Portaal:In het nieuws/Sport/2007/juni

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit is een archiefpagina voor Portaal:In het nieuws/Sport

30 juni[brontekst bewerken]

29 juni[brontekst bewerken]

28 juni[brontekst bewerken]

27 juni[brontekst bewerken]

26 juni[brontekst bewerken]

  • Voetbal - KNVB-directeur Henk Kesler wil "buitenlands vlagvertoon" door spelers van Nederlandse vertegenwoordigende elftallen verbieden. Aanleiding zijn de taferelen tijdens de huldiging tijdens het EK onder 21, waar een aantal spelers van Jong Oranje met de Surinaamse vlag de ereronde liep. Onder andere bondscoach Foppe de Haan, NOC*NSF-voorzitter Erica Terpstra en clubbestuurders zouden zich hieraan geërgerd hebben, en ook de Amerikaanse nieuwszender CNN vond het zo opmerkelijk, dat zij er melding van maakte.
  • Tennis - De achttienjarige Thiemo de Bakker slaagt er niet in de tweede ronde van Wimbledon te bereiken. Hij sleept er tegen de Australiër Wayne Arthurs wel een vijfsetter uit, maar verliest met 7-6, 7-6, 6-7, 4-6, 4-6. Tim Henman en Carlos Moyà doen er nog langer over. De wedstrijd wordt maandag wegens regen afgebroken. Henman wint uiteindelijk met 6-3, 1-6, 5-7, 6-2, 13-11.
  • AtletiekKogelslingeraarster Tatjana Lysenko levert een dag voor de overige wedstrijden van de Grand Prix van Ostrava alvast een puike prestatie af. De Russische slingert de kogel naar 77,71 m, de op twee na beste prestatie in de historie en minder dan een meter verwijderd van haar wereldrecord van vorige maand. Lysenko is in Tsjechië een klasse apart, schrijft IAAF.org. Vier van haar vijf geldige pogingen zijn verder dan de eerstvolgende concurrente, Betty Heidler uit Duitsland (73,74 m). De Cubaanse Yipsi Moreno wordt derde met 73,00. Bij de mannen is Ivan Tsichan de beste met de enige worp voorbij tachtig meter (80,14 m). Met de kogelslingerprestaties wordt het atletiekpubliek in Ostrawa opgewarmd voor de andere onderdelen die woensdag geprogrammeerd zijn. Er zijn twee wereldrecordpogingen aangekondigd: Haile Gebrselassie wil in 60 minuten meer dan 21.101 meter lopen voor het werelduurrecord van Arturo Barrios uit 1991. Meseret Defar is twaalf dagen na haar glorieuze 14.16,63 op de 5000 m wellicht in staat opnieuw haar toptijd aan te vallen.

25 juni[brontekst bewerken]

24 juni[brontekst bewerken]

23 juni[brontekst bewerken]

21 juni[brontekst bewerken]

20 juni[brontekst bewerken]

19 juni[brontekst bewerken]

18 juni[brontekst bewerken]

  • Atletiek - Verschillende nieuwssites melden dat sprintster Marion Jones dit jaar niet in actie zal komen op de atletiekbaan. De Amerikaanse verdween vorig seizoen uit Zürich na berichten over een dopingzaak. Het zou gaan om EPO, maar ze werd daarvan later vrijgesproken. Volgens persbureau AP heeft coach Steve Riddick verklaard, dat hij er bijna zeker van is dat zijn atlete geen wedstrijden gaat lopen. Jones trouwde in februari met Obadele Thompson. Riddick en manager Charlie Wells liggen overigens onder vuur wegens een vermeende fraudezaak in de VS.
  • Voetbal - Newcastle United-spits Obafemi Martins ontsnapt aan de dood, als zijn auto in zijn geboortestad Lagos door drie gemaskerde mannen wordt beschoten. De auto wordt doorzeefd, maar alleen een medepassagier van Martins raakt gewond. Zelf denkt hij dat het om een moordaanslag gaat: "Dit was geen beroving, maar een poging om me te vermoorden."

