Gebruiker:RonnieV/Kladblok/Geboortelijst/september 1919

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

September[bewerken | brontekst bewerken]

Vermelding vanuit Wikidata: * 1 - Pratap Chandra Chunder, lid van de 6e Lok Sabha, schrijver en advocaat uit Brits-Indië, India en Dominion India[1] (overleden in 2008) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Pratap Chandra Chunder Chunder 1 9 1919 1 1 2008 Indiaas politicus
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Brits-Indië*India*Dominion India politicus*schrijver*advocaat lid van de 6e Lok Sabha lid van de 6e Lok Sabha, schrijver en advocaat uit Brits-Indië, India en Dominion India
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Indiaas minister, Indiaas schrijver


Sjablonen:

Pratap Chandra Chunder ( 1 september 1919 - Kolkata (voorheen Calcutta) India, 1 januari 2008) was een Indiaas politicus, jurist, onderwijsdeskundige en schrijver.

Chunder studeerde rechten en geschiedenis aan de universiteit van Calcutta.

Van 1962 tot 1968 maakte hij deel uit van de West Bengal Legislative Assembly. In de deelstaat West - Bengalen was Chunder mede verantwoordelijk voor de totstandkoming van nieuwe wetten. In dezelfde periode was hij ook lid van de Senaat en had hij een betrekking bij de rechtenfaculteit van de universiteit van Calcutta.

Vanaf 1968 was Chunder minister van Financiën en Justitie. Nadat deze functie was beëindigd heeft hij als advocaat gediend bij het Hooggerechtshof van India.

Het bekendst werd Chunder als minister van Onderwijs en Sociaal Welzijn in de regering-Desai. Op dit departement was hij minister van 1977 tot 1980.

Later ging hij zich meer toeleggen op het schrijven van romans en andere verhalen. Van zijn hand verschenen veel werken, waaronder 'Glimpses of Indian Culture; Ancient and Modern', waarin hij in vogelvlucht de cultuur van zijn vaderland onder de loep neemt. Verder schreef hij onder andere de verhalen 'Bubhuksha' en 'Smrtira Alinde'.

Chunder was ook lid van de Bengal State Heritage Commission. Deze commissie had tot doel het culturele erfgoed van de deelstaat West - Bengalen te behouden.

Op 25 december 2007 werd Pratap Chandra Chunder in een ziekenhuis in Kolkata opgenomen met hartklachten. Hij moest een spoedoperatie ondergaan, maar overleed in de middag van 1 januari 2008 op 88-jarige leeftijd.

Vermelding vanuit Wikidata: * 1 - Walter Kaaden, Duits ingenieur (overleden in 1996) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Walter Kaaden Kaaden 1 9 1919 3 3 1996 Duits ingenieur
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Duitsland ingenieur Duits ingenieur
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Duits ingenieur


Sjablonen:

Walter Kaaden (Pobershau, 1 september 1919 - 3 maart 1996) was een Duits ingenieur en constructeur die vooral bekend werd door zijn ontwikkelingen in de tweetakttechniek. Hij verbeterde de tweetaktmotor door toepassing van zijn kennis over resonantie en gasstromen in het uitlaatsysteem.


In 1961 bouwde hij de eerste motor die een specifiek vermogen van 200pk per liter leverde. Dit was de MZ RE 125 racemotor. Zijn motorfietsen behaalden 13 Grand Prix overwinningen en 105 podiumplaatsen tussen 1955 en 1976.

Walter Kaaden werd geboren in Pobershau (Saksen). Zijn vader werkte als chauffeur voor de verkoopmanager van DKW. Toen Walter acht jaar oud was maakte hij de opening van de Nürburgring mee. Daar raakte hij onder de indruk van de snelheidssport met auto's en motorfietsen.

Hij studeerde aan de Technische Academie in Chemnitz. In 1940 ging hij bij de vliegtuigfabriek Henschel in Berlin-Schönefeld werken als assistent van Herbert A. Wagner, de ontwerper van de Hs 293 geleide raket. Vanaf 1943 werkte Walter Kaaden bij de Heeresversuchsanstalt Peenemünde op het eiland Usedom nog steeds aan het Hs 293 project. Na het bombardement op Peenemünde in juli/augustus van 1944 was dit onderzoekscentrum vernietigd en de test- en productieafdeling van de raketten verhuisde naar Mittelwerk GmbH, een tunnelcomplex onder het Harzgebergte. Ook Walter Kaaden werkte daar tot hij aan het einde van de oorlog gevangengenomen werd. Uiteindelijk keerde hij terug en begon hij een houtbewerkingsbedrijfje in Zschopau. Hij produceerde vooral dakspanten, waar in de periode van wederopbouw grote vraag naar was. In die periode bouwde hij zelf zijn eerste racemotorfiets, op basis van een DKW RT 125.

In 1953 werd hij door de IFA gevraagd om de race-afdeling van Kurt Kampf over te nemen nadat de IFA-125cc racers een jaar lang bij elke ontmoeting waren verslagen door de zelfbouw ZPH (Zimmermann-Petruschke-Henkel) machine van Bernhard Petruschke. Deze motor was ook gebaseerd op de DKW RT 125 en door ingenieur Daniel Zimmermann aangepast. Zimmermann had een inlaatschijf aangebracht waardoor de inlaattiming gewijzigd kon worden. Hij had ook een andere krukas gemaakt waardoor de motor "vierkant" was geworden (boring x slag bedroegen nu 54 x 54mm, dat was origineel 52 x 58mm). De compressiedruk werd met behulp van vulringen verhoogd. De regering van de DDR was niet gediend van onderlinge concurrentie en dwong Zimmermann zijn technische vindingen over te dragen aan Kaaden. Dat resulteerde al in 1953 in een IFA-racer die voorzien was van een roterende inlaat naar voorbeeld van de motor van Zimmermann. Kaaden verbeterde zijn tweetaktmotoren door twee uitvindingen/ideeën van anderen te combineren. Allereerst de vorm van de expansiekamer, die hij ontleende aan die van de pulserende straalmotor van de V1 raket, waar hij waarschijnlijk niet aan werkte, maar die ook in Peenemünde geproduceerd en getest werd. De roterende inlaat kreeg hij in de schoot geworpen door het ingrijpen van de staat.

Kaaden was bij IFA beperkt in zijn financiële middelen, een probleem dat de MZ-racers nog jaren zou achtervolgen. Toch ontwikkelde hij de expansie-uitlaat, die feitelijk door DKW-ingenieur Erich Wolf uitgevonden was, verder. Deze uitvinding, die al in 1951 op de DKW-racers was gebruikt, was door Kurt Kampf gekopieerd. Kaaden gebruikte een oscilloscoop om de resonantie in de uitlaat te onderzoeken en met die gegevens paste hij de vorm van de uitlaatconussen aan. In 1954 leverde zijn 125cc racemotor al 13pk, meer dan 100pk per liter. Later leverde de motor 25pk bij 10.800 tpm, wat neerkomt op 200 pk/l.

Kaaden's assistent bij MZ was Ernst Degner, die niet alleen technisch onderlegd was, maar later ook een begenadigd coureur bleek te zijn. In 1961 vluchtte Degner met zijn gezin naar het Westen, trad in dienst bij Suzuki en droeg op die manier veel van de in de DDR opgedane kennis over aan de Japanners. Die hadden intussen overigens al enige kennis van de nieuwe tweetakttechniek: Yamaha had door de overnamen van Showa al kennisgemaakt met roterende inlaten en de Yamaha RD 48 uit 1960 had al expansie-uitlaten.

Het verraad van Degner, die tijdens de GP van Zweden zijn hotel uit was gevlucht mét de blauwdrukken van de MZ-racers, werd Walter Kaaden aangerekend. Hij werd vastgezet en ondervraagd door de gevreesde Stasi, maar kon daarna zijn werk bij MZ weer voortzetten. Toch kwam hij het verraad van Degner nooit helemaal te boven. Degner werd met de "gestolen" techniek wereldkampioen 50cc in 1962, maar liep ernstige brandwonden op in de Japanse Grand Prix van 1963. Daar hield hij een levenslange morfineverslaving en ernstige depressies aan over.

Vermelding vanuit Wikidata: * 1 - Piet Meerburg, Nederlands verzetsstrijder (overleden in 2010) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Piet Meerburg Meerburg 1 9 1919 11 4 2010 Nederlands verzetsstrijder
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Koninkrijk der Nederlanden verzetsstrijder Nederlands verzetsstrijder
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Nederlands ondernemer, Nederlands theaterproducent, Nederlands verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog


Sjablonen: Infobox verzetsstrijder

Piet Meerburg
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Pieter Adriaan Meerburg
Geboren 1 september 1919, De Bilt
Overleden 11 april 2010, Amsterdam
Land Vlag van Nederland Nederland
Ook bekend als Piet van Doorn
Groep Amsterdamse Studenten Groep

Pieter Adriaan Meerburg (De Bilt, 1 september 1919Amsterdam, 11 april 2010) was een Nederlands verzetsstrijder betrokken bij het redden van Joodse kinderen, en een vooraanstaand theaterondernemer in Amsterdam.

Vermelding vanuit Wikidata: * 2 - Marge Champion, Amerikaans choreograaf, danser, toneelactrice, televisieactrice en filmactrice bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Marge Champion Belcher 2 9 1919 Amerikaans actrice
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Verenigde Staten van Amerika choreograaf*danser*toneelactrice*televisieactrice*filmactrice Amerikaans choreograaf, danser, toneelactrice, televisieactrice en filmactrice
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
vrouwelijk eeuweling
Categorieën: Amerikaans acteur, Amerikaans danser, Amerikaans honderdplusser


Sjablonen: Infobox acteur

RonnieV/Kladblok/Geboortelijst/september 1919
Marge Champion
Algemene informatie
Geboortenaam Marjorie Celeste Belcher
Geboren 2 september 1919
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1937-
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Marge Champion (Los Angeles, 2 september 1919) is een Amerikaans danseres en actrice.

Vermelding vanuit Wikidata: * 2 - Sylvester Willem Jerôme Maria Martin Berden, Nederlands verzetsstrijder (overleden in 1944) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Sylvester Willem Jerôme Maria Martin Berden Berden 2 9 1919 7 11 1944 Nederlands verzetsstrijder
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Koninkrijk der Nederlanden verzetsstrijder Nederlands verzetsstrijder
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Nederlands verzetsstrijder omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog


Sjablonen:

Sylvester Willem Jerôme Maria Martin Berden (Den Haag, 2 september 1919 - Kessel 7 november 1944) was een Nederlandse verzetsstrijder en oorlogsslachtoffer.

Berden was een zoon van Martinus Willem Hubert Maria Berden en Maria Johanna Josephina Reuvers. Hij studeerde rechten aan de universiteit in Nijmegen en behaalde er zijn kandidaats. Naast zijn studie was hij lid van de Studentenvereniging Sanctus Thomas Aquinas. Hij was lid van de Derde Orde van de Heilige Franciscus. Sylvester Berden was Rooms-Katholiek en woonachtig in Heel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Berden actief in het verzet en de illegale pers, hij maakte samen met zijn jongere broer Jozef Cyrillus Dominicus Maria Martin Berden het blad DBD. Zij begonnen met hun illegale blad op de dag na Dolle Dinsdag, 6 september 1944, in het klooster waar ze zaten ondergedoken. Ook bracht Berden met rector Peter Schaeken Duitse stellingen en gevechtsposities in kaart. De belangrijkste gegevens seinde hij door en hielp zo de Britse militairen aan precieze gegevens. De Duitsers ontdekten hen en op 5 november 1944 werd het klooster omsingeld door vijftig parachutisten. Berden, als pater gekleed, kon worden gearresteerd. In zijn kamer werden radio's, uitgetypte radioberichten en schetsen van Duitse posities gevonden. Op 7 november 1944 werd Sylvester Willem Jerôme Maria Martin Berden in Kessel gefusilleerd.

Vermelding vanuit Wikidata: * 2 - Frits van Kretschmar, Nederlands kunsthistoricus[2] (overleden in 2019) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Frits van Kretschmar Kretschmar 2 9 1919 14 1 2019 Nederlands kunsthistoricus
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Koninkrijk der Nederlanden kunsthistoricus Nederlands kunsthistoricus
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Nederlands kunsthistoricus, Nederlandse adel


Sjablonen:

Jhr. Frederik Gerhard Lodewijk Oswald (Frits) van Kretschmar van Veen (Soerabaja, 2 september 1919 - Aldeburgh (UK), 14 januari 2019) was een Nederlands kunsthistoricus en directeur van het Iconografisch Bureau.
Vermelding vanuit Wikidata: * 2 - Lance Macklin, Brits Formule 1-coureur[3] (overleden in 2002) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Lance Macklin Macklin 2 9 1919 29 8 2002 Brits Formule 1-coureur
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Verenigd Koninkrijk Formule 1-coureur Brits Formule 1-coureur
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Brits autocoureur, Formule 1-coureur


Sjablonen:

Lance Macklin (Londen, 2 september 1919 - Tenterden, Kent, 29 augustus 2002) was een Britse Formule 1-coureur.

Macklin nam tussen 1952 en 1955 deel aan vijftien Grands Prix voor de teams van HWM en Maserati, maar scoorde hierin geen punten. In 1955 was hij betrokken bij de dodelijke crash van Pierre Levegh in de 24 uur van Le Mans, waarin Levegh en 82 bezoekers om het leven kwamen.

Vermelding vanuit Wikidata: * 3 - Herman van Bergem, Nederlands journalist (overleden in 2012) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Herman van Bergem van Bergem 3 9 1919 13 2 2012 Nederlands journalist
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Koninkrijk der Nederlanden journalist Nederlands journalist
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Nederlands sportjournalist


Sjablonen: Infobox journalist

Herman van Bergem
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Achtergrondinformatie
Overleden 13 februari 2012
Beroep Sportjournalist
Portaal  Portaalicoon   Media

Herman van Bergem (3 september 1919 - 13 februari 2012) was een sportjournalist en werd beschouwd als de nestor van de Haagse sportjournalistiek. Het grootste deel van zijn loopbaan heeft hij gewerkt bij het katholieke dagblad Het Binnenhof, dat later opging in de Haagsche Courant. Hij heeft 34 jaar op de sportredactie gewerkt, waarvan 14 jaar als chef sport. Hij was een groot liefhebber van voetbal.

Hij werd onderscheiden met Gulden Ooievaar, de Stadspenning Den Haag, de Gouden Speld van de Nederlandse Sport Pers en de Zilveren Speld van de Nederlandse Vereniging van Journalisten. In mei 2011 ontving hij uit handen van burgemeester Van Aartsen nog de 25e Goudvink.

Hij was de schrijver van het jubileumboek De leren bal centraal rond het 100-jarig bestaan van de toenmalige H.V.B.

