Portaal:In het nieuws/Sport/2007/oktober

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit is een archiefpagina voor Portaal:In het nieuws/Sport

31 oktober[brontekst bewerken]

30 oktober[brontekst bewerken]

  • AtletiekLiu Xiang, de Chinese wereldkampioen op de 110 m horden, heeft zich onlangs voor ruim 13 miljoen dollar verzekerd tegen het oplopen van blessures in de aanloop naar de Olympische Spelen, zo meldt de Shanghai Daily. Xiang, die in november zijn voorbereidingen op het Olympisch seizoen start, heeft ook de WK indoor op zijn programma staan. Nooit eerder behaalde hij daar het goud. In de vorige edities in Birmingham en Boedapest behaalde hij brons en zilver.
  • Voetbal - De FIFA maakt bekend dat Brazilië het wereldkampioenschap voetbal in 2014 organiseert. Er waren geen tegenkandidaten meer; Colombia en Argentinië hadden zich geruime tijd geleden al teruggetrokken en al in 2003 was bekend dat de gastheer uit Zuid-Amerika zou komen. Slechts één keer eerder, in 1950, was de vijfvoudig wereldkampioen de gastheer van het grootste sportevenement ter wereld. Het wk voor vrouwen in 2011 wordt gehouden in Duitsland.

28 oktober[brontekst bewerken]

27 oktober[brontekst bewerken]

  • Atletiek – De Italiaanse atleet Giuseppe Gibilisco, wereldkampioen polsstokhoogspringen in 2003 en tussen 2002 en 2006 aanwezig in alle finales van grote internationale toernooien, is door de Italiaanse sportautoriteiten alsnog voor twee jaar geschorst. Gibilisco vocht eerder dit jaar zijn schorsing met succes aan bij de Italiaanse Atletiekbond. Die beslissing is nu door het Italiaans Olympisch comité teruggedraaid. Associated Press tekent uit de mond van Gibilisco op, dat hij ook tegen deze beslissing in beroep zal gaan bij het internationaal arbitragehof voor de sport.

25 oktober[brontekst bewerken]

  • Atletiek – De Bulgaarse 800 meterloopster Teodora Kolarova wordt door de Bulgaarse atletiekbond voor twee jaar geschorst, nadat zij bij een onaangekondigde dopingcontrole in juni positief heeft getest. De viervoudige Bulgaarse 800 meterkampioene en dit jaar ook kampioene op de 400 m horden werd vorig jaar zesde op de 800 m in 2.00,00 bij de Europese kampioenschappen in Göteborg en liep dit jaar haar beste tijd van 1.59,36. Kolarova reageert 'geschokt' op haar schorsing en stelt, dat haar zaak identiek is aan die van haar landgenotes Venelina Veneva (zilver op hoogspringen in Göteborg) en Vanja Stambolova (goud op de 400 m in Göteborg). Beiden werden eerder door de Bulgaarse bond op procedurele gronden vrijgesproken na positieve dopingtests. De IAAF heeft hiertegen overigens inmiddels beroep aangetekend bij het internationale arbitragehof voor de sport (CAS).

24 oktober[brontekst bewerken]

  • AtletiekLornah Kiplagat ontvangt in Amsterdam de Millenniumschoen Award. Deze prijs wordt uitgereikt aan de persoon die zich volgens een jury (met onder andere sportverslaggever Tom van 't Hek) het meest betrokken heeft getoond bij het thema ‘sport en ontwikkelingssamenwerking’. Kiplagat krijgt al lange tijd (inter)nationale erkenning voor haar werk in de stichting die naar haar vernoemd is en die zich inzet voor meisjesonderwijs in haar geboorteland Kenia. Het juryrapport prijst de kundigheid en betrokkenheid van de Nederlandse atlete. Kiplagat volgt in de tweede editie van de prijs de voetballer Aron Winter op. In de top-5 genomineerden zaten verder voetballer Clarence Seedorf, oud-wielrenner Peter Winnen, voetballer Kalusha Bwalya en Lydia La Rivière – Zijdel (voorzitster van de Dutch coalition on disability and development).

