Gebruiker:JB63/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Metro van Wenen
JB63/Kladblok
Een metrotrein in station Stadtpark
Basisgegevens
Locatie Wenen, Oostenrijk
Vervoerssysteem Metro
Startdatum 8 mei 1976
Lengte trajecten 83,15
Aantal lijnen 5
Aantal stations 98
Aantal passagiers 1.300.000 per dag
Spoorwijdte 1.435 mm
Uitvoerder(s) Wiener Linien
Netwerkkaart
Netwerkkaart van de Metro van Wenen
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

De metro van Wenen (of U-Bahn), werd geopend in 1976, hoewel de basis van het systeem al veel ouder is. De exploitatie van de metro is in handen van Wiener Linien, het gemeentelijk vervoersbedrijf in de Oostenrijkse hoofdstad.

De Weense metro heeft vijf lijnen samen goed voor 83 km en heeft 98 stations. Als de overstapstations per lijn apart geteld worden komt dit aantal op 109. De treinen rijden tussen ongeveer 05.00 uur en 0.30 uur met tussenpozen van 2 tot 5 minuten, afhankelijk van het tijdstip en de dag van de week.

Wiener Stadtbahn[bewerken | brontekst bewerken]

De plannen voor een ondergrondse spoorweg door de stad gaan terug naar 1840. In de tweede helft van de 19e eeuw groeide de Weense bevolking fors en openden verschillende spoorwegmaatschappijen een kopstation aan de rand van de stad. Om het vervoer tussen de buitenwijken en de binnenstad te verbeteren en de kopstations onderling te verbinden werd in 1892 besloten tot de aanleg van de Stadtbahn met vier lijnen[1] naast de Nord-Süd Verbindungsbahn (Hauptzollamt – Praterstern) uit 1859 en de Verbindungsbahn uit 1860.

Aanleg[bewerken | brontekst bewerken]

De Weense stadsspoorlijnen werden tussen 1894 en 1901 als vier volwaardige spoorlijnen met stoomtractie. Daarnaast werd een verbindingsboog gebouwd tussen de lijnen G en D. Net als bij andere spoorlijnen was er zowel sprake van reizigersvervoer als goederenvervoer.

Lijn Traject Geopend
Vorortlinie (voorstadlijn) Hütteldorf-Hacking - Ottakring - Heiligenstadt 11 mei 1898
G (Gürtellinie) Meidling Hauptstraße - Westbahnhof – Heiligenstadt 1 juni 1898
W (Wientallinie) Hütteldorf-Hacking - Hauptzollamt (sinds 1 september 1975[2] Landstraße/Wien Mitte) 30 juni 1899
D (Donaukanallinie) Hauptzollamt - Heiligenstadt 6 augustus 1901

Vormgeving door Otto Wagner[bewerken | brontekst bewerken]

De Weense stadsspoorlijnen werden geheel ontworpen door Otto Wagner, vooraanstaand architect en lid van de Weense Sezession. Wagner ontwierp vele gebouwen die door het "gewone" volk gebruikt worden. Wenen was hiermee de enige stad in de wereld die haar stadsspoorlijn compleet door een architect liet ontwerpen. De stations van de lijnen U4 (van Hütteldorf tot en met Stadtpark) en van de U6 (van Nussdorfer Strasse tot en met Längenfeldgasse) en alle bijbehorende bruggen zijn nog intact. Ook de lijn Heiligenstadt-Ottakring-Hütteldorf, die onderdeel is van het normale spoorwegnet behoorde destijds tot de Stadtbahn en werd door Wagner ontworpen. Bijzonder is ook de monumentale toegang tot het station op de Karlsplatz, dat nog steeds gebruikt wordt (zie foto).

Elektrisch[bewerken | brontekst bewerken]

Na afloop van de Eerste Wereldoorlog werd de Stadtbahn op 8 december 1918 grotendeels gesloten als gevolg van kolenschaarste. In de nasleep van de Eerste Wereldoorlog besloot de stad Wenen de lijnen W, D en G op eigen kosten te elektrificeren hetgeen tussen juni en oktober 1925 werd gerealiseerd, de Vorortbahn kwam in handen van de in 1923 opgerichte ÖBB.[3] In 1932 eindigde het personenverkeer op een Vorortlinie en werd de lijn alleen nog voor goederenvervoer gebruikt. Sinds 1987 is deze lijn weer in gebruik als lijn S45 van de S-bahn. Nu zowel de stadstram als de Stadtbahn in handen waren van de gemeente werd tramlijn 18G in gebruik genomen die tussen Gumpendorfer Straße en de remise bij Michaelbeuern over de Gürtellinie reed en via verbindingssporen bij de beide stations weer op het tramnet verder ging.

Direct na de Anschluss in 1938 werden plannen gemaakt voor een uitbreiding van het bestaande stadsspoor, maar door de oorlog en de wederopbouw – Wenen had tijdens de Tweede Wereldoorlog te maken met zware bombardementen – kwamen deze plannen ruim twintig jaar in de ijskast te liggen. Na het Oostenrijks Staatsverdrag van 1955 en het daarop volgende vertrek van het geallieerde bestuur op 26 oktober 1955 werden nieuwe plannen gemaakt. Om het sterk groeiende wegverkeer ruim baan te geven besloot het Weense stadsbestuur in 1956 om tramlijn 18, die over de Wiedner Gürtel reed, ondergronds te leggen[4] en de eerste ondergrondse tramlijn werd in 1959 in geopend, in 1966 volgde de Zweierlinie. De tunnel uit 1959 werd naar het westen verlengd en sinds 11 januari 1969 is de tunnel met aftakkingen onder de südlicher Gürtel in gebruik. Sinds de ombouw van de Zweierlinie tot metro op 30 augustus 1980 is de südlicher Gürteltunnel de enige ondergrondse tramroute in Wenen.

U-bahn[bewerken | brontekst bewerken]

Op 26 januari 1968 besloot de gemeenteraad van Wenen tot de bouw van een metronet[5] in plaats van de bouw van nog meer tramtunnels. Dit net zou bestaan uit een nieuwe U1, de tot U2 omgebouwde Zweierlinie en de tot U4 omgebouwde Stadtbahnlijnen W en D. De oost-westlijn U3 zou nog nader worden uitgewerkt.

Uitwerking[bewerken | brontekst bewerken]

Vertakkingen[bewerken | brontekst bewerken]

De nadere uitwerking van het metronet, de U-Bahn-Netzvariante M[6] uit 1970, alsmede het alternatief Netzplan N2, gingen uit van lijnen die buiten het centrum in verschillende takken zouden splitsen. De U1 moest dan vanaf de Karlsplatz zich in U1 en U1a splitsen. U1a zou niet richting Reumannplatz gaan maar richting Kliebergasse en verder over de Badner Bahn. De U1a is helemaal vervallen. Vanaf de Praterstern zou er een U1b komen richting stadionbad. Deze tak is in 2008 grotendeels gerealiseerd als onderdeel van de oostelijke verlenging van U2. De U2 zou ten noorden van de Frankhplatz doorlopen tot Oberdöbling waarbij bij Volksoper de U2A richting Gersthof zou afsplitsen. Aan de zuidkant zou de U2 verder doorlopen dan de Karlsplatz namelijk tot Sankt Marx en vandaar zich splitsen in U2 richting Schwechat en U2B richting Kaiserebersdorf. De Zweierlinie werd echter gekoppeld aan de zijtak van U4 en het deel ten zuiden van de Karlsplatz is evenmin gebouwd zodat de U2A en U2B niet verder kwamen dan de tekentafel. De U3 zou bijna dezelfde lijn hebben als vandaag behalve dat hij zich aan het westeinde in twee parallel lopende lijnen zou splitsen in U3 (Neubaugasse, Thaliastraße, Haberlgasse, Ottakring) en U3a (Kirchengasse, Zieglergasse, Westbahnhof, Kardinal Rauscherplatz, Johnstraße, Baumgarten. Voor een groot deel kunnen we zeggen dat deze lijnen bij elkaar gevoegd zijn. Vanaf de Philadelphiabrücke zou de U6 zich opsplitsen in een U6 en een U6B. Laatste zou richting Oberlaaerstraße gaan, terwijl de tramtunnel uit 1969 als U6A zou worden aangesloten. Op 7 september 1981 werd de eerste vertakking als U2/U4 bij Schottenring in gebruik genomen. Dit leidde echter tot ernstige verstoringen in de dienstuitvoering zodat het concept met vertakkingen werd verlaten.