Vermelding vanuit Wikidata: * 4 - Sante Geminiani, Italiaans motorcoureur (overleden in 1951) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Sante Geminiani Geminiani 4 9 1919 15 8 1951 Italiaans motorcoureur
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Italië*Koninkrijk Italië motorcoureur Italiaans motorcoureur
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Italiaans motorcoureur


Sjablonen:

Sante Geminiani (Lugo, 4 september 1919 - Clady Circuit, 17 augustus 1951) was een Italiaans motorcoureur.

Sante Geminiani werd in 1919 geboren in de provincie Emilia-Romagna. In 1949 racete hij met Moto Guzzi's. In zijn eerste jaar won hij een wedstrijd in San Remo, maar hij werd gediskwalificeerd omdat hij een niet-gehomologeerde bougie had gebruikt. In 1950 won hij diverse nationale en internationale races. Hij startte in de 500cc klasse van de Grand Prix des Nations in Monza, maar daar viel hij uit. In 1951 werd hij als fabriekscoureur bij Moto Guzzi in dienst genomen. Hij werd derde in de 500cc klasse van de Grand Prix van België. Het seizoen verliep voor het 500cc team van Moto Guzzi weinig succesvol. Geminiani viel uit in de Grands Prix van Spanje, Zwitserland en Nederland en werd in Frankrijk dertiende.

Op 17 augustus 1951 gebeurde er een werkelijk bizar ongeluk bij de trainingen van de Ulster Grand Prix. Die werd nog op het Clady Circuit gereden. Dat was een stratencircuit en tijdens de trainingen stonden de wegen nog open voor het verkeer. Daarom was het niet mogelijk op volle snelheid te rijden, want er was ook nog ander verkeer op de weg. Enrico Lorenzetti was getuige van het ongeluk. Samen met Sante Geminiani en Gianni Leoni had hij een rustige ronde gereden en toen hij en Geminiani stopten om iets aan de afstelling van een van de motorfietsen te veranderen had Leoni dat niet gemerkt. Lorenzetti en Geminiani reden weer verder, maar kwamen in een bocht Leoni tegen, die gemerkt had dat hij alleen was. Leoni week naar links uit, zoals het bij het linkse verkeer in Ulster hoorde, maar Geminiani vergat waarschijnlijk in de haast dat hij niet in Italië was en reed met volle snelheid tegen Leoni aan. Geminiani werd ca. 40 meter door de lucht geslingerd en was op slag dood. Leoni overleed nog dezelfde dag in het ziekenhuis van Belfast.

Het team van Moto Guzzi trok zich niet terug en de volgende dag won Bruno Ruffo de 250cc wedstrijd.

Vermelding vanuit Wikidata: * 4 - Gualtiero Jacopetti, Italiaans filmregisseur, journalist, scenarioschrijver en filmeditor[4] (overleden in 2011) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Gualtiero Jacopetti Jacopetti 4 9 1919 17 8 2011 Italiaans filmregisseur
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Italië*Koninkrijk Italië filmregisseur*journalist*scenarioschrijver*filmeditor Italiaans filmregisseur, journalist, scenarioschrijver en filmeditor
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Italiaans documentairemaker, Italiaans filmregisseur


Sjablonen:

Jacopetti in de jaren '60

Gualtiero Jacopetti (Barga, 4 september 1919 - Rome, 17 augustus 2011) was een Italiaanse filmregisseur en documentairemaker.

Samen met Paolo Cavara en Franco Prosperi regisseerde hij meerdere zogenaamde Mondo-films of shockumentaries - documentaires met schokkende beelden. Hij was de cineast van de volgende films:

 • Mondo Cane, 1962
 • La donna nel mondo (Women of the World), 1963
 • Mondo Cane 2, 1963
 • Africa Addio ("Africa Blood and Guts or Farewell Africa"), 1966
 • Addio zio Tom ("Goodbye Uncle Tom"), 1971
 • Mondo candido, 1975
Vermelding vanuit Wikidata: * 4 - Teddy Johnson, Brits zanger (overleden in 2018) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Teddy Johnson Johnson 4 9 1919 6 6 2018 Brits zanger
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Verenigd Koninkrijk*Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland zanger Brits zanger
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Brits deelnemer aan het Eurovisiesongfestival, Brits zanger, Deelnemer aan het Eurovisiesongfestival 1959


Sjablonen: Infobox artiest

Teddy Johnson
Pearl Carr en Teddy Johnson (1962)
Algemene informatie
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Teddy Johnson (echte naam: Edward Victor Johnson) (Londen, 4 september 19196 juni 2018) was een Brits zanger. Hij trad meestal op met zijn vrouw, Pearl Carr, met wie hij in 1955 huwde.

Johnson had zijn eigen tienerband en was drummer. Johnson was ook dj bij Radio Luxemburg en bij de BBC. Op tv had hij een kinderprogramma genaamd "Crackerjack".

In 1959 vertegenwoordigde hij samen met zijn vrouw het Verenigd Koninkrijk op het Eurovisiesongfestival. Na de mislukte poging van Patricia Bredin twee jaar eerder was het land een jaar thuis gebleven, het duo moest eerherstel brengen. Daar slaagden ze deels in: met hun liedje Sing little birdie eindigden ze op de tweede plaats, achter de Nederlandse winnares Teddy Scholten. Door het goede resultaat deden ze een jaar later opnieuw mee aan de Britse preselectie, maar Teddy's broer Bryan Johnson ging er met de winst vandoor. Ook hij werd tweede op het songfestival.

In de laatste jaren van zijn leven woonde Johnson met Carr in Brinsworth House (Twickenham, Londen), een verzorgingstehuis voor kleinkunstenaars. Hij overleed in 2018 op 98-jarige leeftijd.

1957: Patricia Bredin · 1959: Pearl Carr & Teddy Johnson · 1960: Bryan Johnson · 1961: The Allisons · 1962: Ronnie Carroll · 1963: Ronnie Carroll · 1964: Matt Monro · 1965: Kathy Kirby · 1966: Kenneth McKellar · 1967: Sandie Shaw · 1968: Cliff Richard · 1969: Lulu · 1970: Mary Hopkin · 1971: Clodagh Rodgers · 1972: The New Seekers · 1973: Cliff Richard · 1974: Olivia Newton-John · 1975: The Shadows · 1976: Brotherhood of Man · 1977: Lynsey de Paul & Mike Moran · 1978: Co-Co · 1979: Black Lace · 1980: Prima Donna · 1981: Bucks Fizz · 1982: Bardo · 1983: Sweet Dreams · 1984: Belle & The Devotions · 1985: Vikki Watson · 1986: Ryder · 1987: Rikki · 1988: Scott Fitzgerald · 1989: Live Report · 1990: Emma · 1991: Samantha Janus · 1992: Michael Ball · 1993: Sonia · 1994: Frances Ruffelle · 1995: Love City Groove · 1996: Gina G · 1997: Katrina & the Waves · 1998: Imaani · 1999: Precious · 2000: Nicki French · 2001: Lindsay Dracass · 2002: Jessica Garlick · 2003: Jemini · 2004: James Fox · 2005: Javine Hylton · 2006: Daz Sampson · 2007: Scooch · 2008: Andy Abraham · 2009: Jade Ewen · 2010: Josh Dubovie · 2011: Blue · 2012: Engelbert Humperdinck · 2013: Bonnie Tyler · 2014: Molly · 2015: Electro Velvet · 2016: Joe & Jake · 2017: Lucie Jones · 2018: SuRie · 2019: Michael Rice · 2021: James Newman

Vermelding vanuit Wikidata: * 4 - Maria Popescu, Roemeens misdadiger[5] (overleden in 2004) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Maria Popescu Popescu 4 9 1919 3 11 2004 misdadiger uit Roemenië
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Roemenië misdadiger Roemeens misdadiger
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
vrouwelijk
Categorieën: Roemeens crimineel, Zwitsers crimineel


Sjablonen:

Mari(oar)a Popescu (Boekarest, 4 september 1919 - Wallis, 3 november 2004) was een Roemeens socialite en werd veroordeeld voor moord.

Ze was een dochter van minister van justitie Stelian Popescu. Popescu werd in 1945 in Genève schuldig bevonden en tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor de moord via vergiftiging op haar stiefmoeder en diens kamermeid alsmede een poging tot vergiftiging van haar vader. Sindsdien zijn er verschillende boeken verschenen die menen dat de veroordeling van Maria Popescu berust op een gerechtelijke dwaling. In 1957 werd haar amnestie verleend. Daarna schreef Popescu haar memoires en trouwde. Ze woonde in Wallis en had een zoon.

Vermelding vanuit Wikidata: * 5 - Hendrik Cohen, verzetsstrijder en Engelandvaarder uit het Koninkrijk der Nederlanden en België (overleden in 1943) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Hendrik Cohen Cohen 5 9 1919 11 6 1943 Engelandvaarder
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Koninkrijk der Nederlanden*België verzetsstrijder*Engelandvaarder verzetsstrijder en Engelandvaarder uit het Koninkrijk der Nederlanden en België
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Engelandvaarder, Omgekomen in Kamp Sobibór


Sjablonen:

Hendrik Cohen (Haarlem, 5 september 1919 - Sobibór, 11 juni 1943) was Engelandvaarder.

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak was Hendrik Cohen student farmacie.

Vermelding vanuit Wikidata: * 5 - Rudolf Syringus van Oostenrijk, Oostenrijks aartshertog en militair[6] (overleden in 2010) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Rudolf Syringus van Oostenrijk Syringus van Oostenrijk 5 9 1919 15 5 2010 militair uit Oostenrijk
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Oostenrijk militair aartshertog Oostenrijks aartshertog en militair
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Aartshertog (niet regerend), Huis Habsburg-Lotharingen


Sjablonen:

Rudolf, staand voor zijn vader, met de rest van het voormalig keizerlijk gezin

Rudolf Syringus Peter Karl Franz Joseph Robert Otto Antonius Maria Pius Benedikt Ignatius Laurentius Justiniani Marcus d'Aviano (Rudolf Syringus) von Habsburg-Lothringen, genoemd van Oostenrijk (Prangins, 5 september 1919 - Brussel, 15 mei 2010) was een Oostenrijkse aartshertog.

Vermelding vanuit Wikidata: * 5 - Elie Van Bogaert, Belgisch senator, academisch docent en jurist (overleden in 1993) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Elie Van Bogaert Van Bogaert 5 9 1919 30 8 1993 Belgisch politicus
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
België politicus*academisch docent*jurist Belgisch senator Belgisch senator, academisch docent en jurist
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: BSP-politicus, Belgisch minister van Onderwijs, Belgisch rechtsgeleerde, Belgisch senator, Hoogleraar aan de Universiteit Gent, Lid van de Vlaamse Cultuurraad


Sjablonen: Infobox federaal minister België, Infobox minister België

Elie Van Bogaert
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Elie Robert Camille Van Bogaert
Geboren Gent, 5 september 1919
Overleden Gent, 30 augustus 1993
Regio Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Land Vlag van België België
Partij BSP
Functies
1961 - 1977 Gecoöpteerd senator
1965 - 1966 Minister-staatssecretaris voor nationale opvoeding
1971 - 1977 Lid Cultuurraad voor de Nederlandse Cultuurgemeenschap
1973 - 1974 Staatssecretaris voor institutionele hervormingen
Portaal  Portaalicoon   België
Politiek

Elie Robert Camille Van Bogaert (Gent, 5 september 1919 – aldaar, 30 augustus 1993) was een Belgisch politicus voor de BSP.

Vermelding vanuit Wikidata: * 5 - Elisabeth Volkenrath, Duits folteraar en bewaker in een concentratiekamp (overleden in 1945) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Elisabeth Volkenrath Volkenrath 5 9 1919 13 12 1945 Duits folteraar
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Duitsland folteraar*bewaker in een concentratiekamp Duits folteraar en bewaker in een concentratiekamp
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
vrouwelijk
Categorieën: Duits persoon in de Tweede Wereldoorlog, Geëxecuteerd NSDAP-lid, Kamppersoneel in Auschwitz, Kamppersoneel in Bergen-Belsen, Kamppersoneel in Ravensbrück, SS-lid


Sjablonen: Infobox militair persoon

Elisabeth Volkenrath
Elisabeth Volkenrath
Geboren 5 september 1919
Schönau an der Katzbach
Overleden 13 december 1945
Hamelen, Nedersaksen
Land/zijde Flag of German Reich (1935–1945).svg nazi-Duitsland
Onderdeel Flag Schutzstaffel.svg Schutzstaffel
Dienstjaren 1942 - 1945
Rang SS-Oberaufseherin
Eenheid Ravensbrück
Bergen-Belsen
Auschwitz
Slagen/oorlogen Tweede Wereldoorlog
Ander werk Kapper
Portaal  Portaalicoon   Tweede Wereldoorlog

Elisabeth Volkenrath (Schönau an der Katzbach, 5 september 1919Hamelen, 13 december 1945) was een Duitse SS-Oberaufseherin van diverse concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Voor de Tweede Wereldoorlog werkte Volkenrath als kapster. Toen de oorlog begon ging ze werken in een munitiefabriek. Volkenrath werd in oktober 1941 naar Ravensbrück gestuurd. Hier werd ze door Dorothea Binz opgeleid tot SS-Aufseherin en in 1943 werd ze in Auschwitz II (Birkenau) ingezet. Hier nam ze deel aan het selectieproces en mishandelde ze diverse gevangenen. In november 1944 promoveerde ze tot SS-Oberaufseherin en zag ze toe op drie executies. Toen Auschwitz in januari 1945 ontruimd moest worden door de nadering van de Sovjettroepen werd ze overgeplaatst naar Bergen-Belsen. Ze kwam hier op 5 februari 1945 aan en deed als SS-Oberaufseherin dienst onder kampcommandant Josef Kramer. Na enige tijd werd ze ziek en kon ze pas op 22 maart 1945 weer aan de slag. In april 1945 werd ze door de Britten gearresteerd en naar de gevangenis gebracht. Ze stond, net als Irma Grese en veel anderen, terecht in het Bergen-Belsenproces. Ze werd veroordeeld tot de dood en werd op 13 december 1945 op 26-jarige leeftijd in Hamelen opgehangen door Albert Pierrepoint.[7]

Vermelding vanuit Wikidata: * 6 - Lee Archer, Amerikaans officier en piloot behorend tot de Afro-Amerikanen[8] (overleden in 2010) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Lee Archer Archer 6 9 1919 27 1 2010 piloot
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Verenigde Staten van Amerika officier*piloot Amerikaans officier en piloot behorend tot de Afro-Amerikanen
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk Afro-Amerikanen
Categorieën: Amerikaans militair in de Tweede Wereldoorlog, Amerikaans vliegenier


Sjablonen: Infobox militair persoon

Lee Archer
Archer tijdens de Tweede Wereldoorlog
Geboren 6 september 1919
Yonkers
Overleden 27 januari 2010
Manhattan
Dienstjaren 1941-1970
Rang Luitenant-kolonel

Lee Archer (Yonkers, 6 september 1919 - Manhattan, 27 januari 2010) was een Amerikaans piloot voor de United States Air Force. Hij vloog vanaf 1941 tijdens de Tweede Wereldoorlog tot en met 1970. Hij klom in rang tot luitenant-kolonel.

