Wikipedia:Opinielokaal/Naamsvermelding bij afbeeldingen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Naamsvermelding bij afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Opiniepeiling
Onderwerp Naamsvermelding bij afbeeldingen gebruikt in artikelen: in welke mate wordt de naam van de maker bij een afbeelding in een artikel op Wikipedia vermeld.

Definitie: Met de naam van de maker wordt bedoeld de naam die als auteur vermeld is op de file pagina op Commons. Dit is ook de naam die vermeld moet worden bij hergebruik van de afbeelding volgens de CC-BY-SA licentie. In geval van een foto van een tweedimensionaal voorwerp wordt onder maker verstaan de oorspronkelijke kunstenaar, fotograaf, tekenaar, wever etc. Volgens het beleid op Commons heeft degene die de foto of scan van het tweedimensionale voorwerp heeft gemaakt geen creatieve bijdrage geleverd, deze kan dan ook geen naamsvermelding of auteursrecht opeisen. In geval van een foto van een driedimensionaal kunstvoorwerp zijn twee makers van belang: de kunstenaar en degene die de foto heeft gemaakt. Niet alle uitzonderingen en bijzonderheden zijn met deze definitie te ondervangen.
Doel: Het resultaat van deze peiling wordt gebruikt voor het vormgeven van deze stemming

Stelling Het is van belang om afspraken te maken over naamsvermelding bij afbeeldingen. De aanleiding voor deze peiling is een bewerkingsoorlog over de naamsvermelding van een fotograaf met een artikel op Wikipedia (Filip Naudts). Zie verder deze toelichting.
Begindatum Nog te bepalen
Einddatum Nog te bepalen (na twee weken)
Keuzes Keuze uit vier opties, in volgorde van meer mogelijkheden tot naamsvermelding. Indien meningen van dezelfde persoon bij meerdere keuzes worden vermeld, worden al diens meningen verwijderd. Daarna kan desgewenst een nieuwe mening worden geuit. Korte verklaringen bij de mening zijn mogelijk/wenselijk. Reacties daarop worden verplaatst naar de overlegpagina.
Coördinator Ellywa (overleg)
Overleg Zie overlegpagina
Opmerkingen De twee opties met de meeste voorstanders worden voorgelegd aan de gemeenschap in deze stemming (bij de peiling nog concept).
Een opiniepeiling verzamelt meningen van Wikipediagebruikers over een bepaald onderwerp en heeft geen bindende kracht. Gebruik hiervoor een stemming.

Keuze 1: Het vermelden van de naam van de maker is niet toegestaan in het bijschrift bij een afbeelding in een artikel.[bewerken | brontekst bewerken]

Zeegezicht bij Scheveningen
  1. ...
  2. ...


Keuze 2: Elke bewerker heeft de vrijheid om de naam van de maker in het bijschrift bij een afbeelding te vermelden, maar alleen indien de maker zelfstandig encyclopedisch relevant is en dus een artikel heeft of zou kunnen krijgen. Het verwijderen van deze naam door een andere gebruiker is niet toegestaan.[bewerken | brontekst bewerken]

Zeegezicht bij Scheveningen, door Hendrik Willem Mesdag
  1. ...
  2. ...


Keuze 3: Elke bewerker heeft de vrijheid om de werkelijke naam van de maker in het bijschrift bij een afbeelding te vermelden, ook indien de maker niet zelfstandig encyclopedisch relevant is. Het verwijderen van deze naam door een andere gebruiker is niet toegestaan.[bewerken | brontekst bewerken]

Zeegezicht bij Scheveningen, door Elekes Andor
  1. ...
  2. ...


Keuze 4: Elke bewerker heeft de vrijheid om de naam van de maker in het bijschrift bij een afbeelding te vermelden, ook indien de maker niet zelfstandig encyclopedisch relevant is en ook als de naam een pseudoniem is die gebruikt wordt op bijvoorbeeld Wikipedia of Flickr. Het verwijderen van deze naam door een andere gebruiker is niet toegestaan.[bewerken | brontekst bewerken]

Zeegezicht bij Scheveningen, door Zairon
  1. ...
  2. ...