Lijn U5[bewerken | brontekst bewerken]

Toen het metronet in de jaren 1966-1973 gepland werd, werden ook de nummers aan de lijnen gegeven. Nummer vijf werd steeds toegekend aan lijnen de niet verder kwamen dan de tekentafel, omdat ze niet haalbaar bleken. Zo had de lijn van Karlsplatz naar het stadion eens nummer 5 en ook de niet gerealiseerde lijn op de linkeroever had ooit nummer 5. In 2014 werd een geheel nieuwe zuidtak voor de U2 voorgesteld, deze wordt bij Rathaus onder de oude tramtunnel gelegd[7]. Hierbij kwam ook de U5 weer in beeld, nu als automatische metro door de tramtunnel uit 1966. De niet gebouwde verlenging van de U2 ten zuiden van Karlsplatz is als mogelijke verlenging van U5 voorzien[8]. Ten noorden van Rathaus zal in 2025 het voorlopige eindpunt komen als Frankhplatz iets ten noorden van het ooit geplande kruisingsstation. Daarna zal de U5 verder naar het noorden het ooit voor de U2 voorziene traject volgen tot Arne-Carlsson-Park en dan naar het westen afbuigen om bij de Elterleinplatz op het traject langs de Rosensteingasse uit te komen dat in de jaren 1960 voor de U5 was bestemd. langs . met een verdere verlenging naar het westen kunnen dan ook Hernals en Dornbach worden aangesloten op de metro. De U2 loopt dan vanaf 2028 verder naar het zuiden langs de stations, Neubaugasse, Pilgramgasse, Reinprechtsdorferstraße, Matzleinsdorferplatz, Kundrathstraße en Wienerbergstraße.

Lijn U7[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn ook plannen geweest voor een U7. Deze zou aan de oostkant van de Donau tussen Floridsdorf en Donaustad via Kagran, Stadlau naar Aspern moeten rijden en had in netzvariante M het nummer 5. Dit project was echter niet levensvatbaar omdat er in dit gebied te weinig mensen wonen. De ontsluiting van dit stadsdeel zou veel beter met een sneltramlijn kunnen worden opgelost[9].

Aanleg[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste bouwwerkzaamheden begonnen in 1969 op de Karlsplatz, het grootste knooppunt in het metronetwerk, waar de lijnen U1, U2 en U4 samenkomen.

De bouw kan worden onderscheiden in vijf fasen:

Bouwfase 1 (1969-1982)[bewerken | brontekst bewerken]

Vienna U-Bahn network in 1982 (end of first phase)
  • Bouw van U1 (Reumannplatz –- Kagran), 10 km, van het zuiden van de stad via het centrum naar het oosten
  • Ombouw en verlenging van bestaande ondergrondse tramlijn tot U2 (Schottenring –- Karlsplatz), 3,6 km
  • Ombouw van Stadtbahn WD tot U4 (Hütteldorf –- Heiligenstadt), 16,4 km, van het uiterste westelijke punt van de stad, via het centrum naar het uiterste noordelijke punt.

Op 22 september 1973 begon het ondergrondse proefbedrijf op de U1 tussen Karlsplatz en Taubstummengasse en op 8 mei 1976 werd met een proefexploitatie begonnen tussen Heiligenstadt en Friedensbrücke. Dit laatste was een tot het nieuwe systeem omgebouwd traject van de Stadtbahn. De lijnen van de Stadtbahn reden links door hun voorgeschiedenis als spoorlijn (in Oostenrijk rijden de treinen en dus ook de stadtbahn links) en hadden allemaal een conventioneel tramwegsysteem, qua bovenleiding en seinstelsel. De metro kreeg een derde rail voor de stroomvoorziening en zou rechts gaan rijden, zodat ook het seinstelsel moest worden omgebouwd.

De eerste echte nieuwbouw werd op 25 februari 1978 geopend en was de U1 tussen Reumannplatz en Karlsplatz. De U2 volgde op 30 augustus 1980. Met oplevering van de gehele U1 naar Kagran op 3 september 1982 werd de eerste fase afgesloten. Het netwerk bedroeg toen 32 kilometer.

Bouwfase 2 (1982-2000)[bewerken | brontekst bewerken]

Vienna U-Bahn network in 2000 (end of second phase)
  • Bouw van de U3 (Ottakring –- Simmering), 13,5 km, van het zuidoosten van de stad via het centrum naar het noordwesten van de stad
  • Modernisering en verlenging van Stadtbahn G tot U6 (Siebenhirten –- Floridsdorf), 17,5 km

In de tweede fase werd de oude stadsspoorlijn tussen Heiligenstadt en Längenfeldgasse omgebouwd tot U6. Ook hier werd het rijden op het rechterspoor ingesteld en de signalering vervangen. Het systeem met bredere en hogere treinstellen en een derde rail, zoals op de andere metrolijnen werd toegepast, werd hier niet gebruikt. De kosten voor ombouw zouden hiermee te hoog worden. In 1995 werd de spoorlijn verlengd naar Sieberhirten en in 1996 werd de lijn naar Floridsdorf omgelegd, waarmee Heiligenstadt alleen nog het eindpunt van de U4 is.

In de bouw van de U3 werd in 1991 de lijn Erdberg-Volkstheater geopend, waarbij het hart van de stad geheel doorkruist was met metrolijnen. In 1995 volgde de uitbreiding naar Westbahnhof, in 1998 naar Ottakring en in 2000 was de lijn klaar met het opleveren van Erdberg-Simmering. De U3 is intussen tot "cultuurlijn" benoemd, waarbij alle stations een cultureel gestalte hebben gekregen.

De totale lengte van het metronet in 2000 was 61 kilometer.

Vienna U-Bahn network in 2010 (end of third phase)

Bouwfase 3 (2001-2010)[bewerken | brontekst bewerken]

  • Verlenging van de U1 van Kagran naar Leopoldau; (opening 2 september 2006: verlenging van 4,6 km)
  • verlenging van de U2 van Schottenring naar Stadion; (opening 10 mei 2008: verlenging van 3,9 km)
  • verlenging van de U2 van Stadion naar Aspernstraße (opening 2 oktober 2010);

Bouwfase 4 (2011-2023)[bewerken | brontekst bewerken]

Vienna U-Bahn network in 2023 (end of the fourth phase)

Op 13 juli 2007 is besloten tot:

  • Verlenging van de U2 van Aspernstraße naar het terrein van het voormalige vliegveld Aspern met de stations An den Alten Schanzen, Hausfeldstraße, Aspern Nord en Seestadt, voor € 358 miljoen (geopend 5 oktober 2013).
  • Verlenging van de U1 in zuidelijke richting naar Oberlaa via de stations Troststraße, Altes Landgut, Alaudagasse en Neulaa voor € 770 miljoen (geopend 2 september 2017).
  • Verlenging van de U2 in zuidelijke richting naar Gudrunstraße (Areal Hauptbahnhof) voor € 669 miljoen. Deze verlenging is in 2014 geschrapt ten gunste van een nieuwe route van de U2 naar het zuiden.

Eind november 2008 heeft het Weense stadsbestuur tot een vervroegde verlenging van de U6 besloten in verband met het nieuwe ziekenhuis.

  • Verlenging U6 van Florisdorf naar Wiener Krankenhaus Nord –- Brünner Straße
  • verlenging van de U6 van Siebenhirten naar Shopping City Süd.

Deze laatste twee verlengingen waren eind 2020 echter niet gerealiseerd.

