Station Amsterdam Muiderpoort

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Omaylie (overleg | bijdragen) op 21 apr 2020 om 10:19.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
    Amsterdam Muiderpoort   
Het stationsgebouw aan het Oosterspoorplein
Afkorting Asdm
Opening 18 mei 1896
Heropening 15 oktober 1939
Perrons 2 (eilandperrons)
Perronsporen 4[1]
Perrontoegang via poortjes
Spoorlijn(en) Oosterspoorweg
Rhijnspoorweg
Tramlijn 1 & 3
Stadsbus(sen) 22 | 37 | 40 | 41 | 240 | 245 | 265
Vervoerders
- Treinvervoerder
- Tramvervoerder
- Busvervoerder
Reizigers 14.148 (2018)[2] per dag
Ligging
Plaats Amsterdam
Coördinaten 52° 21′ 39″ NB, 4° 55′ 52″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Amsterdam Muiderpoort (Randstad)
Station Amsterdam Muiderpoort
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Amsterdam Muiderpoort of het Muiderpoortstation is een spoorwegstation gelegen aan het Oosterspoorplein bij het viaduct Wijttenbachstraat/Insulindeweg in Amsterdam-Oost. Dit vorkstation ligt aan de splitsing van de spoorlijnen AmsterdamUtrecht (Rhijnspoorweg) en Amsterdam – Amersfoort (Oosterspoorweg).

Geschiedenis

Van 1896 tot 1937 was het een laaggelegen halte aan de spoorlijn richting Hilversum ten noorden van het huidige station. Alhoewel het station was vernoemd naar de Muiderpoort was het station een kleine kilometer ten oosten van de Muiderpoort gelegen. Het station had toen één eilandperron.

Het huidige hooggelegen station is gebouwd onder leiding van de architect H.G.J. Schelling en architect Johannes Leupen van de Gemeente Amsterdam en werd op 15 oktober 1939 geopend. Het nieuwe station werd gebouwd als onderdeel van de Spoorwegwerken Oost, waarmee de spoorlijnen tussen het Centraal Station en het Amstelstation op dijklichamen werden gelegd en alle straten met viaducten werden overbrugd. Hierdoor konden vele gelijkvloerse overwegen vervallen die voor veel oponthoud en ongevallen zorgden in het oostelijk deel van de stad. Ook het huidige station is niet bij de Muiderpoort gelegen, maar iets meer dan een kilometer oostelijker.

Jodenvervolging

Tijdens de Tweede Wereldoorlog fungeerde het station als opstapplaats voor Joden die vanuit het verzamelpunt Hollandsche Schouwburg naar het kamp Westerbork werden weggevoerd. Een plaquette op het Oosterspoorplein herinnert hieraan.

Gebouw

Vanuit de centrale hal, waar zich de loketten bevonden, liepen twee voetgangerstunnels naar de perrons. Eind jaren negentig werd het station grondig verbouwd, waarbij de centrale hal en de tunnels werden bestemd voor bedrijven. De perrons werden rechtstreeks toegankelijk vanaf de straat. Omstreeks 2002 sloot de NS het laatste kaartverkooploket. In het voormalige Seinhuis, het hoogstgelegen deel van het stationscomplex, worden af en toe lichtkunstvoorstellingen gehouden. Het seinhuis werd in 2003 aangewezen als rijksmonument;[3] de overige gebouwen van het complex, waaronder enkele dienstwoningen, werden in 2014 gemeentelijk monument.[4] In de noordwand van het gebouw is bij de bouw in 1939 glas-in-loodraam geplaatst van de hand van Heinrich Campendonk. Het stelt de vogeltrek voor, een destijds gebruikelijke allegorie voor het reizen.

Op het station zijn een twintigtal beveiligingscamera's aangebracht. Medio 2008 werden poortjes met tourniquets voor gebruik met de OV-chipkaart geïnstalleerd. Het station heeft een kiosk voor eten, drank en drukwerk. Het station beschikt over liften voor de treinreizigers.

