Maestro (televisieprogramma)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Maestro
Presentatie Frits Sissing
Jury Otto Tausk
Isabelle van Keulen
Dominic Seldis
Muziek Holland Symfonia
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 8 november 2012
Seizoenen 2
Netwerk AVRO (S1), AVROTROS (S2-heden)
Zender Vlag van Verenigd Koninkrijk BBC
Vlag van Nederland NPO 1
Website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Maestro is een van oorsprong Brits amusementsprogramma van de BBC. Het programma wordt ook in Nederland uitgezonden; de Nederlandse versie wordt gepresenteerd door Frits Sissing. Het eerste seizoen werd in 2012 uitgezonden door de AVRO, het tweede seizoen begon op 30 oktober 2014, ditmaal uitgezonden door de AVROTROS, op NPO 1.

Programmaformule[bewerken]

Acht bekende Nederlanders zonder dirigeerervaring nemen het tegen elkaar op. Er is een jury bestaande uit drie leden en ook de leden van het orkest maken een keuze. Er zijn acht afleveringen waarin telkens een kandidaat afvalt.

De kandidaten worden begeleid door het orkest Holland Symfonia dat vanaf 2014 Het Balletorkest heet. De Concertmeester van dit concert was in het eerste seizoen Tinta Schmidt von Altenstadt.

Jury[bewerken]

  • Otto Tausk, chef-dirigent van het orkest Holland Symfonia tevens juryvoorzitter. Hij beoordeelt de kandidaten op hun dirigeerprestaties.
  • Isabelle van Keulen, violiste. Zij beoordeelt de kandidaten vanuit haar perspectief als soliste.
  • Dominic Seldis, contrabassist. Hij beoordeelt de kandidaten vanuit zijn expertise als solo contrabassist. Het jureren is hem bekend, hij was ook jurylid bij het gelijknamige Engelse televisieprogramma van de BBC.

Seizoen 2012[bewerken]

In het eerste seizoen deden er acht kandidaten mee, uiteindelijk won Lenette van Dongen de finale. Hieronder volgt een overzicht van het spelverloop.

De kandidaten werden onderverdeeld in twee groepen die werden gecoacht door twee ervaren vakmensen. Micha Hamel; Nederlandse componist, dirigent en dichter nam Catherine Keyl, Michiel Romeyn en Kleine Viezerik onder zijn hoede. Henrik Schaefer; Chef-dirigent van Wermland Opera in Zweden en eerste gastdirigent van het Hiroshima Symfonie Orkest in Japan begeleide Lenette van Dongen, Tanja Jess, Wolter Kroes en Joep Sertons tijdens dit seizoen.

Positie Naam Aflevering 1 Aflevering 2 Aflevering 3 Aflevering 4 Aflevering 5 Aflevering 6 Aflevering 7 Aflevering 8
1 Lenette van Dongen **
2 Tanja Jess
3 Kleine Viezerik
4 Wolter Kroes
5 Michiel Romeyn
6 Catherine Keyl
7 Joep Sertons
8 Brecht van Hulten

Legenda:

     Kandidaat is afgevallen.
     Kandidaat is nog in het spel.
    • Rechtstreeks door naar de finale

Afleveringen[bewerken]

Aflevering een en twee hadden beide de titel Geschiedenis van de klassieke muziek. Hierin werden acht stukken uitgevoerd. In de eerste aflevering waren dit de Bolero van Maurice Ravel door Lennete van Dongen en Wolter Kroes; An der schönen blauen Donau van Johann Strauss jr. door Michiel Romeyn en Tanja Jess; de Ridderdans uit Romeo en Julia van Sergej Prokofjev door Brecht van Hulten en Joep Sertons en de Ouverture uit Carmen van Georges Bizet door Catherine Keyl en Kleine Viezerik.

Brecht moest de eerste aflevering het spel verlaten, zij zat samen met Michiel in de gevarenzone.

In de tweede aflevering dirigeerde Wolter Kroes de Ouverture uit Wilhelm Tell van Gioacchino Rossini; Kleine Viezerik kreeg Morgenstimmung uit de Peer Gynt-suite van Edvard Grieg toegewezen; Lennete van Dongen deed de Dans nr. 5 van Johannes Brahms; Catherine Keyl deed de Second Waltz van Dmitri Sjostakovitsj; Joep Sertons dirigeerde de Ouverture uit Le Nozze di Figaro van Wolfgang Amadeus Mozart; De Sabeldans uit Gajaneh van Aram Chatsjatoerjan werd door Tanja Jess gedirigeerd en Michiel Romeyn dirigeerde In de hal van de Bergkoning van Edvard Grieg

Joep werd door het orkest weggestemd, hij had samen met Michiel de minste punten.

Beroemde filmmuziek stond centraal in de derde aflevering, hiervoor kregen de kandidaten achtergronden van Leopold Witte over zowel de inleving als expertise in filmmuziek.

De themamuziek uit Star Wars gecomponeerd door John Williams werd door Tanja Jess geregisseerd, de titelsong uit Soldaat van Oranje van Rogier van Otterloo werd door Kleine Viezerik gedirigeerd; Catherine Keyl dirigeerde Also sprach Zarathustra uit 2001: A Space Odyssey van Richard Strauss; de Love Theme uit The Godfather van Nino Rota werd door Michiel Romeyn begeleid. Lenette van Dongen dirigeerde Schindler's List ook door John Williams en Wolter Kroes deed | Walkürenrit uit Apocalypse Now van Wagner.

Deze aflevering belandden Catherine en Wolter in de gevarenzone, eerstgenoemde werd eruit gestuurd.