Bouwfase 5 (2023 – 2030)[bewerken | brontekst bewerken]

Projected network 2030 (end of the fifth phase)

In 2014 is het Linienkreuz U2xU5 gepresenteerd, dit omvat

  • Verlegging van de U2 vanaf Rathaus naar Inzersdorf.
  • Nieuwe lijn U5: oude U2 traject Gudrunstraße naar Rathaus en vanaf Rathaus een nieuw traject naar Hernals.

Hiertoe is in het voorjaar van 2021 de Zweierlinie van de U2 afgekoppeld, de ombouw van deze tunnel uit 1966 tot U5 moet in het voorjaar 2024 worden afgerond, het eerste deel van de U2 naar het zuiden moet in 2028 gereed zijn. De geschrapte verlenging naar de Gudrunstraße kan later alsnog als verlenging van de U5 worden gerealiseerd. Daarnaast is er groen licht voor de planningsfase gegeven waar na 2019 aan gebouwd wordt voor:

  • Verlenging van de U6 naar Stammersdorf
  • Verlenging van de U4 naar Auhof

Toekomstplannen[bewerken | brontekst bewerken]

Zoals al in de plannen van 1968 was voorzien als U1A zijn er nog steeds plannen om de Lokalbahn Wien-Baden in de metro op te nemen, nu als verlenging van de U6 naar het zuiden. Politici hebben voor dit project als voorwaarde gesteld dat als de U-Bahn naar Niederösterreich gaat rijden die deelstaat ook veel meer daaraan mee moet gaan betalen.

Eröff­nung Streckenabschnitt Länge
in km
hmp
26.05.1962 Knoten Vösendorf – ASt Leobersdorf 24,875 4
19.12.1962 Knoten Wien-Inzersdorf – Knoten Vösendorf 3,370 0
14.12.1963 ASt Leobersdorf – ASt Wöllersdorf 9,025 29
15.09.1964 ASt Wöllersdorf – Bad Fischau 3,000 33
19.12.1964 Bad Fischau – Knoten Wiener Neustadt 5,209 40
13.12.1969 ASt Gleisdorf-West – Raaba 17,795 161
25.06.1970 HASt Wernberg – Knoten Villach (RFB) 3,280 341
31.07.1970 ASt Pörtschach-West – HASt Wernberg 13,370 328
02.09.1970 Knoten Graz-Ost – ASt Graz-Raaba 1,720 179a
02.09.1970 Raaba – Knoten Graz-Ost 1,150 179b
25.06.1971 HASt Krumpendorf-West – ASt Pörtschach-West 7,684 320
30.09.1971 HASt Wernberg – Knoten Villach (rechte RFB) 3,280 341
01.07.1972 ASt Klagenfurt-West – HASt Krumpendorf-West 2,495 317
01.12.1973 ASt Graz-Raaba – ASt Graz-Liebenau 1,471 179c
01.12.1973 Knoten Graz-Ost – ASt Mooskirchen 20,637 179
25.07.1975 Knoten Wiener Neustadt – Knoten Seebenstein 10,620 47
09.07.1977 Knoten Villach – ASt Villach Warmbad (1. RFB) 8,375 345
08.06.1978 Knoten Villach – ASt Villach Warmbad (2. RFB) 8,375 345
06.12.1980 ASt Gleisdorf-Süd – ASt Gleisdorf-West 3,212 157
19.12.1981 Obergroßau – ASt Gleisdorf-Süd 4,324 154
24.06.1982 Knoten Seebenstein – ASt Grimmenstein 9,059 57
27.09.1982 ASt Mooskirchen – ASt Modriach (linke RFB) 3,212 200
27.09.1982 ASt Modriach – ASt Bad St. Leonhard 17,238 224
03.11.1983 ASt Grimmenstein – HASt Edlitz 2,508 66
10.12.1983 ASt Hartberg – ASt Ilz-Fürstenfeld (rechte RFB) 23,117 115
10.12.1983 ASt Ilz-Fürstenfeld – Obergroßau (linke RFB) 14,309 138
29.06.1984 ASt Villach-Warmbad – ASt Arnoldstein (1. RFB) 13,075 353
31.10.1984 ASt Villach-Warmbad – ASt Arnoldstein (2. RFB) 13,075 353
22.11.1985 HASt Edlitz – ASt Hartberg 47,018 69
04.07.1986 ASt Arnoldstein – Staatsgrenze 3,856 366
26.07.1986 ASt Bad St. Leonhard – Wolfsberg-Nord (linke RFB) 11,116 241
26.07.1986 Wolfsberg-Nord – ASt Wolfsberg-Süd 3,160 252
02.07.1987 ASt Wolfsberg-Süd – ASt St. Andrä 9,285 255
31.10.1989 ASt Hartberg – ASt Sebersdorf-Bad Waltersdorf (linke RFB) 23,117 115
28.06.1990 ASt St. Andrä – ASt Völkermarkt-Ost 13,584 264
02.07.1991 ASt Sebersdorf-Bad Waltersdorf – ASt Ilz-Fürstenfeld (linke RFB) 23,117 126
03.07.1992 ASt Völkermarkt-Ost – ASt Völkermarkt-West 10,521 278
17.07.1995 ASt Klagenfurt-Nord – ASt Klagenfurt-West 6,259 312
23.05.1996 ASt Klagenfurt-Ost – ASt Klagenfurt-Nord 6,888 305
26.11.1999 ASt Völkermarkt-West – ASt Klagenfurt-Ost 16,531 288
29.06.2005 ASt Mooskirchen – Ast Modriach, Abschnitt Herzogenberg (2. RFB) 23,647 200
04.12.2006 ASt Mooskirchen – Ast Modriach, Abschnitt Steinberg (2. RFB) 23,647 200
15.05.2007 ASt Bad Leonhard – Wolfsberg-Nord (2. RFB) 11,116 241
29.06.2007 ASt Mooskirchen – Ast Modriach, Abschnitt Unterwald (2. RFB) 23,647 200
Station Overstappunt Foto * Type Geopend Ligging County
Richmond Amtrak logo maaiveld 29 januari 1973 37° 56′ 13″ NB, 122° 21′ 11″ WL Contra Costa
El Cerrito del Norte viaductstation 29 januari 1973 37° 55′ 31″ NB, 122° 19′ 1″ WL Contra Costa
El Cerrito Plaza viaductstation 29 januari 1973 37° 54′ 10″ NB, 122° 17′ 56″ WL Contra Costa
North Berkeley kuip 29 januari 1973 37° 52′ 26″ NB, 122° 16′ 59″ WL Alameda
Downtown Berkeley ondiep gelegen zuilenstation 29 januari 1973 37° 52′ 11″ NB, 122° 16′ 5″ WL Alameda
Ashby kuip 29 januari 1973 37° 51′ 11″ NB, 122° 16′ 12″ WL Alameda
MacArthur talud 11 september 1972 37° 49′ 42″ NB, 122° 16′ 1″ WL Alameda
19th Street Oakland ondiep gelegen zuilenstation 11 september 1972 37° 48′ 28″ NB, 122° 16′ 8″ WL Alameda
12th Street/Oakland City Center ondiep gelegen zuilenstation 11 september 1972 37° 48′ 13″ NB, 122° 16′ 19″ WL Alameda
Lake Merrit ondiep gelegen zuilenstation 11 september 1972 37° 47′ 52″ NB, 122° 16′ 1″ WL Alameda
Fruitvale viaductstation 11 september 1972 37° 46′ 29″ NB, 122° 13′ 26″ WL Alameda
Oakland Coliseum viaductstation 11 september 1972 37° 45′ 13″ NB, 122° 11′ 49″ WL Alameda
San Leandro viaductstation 11 september 1972 37° 43′ 18″ NB, 122° 09′ 40″ WL Alameda
Bay Fair viaductstation 11 september 1972 37° 41′ 49″ NB, 122° 07′ 37″ WL Alameda
Hayward viaductstation 11 september 1972 37° 40′ 11″ NB, 122° 05′ 13″ WL Alameda
South Hayward maaiveld 11 september 1972 37° 38′ 4″ NB, 122° 03′ 25″ WL Alameda
Union City talud 11 september 1972 37° 35′ 27″ NB, 122° 01′ 2″ WL Alameda
Fremont talud 11 september 1972 37° 33′ 27″ NB, 121° 58′ 37″ WL Alameda
Irvington maaiveld verwacht 2026 37° 31′ 58″ NB, 121° 57′ 13″ WL Alameda
Warm Springs/South Fremont maaiveld 25 maart 2017 37° 30′ 11″ NB, 121° 56′ 24″ WL Alameda
Milpitas uitgraving 13 juni 2020 37° 24′ 37″ NB, 121° 53′ 28″ WL Santa Clara
Berryessa/North San José viaductstation 13 juni 2020 37° 22′ 6″ NB, 121° 52′ 29″ WL Santa Clara

