Naar inhoud springen

Feyteburen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door RomaineBot (overleg | bijdragen) op 9 sep 2019 om 04:44. (→‎Kerk: |{{Largethumb}}| is redundant, gebruik voortaan |thumb|)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Feyteburen
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Feyteburen (Friesland)
Feyteburen
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Súdwest-Fryslân Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 1′ NB, 5° 33′ OL
Overig
Postcode 8616
Woonplaats (BAG) Westhem
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Súdwest-Fryslân

Feyteburen (Fries: Feytebuorren) is een buurtschap in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt in het noordelijke verlengde van het dorp Westhem. Feitelijk vormen de twee plaatsen één plaats maar verdeeld over twee kernen. Dat is al van oorsprong zo. Het is daarbij opvallend dat de kerk van het dorp dan juist in Feyteburen staat en niet in Westhem, die is uitgegroeid tot het dorp van de twee kernen. Ondanks de kerk is Feyteburen een buurt(schap) gebleven van Westhem.

Geschiedenis

De buurtschap is ontstaan op een terp. Een oude Nederlandse naam voor de plaats is Feiteburen, een andere oude naam is de Friestalige Feitebuorren. De plaatsnaam verwijst naar het feit dat een kleine nederzetting (buren) was van of opgericht door de persoon Feite. De in 1522 genoemde Fridsabura wijst waarschijnlijk naar deze buurtschap, maar helemaal zeker is dat niet.

Kerk

Bartolomeuskerk

De kerk, de Bartholomeüskerk is gewijd aan de heilige Bartolomeus. De uit kloostermoppen opgebouwde toren van deze kerk stamt uit de veertiende eeuw en vormt het oudste gedeelte van het gebouw. In de klokkenstoel van de toren hangen twee klokken. De oudste dateert uit 1353.

Het randschrift van deze klok luidt: Bartolomeus dibaphus St. rex et immaculata mater Jesu. Ave Maria. (Bartolomeus, de met purper beklede, de heilige koning en de onbevlekte moeder van Jezus. Wees gegroet Maria.) Tevens vermeldt de klok de naam van pastoor Luidulfrus.[1] De jongste klok dateert uit 1639. De huidige eenvoudige zaalkerk is gebouwd in 1708 ter vervanging van de middeleeuwse kerk.