17 juni[brontekst bewerken]

  • Voetbal - Real Madrid wint voor de dertigste keer de Primera División. Na een 0-1 achterstand verslaat het Real Mallorca met 3-1. Real eindigt in punten gelijk met de kampioen van vorig jaar, FC Barcelona, maar het onderlinge resultaat geeft de doorslag in het voordeel van de Madrilenen. Held van de avond in het Bernabéu is invaller José Antonio Reyes, die tweemaal scoort. Ruud van Nistelrooy valt geblesseerd uit, maar wordt met 25 goals wel "Pichichi", topscorer van Spanje.
  • Atletiek – De Nederlandse meerkampsters presteren dit seizoen opvallend goed. Ditmaal is het Bregje Crolla die van zich doet spreken. De atlete uit Echt, tweede op het NK Meerkamp in mei met 5931 punten, waarmee zij ruim voldeed aan de limiet voor de Europese kampioenschappen voor neo-senioren, volgende maand in Debrecen, werpt in Limburg het 8 jaar oude nationale record van Kitty van Haperen uit de boeken. Crolla komt tot 57,57 m. Het oude record (met de nieuwe speer die in 1999 werd ingevoerd) stond op 56,31 m.
  • Turnen - Verona van de Leur wordt in Nijmegen voor de derde keer Nederlands kampioene op de meerkamp. Zij wint ook goud op drie van de vier toestelfinales. Oud-wereldkampioen Yuri van Gelder haakt op het laatste moment af voor zijn toestelfinale wegens een blessure aan de nek en de rug.
  • Atletiek - In de prestigieuze meerkamp van Ratingen eindigen dit weekend vier Duitse vrouwen boven de 6000 punten. Lilli Schwarzkopf, de nummer twee achter Laurien Hoos op het EK onder 23 jaar in 2005, zegeviert met 6343 punten. De eerste dag ging Jennifer Oeser nog aan de leiding. Zij wordt tweede. Het verschil wordt gemaakt op het onderdeel speerwerpen (52 m om 40 m). Bij de mannen wint Arthur Abele met 8269 punten.
  • Zwemmen - De Australische Olympisch kampioene Brooke Hanson wordt bijna geëlektrocuteerd als zij in Melbourne reclame maakt voor een bubbelbad. Zij wordt met spoed opgenomen in het ziekenhuis, maar mag de volgende dag weer naar huis.

16 juni[brontekst bewerken]

15 juni[brontekst bewerken]

14 juni[brontekst bewerken]

13 juni[brontekst bewerken]

12 juni[brontekst bewerken]

  • Cricket - De politie van Jamaica maakt bekend dat Bob Woolmer, de bondscoach van Pakistan die tijdens het WK om het leven kwam, helemaal niet is vermoord. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat hij is overleden aan een hartaanval. De dood van Woolmer leidde aanvankelijk tot de meest wilde samenzweringstheorieën.
  • Voetbal - Red Bull Salzburg, de kampioen van Oostenrijk, ontslaat trainer Lothar Matthäus op staande voet. Aanleiding is een verschil van mening over het te voeren beleid. Matthaüs was sinds vorig jaar hoofdtrainer; zijn functie wordt overgenomen door Giovanni Trapattoni.
  • Golf - De twaalfjarige scholiere Alexis Thompson kwalificeert zich voor de U.S. Women's Open. Zij wordt hiermee de jongste deelneemster aller tijden.