* De sorteerwaarde van de foto is de ligging langs de lijn


Vlaams Belgisch Nederlands Europees Fries Leeuwarden-Fryslân 2018 Van Dam tot Dom Zeeuws
Start Start Af of Start Start Start Start Start Start
       Diestsestraat
Leuven
Rue Grande
Dinant
Dorpsstraat
Ons Dorp
Vilnius
Litouwen
Drachten Fries Museum Binnenhof
Madurodam
Tholen    
Algemeen Fonds Algemeen fonds Algemeen fonds Algemeen fonds Algemien Fûns Algemeen fonds Algemeen fonds Algemeen fonds
Bruul
Mechelen
Diestsestraat
Leuven
Brink
Ons Dorp
Riga
Letland
De Rottefalle Sneek Amsterdamse Wijk
Madurodam
Sint-Annaland
Inkomsten Belasting Inkomstenbelasting Inkomstenbelasting Inkomstenbelasting Ynkomstebelesting Inkomstenbelasting Inkomstenbelasting Inkomstenbelasting
Station Noord Noordstation Station Zuid Schiphol
Amsterdam
Stasjon Súd Poiesz
1e winkel 1923
Prins Clausplein Oesterdam
Bondgenotenlaan
Leuven
Steenstraat
Brugge
Steenstraat
Arnhem
Sofia
Bulgarije
Drachtster Kompenije Fierljeppen Korenmarkt
Arnhem
Yerseke
Kans Kans Kans Kans Kâns Kans Kans Kans
Gasthuisstraat
Turnhout
Place du Monument
Spa
Ketelstraat
Arnhem
Boekarest
Roemenië
Grou IJlst Openluchtmuseum
Arnhem
Leopoldstraat
Turnhout
Kapellestraat
Oostende
Velperplein
Arnhem
Warschau
Polen
De Lemmer Blokhuispoort Stadion GelreDome
Arnhem
Gevangenis Gevangenis Gevangenis Gevangenis Yn 'e finzenis Gevangenis In de gevangenis Gevangenis
Lange Zoutstraat
Aalst
Rue de Diekirch
Arlon
Barteljorisstraat
Haarlem
Boedapest
Hongarije
De Jouwer Sloten Teylers Museum
Haarlem
Electriciteits Bedrijf Elektriciteitscentrale Elektriciteitsbedrijf Europees Parlement Enerzjybedriuw Elektriciteitsbedrijf
Fossylfrij Fryslân
Telecom ††
Vlamingstraat
Brugge
Bruul
Mechelen
Zijlweg
Haarlem
Bern
Zwitserland
Ir. D.F. Woudagemaal Sleat Frans Hals Museum
Haarlem
Kustlaan
Knokke
Place Verte
Verviers
Houtstraat
Haarlem
Helsinki
Finland
Starum Stavoren Sint Bavo
Haarlem
Colijnsplaat ††
Station Centraal Centraal Station Station West Rhein-Main
Frankfurt
Stasjon West Poiesz
1e supermarkt 1938
Amsterdam CS Stormvloedkering Deltawerken
Steenstraat
Brugge
Lippenslaan
Knokke
Neude
Utrecht
Stockholm
Zweden
Hylpen Skûtsjesilen Oudegracht
Utrecht
Deltapark Neeltje Jans ††
Algemeen Fonds Algemeen fonds Algemeen fonds Algemeen fonds Algemien Fûns Algemeen fonds Algemeen fonds Algemeen fonds
Kapellestraat
Oostende
Rue Royale
Tournai
Biltstraat
Utrecht
Wenen
Oostenrijk
Warkum Hindeloopen de Dom
Utrecht
Burgh-Haamstede ††
Rijselstraat
Kortrijk
Groenplaats
Antwerpen
Vreeburg
Utrecht
Lissabon
Portugal
Boalsert Douwe Egberts
De Witte Os 1953
Spoorwegmuseum
Utrecht
Grevelingen
Vrij Parking Gratis parking Vrij parkeren Vrij parkeren Frij Parkeare Vrij parkeren Vrij parkeren Vrij parkeren ††
Leuvensestraat
Tienen
Rue Saint Léonard
Liège
A Kerkhof
Groningen
Madrid
Spanje
Snitsermar Workum Waagplein
Groningen
Bruinisse
Kans Kans Kans Kans Kâns Kans Kans Kans ††
Kortrijksestraat
Gent
Lange Steenstraat
Kortrijk
Grote Markt
Groningen
Athene
Griekenland
Dokkum Het Friese Paard Groninger Museum
Groningen
Renesse
Grote Markt
Hasselt
Grande Place
Mons
Heerestraat
Groningen
Dublin
Ierland
Snits Bolsward Martinitoren
Groningen
Zierikzee
Buurtspoorwegen Buurtspoorwegen Station Noord Paris
Charles de Gaulle
Stasjon Noard Poiesz
1e bezorging 1946
Haven van Rotterdam Westerscheldetunnel
Groenplaats
Antwerpen
Grote Markt
Hasselt
Spui
's-Gravenhage
Kopenhagen
Denemarken
D. Nieuwenhuiswei
It Hearenfean
Afsluitdijk Wadden Center Het Torentje
's-Gravenhage
Breskens
Lakenstraat
Brussel
Place de l'Ange
Namur
Plein
's-Gravenhage
Londen
Verenigd Koninkrijk
Van Kleffensleane
It Hearenfean
Harlingen Het Kurhaus
's-Gravenhage
Terneuzen
Waterleiding Watermaatschappij Waterleiding Europees gerechtshof Wetterliedingbedriuw Waterleiding
Waterconnecting
Internet Waterbedrijf
Veldstraat
Gent
Hoogstraat
Brussel
L. Poten
's-Gravenhage
Luxemburg
Luxemburg
Huismanstrjitte
It Hearenfean
Sence of Place Paleis Noordeinde
's-Gravenhage
Sluis
Naar De Gevangenis Naar de gevangenis Naar de gevangenis Naar de gevangenis Nei de finzenis Naar de gevangenis Naar de gevangenis Naar de gevangenis
Huidevettersstraat
Antwerpen
Veldstraat
Gent
Hofplein
Rotterdam
Brussel
België
Voltastrjitte
Ljouwert
Franeker Hotel New York
Rotterdam
Oosterschelde
Vlaanderenstraat
Gent
Boulevard Tirou
Charleroi
Blaak
Rotterdam
Amsterdam
Nederland
Ruterskertier
Ljouwert
Hellema Koekjes
Sinds 1861
Euromast
Rotterdam
Westerschelde
Algemeen Fonds Algemeen fonds Algemeen fonds Algemeen fonds Algemien Fûns Algemeen fonds Algemeen fonds Algemeen fonds
Demerstraat
Hasselt
Boulevard d'Avroy
Liège
Coolsingel
Rotterdam
Rome
Italië
Eastergoawei
Ljouwert
Dokkum Erasmusbrug
Rotterdam
Vlissingen
Station Zuid Zuidstation Station Oost London
Heathrow
Stasjon East Poiesz
1e volledig elektrische bezorgauto 2018
Amsterdam Airport
Schiphol
Zeelandbrug
Kans Kans Kans Kans Kâns Kans Kans Kans
Meir
Antwerpen
Meir
Antwerpen
Leidsestraat
Amsterdam
Berlijn
Duitsland
Twibaksmerk
Ljouwert
Elfstedentocht P.C. Hooftstraat
Amsterdam
Domburg
Extra Belasting Extra belasting Extra belasting Extra inkomstenbelasting Ekstra belesting Extra belasting Extra belasting Extra belasting
Nieuwstraat
Brussel
Nieuwstraat
Brussel
Kalverstraat
Amsterdam
Parijs
Frankrijk
Bûterhoeke
Ljouwert
Leeuwarden de Dam
Amsterdam
Middelburg
† Deze velden staan als bestemming op een Kans- of Algemeenfondskaart en de kans is dus wat groter dat een speler hier belandt.
†† Deze velden zijn een even aantal velden van de gevangenis verwijderd en de kans is dus wat groter dat een speler hier belandt, namelijk als hij de gevangenis verlaat door dubbel te gooien.
