Help:Helpdesk/Archief/aug 2013

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Inhoud

onderzoek eierstokken[bewerken]

hallo heb n vraagje ben al 12 j mijn baarmoeder kwijt, maar heb wel nog m,n eierstokken. normaal word er om de zoveel jaar n uit strijkje gedaan maar hoe zit t nu zonder baarmoeder, word er dan niet meer naar de eierstokken gekeken. gr marly – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 62.163.214.142 (overleg · bijdragen)

Ik zou de huisarts bellen, die heeft vast antwoord op uw vraag. --Meerdervoort (overleg) 1 aug 2013 11:58 (CEST)
(na bwc) Dag Marly,
bij het maken van een uitstrijkje worden niet de eierstokken onderzocht maar alleen de baarmoedermond. De eierstokken zitten veel verder naar binnen en zijn onbereikbaar voor het borsteltje waarmee een uitstrijkje wordt gemaakt. Uiteraard kan de arts daarnáást ook een onderzoek naar de eierstokken doen, maar dat kan in jouw situatie net zo goed.
Overigens wordt bij het verwijderen van de baarmoeder soms de baarmoedermond niet weggehaald, en dan kan het toch nog voorkomen dat er een uitstrijkje moet worden gemaakt.
Verder is het advies dat je ook bovenaan deze helpdeskpagina ziet staan, om je bij medische vragen te vervoegen bij een arts. Stel je vraag dus gerust aan je huisarts of je gynaecoloog; die weet veel meer te vertellen over je specifieke situatie. Erik Wannee (overleg) 1 aug 2013 12:02 (CEST)

Futhark runen[bewerken]

Wordt het Futhark runen (16 tekens) van rechts naar links of van links naar rechts gelezen? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 217.120.211.53 (overleg · bijdragen)

Ik ben geen runendeskundige, en helaas heeft de Nederlandstalige Wikipedia er nog geen artikel over. Maar op het Duitstalige artikel zag ik onderstaand plaatje en daarbij in het onderschrift dat de tekst begon met 'fuþork'. Daaruit concludeer ik dat er van links naar rechts geschreven werd.
Runen Themsemesser.jpg
Ook onderstaand plaatje in recenter futhark suggeert dat:
Yngre futharken.svg
Erik Wannee (overleg) 1 aug 2013 12:25 (CEST)
Ehm... via Futhark kom je op een deelpagina van runen terecht. We hebben er dus wel "iets" over. Verder konden runen ook van boven naar beneden geschreven worden (maar ik ben evenmin deskundig en weet niet of dat voor alle soorten runen geldt). Richard 1 aug 2013 13:36 (CEST)

Spaners voor een droogmolen[bewerken]

Hallo ik heb een vraag kunt u mijn vertellen of ik de spanners of wel de blokjes tussen de armen van een Droogmolen los kan verkrijgen Ik heb namelijk nieuwe draad gekocht van jullie merk, en ben de blokjes hoogstwaarschijnlijk verloren nu heb ik gevraagt of ik die los kan verkrijgen maar in de winkel zijden ze me Dat ik het draad er weer bij kopen dit is toch tegek voor woorden Ik heb alleen die blokjes maar nodig kunnen jullie mijn hier mee helpen

Grt Jolanda Kremer

Dit is Wikipedia, een online encyclopedie. We verkopen niks. Als u het merk even erbij zet wil ik best wel even helpen met de link naar de klantenservice te vinden. Natuur12 (overleg) 1 aug 2013 16:03 (CEST) PS: Wil je voortaan alsjeblieft op overlegpagina's ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.
@Natuur12: De kans dat iemand die blijkbaar geen notie heeft op welke helpdeskpagina zij haar vraag neerzet, het antwoord ook weer op diezelfde plaats zal lezen, is naar mijn inschatting bijzonder klein. Om diezelfde reden denk ik dat het geen nut heeft om aan een dergelijke persoon te verzoeken om de vraag af te sluiten met 4 tildes. (En om diezelfde reden heeft het ook niet veel zin om een cursus 'foutloos Nederlands schrijven' te adviseren, dus dat heb ik hier achterwege gelaten.) Erik Wannee (overleg) 1 aug 2013 16:26 (CEST)

Vermeende reclame-uitingen[bewerken]

Goedemorgen,

Het zou mij erg helpen om te weten welke uitingen vermeende reclame-uitingen zijn. We zijn hier namelijk al een hele tijd mee bezig, hebben de gebruikersvoorwaarden doorgenomen en proberen zo feitelijk, maar wel leuk leesbaar, mogelijk de informatie te delen. De informatie die er nu op staat klopt voor geen meter, en is dus verre van feitelijk te noemen. Helaas kan ik deze niet aanpassen. Please help.

Met vriendelijke groet,

Sabrina Slagman – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 92.67.9.234 (overleg · bijdragen)

Mevrouw Slagman heeft het waarschijnlijk over dit artikel. Emelha (overleg) 2 aug 2013 10:22 (CEST)
Beste Sabrina,
je bijdrage kan misschien wel feitelijk correct zijn maar de stijl voldeed totaal niet aan de standaard van een Encyclopedie. Marketinglingo als "Handel zit in de genen" hoort natuurlijk niet thuis hier maar bv in een folder.
Veel succes op Wikipedia, Audio-x-generic.svgJZ85overleg 2 aug 2013 10:58 (CEST)
Het wordt daarnaast zeer sterk afgeraden dat men schrijft over zichzelf of onderwerpen waar men beroepsmatig of persoonlijk nauw bij betrokken is, zie WP:NIET en WP:ZP. Als het onderwerp echt encyclopedisch relevant is, dan zal iemand anders er vanzelf over gaan schrijven. — Zanaq (?) 2 aug 2013 11:34 (CEST)

Foutmelding bij invoegen interwiki koppeling[bewerken]

Sinds gisteren krijg ik foutmeldingen als ik probeer een interwiki koppeling toe te voegen in de linker zijbalk. Dit gebeurt op de lemmata aorta abdominalis en arteria testicularis. Ik heb geprobeerd de pagina te herladen, maar het werkt niet. Zodra ik klik op "koppeling toevoegen" krijg ik de melding: "Er is een onverwachte fout opgetreden". Weet iemand waardoor dit veroorzaakt wordt en hoe dit verholpen kan worden? «zaheer·12a» 2 aug 2013 17:32 (CEST)

Weet je zeker dat je de juiste artikelnaam opgaf? Voor aorta abdominalis is dit op enwiki bijvoorbeeld abdominal aorta. Deze interwiki kon ik zonder problemen toevoegen, zodat het artikel op nlwiki nu verbonden is met de andere entries op Wikidata. Van arteria testicularis vond ik zo snel geen equivalent artikel. EvilFreD (overleg) 2 aug 2013 17:46 (CEST)
Ik kom niet eens in dat venster. Wanneer ik klik op "koppeling toevoegen" in de zijbalk, krijg ik een foutmelding. De Engelse equivalent van arteria testicularis is overigens Testicular artery. «zaheer·12a» 2 aug 2013 17:55 (CEST)
Ah, het probleem lijkt nu verholpen, de foutmelding is net zo mysterieus weer verdwenen. «zaheer·12a» 2 aug 2013 17:57 (CEST)

D-ribose[bewerken]

Beste,

Ik heb een spierziekte die myoadelynate deaminase deficiëntie genoemd wordt,en ik ben ook diabetes type 2 en nu vraag ik me af, of ik de suikers D-ribose zou mogen nemen. Om er beter van te worden en ook veel minder pijn zou hebben.

Zou U zo vriendelijk willen zijn daarop te antwoorden. Dank u bij voorbaat voor uw begrip en uw medewerking.

Groetjes : Dierick Frans – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 178.119.113.232 (overleg · bijdragen) 2 aug 2013 16:17

Bovenaan deze pagina staat: "Als u advies zoekt op het gebied van recht of geneeskunde, stel dan uw vraag niet hier, maar bij een jurist of arts", en dat lijkt me een zeer wijs advies. Er kan namelijk geen enkele garantie gegeven op de juistheid van enige adviezen die u hier gegeven worden. EvilFreD (overleg) 2 aug 2013 16:22 (CEST)
Ik heb diabetes type 1 en ook ik zou hier geen advies over durven geven. Dqfn13 (overleg) 2 aug 2013 17:13 (CEST)
Tussen twee haakjes: Je kunt beter diabetes hebben dan dat je diabetes bent. Erik Wannee (overleg) 2 aug 2013 19:33 (CEST)

Advies gevraagd[bewerken]

Beste Helkpdesk,

De afgelopen dagen ben ik voor het eerst bezig geweest met het schrijven van een artikel op Wikipedia, over Gerard Lukken. In eerste instantie kreeg de reactie dat de tekst te veel een CV was, dus ik heb informatie en tekst toegevoegd. Nu zou ik graag weten of ik dingen over het hoofd zie, dan wel niet handig aanpak, zodat ik verbeteringen kan doorvoeren voordat de pagina evt. verwijderd zou worden door een moderator.

Met vriendelijke groet, Prospera (overleg) 3 aug 2013 11:45 (CEST)

Ik zou eens beginnen met de bibliografie te snoeien. Is dat allemaal relevant voor een encyclopedie? En heeft hij het allemaal wel zelf geschreven? Aangezien ik bij een flink aantal zijn naam er niet eens bij zie staan, anderen wel. Of de man op zich relevant is, daar doe ik geen uitspraak over, ik ben niet thuis in dat vakgebied. Wel lijkt het me belangrijk te onthouden dat Wikipedia een encyclopedie is, geen CV, dus hoeven niet alle activiteiten vermeld te worden. Groet, Civil Jack of the Netherlands.svgLeeGerCivil Jack of the Netherlands.svg 3 aug 2013 11:56 (CEST)
Snoeien? Kortwieken! Beperk je eens tot een selectief lijstje van uitgegeven boeken. Of als dit ze allemaal zijn, desnoods allemaal. Maar haal al die artikelen er alsjeblieft uit.
Daarnaast: in de bronvermelding zie ik staan dat Gerard Lukken zelf een geraadpleegde bron was?! Op Wikipedia geldt dat alles middels geschreven bronnen geverifieerd moet kunnen bronnen. Gerard Lukken kan dus zelf nooit een acceptabele bron zijn. Tenzij hier teksten bedoeld worden die hijzelf schreef en die ook raddpleegbaar zijn, maar in dat geval kan en zou er ook specifieker naar verwezen kunnen worden. EvilFreD (overleg) 3 aug 2013 12:08 (CEST)
Bedankt voor jullie reacties; ik ga er mee aan de slag.Prospera (overleg) 3 aug 2013 18:12 (CEST)
Ik denk ook dat de artikelen in de tijdschriften niet van belang is. Tenzij het echt tijdschriften van naam zijn, dus tijdschriften verbonden aan universiteiten, of die in meerdere landen uitgegeven worden (denk aan National Geographic; niet het vakgebied, maar wel internationaal). Dqfn13 (overleg) 3 aug 2013 18:31 (CEST)

mutaties worden teniet gedaan[bewerken]

Beste vrijwilliger,

Ik probeer correcties door te voeren van de heer Rob de Wijk. Echter de correcties worden iedere keer weer teniet gedaan.

Hoe kan ik deze pagina nu wel aanvullen. Ik heb een account aangemaakt. June vasconcellos (overleg) 5 aug 2013 10:42 (CEST) gebruikersnaam 213.125.210.122

mvg June Vasconcellos – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door June vasconcellos (overleg · bijdragen)

Beste June Vasconcellos, daar een encyclopedie als de onze staat of valt met een neutraal standpunt, wordt het afgeraden te schrijven over onderwerpen, waar men persoonlijk of zakelijk bij betrokken is. In zo'n geval is het moeilijk echt neutraal te blijven. Als een onderwerp encyclopedisch relevant is, zal een ander er wel over schrijven. En dat is in het geval van de heer De Wijk ook gebeurd. De teksten die verwijderd werden (niet allemaal de uwe), bevatten promotionele onderdelen en daar is Wikipedia niet voor bedoeld. Zie eventueel WP:NIET. Groeten, Sander1453 (overleg) 5 aug 2013 12:01 (CEST)
Houdt u er ook rekening mee dat Wikipedia een encyclopedie is? Dat is een wat ander uitgangspunt dan een social networksite met online CV. Wikipedia hoeft dan ook geen volledig overzicht van iemands carrière te vermelden, waar een online CV dat liever wel doet. Met vriendelijke groet, Civil Jack of the Netherlands.svgLeeGerCivil Jack of the Netherlands.svg 5 aug 2013 12:56 (CEST)

Pop ups[bewerken]

Geachte heer/mevrouw,

onlangs zat ik te denken: zou het niet handig zijn als er een (kleine) pop-up venster verschijnt zodra je op een pagina/artikel met de muis over een blauw woord (link) beweegt zodat wanneer je geen kennis hebt over het woord (link) of deze niet begrijpt, je dit niet eerst in een nieuw venster hoeft te openen. Als je de eerste regels van de link (vaak is dat genoeg om een notie te krijgen wat ermee bedoeld wordt) in een pop-up kan lezen heb ik het idee dat je het hoofdartikel lekker vlot door kan lezen. Zonder dus verzeild te geraken in allerlei geopende vensters en switchen daartussen...?!