In de vierde aflevering moest ook een koor gedirigeerd worden. Michiel Romeyn kreeg O Fortuna uit Carmina Burana van Carl Orff; Tanja Jess dirigeerde Lacrimosa uit het Requiem van Wolfgang Amadeus Mozart. Het Slavenkoor uit Nabucco van Giuseppe Verdi werd toegewezen aan Wolter Kroes; Ode an die Freude uit Symfonie nr. 9 van Ludwig van Beethoven werd onder begeleiding van Lenette van Dongen ten gehore gebracht. Kleine Viezerik dirigeerde Dies Irae uit de Messa da Requiem van Giuseppe Verdi.

Michiel werd weggestemd door het orkest, Lenette, die ook in de gevarenzone zat mocht blijven.

In de vijfde aflevering dirigeren de overgebleven kandidaten twee muziekstukken. Zij worden bij één van die stukken begeleid door een solist, te weten bandoneonist Carel Kraayenhof of violiste Simone Lamsma.

Wolter Kroes dirigeerde Libertango met Carel Kraayenhof van Ástor Piazzolla en Ouverture 1812 van Tsjaikovski. De Nacht op de Kale Berg van Moessorgski en Adiós Nonino met Carel Kraayenhof van Ástor Piazzolla werden door Kleine Viezerik geregiseerd. Tanja Jess dirigeerde de Csárdás met Simone Lamsma van Vittorio Monti en Danse Infernale uit De vuurvogel van Stravinsky. Gedirigeerd door Lenette van Dongen werden Symfonie nr. 9 Uit de nieuwe wereld van Dvořák en Zigeunerweisen met Simone Lamsma van Pablo de Sarasate.

Wolter werd weggestemd, hij zat samen met Kleine Viezerik in de gevarenzone.

Het thema van de zesde aflevering was Van Broadway tot Hollywood, de kandidaten werden in een van de twee stukken begeleid door een vocalist te weten Pearl Jozefzoon, Joke de Kruijf of Wouter Hamel. Het combo van Cor Bakker is voor deze aflevering toegevoegd aan het orkest.

Kleine Viezerik begon met Goldfinger uit de gelijknamige James Bondfilm met Pearl Jozefzoon van John Barry en dirigeerde later in de uitzending The Phantom of the Opera uit The Phantom of the Opera van Andrew Lloyd Webber. Lenette van Dongen waagde zich aan Jesus Christ Superstaren aan Denk aan mij uit The Phantom of the Opera met Joke de Kruijf beide eveneens gecomponeerd door Webber. Tanja Jess deed Summertime uit Porgy and Bess met Wouter Hamel van George Gershwin en Mambo uit West Side Story van Leonard Bernstein.

Niemand viel deze aflevering af, Lenette daarentegen ging direct door naar de finale.

In de zevende aflevering staat de opera centraal. De overgebleven 3 kandidaten dirigeren ieder 2 muziekstukken. Een aria gezongen door mezzospraan Tania Kross en een ouverture.

Lenette van Dongen dirigeerde alleen een aria aangezien zij al door is naar de finale, dit was Che faro senza Euridice uit Orfeo ed Euridice met Tania Kross van Christoph Willibald Gluck. Tanja Jess dirigeerde De Habanera uit Carmen met Tania Kross van Georges Bizet en | Ouverture uit Die Fledermaus van Johann Strauss jr.. O mio babbino caro uit Gianni Schicchi Giacomo Puccini met Tania Kross van Giacomo Puccini werd door Kleine Viezerik gedirigeerd net als Ouverture uit De barbier van Sevilla van Gioacchino Rossini.

Tanja ging met 72% van de stemmen van het orkest door naar de finale.

Voorafgaand aan de achtste aflevering en tevens de finale zijn de finalisten naar Chicago afgereisd voor een Master Class.

Tanja Jess regisseerde Land of Hope and Glory uit de Pomp and Circumstance Marche nr. 1 van Edward Elgar en De Vijfde Symfonie van Ludwig van Beethoven. Dit nummer werd ook door Lenette gedirigeerd, zij dirigeerde ook An der schönen blauen Donau van Johann Strauss jr..

Lenette van Dongen krijgt van de jury 57 punten, Tanja Jess 56. De televisiekijker mocht deze keer ook stemmen. In afwachting van deze stemmen dirigeren de afgevallen kandidaten Catherine Keyl, Wolter Kroes, Michiel Romeyn, Joep Sertons en Kleine Viezerik in estafette de Radetzkymars van Johann Strauss sr.

De kijker kiest met 59% stemmen voor Lenette en 41% stemmen voor Tanja. Deze stemmen worden opgeteld bij de jurypunten. Met 116 punten wint Lenette van Dongen, voor haar is de gouden baton.

Seizoen 2014[bewerken]

In 2014 nemen de volgende BN'ers deel aan het programma.

Spike is de winnaar van Maestro 2014

Dirigeren doe je zo[bewerken]

Naast de afleveringen op televisie kon men via een webcursus, tijdens het eerste seizoen, zelf leren dirigeren. De cursus wordt gepresenteerd door Roland Kieft. In vijf afleveringen legt hij aan de hand van simpele oefeningen de basistechniek van dirigeren uit.

Maestro Masterclass[bewerken]

Tijdens het tweede seizoen van Maestro is er de Maestro Masterclass. Hierbij leren drie onbekende Nederlanders dirigeren met de Maestro Coach Micha Hamel. Zij leren het stuk Dance Macabre van Camille Saint-Saëns dirigeren en voeren dit stuk samen met het Balletorkest uit.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Kandidaten Maestro 2014. AVROTROS (1 oktober 2014)