23 oktober[brontekst bewerken]

  • Atletiek – De KNAU meldt op haar website dat, naar nu pas bekend is geworden, voormalig sprintster Martha Martini-Adema op 18 oktober jongstleden is overleden. Martha Adema was in 1946 een van de vier estafetteloopsters, die tijdens de Europese atletiekkampioenschappen in Oslo in 1946 de gouden medaille wist te veroveren op de 4 x 100 m. Ze deed dit samen met Nettie Timmer, Gerda Koudijs en Fanny Blankers-Koen. Eerder had dit team in 1943 in dezelfde samenstelling met een tijd van 48,8 een nieuw wereldrecord gelopen op de 4 x 110 yards estafette. Martha Martini-Adema wordt op 24 oktober in Haarlem gecremeerd. Zij bereikte de leeftijd van 85 jaar.

21 oktober[brontekst bewerken]

  • Formule 1 - Het seizoen 2007 beleeft een ontknoping als nooit tevoren. Kimi Räikkönen (voor de laatste Grand Prix nog derde in het klassement) wint de Grote Prijs van Brazilië en wordt voor de eerste keer wereldkampioen. De Engelse sportliefhebbers blijft deze week niets bespaard: Lewis Hamilton, die lang het klassement leidde, komt al in het begin van de race in de problemen en finisht uiteindelijk als zevende. Hamilton en zijn teamgenoot bij Team McLaren Fernando Alonso eindigen in de eindstand op één punt achter Räikkönen. Overigens wordt een paar uur na de finish bekend dat de FIA een onderzoek instelt naar "onregelmatigheden" in de brandstoftemperatuur van Nico Rosberg, Robert Kubica en Nick Heidfeld. Als zij gediskwalificeerd waren, dan zou de wereldtitel alsnog naar Hamilton zijn gegaan, maar uiteindelijk wordt geen sanctie opgelegd en de wereldtitel van Räikkönen bevestigd. Inmiddels heeft Team McLaren te kennen gegeven in hoger beroep te gaan tegen deze beslissing.
  • AtletiekAmsterdam vormt het decor voor een supersnelle ING Amsterdam Marathon, die in de op één na snelste jaartijd wordt gewonnen door de Keniaan Emmanuel Mutai in 2:06.29. Op de finish heeft Mutai 16 seconden voorsprong op zijn landgenoot Richard Limo. Met daarna nog eens vijf man in de 2:07 manifesteert deze editie van de Amsterdam marathon zich als een van de sterkste van het jaar. Kamiel Maase profiteert ook van de gunstige omstandigheden en het hoge tempo: hij loopt naar een negende plaats en een nieuw Nederlands record. De 36-jarige atleet uit Nijmegen verbetert zijn eigen nationale toptijd met tien seconden tot 2:08.21.
    Bij de vrouwen wint de Keniaanse Magdaline Chemjor in een wat tegenvallende tijd van 2:28.16. De 26-jarige Hilda Kibet, sinds vorige week Nederlandse, komt in haar eerste marathon na een moeizame tweede helft tot 2:32.09 en eindigt in de eindrangschikking als zesde.
  • Wielersport - De slotdag van het EK baanwielrennen levert Nederland twee gouden plakken op. Teun Mulder wint de sprintomnium door drie van de vier onderdelen te winnen. Jens Mouris en Peter Schep winnen goud op de koppelkoers.
  • AtletiekPeking, waar volgend jaar de Olympische Zomerspelen 2008 zullen plaatsvinden, is ditmaal het decor voor de preolympische marathon. Een strakblauwe lucht en een beetje wind zorgen voor relatief gunstige condities, waarvan de Keniaan Nephat Kinyanjui bij de mannen het meest profiteert. Hij wint in een persoonlijke record van 2:08.09, voor de Chinezen Ren Longyun (2:08.16) en Han Gang (2:08.56). Twee voormalige Nederlandse topatleten debuteren beiden op de marathon in Peking en lopen opmerkelijke tijden: Simon Vroemen laat de klokken stilstaan op een tijd van ongeveer 2:23.40; Marko Koers finisht na 2:45.07.
    Bij de vrouwen wint de pas 19-jarige Chinese Chen Rong in een tijd van 2:27.05, 15 seconden eerder dan haar nog twee jaar jongere landgenote Zhang Yingying en 26 seconden voor de als derde finishende Chinese Bai Xue, die 18 jaar oud is. Voor winnares Chen Rong, die haar PR met ruim 7 minuten verbetert, is het al de vijfde keer dat zij op de marathon uitkomt.