Hopelijk is bovenstaande beschrijving duidelijk!


Met vriendelijke groet, Tim Olyslagers – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 82.172.132.234 (overleg · bijdragen) 5 aug 2013 15:03

Beste meneer Olyslagers. Voor ingelogde gebruikers bestaat deze mogelijkheid al, zie Help:Pop-ups. Ik weet niet of het technisch mogelijk is om dit ook voor oningelogde gebruikers beschikbaar te maken. Als u veel bewerkt kunt u overwegen u te registreren en deze mogelijkheid in te schakelen in uw voorkeuren. Woody|(?) 5 aug 2013 15:06 (CEST)

Kopjes werken niet in infovenster[bewerken]

L.S.,

Gezien de infobox school voor de structuur van Trevianum Scholengroep te simpel is heb ik deze vervangen door Sjabloon:Infobox_generiek. Nu probeer ik hier kopjes in toe te voegen via kop1, kop2 en kop3 maar enkel kop1 wordt getoond. Kan iemand mij uitleggen wat ik fout doe?

Alvast bedankt! – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door RvMouche (overleg · bijdragen) 6 aug 2013 23:10‎

Wat je fout doet? Je gebruikt Sjabloon:Infobox generiek in een artikel zelf, dit is niet toegestaan. Zie het sjabloon zelf. Sjoerd de Bruin (overleg) 6 aug 2013 23:15 (CEST) PS: Wil je voortaan alsjeblieft op overlegpagina's ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.

Beeldwit[bewerken]

Hallo, Ik heb een vraag over een artikel in de Duitse WP: In het artikel de:Bilwis de term Beeldwit werd toegevoegd als een Nederlandse term voor een mythisch wezen. Ons onderzoek aangetoond dat er wel een slaapwandelaar. Is het nu de Beeldwit in uw taal voor een mythisch wezen of niet? Dank je wel! Met vriendelijke groeten 46.79.6.112 6 aug 2013 23:43 (CEST) (In de:WP User:Magister)

Het is inderdaad verwarrend. Het duidelijkst is het om te kijken op de doorverwijspagina Beeldwit. Daar staan drie betekenissen vermeld, met de links.
Het correcte synoniem voor de:Bilwis is inderdaad Beeldwit (mythisch wezen). De huidige interwikilink is dus correct. Erik Wannee (overleg) 7 aug 2013 00:43 (CEST)

een soldaat uit de us army dat voor vakantie komt naar belgie[bewerken]

beste, ik heb nl een vraag een vriendin van mij heeft contact met iemand uit the us army maar die zit nu momenteel op verplaatsing met het leger.nu hij zou naar belgie komen voor een maand op verlof maar de missie daar is nog niet ten einde die loopt normaal tot januari 2014.klopt het dat mijn vriendin geld zou moeten storten aan het leger ivm kosten van visum ed om hem te kunnen laten overkomen? want ze weet niet of dit effectief zo is en had hieromtrent graag een antwoord gehad aub.en wat is dan het bedrag aub van deze kosten ,hopende op een antwoord,groet ik u inmiddels beleefd.

Dit klinkt als een oplichtingstruc. Maak nooit geld over naar (vage) mensen die je niet kent. — Zanaq (?) 7 aug 2013 12:20 (CEST)
Die soldaat verdiend echt wel genoeg geld om zelf een visum te kunnen betalen. Bovendien de gastheer/-vrouw hoeft nooit een visum te regelen, alleen de reiziger moet voor een visum zorgen en betalen. Dqfn13 (overleg) 7 aug 2013 12:38 (CEST)
Doet inderdaad sterk denken aan de Nigeriaanse oplichtings trucs die vaker worden uitgehaald. vr groet 7 aug 2013 12:47 (CEST)

vertalan[bewerken]

was wat op de pc bezig en zocht naar slade vond het maar alles in het engels (ben geen krak op pc)– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 94.227.69.32 (overleg · bijdragen)

Info over Slade vindt u hier. Civil Jack of the Netherlands.svgLeeGerCivil Jack of the Netherlands.svg 8 aug 2013 13:21 (CEST)
Misschien bedoelt meneer of mevrouw wel een kort verhaal door Stephen King, of een muziekschool, of een dorp in Wales, of... of... of...of. EvilFreD (overleg) 8 aug 2013 23:24 (CEST)

wijzigingen ongedaan maken[bewerken]

Ik heb een aantal wijzigingen in een artikel doorgevoerd voordat ik me als gebruiker had aangemeld. Nu staat deze aanpassingen met vermelding van mijn ip adres. Hoe kan ik de teksten ongedaan maken en daarna weer opvoeren als ingelogde gebruiker. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Spaarne (overleg · bijdragen) 8 aug 2013 22:50 (CEST)

Ik zou het gewoon zo laten staan nu die wijzigingen. Je kunt namelijk de bewerkingen kopieren, dan verwijderen, dan de bewerkingen opslaan en dan als ingelogde gebruiker weer plaatsen. Maar dat kan gezien worden als vandalisme en is ook dubbel werk en onnodig. Mijn advies is dus gewoon zo laten staan en alle nieuwe bewerkingen gewoon ingelogd doen. -- Michael 1988 (overleg) 8 aug 2013 23:08 (CEST) PS: Wil je voortaan alsjeblieft op overlegpagina's ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.
(Na bewerkingsconflict:) Het antwoord is eenvoudig: Dat is niet mogelijk. Wikipedia slaat alle bewerkingen op en doet dat met de gegevens die van degene die het wijzigt bekend zijn; in jouw geval dus alleen het IP-adres. Maar dat geeft toch niets? Het gaat erom dat de informatie op Wikipedia staat, niet van wie dat precies afkomstig is.
Wat je hooguit zou kunnen doen als je per se aanspreekbaar wilt zijn op je wijzigingen, is om op de Gebruikerspagina van jouw IP-adres te vermelden wie je bent, en zo te verwijzen naar je ingelogde gebruikerspagina.
En verder ga je uiteraard voortaan door met je ingelogde naam.
Welkom in de club trouwens! Erik Wannee (overleg) 8 aug 2013 23:11 (CEST)
(Na bewerkingsconflict) Beste Spaarne, wilt u aub ook niet zo vaak uw eigen wijzigingen ongedaan maken. Het maakt de geschiedenis van een artikel alleen maar onoverzichtelijk en is het onduidelijk wat er nu precies wordt gewijzigd. En daarbij wekt het ook erg weinig vertrouwen op bij mij en misschien anderen over je bewerkingen of u ze wel vertrouwd of niet. Ik heb het overigens over de bewerkingen in het artikel Lars Keunen en ik neem aan dat u het ook had over dat artikel. -- Michael 1988 (overleg) 8 aug 2013 23:15 (CEST)

Naam insect[bewerken]

Graag wil ik de naam weten van het insect op de bloem van een Agapanthus (zie foto) op link: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Agapanthus_%28bloem%29_01.JPG
Bij voorbaat dank.
Dominicus J. Bergsma 7 aug 2013 07:57 (CEST) – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Famberhorst (overleg · bijdragen) 7 aug 2013 07:57‎ (CEST) PS: Wil je voortaan alsjeblieft op overlegpagina's ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.

Zelfde bloem maar nu met Melanostoma scalare
Het betreft weer een zweefvlieg (Syrphidae). Dit is onmiskenbaar een soort uit het grote geslacht Syrphus sensu lato, dat tegenwoordig meestal wordt opgesplits in Syrphus sensu stricto, Dasysyrphus, Episyrphus, Megasyrphus, Metasyrphus, Parasyrphus, Epistrophe en Melangyna. Het gaat hier om een kleine soort, met een smal achterlijf (niet breed ovaal), waarbij je al snel denkt aan de geslachten Episyrphus en Melangyna. Het scutellum (schildje), dat aan de achterkant aan het borststuk zit, is geel. Het borststuk is metaalachtig glanzend, het gezicht is geel, met op het voorhoofd, boven de inplanting van de antennen, een donkere vlek. De antennen (en dan met name de bovenzijde van het grote derde lid) zijn donker. De poten zijn grotendeels geel. De dij van de achterste poot (poot 3) heeft naar de top toe een donkere ring, en de scheen van die poot is voor het grootste deel donker. Het achterlijf heeft op segment 3 en segment 4 rondom doorlopende gele banden, zonder duidelijke insnoering (al is dit deel van de determinatie lastig omdat we de vlieg van de zijkant zien). Al met al wijst dit in de richting van Episyrphus cinctellus (ook wel in de literatuur onder de naam Meliscaeva cinctella). Omdat het vlekkenpatroon op het achterlijf niet goed zichtbaar is (dan had de foto recht van boven gemaakt moeten zijn) moet ik een flinke slag om de arm houden. Voor vergelijkingsmateriaal, zie Meliscaeva cinctella).  Wikiklaas  overleg  7 aug 2013 15:30 (CEST)

Hartelijk dank voor uw volledige uitleg! Ik heb nog een foto van hetzelfde insect: Nogmaals dank. Dominicus J. Bergsma 7 aug 2013 16:56 (CEST)

Ik vrees dat de vlieg hier een wisseltruc heeft gedaan: gezien de hoeveelheid geel op het achterlijf is dit ontegenzeggelijk een ander individu, en ook een andere soort. Het gaat om de al eerder hier gedetermineerde Melanostoma scalare. Let bijvoorbeeld op het schildje, dat bij Episyrphus cinctellus geel en dof is, en bij Melanostoma donker met metaalglans.  Wikiklaas  overleg  8 aug 2013 19:14 (CEST)

Ik ga de naam bij de foto wijzigen. Bedankt voor uw uitleg.
Nog een vraagje: twee blokjes hierboven vraag ik ook om de naam van een insect. Zelf denk ik aan een bij, maar het kan misschien ook wel een hommel zijn. Kunt u me uit de droom helpen?
Dominicus J. Bergsma 9 aug 2013 07:30 (CEST)

Ik had het over het hoofd gezien. Er staat nu een antwoord dat u in elk geval verder helpt dan u zelf gekomen was.  Wikiklaas  overleg  10 aug 2013 02:22 (CEST)

Naam insect[bewerken]

Kan iemand mij de naam vertellen van de insecten op de rode zonnehoed. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Echinacea_purpurea_%28Rode_zonnehoed%29.JPG Bij voorbaat hartelijk dank voor de genomen moeite.
Met vriendelijke groet,
Dominicus J. Bergsma 6 aug 2013 19:42 (CEST)

Oh, deze had ik in eerste instantie over het hoofd gezien. Het gaat om aardhommels. Daarvan hebben we hier een aantal soorten die nogal lastig van elkaar te onderscheiden zijn. Ik heb me in de vliesvleugeligen nooit voldoende verdiept (zal met de angel te maken hebben) om bijene, wespen en hommels aan de hand van een foto te kunnen herkennen. Meer dan de geslachtsnaam (Bombus) en de Nederlandstalige naam van de groep (aardhommels) durf ik dus niet te geven.  Wikiklaas  overleg  10 aug 2013 02:19 (CEST)

Goedemorgen, Bedankt maar weer. Wie weet tot de volgende vraag (als u het niet erg vindt).Dominicus J. Bergsma 10 aug 2013 07:31 (CEST)

Maker cultuur[bewerken]

Beste helpdesk,

Eerder maakte ik al een artikel aan over Makerspaces. Dat werd, blijkt nu, gekoppeld aan Hackerspaces hetgeen toch echt iets anders is, ook al doet de Engelstalige wikipedia anders vermoeden. Hackerspaces zijn plekken waar goede hackers bezig zijn met software veranderen of maken, en met electronica. Een makerspace is veel breder, oude en nieuwe technieken zoals 3D-printers worden gebruikt om dingen of projecten te maken waar creativiteit en techniek gecombineerd wordt. Een variant van een Makerspace is een FabLab, een concept van het MIT in Boston. Een snel groeiend wereldwijd netwerk van nu ruim 250 FabLabs waarvan 25 in Nederland.

Er is een nieuwe (sub)cultuur ontstaan, de Makers. Hier heb ik ook een pagina over aangemaakt, grotendeels een vertaling van het Engelstalige artikel en ingekort. Als het daar blijft staan vermoed ik dat het niet echt slecht is.

Daar gaat een tijdschrift over, MAKE, waarover ik ook een pagina heb aangemaakt, wederom vertaald uit de Engelse wiki.

Makers treffen elkaar bij Makerspaces of FabLabs, en bij Maker faires. Ook over dat laatste heb ik een pagina gemaakt, wederom vertaald van de Engelse wiki. Die is helaas direct verwijderd door een zekere Jurgen omdat het reclame zou zijn. Vreemd dat het dan wel op de Engelstalige wiki kan en dat je ook geen uitleg mag geven over het woord.

