Indijk (dorp)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Indijk (Súdwest-Fryslân))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Indijk
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Indijk (Friesland)
Indijk
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Súdwest-Fryslân Súdwest-Fryslân
Coördinaten 52° 57′ NB, 5° 36′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
115[1]
Overig
Postcode 8553
Woonplaatscode 2411
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Súdwest-Fryslân

Indijk (Fries: Yndyk) is een dorp annex gehucht in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten zuiden van Heeg, ten noordwesten Woudsend en ten noorden van Ypecolsga. Het dorp is een streekdorp met een open karakter aan het Heegermeer.

Aan de Woudsenderrakken ligt op het einde van de hoofdweg er aan vakantiepark. Deze vormt tevens de jonge bebouwde kom van Indijk. Er kan zowel permanent als recreatief worden bewoond, in/op een deel van het park. Aanpalend ligt er een jachthaven, op het grondgebied van Woudsend.

In 2021 telde het dorp 115 inwoners. Het dorp wordt soms ook wel aangehaald als een buurtschap. Ten noorden van de Woudsenderrakken ligt er nog een buitengebied van Indijk, tot aan het Johan Frisokanaal en de Nauwe Wijmerts. De boerderij aan die laatste ligt feitelijk in Smallebrugge maar heeft postadres van Heeg.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp Indijk is in de middeleeuwen ontstaan binnen een dijk op een dwars gelegen dijk, waarop de plaatsnaam op duidt. In 1449 werd het vermeld als Indyck, in 1579 als Indijck, in de 17e eeuw werd in het Fries vermeld als Aendye daarna duikt in de 18e eeuw op als Indyk en vanaf de 19e eeuw Indijk.

Tot 2011 lag Indijk in de voormalige gemeente Wymbritseradeel.

Klokkenstoel[bewerken | brontekst bewerken]

De Klokkenstoel van Indijk

In het dorp staat staat ook een van de klokkenstoelen in Friesland. De kerk van het dorp stond op een verhoging maar werd in de 17e of 18e eeuw afgebroken. In de plaats daarvan kwam er Klokkenstoel. Deze stond er al in 1720. De huidige klokkenstoel is echter van een latere datum.

Dit komt omdat in het voege voorjaar in 1949 een zware storm de klokkenstoel vernielde. In eerste instantie werd besloten de klokkenstoel niet te herbouwen. In de jaren 70 van de twintigste eeuw kwam er een actie van de bewoners die weer een klokkenstoel wilde hebben in het dorp. Er werd een klokkenstoel gekocht van een bedrijf uit Winterswijk. Deze had diens klokkenstoel gebruikt op een bouwbeurs. De klokkenstoel werd ingewijd in 1978.

In de klokkenstoel zit een 14e-eeuwse klok, deze hing ook in de oorspronkelijke klokkenstoel. De gemeente had deze bewaard in de gemeentewerf. De klokkenstoel is ondanks diens jonge leeftijd het enige rijksmonument van Indijk, waarschijnlijk vanwege door de oude klok.

Straatnaam[bewerken | brontekst bewerken]

Een opvallende feit is dat de hoofdstraat van het dorp feitelijk geen straatnaam heeft, de huizen aan de hoofdweg hebben adressering Nummer en dan het eigenlijk huisnummer. Op kaarten wordt vaak de dorpsnaam aangegeven als straatnaam.

Overleden in Indijk[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Indijk, Súdwest-Fryslân van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.