Vermelding vanuit Wikidata: * 6 - Wilson Greatbatch, ingenieur en uitvinder uit het Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten van Amerika en Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland[9] (overleden in 2011) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Wilson Greatbatch Greatbatch 6 9 1919 27 9 2011 Brits ingenieur
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Verenigd Koninkrijk*Verenigde Staten van Amerika*Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland ingenieur*uitvinder ingenieur en uitvinder uit het Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten van Amerika en Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Amerikaans ingenieur, Amerikaans uitvinder


Sjablonen:

Wilson Greatbatch (Buffalo (New York), 6 september 1919New York, 27 september 2011) was een Amerikaans ingenieur. Hij is vooral bekend als de uitvinder van de implanteerbare pacemaker.

Greatbatch ging na de middelbare school te "West Seneca East" in militaire dienst en diende gedurende de Tweede Wereldoorlog bij de Amerikaanse marine als radiotechnicus. In 1945 kreeg hij eervol ontslag. Hij bezocht de Cornell-universiteit waar hij in 1950 een bachelordiploma behaalde in de elektrotechniek. Hierna verwierf hij in 1957 zijn masterdiploma aan de State University of New York.

Na het behalen van zijn mastergraad werd bij manager op de elektronica-afdeling van "Taber Instrument Corporation" in Buffalo. Hoewel Greatbatch vaak genoemd wordt als de "uitvinder" van de pacemaker, vond hij noch de eerste pacemaker uit (Mark C. Lidwill, 1928)[10] noch de eerste implanteerbare pacemaker (Åke Senning, 1958). Probleem was dat deze pacemaker nog te groot was om in het menselijke lichaam gedragen te worden.

Eind jaren 1950 begon Greatbatch samen met de arts William Chardack aan de ontwikkeling van een kleinere versie van de pacemaker, de "Chardack-Greatbatch". Als energiebron gebruikte hij kwik-zinkbatterijen. De batterijen en elektronica waren ingekapseld in epoxyhars om ze bestand te maken tegen lichaamsvocht. Na uitvoerige tests op dieren werd Greatbatch eerste pacemaker in 1960 in een mens geïmplementeerd. In 1962 verkreeg hij octrooi op zijn pacemaker.[11] Later verkocht hij zijn octrooi aan Medtronic, een bedrijf in medische technologie op het gebied van hartstimulatie en defribulatie.[12]

In 1968 ontwikkelde en patenteerde "Catalyst Research Corporation" te Baltimore (Maryland) de lithiumbatterij. Vanwege de hoge energiedichtheid besloot Greatbatch, die inmiddels een eigen bedrijf was begonnen, deze batterij toe te passen in pacemakers. In 1972 werd het eerste exemplaar bij een mens ingebracht. De pacemaker met lithiumbatterij is tegenwoordig standaard voor alle pacemakers.

De "National Society of Professional Engineers" (NSPE) noemde in 1985 Greatbatch’ pacemaker een van de tien belangrijkste technische bijdragen aan de samenleving uit de afgelopen vijftig jaar.[13] In 1996 werd hij voor zijn werk onderscheiden met de Lemelson-MIT Prize. In totaal heeft Greatbatch meer dan 150 uitvindingen op zijn naam staan, waaronder een kano op zonne-energie.[14]

Vermelding vanuit Wikidata: * 7 - Maurits Gysseling, Belgisch taalkundige en palaeograaf[15] (overleden in 1997) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Maurits Gysseling Gysseling 7 9 1919 24 11 1997 Belgisch taalkundige
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
België taalkundige*palaeograaf Belgisch taalkundige en palaeograaf
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Vlaams taalkundige


Sjablonen:

Maurits Gysseling (Oudenburg, 7 september 1919Gent, 24 november 1997) was een belangrijke Belgisch taal- en naamkundige en paleograaf.
Vermelding vanuit Wikidata: * 7 - Albéric Schotte, Belgisch wielrenner en ploegleider (overleden in 2004) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Albéric Schotte Schotte 7 9 1919 4 4 2004 Belgisch wielrenner
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
België wielrenner*ploegleider Belgisch wielrenner en ploegleider
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Belgisch wielerploegleider, Belgisch wielrenner


Sjablonen: Infobox sporter/medailles, Infobox wielrenner

Briek Schotte
Monument in zijn geboortedorp Kanegem.
Persoonlijke informatie
Volledige naam Alberic Schotte
Geboortedatum 7 september 1919
Geboorteplaats Vlag van België Kanegem, België
Overlijdensdatum 4 april 2004
Overlijdensplaats Vlag van België Kortrijk, België
Sportieve informatie
Discipline(s) Weg
Beste prestaties
Milaan-San Remo 13e (1954)
Gent-Wevelgem 1e (1950, 1955)
Ronde van Vlaanderen 1e (1942, 1948)
Parijs-Roubaix 5e (1947)
Luik-Bastenaken-Luik 4e (1943, 1950)
Ronde van Lombardije 7e (1947)
Ronde van Frankrijk 2e (1948)
1 etappezege
WK op de weg 1e (1948, 1950)
Portaal  Portaalicoon   Wielersport

Albéric (Briek) Schotte, bijnaam IJzeren Briek (Kanegem, 7 september 1919 - Kortrijk, 4 april 2004) was een Belgisch wielrenner en ploegleider.

In 1941 werd hij lid van wielerclub KSV DEERLIJK, dat grootheden telde zoals Marcel Kint, André Noyelle, Dirk Baert, Marc Demeyer, Patrick Lefevere, Dirk Demol, Johan Bruyneel, Eric Van Lancker.

Hij won in zijn lange carrière tweemaal de Ronde van Vlaanderen (1942 en 1948) waaraan hij twintig maal deelnam, en werd twee keer wereldkampioen (1948 en 1950). Hij nam ook viermaal deel aan de Ronde van Frankrijk (1947 tot 1950) waarin hij in 1948 tweede eindigde achter Gino Bartali.

Door zijn hoekige, werkende stijl was Schotte het type-voorbeeld van de Flandrien. Hij werd de Laatste Flandrien genoemd. Een beeld van hem als wroetende renner siert het dorpsplein van Kanegem sinds 1997 (beeld van Jef Claerhout). In Desselgem werd een plein naar hem genoemd.

Na zijn actieve carrière als renner was hij nog een 30-tal jaar actief als ploegleider waar hij met zijn renners ook viermaal de Ronde van Vlaanderen won.

Briek Schotte stierf in 2004 op de dag van de Ronde van Vlaanderen en kreeg een begrafenis in stijl - hij werd de kerk binnen- en buitengedragen door acht wielergrootheden uit vier generaties, onder wie vier wereldkampioenen: Rik Van Looy, Benoni Beheyt, Eddy Merckx, Freddy Maertens, Roger De Vlaeminck, Eric Leman, Seán Kelly en Frank Vandenbroucke. Een wielerwedstrijd, de GP Briek Schotte, is naar hem vernoemd, deze wordt gereden in Desselgem, een deelgemeente van Waregem.

Zijn graf is terug te vinden op de begraafplaats van Waregem, de stad waar hij ook ereburger van was. Schotte woonde jarenlang in deelgemeente Desselgem. In 2010 was Desselgem "dorp van de Ronde van Vlaanderen".

Briek Schotte poseert na een overwinning in de eerste etappe van Dwars door België 1946 (collectie KOERS. Museum van de Wielersport)
Vermelding vanuit Wikidata: * 7 - Ferry Staverman, Belgisch verzetsstrijder (overleden in 1944) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Ferry Staverman Staverman 7 9 1919 13 7 1944 Belgisch verzetsstrijder
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
België verzetsstrijder Belgisch verzetsstrijder
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Engelandvaarder


Sjablonen:

Ferry Staverman

Ferdinand Pieter Staverman (Soerabaja, 7 september 1919 - Concentratiekamp Melk, 13 juli 1944) was Engelandvaarder.

Ferry was de oudste zoon van Pieter Elisa Staverman (1886-1953), hoofdagent bij de Koloniale Bank en Belgisch consul in Soerabaja, en diens tweede echtgenote Elisabeth Ferdinanda Prins (*1877). Beide ouders waren afkomstig uit Nederlands-Indië en het gezin emigreerde in juni 1930 naar Nederland.

Als student chemie aan de Rijksuniversiteit Utrecht vluchtte hij - niet bereid om zich voor de Duitse bezetter in te zetten - met Engelandvaarders Gijs den Besten, Chris van Oosterzee en Sam Timmers Verhoeven via Brussel en Parijs naar het zuiden van Frankrijk om via de Pyreneeën de Spaanse Staat en vervolgens Engeland bereiken.

Tijdens een voettocht door de Pyreneeën werd de groep verraden en op 6 februari 1944 rond 11 uur 's ochtends, in een berghut bij Col de Portet-d'Aspet[16], door een nazi-patrouille opgewacht. Sommigen wisten te ontsnappen, maar een deel werd overmeesterd en gefusilleerd of naar een concentratiekamp gedeporteerd[17]. Hierbij was ook Staverman, die werd overgebracht naar concentratiekamp Mauthausen.
Hij werd te werk gesteld in het Außenkommando Melk[18] en stierf er op 25-jarige leeftijd[19], enkele dagen na een luchtaanval door de United States Army Air Forces.

Vermelding vanuit Wikidata: * 8 - Johan Kvandal, Noors componist[20] (overleden in 1999) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Johan Kvandal Kvandal 8 9 1919 16 2 1999 Noorse componist
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Noorwegen componist Noors componist
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Noors componist, Noors organist


Sjablonen: Infobox componist

Johan Kvandal
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren 8 september 1919
Overleden 16 februari 1999
Land Noorwegen
Jaren actief 1940-1996
Stijl laat-romantiek
Nevenberoep organist, muziekcriticus
Leraren o.a. Geirr Tveitt
Belangrijkste werken Oeuvre van Johan Kvandal
Website http://www.johankvandal.com/
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Johan Kvandal (Oslo, 8 september 1919 – aldaar 16 februari 1999) was een Noorse componist. Hij raakte nauwelijks bekend buiten de landsgrenzen.

Johan Kvandal was de zoon van componist David Monrad Johansen. Kvandal is een landstreek binnen Vefsn, de gemeente waar de familie vandaan komt. Hij kwam op jeugdige leeftijd al in aanraking met schrijvers als Arne Garborg en Ivar Mortensson. Hij studeerde compositie en theorie bij Per Steenberg, Arild Sandvold en Geirr Tveitt (1937-1942). Hij zette zijn studie later voort bij Lars Erik Larsson in Stockholm, Joseph Marx in Wenen (1942-1944) en Nadia Boulanger in Parijs. Hij studeerde af als dirigent (1947) en organist (1951) aan het Conservatorium van Oslo.

Vålerenga kirke

In Kvandals vroege werken Vijf kleine stukken voor piano en Zeven liederen zijn nog invloeden waarneembaar van de Noorse nationale romantiek in de jaren twintig en dertig. Hij combineerde toen ook, in navolging van componisten als Edvard Grieg, klassieke muziek met Noorse volksmuziek. De Sonatine voor piano en de Noorse Ouverture zijn daarvan voorbeelden. Na zijn verblijf in Parijs van 1952 tot 1954 wijzigde hij zijn stijl van componeren. Hij had kennis gemaakt met de moderne muziek van bijvoorbeeld Béla Bartók, Igor Stravinsky en Olivier Messiaen. Het stadse leven in Parijs had ook invloed op hem. Hij bleef echter de tonaliteit trouw.

Zijn populariteit steeg (binnen Noorwegen) tot grote hoogte gedurende de jaren negentig. Hij kreeg volop opdrachten voor composities. Een van die opdrachten betrof een opera Mysterier naar de gelijknamige roman van Knut Hamsun, die een tiental uitvoeringen kreeg. Dat hij buiten Noorwegen nauwelijks bekend werd, schreven muziekcritici veelal toe aan zijn behoudende stijl van componeren.

In het oeuvre van Johan Kvandal zijn werken in allerlei genres te vinden. Hij schreef maar één symfonie en dus één opera. Zijn laatste gepubliceerde werk is een pianoconcert.

Naast componist was Kvandal organist van de Vålerengen-kerk en muziekcriticus bij Aftenposten.

De muziek van Kvandal is te beluisteren op allerlei compact discs, voornamelijk op kleine Noorse platenlabels. Daarbij is de muziek totaal versnipperd op twee centrale uitgaven na. Een opname met drie orkestwerken werd uitgegeven via Hemere, andere muziek via Aurora, labels zijn broertjes/zusjes van elkaar. De opnamen van het album voor Hemera kwamen niet zonder slag of stoot. De Noorse orkesten wilden er wel aan meewerken, maar vroegen te veel geld (in de ogen van de componist). Toen Kvandals opera Mysterien succes had, zag Kvadal zijn kans. Hij schakelde een bevriende violist in, die op zijn beurt wees op Klassika, een (toen) net opgericht orkest. Zij verzorgde dan ook de opnamen. De componist was er blij mee, want hij voelde zich wat geschoffeerd door de Noorse Kunstraad, die hem altijd links had laten liggen. De Hemera-uitgaven verschenen onder toezicht van de Componistenbond.

Vermelding vanuit Wikidata: * 10 - Freek van der Gijp, Nederlands voetballer (overleden in 2006) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Freek van der Gijp Gijp 10 9 1919 19 4 2006 Nederlands voetballer
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Koninkrijk der Nederlanden voetballer Nederlands voetballer
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Nederlands voetballer


Sjablonen: Infobox sporter/kampioenschappen, Infobox sporter/medailles, Infobox voetballer

Freek van der Gijp
RonnieV/Kladblok/Geboortelijst/september 1919
Persoonlijke informatie
Geboortedatum 10 september 1919
Geboorteplaats Dordrecht, Vlag van Nederland Nederland
Overlijdensdatum 19 april 2006
Overlijdensplaats Dordrecht, Vlag van Nederland Nederland
Positie linksbuiten
Jeugd
Vlag van Nederland SC Emma
Senioren
Seizoen Club W (G)
ca. 1940-1955 Vlag van Nederland SC Emma ± 400
Getrainde clubs
1955-1960
1962-1967
1967-1969
1969-1970
1970-1972
1972-1975
Vlag van Nederland VUC
Vlag van Nederland VUC
Vlag van Nederland RFC Rotterdam
Vlag van Nederland PFC
Vlag van Nederland VCW
Vlag van Nederland Spartaan'20
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Frederik (Freek) van der Gijp (Dordrecht, 10 september 1919 — aldaar, 19 april 2006) was een Nederlands voetballer en voetbaltrainer.

