Maurice Wilkins

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nobelprijswinnaar  Maurice Wilkins
15 december 1916 - 5 oktober 2004
Maurice H F Wilkins.jpg
Geboorteland    Verenigd Koninkrijk
Geboorteplaats    Pangaroa
Plaats van overlijden    Blackheath
Nobelprijs voor de    Fysiologie of Geneeskunde
In    1962
Reden    "Voor hun ontdekkingen betreffende de moleculaire structuur van nucleïnezuren en diens significantie voor de informatieoverdracht in het leven."
Samen met    Francis Crick
James Watson
Voorganger(s)    Georg von Békésy
Opvolger(s)    John Eccles,
Alan Hodgkin
Andrew Huxley

Maurice Hugh Frederick Wilkins OBE FRS (Pangaroa (Nieuw-Zeeland), 15 december 1916 - Blackheath (Londen), 5 oktober 2004) was een Brits natuurkundige. Zijn ouders waren afkomstig uit Ierland. Zijn interesse in wetenschap dankte hij aan zijn vader die doctor was in de medische sector.

Biografie[bewerken]

Op zesjarige leeftijd keerde zijn gezin terug naar Engeland, waar hij – na het doorlopen van de lagere en middelbare school – fysica ging studeren aan de Universiteit van Birmingham, waar hij assistent werd van John Randall. Samen onderzochten ze de luminescentie van vaste stoffen. Vervolgens ging hij aan het werk onder toezicht van professor Mark Oliphant. Met enkele studiegenoten trok hij dan naar Californië voor het Manhattanproject, waar hij zijn studie voortzette.

Na de oorlog in 1945 gaf hij les aan Universiteit van St Andrews in Schotland, waar hij opnieuw herenigd werd met professor Randall. Via hem vond er een evolutie plaats in zijn interesses, hij begon zich meer en meer vast te pinnen op het biofysische projecten. Deze verhuisden met hem in 1946 naar Londen. Hij doceerde er aan het King’s College. Hij raakte alsmaar meer verdiept in de biologische aspecten. Zo onderzocht hij desoxyribonucleïnezuur (DNA) en spermacellen met behulp van röntgenstralen. Verder onderzoek leidde tot de bevestiging van het Watson-Crick DNA-model.

Hij was getrouwd met Ann Chidgey, samen hebben ze een dochter Sara en een zoon George.