Vlaams Belgisch Nederlands Europees Fries Leeuwarden-Fryslân 2018 Van Dam tot Dom Zeeuws
Start Start Af of Start Start Start Start Start Start
       Diestsestraat
Leuven
Rue Grande
Dinant
Dorpsstraat
Ons Dorp
Vilnius
Litouwen
Drachten Fries Museum Binnenhof
Madurodam
Tholen    
Algemeen Fonds Algemeen fonds Algemeen fonds Algemeen fonds Algemien Fûns Algemeen fonds Algemeen fonds Algemeen fonds
Bruul
Mechelen
Diestsestraat
Leuven
Brink
Ons Dorp
Riga
Letland
De Rottefalle Sneek Amsterdamse Wijk
Madurodam
Sint-Annaland
Inkomsten Belasting Inkomstenbelasting Inkomstenbelasting Inkomstenbelasting Ynkomstebelesting Inkomstenbelasting Inkomstenbelasting Inkomstenbelasting
Station Noord Noordstation Station Zuid Schiphol
Amsterdam
Stasjon Súd Poiesz
1e winkel 1923
Prins Clausplein Oesterdam
Bondgenotenlaan
Leuven
Steenstraat
Brugge
Steenstraat
Arnhem
Sofia
Bulgarije
Drachtster Kompenije Fierljeppen Korenmarkt
Arnhem
Yerseke
Kans Kans Kans Kans Kâns Kans Kans Kans
Gasthuisstraat
Turnhout
Place du Monument
Spa
Ketelstraat
Arnhem
Boekarest
Roemenië
Grou IJlst Openluchtmuseum
Arnhem
Leopoldstraat
Turnhout
Kapellestraat
Oostende
Velperplein
Arnhem
Warschau
Polen
De Lemmer Blokhuispoort Stadion GelreDome
Arnhem
Gevangenis Gevangenis Gevangenis Gevangenis Yn 'e finzenis Gevangenis In de gevangenis Gevangenis
Lange Zoutstraat
Aalst
Rue de Diekirch
Arlon
Barteljorisstraat
Haarlem
Boedapest
Hongarije
De Jouwer Sloten Teylers Museum
Haarlem
Electriciteits Bedrijf Elektriciteitscentrale Elektriciteitsbedrijf Europees Parlement Enerzjybedriuw Elektriciteitsbedrijf
Fossylfrij Fryslân
Telecom ††
Vlamingstraat
Brugge
Bruul
Mechelen
Zijlweg
Haarlem
Bern
Zwitserland
Ir. D.F. Woudagemaal Sleat Frans Hals Museum
Haarlem
Kustlaan
Knokke
Place Verte
Verviers
Houtstraat
Haarlem
Helsinki
Finland
Starum Stavoren Sint Bavo
Haarlem
Colijnsplaat ††
Station Centraal Centraal Station Station West Rhein-Main
Frankfurt
Stasjon West Poiesz
1e supermarkt 1938
Amsterdam CS Stormvloedkering Deltawerken
Steenstraat
Brugge
Lippenslaan
Knokke
Neude
Utrecht
Stockholm
Zweden
Hylpen Skûtsjesilen Oudegracht
Utrecht
Deltapark Neeltje Jans ††
Algemeen Fonds Algemeen fonds Algemeen fonds Algemeen fonds Algemien Fûns Algemeen fonds Algemeen fonds Algemeen fonds
Kapellestraat
Oostende
Rue Royale
Tournai
Biltstraat
Utrecht
Wenen
Oostenrijk
Warkum Hindeloopen de Dom
Utrecht
Burgh-Haamstede ††
Rijselstraat
Kortrijk
Groenplaats
Antwerpen
Vreeburg
Utrecht
Lissabon
Portugal
Boalsert Douwe Egberts
De Witte Os 1953
Spoorwegmuseum
Utrecht
Grevelingen
Vrij Parking Gratis parking Vrij parkeren Vrij parkeren Frij Parkeare Vrij parkeren Vrij parkeren Vrij parkeren ††
Leuvensestraat
Tienen
Rue Saint Léonard
Liège
A Kerkhof
Groningen
Madrid
Spanje
Snitsermar Workum Waagplein
Groningen
Bruinisse
Kans Kans Kans Kans Kâns Kans Kans Kans ††
Kortrijksestraat
Gent
Lange Steenstraat
Kortrijk
Grote Markt
Groningen
Athene
Griekenland
Dokkum Het Friese Paard Groninger Museum
Groningen
Renesse
Grote Markt
Hasselt
Grande Place
Mons
Heerestraat
Groningen
Dublin
Ierland
Snits Bolsward Martinitoren
Groningen
Zierikzee
Buurtspoorwegen Buurtspoorwegen Station Noord Paris
Charles de Gaulle
Stasjon Noard Poiesz
1e bezorging 1946
Haven van Rotterdam Westerscheldetunnel
Groenplaats
Antwerpen
Grote Markt
Hasselt
Spui
's-Gravenhage
Kopenhagen
Denemarken
D. Nieuwenhuiswei
It Hearenfean
Afsluitdijk Wadden Center Het Torentje
's-Gravenhage
Breskens
Lakenstraat
Brussel
Place de l'Ange
Namur
Plein
's-Gravenhage
Londen
Verenigd Koninkrijk
Van Kleffensleane
It Hearenfean
Harlingen Het Kurhaus
's-Gravenhage
Terneuzen
Waterleiding Watermaatschappij Waterleiding Europees gerechtshof Wetterliedingbedriuw Waterleiding
Waterconnecting
Internet Waterbedrijf
Veldstraat
Gent
Hoogstraat
Brussel
L. Poten
's-Gravenhage
Luxemburg
Luxemburg
Huismanstrjitte
It Hearenfean
Sence of Place Paleis Noordeinde
's-Gravenhage
Sluis
Naar De Gevangenis Naar de gevangenis Naar de gevangenis Naar de gevangenis Nei de finzenis Naar de gevangenis Naar de gevangenis Naar de gevangenis
Huidevettersstraat
Antwerpen
Veldstraat
Gent
Hofplein
Rotterdam
Brussel
België
Voltastrjitte
Ljouwert
Franeker Hotel New York
Rotterdam
Oosterschelde
Vlaanderenstraat
Gent
Boulevard Tirou
Charleroi
Blaak
Rotterdam
Amsterdam
Nederland
Ruterskertier
Ljouwert
Hellema Koekjes
Sinds 1861
Euromast
Rotterdam
Westerschelde
Algemeen Fonds Algemeen fonds Algemeen fonds Algemeen fonds Algemien Fûns Algemeen fonds Algemeen fonds Algemeen fonds
Demerstraat
Hasselt
Boulevard d'Avroy
Liège
Coolsingel
Rotterdam
Rome
Italië
Eastergoawei
Ljouwert
Dokkum Erasmusbrug
Rotterdam
Vlissingen
Station Zuid Zuidstation Station Oost London
Heathrow
Stasjon East Poiesz
1e volledig elektrische bezorgauto 2018
Amsterdam Airport
Schiphol
Zeelandbrug
Kans Kans Kans Kans Kâns Kans Kans Kans
Meir
Antwerpen
Meir
Antwerpen
Leidsestraat
Amsterdam
Berlijn
Duitsland
Twibaksmerk
Ljouwert
Elfstedentocht P.C. Hooftstraat
Amsterdam
Domburg
Extra Belasting Extra belasting Extra belasting Extra inkomstenbelasting Ekstra belesting Extra belasting Extra belasting Extra belasting
Nieuwstraat
Brussel
Nieuwstraat
Brussel
Kalverstraat
Amsterdam
Parijs
Frankrijk
Bûterhoeke
Ljouwert
Leeuwarden de Dam
Amsterdam
Middelburg
† Deze velden staan als bestemming op een Kans- of Algemeenfondskaart en de kans is dus wat groter dat een speler hier belandt.
†† Deze velden zijn een even aantal velden van de gevangenis verwijderd en de kans is dus wat groter dat een speler hier belandt, namelijk als hij de gevangenis verlaat door dubbel te gooien.