Het is jammer dat er niet heel even op internet gezocht is door de editors over deze vrij nieuwe verschijnselen die snel groeien. Vorig jaar was de 1e maker faire van Europa in Groningen, nu heeft Nederland 4 en zie je ze ook in andere Europese landen overal ontstaan.

Ik heb diverse mensen aangeschreven om te vragen of ze de artikelen willen meeschrijven en verbeteren maar als de pagina´s direct verwijdert worden is dat niet mogelijk. Ik snap dan ook niet dat er eerst genomineerd wordt voor verwijdering zodat verbetering nog mogelijk is. Op deze manier is leren meewerken aan het vervolmaken van Wikipedia zeer frustrerend. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Frits Hoff (overleg · bijdragen) 9 aug 2013 21:17 PS: Wil je voortaan alsjeblieft op overlegpagina's ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.

Op de Engelse Wikipedia is en:Makerspaces een redirect naar en:Hackerspace, dus zoveel anders denken ze daar niet. Het lijkt me het beste om in de pagina Hackerspace een == Kopje == te maken waarin je beschrijft wat een makerspace is. Daar kun je je informatie toch ook kwijt? Als informatie verwijderd wordt, dan hoeft dat niet te betekenen dat de ander het met je oneens is. Bovenaan elke pagina staat een kopje Geschiedenis. Daar kun je achterhalen wie informatie verwijderd of gewijzigd heeft. Vraag zo nodig toelichting. Met vriendelijke groet, — bertux 10 aug 2013 14:08 (CEST)


Nieuwe pagina zonder reclamedoelstellingen![bewerken]

Hoe kan ik informatie over het ontstaan en bestaan van ICT Nederland op Wikipedia zetten voor informatieve doeleinden met een neutraal standpunt? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 80.140.158.235 (overleg · bijdragen)

Vermoedelijk kun je dat niet.
a) Het onderwerp moet bekend genoeg zijn, zie WP:REL. Dat is hier waarschijnlijk niet het geval.
b) De tekst moet zakelijk en afstandelijk zijn, op basis van onafhankelijke bronnen. Dat is lastig als je bij deze club betrokken bent.
Het wordt daarom zeer sterk afgeraden dat men schrijft over zichzelf of onderwerpen waar men beroepsmatig of persoonlijk nauw bij betrokken is, zie WP:NIET en WP:ZP. Als het onderwerp echt encyclopedisch relevant is, dan zal iemand anders er vanzelf over gaan schrijven. — Zanaq (?) 10 aug 2013 13:58 (CEST)

Interwiki's[bewerken]

Vroeger haalde ik de interwiki's altijd op uit het bewerkingsvenster van een anderstalige versie van het lemma, maar daar zie ik ze nu nooit meer staan. Er is kennelijk een code of een sjabloon voor in de plaats gekomen, maar ik heb geen idee hoe dat werkt. Kan iemand mij een tip geven? Bij voorbaat dank! Berretta cardinalizia.png RJB overleg 10 aug 2013 14:24 (CEST)

In de linkerkolom van het lemma (dus niet meer in het bewerkingsveld) staat een kopje "In andere talen". Daaronder staan de links naar anderstalige lemmas. Helemaal daaronder staat "Koppelingen bewerken". Daarmee kom je op Wikidata, waar nu centraal alle interwiki-links staan.
Als je een nieuw geschreven lemma wilt linken naar een anderstalig lemma, dan is het handig om via dat anderstalige lemma naar wikidata te gaan om vervolgens daar een nieuwe link naar het nieuw geschreven lemma te maken.
Met vreugdevolle groet, uw snor Guitarjpeg.jpgGroucho NL overleg 10 aug 2013 14:42 (CEST)
Wat Groucho zegt, maar als dat te veel gedoe is, werken de interwikibots nog steeds: Als je op de klassieke wijze één interwiki toevoegt, komt er tot dusver nog steeds een bot langs die de wikidata link corrigeert. Milliped (overleg) 10 aug 2013 14:45 (CEST)
Zeer veel dank, beiden! Berretta cardinalizia.png RJB overleg 10 aug 2013 14:57 (CEST)
Aanbevolen wordt wel om Wikidata te gebruiken omdat lokale interwikilinks in artikelen vaak tot interwikiconflicten leiden. Zie voor meer informatie Wikipedia:Overschakeling naar Wikidata. Romaine 10 aug 2013 19:37 (CEST)

Verkeerde filenaam bij foto.[bewerken]

Ik heb per ongeluk een foto met een verkeerde naam op Wikimedia gezet. Het betreft: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:IAgapanthus_praecox_Snow_White.JPG File:IAgapanthus praecox Snow White.JPG is verkeerd! Moet zijn: File:Agapanthus praecox Snow White.JPG. Wie kan/wil de naam voor mij veranderen?
Alvast bedankt.
Dominicus J. Bergsma 10 aug 2013 19:32 (CEST)

Uitgevoerd Uitgevoerd‎ - Romaine 10 aug 2013 19:35 (CEST)

Vlugger was bijna niet mogelijk! Hartelijk dank.
Dominicus J. Bergsma 10 aug 2013 19:46 (CEST)

Wout Knuttel[bewerken]

Ik wil het item van Knuttel, Wout veranderen, want deze architect heet geen Wout maar Wim. Na aanmelding kan ik het aanpassen en opslaan. Maar de wijziging blijft niet. Wat doe ik fout? Ik kan bet bewijzen, want heb een email van een kleinzoon. Ook de plaats van overlijden klopt niet. Gr L. de Jong. Biograaf architect Wim Kmuttel – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Lamberthe de Jong (overleg · bijdragen)

Ik kan niet (en gelukkig maar ook) niet in uw inbox kijken. Heeft u een onafhankelijke bron die dit bevestigd, dan kan ik uw wijzigingen accepten. Anders valt het helaas onder "Geen origineel onderzoek". Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Sjoerd de Bruin (overleg) 10 aug 2013 22:23 (CEST)
Hallo Lamberthe. Heb je, anders dan een email van de kleinzoon, nog andere bronnen die de naam en plaats van overlijden kunnen aantonen? Ik zie bijvoorbeeld op www.zwolseweg.nl de naam "Wout Knuttel" staan. Wikipedia werkt vooral met openbare bronnen, zodat het voor iedereen controleerbaar is. Een email van een kleinzoon is dat vanzelfsprekend niet. Overigens kan je de naam van een artikel pas aanpassen nadat je vier dagen actief bent op Wikipedia. (maar dan moet je dus wel een openbare bron hebben). M.vr.gr. Brimz (overleg) 10 aug 2013 22:25 (CEST)
Hier wordt hij Wim genoemd, maar met Rhenen als plaats van overlijden (niet Rheden). Vrouw wordt ook genoemd. Woody|(?) 10 aug 2013 22:35 (CEST)
Dat de voornaam Wim moet zijn, lijkt me duidelijk genoeg, het NAi en IISG kennen 'm niet als Wout. Uit zijn overlijdensannonce haal ik dat hij is overleden in Velp (gemeente Rheden). Gr. RONN (overleg) 10 aug 2013 22:48 (CEST)
Dat lijkt me duidelijk. Ik heb dit doorgevoerd. Woody|(?) 10 aug 2013 22:57 (CEST)

Infobox aanmaken[bewerken]

Weet iemand hoe je een infobox goed kunt aanmaken. Ik wil er een aanmaken voor ijhockeyers maar dat lukt mij totaal niet. Gebruikshandleiding is ook niet echt gebruikersvriendelijk Ijsman (overleg) 10 aug 2013 17:21 (CEST)

Op deze pagina kan je om overleg vragen, wat jij nodig hebt is de Helpdesk. Dqfn13 (overleg) 10 aug 2013 18:07 (CEST)
Als je me een overzicht van parameters kunt geven kan ik daar wel een infobox van maken. Plaatse deze dan aub op mijn OP. Romaine 11 aug 2013 19:09 (CEST)
Die "OP", oftewel overlegpagina, is hier te vinden. Klik hier om op die overlegpagina een nieuw bericht te plaatsen. Vriendelijke groet, Mathonius 12 aug 2013 12:02 (CEST)

Stalking[bewerken]

ik ben steeds gepaest door stalking thuis....wat kunnen jullie doen om dit te voorkomen én te helpen.... – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 178.117.39.123 (overleg · bijdragen)

Wij als Wikipedia en haar gebruikers kunnen daar weinig aan doen. De volgende sites kunnen misschien oplossingen bieden:
Mvg, Fontes 13 aug 2013 13:58 (CEST)

Bronnen[bewerken]

Ik blijf melding krijgen dat mn bronnen niet correct zijn oid, maar ik zie niet wat er mis mee is. (engelse Wiki) http://en.wikipedia.org/wiki/Martin_Garrix

Er wordt gevraagd om meer bronnen. De Engelse wiki wilt bij bijna elke zin wel een aparte bron hebben. Het is overigens sterk aan te raden om op de Engelse wiki bij de helpdesk hulp te vragen. Dqfn13 (overleg) 13 aug 2013 13:58 (CEST)

Oke, dank! – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door MediaNanny020 (overleg · bijdragen)

Manja Croiset[bewerken]

Waarom is de moord op haar moeders familie niet relevant( en verwijderd) en haar vele opnames in P.I. voor het leven getekend. Zie haar boeken!!! Als je moeder geen moeder is door haar beschadigingen, dan heb je geen basis veiligheid. Zo kwam Manja Croiset al op haar 16e in psychiatrische inrichtingen terecht. Hoe je dat weten kunt door haar boeken te lezen! Ik heb getracht, het stukje ter herschrijven, want inderdaad rammelde het behoorlijk, maar dat wordt dan weer verwijderd. In al haar boeken zijn de Shoah en de psychiatrische opnames een rode draad. U gelooft het dan ( nog) niet, maar Willy Lindwer niet de eerste de best cineast wijdt niet voor niets een hele documentaire aan deze vrouw. Dit komt toch niet op haar pagina??? Bedoeld als onderbouwing en overleg. Overigens eens dat het niet relevant is, wie haar neven en nichten, maar zodra een journalist aandacht aan haar besteedt, wordt dat genoemd! Ik krijg een boodschap, dat iemand anders gereageerd heeft op mij. ik kan dat niet zien. Ik gooi de handdoek maar in de ring. Maar begrijpen? Nee! – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Louise Bamberg (overleg · bijdragen) 4 aug 2013 23:21‎

Beste, wat mij betreft is het merendeel van uw aanpassingen een goede verbetering. Alleen bepaalde zaken hebben een bron nodig. Ik vind de moeder relevant maar niet elke collega is het daar mee eens. Het zou jammer zijn als u stopt want dit artikel is zeker de moeite waard om te behouden. Natuur12 (overleg) 14 aug 2013 23:24 (CEST)

lever[bewerken]

Graag wil ik weten hoe het kan dat mijn lever waarde (via bloed onderzoek) 125 is en of ik alcolist ben Dat terwijl ik misschien 2 flessen wijn per jaar dinkt. Rechts onder de ribben voel het niet prettig ik kan niet zeggen o..o...wat een pijn dat niet. Hoe kan dat. Ben ook erg moe wat de arts zegt een extreme CVS. En heb spierreuma. Gebruik er medicijnen voor maar het bloed was al zo,jaren al, voor ik die medicijnen gebruikte?? Kan er wat aan gedaan worden??? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 178.85.33.158 (overleg · bijdragen) 15 aug 2013 12:51

Bovenaan deze pagina staat: [...] Als u advies zoekt op het gebied van recht of geneeskunde, stel dan uw vraag niet hier, maar bij een jurist of arts. Er zijn namelijk nogal wat risico's verbonden aan het vragen om medisch advies aan personen waarvan de deskundigheid niet vaststaat en die niet bekend zijn met uw persoonlijk dossier. EvilFreD (overleg) 15 aug 2013 13:03 (CEST)

inloggen[bewerken]

na mijn pincode wil ik mijn wachtwoord invoeren, maar als ik deze heb ingevoerd, op welke toets moet ik dan drukken om verder te gaan? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 81.206.91.122 (overleg · bijdragen)

Dit is wikipedia, een online encyclopedie. Wij werken niet met een pincode. Waar probeer je in te loggen? — Zanaq (?) 15 aug 2013 13:57 (CEST)

Vilain XIIII[bewerken]

iemand wijzigde de originele schildsymbool VILAIN dat is een kroontje altijd geweest . Kan u nakijken wie dit vervalste ? Dit is geen VilainVIIII wapensymboolschild zwart & wit . – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 109.130.132.31 (overleg · bijdragen) 15 aug 2013 22:11‎ (CEST)

U kunt de bewerkingsgeschiedenis van iedere pagina bekijken door rechtsboven een pagina op "Geschiedenis" te klikken. In dit geval gaat het u waarschijnlijk om deze wijziging? Het symbool is dus veranderd door Wikibelgiaan. Er zal overigens vast geen sprake zijn van vervalsing, maar eerder om een misverstand.
Met vriendelijke groet, MrBlueSky (overleg) 15 aug 2013 22:26 (CEST)
Wat ik begrijp is nu het familiewapen geplaatst, de kroon is niet meer dan een kroon die op het wapen geplaatst mag worden. In ieder geval is dat in Nederland zo, aangezien de heraldiek uit de tijd stamt van voor de onafhankelijkheid van België, lijkt het mij dat het in België nog net zo is. Dqfn13 (overleg) 15 aug 2013 23:41 (CEST)

Captcha en gebruikersnaamkeuze geven problemen bij registeren[bewerken]

Geachte heer/mevrouw,

Uw nauwelijks leesbare Captcha-dictator en en gebruikesnaam keuzeresetter zorgt voor grote beperkingen om je te kunnen registeren!

