Martin Rodbell

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nobelprijswinnaar  Martin Rodbell
1 december 19257 december 1998
Martin Rodbell op de cover van “Environmental Health Perspectives”
Martin Rodbell op de cover van “Environmental Health Perspectives”
Geboorteland Verenigde Staten
Geboorteplaats Baltimore
Plaats van overlijden Chapel Hill
Nobelprijs Fysiologie of Geneeskunde
Jaar 1994
Reden Voor hun ontdekking van G-proteïnen en de rol van deze eiwitten in de signaaltransductie van cellen
Samen met Alfred G. Gilman
Voorganger(s) Richard J. Roberts
Phillip Allen Sharp
Opvolger(s) Edward B. Lewis
Christiane Nusslein-Volhard
Eric Wieschaus

Martin Rodbell (Baltimore, 1 december 1925Chapel Hill, 7 december 1998) was een Amerikaans biochemicus en moleculair endocrinoloog. Hij is vooral bekend vanwege zijn ontdekking van G-proteïnen, waarvoor hij in 1994 samen met Alfred G. Gilman de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde ontving.

Biografie[bewerken]

Rodbell volgde zijn middelbareschoolopleiding aan het Baltimore City College, en ging in 1943 naar de Johns Hopkins University. Hier hield hij zich bezig met biologie en Franse existentialistische literatuur. In 1944 werd zijn studie onderbroken omdat hij in militaire dienst moest in de U.S. Navy. Hier werkte hij gedurende de Tweede Wereldoorlog als radio-operator. In 1946 keerde hij terug naar de universiteit. In 1949 haalde hij zijn Bachelor of Science in biologie.

In 1950 trouwde Rodbell met Barbara Ledermann (een voormalige vriendin van Anne Frank). Met haar kreeg hij vier kinderen. In 1954 haalde Rodbell zijn Ph.D. in biochemie aan de Universiteit van Washington. Van 1954 tot 1956 deed hij postdoc-werk aan de Universiteit van Illinois te Urbana-Champaign. In 1956 accepteerde hij een positie als onderzoeksbiochemicus aan het National Heart Institute, onderdeel van het National Institutes of Health.

In 1985 werd Rodbell Wetenschappelijk Directeur het NIH's National Institute of Environmental Health Sciences in Research Triangle Park, North Carolina. Hier werkte hij tot zijn pensioen in 1994.

Rodbell stierf na een lange ziekte aan de gevolgen van orgaanfalen.

Externe links[bewerken]