Vlaams Belgisch Nederlands Europees Fries Leeuwarden-Fryslân 2018 Van Dam tot Dom Zeeuws
Start Start Af of Start Start Start Start Start Start
       Diestsestraat
Leuven
Rue Grande
Dinant
Dorpsstraat
Ons Dorp
Vilnius
Litouwen
Drachten Fries Museum Binnenhof
Madurodam
Tholen    
Algemeen Fonds Algemeen fonds Algemeen fonds Algemeen fonds Algemien Fûns Algemeen fonds Algemeen fonds Algemeen fonds
Bruul
Mechelen
Diestsestraat
Leuven
Brink
Ons Dorp
Riga
Letland
De Rottefalle Sneek Amsterdamse Wijk
Madurodam
Sint-Annaland
Inkomsten Belasting Inkomstenbelasting Inkomstenbelasting Inkomstenbelasting Ynkomstebelesting Inkomstenbelasting Inkomstenbelasting Inkomstenbelasting
Station Noord Noordstation Station Zuid Schiphol
Amsterdam
Stasjon Súd Poiesz
1e winkel 1923
Prins Clausplein Oesterdam
Bondgenotenlaan
Leuven
Steenstraat
Brugge
Steenstraat
Arnhem
Sofia
Bulgarije
Drachtster Kompenije Fierljeppen Korenmarkt
Arnhem
Yerseke
Kans Kans Kans Kans Kâns Kans Kans Kans
Gasthuisstraat
Turnhout
Place du Monument
Spa
Ketelstraat
Arnhem
Boekarest
Roemenië
Grou IJlst Openluchtmuseum
Arnhem
Leopoldstraat
Turnhout
Kapellestraat
Oostende
Velperplein
Arnhem
Warschau
Polen
De Lemmer Blokhuispoort Stadion GelreDome
Arnhem
Gevangenis Gevangenis Gevangenis Gevangenis Yn 'e finzenis Gevangenis In de gevangenis Gevangenis
Lange Zoutstraat
Aalst
Rue de Diekirch
Arlon
Barteljorisstraat
Haarlem
Boedapest
Hongarije
De Jouwer Sloten Teylers Museum
Haarlem
Electriciteits Bedrijf Elektriciteitscentrale Elektriciteitsbedrijf Europees Parlement Enerzjybedriuw Elektriciteitsbedrijf
Fossylfrij Fryslân
Telecom ††
Vlamingstraat
Brugge
Bruul
Mechelen
Zijlweg
Haarlem
Bern
Zwitserland
Ir. D.F. Woudagemaal Sleat Frans Hals Museum
Haarlem
Kustlaan
Knokke
Place Verte
Verviers
Houtstraat
Haarlem
Helsinki
Finland
Starum Stavoren Sint Bavo
Haarlem
Colijnsplaat ††
Station Centraal Centraal Station Station West Rhein-Main
Frankfurt
Stasjon West Poiesz
1e supermarkt 1938
Amsterdam CS Stormvloedkering Deltawerken
Steenstraat
Brugge
Lippenslaan
Knokke
Neude
Utrecht
Stockholm
Zweden
Hylpen Skûtsjesilen Oudegracht
Utrecht
Deltapark Neeltje Jans ††
Algemeen Fonds Algemeen fonds Algemeen fonds Algemeen fonds Algemien Fûns Algemeen fonds Algemeen fonds Algemeen fonds
Kapellestraat
Oostende
Rue Royale
Tournai
Biltstraat
Utrecht
Wenen
Oostenrijk
Warkum Hindeloopen de Dom
Utrecht
Burgh-Haamstede ††
Rijselstraat
Kortrijk
Groenplaats
Antwerpen
Vreeburg
Utrecht
Lissabon
Portugal
Boalsert Douwe Egberts
De Witte Os 1953
Spoorwegmuseum
Utrecht
Grevelingen
Vrij Parking Gratis parking Vrij parkeren Vrij parkeren Frij Parkeare Vrij parkeren Vrij parkeren Vrij parkeren ††
Leuvensestraat
Tienen
Rue Saint Léonard
Liège
A Kerkhof
Groningen
Madrid
Spanje
Snitsermar Workum Waagplein
Groningen
Bruinisse
Kans Kans Kans Kans Kâns Kans Kans Kans ††
Kortrijksestraat
Gent
Lange Steenstraat
Kortrijk
Grote Markt
Groningen
Athene
Griekenland
Dokkum Het Friese Paard Groninger Museum
Groningen
Renesse
Grote Markt
Hasselt
Grande Place
Mons
Heerestraat
Groningen
Dublin
Ierland
Snits Bolsward Martinitoren
Groningen
Zierikzee
Buurtspoorwegen Buurtspoorwegen Station Noord Paris
Charles de Gaulle
Stasjon Noard Poiesz
1e bezorging 1946
Haven van Rotterdam Westerscheldetunnel
Groenplaats
Antwerpen
Grote Markt
Hasselt
Spui
's-Gravenhage
Kopenhagen
Denemarken
D. Nieuwenhuiswei
It Hearenfean
Afsluitdijk Wadden Center Het Torentje
's-Gravenhage
Breskens
Lakenstraat
Brussel
Place de l'Ange
Namur
Plein
's-Gravenhage
Londen
Verenigd Koninkrijk
Van Kleffensleane
It Hearenfean
Harlingen Het Kurhaus
's-Gravenhage
Terneuzen
Waterleiding Watermaatschappij Waterleiding Europees gerechtshof Wetterliedingbedriuw Waterleiding
Waterconnecting
Internet Waterbedrijf
Veldstraat
Gent
Hoogstraat
Brussel
L. Poten
's-Gravenhage
Luxemburg
Luxemburg
Huismanstrjitte
It Hearenfean
Sence of Place Paleis Noordeinde
's-Gravenhage
Sluis
Naar De Gevangenis Naar de gevangenis Naar de gevangenis Naar de gevangenis Nei de finzenis Naar de gevangenis Naar de gevangenis Naar de gevangenis
Huidevettersstraat
Antwerpen
Veldstraat
Gent
Hofplein
Rotterdam
Brussel
België
Voltastrjitte
Ljouwert
Franeker Hotel New York
Rotterdam
Oosterschelde
Vlaanderenstraat
Gent
Boulevard Tirou
Charleroi
Blaak
Rotterdam
Amsterdam
Nederland
Ruterskertier
Ljouwert
Hellema Koekjes
Sinds 1861
Euromast
Rotterdam
Westerschelde
Algemeen Fonds Algemeen fonds Algemeen fonds Algemeen fonds Algemien Fûns Algemeen fonds Algemeen fonds Algemeen fonds
Demerstraat
Hasselt
Boulevard d'Avroy
Liège
Coolsingel
Rotterdam
Rome
Italië
Eastergoawei
Ljouwert
Dokkum Erasmusbrug
Rotterdam
Vlissingen
Station Zuid Zuidstation Station Oost London
Heathrow
Stasjon East Poiesz
1e volledig elektrische bezorgauto 2018
Amsterdam Airport
Schiphol
Zeelandbrug
Kans Kans Kans Kans Kâns Kans Kans Kans
Meir
Antwerpen
Meir
Antwerpen
Leidsestraat
Amsterdam
Berlijn
Duitsland
Twibaksmerk
Ljouwert
Elfstedentocht P.C. Hooftstraat
Amsterdam
Domburg
Extra Belasting Extra belasting Extra belasting Extra inkomstenbelasting Ekstra belesting Extra belasting Extra belasting Extra belasting
Nieuwstraat
Brussel
Nieuwstraat
Brussel
Kalverstraat
Amsterdam
Parijs
Frankrijk
Bûterhoeke
Ljouwert
Leeuwarden de Dam
Amsterdam
Middelburg
† Deze velden staan als bestemming op een Kans- of Algemeenfondskaart en de kans is dus wat groter dat een speler hier belandt.
†† Deze velden zijn een even aantal velden van de gevangenis verwijderd en de kans is dus wat groter dat een speler hier belandt, namelijk als hij de gevangenis verlaat door dubbel te gooien.