Captcha uit sommen zijn gewoon veel beter en NET zo doeltreffend! B.v. 1 + 3 =

Dus dan maar gewoon weer anoniem bewerken op WIKI...

Groet,

Mike – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 83.163.57.235 (overleg · bijdragen)

Ik heb het ook eens oningelogd geprobeerd om de captcha over te tikken. Het ging tweemaal mis voordat ik een keer een leesbaar exemplaar voor mijn neus kreeg. 217.149.137.50 16 aug 2013 12:23 (CEST)
Het hele proces van registreren hoeft maar één keer, waarna je van alle ellende verlost bent. Dat een som "gewoon" veel beter is zal bestreden worden door mensen die een rekenprobleem hebben. Niet iedereen ervaart het op dezelfde manier als jij. Jammer bovendien dat je het zo snel opgeeft. Er zijn elke dag toch weer vrij veel mensen die de procedure succesvol weten af te ronden. Misschien dat die van het type zijn dat zich iets minder snel kwaad maakt en gewoon de aanwijzingen op het scherm volgt. Probeer het rustig morgen nog eens.  Wikiklaas  overleg  16 aug 2013 13:43 (CEST)

Antivaccinatielobby aktief op Wikipedia?[bewerken]

In het lemma over het BMR vaccin staan onjuistheden. Kennelijk is de auteur een aanhanger van de antivaccinatielobby. Hij beschrijft Brian Deer op ongepaste wijze. Hij meldt dat het artikel van Lancet van Wakefield toch juist is, terwijl het teruggetrokken blijft en berust op datafraude. Het beschrijft een relatie tussen vaccinatie en diabetes I, die niet is aangetoond. Ik meen dat alleen objectieve waarnemingen in deze gepast zijn, niet speculaties, en zeker geen verwijzingen die niet aantonen wat beweerd wordt. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Richard C (overleg · bijdragen)

deze toevoeging uit juli lijkt inderdaad niet bijster neutraal. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Zanaq (overleg · bijdragen) 16 aug 2013 14:37‎ (CEST)

Nostalgie[bewerken]

Geachte,

Is het mogelijk om helemaal bovenaan de wikipediapagina van Nostalgie, het woord RADIO weg te laten. De officiêle naam van de zender is niet 'Radio Nostalgie' maar 'Nostalgie'.

Dank u – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 84.199.90.1 (overleg · bijdragen) 16 aug 2013 15:45‎

Terechte opmerking. Ik heb de naam van het artikel aangepast naar Nostalgie (radiozender). Erik Wannee (overleg) 16 aug 2013 16:07 (CEST)


Losraken schedel door ontbinding[bewerken]

In hoeverre kan een schedel losraken van het lichaam bij dood door ophanging , door het ontbindingsproces? En hoeveel tijd gaat daar overheen als het eventueel kan??? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Gaileijk (overleg · bijdragen) 16 aug 2013 13:08‎ (CEST) PS: Wil je voortaan alsjeblieft op overlegpagina's ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.

Een schedel is een apart deel van het skelet, dus bij ontbinding zal de schedel uiteraard los komen van de rest van het skelet, in dit geval de nekwervels. Hoe lang dat duurt hangt zeer sterk af van de omstandigheden (temperatuur, vochtigheidsgraad, aanwezigheid van dieren en schimmels etc.). Bij een mummie is het na duizenden jaren nog steeds niet het geval; bij anderen gaat het vrij snel. Wat een morbide vraag trouwens... Je gaat het toch niet bij jezelf uitproberen? In dat geval adviseer ik je dringend om eerst met je huisarts te gaan praten. Erik Wannee, forensisch arts (overleg) 16 aug 2013 14:29 (CEST)

Hahahah neen, ik ben hoofd van de nieuwsdienst van apintie radio en televisie in Paramaribo Suriname. Er speelt zich hier nu iets af, waarbij een jongeman vanaf 2 augustus werd vermist. Zijn lichaam is op 14 augustus teruggevonden, op een ver afgelegen plaats , en het hoofd was eraf. De politie verklaart hier dat er geen misdrijf in het spel is en dat waarschijnlijk door het ontbindingsproces de schedel is losgeraakt (Hij schijnt zich verhangen te hebben). De familie gelooft er niet in maar de politie is met die verklaring naar buiten gekomen na sectie op het lichaam te hebben gepleegd. En ik werd nieuwsgierig. Vandaar dus. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Gaileijk (overleg · bijdragen) 16 aug 2013 16:54‎ (CEST) PS: Wil je voortaan alsjeblieft op overlegpagina's ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.

Om te kunnen verklaren waarom een schedel loskwam van het lichaam dienen ook de omstandigheden van de dood meegenomen te worden. Het gewicht van het lichaam en de kracht die uitgeoefend werd op het gebruikte materiaal spelen daarbij ook een rol. Mogelijk was de nek gebroken en heeft het touw snijwonden veroorzaakt, wat tijdens de ontbinding er wellicht sneller voor zorgde dat het hoofd loskwam van het lichaam. De politie zal dat overigens niet zelf hebben onderzocht. Er zal een lijkschouwing gedaan zijn door een daartoe gekwalificeerd persoon. Deze heeft dat als het goed is in een rapport opgesteld wat voor de familieleden onder normale omstandigheden (niet verdachte dood) raadpleegbaar zou moeten zijn. EvilFreD (overleg) 16 aug 2013 18:20 (CEST)

nog andere suggesties? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 190.98.81.107 (overleg · bijdragen) 16 aug 2013 20:22‎ (CEST)

Ik denk dat bovenstaande voldoende is, nee? Wat zou je nog meer willen weten en waarom is er klaarblijkelijk zo veel reden om de bevindingen van de politie in twijfel te trekken? P.s.: aangezien ik geen deskundige ben, lulde ik maar wat. Maar het moge duidelijk zijn dat er aan de hand van de bovenstaande informatie onvoldoende grond is om de verklaring van de politie in twijfel te trekken. EvilFreD (overleg) 16 aug 2013 21:56 (CEST)

Zoals ik al schreef, kan de snelheid van ontbinding enorm verschillen afhankelijk van de omstandigheden. Als het koud en droog is dan treedt eerder mummificatie op en minder snel ontbinding; als het daarentegen vochtig en heet is (wat in Suriname wel eens voorkomt, naar ik heb vernomen) dan kan ontbinding veel sneller verlopen. Wat ik nog niet aanstipte, is diervraat. Als die persoon ergens gehangen heeft waar wilde dieren er bij konden komen, dan kunnen die van alles hebben doorgeknaagd. Niet alleen maden, maar ook ratten en weet ik wat voor andere beesten. Vaak knagen die alleen op plekken waar de huid niet met kleding bedekt is, dus onder andere in de hals. Veel van dergelijke factoren zijn met goed forensisch onderzoek te onderzoeken, maar zonder de exacte kennis over die gegevens kan er natuurlijk hooguit gespeculeerd worden.
Overigens: Mocht er serieuze twijfel bestaan over het verhaal van de politie, dan is er misschien een mogelijkheid van een second opinion. Àls dat nog mogelijk is, als niet teveel informatie inmiddels al verloren gegaan is. Succes! Erik Wannee (overleg) 16 aug 2013 22:50 (CEST)

Verandering[bewerken]

Ik keek voor de grap op de pagina van de 3JS. Daar stond een rare fout, na wat getyp heb ik het keurig bewerkt. Daarna kwam er iemand die voor de grap mijn bewerkte stukje belachelijk maakte. Weer moeten bewerken tot wat riëlers!

Moet ik er vanuit gaan dat Wikipedia echt door iedereen bewerkt kan worden en dus eigenlijk niet betrouwbaar is? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Lydiavonhof (overleg · bijdragen) 16 aug 2013 22:39‎ (CEST)

PAGINATITEL[bewerken]

Hoe kan ik een fout in een paginatitel verbeteren? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door KWIETGARENALLES (overleg · bijdragen) 16 aug 2013 12:45‎ (CEST) PS: Wil je voortaan alsjeblieft op overlegpagina's ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.

Beste, om welke pagina gaat het? Natuur12 (overleg) 16 aug 2013 12:46 (CEST)
Vermoedelijk wil deze gebruiker die alles garen wiet de naam van het artikel Georges Claes (Boutersem) veranderen in Georges Claes (Lovenjoel). Voor die verandering geeft hij/zij tot nu toe echter geen argumenten en gewoon aanhouden te veranderen lost hier niets op. In dit geval verander je een paginatitel dus best door aan te tonen dat deze bewuste Georges Claes echt in Lovenjoel en niet in Boutersem geboren is, dan is de rest een peulenschil.  Wikiklaas  overleg  16 aug 2013 13:52 (CEST) - Dit kan er een zijn, vermits die databank door een deskundige wordt bijgehouden, en al spreekt deze dat weer tegen. De gehuchten liggen overigens op steenworp afstand van elkaar en in de ruim 90 jaar die sinds de geboorte van de wielrenner verstreken, zou er best een grens verlegd kunnen zijn, dus dit is geen sinecure.  Wikiklaas  overleg  16 aug 2013 14:03 (CEST)
Gebruikelijker is de vermelding van jaartallen, in dit geval respectievelijk Georges Claes (1920-1994) en Georges Claes (1947). Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 18 aug 2013 16:34 (CEST)

Cultura 24[bewerken]

Wij hebben een schotel en weten niet hoe we de zender Cultura 24 moeten vinden. Op internet. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 77.170.7.167 (overleg · bijdragen)

Misschien biedt deze pagina meer uitleg. Mag ik vragen welke aanbieder u heeft? Sjoerd de Bruin (overleg) 18 aug 2013 11:22 (CEST)

Raad van kinderbescherming[bewerken]

we worden onterecht afgemaakt door de raadvankinderbescherming (scheidings zaak al 13 jaar(inverband met oudelijk gezag ouders) kan er niet meer tegen ze maken ons keigek.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 94.209.46.115 (overleg · bijdragen)

U bent helaas bij Wikipedia aan het verkeerde adres. Wikipedia is een encyclopedie. Voor klachten tegen de raad voor de kinderbescherming kunt u zich bijvoorbeeld wenden tot de Nationale Ombudsman. Met vriendelijke groet en sterkte, Gouwenaar (overleg) 20 aug 2013 12:29 (CEST)
U kunt ook contact opnemen met de Stichting Ouderhulp Jeugdzorg www.oudernetwerkjeugdzorg.nl, waar u steun en hulp kunt krijgen van ouders die in vergelijkbare positie zitten. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 20 aug 2013 12:52 (CEST)

spelletjes[bewerken]

Is het mogelijk om binnen wikipedia een spelletje te spelen? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 77.251.25.241 (overleg · bijdragen) 18 aug 2013 16:25

Nee, daarvoor zijn andere internetsites beschikbaar. Wikipedia is een encyclopedie, en bevat wel beschrijvingen van diverse spelletjes. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 18 aug 2013 16:28 (CEST)
Toch kun je best wel een spelletje met Wikipedia doen. Daarvoor is de knop 'Willekeurige pagina' in de linker marge heel geschikt. Er zijn zelfs mensen die beweren dat die knop alleen maar daarvoor dient. Klik erop, lees de titel voor en laat anderen raden waarover dat artikel gaat. Degene die goed raadt, krijgt een punt en mag dan klikken. Als niemand goed raadt, heeft iedereen een strafpunt en moet er opnieuw geklikt worden. Eigenlijk is Wikipedia een soort Triviant met wel 1.955.035 vraag-kaarten. Glimlach Erik Wannee (overleg) 18 aug 2013 16:55 (CEST)
Zie ook: en:Wikipedia:Wikipedia games. Kattenkruid (overleg) 18 aug 2013 17:47 (CEST)
En Wikipedia is gebruikt voor het televisiespelletje Tatatataal. Zoek een artikel met een equivalent in een Wikipedia in een andere taal, haal dat door een computervertaler heen en probeer iemand te laten raden waar het over ging. Caseman 21 aug 2013 12:16 (CEST)

Gebruikers samenvoegen[bewerken]

Ik had begrepen dat je op den duur automatisch op alle Wikimedia-projecten dezelfde gebruikersnaam zou krijgen en dat dit uiterlijk in juli afgerond zou zijn. Dat is in mijn geval ook zo: wereldwijd ben ik nu automatisch ingelogd als user:b222. Wereldwijd? Nee, een klein land blijft dapper weerstand bieden aan de SUL-ificatie: Roemenië! Zie Speciaal:CentraalAanmelden/B222, met onderaan de Roemeense gebruiker.