20 oktober[brontekst bewerken]

19 oktober[brontekst bewerken]

18 oktober[brontekst bewerken]

17 oktober[brontekst bewerken]

16 oktober[brontekst bewerken]

  • AtletiekNederlands beste langeafstandsloper Kamiel Maase kondigt aan, dat hij na de marathon op de Olympische Spelen van 2008 in Peking een punt zet achter zijn atletiekloopbaan. ‘Ik ben dan 37 en heb er twintig jaren hardlopen op zitten’, vertelt Maase in De Telegraaf. ‘Het is een mooi moment om te gaan afbouwen.’ Maase is overigens verre van blij dat de Olympische Spelen volgend jaar in de Chinese hoofdstad worden gehouden. ‘De helft van de inwoners van Peking vlucht in augustus de stad uit vanwege de hitte en wij gaan er doodleuk een marathon lopen. Dat is natuurlijk van den gekke.’ Het enige wat Maase kan doen is hopen op lage temperaturen. ‘Hitte breekt me op,’ aldus de Nederlandse recordhouder.

15 oktober[brontekst bewerken]

14 oktober[brontekst bewerken]

  • Rugby - Het Zuid-Afrikaans rugbyteam plaatst zich voor de finale van het WK 2007. In het Stade de France wordt Argentinië met 37-13 verslagen. Bryan Habana scoort twee try's en brengt zijn totaal tijdens dit WK op acht, waarmee hij het record van Jonah Lomu evenaart.
  • AtletiekLornah Kiplagat verdedigt met succes haar wereldtitel wegatletiek. Onder ideale omstandigheden en op een vlak en snel parcours komt de Noord-Hollandse atlete in het Italiaanse Udine na een fabuleuze race op de halve marathon tot een tijd van 1:06.25, waarmee zij het wereldrecord met 19 seconden verbetert. En passant verbetert zij ook haar eigen wereldrecord op de 20 km van vorig jaar, want in Udine wordt als officiële tussentijd 1:02.57 voor haar geklokt, 24 seconden onder haar tijd in Debrecen. Tweede wordt de Keniaanse Mary Keitany in een eveneens uitstekende 1:06.48, gevolgd door haar landgenote Pamela Chepchumba in 1:08.06. Het landenklassement gaat bij de vrouwen naar Kenia, voor Ethiopië en Japan. Voor een goede prestatie zorgt ook de tweede Nederlandse deelneemster Selma Borst, die 31e wordt in 1:09.10, een verbetering van haar persoonlijke record met 2.13.
    Bij de mannen is het de Eritreeër Zersenay Tadese, die naar een prolongatie van zijn wereldtitel op de weg snelt in een nieuw kampioenschapsrecord van 58.39, voor Patrick Makau Musyoki (Ken) in 59.02 en Evans Cheruiyot (Ken) in 59.05. Het landenklassement gaat ook hier naar Kenia, voor Eritrea en Ethiopië.
  • Wielersport - Ook de 101e editie van de "sprintersklassieker" Parijs-Tours eindigt in een massasprint. Alessandro Petacchi wint voor Francesco Chicchi en Óscar Freire.
  • Atletiek - De 24e editie van de marathon van Eindhoven wordt gewonnen door Philip Singoei. De 32-jarige Keniaan, die de laatste zeven kilometer in z’n eentje moet opknappen, duikt met een scherp eindschot onder de zo gewenste 2 uur 8 minuten en brengt een eindtijd van 2:07.57 uur op de klokken, een parcoursrecord. Hij plaatst ‘Eindhoven’ op een voorlopige zesde plaats op de wereldranglijst en is na twee tweede plaatsen en de zege van verleden jaar in 2:08.18 uur hard op weg om de nieuwe ‘Mister Eindhoven’ te worden. Op ruime achterstand van de winnaar komt verrassend Paul Biwott over de streep. De nummer twee van de Bredase Singelloop is van achteruit opgekomen en duikt nog net onder de 2 uur 10 minuten (2:09.56). Joseph Ngeny komt als derde na 2:11.05 over de eindstreep. Beste Nederlander en Beneluxkampioen wordt Greg van Hest, die in 2:21.13 als 15e finisht.
    Bij de vrouwen gaat de winstpremie naar Lydia Kurgat. De atlete uit Kenia blijft met 2:39.27 uur als enige onder de grens van 2 uur 40 minuten. Nadezhda Wijenberg, houdster van het parcoursrecord, stapt na 30 km uit de wedstrijd. Snelste Nederlandse wordt nu Inge van Bergen in 2:51.53, die daarmee het Beneluxkampioenschap wint.
  • Atletiek – De 4 Mijl van Groningen wordt voor de vierde keer op rij gewonnen door Eliud Kipchoge. De Keniaan, op het WK in Osaka winnaar van het zilver op de 5.000 m, is met 17.07,0 ruim vier seconden sneller dan zijn snelste tijd tot nu toe uit 2005. Kipchoge gaat 17.500 deelnemers vooraf, van wie Simon Vroemen met 18.31,2 de snelste Nederlander is.
    Bij de vrouwen wint de Ethiopische Deribe Alemu in 19.50,8, 14 seconden voor favoriete Rita Jeptoo (Ken), die aanvankelijk aan de leiding gaat, maar valt doordat ze op de hak wordt getrapt. Beste Nederlandse is Merel de Knegt, die in 21.21,2 vierde wordt.