10 juni[brontekst bewerken]

9 juni[brontekst bewerken]

  • Tennis - Justine Henin wint voor de derde achtereenvolgende keer Roland Garros. In de finale tegen Ana Ivanović moet ze in de eerste game wel haar opslag afstaan, maar daarna wint ze op tamelijk gemakkelijke wijze : 6-1, 6-2.
  • Atletiek - Gregory Sedoc weet zijn goede vorm vast te houden. Tijdens de Gouden Spike in Leiden (niet te verwarren met de Gouden Spike|gelijknamige meeting in België) wint hij de 110 meter horden in 13,47 seconden, de op één na snelste tijd uit zijn loopbaan. De Gouden Spike, de waarderingsprijs voor de beste prestatie van de dag, gaat echter naar meerkampster Karin Ruckstuhl. Met een vertesprong van 6,64 m verbetert zij namelijk niet alleen haar PR met 6 cm, maar realiseert zij in de verspringbak ook de op één na beste Nederlandse prestatie ooit. Dat het tevens een limietprestatie is voor het WK in Osaka is een mooie bonus, waarvan Ruckstuhl echter geen gebruik zal maken. Zij heeft zich immers reeds gekwalificeerd voor de zevenkamp. Een andere opvallende prestatie in Leiden is die van Rutger Smith, die met een kogelstoot van 20,73 m maar weinig onderdoet voor zijn prestatie tijdens de FBK Games op 26 mei jl.
  • AtletiekLornah Kiplagat wint voor de vierde keer totaal (en de derde keer op rij) de NYRR New York Mini 10K, de oudste vrouwenloop ter wereld. Op de streep, die zij bereikt na 32.10 min., heeft Lornah acht tellen voorsprong op de Nieuw-Zeelandse Kim Smith. De Nederlandse, die de race voor het eerst in 2003 won en sindsdien alleen 2004 vanwege de Olympische Spelen moest overslaan, verstevigt hiermee haar positie als sterkste wegatlete in het wereldcircuit.
  • Atletiek - Susan Kuijken zorgt bij de Amerikaanse NCAA universiteitskampioenschappen voor een grote verrassing door als tweede te eindigen op de 1500 m. Kuijken, die in Amerika bewegingswetenschappen studeert en voor Florida State University (FSU) uitkomt, verbetert niet alleen haar persoonlijk record uit de series van donderdag met ruim vier seconden, maar kandideert zich met 4.11,34 ook definitief voor de Europese kampioenschappen voor neo-senioren, volgende maand in Debrecen - Hongarije.

8 juni[brontekst bewerken]

7 juni[brontekst bewerken]

  • Atletiek – Met een indrukwekkende tijd van 4.15,68 plaatst Susan Kuijken zich overtuigend voor de finale 1.500 m van de Amerikaanse NCAA universiteitskampioenschappen. In Sacramento kwalificeert de Nederlandse atlete van Florida State Universiteit zich zelfs als snelste voor de finale op zaterdag. De atlete van het Seven Hill Running Team verbetert niet alleen haar persoonlijk record met meer dan twee seconden, maar ook het universiteitsrecord. Bovendien duikt de 20-jarige Kuijken meteen ruim onder de A-limiet voor de Europese kampioenschappen voor neo-senioren, volgende maand in Debrecen.
  • Tennis - Beter nieuws voor België op de tennisbaan: Justine Henin bereikt de finale van Roland Garros door Jelena Janković in twee sets te verslaan: 6-2, 6-2. In de finale treft zij Ana Ivanović die verrassend weinig moeite heeft met Maria Sjarapova: 6-2, 6-1.
  • Wielersport - Het is een zwarte donderdag voor de Belgische wielersport: het parket van Kortrijk doet een tiental huiszoekingen bij renners en verzorgers in Vlaanderen en Wallonië en vindt een grote hoeveelheid doping. Een van de mensen waar huiszoeking bij gedaan wordt is de verzorger van de wereldkampioen van 2005, Tom Boonen. Een andere renner, Frank Vandenbroucke, blijkt sinds gisteren op de intensive care te liggen na een zelfmoordpoging. Intussen keren grote sponsoren zich af van de sport; CSC en Cofidis maken bekend erover te denken te stoppen.

6 juni[brontekst bewerken]

4 juni[brontekst bewerken]

3 juni[brontekst bewerken]

2 juni[brontekst bewerken]

1 juni[brontekst bewerken]