Eind 2012 heb ik op ro:Wikipedia:Schimbarea numelui de utilizator#SUL-Usurpation request → B222 een Engelstalig verzoek tot hernoeming van mijn Roemeense gebruikersnaamgenoot gedaan, maar dat werd afgewezen omdat daarmee de auteursrechten van deze gebruiker aangetast zouden worden. Daarmee is voldoende aangetoond dat de bedoeling van mijn verzoek niet duidelijk was. Waarschijnlijk heb ik de verkeerde terminologie gebruikt, ik ben er niet zo in thuis. Moet ik afwachten tot ro:user:B222 hernoemd wordt tot ro:user:B222RO? Zo niet, wat voor actie kan ik dan ondernemen? Expliciet verzoeken om de bedoelde hernoeming? — bertux 20 aug 2013 19:15 (CEST)

Geen idee, maar ik heb dit probleem met de Franse Wikipedia. Natuur12 (overleg) 20 aug 2013 19:20 (CEST)
Het verzoek is wel duidelijk, maar "Our policy (just like the en.wiki policy) does not allow usurpations for accounts that have copyrightable edits" lees ik verderop op de pagina. (Bij een ander verzoek kan het weer wel: "I've asked the current user to allow usurpation of the account. Please wait 7 days.") Misschien expliciet even vragen de bestaande gebruiker te hernoemen, dan is er geen probleem met de auteursrechten. Gr. RONN (overleg) 20 aug 2013 19:28 (CEST)

Hoi Bertux. VanBuren wees me op jouw vraag en ik denk dat ik 'm wel kan beantwoorden. Allereerst: de afronding van SUL is uitgesteld - het zou eerst rond 27 mei gebeuren maar in verband met Wikimania was het uitgesteld tot later (eerst augustus, maar ik zie nu voor onbepaalde tijd - toch wel binnenkort neem ik aan). Het volgende gaat dan gebeuren:

 • accounts die niet samengevoegd zijn met een SUL zullen hernoemd worden, zo wordt B222 op rowiki straks B222~rowiki
  • uiteraard zullen eerst de makkelijke gevallen gedaan worden en later de wat lastigere (maar dat moet nog besproken worden)
 • bureaucraten zullen straks accounts niet meer kunnen hernoemen; in plaats daarvan zullen stewards accounts dan globaal kunnen hernoemen

Maar... tot die tijd zullen de bureaucraten het nog moeten doen. De reden voor de afwijzing op rowiki is dat er bewerkingen in de hoofdnaamruimte gedaan zijn door B222 daar (ze zijn overigens wat inconsequent want Wiking had ook wijzigingen gedaan en toch hernoemden ze hem). En over het algemeen zijn bureaucraten op andere projecten ook nogal afwijzend tegenover accounts hernoemen die wijzigingen hebben gedaan. Persoonlijk had ik het account wel hernoemd, maar ja... Ik vrees dat je moet wachten tot de SUL afgerond is. Trijnsteloverleg 21 aug 2013 13:49 (CEST)

Hoi Trijnstel, Dankjewel, vooral ook voor de achtergrondinformatie. Het is dus gewoon een kwestie van tijd en ik weet weer waar ik aan toe ben. Ook dank aan VanBuren! — bertux 21 aug 2013 13:57 (CEST)

AMISET[bewerken]

Geachte,

Wij hebben nu 2x een AMISET pagina aangemaakt en het is 2x gedelete.

Wij hebben de pagina aangemaakt met feitelijke informatie. Ons bedrijf bestaat sinds 1996 en levert aan 2000+ winkels in Nederland. Wij hebben de pagina o.m. nodig omdat google de informatie meeneemt als rechterblok op de results pagina.

ZIE:

https://www.google.nl/search?q=kpn&ie=utf-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:en-GB:official&client=firefox-a&gws_rd=cr

Graag een reactie/oplossing.

gr David Gorbach – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Dgorbach (overleg · bijdragen)

Het wordt zeer sterk afgeraden dat men schrijft over zichzelf of onderwerpen waar men beroepsmatig of persoonlijk nauw bij betrokken is, zie WP:NIET en WP:ZP. Als het onderwerp echt encyclopedisch relevant is, dan zal iemand anders er vanzelf over gaan schrijven. — Zanaq (?) 21 aug 2013 11:03 (CEST)
Hallo David. De zin "Wij hebben de pagina nodig" zegt al genoeg. Zolang je niet een bepaalde hoeveelheid geld (lees: voor elke vrijwilliger een gemiddeld jaarloon) overmaakt, zal Wikipedia niet geschikt zijn om reclame te maken voor je bedrijf. Met andere woorden; de pagina is volledig terecht verwijderd. En om te voorkomen dat je met voorbeelden komt van bedrijven die wel een pagina op Wikipedia hebben: deze pagina's zijn vrijwel allemaal gemaakt door derden, dus mensen zonder directe band met die bedrijven, waardoor de artikelen een neutrale grondslag hebben. Die pagina's zijn er stuk voor stuk ook niet gekomen omdat die bedrijven de pagina's nodig hebben. Ik wens je veel succes met je bedrijf, en vergeet voorlopig even dat je bedrijf relevant genoeg is om opgenomen te worden in een encyclopedie. Want dat is Wikipedia immers? M.vr.gr. Brimz (overleg) 21 aug 2013 11:08 (CEST)
Als je iets georganiseerd hebt waarbij je uiteindelijk iets NODIG hebt zonder je er eerst van te vergewissen of het ook BESCHIKBAAR is, dan heb je in de voorbereiding iets grondig fout gedaan. Uithuilen en opnieuw beginnen is dan vaak het devies. De ontwerpfout ligt bij jullie of degeen die de pagina ontwierp waarop een verwijzing naar een niet bestaand Wikipedia-artikel was opgenomen. De eenvoudigste oplossing lijkt me om dat stukje te wissen en te kijken of je pagina met resultaten dan nog werkt. Ik neem toch aan dat die resultaten uit je eigen bedrijf afkomstig zullen zijn en dat je niet het onzinnige plan had opgevat om die op Wikipedia te publiceren en vervolgens in je eigen pagina te importeren. Toch?  Wikiklaas  overleg  21 aug 2013 14:18 (CEST)

Wastafel geeft geen gemengd water[bewerken]

Ik heb sinds twee maanden een nieuwe Bosch geiser gekocht voor het aanrecht doet hij het prima en voor de douche ook maar als ik de wastafel in de douche gebruik en er koud water bij doe dan gaan de vlammen uit en heb ik geen warm water meer dit vind ik vreemd want de wastafel hangt nog geen 75 centimeter naast de douche en is aangesloten op dezelfde leidingen is er iemand die mij advies kan geven bij voorbaat dank ruud. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 83.86.227.204 (overleg · bijdragen)

Ongetwijfeld kan uw plaatselijke loodgieter dit wel voor u onderzoeken en hopelijk oplossen. Met vriendelijke groet, Civil Jack of the Netherlands.svgLeeGerCivil Jack of the Netherlands.svg 22 aug 2013 12:48 (CEST)
Of Bosch zelf  Klaas|Z4␟V:  22 aug 2013 14:07 (CEST)

favorietenlijstje[bewerken]

hallo ik ben nog maar net wikipediagebruiker. Nou vroeg ik me af of je in wikpedia ook een lijstje kan bijhouden van pagina's die je wel vaker wil lezen. Is dat in de software ingebouwd ergens of moet ik zo'n lijstje handmatig aanmaken? Op de volglijst zie ik alleen pagina's waar ik aan heb gewerkt. Maar ik wil graag een overzicht van bijvoorbeeld de kroeg of zulke pagina's zonder dat ik al die pagina's zelf moet intypen of opzoeken. En niet in mijn browser maar in wikipedia zelf zodra ik inlog. Kan dat?Finishing Touch (overleg) 22 aug 2013 18:33 (CEST)

Beste Finishing Touch, ja dit kan :). Rechtsbovenin je scherm zie je (naast lezen en bewerken) een sterretje staan, als je hierop klikt komt de desbetreffende pagina automatisch op je volglijst. Larsnl Overleg 22 aug 2013 18:36 (CEST)
Ja maar dan zie ik alleen die pagina als iemand daar wat verandert. Ik wil een soort bookmarks.Finishing Touch (overleg) 22 aug 2013 19:03 (CEST)
Daarvoor zit in de meeste browsers wel iets ingebouwd. Firefox noemt dit bladwijzers. Civil Jack of the Netherlands.svgLeeGerCivil Jack of the Netherlands.svg 22 aug 2013 19:12 (CEST)
Snap ik ook, mijn vraag was of er in wikipedia zelf niet zoiets zit. Want mijn bookmark balk loopt anders gigasnel vol.Finishing Touch (overleg) 22 aug 2013 19:14 (CEST)
Best Finishing Touch, ja hoor, dat kan ook. Als je op "Volglijst" klikt en daarna op "Volglijst bekijken en bewerken" in kleine lettertjes vlak onder de kop, dan krijg je automatisch je hele lijst van gevolgde artikelen (= bookmarks) te zien. Flag of Interslavic.svg IJzeren Jan 22 aug 2013 19:19 (CEST)
Aha! Die zocht ik! Da's wat ik bedoelde!Dankjewel.Finishing Touch (overleg) 22 aug 2013 19:50 (CEST)
Wat je ook kunt doen, is een aantal pagina's die je nogal eens wilt bezoeken, op je eigen gebruikerspagina zetten. Ik zie dat je er al een rijtje pagina's hebt neergezet die je zelf hebt aangemaakt; je zou bv. daaronder een lijstje met (voor jou) veelgebruikte artikelen kunnen maken. Als je het ontsierend vindt dat ze op je GP staan, kun je er zelfs een aparte pagina van maken op je eigen domein, bv. Gebruiker:Finishing Touch/favorieten en die in de bookmarks van je browser zetten. Of je gebruikt daarvoor je kladblok (knop helemaal bovenaan de pagina). Op zo'n pagina zou je meteen nog wat andere dingen kunnen zetten, bv. een 'to do'-lijstje of stukjes tekst die je later nodig denkt te hebben. Ik noem maar wat. Erik Wannee (overleg) 24 aug 2013 15:31 (CEST)
Is ook leuke tip. Ga ik eens proberen.Finishing Touch (overleg) 25 aug 2013 14:16 (CEST)

Hulpkreet[bewerken]

hallo ik ben een vrouw in de 30,ik heb een belgish verblijft ik heb een kind en wordt mishandelt door me mij partner al jaren ik heb geen raad meer hij dreigt me met de dood iedere keer als ik zeg dat ik mijn familie gaat bezoeken,2dagen geleden is het weer zover ik wil uit huis en ik meld hem dat ik naar buiten gaat kom hij mij voor de deur slaan schoppen en trappen ik ben 3weken van ziekenhuis ontslagen ben geopereer en toch kom hij met me vechten ik ben een vrouw geen man waarom kom je mijn slaan .hij heeft mijn buiten bewust geslagen waar me kind bij is die was aan het huilen toen ik weer bij komt heb ik meteen alarm nummer gebel die agent zijn binnen 20 minuten geweest ik was helemaal onder de bloed me ogen,mond,neus,helemaal dik kan nauwelijks praten voelt me duizelig ze hebben een ziekenwagen gebelt en die heeft mijn mee genomen naar de ziekenhuis bij de ziekenhuis aan gekomen hebben ze een scan van mijn gezicht gemaakt en de dokter zeg dat mijn neus mijn schedel gebroken zijn,en nu komt het die agent hebben verklaring genomen ze vroegen mijn of ik familie in belgie heb waar ik kan wonen want ik moet niet meer naar huis gaan ik zeg van nee alleen in nederland heb ik familie en wat ze me zeggen dat ik naar nederland met mij kind moet gaan want ze kunnen niks voor mij doen ze gaan moeite maken me vriend op te pakken maar voor mij hebben ze geen hulp dan daar naar nederland komen met pijn en een dik gezicht.in belgie helpen ze mensen niet die een verblijft bij partner heb je moet zelf kijken hoe je uit komt en ik heb geen werk als ik gaat soliciteren voor werk dan krijgt ruzie met me vriend .ik kan dit niet meer ik wil niet terug naar belgie maar weet niet hoe ik in nederland stappen moet nemen ik heb hulp nodig aub ik heb een kind en wil haar een mooi leven geven aub help hoe kan ik in nederland beginnen ik ben nu bij familie die zitten ook krap graag reactie – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door ‎82.157.43.112 (overleg · bijdragen)

