Roger Sperry

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nobelprijswinnaar  Roger Sperry
20 augustus 191317 april 1994
Afbeelding gewenst
Geboorteland Verenigde Staten
Geboorteplaats Hartford
Plaats van overlijden Pasadena
Nobelprijs Fysiologie of Geneeskunde
Jaar 1981
Reden Voor onderzoek aan de hersenhelften
Gedeeld met David Hubel
Torsten Wiesel
Voorganger(s) Baruj Benacerraf
Jean Dausset
George Snell
Opvolger(s) Sune Karl Bergström
Bengt Samuelsson
John Robert Vane

Roger Wolcott Sperry (Hartford, 20 augustus 1913 - Pasadena, 17 april 1994) was een Amerikaans neuropsycholoog. In 1981 won hij de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde voor zijn split-brain onderzoek. Hij deelde de prijs met David Hubel en Torsten Wiesel, die de prijs voor een ander onderzoek kregen.

Biografie[bewerken]

Sperry werd geboren in Hartford (Connecticut). Toen hij elf was overleed zijn vader. Sperry volgde Oberlin College waar hij in 1935 een graad in Engels haalde. Hij besloot op Oberlin te blijven en haalde er in 1937 zijn masters diploma in psychologie. In 1941 haalde hij zijn Ph.D. aan de Universiteit van Chicago. Sperry deed vervolgens post-doctoraal onderzoek bij Karl Lashley aan Harvard-universiteit.

Volgens Paul Weiss, de hoogleraar in Chicago bij wie Sperry studeerde, bestond het neurale netwerk dat zintuigen en spieren met de hersenen verbindt, uit een hoeveelheid lukraak met elkaar verbonden zenuwen die grotendeels uitwisselbaar waren en geen specifieke functie hadden. Sperry toonde in zijn eerste experimenten aan dat dit niet juist was; circuits in de hersenen ontwikkelen zich vroeg en liggen vervolgens min of meer vast.

Bij het onderzoek waarvoor hij later de Nobelprijs ontving, onderzocht Sperry epilepsiepatiënten bij wie, om nieuwe aanvallen te voorkomen, het corpus callosum was doorgesneden. Na de operatie waren er nog slechts zeer beperkte verbindingen tussen de beide hersenhelften. Sperry en zijn collega's lieten de patiënten taken uitvoeren waarvan bekend is dat ze door een specifieke hersenhelft worden uitgevoerd. Zij toonden aan dat de twee hersenhelften nu ieder een eigen bewustzijn hadden.

Sperry trouwde in 1949 met Norma Gay Deupree. Het paar had een zoon, Glenn Michael, en een dochter, Janet Hope.

Externe links[bewerken]