Vermelding vanuit Wikidata: * 10 - Ladislav Slovák, Tsjechoslowaaks dirigent (overleden in 1999) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Ladislav Slovák Slovák 10 9 1919 22 7 1999 dirigent uit Tsjecho-Slowakije
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Tsjecho-Slowakije dirigent Tsjechoslowaaks dirigent
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Slowaaks dirigent


Sjablonen:

Ladislav Slovák (Veľké Leváre, 10 september 1919 - Bratislava, 22 juli 1999) was een Slowaaks dirigent, gespecialiseerd in muziek van de 20e eeuw.
Vermelding vanuit Wikidata: * 10 - Lex van Delden, Nederlands componist (overleden in 1988) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Lex van Delden van Delden 10 9 1919 1 7 1988 componist
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Koninkrijk der Nederlanden componist Nederlands componist
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: 20e-eeuws componist, Nederlands componist


Sjablonen: Infobox artiest

Lex van Delden
Prijsuitreiking Amsterdam (1948)
Lex van Delden links
Algemene informatie
Volledige naam Alexander Zwaap
Alias Lex van Delden
Geboren 10 september 1919
Overleden 1 juli 1988
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Beroep componist, muziekrecensent
Instrument(en) piano
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Lex van Delden, geboren als Alexander Zwaap (Amsterdam, 10 september 1919 – aldaar, 1 juli 1988) was een Nederlandse componist en klassieke muziek-recensent.

Vermelding vanuit Wikidata: * 12 - Jan Agema, Nederlands ingenieur, waterbouwkundige en academisch docent (overleden in 2011) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Jan Agema Agema 12 9 1919 23 4 2011 Nederlands ingenieur
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Koninkrijk der Nederlanden ingenieur*waterbouwkundige*academisch docent Nederlands ingenieur, waterbouwkundige en academisch docent
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Deltawerken, Nederlands waterbouwkundige


Sjablonen: Infobox persoon

Jan Fokke Agema
Prof. dr. ir. J.F. Agema, ca. 1970
Algemene informatie
Geboren Opmeer, 12 september 1919
Overleden Zeist, 23 april 2011
Nationaliteit Nederlandse
Beroep Waterbouwkundig ingenieur
Bekend van Havenmond van Hoek van Holland

Jan Fokke Agema (Opmeer, 12 september 1919Zeist, 23 april 2011) was een Nederlandse waterbouwkundig ingenieur en hoogleraar aan de TU Delft. Hij is bekend van het ontwerp van de Havenmond van Hoek van Holland en de bouw van de stormvloedkering in de Oosterschelde.

Vermelding vanuit Wikidata: * 12 - Jean Prouff, Frans voetballer en voetbaltrainer (overleden in 2008) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Jean Prouff Prouff 12 9 1919 12 2 2008 Frans voetballer
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Frankrijk voetballer*voetbaltrainer Frans voetballer en voetbaltrainer
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Frans voetbalcoach, Frans voetballer


Sjablonen: Infobox sporter/kampioenschappen, Infobox sporter/medailles, Infobox voetballer

Jean Prouff
RonnieV/Kladblok/Geboortelijst/september 1919
Persoonlijke informatie
Volledige naam Jean Prouff
Bijnaam Monsieur Jean
Geboortedatum 12 september 1919
Geboorteplaats Peillac
Vlag van Frankrijk Frankrijk
Overlijdensdatum 12 februari 2008
Overlijdensplaats Peillac
Vlag van Frankrijk Frankrijk
Positie Middenvelder
Jeugd
Stade Rennais
Saint-Pierre de Nantes
Interlands
1946–1949 Vlag van Frankrijk Frankrijk 17(1)
Getrainde clubs
1952–1953
1953–1954
1955–1956
1956–1958
1958–1959
1960
1960
1961
1962–1963
1963–1964
1964–1972
1973–1976
SM Caen
AS Aixoise
EA Guingamp
US Boulogne
Red Star Paris
Pools Olympisch team
Gabon
RES Philippeville
Standard Luik
Stade de Reims
Stade Rennais
US Berné
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Jean Prouff (Peillac, 12 september 1919 – aldaar, 12 februari 2008) was een Franse voetballer en voetbalcoach. Hij speelde als middenvelder en was zeventienvoudig Frans international. Hij speelde een 200-tal wedstrijden in de Franse hoogste klasse, waarin hij een zeventigtal keer scoorde.

Hij speelde in zijn jeugd bij diverse clubs. Halverwege de jaren 30 was hij actief als amateur bij Stade Rennais. In 1936 trok hij naar La Sainte-Pierre de Nantes. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog ging hij spelen voor SC Fives. Halverwege de oorlog trok hij weer naar Stade Rennais. In 1948 ging hij spelen voor Stade de Reims, waarmee hij 1949 Frans kampioen werd.

Van april 1946 tot oktober 1949 speelde hij 17 maal voor de Franse nationale ploeg. Hij scoorde eenmaal als international.

Hij verliet Reims in 1950 om een half jaar bij FC Rouen te spelen. Daarna keerde hij voor twee jaar terug naar Reims. In 1952 ten slotte ging hij nog een jaar spelen voor SM Caen als speler-trainer. Het jaar erna werd hij speler en trainer bij AS Aix.

In 1954 stopte hij als speler, maar hij bleef in Frankrijk actief als trainer. Hij trainde in de rest van de jaren vijftig achtereenvolgens nog En Avant de Guingamp, US Boulogne en Red Star FC.

In 1960 werd hij trainer van de Poolse olympische voetbalploeg, om later dat jaar trainer te worden van de nationale ploeg van Gabon. In 1961 werd hij trainer in Philippeville. Daarna werd hij trainer van het Belgische Standard Luik. Met Standard bereikte hij in 1962 de halve finale van de Europese Beker voor Landskampioenen en werd hij in 1962/63 Belgisch landskampioen. Van 1964 tot 1972 was hij trainer van Stade Rennais. Met die club pakte hij in 1965 en 1972 de Coupe de France. Daarna trainde hij nog bij US Berné van 1973 tot 1976.

Vermelding vanuit Wikidata: * 12 - Daniël de Moulin, Nederlands arts, academisch docent en verzetsstrijder[21] (overleden in 2002) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Daniël de Moulin de Moulin 12 9 1919 9 2 2002 Nederlands arts
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Koninkrijk der Nederlanden arts*academisch docent*verzetsstrijder Nederlands arts, academisch docent en verzetsstrijder
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Engelandvaarder, Hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen, Nederlands medicus, Nederlands verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog


Sjablonen:

Daniël de Moulin (Buitenzorg, 12 september 1919Boxtel, 9 februari 2002) was een Nederlandse chirurg, hoogleraar geschiedenis van de geneeskunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en Nederlandse verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Vermelding vanuit Wikidata: * 13 - Moshe Dothan, Israëlisch Biblical archaeology, academisch docent en archeoloog[22] (overleden in 1999) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Moshe Dothan Dothan 13 9 1919 9 9 1999 archeoloog uit Israël
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Israël Biblical archaeology*academisch docent*archeoloog Israëlisch Biblical archaeology, academisch docent en archeoloog
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Israëlisch archeoloog, Israëlisch hoogleraar


Sjablonen:

Moshe Dothan (1962)

Mosche Dothan, Hebreeuws: משה דותן , (Polen, 1919 - 9 september 1999) was een Israëlische archeoloog. Hij was als professor verbonden aan de Universiteit van Haifa.

Dothan werd in Polen geboren uit Joodse ouders. In 1938 emigreerde hij naar Israël, waar hij ging studeren. Door de politieke onrust van deze periode kon hij zich echter pas vanaf 1948 volledig wijden aan zijn academische loopbaan. In deze tijd leerde hij ook zijn vrouw Trude Krakauer kennen, met wie hij in 1950 in het huwelijk trad. In datzelfde jaar begon hij ook aan zijn werk voor de Israëlische oudheidkundige dienst (Israel Antiquities Authority), waar hij enkele jaren later hoofd van de afdeling historische geografie en opgravingen. In deze periode promoveerde hij op een studie naar de overgang van het Chalcolithicum naar de Bronstijd. In 1972 werd Dothan benoemd tot assistent professor aan de Universiteit van Haifa, waar hij het interdisciplinaire instituut Department of the History of Maritime Civilizations stichtte. Van 1976 tot 1979 leidde Dothan dit instituut. In 1983 stond hij aan de wieg van de faculteit archeologie van de universiteit, die hij gedurende enkele jaren leidde.

Dothans specialisme was maritieme archeologie, de archeologie van Noord-Israël en vooral de archeologie van de Filistijnen. Hij nam deel aan opgravingen in Tel Ashdod en gaf leiding aan opgravingen in Akko. Ook bij verschillende andere opgravingen was hij betrokken. Na zijn emeritaat bleef hij resultaten publiceren van de opgravingen waarbij hij betrokken was.

In 1999 overleed Moshe Dothan op ongeveer tachtigjarige leeftijd na een ziekbed.

Vermelding vanuit Wikidata: * 13 - Mary Midgley, Brits filosoof, auteur, academisch docent en schrijver[23] (overleden in 2018) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Mary Midgley Midgley 13 9 1919 10 10 2018 Britse filosofe
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Verenigd Koninkrijk filosoof*auteur*academisch docent*schrijver Brits filosoof, auteur, academisch docent en schrijver
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
vrouwelijk
Categorieën: 20e-eeuws filosoof, Brits filosoof, Brits hoogleraar, Moraalfilosoof, Somerville College


Sjablonen: Infobox filosoof

Mary Midgley
RonnieV/Kladblok/Geboortelijst/september 1919
Persoonsgegevens
Naam Mary Beatrice Midgley
Geboren Londen, 13 september 1919
Overleden 10 oktober 2018
Land Engeland
Functie Filosoof
Oriënterende gegevens
Domein moraalfilosofie,
ethiek
feminisme
Levensbeschouwing geen
Portaal  Portaalicoon   Filosofie

Mary Beatrice Midgley (Londen, 13 september 191910 oktober 2018) was een Britse filosofe, die een breed scala aan onderwerpen behandelde, zoals de evolutie van de mens, dierenrechten, de rol van de wetenschap en het feminisme. De New York Times noemde haar in het in memoriam een van de vooraanstaande moraalfilosofen van de 20ste eeuw die bekend is vanwege haar volhardende en soms humoristische kritiek op bepaalde eenzijdige vormen van wetenschapsbeoefening.[24]

Vermelding vanuit Wikidata: * 14 - Carl Barkman, Nederlands schrijver (overleden in 2006) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Carl Barkman Barkman 14 9 1919 17 10 2006 Nederlands schrijver
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Koninkrijk der Nederlanden schrijver Nederlands schrijver
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: 20e-eeuws schrijver, Mongoloog, Nederlands diplomaat, Nederlands schrijver, Nederlands sinoloog


Sjablonen:

Carl Barkman (1963)

Carl Dietrich Barkman (Amsterdam, 14 september 1919Zeist, 17 oktober 2006) was een Nederlandse diplomaat en schrijver.

Carl Barkman werd vooral bekend door zijn biografie van Robert van Gulik getiteld Een man van drie levens. Als diplomaat was hij onder andere ambassadeur in Griekenland ten tijde van het kolonelsregime.

Vermelding vanuit Wikidata: * 14 - Deryck Cooke, Brits componist, musicoloog en omroepmedewerker[25] (overleden in 1976) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Deryck Cooke Cooke 14 9 1919 26 10 1976 Brits componist
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Verenigd Koninkrijk*Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland componist*musicoloog*omroepmedewerker Brits componist, musicoloog en omroepmedewerker
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Brits componist


Sjablonen:

Deryck Cooke (Leicester, 14 september 1919 - Croydon, 26 oktober 1976) was een Brits musicoloog.

Hij studeerde aan de Cambridge University en werkte twee perioden voor de muziekafdeling van de BBC (1947-1959 en 1965-1976). Zijn grootste bijdrage aan de klassieke muziek is het gereedmaken voor uitvoering van de schetsen van de 10e symfonie van Gustav Mahler. Hij werkte daarin eerst samen met dirigent en componist Berthold Goldschmidt en later met Colin Matthews en David Matthews (broers en beide Britse componisten). Zijn bewerking van symfonie nr. 10 (Mahler) wordt door velen als de "definitieve" beschouwd, aangezien er sindsdien meerdere uitvoeringen en opnamen hebben plaatsgevonden. Met name de dirigenten Simon Rattle en Riccardo Chailly zijn pleitbezorgers van deze versie. Cooke zelf heeft altijd benadrukt dat hij slechts een uitvoeringsversie gemaakt heeft, zonder de pretentie dat iemand dit werk ooit zou kunnen "voltooien".

Andere werken van hem zijn:

 • The language of music (boek 1959);
 • An Introduction to “Der Ring des Nibelungen” (audio, met delen van de uitvoeringen o.l.v. Georg Solti);
 • I saw the world end: A study of Wagner’s Ring (niet voltooid);
 • Vindications: Essays on Romantic Music (postuum verschenen verzameling van essays and scripts voor uitzending).
Vermelding vanuit Wikidata: * 14 - Lykele Faber, soldaat en verzetsstrijder uit het Koninkrijk der Nederlanden en Canada (overleden in 2009) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Lykele Faber Faber 14 9 1919 3 10 2009 Nederlands militair
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Koninkrijk der Nederlanden*Canada soldaat*verzetsstrijder soldaat en verzetsstrijder uit het Koninkrijk der Nederlanden en Canada
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Engelandvaarder


Sjablonen:

King's Medal for Courage in the Cause of Freedom

Lykele Faber, ook wel geschreven als Lijkele Faber (Koudekerk aan den Rijn, 14 september 1919 - Vernon (Canada), 3 oktober 2009) was een Nederlandse militair tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij nam deel aan de Slag bij Arnhem en hielp om het verzet in Friesland te organiseren.[26] Faber ontving verschillende onderscheidingen, waaronder het Bronzen Kruis (1945), het Kruis van Verdienste (1945) en de Britse King's Medal for Courage in the Cause of Freedom (1947).[27]

Vermelding vanuit Wikidata: * 15 - Kees Bitter, Nederlands misdadiger en verzetsstrijder (overleden in 1945) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Kees Bitter Bitter 15 9 1919 5 1 1945 Nederlands misdadiger
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Koninkrijk der Nederlanden misdadiger*verzetsstrijder Nederlands misdadiger en verzetsstrijder
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Kampgevangene in Amersfoort, Nederlands collaborateur in de Tweede Wereldoorlog, Nederlands verzetsstrijder omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog, Persoon geliquideerd door het Nederlands verzet in de Tweede Wereldoorlog, Tweede Wereldoorlog in Rotterdam


Sjablonen:

Cornelis (Kees) Bitter ('s-Hertogenbosch, 15 september 1919 - Rotterdam, 5 januari 1945) was een Nederlandse verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij was verantwoordelijk voor het vanaf november 1944 verraden van een groot aantal Rotterdamse en Haagse verzetsmensen.
Vermelding vanuit Wikidata: * 15 - Fausto Coppi, Italiaans wielrenner[28] (overleden in 1960) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Fausto Coppi Coppi 15 9 1919 2 1 1960 Italiaans wielrenner
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Italië*Koninkrijk Italië wielrenner Italiaans wielrenner
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Italiaans wielrenner, Winnaar van de Ronde van Frankrijk


Sjablonen: Infobox sporter/medailles, Infobox wielrenner

Fausto Coppi
Fausto Coppi tijdens de Ronde van Frankrijk 1952
Persoonlijke informatie
Bijnaam Il Campionissimo, l'Airone
Geboortedatum 15 september 1919
Geboorteplaats Castellania Coppi, Italië
Overlijdensdatum 2 januari 1960
Overlijdensplaats Tortona, Italië
Sportieve informatie
Discipline(s) Weg
Specialisatie(s) Allrounder
Ploegen
1939–1942
1945
1946–1955
1956–1957
1958
1959
Legnano
S.S. Lazio Ciclismo/Bianchi
Bianchi
Carpano
Bianchi
Tricofilina
Beste prestaties
Milaan-San Remo 1e (1946, 1948, 1949)
Parijs-Roubaix 1e (1950)
Ronde van Lombardije 1e (1946, 1947, 1948, 1949, 1954)
Ronde van Italië 1e (1940, 1947, 1949, 1952, 1953)
24 etappezeges
Ronde van Frankrijk 1e (1949, 1952)
9 etappezeges
WK op de weg 1e (1953)
Portaal  Portaalicoon   Wielersport

Fausto Coppi (Castellania Coppi, 15 september 1919Tortona, 2 januari 1960) was een Italiaans wielrenner. Zijn grote prestaties leverden hem de bijnamen Il Campionissimo (Kampioen der kampioenen), en l’Airone (de Reiger) op.