In Nederland heb je voor zo iets een Blijf-van-mijn-lijfhuis. Of er in België ook zo iets is, en of je daar als Nederlander ook welkom bent, weet ik niet. Ik mag overigens toch aannemen dat de politie je verder helpt bij het vinden van een oplossing. De helpdesk van een encyclopedie is daar niet de meest efficiënte oplossing voor. Erik Wannee (overleg) 24 aug 2013 18:22 (CEST)
Kunt u niet bij familie in Nederland terecht? Iemand die u kan helpen onderdak te vinden? Zo niet, misschien dat men u bij het Leger des Heils kan helpen? Daar zal men beter op de hoogte zijn van uw rechten en mogelijkheden dan hier op deze website. Civil Jack of the Netherlands.svgLeeGerCivil Jack of the Netherlands.svg 24 aug 2013 23:45 (CEST)
In Nederland wordt in dit soort gevallen een Huisverbod opgelegd aan de dader. Maar goed, dat is slechts om de eerste dagen te overbruggen. Via een Voorlopige voorziening kunt u dan eventueel het tijdelijk alleengebruik van de woning opeisen. Dit is een civiele weg en voor de handhaving bent u afhankelijk van de politie. Ik zou u dan ook willen aanraden, voor de veiligheid van uzelf en uw kind, om niet die weg te volgen bij stelselmatige mishandeling, maar om ergens onder te duiken, bij vrienden of familie. Wat men in België aan voorzieningen heeft op dit gebied, weet ik niet.
Een Juridisch loket of een advocaat kunnen u verder helpen met juridische zaken. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 25 aug 2013 00:06 (CEST)
Ik schrik hier wel even van. Mijn diepste medeleven. Eventueel kunt u ook contact opnemen met de GGZ [[1]]. Zij hebben goede raad bij dit soort problemen. Ik snap dat deze situatie ernstig is als hier om advies komt vragen. Maar alstublieft, bel de GGZ, ze zijn niet het antwoord op alles maar ze weten wel de weg. En heeft u misschien familieleden of vrienden waar u bij kunt verblijven? Ze zullen u vast en zeker warm ontvangen als ze uw verhaal horen. Het alles belangrijkste is dat u daar weggaat. Dit is gewoon niet veilig. Natuur12 (overleg) 25 aug 2013 00:42 (CEST)

Clénet[bewerken]

Goeden Dag,

Ik heb als Oosterijker een artikel proberen te plaatsen over de history van de auto Clénet. Daar in Nederland ook drie personen zijn die zich de gelukkige eigenaar mogen noemen van deze buitengewone mooie auto. De history van de ontwerper, Alain Clénet is ook zeer intressant. Natuurlijk heb ik via de website www.clenetcorner.com het een en ander overgenomen. Omdat die Site in het Engels is heb ik gedacht er goed aan te doen dat in het Nederlands in Wikkipedia NL te plaatsen. Nu heb ik gelezen dat het waarschijnlijk geen goed samengesteld Nederlands artikel is. Mijn vraag aan U is, of U dat dan verbeteren kunt, daar Nederlands niet mijn moedertaal is. Ik ben aangemeld bij Wikipedia Nederland met de naam B.Kroell. Met vriendelijke groeten en in afwachting van Uw antwoord,

Brigitte Kroell – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door ‎ 89.26.68.93 (overleg · bijdragen) 24 aug 2013 21:49

Aan het artikel is door verschillende mensen een en ander aangepast ter verbetering. Dat kunt u in het artikel zien. Daarin vindt u ook een link naar de pagina waar over het artikel wordt gediscussieerd. Met vriendelijk groet, Salix2 (overleg) 24 aug 2013 23:08 (CEST)

Goede morgen, Alvast bedankt voor het mooie aanpassen van het onderwerp en het plaatsen van de foto's. U vraagt zich af waarom er niet over de Clénet series II III IV en V wordt geschreven, zoals op de Duitse Site. Ik kan U zeggen dat Alain Clénet alleen maar de Serie I heeft gemaakt van 1978 tot1979. 250 Stuks, allen gerigistreerd op een na, en dat is het prototype nummer 1. Daarna heeft hij zijn Clénet Coachworks "verkocht" aan een van zijn medewerkers, Alfred Di Mora, die de Clénet serie 1 als een soort van "mal" heeft gebruikt en zijn eigene ideeën heeft aangebracht bij de volgende series. Met andere woorden: het onderwerp van de Clénet serie I staat op zich zelf. Natuurlijk zou het mooi zijn, om een volledig plaatje te hebben van alle Clénets, in Wikipedia. Zolals ik al schreef is Nederlands niet mijn moedertaal, dus ik hoop dat er iemand is die het vanuit de Duitse versie van Wikipedia vertalen kan. Ik heb nog veel mooiere foto's van de Clénet serie I om te plaatsen in het onderwerp Clénet, maar ik weet niet hoe dat moet en of dan mag. Nogmaals bedankt aan allen die meewerken om dat artikel een goede plaats te geven in Wikipedia NL. Groeten, Brigitte Kroell, Austria – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door B.Kroell (overleg · bijdragen)

Wanneer was het 25 jarig jubleumshow van Ronnie Tober in 1988[bewerken]

Ik ben op zoek naarde datumvanhet 25 jarig jubileumshow vanronnie tober in1988.het moetergens inseptembergeweest zijn – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 81.204.152.222 (overleg · bijdragen) 25 aug 2013 12:39‎

Alles wat Wikipedia over de heer Tober weet staat hier. Vr. groet, JanB (overleg) 25 aug 2013 13:40 (CEST)
Jekuntookevengoogelen. Alsjeronnietoberjublieumshowzoektkunjemisschiendedatumwelvinden.  Wikiklaas  overleg  25 aug 2013 13:42 (CEST)

Drenthe[bewerken]

Ik wil graag informatie betreft Drenthe i.v.m studie over weggaan reis voor studie. Deze reis bestaat informatie over weggaan met twee personen.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 188.203.210.26 (overleg · bijdragen)

 • Informatie over Drenthe is te vinden op de pagina Drenthe. NB: Wikipedia is een encyclopedie, geen site met toeristische informatie. Wellicht heeft u meer aan www.vvv.nl/drenthe‎. CaAl (overleg) 22 aug 2013 11:16 (CEST)
  • Een zusterproject van Wikipedia is Wikivoyage. Daar kun je allerlei reisinformatie en toeristische informatie vinden (en toevoegen). Zie HIER. Erik Wannee (overleg) 22 aug 2013 12:22 (CEST)
   • Je was me net voor, Erik. Merkwaardig dat juist CaAl eerder aan een extern dan intern project denkt.  Klaas|Z4␟V:  22 aug 2013 14:02 (CEST)
    • Ik denk klantvriendelijk en prijs alleen eigen waar aan als de klant er wat aan heeft. Het Wikivoyage-artikel kent als inhoud "Zuidwest-Drenthe: nog geen informatie. / Drentse Aa: nog geen informatie. / Zuidoost Drenthe: nog geen informatie. / Hondsrug en Hunzevallei: nog geen informatie. / Drentse Hooglanden: nog geen informatie. / Kop van Drenthe: nog geen informatie.", etc. Wikivoyage is een leuk hobbyproject, maar iemand die nu naar Drenthe wil, heeft er helemaal niks aan. CaAl (overleg) 26 aug 2013 13:00 (CEST)

Hypochondrie[bewerken]

Hoe kan ik met hypogondrie omgaan help mij aub – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 82.176.54.223 (overleg · bijdragen) 25 aug 2013 12:56‎

U kunt informatie lezen over hypochrondrie op het artikel dat Wikipedia daarover heeft. Dit artikel is echter geen vervanging voor een consultatie bij een arts (lees ook het voorbehoud bij medische informatie). Indien u aan hypochondrie lijdt kunt u hiermee het beste naar uw huisarts gaan. Die kan u dan verder helpen. Vriendelijke groet, 86.83.61.47 25 aug 2013 13:44 (CEST)
Misschien stelt u deze vraag niet omdat u zelf hypochondrisch bent, maar omdat uw partner of iemand anders in uw naaste omgeving eraan lijdt. Ook in dat geval kan het misschien helpen om er zelf met uw huisarts over te praten, deze kan u ook doorverwijzen naar hulp van bijv. de regionale ggz-organisatie of een zelfstandig psycholoog, die doen tegenwoordig ook meer dan vroeger aan hulp voor naasten van mensen met een psychische aandoening. Daarnaast is er voor naastbetrokkenen de organisatie Labyrint~In Perspectief. Bever (overleg) 27 aug 2013 03:05 (CEST)

http naar https[bewerken]

Hallo,

Ik gebruik wikipedia liefst met https, maar soms gaan interne links naar http, waardoor ik (ongemerkt) niet meer ingelogd ben. Is er misschien al een scriptje beschikbaar die ik kan gebruiken waardoor interne http links naar https worden veranderd?

Met vriendelijke groet Halvar (overleg) 25 aug 2013 13:01 (CEST)

Hoi Halvar, ik gebruik zelf https everywhere van de eff. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 25 aug 2013 19:47 (CEST)
Ja dat ken ik, maar ik zoek eigenlijk een script in WP en geen browser plugin. mvg Halvar (overleg) 25 aug 2013 20:03 (CEST)
Ik heb geen antwoord op je vraag maar wel een paar opmerkingen. Als je beveiligd bent ingelogd, verwijzen in principe alle interne links ook naar de beveiligde versie (het gedeelte achter de schuine streep in de URL blijft immers hetzelfde), maar soms plaatst iemand een link naar bijv. een specifieke wijziging op een bepaalde pagina, en zulke verwijzingen worden als externe links geplaatst, dan gaat het mis. Zo'n script zou dus alle externe links moeten afzoeken of ze toevallig beginnen met http://nl.wikipedia.org. (Zou het omgekeerd ook een probleem geven voor andere gebruikers als jij zo'n link plaatst?) Toen ik laatst de beveiligde inlog ontdekte, merkte ik ook problemen bij het schakelen tussen hier en zusterprojecten. En als ik tussentijds met het zoekvakje van Firefox iets zoek op Wikipedia, kom ik weer op een onbeveiligde pagina terecht.
Vervolgens bedacht ik dat bijdragen aan Wikipedia in principe openbaar zijn, dus ik ben maar weer teruggeschakeld naar de onbeveiligde server. Maar eigenlijk zou ik wel willen dat het invullen van het wachtwoord sowieso beveiligd wordt. Bever (overleg) 27 aug 2013 03:17 (CEST)

Aankondiging, verwijzing naar Wiki Loves Monuments fotowedstrijd 2013 op hoofdpagina[bewerken]

Beste mensen, Ik mis op de hoofdpagina een aankondiging, verwijzing, link naar Wiki Loves Monuments fotowedstrijd 2013. Iedere nieuweling komt het eerst op deze site terecht. Ik heb gemerkt dat velen niets afweten van deze wedstrijd en ook niets afweten van het bestaan van Commons. Moet er niet wat meer aandacht besteed worden aan deze wedstrijd? En zou er op de hoofdpagina van Commons ook niet zo'n zelfde aankondiging etc. moeten staan? Vriendelijke groet Agaath (overleg) 26 aug 2013 21:46 (CEST)

straatnamen[bewerken]

wie weet hoe de straat heet waar ooit het whilhelmina ziekenhuis stond? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 89.98.74.185 (overleg · bijdragen)

Welk whilhelmina ziekenhuis hebben we het dan over? Want die zijn er ongetwijfeld meerdere. Civil Jack of the Netherlands.svgLeeGerCivil Jack of the Netherlands.svg 26 aug 2013 22:57 (CEST)
In welke plaats bedoel je, want er zijn meerdere ziekenhuizen met de naam Wilhelminaziekenhuis. Als je het ziekenhuis in Assen bedoelt, dan vind je hier de gevraagde informatie. Gouwenaar (overleg) 26 aug 2013 22:59 (CEST)
Stond. Dus dan lijkt me dat het Wilhelminaziekenhuis (Assen) bedoeld wordt. Dat stond in de Oosterhoutstraat. EvilFreD (overleg) 26 aug 2013 23:01 (CEST)
Excuseer, er zijn er wel degelijk meer: Wilhelminaziekenhuis. EvilFreD (overleg) 26 aug 2013 23:03 (CEST)
En stond kan ook betekenen een voormalig adres van een nog bestaand maar inmiddels verhuisd ziekenhuis. Civil Jack of the Netherlands.svgLeeGerCivil Jack of the Netherlands.svg 27 aug 2013 00:57 (CEST)

witruimte door zijbalk[bewerken]

Weet iemand hoe je de witruimte, veroorzaakt door de zijbalken, kan doen verdwijnen ? Het doet zich nu voor op een artikel dat ik aan het bewerken ben, zie Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Vriendelijke groeten, -rikipedia (overleg) 27 aug 2013 17:33 (CEST)

