Stanley B. Prusiner

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nobelprijswinnaar  Stanley B. Prusiner
28 mei 1942 – heden
Prusiner in 2007
Prusiner in 2007
Geboorteland Verenigde Staten
Geboorteplaats Des Moines
Nobelprijs Fysiologie of Geneeskunde
Jaar 1997
Reden Voor zijn ontdekking van prionen - een nieuw biologisch infectieprincipe
Voorganger(s) Peter C. Doherty
Rolf M. Zinkernagel
Opvolger(s) Robert Furchgott
Louis Ignarro
Ferid Murad

Stanley B. Prusiner (Des Moines, 28 mei 1942) is een Amerikaans hoogleraar in de neurologie en biochemie aan de Universiteit van Californië te San Francisco (UCSF) in de Verenigde Staten. Hij kreeg in 1997 de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde voor zijn ontdekking van de prionen, een klasse van besmettelijke ziekteverwekkende eiwitten, die onder andere de gekke-koeienziekte BSE, scrapie en de ziekte van Creutzfeldt-Jakob kunnen veroorzaken.

Prusiner bracht zijn jeugd door in Des Moines en Cincinnati, waar hij naar de Walnut Hills High School ging. Hij studeerde scheikunde aan de Universiteit van Pennsylvania, en haalde zijn M.D. aan de University of Pennsylvania School of Medicine. Hij voltooide daarna een stage medicijnen aan de Universiteit van Californië, San Francisco.

Na zijn studies ging Prusiner werken aan het National Institutes of Health, waar hij zich bezighield met de studie van E. coli in het laboratorium van Earl Stadtman. Na drie jaar bij het NIH, keerde hij terug naar de UCSF om zijn stage af te ronden. In 1974 werd hij op de universiteit lid van de faculteit neurologie. Sindsdien heeft hij verschillende posities gehad op de faculteit.

In 1992 werd Prusiner verkozen tot lid van de National Academy of Sciences.