Coppi was een zeer veelzijdig renner en boekte in zijn wielercarrière tal van successen, waaronder vijf eindzeges in de Ronde van Italië en twee eindzeges in de Ronde van Frankrijk. Op het gebied van eendagskoersen won hij onder meer vijfmaal de Ronde van Lombardije, driemaal Milaan-San Remo en eenmaal Parijs-Roubaix. Voorts behaalde Coppi in 1953 de wereldtitel en vestigde hij in 1942 een nieuw werelduurrecord.

Vermelding vanuit Wikidata: * 15 - André Cottenie, Belgisch rector van de Universiteit Gent, scheikundige en academisch docent[29] (overleden in 1997) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
André Cottenie Cottenie 15 9 1919 21 2 1997 Belgisch scheikundige
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
België scheikundige*academisch docent rector van de Universiteit Gent Belgisch rector van de Universiteit Gent, scheikundige en academisch docent
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Belgisch hoogleraar, Belgisch scheikundige, Rector van de Universiteit Gent


Sjablonen:

André H. Cottenie (Evergem, 15 september 1919Mariakerke, 21 februari 1997) was doctor in de landbouwwetenschappen, gewoon hoogleraar en rector van de Universiteit Gent.
Vermelding vanuit Wikidata: * 15 - Engelbert L'Hoëst, Nederlands kunstschilder, tekenaar, aquarellist en pastellist[30] (overleden in 2008) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Engelbert L'Hoëst L'Hoëst 15 9 1919 9 12 2008 Nederlands kunstschilder
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Koninkrijk der Nederlanden kunstschilder*tekenaar*aquarellist*pastellist Nederlands kunstschilder, tekenaar, aquarellist en pastellist
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Nederlands kunstschilder


Sjablonen:

Engelbert L'Hoëst
Werk van L'Hoëst

Engelbert L'Hoëst (Amersfoort, 15 september 1919 - Soesterberg, 9 december 2008) was een Nederlands kunstschilder.

Vermelding vanuit Wikidata: * 15 - Harm Meijer, Nederlands politicus (overleden in 1988) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Harm Meijer Meijer 15 9 1919 6 5 1988 Nederlands politicus
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Koninkrijk der Nederlanden politicus Nederlands politicus
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Nederlands provinciaal politicus


Sjablonen:

Harm Hindrik Meijer (Bourtange, 15 september 1919Veendam, 6 mei 1988; Gronings: Haarm Maaijer) was een Gronings regionalist en oprichter van de politieke partij Grönneger Bond, die streefde naar meer zelfstandigheid voor de Nederlandse provincie Groningen.

Vermelding vanuit Wikidata: * 16 - Sven-Erik Bäck, Zweeds componist, dirigent, musicoloog en violist[31] (overleden in 1994) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Sven-Erik Bäck Bäck 16 9 1919 10 1 1994 Zweeds componist
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Zweden componist*dirigent*musicoloog*violist Zweeds componist, dirigent, musicoloog en violist
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: 20e-eeuws componist, Christelijke muziek, Zweeds componist, Zweeds dirigent, Zweeds muziekpedagoog, Zweeds violist


Sjablonen:

Sven-Erik Bäck (Stockholm, 16 september 1919 – aldaar, 10 januari 1994) was een Zweeds componist, muziekpedagoog, dirigent en violist.
Vermelding vanuit Wikidata: * 17 - Hendrik Entjes, Nederlands academisch docent[32] (overleden in 2006) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Hendrik Entjes Entjes 17 9 1919 8 5 2006 Nederlands hoogleraar
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Koninkrijk der Nederlanden academisch docent Nederlands academisch docent
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen, Nederlands taalkundige


Sjablonen:

Hendrik Entjes (Rheine, Westfalen, 17 september 1919 - Nieuwleusen, 8 mei 2006) was een Nederlandse taalkundige en hoogleraar.

Hein Entjes groeide op in Vroomshoop, op de rand van Twente en Salland en volgde de HBS in Almelo. Hij bezocht daarna de kweekschool en werd onderwijzer. Hiernaast en erna ging hij verder studeren aan de School voor Taal- en Letterkunde in Den Haag en behaalde uiteindelijk zijn doctoraal Nederlands aan de Universiteit Utrecht. In Den Haag en later ook in Utrecht werd hij beïnvloed door de taalkundige Van Haeringen en kwam hij in contact met de zich toentertijd net ontwikkelende dialectkunde. Van 1974 tot en met 1982 was hij hoogleraar Nedersaksisch aan de Rijksuniversiteit Groningen.[33]

Vermelding vanuit Wikidata: * 17 - Waverly Wray, militair[34] (overleden in 1944) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Waverly Wray Wray 17 9 1919 21 9 1944 Amerikaanse officier
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
militair militair
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Amerikaans militair in de Tweede Wereldoorlog, Ridder in de Militaire Willems-Orde


Sjablonen: Infobox militair persoon

Waverly Wray
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Bijnaam "The Deacon"[35]
Geboren 17 september 1919
Batesville (Mississippi)
Overleden 21 september 1944
Gesneuveld bij Nijmegen, Gelderland
Rustplaats Shiloh begraafplaats, Batesville, Panola County, Mississippi, Verenigde Staten[36][37]
Land/zijde Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Onderdeel Flag of the United States Army (unofficial proportions).svg United States Army
Rang US-O2 insignia.svg First lieutenant
Eenheid D Company, 505th P.I.R., 82nd Airborne Division
Slagen/oorlogen Tweede Wereldoorlog
Onderscheidingen Zie onderscheidingen

Waverly W. Wray (Batesville (Mississippi), 17 september 1919 - gesneuveld bij Nijmegen (Gelderland), 21 september 1944) was een Amerikaanse officier. Hij werd op 22 februari 1946 bij Koninklijk Besluit door koningin Wilhelmina postuum benoemd tot Ridder in de Militaire Willems-Orde.

Eerste luitenant Waverly W. Wray maakte deel uit van D Company, 505th P.I.R., 82nd Airborne Division, een luchtlandingseenheid die tijdens Operatie Market Garden met zweefvliegtuigen afdaalde.
Tijdens de gevechten van de 82ste Airborne Division in het gebied van Nijmegen in de periode van 17 september tot 4 oktober 1944 heeft Waverly W. Wray, zo vermeldt het Koninklijk Besluit, zich "tijdens de gevechten van de 82ste Airborne Division in het gebied van Nijmegen in de periode van 17 september tot 4 oktober 1944 zich onderscheiden door het bedrijven van uitstekende daden van moed, beleid en trouw.
Daarbij (heeft hij) herhaaldelijk blijk gegeven van buitengewone plichtsbetrachting en groot doorzettingsvermogen, en in alle opzichten een zeer loffelijk voorbeeld, een inspiratie geweest voor allen in die roemvolle dagen, waarbij hij zelf het leven heeft gelaten".

Vermelding vanuit Wikidata: * 18 - Pál Losonczi, Hongaars lid van de Nationale Vergadering en President van de Presidentiële Raad[38] (overleden in 2005) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Pál Losonczi Losonczi 18 9 1919 28 3 2005 Hongaars politicus
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Hongarije politicus lid van de Nationale Vergadering van Hongarije*President van de Presidentiële Raad Hongaars lid van de Nationale Vergadering en President van de Presidentiële Raad
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Hongaars politicus


Sjablonen:

Pál Losonczi

Pál Losonczi (Bolhó, 18 september 1919 - Kaposvár, 28 maart 2005), was van 1967 tot 1987 staatshoofd van Hongarije.

Losonczi sloot zich in 1945 aan bij de Hongaarse Communistische Partij (later Hongaarse Socialistische Arbeiderspartij, MSzMP). In 1953 werd hij voor de communistische MSzMP in het parlement gekozen. Van 1960 tot 1967 bekleedde hij de post van minister van Landbouw. In 1967, na het vrij onverwachte aftreden van de President van de Presidentiële Raad (het staatshoofd) István Dobi, werd Losonczi tot diens opvolger gekozen (14 april 1967). Dit ambt bekleedde hij tot 25 juni 1987, toen de kandidaat van de hervormingsgezinde communisten, Károly Németh, tot staatshoofd werd gekozen.

Losonzci bleef nog tot 1989 lid van het parlement. In 1990 doneerde hij een collectie van 182 cadeaus, die hij als staatshoofd had ontvangen, aan het museum van Somogy in Kaposvár, zijn boeken schonk hij aan een school in Barcs.

Pál Losonczi overleed op 28 maart 2005.

Voorganger:
István Dobi
President van de Presidentiële Raad
1967-1987
Opvolger:
Károly Németh
Vermelding vanuit Wikidata: * 18 - Jan Haite Riemersma, Nederlands burgemeester (overleden in 2001) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Jan Haite Riemersma Riemersma 18 9 1919 4 9 2001 Nederlands burgemeester
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Koninkrijk der Nederlanden politicus Nederlands burgemeester Nederlands burgemeester
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Burgemeester van Havelte, Burgemeester van Roden, PvdA-politicus (Nederland)


Sjablonen:

Jan Haite Riemersma (Terzool, 18 september 1919Roden, 4 september 2001) was een Nederlands politicus van de PvdA.

Hij werd geboren als zoon van Pieter Riemersma (1886-1974) en Janke van der Schaaf (1886-1955). J.H. Riemersma werd rond september 1939 volontair bij de gemeente Rauwerderhem waar zijn woonplaats Terzool toen bij hoorde. Begin 1940 volgde zijn aanstelling tot tijdelijk ambtenaar bij de gemeente Wonseradeel. Hij bracht het tot referendaris en plaatsvervangend secretaris van het Openbaar Lichaam De Noordoostelijke Polder voor hij in juli 1961 benoemd werd tot burgemeester van Havelte. In augustus 1970 werd Riemersma de burgemeester van Roden. Vanwege gezondheidsproblemen nam hij daar eind 1979 afscheid. Riemersma overleed daar in 2001 op 81-jarige leeftijd.

Voorganger:
J. Kuil
Burgemeester van Havelte
1961 - 1970
Opvolger:
G. Hensens
Voorganger:
M. Bushoff
Burgemeester van Roden
1970 - 1979
Opvolger:
J. Verkerk
Vermelding vanuit Wikidata: * 19 - Tom Ebbert, Amerikaans trompettist (overleden in 2013) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Tom Ebbert Ebbert 19 9 1919 7 1 2013 Amerikaans trompettist
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Verenigde Staten van Amerika trompettist Amerikaans trompettist
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Amerikaans jazztrompettist


Sjablonen:

Tom Ebbert (rechts) met trompettist Eddie Bayard (links) in New Orleans in 1990

Tom Ebbert, geboren als Tom Ebert (Pittsburgh, 19 september 1919Petersburg (Indiana), 7 januari 2013), was een Amerikaanse jazz-trompettist die hotjazz speelde.

Ebbert was in 1980 medeoprichter van het Louisiana Repertory Jazz Ensemble en werkte met Wallace Davenport, Pud Brown, de Preservation Hall Jazz Band, Jacques Gauthé, de Excelsior Jazz Band van Chris Tyle, Lionel Ferbos, de Dukes of Dixieland en The Palm Court Jazz Band. Hij heeft opgenomen met Earl Hines en maakte in 1997 een album met Doc Cheatham en Nicholas Payton, die genomineerd werd voor een Grammy. Na de orkaan Katrina in 2005 woonde hij in Petersburg.

Ebbert overleed aan de gevolgen van alzheimer.

Vermelding vanuit Wikidata: * 19 - Shuichi Kato, Japans arts, literatuurcriticus, schrijver, academisch docent, internist, dichter, filosoof en historicus[39] (overleden in 2008) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Shuichi Kato Katō 19 9 1919 5 12 2008 Japans schrijver
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Japan arts*literatuurcriticus*schrijver*academisch docent*internist*dichter*filosoof*historicus Japans arts, literatuurcriticus, schrijver, academisch docent, internist, dichter, filosoof en historicus
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Japans dichter, Japans essayist, Japans hoogleraar, Japans literatuuronderzoeker, Japans schrijver, Japans toneelschrijver, Japans vredesactivist


Sjablonen:

Shuichi Kato, Japans: 加藤周一 - Katō Shūichi, (Shibuya, 19 september 1919 - 5 december 2008) was een Japans geneeskundige, cultuur- en literatuurwetenschapper, criticus en auteur. Katō studeerde aan de bekende Universiteit van Tokio geneeskunde en promoveerde er in 1950 tot doctor in de geneeskunde. Hij was gespecialiseerd in de hematologie. Hij deed onderzoek aan verschillende internationale instellingen en concentreerde zich ten slotte op de Japanse cultuur- en literatuurwetenschap. Kato was van 1971 tot 1984 hoofdredacteur van de "Grote Encyclopedie van Japan" en was ook de auteur van een "Geschiedenis van de Japanse Letterkunde", waarin hij pleitte voor de integratie van de letterkunde in het kanbun en van populaire rakugowerken in het klassieke Japanse literair erfgoed. Tot 1985 was hij hoogleraar in de cultuur- en literatuurwetenschappen aan de Sophia-universiteit van Tokyo. Hij was ook gastdocent aan de Berlijnse Freien Universität (waar hij in 2001 het eredoctoraat kreeg) en het Ludwig-Maximilians-Universiteit München.