Ik zie daar geen verkeerde witruimte. Wat bedoel je precies? — Zanaq (?) 27 aug 2013 18:15 (CEST)
Als er witbalken ontstaan door zijbalken komt dat meestal omdat er afbeeldingen worden ingevoegd die conflicteren met zijbalken. Het is een bekend probleem. De oplossing is vrij eenvoudig: plaats afbeeldingen en zijbalken in de daadwerkelijke volgorde op een artikel, in plaats van bij elkaar op een hoopje. De software kan daar niet zo goed mee overweg. Groetjes - Romaine 27 aug 2013 18:18 (CEST)
Een afbeelding had ik in alle geval niet toegevoegd, wel enkele extra kopjes op niveau ====. Ik heb er niveau === van gemaakt, door een kopje weg te halen, en de witruimte op mijn beeldscherm is verdwenen. -rikipedia (overleg) 27 aug 2013 18:50 (CEST)
@Romaine: daarentegen veroorzaakt het op diverse plaatsen in het artikel zetten van afbeeldingen (let op: zijbalken laat ik hierbij even buiten beschouwing) ook vaak witte vlakken. Dat speelt met name op breedbeeldmonitoren, want die hebben vertikaal minder ruimte nodig om dezelfde hoeveelheid tekst weer te geven (omdat ze horizontaal meer ruimte ter beschikking hebben). Als de afbeeldingen "los" van elkaar in de wikitekst staan, wordt de tekst op dat moment zo ver opgeschoven als nodig is om die afbeeldingen toch onder elkaar te zetten. In het kader van uniformere weergave op verschillende resoluties is het dan juist béter de afbeeldingen bij elkaar te zetten. Het combineren van afbeeldingen en zijbalken blijft problematisch. Richard 27 aug 2013 19:35 (CEST)

Zoeken in het archief[bewerken]

Ik wilde nog even een oude discussie teruglezen, maar die is inmiddels in Commons het archief in gegaan. Daar ben ik nog nooit geweest en het blijkt voor mij lastig. Hoe vind ik daar: Commons:Administrators' noticeboard/User problems#Stunteltje refusal to gain a consensus Stunteltje (overleg) 27 aug 2013 22:07 (CEST)

[2] Alstublieft. Woodcutterty (overleg) 27 aug 2013 22:09 (CEST)
Dat is snel!! Hartelijk dank. Stunteltje (overleg) 27 aug 2013 22:14 (CEST)

Kolommen centreren[bewerken]

Ik zie vast iets over het hoofd, maar hoe kan ik de inhoud van een hele kolom centreren in een tabel? The Banner Overleg 26 aug 2013 21:40 (CEST)

Voor zover ik kan overzien, zie je niks over het hoofd. In principe is een "header" gecentreerd en een gewone cel links uitgelijnd. Je ziet dat hier:
nummer titel positie
1 verraad 7
2 liefde en meer 2
3 berouw komt altijd te laat 1
Het kan ook anders, maar dan moet je het per regel regelen:
nummer titel positie
1 verraad 7
2 liefde en meer 2
3 berouw komt altijd te laat 1
Met excuus voor de prozaïsche inhoud van de voorbeeldtabel.  Wikiklaas  overleg  27 aug 2013 01:53 (CEST)
Jakkie. The Banner Overleg 27 aug 2013 03:01 (CEST)
Paar honderd toevoegingen later en zo... The Banner Overleg 28 aug 2013 16:02 (CEST)
Je kunt wel een hele tabel met alles in het midden zetten krijgen door de tekst class="wikitable center" te gebruiken. Maar hoe je dat per kolom doet ben ik nog niet achtergekomen. Wel per regel. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Michael 1988 (overleg · bijdragen) 29 aug 2013 17:28

Johan Meesman[bewerken]

Is this page like en:WP:RD? If not, I'm sorry; I can't understand the instructions, because I don't speak Dutch. I'm trying to find information about Johan H. Meesman, who (according to U.S. government publications such as this work) was the Dutch ambassador to the USA in the early 1990s. Unfortunately, Google yields virtually nothing, whether or not I include his middle initial. Ultimately, I'd like to find a picture, but anything else discussing him would be helpful.

Is deze pagina als en:WP:RD? Zo niet, het spijt me, ik kan niet begrijpen van de instructies, want ik spreek geen Nederlands. Ik ben op zoek naar informatie over Johan H. Meesman, die (volgens de Amerikaanse regering publicaties zoals dit boek) de Nederlandse ambassadeur in de VS was in de vroege jaren 1990 te vinden. Helaas, Google levert vrijwel niets, of ik onder zijn middelste initiaal. Uiteindelijk zou ik graag een foto te zoeken, maar iets anders bespreken van hem zou nuttig zijn.

2001:18E8:2:1020:81D0:BA98:6347:210A 28 aug 2013 19:02 (CEST)

This page is exactly like en:WP:HD. But no problem as the Dutch language Wiki has no Reference Desk. Unfortunatly I can't help you with your quest for a picture and more information. Dqfn13 (overleg) 28 aug 2013 19:26 (CEST)
J.H. Meesman was ambassador from 1990 until 1993, he is also known as Hans Meesman. Gr. RONN (overleg) 28 aug 2013 19:29 (CEST)
Unfortunately there is nothing to read about Hans Meesman on the Dutch or English Wikipedia. I will put him on the wishlist. Hopefully there is someone who can make an article about him. Erik Wannee (overleg) 28 aug 2013 19:36 (CEST)
Thank you! Google finds far more information about Hans Meesman than it does about Johan Meesman or Johan H. Meesman. Simply knowing that he is also known as Hans is very helpful. 2001:18E8:2:1020:81D0:BA98:6347:210A 28 aug 2013 19:50 (CEST)

Te nederlandstalige artikels[bewerken]

Heb de indruk dat in sommige artikels alleen rekening gehouden wordt met nederland en minder met belgië – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 84.198.99.132 (overleg · bijdragen) 10 aug 2013 18:20 (CEST)

Artikelen worden af en toe geschreven vanuit een Belgische of Nederlandse invalshoek alleen. In de meeste gevallen ontbreken ook andere landen. Het staat je vrij om de artikelen te verbeteren en/of uit te breiden. Velocitas(↑) 10 aug 2013 18:44 (CEST)
Deze pagina gaat over opmaakkwesties. Dit soort kritiek hoort thuis bij bijvoorbeeld de Helpdesk. - ErikvanB (overleg) 10 aug 2013 18:46 (CEST)
Opmerking Opmerking Bovenstaande discussie stond op de OP van de hoofdpagina en is hierheen verplaatst. Erik Wannee (overleg) 11 aug 2013 23:45 (CEST)
Hoezo zijn sommige artikelen te Nederlandstalig? Dit is de Nederlandstalige Wikipedia, niet de Friese, Limburgse, West-Vlaamse of Nedersaksische Wikipedia. En dan zijn er ook nog de Afrikaanse en Zeeuwse. Dqfn13 (overleg) 11 aug 2013 18:25 (CEST)
Het is duidelijk dat onze anonieme Vlaamse schrijver niet "Nederlandstalig", doch wél "enkel vanuit het oogpunt van Nederland" (i.p.v. ook vanuit dat van Vlaanderen dus) bedoelt. Bart Versieck (overleg) 11 aug 2013 18:44 (CEST)
Dat komt simpelweg doordat er minder Vlamingen schrijven dan Nederlanders... het is mij zelfs al opgevallen dat er hele mooie gemeentewapens in België zijn en er zijn er hooguit 10 daadwerkelijk beschreven hier op Wikipedia. Ik wilde het wapen van Essen gaan beschrijven maar kan er niks over vinden (op betrouwbare webstekken)... nu kan deze Nederlander dus niet eens een artikel over een Vlaams onderwerp schrijven... Dqfn13 (overleg) 12 aug 2013 00:44 (CEST)
Het is maar een lijstje, maar op WP:Dit kan beter valt een zeker gebrek aan balans wel op. Sander1453 (overleg) 12 aug 2013 00:59 (CEST)
Yep, en toch heb ik ook wel eens een ander te Belgisch artikel gezien... weet alleen niet meer welk, heb er toen wel een sjabloon op geplakt.
@Bart Versieck: het Nederlandstalige sloeg op de titel van dit stukje... Te nederlandstalige artikels (zie ik ook nu net weer) Dqfn13 (overleg) 12 aug 2013 01:13 (CEST)
en toch heb ik ook wel eens een ander te Belgisch artikel gezien. Doe nou alsjeblieft niet alsof het andersom even erg is. Wikipedia is té Nederlands. Dat is een simpel, constateerbaar feit en dat blijkt zowel uit grote als kleine zaken. Bij veel artikelen ontbreekt volledig een sectie over de situatie in België, terwijl de situatie in Nederland uit en te na wordt besproken. Dat komt ook andersom voor, maar duidelijk minder. Bij andere zijn het kleine dingetjes, zoals: dorp X ligt vlak over de grens.
Dat heeft ook allemaal zijn redenen. Ten eerste zijn er veel meer Nederlanders dan Vlamingen die bijdragen en is er over Nederland gewoon veel meer op internet te vinden. We doen ons best om dat zo veel mogelijk te voorkomen en waar mogelijk te verhelpen. Alle hulp is daarbij welkom. Dus als je je geroepen voelt: VJVEGJG. EvilFreD (overleg) 12 aug 2013 06:32 (CEST)
Er zijn zo'n 17 miljoen Nederlanders, en een paar duizend beseffen (door ervaren Wikipediaan te zijn) dat ook Belgen graag meeschrijven. Er zijn dus potentieel 16.99x.xxx mee-schrijvers uit Nederland die ongewild vanuit een te Nederlands standpunt schrijven. Wanneer je dat tegenkomt moet je het gewoon even oppoetsen, dat kan, dat mag, dat is eigenlijk de bedoeling van Wikipedia. Pas als je zeker weet dat er een gebruiker is die expres te Nederlandse artikelen schrijft, moet er tegen worden opgetreden. Ik heb trouwens wél een te Belgische collega op de radar, dus die bestaan ook. ed0verleg 12 aug 2013 07:07 (CEST)
Ik vind het zeer wenselijk dat er meer Belgen gaan meeschrijven aan Wikipedia, en hen nodig ik van harte uit om bovengenoemd 'dit kan beter'-lijstje aan te pakken. Ik ben mij zeker bewust van mijn Nederlander-zijn, maar als ik van de Belgische situatie niets af weet is er toch een Belg nodig die dat voor zijn of haar rekening wil nemen. Zo schreef ik pas 'Lijkschouw': veel te Nederlands, maar vraag mij niet hoe het in België is geregeld...
NB Als ik deze toevoeging lees, heeft de anonieme Belg die deze discussie aanzwengelde graag wat hulp om hieraan mee te gaan werken. Erik Wannee (overleg) 12 aug 2013 09:12 (CEST)
@EvilFred, maak je niet druk. Zoals eerder aangegeven wil ik heel graag helpen met het schrijven over Belgische gemeentewapens. Essen staat nu op mijn wenslijst. Als je daar aan mee kan helpen met informatie dan zie ik dat heel erg graag tegemoet komen. Dqfn13 (overleg) 12 aug 2013 10:36 (CEST)
Ik maak me helemaal niet druk hoor. Ik weet hoe het komt dat Wikipedia te Nederlands is. Dat ligt echt niet alleen aan het feit dat er meer bijdragen uit Nederland komen, aangezien zelfs iemand die (bijvoorbeeld) wel een artikel wil schrijven dat evenveel aandacht besteed aan de Nederlandse als aan de Belgische situatie (en eventueel ook nog aan de situatie in overzeese gebieden) vaak veel moeite zal hebben om iets bruikbaars te vinden. Dat is zelfs niet alleen op internet zo, maar ook in het echte leven. Zo ben ik zelf recent met Belgische watertorens bezig geweest. Terwijl in Nederland zo ongeveer iedere baksteen van iedere watertoren is beschreven moeten we het in België met één boek doen en een paar (veelal karige) beschrijvingen op een website. Foto's zijn er maar van een klein percentage op Commons te vinden. En er staan hier nota bene veel meer van die dingen dan in Nederland. België komt zelfs (afgezien van een paar afbeeldingen) nauwelijks aanbod in het artikel watertoren. Onder andere daar probeer ik een bijdrage te leveren om dat enigszins recht te trekken. Kennis verspreiden wordt echter blijkbaar niet al te veel een prioriteit bevonden in België. De wikipedisten uit België doen uiteraard hun best, maar zullen het nooit redden om tegenwicht te bieden aan hun Nederlandse collega's. Wat ik wel jammer vindt, is dat zo af en toe ontkend wordt terwijl het aantoonbaar wel het geval is. EvilFreD (overleg) 12 aug 2013 19:03 (CEST)
Ik heb het ervaren toen ik het artikel Koninklijke Munt van België schreef... daar waar de Koninklijke Nederlandse Munt bijna overal wel informatie verspreid, is er over de KMB vrijwel niks te vinden. Er is niks over de huidige muntmeester bekend, niks over dat de Munt wel behouden is (er is gedreigd met sluiting), niks over of dat het een commercieel bedrijf is of dat alleen de Belgische munten er geslagen worden... De KNM slaat ook munten voor andere landen en dan niet alleen die binnen het Nederlands Koninkrijk. Dqfn13 (overleg) 12 aug 2013 19:13 (CEST)
Er zijn uitzonderingen zo is Belgisch recht een groot artikel, terwijl Nederlands recht een klein artikel is. -- L.Houtbos (overleg) 16 aug 2013 22:58 (CEST)
Belgische Franken slaan? Volgens mij worden Franken alleen nog geslagen in Zwitserland :-) Dat er over België zo weinig te zien is heeft ook te maken met het gebrek aan panoramavrijheid. Trouwens schijnt WikimediaBE in oprichting te zijn. Wellicht kunnen die helpen met raad en daad.  Klaas|Z4␟V:  22 aug 2013 14:16 (CEST)
Persoonlijk vind ik het wel meevallen met te Nederlands. Sommige artikelen moeten naar mijn mening ook vanuit een Nederlands oogpunt geschreven worden, bijvoorbeeld als het over een Nederlands onderwerp gaat. Hetzelfde geldt voor Belgische onderwerpen die juist vanuit een Belgisch oogpunt geschreven moeten worden. Echter vind ik wel dat alle artikelen juist in het Nederlands-Nederlands geschreven moeten worden en niet in het Nederlands-Belgisch (Vlaams). Sommige Vlaamse woorden wijken namelijk heel erg af van de Nederlandse woorden en lijken veel meer op het Frans of hebben een hele andere betekenis. Een goed voorbeeld is het woord friet. In bijna heel Nederland zegt men patat of friet, in Brabant, Limburg en Zeeland zeg je friet of frites en in België zeg je frieten, frietjes of fritjes. Terwijl als je in Begië patat zegt ze daar juist aardappelen bedoelen. Ik denk dat onze anonieme gebruiker juist richtte op de taal en niet op het feit dat in niet alle artikelen naast de situatie in Nederland ook iets over België wordt vermeld. Michael 1988 (overleg) 29 aug 2013 17:54 (CEST)
Het rare is ook: het kopje heeft het over nederlandstalige en de tekst er onder heeft het over te veel op Nederland gericht... denk ik. Maar afgaande op het kopje gaat het om de taal en niet om de oriëntatie of focus van het onderwerp. Dqfn13 (overleg) 29 aug 2013 18:01 (CEST)

