Kleine Wiske

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Wikiwerner (overleg | bijdragen) op 31 mrt 2019 om 13:17. (Het is "ervan uitgaan")
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Kleine Wiske
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Kleine Wiske (Friesland)
Kleine Wiske
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Súdwest-Fryslân
Coördinaten 52° 57′ NB, 5° 27′ OL
Overig
Postcode 8711
Woonplaats (BAG) Workum
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Súdwest-Fryslân

Kleine Wiske (Fries: Lytse Wiske of Warkumer Wiske) is een buurtschap in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten noorden van Koudum, ten oosten van Hindeloopen en ten zuidwesten van Workum, waar het formeel onder valt. De bewoning van de buurtschap ligt aan de Wiske, dat met de Aldedyk is verbonden over de Dijkvaart.

Het kent een viertal huizen/boerderijen in de Kleine Wiskepolder. Soms wordt de bewoning aan de Aldedyk aan de rand van deze polder ook de buurtschap gerekend, evenals een omgebouwde schuurtje aan de Dijkvaart.

Aan de andere zijde van de Slaperdijk, onderdeel van de N359 en de Nieuwe Vaart ligt de buurtschap Grote Wiske. Ze worden te samen ook wel als één geheel gezien, onder de noemer Wiske.

Geschiedenis

In 1664 werden er twee plaatsen voor het eerst apart genoemd, Gr. Wiske en Kl. Wiske terwijl 22 jaar eerder nog sprake was van één plaats, Terwisga. Deze verwijst naar Grote Wiske. Men gaat ervan uit dat Kleine Wiske als een dochtersnederzetting is ontstaan.

Grote Wiske is de oorspronkelijk moederkern van Wiske. Mogelijk duidt de in 1543 genoemde plaatsnaam Wistre naar Grote Wiske. In 1622 werd het vermeld als Terwisga. In 1664 werden er twee plaatsen genoemd, Gr. Wiske en Kl. Wiske. Kleine Wiske was dan waarschijnlijk een boerenplaats, bestaande uit één boerderij.

In 1840 kende Grote Wiske vijf boerderijen, mogelijk zijn een of twee daarvan een boerderij van Klein Wiske. Kleine Wiske groeide in het begin van de twintigste eeuw. In de eerste helft van de eeuw was Kleine Wiske zelfs de grootste van de twee, het had dan een vijftal huizen in de kern.

Maar het meest zuidelijke huis, bij de Oudeweg, verdween uiteindelijk weer. De Oudeweg werd later de weg de Zijl. De plaatsnaam zou duiden op het feit dat het de kleinere plaats was die is ontstaan bij of in een natte weide, groen dat in de winter onder water loopt.