Als overtuigd pacifist zette hij zich in voor de afschaffing van kernwapens.

Vermelding vanuit Wikidata: * 19 - Josiah Zion Gumede, Zimbabwaans politicus (overleden in 1989) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Josiah Zion Gumede Zion Gumede 19 9 1919 28 3 1989 president van Zimbabwe-Rhodesië
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Zimbabwe politicus Zimbabwaans politicus
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: President van Zimbabwe-Rhodesië


Sjablonen:

Josiah Zion Gumede (19 september 1919 - 28 maart 1989) was een Zimbabwaanse leraar en politicus.

Gumede was van 1 juni tot 12 december 1979 president van het internationaal niet-erkende Zimbabwe-Rhodesië,[40] de overgangsrepubliek van het eveneens niet-erkende Rhodesië naar Zimbabwe (wel internationaal erkend).[41] Hij was de opvolger van Henry Everard, de laatste president van Rhodesië, en de voorganger van Canaan Banana, de eerste president van Zimbabwe. Abel Muzorewa was tezelfdertijd premier van Zimbabwe-Rhodesië.

Gumede was onder meer ook algemeen secretaris van de Afrikaanse Lerarenvereniging van Rhodesië en ouderling van de Presbyteriaanse Kerk van Zuid-Afrika.

Vermelding vanuit Wikidata: * 20 - Mom Wellenstein, Nederlands ambtenaar en verzetsstrijder[42] (overleden in 2016) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Mom Wellenstein Wellenstein 20 9 1919 27 2 2016 Nederlands ambtenaar
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Koninkrijk der Nederlanden ambtenaar*verzetsstrijder Nederlands ambtenaar en verzetsstrijder
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Kampgevangene in Amersfoort, Nederlands ambtenaar, Nederlands verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog


Sjablonen: Infobox verzetsstrijder

Mom Wellenstein
Mom Wellenstein in 2012
Volledige naam Edmund Peter Wellenstein
Geboren 20 september 1919, 's-Gravenhage, Zuid-Holland
Overleden 27 februari 2016, 's-Gravenhage, Zuid-Holland
Land Vlag van Nederland Nederland
Portaal  Portaalicoon   Europese Unie

Edmund Peter (Mom) Wellenstein ('s-Gravenhage, 20 september 1919 — aldaar, 27 februari 2016) was een Europees topambtenaar.

Vermelding vanuit Wikidata: * 21 - Jules Draeyers, Belgisch verzetsstrijder en ebbenhoutwerker (overleden in 1943) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Jules Draeyers Draeyers 21 9 1919 30 10 1943 Belgische verzetsstrijder
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
België verzetsstrijder*ebbenhoutwerker Belgisch verzetsstrijder en ebbenhoutwerker
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Belgisch verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog, Kampgevangene in Breendonk


Sjablonen:

Jules Draeyers (Schoten, 21 september 1919 - Antwerpen 30 oktober 1943) was een Belgische verzetsstrijder.
Vermelding vanuit Wikidata: * 21 - Dimtsje Malenko, schrijver en dichter uit Joegoslavië en Macedonië (overleden in 1990) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Dimtsje Malenko Malenko 21 9 1919 6 4 1990 Joegoslavisch-Macedonische dichter en schrijver
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Joegoslavië*Macedonië schrijver*dichter schrijver en dichter uit Joegoslavië en Macedonië
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Noord-Macedonisch dichter, Noord-Macedonisch schrijver


Sjablonen: Infobox auteur

Dimtsje Malenko
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 21 september 1919
Overleden 6 april 1990
Land Vlag van Joegoslavië (1992-2003) Joegoslavië
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Dimtsje Malenko (Macedonisch: Димче Маленко) (Ohrid, 21 september 1919 - aldaar, 6 april 1990) was een Joegoslavisch-Macedonisch dichter en schrijver[43].

Vermelding vanuit Wikidata: * 21 - Zdeněk Petr, Tsjechisch componist[44] (overleden in 1994) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Zdeněk Petr Petr 21 9 1919 5 12 1994 componist uit Tsjechië
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Tsjechië componist Tsjechisch componist
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: 20e-eeuws componist, Tsjechisch componist


Sjablonen:

Zdeněk Petr (Kopřivnice, in het Beskiden, 21 september 1919Praag, 5 december 1994) was een Tsjechisch componist en redacteur.
Vermelding vanuit Wikidata: * 21 - Fazlur Rahman, theoloog, schrijver, academisch docent en filosoof uit India, Brits-Indië en Dominion India (overleden in 1988) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Fazlur Rahman Rahman 21 9 1919 26 7 1988 Indiaas theoloog
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
India*Brits-Indië*Dominion India theoloog*schrijver*academisch docent*filosoof theoloog, schrijver, academisch docent en filosoof uit India, Brits-Indië en Dominion India
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Pakistaans wetenschapper


Sjablonen:

Fazlur Rahman (Pakistan, 21 september 1919 - VS, 26 juli 1988) staat in een traditie van traditionele islamgeleerden en is in Oxford vertrouwd geraakt met westerse wetenschappelijke methoden. Hij was universitair docent en onderzoeker in onder andere Durham, Montréal en Californië. Van 1969 tot zijn dood was hij hoogleraar islam in Chicago. Hij is buiten intellectuele kringen zo goed als onbekend, wat misschien te wijten is aan het feit dat hij niet iemand was die de publiciteit zocht. Toch was hij een van de belangrijkste islamitische denkers uit de tweede helft van de twintigste eeuw, zowel op het gebied van de klassieke islam als westerse filosofie en theologie.
Vermelding vanuit Wikidata: * 21 - Aya Zikken, Nederlands schrijver[45] (overleden in 2013) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Aya Zikken Zikken 21 9 1919 22 3 2013 Nederlands schrijfster
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Koninkrijk der Nederlanden schrijver Nederlands schrijver
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
vrouwelijk
Categorieën: 20e-eeuws schrijver, 21e-eeuws schrijver, Nederlands schrijver


Sjablonen: Infobox auteur

Aya Zikken
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Zwaantje (Aya) Postema-Zikken
Geboren 21 september 1919
Geboorteplaats Epe
Overleden 22 maart 2013
Overlijdensplaats Norg
Land Nederland
Beroep schrijfster
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Aya Zikken, officieel: Zwaantje Postema-Zikken, (Epe, 21 september 1919Norg, 22 maart 2013) was een Nederlands schrijfster.

Vermelding vanuit Wikidata: * 22 - Simon van den Bent, Nederlands verzetsstrijder[46] (overleden in 1944) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Simon van den Bent Bent 22 9 1919 10 10 1944 Nederlands verzetsstrijder
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Koninkrijk der Nederlanden verzetsstrijder Nederlands verzetsstrijder
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Nederlands verzetsstrijder omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog


Sjablonen: Infobox verzetsstrijder

Simon van den Bent
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren 22 september 1919, Ede
Overleden 10 oktober 1944, Fort de Bilt
Land Nederland
Jaren actief 1944
Groep BS Ede
Portaal  Portaalicoon   Tweede Wereldoorlog

Simon (Siem) van den Bent (Ede, 22 september 1919 - Fort de Bilt, 10 oktober 1944) was een Nederlandse verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog. Hij was lid van de Edese afdeling van de Binnenlandse Strijdkrachten en werd gepakt toen hij vier Britse militairen naar bevrijd gebied probeerde te smokkelen. Een dag na zijn arrestatie werd hij standrechtelijk geëxecuteerd.

Vermelding vanuit Wikidata: * 22 - Eugeen Uten, Belgisch componist[47] (overleden in 2001) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Eugeen Uten Uten 22 9 1919 14 5 2001 componist uit België
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
België componist Belgisch componist
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Belgisch componist, Stadsbeiaardier van Brugge


Sjablonen:

Eugeen Emiel Karel Uten (Diest, 22 september 1919 - Brugge, 14 mei 2001) was een Belgisch beiaardier en componist.
Vermelding vanuit Wikidata: * 22 - Rio de Gregori, Zwitsers liedschrijver en orkestleider (overleden in 1987) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Rio de Gregori de Gregori 22 9 1919 22 5 1987 songwriter uit Zwitserland
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Zwitserland liedschrijver*orkestleider Zwitsers liedschrijver en orkestleider
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Zwitsers bigbandleider, Zwitsers jazzarrangeur, Zwitsers jazzpianist


Sjablonen:

Rio de Gregori (Zürich, 22 september 1919 - München, 22 mei 1987) was een Zwitserse jazz-pianist, bigband-leider en arrangeur.

Zijn ouders wilden dat hij een klassieke pianist werd, De Gregori koos voor de jazz. Hij speelde als professioneel muzikant bij Willie Mac Allen (1939-1940), James Boucher (1940-1941), Jo Grandjean (1942), René Weiss (tot september 1944) en de bigband van Fred Böhler (waarvoor hij ook als arrangeur werkte, tot 1945). In die jaren maakte hij ook opnamen met een eigen groep, voor Columbia. In 1945 richtte hij zijn eigen dansorkest op, waarin enkele van de beste Zwitserse musici speelden, zoals Stuff Combe en Kurt Weil. Na het einde van zijn bigband werkte De Gregori verder als solist of met een trio. Hij had ook een bar in Ascoba en na zijn verhuizing naar München, een nachtclub. Met zijn groep begeleidde hij Suzanne Doucet op plaatopnames.

Vermelding vanuit Wikidata: * 23 - Hansje Hubar, Nederlands verzetsstrijder (overleden in 1991) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Hansje Hubar Hubar 23 9 1919 10 6 1991 Nederlands verzetsstrijdster
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Koninkrijk der Nederlanden verzetsstrijder Nederlands verzetsstrijder
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
vrouwelijk
Categorieën: Nederlands verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog


Sjablonen:

Hansje Hubar en Wim Eggink

Johanna Wilhelmina Thecla Maria (Hansje) van Hellenberg Hubar ('s-Gravenhage, 23 september 191910 juni 1991) was een Nederlands verzetsvrouw in de Tweede Wereldoorlog.

Vermelding vanuit Wikidata: * 23 - Adriaan Martijn Padmos, Nederlands verzetsstrijder (overleden in 1944) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Adriaan Martijn Padmos Martijn Padmos 23 9 1919 10 12 1944 Nederlands verzetsstrijder
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Koninkrijk der Nederlanden verzetsstrijder Nederlands verzetsstrijder
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Nederlands verzetsstrijder omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog


Sjablonen: Infobox verzetsstrijder

Adriaan Martijn Padmos
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren 23 september 1919, Renesse
Overleden 10 december 1944, Renesse
Land Nederland
Groep LO, Tien van Renesse

Adriaan Martijn Padmos (Renesse, 23 september 1919 - Renesse, 10 december 1944) was een Nederlandse verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Vermelding vanuit Wikidata: * 23 - Hyman Minsky, Amerikaans econoom[48] (overleden in 1996) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Hyman Minsky Minsky 23 9 1919 24 10 1996 Amerikaans econoom
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Verenigde Staten van Amerika econoom Amerikaans econoom
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Amerikaans econoom, Postkeynesiaanse economie


Sjablonen:

Hyman Philip Minsky (Chicago, 23 september 1919 - Rhinebeck, 24 oktober 1996) was een Amerikaans econoom van postkeynesiaanse signatuur. Hij zocht naar een verklaring voor economische depressies en formuleerde de financial instability hypothesis. Het centrale idee daarvan is dat stabiliteit destabiliseert: in een stabiel lijkende economie heeft de financiële sector de neiging om grote risico's te nemen, die de stabiliteit ondergraven.
Vermelding vanuit Wikidata: * 24 - Elsebeth van Blerkom, Nederlands industrieel ontwerper[49] (overleden in 2009) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Elsebeth van Blerkom Blerkom 24 9 1919 18 7 2009 Nederlands industrieel ontwerper
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Koninkrijk der Nederlanden industrieel ontwerper Nederlands industrieel ontwerper
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
vrouwelijk
Categorieën: Nederlands ontwerper


Sjablonen:

TEE trein met de kopvorm van Elsebeth van Blerkom

Elsebeth van Blerkom (Vlissingen, 24 september 1919 - Hilversum, 18 juli 2009[50]) was een Nederlandse ontwerper.

Begin jaren vijftig werkte zij mee als industrieel vormgeefster bij Werkspoor aan het ontwerpen van het interieur van rijtuigen voor de Argentijnse spoorwegen.[51] In 1954 kreeg zij grote bekendheid als ontwerpster van de kopvorm van het motorrijtuig van de eerste Nederlands-Zwitserse TEE-treinstellen. Zij werkte ook mee aan het ontwerp van het interieur van het presidentiële rijtuig van Juan Perón.[52]

In 1961 huwde Elsebeth van Blerkom met J.Th. Bout.

Zij was de zuster van de Engelandvaarder Jan van Blerkom.

Vermelding vanuit Wikidata: * 24 - Gordon Carpenter, Amerikaans basketballer, basketbalcoach en atleet (overleden in 1988) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Gordon Carpenter Carpenter 24 9 1919 8 3 1988 Amerikaans basketballer
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Verenigde Staten van Amerika basketballer*basketbalcoach*atleet Amerikaans basketballer, basketbalcoach en atleet
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Amerikaans basketballer, Amerikaans olympisch kampioen


Sjablonen: Infobox basketballer

Gordon Carpenter
RonnieV/Kladblok/Geboortelijst/september 1919
Persoonlijke informatie
Volledige naam Vincent Joseph Boryla
Geboortedatum 24 september 1919
Geboorteplaats Ash Flat, Arkansas
Overlijdensdatum 8 maart 1988
Overlijdensplaats Lakewood, Colorado
Lengte 198 cm
Gewicht 100 kg
Positie Forward
Erelijst
 • 6x AAU All-American (1943-1947, 1950)
 • 1x All-SWC (1943)
Portaal  Portaalicoon   Basketbal

Gordon "Shorty" Carpenter (Ash Flat, 24 september 1919Lakewood, 8 maart 1988) was een Amerikaans basketballer. Hij won met het Amerikaans basketbalteam de gouden medaille op de Olympische Zomerspelen 1948.

Carpenter speelde voor de Phillips 66ers en de Denver Chevrolets. Tijdens de Olympische Spelen speelde hij 6 wedstrijden, inclusief de finale tegen Frankrijk. Gedurende deze wedstrijden scoorde hij 35 punten.

Na zijn carrière als speler was hij werkzaam als coach voor de Denver Chevrolets. Ook was hij coach van het Amerikaanse team dat zilver won tijdens het Wereldkampioenschap basketbal 1950.

