1799 tot eind 1804 staat hij aan het hoofd van het Consulaat, daarna van het Keizerrijk. Net als de Romeinse keizers laat hij zijn besluiten goedkeuren door een Senaat, waarvan hij zelf de leden aanwijst.
  • Napoleon brengt het aantal Duitse staten terug tot 46. Er ontstaan nieuwe koninkrijken als Beieren, Saksen en Württemberg. De staten aan de Rijn worden gedwongen georganiseerd in de Rijnbond met Napoleon als beschermheer. Het Heilige Roomse Rijk krimpt in tot het Keizerrijk Oostenrijk.
  • Napoleon schept rondom Frankrijk een kring van satellietstaten met familieleden op de troon. Deze worden geacht voor geld en soldaten te zorgen.
  • 1800 - 3 december - De Franse generaal Moreau verslaat de Oostenrijkers in de beslissende Slag bij Hohenlinden.
  • In 1801 en 1807 wordt de Deense hoofdstad Kopenhagen door de Britse marine bestookt. Als gevolg van de laatste aanval verliest Denemarken zijn gehele oorlogsvloot en het eiland Helgoland.
  • Tijdens de Napoleontische oorlogen wordt John Bull het nationale symbool voor vrijheid, getrouwheid aan de koning en aan het vaderland en van weerstand ten overstaan van de Franse agressie.
  • 1808 - 9 februari - Napoleon valt Spanje binnen.
  • Na de nederlaag van Oostenrijk in de Vijfde Coalitieoorlog (1809) is Napoleon heer en meester van Europa. Het grootste deel van het continent is nu Frans, een vazalstaat, bondgenoot, vriend of verslagen vijand. Alleen de Britse Eilanden, de belegerde stad Cádiz en het gebied rond Lissabon blijven uit Franse handen.
Europa
Nederlanden
Zuidelijke Nederlanden
Amerika
Het Witte Huis wordt in 1800 in gebruik genomen
Cultuur
Wetenschap