Vlaams Belgisch Nederlands Europees Fries Leeuwarden-Fryslân 2018 Van Dam tot Dom Zeeuws
Start Start Af of Start Start Start Start Start Start
       Diestsestraat
Leuven
Rue Grande
Dinant
Dorpsstraat
Ons Dorp
Vilnius
Litouwen
Drachten Fries Museum Binnenhof
Madurodam
Tholen    
Algemeen Fonds Algemeen fonds Algemeen fonds Algemeen fonds Algemien Fûns Algemeen fonds Algemeen fonds Algemeen fonds
Bruul
Mechelen
Diestsestraat
Leuven
Brink
Ons Dorp
Riga
Letland
De Rottefalle Sneek Amsterdamse Wijk
Madurodam
Sint-Annaland
Inkomsten Belasting Inkomstenbelasting Inkomstenbelasting Inkomstenbelasting Ynkomstebelesting Inkomstenbelasting Inkomstenbelasting Inkomstenbelasting
Station Noord Noordstation Station Zuid Schiphol
Amsterdam
Stasjon Súd Poiesz
1e winkel 1923
Prins Clausplein Oesterdam
Bondgenotenlaan
Leuven
Steenstraat
Brugge
Steenstraat
Arnhem
Sofia
Bulgarije
Drachtster Kompenije Fierljeppen Korenmarkt
Arnhem
Yerseke
Kans Kans Kans Kans Kâns Kans Kans Kans
Gasthuisstraat
Turnhout
Place du Monument
Spa
Ketelstraat
Arnhem
Boekarest
Roemenië
Grou IJlst Openluchtmuseum
Arnhem
Leopoldstraat
Turnhout
Kapellestraat
Oostende
Velperplein
Arnhem
Warschau
Polen
De Lemmer Blokhuispoort Stadion GelreDome
Arnhem
Gevangenis Gevangenis Gevangenis Gevangenis Yn 'e finzenis Gevangenis In de gevangenis Gevangenis
Lange Zoutstraat
Aalst
Rue de Diekirch
Arlon
Barteljorisstraat
Haarlem
Boedapest
Hongarije
De Jouwer Sloten Teylers Museum
Haarlem
Electriciteits Bedrijf Elektriciteitscentrale Elektriciteitsbedrijf Europees Parlement Enerzjybedriuw Elektriciteitsbedrijf
Fossylfrij Fryslân
Telecom ††
Vlamingstraat
Brugge
Bruul
Mechelen
Zijlweg
Haarlem
Bern
Zwitserland
Ir. D.F. Woudagemaal Sleat Frans Hals Museum
Haarlem
Kustlaan
Knokke
Place Verte
Verviers
Houtstraat
Haarlem
Helsinki
Finland
Starum Stavoren Sint Bavo
Haarlem
Colijnsplaat ††
Station Centraal Centraal Station Station West Rhein-Main
Frankfurt
Stasjon West Poiesz
1e supermarkt 1938
Amsterdam CS Stormvloedkering Deltawerken
Steenstraat
Brugge
Lippenslaan
Knokke
Neude
Utrecht
Stockholm
Zweden
Hylpen Skûtsjesilen Oudegracht
Utrecht
Deltapark Neeltje Jans ††
Algemeen Fonds Algemeen fonds Algemeen fonds Algemeen fonds Algemien Fûns Algemeen fonds Algemeen fonds Algemeen fonds
Kapellestraat
Oostende
Rue Royale
Tournai
Biltstraat
Utrecht
Wenen
Oostenrijk
Warkum Hindeloopen de Dom
Utrecht
Burgh-Haamstede ††
Rijselstraat
Kortrijk
Groenplaats
Antwerpen
Vreeburg
Utrecht
Lissabon
Portugal
Boalsert Douwe Egberts
De Witte Os 1953
Spoorwegmuseum
Utrecht
Grevelingen
Vrij Parking Gratis parking Vrij parkeren Vrij parkeren Frij Parkeare Vrij parkeren Vrij parkeren Vrij parkeren ††
Leuvensestraat
Tienen
Rue Saint Léonard
Liège
A Kerkhof
Groningen
Madrid
Spanje
Snitsermar Workum Waagplein
Groningen
Bruinisse
Kans Kans Kans Kans Kâns Kans Kans Kans ††
Kortrijksestraat
Gent
Lange Steenstraat
Kortrijk
Grote Markt
Groningen
Athene
Griekenland
Dokkum Het Friese Paard Groninger Museum
Groningen
Renesse
Grote Markt
Hasselt
Grande Place
Mons
Heerestraat
Groningen
Dublin
Ierland
Snits Bolsward Martinitoren
Groningen
Zierikzee
Buurtspoorwegen Buurtspoorwegen Station Noord Paris
Charles de Gaulle
Stasjon Noard Poiesz
1e bezorging 1946
Haven van Rotterdam Westerscheldetunnel
Groenplaats
Antwerpen
Grote Markt
Hasselt
Spui
's-Gravenhage
Kopenhagen
Denemarken
D. Nieuwenhuiswei
It Hearenfean
Afsluitdijk Wadden Center Het Torentje
's-Gravenhage
Breskens
Lakenstraat
Brussel
Place de l'Ange
Namur
Plein
's-Gravenhage
Londen
Verenigd Koninkrijk
Van Kleffensleane
It Hearenfean
Harlingen Het Kurhaus
's-Gravenhage
Terneuzen
Waterleiding Watermaatschappij Waterleiding Europees gerechtshof Wetterliedingbedriuw Waterleiding
Waterconnecting
Internet Waterbedrijf
Veldstraat
Gent
Hoogstraat
Brussel
L. Poten
's-Gravenhage
Luxemburg
Luxemburg
Huismanstrjitte
It Hearenfean
Sence of Place Paleis Noordeinde
's-Gravenhage
Sluis
Naar De Gevangenis Naar de gevangenis Naar de gevangenis Naar de gevangenis Nei de finzenis Naar de gevangenis Naar de gevangenis Naar de gevangenis
Huidevettersstraat
Antwerpen
Veldstraat
Gent
Hofplein
Rotterdam
Brussel
België
Voltastrjitte
Ljouwert
Franeker Hotel New York
Rotterdam
Oosterschelde
Vlaanderenstraat
Gent
Boulevard Tirou
Charleroi
Blaak
Rotterdam
Amsterdam
Nederland
Ruterskertier
Ljouwert
Hellema Koekjes
Sinds 1861
Euromast
Rotterdam
Westerschelde
Algemeen Fonds Algemeen fonds Algemeen fonds Algemeen fonds Algemien Fûns Algemeen fonds Algemeen fonds Algemeen fonds
Demerstraat
Hasselt
Boulevard d'Avroy
Liège
Coolsingel
Rotterdam
Rome
Italië
Eastergoawei
Ljouwert
Dokkum Erasmusbrug
Rotterdam
Vlissingen
Station Zuid Zuidstation Station Oost London
Heathrow
Stasjon East Poiesz
1e volledig elektrische bezorgauto 2018
Amsterdam Airport
Schiphol
Zeelandbrug
Kans Kans Kans Kans Kâns Kans Kans Kans
Meir
Antwerpen
Meir
Antwerpen
Leidsestraat
Amsterdam
Berlijn
Duitsland
Twibaksmerk
Ljouwert
Elfstedentocht P.C. Hooftstraat
Amsterdam
Domburg
Extra Belasting Extra belasting Extra belasting Extra inkomstenbelasting Ekstra belesting Extra belasting Extra belasting Extra belasting
Nieuwstraat
Brussel
Nieuwstraat
Brussel
Kalverstraat
Amsterdam
Parijs
Frankrijk
Bûterhoeke
Ljouwert
Leeuwarden de Dam
Amsterdam
Middelburg
† Deze velden staan als bestemming op een Kans- of Algemeenfondskaart en de kans is dus wat groter dat een speler hier belandt.
†† Deze velden zijn een even aantal velden van de gevangenis verwijderd en de kans is dus wat groter dat een speler hier belandt, namelijk als hij de gevangenis verlaat door dubbel te gooien.


