Spoorlijn 36C

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Spoorlijn 36C
Y Zaventem - Y Machelen-Noord
Spoorlijn 36C op de kaart
Totale lengte5,3 km
Spoorwijdtenormaalspoor 1435 mm
Aangelegd doorNMBS
Geopend
Y Zaventem - Melsbroek: 1943
Y Zaventem - Brussel Luchthaven: 1958
Brussel Luchthaven - Y Machelen-N.: 7 juni 2012
Huidige statusin gebruik
Geëlektrificeerd1971
Aantal sporen2
Baanvaksnelheid60 km/u
Treindienst doorNMBS
Traject
vSTR lijn 36 van Brussel-Noord
lijn 36N van Brussel-Noord
v-SHI2grvSHI2gl- 0,0 Y Zaventem
dKRZvuvSTRrdSTR lijn 36 naar Luik-Guillemins
lijn 36N naar Leuven
SHI3ldSHI3+lrSHI3r
ABZg+r Y Luchthaven
lijn 36C/1 van Y Nossegem
eKRWglexKRW+r
exKRW+leKRWgrexSTR
exSTRtSTRaexKBHFe Brussels Airport-Zaventem tot 1998
exSTRtBHF 3,3 Brussels Airport-Zaventem vanaf 1998
exKBHFetSTR Melsbroek
tABZgl Y Brucargo, lijn 36C/2 naar Y Keelbeek-Noord
tSKRZ-A A1E19 oostbaan
dtdSTRdSTR+l lijn 25N van Y Albertbrug
dvÜSTu+tre
dv-SHI2g+r 5,3 Y Machelen-Noord
STR lijn 25N naar Mechelen-Nekkerspoel
Diabolotunnel gezien vanaf het perron van het station Brussels Airport-Zaventem

Spoorlijn 36C is een Belgische spoorlijn die spoorlijn 36 bij aftakking Y Zaventem verbindt met de nationale luchthaven Brussels Airport en verder naar de aftakking Y Machelen-Noord aan lijn 25N. De lijn is 5,3 km lang, waarvan 4,3 km ondergronds.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Reeds in 1943 legde de Duitse bezetter een spoorlijn aan vanaf spoorlijn 36 tot in de toenmalige luchthaven van Melsbroek. Deze lijn werd door de NMBS, in samenwerking met Sabena, in dienst genomen in 1955. De luchthaven van Melsbroek was een voorbeeld van de integratie van het spoor- en luchtverkeer. Het werd mogelijk om aan de Sabena Air Terminus in station Brussel-Centraal in te checken en bij aankomst op de luchthaven ineens aan boord te gaan van het vliegtuig. De bagage ging van in het station een aparte weg.

In 1958 werd een nieuwe luchthaventerminal gebouwd op het grondgebied van Zaventem. Het station Melsbroek werd afgeschaft en er werd een nieuw stuk spoorlijn aangelegd naar het nieuw station onder de huidige luchthaventerminal. Deze nieuwe spoorlijn had een zeer bochtige route om het station vanuit het zuidwesten te bereiken. De oude spoorlijn die met een grote boog om het luchthaventerrein Melsbroek langs Steenokkerzeel bereikte werd opgebroken.

De spoorlijn werd in 1971 geëlektrificeerd met 3 kV. Voorheen werd de luchthaven bediend door zes motorwagens van het type 42/602, voorzien van een eerste klas afdeling en bagage ruimte.[1] Nadien zijn deze motorwagens omgebouwd naar de type 43.

In 1998 werd een nieuw ondergronds traject aangelegd en een nieuw station met 3 kopsporen gebouwd. Het nieuwe station staat haaks op het oude station.

Op 11 december 2005 werd de Bocht van Nossegem officieel geopend. Hierdoor kunnen reizigers vanuit Leuven rechtstreeks naar de nationale luchthaven sporen, zonder een omweg langs Brussel te moeten maken. Daarmee wordt de bereikbaarheid van de luchthaven weer wat vergroot. Deze boog is dubbelsporig en geëlektrificeerd.

Op 7 juni 2012 werd de noordelijke ontsluiting en spoorlijn 25N (het Diaboloproject) door Koning Albert II officieel geopend. Hierdoor werd het mogelijk om vanuit Mechelen rechtstreeks naar de luchthaven te sporen, zonder omweg langs Brussel. Op 10 juni 2012 vond de eerste rechtstreekse treinrit plaats tussen Mechelen en de luchthaven.[2]

De maximumsnelheid bedraagt 90 km/u tussen de vertakking met lijn 25N en het station Brussels Airport-Zaventem, 40 km/u in het station zelf, 60 km/u tussen de luchthaven en de vertakking Y Zaventem, en 70 km/u op de bocht van Nossegem.

Treindiensten[bewerken | brontekst bewerken]

De NMBS verzorgt het personenvervoer met IC treinen. Daarnaast wordt de route gebruikt door internationale diensten van Thalys.

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
IC 06 Intercity (NMBS) Brussels Airport-ZaventemBrussel-ZuidDoornik
IC 08 Intercity (NMBS) Antwerpen-CentraalMechelenBrussels Airport-ZaventemHasselt
IC 17 Intercity (NMBS) Brussels Airport-ZaventemBrussel-LuxemburgNamenDinant Rijdt in het weekend tussen Brussel-Zuid en Dinant.
IC 23 Intercity (NMBS) Brussels Airport-ZaventemBrussel-ZuidKortrijkBruggeOostende Stopt in het weekend bijkomend in Munkzwalm.
IC 23A Intercity (NMBS) Brussels Airport-ZaventemBrussel-ZuidGent-Sint-PietersBruggeKnokke
S 19 GEN (NMBS) [ Leuven – ] Brussels Airport-ZaventemBrussel-LuxemburgEigenbrakelNijvelCharleroi-Centraal Rijdt in het weekend tussen Leuven en Nijvel.
IC 29 Intercity (NMBS) [ De Panne – ] Gent-Sint-PietersAalstBrussel-ZuidBrussels Airport-ZaventemLeuvenLanden Rijdt in het weekend De Panne - Landen.
9200 IC 35 Intercity direct, Beneluxtrein (NS International) Amsterdam CentraalSchiphol AirportRotterdam CentraalBredaNoorderkempenAntwerpen-CentraalMechelenBrussels Airport-ZaventemBrussel-NoordBrussel-CentraalBrussel-Zuid Via HSL, tussen Schiphol en Rotterdam is bij een reis binnen Nederland een toeslag verschuldigd.
Eurostar 9300 Eurostar (Eurostar) Amsterdam CentraalSchiphol AirportRotterdam CentraalAntwerpen-CentraalBrussel-ZuidParis-Nord Diverse ritten alleen tussen Amsterdam en Brussel

Aansluitingen[bewerken | brontekst bewerken]

In de volgende plaatsen is of was er een aansluiting op de volgende spoorlijnen:

Y Zaventem
Spoorlijn 36 tussen Brussel-Noord en Luik-Guillemins
Spoorlijn 36N tussen Brussel-Noord en Leuven
Y Machelen-Noord
Spoorlijn 25N tussen Y Albertbrug en Mechelen-Nekkerspoel

Verbindingssporen[bewerken | brontekst bewerken]

36C/1: Y Nossegem (lijn 36) - Y Luchthaven (lijn 36C), geopend op 11 december 2005. Dubbelspoor, Vmax 70 km/u.
36C/2: Y Brucargo (lijn 36C) - Y Machelen-Zuid (lijn 25N) - Y Keelbeek-Noord (lijn 26), geopend op 10 juni 2012.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Line 36C (Infrabel) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.