OV-chipkaart

Dit station is afgesloten met OVC-poorten en wel met aparte OV-chipkaartgebieden voor de beide takken (Breukelen en Weesp). Routes met terugsteken die toegestaan zouden moeten zijn vereisen dus uit- en inchecken; dit kan qua kosten ongunstiger zijn dan wanneer dit station niet zou bestaan, want dan had men via Amsterdam Centraal mogen reizen. Komend uit de richting Amsterdam Centraal moet men om extra uit- en inchecken te voorkomen al eerder overstappen op de gewenste tak.

Treinen

Station Amsterdam Muiderpoort heeft verbindingen in drie richtingen. Op spoor 2 komen de treinen aan richting Amsterdam Centraal, op spoor 3 de treinen naar Weesp en vervolgens Almere en Zwolle of Amersfoort Centraal (-Vathorst). Op spoor 8 vertrekken de treinen richting Amsterdam Centraal, Zaandam en Uitgeest en op spoor 9 vertrekken de treinen in de richting van Amstelstation, Gouda en Rotterdam Centraal. De sporen 1 en 4 zijn inhaalsporen en de sporen 5 t/m 7 zijn goederensporen (lijn naar Diemen).

De volgende treinseries doen dit station aan:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
4000 Sprinter (NS) UitgeestZaandamAmsterdam CentraalAmsterdam MuiderpoortBreukelenWoerdenGoudaRotterdam Centraal
7400 Sprinter (NS) UitgeestZaandamAmsterdam CentraalAmsterdam MuiderpoortBreukelenUtrecht CentraalDriebergen-Zeist Rijdt alleen tijdens de brede spitsuren, waarbij net na de ochtendspits en net vóór de middagspits enkel tussen Uitgeest en Utrecht Centraal v.v. wordt gereden.
14600 Sprinter (NS) Amsterdam CentraalAmsterdam MuiderpoortWeespAlmere CentrumAlmere BuitenLelystad CentrumZwolle Opgeheven per 5 september 2022.
15800 Sprinter (NS) Amersfoort CentraalHilversumWeespAmsterdam MuiderpoortAmsterdam CentraalAmsterdam SloterdijkSchiphol AirportHoofddorp Eén rit op vrijdag- en zaterdagavond in de richting van Hoofddorp.
Glas-in-loodraam in de noordwand van de stationshal met de voorstelling van "De Vogeltrek", naar ontwerp van prof. Heinrich Campendonk.

Trams en bussen

GVB Blokkendoos 801 staat voor het Muiderpoortstation gereed voor de volgende rit op lijn 3 naar de Zoutkeetsgracht.

De tramlijn 3 en buslijn 37 hebben een halte bij het station. Tramlijn 1, en de buslijnen 22, 40, 41, 240 en 265 hebben hun eindpunt bij dit station. Bij het station is een keerlus voor de trams (1), maar ook een tramhalte voor de doorgaande trams (3). Al het openbaar vervoer per bus en tram dat het Muiderpoortstation aan doet wordt uitgevoerd door het GVB in opdracht van de Stadsregio Amsterdam. Het Muiderpoortstation valt dan ook onder concessiegebied Amsterdam. Hieronder volgt een lijst van de trams en bussen die het station aandoen:

Lijn Route Soort Bijzonderheden
GVB
1 Muiderpoortstation – Osdorp de Aker Tram
3 Flevopark – Zoutkeetsgracht Tram
22 Muiderpoortstation – Station Sloterdijk Bus
37 AmstelstationMetro Noord Bus
40 Muiderpoortstation – Amstelstation Bus
41 Muiderpoortstation – station Holendrecht Bus
240 Muiderpoortstation – Amstelstation Bus 's Ochtends richting Muiderpoortstation, 's middags richting Amstelstation
245 MolenwijkSchiphol Zuid Bus Dagelijkse spitsbus, alleen richting Schiphol
265 Muiderpoortstation – Amstelstation Bus 's Ochtends richting Amstelstation, 's middags richting Muiderpoortstation

Galerie

Externe links

Zie de categorie Muiderpoortstation van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.