Naar inhoud springen

Station Amsterdam Amstel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Remi Mathis (overleg | bijdragen) op 9 jan 2011 om 11:25. (→‎Galerij: better pictures)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
   Amsterdam Amstel   
Station Amsterdam Amstel
Afkorting Asa
Opening 15 oktober 1939
Perrons 2 (trein)
2 (metro)
Lijn(en) Rhijnspoorweg
Metrolijnen  51 ,  53  en  54 
Vervoerder(s) NS
Reizigers 18.589 (2005) [1] per dag
Ligging
Coördinaten 52° 20′ 47″ NB, 4° 55′ 4″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Amsterdam Amstel (metro van Amsterdam)
Station Amsterdam Amstel
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Onder perronkap
Het perron
Een SLT passeert het station.

Station Amsterdam Amstel of het Amstelstation is een trein- en metrostation in Amsterdam-Oost, gelegen aan de spoorlijn Amsterdam–Utrecht. Het stationsgebouw is gebouwd onder leiding van architect H.G.J. Schelling. Het spoorwegstation werd op 15 oktober 1939 geopend, als onderdeel van de Spoorwegwerken Oost, waarmee de spoorlijnen tussen het Centraal Station en Amstelstation op dijklichamen werden gelegd en alle straten met viaducten werden overbrugd. Hierdoor konden de vele overwegen vervallen die voor veel oponthoud zorgden in het oostelijk deel van de stad.

Hierbij verving het Amstelstation het uit 1843 daterende kopstation Weesperpoort. Door de sluiting van dit kopstation hoefden treinen tussen Utrecht en Amsterdam Centraal niet meer kop te maken, wat tijdwinst opleverde op dit traject. Het Amstelstation kwam wel verder van het centrum te liggen dan het Weesperpoortstation, maar ligt wel gunstiger voor de stadsdelen Amsterdam-Oost en Amsterdam-Zuid.

Dagelijks gaan 50.000 trein- en metroreizigers via het Amstelstation naar hun bestemming. In 2001 werd het station volledig gerenoveerd en is er een aantal winkels bijgekomen.

In het station zijn enkele wandschilderingen van Peter Alma uit 1939 te bewonderen. Deze wandschilderingen zijn ook als bedrukking aangebracht op de buitenste ramen van de perronoverkapping. Verder hangt er een tegeltableau uit 1958. Dit tegeltableau is ook door Peter Alma ontworpen en vervaardigd door H. Rijneveld. Het hing tot 2003 in het oude Marnixbad. Aan de buitenkant en binnen in het gebouw staan verder nog twee beelden van Theo van Reijn uit 1939. Sinds 2006 is het techniekgebouwtje aan het zuideinde van perron 4 voorzien van panelen ontworpen door Serge Verheugen.

Het station telt twee eilandperrons en vier sporen, waarvan de middelste twee sinds 1977 in gebruik zijn voor de Amsterdamse metro. Hierdoor is een cross-platform-overstap tussen trein en metro mogelijk gemaakt. De twee perrons zijn niet even breed, in het extra brede westelijke perron lag vroeger een hellingbaan die werd gebruikt om auto's het perron op te laten rijden, aan de zuidzijde van dit perron lag een kopspoor dat gebruikt werd voor autoslaaptreinen.

Er is een gemeenschappelijk OV-chipkaartgebied voor de twee vervoerders NS en GVB. Twee afscheidingen van het buitengebied lopen in de dwarsrichting van de hal. Er zijn aparte rijtjes poortjes per vervoerder, en ook, op de perrons, losse kaartlezers van beide vervoerders, om bij overstappen bij de ene uit te checken en bij de andere in te checken zonder naar beneden te hoeven lopen. De NS-poortjes staan (eind 2009) nog permanent open.

Treinverbindingen

De volgende treinseries stoppen in Amsterdam Amstel:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
800 Intercity (NS) MaastrichtSittardRoermondWeertEindhoven Centraal's-HertogenboschUtrecht CentraalAmsterdam AmstelAmsterdam CentraalAlkmaar – (Den Helder) Rijdt van maandag t/m donderdag tot 20:00 uur tussen Alkmaar en Maastricht. Rijdt op vrijdag pas vanaf 15:00 uur en rijdt dan enkel tussen Alkmaar en Amsterdam Centraal. Rijdt niet in het weekend. Wordt na 20:00 uur, op vrijdag en in het weekend tussen Amsterdam Centraal en Maastricht vervangen door intercity 2900.
3000 Intercity (NS) NijmegenArnhem CentraalEde-WageningenVeenendaal-De KlompDriebergen-ZeistUtrecht CentraalAmsterdam AmstelAmsterdam CentraalZaandamAlkmaarDen Helder Veenendaal-De Klomp wordt alleen na 20:00 en in het weekend bediend door deze serie.
4000 Sprinter (NS) UitgeestZaandamAmsterdam CentraalAmsterdam AmstelBreukelenWoerdenGoudaRotterdam Centraal
7400 Sprinter (NS) UitgeestZaandamAmsterdam CentraalAmsterdam AmstelBreukelenUtrecht CentraalDriebergen-Zeist Rijdt alleen tijdens de brede spitsuren, waarbij net na de ochtendspits en net vóór de middagspits enkel tussen Uitgeest en Utrecht Centraal v.v. wordt gereden.

Sinds 25 april 2007 reden er geen directe stoptreinen meer vanaf Amsterdam Amstel naar Utrecht Centraal, met uitzondering van enkele heel vroege en late Sprinters. Later kwam er in de spits weer een stoptrein die echter alleen richting Amsterdam Centraal in Amsterdam Amstel stopte.Vanaf 13 december 2010 stopt de trein weer in beide richtingen.

Overig openbaar vervoer

Het Amstelstation is te bereiken met tramlijn 12 (Station Sloterdijk – Amstelstation) en de metrolijnen 51 (Amstelveen WestwijkCentraal Station), 53 (GaasperplasCentraal Station) en 54 (GeinCentraal Station).

Ook beschikt het station over een groot aantal busverbindingen:

Buslijn Maatschappij Route Bijzonderheden
37 GVB MolenwijkBuikslotermeerpleinMuiderpoortstation – Amstelstation
40 GVB MuiderpoortstationScience Park Amsterdam – Amstelstation
62 GVB Station LelylaanStation RAI – Amstelstation
65 GVB KNSM-eiland - Amstelstation - Station Zuid
101 Connexxion Blaricum - Huizen - Naarden P+R Gooimeer - Muiden - Amsterdam Amstelstation
136 GVB Diemen – Amstelstation
152 Connexxion Station Almere ParkwijkMuiden – Amsterdam Amstelstation Regionetlijn
157 Connexxion Almere HavenAlmere ’t OorMuiden – Amsterdam Amstelstation Regionetlijn
240 GVB Amstelstation - Science Park Amsterdam Spitslijn. Maakt ronde om Science Park en gaat dan terug naar Amstelstation
245 GVB MolenwijkMuiderpoortstation – Amstelstation – Schiphol Spitslijn. Alleen in deze richting
N57 Connexxion Amsterdam Leidseplein – Amstelstation – MuidenAlmere ’t OorAlmere Haven Alleen op zaterdagnacht. Alleen deze richting
N355 GVB Centraal Station - Amstelstation - Gein

Voorts is er ook een busstation van Eurolines. Hier vertrekken bussen naar bestemmingen in heel Europa.

Voorzieningen

Galerij

Zie de categorie Amstelstation van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.