13 oktober[brontekst bewerken]

12 oktober[brontekst bewerken]

11 oktober[brontekst bewerken]

9 oktober[brontekst bewerken]

  • Voetbal - Adrie Koster wordt aangesteld als interim-hoofdcoach bij Ajax. Hij volgt de ondanks eerdere ontkenningen toch naar Chelsea vertrokken Henk ten Cate op. Koster was op de kop af zes maanden in dienst bij Ajax als jeugdtrainer.

8 oktober[brontekst bewerken]

  • Wielersport - Daniele Bennati moet noodgedwongen zijn succesvolle seizoen beëindigen. Hij heeft last van een breuk in de rechterpols. De Italiaan won dit jaar onder andere twee etappes in de Ronde van Frankrijk en drie in de Ronde van Spanje en gold als een van de favorieten voor Parijs-Tours van aanstaande zondag.
  • Atletiek – De Amerikaanse atlete Marion Jones, die vorige week toegaf prestatiebevorderende middelen te hebben gebruikt voorafgaand aan de Olympische Spelen in 2000, levert haar olympische medailles in. De sprintster won indertijd in Sydney drie gouden en twee bronzen plakken. Het internationale Olympisch Comité IOC had al gesuggereerd, dat Jones haar medailles in zou moeten leveren. Het is nog onbekend of de medailles nu alsnog aan andere atletes toegekend zullen worden.

7 oktober[brontekst bewerken]

6 oktober[brontekst bewerken]

5 oktober[brontekst bewerken]

2 oktober[brontekst bewerken]

1 oktober[brontekst bewerken]

  • Atletiek - Viervoudig Olympisch kampioen discuswerpen Al Oerter overlijdt in Fort Myers, Florida, bericht Associated Press. Oerter, een van de grootste Amerikaanse atletiekhelden, had al vanaf jeugdige leeftijd last van een hoge bloeddruk. Hij bezweek aan de gevolgen van een hartafwijking. Eerder in 2003 had hij al eens een kortstondige hartstilstand opgelopen, maar was daarvan hersteld. De harttransplantatie die hem door cardiologen werd geadviseerd, wees hij toen echter van de hand. "Ik heb een interessant leven gehad en zal eruit stappen met wat ik bezit", was indertijd zijn commentaar. Oerter werd 71 jaar.