Vermelding vanuit Wikidata: * 24 - Václav Nelhýbel, Tsjechisch dirigent, componist, musicoloog en academisch docent[53] (overleden in 1996) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Václav Nelhýbel Nelhýbel 24 9 1919 22 3 1996 dirigent uit Tsjecho-Slowakije
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Tsjecho-Slowakije*Tsjechië dirigent*componist*musicoloog*academisch docent Tsjechisch dirigent, componist, musicoloog en academisch docent
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: 20e-eeuws componist, Amerikaans componist, Amerikaans dirigent, Amerikaans muziekpedagoog


Sjablonen: Infobox artiest

Václav Nelhýbel
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Václav Nelhýbel
Geboren 24 september 1919
Overleden 22 maart 1996
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Genre(s) symfonische muziek, HaFaBramuziek
Beroep componist en dirigent
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Václav Nelhýbel (Polanka nad Odrou, Tsjecho-Slowakije, 24 september 1919Scranton, Pennsylvania, 22 maart 1996) was een Amerikaans componist, musicoloog en dirigent van Tsjechische herkomst.

Vermelding vanuit Wikidata: * 24 - Günter Werner Schmidt, Duits militair (overleden in 1988) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Günter Werner Schmidt Werner Schmidt 24 9 1919 21 7 1988 Duits militair
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
nazi-Duitsland militair Duits militair
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Duits militair in de Tweede Wereldoorlog


Sjablonen: Infobox militair persoon

Günter Werner Schmidt
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren 24 september 1919
Danzig, West-Pruisen
Overleden 21 juli 1988
Antwerpen, België
Land/zijde Flag of German Reich (1935–1945).svg nazi-Duitsland
Onderdeel War Ensign of Germany 1938-1945.svg Kriegsmarine
Dienstjaren 1938 - 1945
Rang Kriegsmarine-Oberleutenant zur See.png Kriegsmarine shoulder Oberleutnant zur See.svg
Oberleutnant zur See
Eenheid UJ 1103
UJ 1107
Bevel UJ 1107
Slagen/oorlogen Tweede Wereldoorlog
Onderscheidingen Zie decoraties
Portaal  Portaalicoon   Tweede Wereldoorlog

Günter Werner Helmut Schmidt (Danzig, 24 september 1919 - Antwerpen, 21 juli 1988) was een Duitse U-boot-commandant tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij was commandant van december 1941 tot april 1945 op verschillende Duitse U-Boot-Jäger. Schmidt capituleerde tegenover Major-Generaal Edward M. Almond, bevelhebber van de 92nd US Infantry Division, in Genua (Noord-Italië) op 27 april 1945. Hij werd onderscheiden met het IJzeren Kruis.

Vermelding vanuit Wikidata: * 25 - Carlo Bohländer, Duits trompettist en non-fictieschrijver[54] (overleden in 2004) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Carlo Bohländer Bohländer 25 9 1919 5 6 2004 Duits trompettist
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Duitsland trompettist*non-fictieschrijver Duits trompettist en non-fictieschrijver
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Duits jazztrompettist


Sjablonen: Infobox artiest

Carlo Bohländer
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Jean Karl Bohländer
Geboren Frankfurt am Main, 25 september 1919
Overleden Frankfurt am Main, 5 juni 2004
Land Vlag van Duitsland Duitsland
Werk
Genre(s) Jazz
Beroep Muzikant, jazzpedagoog, gastronoom
Instrument(en) Trompet
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Jean Karl "Carlo" Bohländer (Frankfurt am Main, 25 september 1919 - aldaar, 5 juni 2004) was een Duitse jazztrompettist, -pedagoog en gastronoom.

Vermelding vanuit Wikidata: * 25 - Erik Crone, Deens verzetsstrijder (overleden in 1945) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Erik Crone Crone 25 9 1919 27 2 1945 Deens verzetstrijder
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Denemarken verzetsstrijder Deens verzetsstrijder
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Deens verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog


Sjablonen:

Erik Crone (29 mei 191927 februari 1945) was een Deens verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Crone was tijdens de oorlog actief in het verzet en nam in de herfst van 1944 deel aan een grote wapenzending van Zweden naar Denemarken. In Denemarken was de zogenaamde Lorenzengroep actief, een paramilitaire organisatie die samen met de Duitsers het Deense verzet wilden vernietigen. Crone werd door Erik William Petersen van de Lorenzengroep in een val gelokt, waarna de Gestapo hem gevangennam. Na enige maanden in de Gestapogevangenis te hebben gezeten en zijn gemarted, werd Crone op 27 februari 1945 samen met negen andere verzetsstrijders geëxecuteerd. Hij werd na de bevrijding herbegraven in Mindelunden i Ryvangen.

Zijn verrader Erik William Petersen werd in de zomer van 1945 door leden van het verzet vermoord. Leider van de Lorenzengroep, Jørgen Lorenzen, werd in 1949 veroordeeld tot de doodstraf, mede vanwege zijn aandeel bij de dood van Erik Crone.

Vermelding vanuit Wikidata: * 25 - Felipe Cruz, Filipijns zakenman en ingenieur (overleden in 2013) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Felipe Cruz Cruz 25 9 1919 19 5 2013 <geen description>
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Filipijnen zakenman*ingenieur Filipijns zakenman en ingenieur
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Filipijns ingenieur, Filipijns ondernemer


Sjablonen:

Felipe F. Cruz (Angat, 25 september 191919 mei 2013) was een Filipijns ingenieur en ondernemer. Zijn bedrijf FF Cruz groeide uit tot een van de vier grootste aannemers van de Filipijnen en behoorde tot de top 400 van grootste bedrijven van het land.
Vermelding vanuit Wikidata: * 25 - Shadow Wilson, Amerikaans jazzmuzikant[55] (overleden in 1959) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Shadow Wilson Wilson 25 9 1919 11 7 1959 Amerikaans jazzmuzikant
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Verenigde Staten van Amerika jazzmuzikant Amerikaans jazzmuzikant
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Amerikaans jazzdrummer


Sjablonen: Infobox artiest

Shadow Wilson
RonnieV/Kladblok/Geboortelijst/september 1919
Algemene informatie
Volledige naam Rossiere Wilson
Geboren Yonkers, 25 september 1919
Overleden New York, 11 juli 1959
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Genre(s) Jazz
Beroep Muzikant
Instrument(en) Drums
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Rossiere Wilson (Yonkers, 25 september 1919 - New York, 11 juli 1959) was een Amerikaanse jazzdrummer.

Vermelding vanuit Wikidata: * 26 - José González Torres, Mexicaans lid van de Kamer van Afgevaardigden en advocaat (overleden in 1998) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
José González Torres González 26 9 1919 1 11 1998 politicus uit Mexico
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Mexico politicus*advocaat lid van de Kamer van Afgevaardigden van Mexico Mexicaans lid van de Kamer van Afgevaardigden en advocaat
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Mexicaans afgevaardigde, Mexicaans rechtsgeleerde


Sjablonen:

José González Torres (Cotija, 26 september 1919Cancún, 1 november 1998) was een Mexicaans politicus en jurist.

González studeerde recht aan de Nationale Autonome Universiteit van Mexico (UNAM) en doceerde recht aan de Vrije Rechtsschool. Hij sloot zich in 1955 aan bij de Nationale Actiepartij (PAN) en was voorzitter van die partij van 1958 tot 1962, waarin hij vergeefs protesteerde tegen de oppermachtige Institutioneel Revolutionaire Partij (PRI) die de PAN meerdere verkiezingsoverwinningen ontstal. In de presidentsverkiezingen van 1964 nam hij het op tegen Gustavo Díaz Ordaz van de PRI maar hij was van tevoren al kansloos en haalde 10,98% van de stemmen tegen 88,82% voor Díaz Ordaz. Van 1982 tot 1985 had hij voor de PAN zitting in de Kamer van Afgevaardigden.

Begin jaren 90 vormde hij samen met enkele andere PAN-leden waaronder Pablo Emilio Madero en Jesús González Schmal het Democratisch en Doctrinair Forum, dat zich erover beklaagde dat de PAN te veel van haar koers was afgeweken en een partij was geworden die zich alleen nog maar goed voorhad met de rijken. In 1992 stapte González Torres uit de PAN. Hij overleed zes jaar later aan een hartaanval.

Vermelding vanuit Wikidata: * 26 - Matilde Camus, Spaans actrice, dichter, schrijver, literatuurcriticus, historicus en vertaler behorend tot de Spanjaarden[56] (overleden in 2012) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Matilde Camus Gómez 26 9 1919 28 4 2012 Spaans actrice
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Spanje actrice*dichter*schrijver*literatuurcriticus*historicus*vertaler Spaans actrice, dichter, schrijver, literatuurcriticus, historicus en vertaler behorend tot de Spanjaarden
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
vrouwelijk Spanjaarden
Categorieën: Spaans dichter, Spaans schrijver


Sjablonen:

Aurora Matilde Gómez Camus (Santander, 26 september 1919 – aldaar, 28 april 2012) was een Spaanse dichteres.
Vermelding vanuit Wikidata: * 27 - Jayne Meadows, Amerikaans actrice, toneelactrice, televisieactrice en filmactrice[57] (overleden in 2015) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Jayne Meadows Cotter 27 9 1919 26 4 2015 Amerikaans actrice
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Verenigde Staten van Amerika actrice*toneelactrice*televisieactrice*filmactrice Amerikaans actrice, toneelactrice, televisieactrice en filmactrice
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
vrouwelijk
Categorieën: Amerikaans filmacteur, Amerikaans televisieacteur


Sjablonen: Infobox acteur

Jayne Meadows
Jayne Meadows met echtgenoot Steve Allen (1987)
Algemene informatie
Volledige naam Jane 'Jayne' Meadows Cotter
Geboren 27 september 1919
Overleden 26 april 2015
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1946-1999
Beroep Actrice
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Jane 'Jayne' Meadows Cotter (Harbin, 27 september 1919Encino, 26 april 2015) was een Amerikaans actrice. Meadows maakte in 1946 haar film- en acteerdebuut, als Sylvia Lea Burton in het thriller-drama Undercurrent. Ze werd driemaal genomineerd voor een Primetime Emmy Award: in 1978 (voor haar hoofdrol als Catharina de Grote in een aflevering van de fictieve historische talkshow Meeting of Minds), in 1987 (gastrol als Holga Oseransky in de dramaserie St. Elsewhere) en 1996 (bijrol als Alice Morgan in de komedieserie High Society). Ze was de oudere zus van actrice Audrey Meadows.

Meadows overleed op 26 april 2015 op 95-jarige leeftijd.[58]

Ze werd begraven op het Forest Lawn Memorial Park in Hollywood Hills.

Vermelding vanuit Wikidata: * 27 - Robert Pannier, Belgisch arts[59] (overleden in 2016) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Robert Pannier Pannier 27 9 1919 25 3 2016 Belgisch arts
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
België arts Belgisch arts
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Belgisch kunstverzamelaar, Belgisch medicus


Sjablonen:

Dr. Robert Pannier

Robert Pannier (Brugge, 27 september 1919 – Brugge, 25 maart 2016) was een Belgisch arts, docent, historicus en kunstverzamelaar.

Vermelding vanuit Wikidata: * 27 - Charles Percy, Amerikaans lid van de Senaat van de Verenigde Staten, officier en zakenman[60] (overleden in 2011) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Charles Percy Percy 27 9 1919 17 9 2011 Amerikaans politicus
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Verenigde Staten van Amerika politicus*officier*zakenman lid van de Senaat van de Verenigde Staten Amerikaans lid van de Senaat van de Verenigde Staten, officier en zakenman
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Amerikaans militair in de Tweede Wereldoorlog, Amerikaans ondernemer, Amerikaans senator, Amerikaans topfunctionaris, Republikein (Verenigde Staten)


Sjablonen: Infobox ambtsbekleder

Charles Percy
Charles Harting Percy
Geboren 27 september 1919
Pensacola (Florida)
Overleden 17 september 2011
Washington D.C.
Politieke partij Republikeinse Partij
Partner Jeanne Dickerson (1942-1947) †
Loraine Guyer (1950-2011)
Beroep Politicus
Ondernemer
Religie Christian Science
Senator voor Illinois
Aangetreden 3 januari 1967
Einde termijn 3 januari 1985
Voorganger Paul Douglas
Opvolger Paul Martin Simon
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Charles Harting (Chuck) Percy (Pensacola (Florida), 27 september 1919Washington D.C., 17 september 2011) was een Amerikaans ondernemer, en politicus van de Republikeinse Partij.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende Percy in de United States Navy. Hij was van 1949 tot 1965 de bestuursvoorzitter van het productiebedrijf Bell & Howell. In 1964 was hij de Republikeinse kandidaat voor het gouverneurschap van Illinois, maar hij verloor van de Democraat Otto Kerner.

In 1966 stelde hij zich kandidaat voor de Senaat als de uitdager van zittend Democraat Paul Douglas. Tijdens de campagne werd zijn 21-jarige dochter Valerie vermoord in hun huis in Illinois. Percy staakte de campagne voor twee weken. Hij versloeg Douglas uiteindelijk met 56% van de stemmen.

Percy was een tegenstander van president Richard Nixon en de Vietnamoorlog. Als liberaal-Republikein was hij daarentegen een politieke steun voor president Gerald Ford en zijn vicepresident, medeliberaal-Republikein Nelson Rockefeller.
Tijdens zijn herverkiezing in 1984 werd hij verslagen door de Democratische afgevaardigde Paul Martin Simon.

Percy overleed op 17 september 2011 op 91-jarige leeftijd na een jarenlange strijd met Alzheimer.[61]
Zijn dochter Sharon is getrouwd met Jay Rockefeller, Democratisch senator voor West Virginia.

Vermelding vanuit Wikidata: * 27 - James H. Wilkinson, Brits wiskundige en informaticus[62] (overleden in 1986) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
James H. Wilkinson Wilkinson 27 9 1919 5 10 1986 Brits wiskundige
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Verenigd Koninkrijk wiskundige*informaticus Brits wiskundige en informaticus
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Brits informaticus, Brits wiskundige, Winnaar van de A.M. Turing Award


Sjablonen:

James Hardy Wilkinson (Strood, 27 september 1919Londen, 5 oktober 1986) was een Brits wiskundige en informaticus. Hij was een bekend onderzoeker in de numerieke analyse, een vak in het grensgebied tussen de toegepaste wiskunde en de informatica dat een belangrijke rol speelt in de natuurkunde en werktuigbouwkunde.

Wilkinson studeerde te Cambridge, aan het Trinity College. Hij studeerde af met het hoogste eindcijfer van zijn jaar. Vanaf 1940 was hij werkzaam ten behoeve van de Engelse inzet in de Tweede Wereldoorlog; hij begon met onderzoek naar de ballistiek, maar verhuisde in 1946 naar het National Physical Laboratory waar hij samen met Alan Turing aan de Automatic Computing Engine (ACE) werkte.