ErfgoedBot[bewerken]

Dit bot voegt afbeeldingen uit een categorie - op basis van lokatie - toe aan een andere, onderliggende categorie. Voorbeeld: Uit de Commons:Category:Waterstaatskerk Gorinchem‎ ook in Commons:Category:Rijksmonumenten in Gorinchem. Niet echt fout, wel in strijd met de regels voor categorisering. Nu kan ik dat op de hand wel weer terugdraaien, maar straks gebeurt het dan nog eens, en wellicht nog eens. Kan daar iemand die er verstand van heeft er eens licht over laten schijnen? Stunteltje (overleg) 29 aug 2013 13:32 (CEST)

Het is niet fout, maar het mag niet? Kun je dat iets meer duidelijk maken, want ik snap nu niet wat er fout is (want het is niet fout zeg je). ed0verleg 29 aug 2013 14:03 (CEST)
Als plaatjes in een categorie staan en ook in een naastgelegen categorie waarnaar wordt verwezen, wordt dat als tegen de regels gezien. Ach, ik kan er vaak wel mee leven, maar scherpslijpers zetten er dan de bijl in. En bij plaatjes die ik zelf schoot voorkom ik dat liever. That's all. 188.201.255.66 29 aug 2013 14:34 (CEST) Stunteltje (overleg) 29 aug 2013 14:37 (CEST) (Ik was er kennelijk uitgegooid door het systeem hier.)
Je bedoelt dat hij dan niet uit de bovenliggende cat wordt verwijderd? Dat is niet goed nee, even melden bij user:Multichill. Ciell 29 aug 2013 14:39 (CEST)
Er gaat helemaal niets fout met de bot. Zie bijvoorbeeld deze edit, daar wordt Category:Rijksmonumenten vervangen door Category:Rijksmonumenten in Gorinchem. Ja, de foto staat ook in Category:Waterstaatskerk Gorinchem, maar daar blijft de bot vanaf. Als dat een fout is, dan is het de fout van de gebruiker.
Je kan trouwens de bot (en lezers) helpen door een linkje toe te voegen. Nog genoeg te doen, zie Wikipedia:Wikiproject/Erfgoed/Nederlandse Erfgoed Inventarisatie/Missende commonscat links. Multichill (overleg) 29 aug 2013 20:09 (CEST)

TENTOONSTELLING PIET GILLES 3 SEP 2013[bewerken]

WAS VRIEND MET PIET SINDS 1950. HEB MEER DAN EEN DOZIJN VAN ZIJN ORIGINELEN IN MIJN BEZIT MET OOK EEN PORTRET VAN MIJ IN 1951 . STELDE TENTOON IN DE ORIGINELE VANDERKELEN MET PAUL VICTOR MAES EDWARD DEWIT EN MYZELF ALS FOTOGRAAF. HEB EEN GROTE VERZAMELING VAN ORIGINELE VLAAMSE IMPRESSIONISTEN IN MIJN BEZIT. ZOU GRAAG EEN OVERZICHT KRIJGEN VAN ZIJN WERK OP DEZE TENTOONSTELLING. HEB EEN KUSTPORTRET FOTO VAN HEM IN MIJN ARCHIEF. LOVANSIA – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 186.176.103.182 (overleg · bijdragen)

Nou, als niemand dit gehoord heeft..... --RenéV (overleg) 29 aug 2013 17:17 (CEST)
Zit hier nog een vraag aan vast? Anders een vraag van mij: zet alsjeblieft je caps lock uit ;) Richard 29 aug 2013 17:18 (CEST)
Of nog beter, kan iemand dit verplaatsen naar het archief? Wikipedia is een encyclopedie en dient niet voor reclame van bepaalde producten of evenementen. (Ps. Heb een aantal spaties verwijderd om de tekst duidelijk leesbaarder te maken). Michael 1988 (overleg) 29 aug 2013 17:20 (CEST)
Ik heb de hoofdletters omgezet naar kleine letters. — Zanaq (?) 29 aug 2013 18:14 (CEST)
Waarschijnlijk kunt u het beste contact opnemen met de bibliotheek in Leuven om een overzicht te krijgen van de tentoongestelde werken. Zie deze pagina voor contactmogelijkheden van de bibliotheek van Leuven. Pompidom (overleg) 29 aug 2013 17:21 (CEST)
Ps. @Lovansia. Sorry dat ik bruut overkwam, maar ik zag de vraag in jouw tekst niet en zie in de titel alleen maar promotie voor een evenement. Vandaar mijn reactie. Michael 1988 (overleg) 29 aug 2013 18:22 (CEST)

Bookvika publishing[bewerken]

Er is een uitgever Bookvika publishing actief die voor veel geld boeken verkoopt die nagenoeg geheel gekopieerd zijn uit Wikipedia. Nu is dat niet onwettig omdat Wikipedia een open source is. In hun reclame geven ze dit echter niet aan, zodat iemand geneigd is zo'n boek te kopen in de veronderstelling dat het nieuwe informatie bevat; de koper had echter sneller en voor minder geld het (de) betreffende Wikipedia artikel(en) kunnen printen.
Is er in Wikipedia-kringen al gesproken over het aanpakken van deze uitgever en van hem te eisen dat hij de herkomst van zijn info duidelijk weergeeft in zijn reclame-uitingen en op de covers van zijn boeken?
Ik stuitte erop toen ik ontdekte dat ze een boek "Han van Meegeren" uitgeven dat op deze wijze in elkaar geknutseld is. Er zijn er echter meer, zeer vele zelfs. Graag hoor ik jullie mening.

Het is ook zeker niet de enige uitgeverij die Wikipedia-inhoud verkoopt. Overigens lijkt hier op de cover toch vrij duidelijk aangegeven waar de inhoud vandaan komt: High Quality Content by Wikipedia Articles! (als de bizarre typisch Wikipediaanse titel het in dit geval al niet weggeeft Knipogende smiley). Ik weet niet of er langs de juridische weg veel aan te doen is, eigenlijk (maar ik ben dan ook geen jurist). Paul B (overleg) 29 aug 2013 23:10 (CEST)
Ik heb begrepen dat dit soort "uitgevers" er op in spelen, dat sommige bibliotheken gewoon alle uitgaven rucksichtslos inkopen. Wellicht zij die nog blij ook, met zo'n "uitgeprinte Wikipedia", wie zal het zeggen. De uitgever is wel verplicht het werk onder een ccbysa-licentie aan te bieden, en de bron te noemen. Maar als je het boek online koopt, zie je dat meestal te laat. Ik heb mijn bedenkingen bij dit soort praktijken, maar er is helaas niet veel aan te doen. ed0verleg 29 aug 2013 23:13 (CEST)
Het is niet de enige, zie desgewenst en:LLC Books. Sander1453 (overleg) 30 aug 2013 16:46 (CEST)

Waarom verschijnen foto's niet na upload?[bewerken]

Hi,

ik ben nieuw op Wiki en ben bezig om de lijst met Haagse Rijksmonumenten compleet te maken. Zie ze hier: http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_rijksmonumenten_in_Den_Haag Nu heb ik voor enkele locaties al een foto geupload (vorige week) en die staat er nog niet op.

Ik zie niet waarom ze nog niet gepubliceerd zijn. Moet ik nog wat doen?

Korte andere vraag: Als ik hier kijk: https://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Picture_requests#Nederland Zie ik verzoekjes staan voor o.a het Russische consulaat en Landelijke Fietsroutes. Dit LF-verzoek (en anderen) zijn stokoud. Wordt dit bijgewerkt?


Alvast bedankt!

Blommetje

Als je foto's upload gebeurt dat naar Wikipedia Commons, je moet ze daarna nog zelf in een artikel opnemen. Zie hiervoor Help:Gebruik van afbeeldingen
Tweede vraag: Verzoeken om afbeeldingen kunnen zo lang blijven staan als nodig is. Als iemand zo vriendelijk is om aan het verzoek te voldoen (en dus een foto upload) zou hij eigenlijk het verzoek kunnen/moeten verwijderen, maar of dat ook altijd gebeurt betwijfel ik. Ook kan het zijn dat iemand denkt dat een betere foto nog steeds gewenst is.
Caseman 30 aug 2013 10:13 (CEST)
Ok, bedankt! En in dat artikel staat de foto gevraagd als "image=DenHaag Assendelftstraat2.jpg". Waar kan ik dit pad vinden voor mijn eigen foto's? Niet onder de Uploads in Commons. (Dit is dus een voorbeeld!) – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Blommetje (overleg · bijdragen) 30 aug 2013 13:49‎ --PS: Wil je voortaan alsjeblieft op overlegpagina's ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.
Voor gebruik in een sjabloon zoals de infobox hoef je alleen maar de filenaam in te geven. Deze is normaal gesproken dezelfde als wat je geupload hebt. Een lijstje met je eigen uploads vindt je hier. Caseman 30 aug 2013 14:44 (CEST)

Doutreligne met reden genomineerd voor verwijdering[bewerken]

Geachte, Met gegronde reden is Doutreligne genomineerd om te worden verwijderd . Deze commerciële ‘content’ doet oneer aan ‘Wikipedia’. Op internationale vakbeurzen allerhande, ook muziekbeurzen, staan fabrikanten uit alle continenten die hun producten aan grootafnemers te koop aanbieden om vervolgens te kunnen worden gedistribueerd onder eender welke merknaam. Het is exact dezelfde handelspraktijk dan bij wijze van voorbeeld een fruitpersje of koffiezet apparaat onder een eigen huismerk op de markt plaatsen, dan een doos melk als een ‘wit product’ of eigen huismerk op de markt plaatsen.Men kan bij wijze van voorbeeld ‘Chiquita pianos’ (i.p.v. bananen) op de markt brengen. De naam ‘Doutreligne’ op ‘wikipedia’ is zo’n product. Deze praktijk heeft niets met ‘Belgisch fabricaat’ te maken en hoort niet thuis op de ‘Wikipedia encyclopedie’. Het is simpelweg een grote pianodistributeur die misbruik maakt van ‘Wikipedia’om er zijn eigen huismerk langs te promoten. Kenmerken van dit soort attitude worden toegelicht in ‘Snakes in Suits’. met vriendelijke groet. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 78.22.156.147 (overleg · bijdragen) 31 aug 2013 10:37‎

Uw commentaar was beter op zijn plaats geweest op de beoordelingslijst vr groet Saschaporsche (overleg) 31 aug 2013 11:09 (CEST)

Sarafina[bewerken]

Het artikel van Sarafina N.V. klopt niet waar kan ik dit aangeven?– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 190.98.6.246 (overleg · bijdragen) 31 aug 2013 13:56‎

Welk artikel bedoelt u, er is namelijk geen artikel over Sarafina of Sarafina N.V.. Dqfn13 (overleg) 31 aug 2013 14:03 (CEST)
In de Engelstalige Wikipedia zijn er maar liefst drie artikelen over dit onderwerp: en:Sarafina! (film) (d:Q2577161), en:Sarafina! (musical) en en:Voices of Sarafina!. En dan nog en:Sarafina (The Lion King). Maar in de Nederlandstalige Wikipedia inderdaad (nog) niets met deze naam.
Misschien wordt het artikel Dino Bouterse bedoeld? Daarin wordt die BV een keer genoemd, en het is een actueel onderwerp. Erik Wannee (overleg) 31 aug 2013 16:43 (CEST)