<a class="mw-collapsible-text">Inklappen</a>
Stations van de Docklands Light Railway
<tbody></tbody>
Tak naar Bank:<a href="/wiki/Bank_(DLR)" title="Bank (DLR)">Bank</a>
Tak naar Tower Gateway:<a href="/wiki/Tower_Gateway_(metrostation)" title="Tower Gateway (metrostation)">Tower Gateway</a>
Gedeelde lijn:<a href="/wiki/Station_Shadwell" title="Station Shadwell">Shadwell</a> · <a href="/wiki/Station_Limehouse" title="Station Limehouse">Limehouse</a> · <a href="/wiki/Westferry_(metrostation)" title="Westferry (metrostation)">Westferry</a> · <a href="/wiki/Poplar_(metrostation)" title="Poplar (metrostation)">Poplar</a> · <a href="/wiki/Blackwall_(metrostation)" title="Blackwall (metrostation)">Blackwall</a> · <a href="/wiki/East_India_(metrostation)" title="East India (metrostation)">East India</a> · <a href="/wiki/Canning_Town_(metrostation)" title="Canning Town (metrostation)">Canning Town</a>
Tak naar Beckton:<a href="/wiki/Royal_Victoria_(metrostation)" title="Royal Victoria (metrostation)">Royal Victoria</a> · <a href="/wiki/Custom_House_for_ExCeL" title="Custom House for ExCeL">Custom House</a> · <a href="/wiki/Prince_Regent_(metrostation)" title="Prince Regent (metrostation)">Prince Regent</a> · <a href="/wiki/Royal_Albert_(metrostation)" title="Royal Albert (metrostation)">Royal Albert</a> · <a href="/wiki/Beckton_Park_(metrostation)" title="Beckton Park (metrostation)">Beckton Park</a> · <a href="/wiki/Cyprus_(metrostation)" title="Cyprus (metrostation)">Cyprus</a> · <a href="/wiki/Gallions_Reach_(metrostation)" title="Gallions Reach (metrostation)">Gallions Reach</a> · <a href="/wiki/Beckton_(metrostation)" title="Beckton (metrostation)">Beckton</a>
Tak naar London City Airport:<a href="/wiki/West_Silvertown_(metrostation)" title="West Silvertown (metrostation)">West Silvertown</a> · <a href="/wiki/Pontoon_Dock_(metrostation)" title="Pontoon Dock (metrostation)">Pontoon Dock</a> · <a href="/wiki/London_City_Airport_(metrostation)" title="London City Airport (metrostation)">London City Airport</a> · <a href="/wiki/King_George_V_(metrostation)" title="King George V (metrostation)">King George V</a> · <a href="/wiki/Woolwich_Arsenal_(DLR)" title="Woolwich Arsenal (DLR)">Woolwich Arsenal</a>
Tak naar Stratford:<a href="/wiki/Station_Stratford" title="Station Stratford">Stratford</a> · <a href="/wiki/Pudding_Mill_Lane_(metrostation)" title="Pudding Mill Lane (metrostation)">Pudding Mill Lane</a> · <a href="/wiki/Bow_Church_(metrostation)" title="Bow Church (metrostation)">Bow Church</a> · <a href="/wiki/Devons_Road_(metrostation)" title="Devons Road (metrostation)">Devons Road</a> · <a href="/wiki/Langdon_Park_(metrostation)" title="Langdon Park (metrostation)">Langdon Park</a> · <a href="/wiki/All_Saints_(metrostation)" title="All Saints (metrostation)">All Saints</a> · <a href="/wiki/Poplar_(metrostation)" title="Poplar (metrostation)">Poplar</a>
Verlenging naar Stratford International:<a href="/wiki/Star_Lane_(metrostation)" title="Star Lane (metrostation)">Star Lane</a> · <a href="/wiki/Abbey_Road_(metrostation)" title="Abbey Road (metrostation)">Abbey Road</a> · <a href="/wiki/Station_West_Ham" title="Station West Ham">West Ham</a> · <a href="/wiki/Stratford_High_Street_(metrostation)" title="Stratford High Street (metrostation)">Stratford High Street</a> · <a href="/wiki/Station_Stratford" title="Station Stratford">Stratford</a> · <a href="/wiki/Stratford_International_(DLR)" title="Stratford International (DLR)">Stratford International (DLR)</a>
Tak naar Lewisham:<a href="/wiki/West_India_Quay_(metrostation)" title="West India Quay (metrostation)">West India Quay</a> · <a href="/wiki/Canary_Wharf_(station)" title="Canary Wharf (station)">Canary Wharf</a> · <a href="/wiki/Heron_Quays_(metrostation)" title="Heron Quays (metrostation)">Heron Quays</a> · <a href="/wiki/South_Quay_(metrostation)" title="South Quay (metrostation)">South Quay</a> · <a href="/wiki/Crossharbour_%26_London_Arena_(metrostation)" title="Crossharbour & London Arena (metrostation)">Crossharbour</a> · <a href="/wiki/Mudchute_(metrostation)" title="Mudchute (metrostation)">Mudchute</a> · <a href="/wiki/Island_Gardens_(metrostation)" title="Island Gardens (metrostation)">Island Gardens</a> · <a href="/wiki/Cutty_Sark_(metrostation)" title="Cutty Sark (metrostation)">Cutty Sark</a> · <a href="/wiki/Station_Greenwich" title="Station Greenwich">Greenwich</a> · <a href="/wiki/Deptford_Bridge_(metrostation)" title="Deptford Bridge (metrostation)">Deptford Bridge</a> · <a href="/wiki/Elverson_Road" title="Elverson Road">Elverson Road</a> · <a href="/wiki/Station_Lewisham" title="Station Lewisham">Lewisham</a>
  1. Robert Schwandl: U-Bahn, S-Bahn & Tram in Wien. Robert Schwandl Verlag, Berlijn 2018. ISBN 978-3-936573-55-8. Blz. 10
  2. Dr. Kirchmayer c.h., Presse- und Werbeabteilung der Österreichischen Bundesbahnen: “Lesermeinung: Umbenennung von Bahnhöfen.”. Arbeiterzeitung, Wenen 11 mei 1975.
  3. Robert Schwandl: U-Bahn, S-Bahn & Tram in Wien. Robert Schwandl Verlag, Berlijn 2018. ISBN 978-3-936573-55-8. Blz. 12
  4. Robert Schwandl: U-Bahn, S-Bahn & Tram in Wien. Robert Schwandl Verlag, Berlijn 2018. ISBN 978-3-936573-55-8. Blz. 118
  5. Hans-Werner Schleife c.s.: Lexikon Metros der Welt. Motorbuch Verlag, Oost-Berlijn/Stuttgart 1985. ISBN 3-613-01068-2. Blz. 343
  6. Netzvariante M
  7. Linienkreuz U2xU5 Stand 03/2019, Wiener Linien, Wenen 2019
  8. Robert Schwandl: U-Bahn, S-Bahn & Tram in Wien. Robert Schwandl Verlag, Berlijn 2018. ISBN 978-3-936573-55-8. Blz. 130
  9. Werbeeinschaltung der Wiener Linien im Bezirksjournal, Nr. 11 / 2009, blz. 11