In later jaren schoof zijn interesse op richting de numerieke analyse, waar hij verschillende algoritmes van groot belang ontwikkelde. Ook zijn werk aan de Wilkinson polynoom leverde een belangrijke bijdrage aan de wiskunde.

In 1970 ontving hij de Turing Award "(v)oor zijn onderzoek aan de numerieke analyse ter ondersteuning van de hoge-snelheids digitale computer, in het bijzonder voor zijn werk aan berekeningen in de lineaire algebra en 'regressieve' foutenanalyse".

Vermelding vanuit Wikidata: * 28 - R. Tucker Abbott, Amerikaans concholoog, malacoloog en botanicus[63] (overleden in 1995) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
R. Tucker Abbott Abbott 28 9 1919 3 11 1995 Amerikaans bioloog
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Verenigde Staten van Amerika concholoog*malacoloog*botanicus Amerikaans concholoog, malacoloog en botanicus
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Malacoloog


Sjablonen:

Robert Tucker Abbott (Watertown, Massachusetts, 28 september 1919 - Lee County, Florida, 3 november 1995) was een Amerikaans malacoloog. Hij schreef meer dan 30 werken over mollusken, waaronder het standaardwerk American Seashells.

Hij was een actief lid van de American Malacological Union en de Conchologists of America.

Vermelding vanuit Wikidata: * 28 - Tom Harmon, Amerikaans basketballer, Americanfootballspeler en acteur[64] (overleden in 1990) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Tom Harmon Harmon 28 9 1919 15 3 1990 Amerikaans basketballer
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Verenigde Staten van Amerika basketballer*Americanfootballspeler*acteur Amerikaans basketballer, Americanfootballspeler en acteur
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Amerikaans American footballspeler


Sjablonen: Infobox American-footballspeler

De opmaak van dit artikel is nog niet in overeenstemming met de conventies van Wikipedia. Mogelijk is ook de spelling of het taalgebruik niet in orde. Men wordt uitgenodigd deze pagina aan te passen.
Opgegeven reden: Ten minste Engelse data in de referenties en een referentiefout

Tom Harmon
Harmon in 1938
Persoonlijke informatie
Volledige naam Thomas Dudley Harmon
Geboortedatum 28 september 1919
Geboorteplaats Rensselaer, Indiana, Verenigde Staten
Overlijdensdatum 15 maart 1990
Overlijdensplaats Los Angeles, Californië, Verenigde Staten
Clubinformatie
Positie Running back
Vorige clubs Los Angeles Rams (1946-1947)
Portaal  Portaalicoon   Sport

Tom Harmon (Rensselaer, 28 september 1919Los Angeles, 15 maart 1990) was een voormalig Amerikaans American football-Running back. Hij speelde van 1938 tot 1940 College football voor de Universiteit van Michigan, waar hij in 1940 de Heisman Trophy won. Harmon vocht in de Tweede Wereldoorlog en speelde na zijn terugkomst nog twee seizoenen in de NFL voor de Los Angeles Rams.

Vermelding vanuit Wikidata: * 28 - Theron Kirk, Amerikaans dirigent, musicoloog en componist (overleden in 1999) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Theron Kirk Kirk 28 9 1919 1 10 1999 Amerikaans dirigent
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Verenigde Staten van Amerika dirigent*musicoloog*componist Amerikaans dirigent, musicoloog en componist
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: 20e-eeuws componist, Amerikaans componist, Amerikaans dirigent, Amerikaans muziekpedagoog


Sjablonen: Infobox componist

Theron Kirk
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Theron Wilford Kirk
Geboren 28 september 1919
Overleden 1 oktober 1999
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Nevenberoep muziekpedagoog, dirigent
Instrument piano
Belangrijkste werken 3 symfonieën, Symfonisch Scherzo, Fantasy and Frolic, An Orchestra Primer, Smoky Mountain Suite, veel kerkmuziek
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Theron Wilford Kirk (Alamo, 28 september 1919San Antonio, 1 oktober 1999[65]) was een Amerikaanse componist, muziekpedagoog en dirigent.

Vermelding vanuit Wikidata: * 28 - Doris Singleton, Amerikaans televisieactrice, filmactrice, actrice en zangeres[66] (overleden in 2012) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Doris Singleton Singleton 28 9 1919 26 6 2012 Amerikaans filmactrice
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Verenigde Staten van Amerika televisieactrice*filmactrice*actrice*zangeres Amerikaans televisieactrice, filmactrice, actrice en zangeres
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
vrouwelijk
Categorieën: Amerikaans filmacteur, Amerikaans televisieacteur


Sjablonen: Infobox acteur

Doris Singleton
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboortenaam Dorthea Singleton
Geboren 29 september 1919
Overleden 26 juni 2012
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1955-1986
Beroep actrice
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Doris Singleton (Brooklyn (New York), 29 september 1919 - Los Angeles, 26 juni 2012) was een Amerikaans actrice. Zij was bekend om haar rol als de buurvrouw Caroline Appleby in de televisieserie I love Lucy.

Ze was getrouwd met scenarioschrijver en regisseur Charles Isaacs van 1942 tot zijn dood in 2002. Het echtpaar bleef kinderloos. Ze stierf aan de gevolgen van kanker op 92-jarige leeftijd.

Vermelding vanuit Wikidata: * 28 - Pieter Jacobus de Beer, Nederlands verzetsstrijder (overleden in 2002) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Pieter Jacobus de Beer de Beer 28 9 1919 ? ? 2002 Nederlands verzetsstrijder
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Koninkrijk der Nederlanden verzetsstrijder Nederlands verzetsstrijder
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Engelandvaarder, Nederlands verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog


Sjablonen:

Pieter Jacobus de Beer (28 september 1919 - 2002) zat tijdens de Tweede Wereldoorlog bij het verzet in Rotterdam. Hij werd Snooker of Witte Piet genoemd.

Hij was tot 25 augustus 1944 leider van de Landelijke Knokploegen (LKP) in het Westen, en werd bijgestaan door V.Ph. ('Martin') Vermeer voor Noord-Holland, C. Been voor Utrecht en Samuel Esmeijer voor Zuid-Holland. Op 25 augustus werd de landelijke leiding overgedragen aan Jan van Bijnen, Landelijk Sabotage Commandant, en werd Piet de Beer vervangen door gewestelijk sabotagecommandant P W Hordijk. Het hoofdkwartier van de LKP was in Rotterdam en stond onder leiding van Samuel Esmeijer.

Eind september 1944 ging Piet de Beer door de linies en via het bevrijde Zuiden naar Londen met het doel de wapenzendingen te stimuleren. Daarna werd hij door Bureau Bijzondere Opdrachten op 11 november 1944 bij Zevenhoven geparachuteerd en zette hij het verzetswerk voort. Na de arrestatie van Van Bijnen werd hij weer de leider van de Westelijke KP. In januari 1945 ging hij wederom door de linies. Hij kwam met de bevrijding in Nederland terug.

Zijn broer Gerrit de Beer (1917-1944)[67] zat bij de Westlandse Knokploeg. Hij haalde regelmatig op de Veluwe gedropte wapens op en verstopte die bij zijn a.s. schoonvader in Badhoevedorp. Hij zocht ook naar nieuwe droppingsplaatsen. De Rotterdamse KP-er Kees Bitter gaf aan de Duitsers het adres in Badhoevedorp door waarna daar arrestaties werden verricht. Gerrit werd op 15 december 1944 in Uitgeest gefusilleerd. Bitter werd drie weken later door de KP geliquideerd.

Vermelding vanuit Wikidata: * 29 - Martha Dewachter, Belgisch actrice[68] (overleden in 2016) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Martha Dewachter Dewachter 29 9 1919 31 3 2016 Belgisch actrice
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
België actrice Belgisch actrice
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
vrouwelijk
Categorieën: Vlaams acteur


Sjablonen: Infobox acteur

Martha Dewachter
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 29 september 1919
Overleden 31 maart 2016
Land Vlag van België België
Werk
Beroep actrice
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Martha De Wachter (Antwerpen, 29 september 1919Beveren, maart 2016[69]) was een Vlaams actrice. Ze speelde zowel voor toneel als voor film en tv.

Dewachter was gehuwd met operazanger, schrijver en kunsthistoricus Mark Tralbaut (1902-1976), stichter van het Van Gogh-Archief in Antwerpen.[70][71] Zij speelde in 1959-1960 een rol in zijn toneelstuk In de schaduw van de raven over Vincent van Gogh.[72]

Vermelding vanuit Wikidata: * 29 - Margot Hielscher, Duits actrice, zangeres, kostuumontwerper, muzikant en filmactrice[73] (overleden in 2017) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Margot Hielscher Hielscher 29 9 1919 20 8 2017 Duits actrice
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Duitsland actrice*zangeres*kostuumontwerper*muzikant*filmactrice Duits actrice, zangeres, kostuumontwerper, muzikant en filmactrice
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
vrouwelijk
Categorieën: Deelnemer aan het Eurovisiesongfestival 1957, Deelnemer aan het Eurovisiesongfestival 1958, Duits acteur, Duits deelnemer aan het Eurovisiesongfestival, Duits filmacteur, Duits zanger, Schlagerzanger


Sjablonen:

Margot Hielscher tijdens het Eurovisiesongfestival 1958

Margot Hielscher (Berlijn, 29 september 1919München, 20 augustus 2017) was een Duitse zangeres en filmactrice.

Ze voltooide een opleiding van costumier en mode-ontwerpster. Ze werkte in Berlijn en zo werd ze ontdekt, in 1940 speelde ze in haar eerste film naast de grote Zarah Leander, er zouden nog zeven films volgen in de oorlogsjaren.

Het hoogtepunt in haar carrière kwam pas na het nazi-bewind, toen ze als veelgevraagde actrice een tweede loopbaan begon als zangeres. Haar stem was een mengeling van jazz en operasopraan. In 1957 vertegenwoordigde ze West-Duitsland op het Eurovisiesongfestival in Frankfurt met Telefon, Telefon en behaalde een 4de plaats, en ze was tevens de eerste artiest die een attribuut gebruikte op het Eurovisiesongfestival.[bron?] Een jaar later mocht ze opnieuw gaan en werd 7de met Für zwei Groschen Musik.

Later zou ze nog veel op televisie verschijnen in series en bleef zo bekend bij het publiek. Ze trouwde met filmcomponist Friedrich Meyer en overleed op 97-jarige leeftijd.

Vermelding vanuit Wikidata: * 29 - Masao Takemoto, Japans turner[74] (overleden in 2007) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Masao Takemoto Takemoto 29 9 1919 2 2 2007 Japans artistiek turner
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Japan turner Japans turner
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Japans gymnast, Japans olympisch kampioen


Sjablonen:

Masao Takemoto (竹本正男, Takemoto Masao ; Hamada, 29 september 1919 - 2 februari 2007) was een Japans gymnast.

Hij won tijdens zijn sportcarrière zeven olympische medailles. Tijdens de Olympische Zomerspelen 1952 won hij zilver op sprong. Vier jaar later, in Melbourne, haalde hij er vier: brons aan de rekstok, brug met gelijke leggers en ringen, en zilver in de landencompetitie. Bij de Spelen in Rome in 1960 werd hij olympisch kampioen met de landenploeg en haalde hij aan de rekstok het zilver.

Takemoto werd tweemaal wereldkampioen vloer, in 1954 en 1958. Na zijn actieve carrière was hij trainer van de Japanse ploeg op de Olympische Spelen van 1964, 1972 en 1976. Onder zijn leiding won de ploeg tien Olympische medailles en wereldtitels.

In 1997 werd Takemoto als eerste Japanner opgenomen in de "International Gymnastics Hall of Fame." Hij overleed op 87-jarige leeftijd in Kanagawa.

Vermelding vanuit Wikidata: * 29 - Kira Zvorykina, Russisch schaker (overleden in 2014) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Kira Zvorykina Zvorykina 29 9 1919 6 9 2014 Russisch schaakster
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Rusland*Sovjet-Unie schaker Russisch schaker
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
vrouwelijk
Categorieën: Russisch schaker, Schaker uit de Sovjet-Unie, Wit-Russisch schaker


Sjablonen:

Kira Zvorykina in 1957

Kira Aleksejevna Zvorykina (Russisch: Кира Алексеевна Зворыкина) (Nikolajev, 29 september 19196 september 2014) was een Russische schaakster. Ze was grootmeester bij de vrouwen. Later kwam ze ook voor Wit-Rusland uit.

Geboren in Oekraïne verhuisde de familie Zvorykina in 1927 naar het toenmalige Leningrad, waar ze verder opgroeide.

In 1959 won ze het kandidatentoernooi voor het wereldkampioenschap, maar verloor de match om het kampioenschap tegen Jelizaveta Bykova. Ze won het vrouwenkampioenschap van de Sovjet-Unie in 1951, 1953, 1956, 1957 (gedeeld) en 1958 (gedeeld). Later werd zij internationaal schaakscheidsrechter. Ze overleed in 2014 op 94-jarige leeftijd.

Vermelding vanuit Wikidata: * 30 - Roberto Bonomi, Argentijns ingenieur, autocoureur en Formule 1-coureur (overleden in 1992) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Roberto Bonomi Bonomi 30 9 1919 10 1 1992 ingenieur uit Argentinië
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Argentinië ingenieur*autocoureur*Formule 1-coureur Argentijns ingenieur, autocoureur en Formule 1-coureur
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Argentijns autocoureur, Formule 1-coureur


Sjablonen:

Roberto Wenceslao Bonomi Oliva (Buenos Aires, 30 september 1919 – aldaar, 10 januari 1992) was een Formule 1-coureur. Hij reed 1 Grand Prix, de Grand Prix van Argentinië van 1960 voor het team Scuderia Centro Sud.
Vermelding vanuit Wikidata: * 30 - Cecil Green, Amerikaans Formule 1-coureur, motorcoureur, ingenieur en autocoureur (overleden in 1951) bewerken
Naam Achternaam Geboorte- of doopdatum Sterf- of uitvaartdatum Ingevoerde omschrijving in Wikidata
Cecil Green Green 30 9 1919 29 7 1951 Amerikaans motorcoureur
Land Beroep Ambt Adellijke titel Samengestelde omschrijving uit Wikidata
Verenigde Staten van Amerika Formule 1-coureur*motorcoureur*ingenieur*autocoureur Amerikaans Formule 1-coureur, motorcoureur, ingenieur en autocoureur
Gender Etniciteit Militaire rang Gebeurtenis
mannelijk
Categorieën: Amerikaans autocoureur, Formule 1-coureur


Sjablonen:

Cecil Green (Dallas, Texas, 30 september 1919 - Winchester, Indiana, 29 juli 1951) was een Amerikaans Formule 1-coureur. Hij reed 2 races; de Indianapolis 500 van 1950 en 1951.